Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
925 views10 pages

Chapter 01 Introduction To Management

The document discusses key concepts in management including the three pillars of management, different views of organizations, and leadership styles. It provides examples and questions to test understanding of strategic management, organizational design, individual leadership abilities and their interaction. The questions cover topics like strategic positioning, organizational structure, management skills and perspectives on how businesses should be managed.

Uploaded by

Sara Bayed
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
925 views10 pages

Chapter 01 Introduction To Management

The document discusses key concepts in management including the three pillars of management, different views of organizations, and leadership styles. It provides examples and questions to test understanding of strategic management, organizational design, individual leadership abilities and their interaction. The questions cover topics like strategic positioning, organizational structure, management skills and perspectives on how businesses should be managed.

Uploaded by

Sara Bayed
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
1.Howdoesthecompetitivelandscapeshapethepotentialforsuccessorfailure?Whichofthefollowingpillarsof
managingorganizationsaddressesthisquestion?
a.Strategicpositioning
b.Organizationaldesignandstructure
c.Individualleadership
d.Shareholdervalue
ANSWER:a
2.Whichofthefollowingquestionsisaddressedbytheorganizationalperspectiveofmanagement?
a.Howshouldabusinesscompete?
b.Howwillperformancebemeasured?
c.Whatstrategywillallowafirmtoadaptasthecontextevolves?
d.Howdomanagersusepowerandinfluence?
ANSWER:b
3.Afterhiringaconsultant,aseniormanagementteamrealizedthattheorganizationsstructuredidnotenableproper
usageofitsresourcesandtheculturewasnotreinforcingemployeeperformance.Whichofthefollowingpillarsof
managingorganizationshastheorganizationfailedtoconsider?
a.Strategicpositioning
b.Organizationaldesign
c.Individualleadership
d.Organizationalclimate
ANSWER:b
4.Z-GadgetsoftenfacesoppositionwhenitgoesintoacommunitytoopenanewZ-Gadgetsstore.Onereasonforthis
isthatthemanagementofZ-Gadgetshasbeenaccusedofunethicalacts,suchasdiscriminatingagainstwomenand
minorities.Thetopmanagers'poortreatmentofwomenandminorityemployeesmightbeconsideredafailurewith
respecttowhatareaofmanagingorganizations?
a.Strategicpositioning
b.Organizationaldesign
c.Individualleadership
d.Shareholdervalue
ANSWER:c

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 1

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
5.Whichofthefollowingstatementsaboutthethreepillarsofmanagementistrue?
a.Theinteractionbetweenthethreepillarsofmanagementisalinearprocess.
b.Thestrategicperspectiveinvolvesdevelopingandaligningtheorganizationalcomponentstoachievestrategic
objectives.
c.Theinterplayofstrategy,organizationaldesign,andindividualactionoperateswithinabroadcontextual
landscape.
d.Individualleadershipaddressestheimpactofglobalizationoncompetitivepositioningofabusiness.
ANSWER:c
6.Oneincreasinglypopularacronymthatcapturesthecontextinwhichtoday'sorganizationscompeteisVUCA.Which
ofthefollowingisNOTatermthatthelettersofVUCArepresent?
a.Volatile
b.Uncertain
c.Competitive
d.Ambiguous
ANSWER:c
7.Whichofthefollowingisthemostimportantskillofamiddlemanager?
a.Technicalskillstoearncredibilityofhis/herteam
b.Interpersonalskillssuchasmotivatinganddevelopingteams
c.Settingvisionandobjectivesfortheorganization
d.Conceptualskillsfordevelopingtheorganizationsstrategy
ANSWER:b
8.Whichofthefollowingindividualsisthebestexampleofafrontlinesupervisor?
a.Apersonwho,alongwithotherseniorexecutives,developstheorganizationsstrategyusingconceptualskills
b.Apersonwhodevelopsandmotivateshisteamusinginterpersonalskills
c.Apersonwhofocusesontechnicalissuestoensurethatoperationsarerunningsmoothly
d.Apersonwhosetsthevisionandobjectivesofanorganization
ANSWER:c
9.Johnisatopexecutiveinanorganization.Heisinvolvedindevelopingandimprovingtheorganization'sstrategyby
workingalongwithotherseniorexecutives.Fromthisscenario,itcanbeinferredthatJohnusesthe_______of
management.
a.technicalskills
b.conceptualskills
c.interpersonalskills
d.behavioralskills
ANSWER:b

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 2

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
10.Thefactorthatdistinguishesleadershipfrommanagementisthat
a.leadershipfocusesonplanningandbudgeting.
b.leadershipistheactofworkingwithpeopletoaccomplishadesiredgoal.
c.leadershipinvolvesbudgeting,controlling,andstaffingresources.
d.leadershipistheabilitytodrivechangethroughmotivation.
ANSWER:d
11.Helen,aseniorexecutive,workswithotherstocreatethestrategicpositioningthatwillenablethefirmtoeffectively
competeinthemarketplace.Fromthisscenario,itcanbeinferredthatHelenusesthe_______ofmanagement.
a.technicalskills
b.conceptualskills
c.interpersonalskills
d.behavioralskills
ANSWER:c
12.Whichofthefollowingindividualsisthebestexampleofaseniorexecutive?
a.Apersonwhohelpsrefinetheorganizationsstrategyusingconceptualskills
b.Apersonwhodevelopsandmotivateshisteamusinginterpersonalskills
c.Apersonwhofocusesontechnicalissuestoensurethatoperationsarerunningsmoothly
d.Apersonwhosetsthevisionandobjectivesofanorganization
ANSWER:d
13.Thefrontlinemanagersofafirmarefeelingdirectionlessandresistanttochange.Middlemanagementhasfailedin
providing
a.aplan.
b.abudget.
c.delegationofduties.
d.leadership.
ANSWER:d
14.Harry,atopmanagerofanorganization,clearlydifferentiatedthetasksandresponsibilitiesofhisemployees.
Moreover,heemphasizedthattop-levelexecutivesshoulddotheplanningandlower-levelexecutivesshouldexecute
thoseplans.IdentifythemanagementtechniqueusedbyHarry.
a.Bureaucraticorganizationstructure
b.Humanrelationsmovement
c.Scientificmanagement
d.Contingentview
ANSWER:a

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 3

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
15.Accordingtothecontingentview
a.organizationsmustbeunderstoodassystemsofinterdependenthumanbeings.
b.jobsmustbedesignedtoimproveproductivityusingindustrialengineeringmethods.
c.coordinationshouldtakeplacethroughastricthierarchyofauthority.
d.theorganizationsstructureshouldfitthefirmsenvironment.
ANSWER:d
16.Thefactorthatdistinguishesthehumanrelationsmovementfromscientificmanagementisthatthehumanrelations
movement
a.focusesonhowjobscouldbedesignedtoimproveproductivity.
b.emphasizestheimportanceofinformalsocialrelationsatwork.
c.viewsthefirmasamachineandthemanagerasamachineoperator.
d.shiftsemphasisfromthesocialsideofthefirmtotheoutputofthefirm.
ANSWER:b
17.Whichofthefollowingstatementsbestdescribesscientificmanagement?
a.Itfocusesonhowjobs,work,andincentiveschemescouldbedesignedtoimproveproductivityusingindustrial
engineeringmethods.
b.Itinvolvesacleardifferentiationoftasksandresponsibilitiesamongindividualsandcoordinationthroughastrict
hierarchyofauthorityanddecisionrights.
c.Itholdsthebeliefthatorganizationsmustbeunderstoodassystemsofinterdependenthumanbeingswhoshare
acommoninterestinthesurvivalandeffectivefunctioningofthefirm.
d.Itisaviewofthefirmwhereeffectiveorganizationalstructureisbasedonfitoralignmentbetweenthe
organizationandvariousaspectsinitsenvironment.
ANSWER:a
18.BestTools,amanufacturingcompany,needstocutcoststoremaincompetitive.Themanagerofthecompany
believesthattheanswerliesinfindingmoreefficientprocessesandisusingtimeandmotionstudiestoseewhere
improvementscanbemade.ThisshowsthatthemanagerofBestToolsisusing_____tomakestrategicchanges.
a.technicalskills
b.contingencyapproach
c.contextualintelligence
d.scientificmanagement
ANSWER:d

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 4

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
19.Accordingtothe_____viewofthefirm,thejoboftopmanagerswastoproducethehighestpossiblestockmarket
valuationofthefirmsassets.
a.managerial
b.stakeholder
c.contingent
d.shareholder
ANSWER:d
20.Whichofthefollowingbestdescribesthemanagerialviewonthepurposeofbusiness?
a.Abusinessframeworkwherethejoboftopmanagersistoproducethehighestpossiblestockmarketvaluation
ofthefirmsassets
b.Abusinessframeworkthatattemptstoorganizeandanalyzemultiplegroupsthatinteractwiththefirm
c.Abusinessframeworkwhereorganizationalstructureisbasedonfitbetweentheorganizationandvarious
aspectsinitsenvironment
d.Abusinessframeworkwherethefirmisseenasamechanismforconvertingrawmaterialsintoproductstosell
tocustomers
ANSWER:d
21.The_____identifiesandanalyzesmultiplegroupsthatinteractwiththefirmandattemptstoalignorganizational
practicestosatisfytheneedsofthesevariousgroups.
a.stakeholderview
b.contingentview
c.shareholderview
d.managerialview
ANSWER:a
22.Through_____,seniorleadersofacorporationmeetwithbusinessunitmanagerstoassessprogresstowardspecific
goals.
a.contingencyplanning
b.scientificmanagement
c.strategicreviewprocess
d.scenariobuilding
ANSWER:c
23.Thefirststepofthestakeholdermappingprocessinvolves
a.identifyingspecificsubgroupswithineachstakeholder.
b.mappingallofthestakeholderrelationshipswiththefirm.
c.determiningstakesforeachstakeholder.
d.mappingconnectionsbetweenvariousstakeholders.
ANSWER:b
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 5

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
24.Forecastingthelikelyresultthatmightoccurwhenseveraleventsandstakeholdersarelinkedtogetherisknownas
a.strategicreviewprocess.
b.environmentalscanning.
c.scenariobuilding.
d.contingencyplanning.
ANSWER:c
25.Whichofthefollowingreferstothesystematicassessmentoftheexternalenvironmenttoprepareforapossible
rangeofalternativefuturesfortheorganization?
a.Scenariobuilding
b.Trendanalysis
c.Contingencyplanning
d.Environmentalscanning
ANSWER:c
26.Henry,amanagerofanautomobilecompany,wantstoknowabouttheinfluenceofvariousenvironmentalfactorson
hisorganizationanditsstakeholders.Heneedsanappropriatetooltocarryoutthisfunction,whichinturnwillhelp
himpredictstakeholderresponse.Whichofthefollowingtoolswillbestservethispurpose?
a.Stakeholdermapping
b.Scientificmanagement
c.Strategicpositioning
d.Trendanalysis
ANSWER:d
27.FineElectronics,amanufacturingcompany,planstosecurenewsuppliersinRhodia.Therefore,themanagerofthe
companyanditsexecutivesvisitRhodiatobetterunderstanditscultureandexploreopportunities.Thisshowsthatthe
managerofFineElectronicsisusing_____tomakestrategicchanges.
a.technicalskills
b.contingencyapproach
c.contextualintelligence
d.scientificmanagement
ANSWER:c

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 6

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
28.Whichofthefollowingbestdescribesenvironmentalscanning?
a.Forecastingandscanningthelikelyresultthatmightoccurwhenseveraleventsandstakeholdersarelinked
together
b.Atoolwherekeyvariablesaremonitoredandmodeledtohelppredictachangethatmightoccurinthe
environment
c.Theabilitytounderstandtheimpactofenvironmentalfactorsonafirmandtheabilitytounderstandhowto
influencethosesamefactors
d.Atoolthatmanagersusetoscanthebusinesshorizonforkeyeventsandtrendsthatwillaffectthebusinessin
thefuture
ANSWER:d
29.Whichofthefollowingisasignificantfactorinbuildingcontextualintelligence?
a.Developingappreciationandawarenessofhistory
b.Emphasizingtheimportanceofinformalsocialrelationsatwork
c.Convertingrawmaterialsintoproductstoselltocustomers
d.Developingstandardizedrulesandprocedures
ANSWER:a
30.Withregardtomanaginguncertainty,highuncertaintyrequires
a.lessvigilanceofcontextualforcesandlessadaptation.
b.strongervigilanceofcontextualforcesandlessadaptation.
c.lessvigilanceofcontextualforcesandmoreadaptation.
d.strongervigilanceofcontextualforcesandmoreadaptation.
ANSWER:d
31.Harriet,amanagerofasteelcompany,wantstodesignformalprocessesandsystemstodealwiththefirm'svarious
stakeholders.Whichofthefollowingtoolswillbestservethispurpose?
a.Stakeholdermapping
b.Scientificmanagement
c.Strategicpositioning
d.Trendanalysis
ANSWER:a
32.Theinteractionbetweentheformulationofstrategy,thedesignoftheorganization,andtheleadershipofthefirmisa
linearprocess.
a.True
b.False
ANSWER:False

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 7

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
33.Leadershipisdefinedastheabilitytodrivechangeandinnovationthroughinspirationandmotivation.
a.True
b.False
ANSWER:True
34.Tobesuccessful,organizationsneedtodevelopandnurturemanagersandleadersthroughouttheorganization,notjust
atthetop.
a.True
b.False
ANSWER:True
35.Bureaucraticorganizationstructureinvolvesverticalseparationofplanningandexecutionsothatplansaremadein
theupperranksofanorganizationandexecutedinthelower.
a.True
b.False
ANSWER:True
36.Thehumanrelationsmovementemphasizedtheimportanceofinformalsocialrelationsatwork.
a.True
b.False
ANSWER:True
37.Managerialviewisabusinessframeworkwherethejoboftopmanagersistoproducethehighestpossiblestock
marketvaluationofthefirmsassets.
a.True
b.False
ANSWER:False
38.Astakeholderisanygrouporindividualwhocanaffectorisaffectedbytheachievementofanorganizations
purpose.
a.True
b.False
ANSWER:True
39.Describethethreepillarsofmanagingorganizations.
ANSWER:Thethreepillarsofmanagingorganizationsarestrategicpositioning,organizationaldesign,andindividual
leadership.Thestrategiclevelorperspectivewillencompassanunderstandingoftheenvironmental
landscapeinwhichbusinessescompeteandtheelementsofstrategythathelporganizationsaligntheir
resourcesforsuccessinachangingcontext.Organizationaldesignperspectiveinvolvesdevelopingand
aligningtheorganizationalcomponentstoachievethestrategicobjectives.Finally,anorganizationis
nothingmorethanacollectionofindividualswhocometogethertoachieveacommongoalorobjective.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 8

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
40.Differentiatebetweenmanagementandleadership.
ANSWER:Thedistinctionbetweenmanagementandleadershipisoftenverysubtle.Infact,mostpeopleusethe
termsinterchangeablywhentheyrefertotheoperationofabusiness.Inaseminalanalysisonthe
differencebetweenmanagersandleaders,JohnKotternotedthatleaderssetadirectionforafirm,align
peopletofocusontheorganizationsvision,andmotivateandinspirepeople.Conversely,henotedthat
managersgenerallyfocustheireffortsonplanningandbudgeting,organizingandstaffingresources,and
controllingandproblemsolving.Managementhasgenerallybeendefinedastheactofworkingwithand
throughagroupofpeopletoaccomplishadesiredgoalorobjectiveinanefficientandeffectivemanner.
Leadershiphasbeendefinedastheabilitytodrivechangeandinnovationthroughinspirationand
motivation.Thedevelopmentandexecutionofstrategyrequirestheskillsandexpertiseofleadersand
managers,andbothareequallyimportanttoanorganizationssuccess.Avisionordirectionwithouta
soundplanforexecutionisoftenmerelyadream.Theexecutionofaplanwithoutavisionoftenlacks
strategicorcompetitiveadvantage.
41.Brieflydiscussthehumanrelationsmovement.
ANSWER:Inthe1930s,theoriesofmanagementshiftedawayfromtheviewoftheorganizationasamachine.
Duringthisperiod,thehumanrelationsmovementemerged,whichemphasizedtheimportanceofinformal
socialrelationsatwork.Asopposedtoscientificmanagementsviewofthefirmasamachine,human
relationsscientistsbelievedthatorganizationsmustbeunderstoodassystemsofinterdependenthuman
beingswhoshareacommoninterestinthesurvivalandeffectivefunctioningofthefirm.Throughthe
humanrelationsmovement,emphasisshiftedfromtheoutputofthefirmtotheinformalandsocialsideof
thefirm.Fromthisstandpoint,organizationsservedasameansforpeopletointeractandlearnaswellas
produceaprofit.
42.Definebusinessenvironmentanddiscussthechangingperspectivesonthepurposeofbusiness.
ANSWER:Thebusinessenvironmentisthecombinationofallcontextualforcesandelementsintheexternaland
internalenvironmentofafirm.Overtheyears,theviewofhowtoapproachthebusinessenvironmentand
driveperformancehaschanged.
Foragoodpartofthetwentiethcentury,manymanagerssubscribedtothemanagerialviewofthefirm,
whichsawthefirmasamechanismforconvertingrawmaterialsintoproductstoselltocustomers.Inthis
framework,managersfocusedonrelationshipsbetweenthefirmanditssuppliers,customers,owners,and
employees.
Inthelate1960s,manymanagersbegantoviewthefirmthroughamoreshareholder-focusedlens.
Accordingtotheshareholderviewofthefirm,thejoboftopmanagerswastoproducethehighest
possiblestockmarketvaluationofthefirmsassets.Theshareholderviewofthefirmreacheditszenith
duringthe1980s,resultinginasubstantialchangeinthinkingaboutthepurposeofbusiness.Asthe
shareholderviewofthefirmprogressed,shareholderscontinuedtopushmanagerstoachievespecific
quarterlytargets.Themanagersfocuswasstretchedbetweendealingwithnewsourcesofexternaland
internalcomplexityanddealingwithpressurefromshareholderstoproduceresults.Thecombinationof
theseforcesledtothedevelopmentofanewparadigmfromwhichtoviewthefirm.
Thestakeholderviewofthefirmemergedamidstthisincreasingcomplexityandturbulenceinthe
economicenvironment.Itisabusinessframeworkthatattemptstoorganizeandanalyzemultiplegroups
thatinteractwiththefirm.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 9

Name:

Class:

Date:

Chapter01IntroductiontoManagement
43.Definestakeholder.Whatarethestepsinvolvedinstakeholdermapping?
ANSWER:Accordingtothestakeholdertheory,astakeholderisanygrouporindividualwhocanaffectoris
affectedbytheachievementofanorganizationspurpose.
Thefirststepofstakeholdermappingistomapallofthestakeholderrelationshipsofthefirm.Thenext
stepinthemappingprocessistoidentifyspecificsubsetswithinstakeholders.Thethirdstepisto
determinestakesforeachstakeholder.Thefinalstepinstakeholdermappinginvolvesdefining
connectionsbetweenstakeholders.

Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.

Page 10

You might also like