Chapter 1The Information System: An Accountants Perspective
TRUE/FALSE
1. Information is a business resource.
ANS: T
2. An information system is an example of a natural system.
ANS: F
3. Transaction processing systems convert non-financial transactions into financial transactions.
ANS: F
4. Information lacking reliability may still have value.
ANS: F
5. A balance sheet prepared in conformity with GAAP is an example of discretionary reporting.
ANS: F
6. The Management Reporting System provides the internal financial information needed to manage a
business.
ANS: T
7. Most of the inputs to the General Ledger System come from the Financial Reporting System.
ANS: F
8. When preparing discretionary reports, organizations can choose what information to report and how to
present it.
ANS: T
9. Retrieval is the task of permanently removing obsolete or redundant records from the database.
ANS: F
10. Systems development represents 80 to 90 percent of the total cost of a computer system.
ANS: F
11. The database administrator is responsible for the security and integrity of the database.
ANS: T
12. A backbone system is completely finished, tested, and ready for implementation.
ANS: F
13. The internal auditor represents the interests of third-party outsiders.
ANS: F
14. Information Technology (IT) audits can be performed by both internal and external auditors.
ANS: T
15. The single largest user of computer services is the personnel function.
ANS: F
16. Increased control is one of the key advantages of distributed data processing.
ANS: F
17. The flat-file approach is most often associated with so-called legacy systems.
ANS: T
18. In a flat-file system, files are easily shared by users.
ANS: F
19. Legacy systems were eliminated in the effort to make systems Y2K compliant.
ANS: F
20. One of the greatest disadvantages of database systems is that all data is always available to all users.
ANS: F
21. Under SOX legislation auditors are no longer allowed to provide consulting services to audit clients.
ANS: T
22. Under SOX legislation auditors are no loger allowed to provide consulting services to their clients.
ANS: F
They cannot provide such services to audit clients but may still provide them to non-audit clients
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following is not a business resource?
a raw material
.
b labor
.
c information
.
d all are business resources
.
ANS: D
2. Which level of management is responsible for short-term planning and coordination of activities
necessary to accomplish organizational objectives?
a operations management
.
b middle management
.
c top management
.
d line management
.
ANS: B
3. Which level of management is responsible for controlling day-to-day operations?
a top management
.
b middle management
.
c operations management
a top management
.
d executive management
.
ANS: C
4. The ability to achieve the goals of a system depends upon the effective functioning and harmonious
interaction between its subsystems. This is called
a system decomposition
.
b system redundancy
.
c backup system
.
d subsystem interdependency
.
ANS: D
5. The value of information for users is determined by all of the following but
a reliability
.
b relevance
.
c convenience
.
d completeness
.
ANS: C
6. An example of a nonfinancial transaction is
a sale of products
.
b cash disbursement
.
c log of customer calls
.
d purchase of inventory
.
ANS: C
7. An example of a financial transaction is
a the purchase of computer
.
b a suppliers price list
.
c a delivery schedule
.
d an employee benefit brochure
.
ANS: A
8. Which subsystem is not part of the Accounting Information System?
a Transaction Processing System
.
b Expert System
a Transaction Processing System
.
c General Ledger/Financial Reporting System
.
d Management Reporting System
.
ANS: B
9. The major difference between the Financial Reporting System (FRS) and the Management Reporting
System (MRS) is the
a FRS provides information to internal and external users; the MRS provides information
. to internal users
b FRS provides discretionary information; the MRS provides nondiscretionary information
.
c FRS reports are prepared using information provided by the General Ledger System; the
. MRS provides information to the General Ledger System
d FRS reports are prepared in flexible, nonstandardized formats; the MRS reports are
. prepared in standardized, formal formats
ANS: A
10. The purpose of the Transaction Processing System includes all of the following except
a converting economic events into financial transactions
.
b recording financial transactions in the accounting records
.
c distributing essential information to operations personnel to support their daily
. operations
d measuring and reporting the status of financial resources and the changes in those
a converting economic events into financial transactions
.
. resources
ANS: D
11. The Transaction Processing System includes all of the following cycles except
a the revenue cycle
.
b the administrative cycle
.
c the expenditure cycle
.
d the conversion cycle
.
ANS: B
12. The primary input to the Transaction Processing System is
a a financial transaction
.
b an accounting record
.
c an accounting report
.
d a nonfinancial transaction
.
ANS: A
13. When designing the data collection activity, which type of data should be avoided?
a data that is relevant
.
b data that is efficient
.
c data that is redundant
.
d data that is accurate
.
ANS: C
14. The most basic element of useful data in the database is
a the record
.
b the key
.
c the file
.
d the attribute
.
ANS: D
15. In a database, a complete set of attributes for a single occurrence of an entity class is called
a a key
.
b a file
.
c a record
a a key
.
d a character
.
ANS: C
16. Effective information has all of the following characteristics except
a relevance
.
b completeness
.
c summarization
.
d structure
.
ANS: D
17. Database management tasks do not include
a summarization
.
b storage
.
c retrieval
.
d deletion
.
ANS: A
18. The author distinguishes between the Accounting Information System and the management Information
System based on
a whether the transactions are financial or nonfinancial
.
b whether discretionary or nondiscretionary reports are prepared
.
c the end users of the reports
.
d the organizational structure of the business
.
ANS: A
19. Which activity is not part of the finance function?
a cash receipts
.
b portfolio management
.
c credit
.
d general ledger
.
ANS: D
20. Market research and advertising are part of which business function?
a materials management
.
b finance
.
c marketing
.
d production
.
ANS: C
21. Which function manages the financial resources of the firm through portfolio management, banking,
credit evaluation, and cash receipts and disbursements?
a accounting
.
b finance
.
c materials management
.
d distribution
.
ANS: B
22. Which of the following is not part of the accounting function?
a managing the financial information resource of the firm
.
b capturing and recording transactions in the database
.
c distributing transaction information to operations personnel
.
a managing the financial information resource of the firm
.
d managing the physical information system of the firm
.
ANS: D
23. The term accounting independence refers to
a data integrity
.
b separation of duties, such as record keeping and custody of physical resources
.
c generation of accurate and timely information
.
d business segmentation by function
.
ANS: B
24. In the distributed data processing approach
a computer services are consolidated and managed as a shared organization resource
.
b the computer service function is a cost center
.
c the end users are billed using a charge-back system
.
d computer services are organized into small information processing units under the
. control of end users
ANS: D
25. The data control group is responsible for
a performing the day-to-day processing of transactions
.
b security and integrity of the database
.
c liaison between the end user and data processing
.
d providing safe storage for off-line data files
.
ANS: C
26. Data processing does not involve
a data control
.
b computer operations
.
c system maintenance
.
d data conversion
.
ANS: C
27. Independent auditing is performed by
a external auditors
.
b internal accountants
.
c licensed auditors
a external auditors
.
d third-party accountants
.
ANS: A
28. Which individual is least involved in new systems development?
a systems analyst
.
b external auditor
.
c end user
.
d data librarian
.
ANS: D
29. The objectives of all information systems include all of the following except
a support for the stewardship function of management
.
b evaluating transaction data
.
c support for the day-to-day operations of the firm
.
d support for management decision making
.
ANS: B
30. Which individuals may be involved in the Systems Development Life Cycle?
a accountants
.
b systems professionals
.
c end users
.
d all of the above
.
ANS: D
31. An appraisal function housed within the organization that performs a wide range of services for
management is
a internal auditing
.
b data control group
.
c external auditing
.
d database administration
.
ANS: A
32. Advantages of a database system include all of the following except
a elimination of data redundancy
.
b open access to all data by all users
.
c single update for changes in data
.
d confidence that all data is current
.
ANS: B
33. Disadvantages of distributed data processing include all of the following except
a mismanagement of organizationwide resources
.
b hardware and software incompatibility
.
c cost reductions
.
d difficulty in hiring qualified IT professionals
.
ANS: C
34. Advantages of distributed data processing include each of the following except
a cost reductions
.
b better management of organization resources
.
c improved operational efficiency
.
d increased user satisfaction
a cost reductions
.
ANS: B
35. Disadvantages of the distributed data processing approach include all of the following except
a possible mismanagement of organization resources
.
b redundancy of tasks
.
c software incompatibility
.
d system is not responsive to the users situation
.
ANS: D
36. ERP packages include all of the following modules except
a human resources
.
b general ledger
.
c inventory management
.
d they include all of the above
.
ANS: D
37. All of the following are external end users except
a cost accountants
.
b creditors
.
c stockholders
.
d tax authorities
.
ANS: A
38. Useful information must possess all of the following characteristics except
a relevance
.
b timelessness
.
c accuracy
.
d completeness
.
ANS: B
39. The objectives of an information system include each of the following except
a support for the stewardship responsibilities of management
.
b furthering the financial interests of shareholders
.
c support for management decision making
a support for the stewardship responsibilities of management
.
d support for the firms day-to-day operations
.
ANS: B
40. Accountants play many roles relating to the accounting information system, including all of the following
except
a system users
.
b system designers
.
c system auditors
.
d system converters
.
ANS: D