Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
281 views4 pages

Civil Engineering Quiz Questions

This document contains 20 multiple choice questions with answers related to construction materials and surveying techniques. The questions cover topics like types of binding materials used in mortar, composition of wrought iron, uses of bitumen felt, types of foundations, properties of different types of piles, minimum thickness requirements for walls, and factors that influence pavement thickness.

Uploaded by

Vikram Rathore
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
281 views4 pages

Civil Engineering Quiz Questions

This document contains 20 multiple choice questions with answers related to construction materials and surveying techniques. The questions cover topics like types of binding materials used in mortar, composition of wrought iron, uses of bitumen felt, types of foundations, properties of different types of piles, minimum thickness requirements for walls, and factors that influence pavement thickness.

Uploaded by

Vikram Rathore
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

1.

In a mortar, the binding material is


A. cement
B. sand
C. surkhi
D. cinder.
Answer: Option A
2. Wrought iron contains carbon upto
A. 0.25%
B. 1.0%
C. 1.5%
D. 2%.
Answer: Option A
3. Pick up the polymineralic rock from the following:
A. Quartz sand
B. Pure gypsum
C. Magnesite
D. Granite
Answer: Option D
4. Bitumen felt
A. is used as water proofing material
B. is used as damp proofing material
C. is made from bitumen and hessian fibres
D. all the above.
Answer: Option D
5. Bull nose brick is not used for
A. rounding off sharp corners
B. pillars
C. decoration purpose
D. arches.
Answer: Option D
6. Hydrographic surveys deal with the mapping of
A. large water bodies
B. heavenly bodies
C. mountainous region
D. canal system
E. movement of clouds.
Answer: Option A

7. If h is the difference in level between end points separated by l, then the slope
correction is . The second term may be neglected if the value of h in a 20 m distance
is less than
A. m
B. 1 m
C. 2 m
D. 3 m
Answer: Option D
8. An ideal vertical curve to join two gradients, is
A. circular
B. parabolic
C. elliptical
D. hyperbolic
E. none of these.
Answer: Option B
9. The intercept of a staff
A. is maximum if the staff is held truly normal to the line of sight.
B. is minimum if the staff is held truly normal to the line of sight.
C. decreases if the staff is tilted away from normal
D. increases if the staff is tilted towards normal.
Answer: Option B
10. In chain surveying field work is limited to
A. linear measurements only
B. angular measurements only
C. both linear and angular measurements
D. all the above.
Answer: Option A
11.
One of the tacheometric constants is additive, the other constant, is
A. subtractive constant
B. multiplying constant
C. dividing constant
D. indicative constant.
Answer: Option B

12. The limiting length of an offset does not depend upon


A. accuracy of the work

B. method of setting out perpendiculars


C. scale of plotting
D. indefinite features to be surveyed.
Answer: Option D
13. In case of Raymond pile
A. lengths vary from 6 m to 12 m
B. diameter of top of piles varies from 40 cm to 60 cm
C. diameter of pile at bottom varies from 20 cm to 28 cm
D. thickness of outer shell depends upon pile diameter
E. all the above.
Answer: Option E
14. The foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is
known as
A. strip footing
B. strap footing
C. combined footing
D. raft footing
E. none of these.
Answer: Option B
15. The foundations are placed below ground level, to increase
A. strength
B. workability
C. stability of structure
D. all the above.
Answer: Option C
16. The entrained concrete is used in lining walls and roofs for making
A. heat insulated
B. sound insulated
C. neither (a) nor (b)
D. both (a) and (b).
Answer: Option D
17. The pile which is provided with a bulb filled with concrete at its lower end, is
known as
A. Simplex pile
B. Mac-Arthur pile
C. Raymond pile
D. Franki pile
Answer: Option B

18. The minimum thickness of walls built in cement mortar (1 : 6) for a single storey
building, is
A. 10 cm
B. 15 cm
C. 20 cm
D. 25 cm
E. 30 cm.
Answer: Option C
19. The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is
A. 2.2%
B. 2.5%
C. 3.0%
D. 3.5%
Answer: Option B
20. Thickness of a pavement may be reduced considerably by
A. compaction of soil
B. stabilisation of soil
C. drainage of soil
D. combination of all the above.
Answer: Option D

You might also like