Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

100% found this document useful (1 vote)
607 views3 pages

Tutorial 3 Chemical Equilibrium - With Answer

This document contains 20 chemistry problems related to chemical equilibrium and calculating equilibrium concentrations. The problems involve calculating equilibrium constants (K) and concentrations of products and reactants at equilibrium for various chemical reactions, given initial concentrations and/or K values. The reactions include weak acids/bases, gas phase reactions, and decomposition reactions.

Uploaded by

Yting Tan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
607 views3 pages

Tutorial 3 Chemical Equilibrium - With Answer

This document contains 20 chemistry problems related to chemical equilibrium and calculating equilibrium concentrations. The problems involve calculating equilibrium constants (K) and concentrations of products and reactants at equilibrium for various chemical reactions, given initial concentrations and/or K values. The reactions include weak acids/bases, gas phase reactions, and decomposition reactions.

Uploaded by

Yting Tan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Tutorial 3 Chemical equilibrium (Le Chatelier Principle) and Chemical Equlibria in Aqueous

Solutions

1. Calculate the equilibrium concentrations of A and B in a 0.10 M solution of weak


electrolyte AB with an equilibrium constant of 3.0 x 10-6 . (ANS: 5.5 x 10-4 M)
2. Recalculate the concentration in A in Question 1 above, by assuming that the
solution also contains 0.20 M of B. (ANS: 1.5 x 10-6 M)

3. A reaction mixture initially contains 0.75 M of HI. At equilibrium the concentration


of I2 was found to be 0.30 M. Calculate the equilibrium concentration of HI in the
mixture. (ANS: [HI] = 0.15 M)

4. A reaction mixture initially contains 0.25 M CO and 0.40 M O2. At equilibrium, the
concentration of CO2 is 0.15 M. Calculate Kc
(ANS: 6.92)

5. 2.0 M of I2 and 2.0 M of Br2 are initially present in the reaction mixture. Given the Kc
= 100, calculate the concentration at equilibrium for I2, Br2 and IBr
(ANS: [I2] = [Br2] = 0.33 M , [IBr] = 3.34 M)

6. 2.52 g of H2 and 200 g of Br2 are placed in a 450 ml reaction vessel. Calculate the
equilibrium concentration of HBr in the reaction vessel at 500 K, when the Kc is 400
(ANS: [HBr] = 5.06 M)

7. A mixture of 0.100 mol of NO, 0.050 mol of H2, and 0.100 mol of H2O are placed in a
1.00-liter flask. The following equilibrium is established:

2 NO(g) + 2 H2(g) N2(g) + 2 H2O(g)


At equilibrium, [NO] = 0.070 M.
a) Calculate the equilibrium concentrations of H2, N2, and H2O.
(ANS: [H2] = 0.020 M, [N2] = 0.015 M, [H2O] = 0.130 M)
[ N 2 ] [ H 2 O] 2
b) Write an expression for K for this reaction. (ANS: K = )
[ NO] 2 [ H 2 ] 2
c) Calculate K for this reaction. (ANS: 1.3 x 102 = 130)
d) At equilibrium, how will the concentrations of products compare to the
concentrations of reactants? (ANS: Since K is greater than 1, the concentration of
products is greater than the concentration of reactants; however since K is not
extremely large, some reactants will remain at equilibrium. or something like
that..)
8. At 1500 K, the equilibrium constant for the reaction, N 2(g) + O2(g) 2 NO(g), is
1.0 x 10-5. Calculate the equilibrium concentrations of N2, O2 and NO if, before any
reaction, 0.500 mol of NO is placed in a 1.00-L container.
(ANS: [N2] = 0.25 M; [O2] = 0.25 M; [NO] = 8 x 10-4 M )

9. Consider the following system at equilibrium:


2 N2O(g) 2 N2(g) + O2(g) H = + 163 kJ
a) For each situation below, indicate whether more product or more reactant is
produced in order to re-establish equilibrium.
i) N2 is added (ANS: more reactant made, since more product added)
ii) O2 is removed (ANS: more product made , since some product is removed)
iii) the volume is increased (ANS: more product made (the concentration is
decreased so increase concentration volume)
iv) the temperature is increased (ANS: more product made (endothermic
reactions use up heat)
v) the pressure is increased by compressing the mixture (ANS: more reactant
made)
b) Which of the situations above will increase yield? (ANS: ii, iii & iv - increase
product)
c) What effect will an increase in temperature have on the value for K? (ANS : K will
increase since increasing the temperature makes more product.)

10. State the changes in the following reaction (whether the reaction will favour the
forward /to the right, the reverse/to the left, or no changes in reaction):
N2O4 + heat 2 NO2
a) decrease pressure (ANS: Right)
b) remove N2O4 (ANS: Left)

11. The initial concentration of PCl3, Cl2 and PCl5 in a reaction vessel are 0.485 M, 0.261
M and 0.399 M, respectively. Given the Kc is 0.500. Calculate the equilibrium
concentration of Cl2
(ANS: [Cl2] = 0.487 M)

12. A and B react as follows:


[]2
A + 2B 2C , = [][]2
Assume 0.1 mol of A is reacted with 0.20 mol if B in a volume of 1000 ml; K = 1.0 x
1010. What are the equilibrium concentration of A, B and C? (ANS: [A]: 1.0 x 10-4 M,
[B] = 2.0 10-4 M)

13. A and B react as follows:


A + 2B 2C
The equilibrium constant is 5.0 x 106. If 0.40 mol of A and 0.7 mol of B are mixed in 1
L solution, what are the concentration of A, B and C after the reaction?
(ANS: [A] = 4.3 x 10-7 M, [B] = 0.30 , [C] = 0.80 M)

14. The dissociation constant for hydrocyanic acid HCN is 7.2 x 10-10. Calculate the
percent (%) dissociation of 0.001 M solution. (ANS: 0.084%)

15. 0.200 M CH3COOH is added to water. What is the concentration of H3O+ in solution if
Kc=1.8106?

16. A mixture consists of 1.00 M Hydrofluoric acid 0.200 M Sodium Fluoride. What will
be the concentration of F+? What will be the pH? Ka = 7.210-4 mol L-1 for
Hydrofluoric acid. (Hint: The NaF completely disassociates releasing all the F+)
(ANS: [F+]: 0.203 M, pH: 2.45)

17. A sample of phosgene gas, COCl2 , is allowed to decompose:


COCl2 (g) CO (g) + Cl2 (g)
The value of Kc for the equilibrium is 2.2 x 10-10 at 100 oC . If the initial concentration
of COCl2 is 0.095 M, what will be the equilibrium concentrations for each of the
species involved? (ANS: [CO] = [Cl2] = 4.5 x 10-6 M, [COCl2] = 0.095 M)

18. Lets consider the following reaction (KC = 1.15 x 102):


H2 ( g) F2 (g ) 2HF( g)
Initial concentrations for each species are 1.0 M, 2.0 M for both H2 and F2,
respectively. Calculate the concentrations of each species at equilibrium.
(ANS: H2 = 3.2 x 10-2 M, F2 = 1.03 M, HF= 1.94 M)

19. Given concentrations at equilibrium find K


N2O4 2NO2 (g)
[N2O4 ]=4.3x10-2 M
[NO2]=1.4x10-2 M
Does the reaction favor to the right or left?

20. Given K= 2.7x 10-7


and initial amounts of [A]=1.0 [B]=0 and [C]=0
then find concentrations at Equilibrium for reaction 2A B + 3C
(ANS: 1.0 x 10-2 M)

You might also like