Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
60 views20 pages

EE GATE-2018 Paper 10-FEB-2018 Afternoon Session

GATE KEY

Uploaded by

ANIL KUMAR
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
60 views20 pages

EE GATE-2018 Paper 10-FEB-2018 Afternoon Session

GATE KEY

Uploaded by

ANIL KUMAR
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 20

.

GATE-2018 EE

ANALYSIS OF GATE 2018* (Memory Based)


Electrical Engineering

Engineering
Mathematics
11%
Network Theory
General Aptitude 8%
Power Systems 15%
10% Signals and
Systems
Electrical Machines 8%
Control Systems
10%
8%

Power Electronics
10%

Measurement
4% Electromagnetic Analog Circuits
7%
Theory
Digital Circuits
2%
7%

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 1


.
GATE-2018 EE

EE ANALYSIS-2018_10-Feb_Afternoon
Level of Total
SUBJECT No. of Ques. Topics Asked in Paper(Memory Based)
Ques. Marks
Statistics and Probability
Engineering 1 Marks: 3
Calculus; Differential Equations; Tough 11
Mathematics 2 Marks: 4
Complex Variables;
Basic Components and types of circuits;
1 Marks: 2
Network Theory Steady state analysis of AC Circuits; Medium 8
2 Marks: 3
Two Port Networks
Linear Time Invariant(LTI) Systems;
Signals and 1 Marks: 2
Fourier Representation of Signals; Z- Tough 8
Systems 2 Marks: 3
Transform; Laplace Transform;
Basics Of Control System; Time Domain
1 Marks: 4
Control Systems Analysis; Stability Analysis; Frequency Tough 8
2 Marks: 2
Domain Analysis;
Diode Circuits-Analysis and Application;
1 Marks: 3 Tough/
Analog Circuits AC & DC Biasing-BJT and FET; 7
2 Marks: 2 Easy
Operational Amplifiers
Boolean Algebra and Karnaugh Maps;
1 Marks: 1
Digital Circuits Logic Gates; Combinational and Easy 7
2 Marks: 3
Sequential Digital Circuits;
Power 1 Marks: 2 Power Semiconductor Devices;
Tough 10
Electronics 2 Marks: 4 Choppers; Inverters
Electromagnetic 1 Marks: 2
Electromagnetic Field Moderate 2
Theory 2 Marks: 0
Basics of Measurements and Error
1 Marks: 2
Measurement Analysis; Electronic Measuring Moderate 4
2 Marks: 1
Instruments
Transformer; Three Phase Induction
Electrical 1 Marks: 2
Motors; D.C. Machine; Synchronous Tough/Easy 10
Machines 2 Marks: 4
Machine;
Transmission & Distribution; Economics
1 Marks: 2 of Power Generation; Symmetrical
Power Systems Tough 10
2 Marks: 4 Components & Faults Calculations;
Power System Stability;
1 Marks: 5
General Aptitude Probability; Time Distance; Permutation Easy 15
2 Marks: 5
Total 65 100
Majority of the question were concept based. Paper was Slightly Tougher, but
Faculty Feedback
very Lengthy

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 2


.
GATE-2018 EE

GATE 2018 Examination*


Electrical Engineering
Test Date: 10-Feb-2018
Test Time: 2:00 PM 5:00 PM
Subject Name: Electrical Engineering

General Aptitude
Q.1 - Q.5 Carry One Mark each.
1. If f(x) = 0 for * +
Then, find the roots of f( ) .
[Ans. x = * +]

( )
2. Find the value of k for which becomes an integer
[Ans. k = 4, 8, 28]

3. If f( ) ( )
g( ) | |
Then find g(f( ) g( ))
[Ans. 2]

4. Some of the writers assume that the sentence structure mirrors the thoughts.
It means that more __________the structure the more complicated the idea.
(A) detailed (B) clear
(C) complex (D) convoluted
[Ans. C]

5. Since you have gone off the ________the ________ sand is likely to damage the boat.
[Ans. Course, Coarse]

Q.6 - Q.10 Carry Two Mark each.


6. A class of 12 students has two boys more than girls. 3 students are randomly picked to
accompany the class teacher on a trip. What is the probability that there will be more
number of girls than boys in the group selected?
[Ans. ⁄ ]

7. “An e-mail id has three character password it must contain one numeric digit, one upper
case alphabet and one lower case alphabet. How many different passwords can be
formed?”
[Ans. 40560]

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 3


.
GATE-2018 EE

8. If AMCF is coded as EQGJ and


NKUF is coded as ROYJ then
DHLP is coded as __________
[Ans. HLPT]

9. There are 4 colours of marbles. Each have the same cost irrespective of colour. For design
of one material these four marbles are used in the proportion as given below.
Blue Red Green Pink
40 % 20 % 25 % 15 %
Each marble cost is increased by 25 %. Then, designer decided to reduce the no. of
marbles used so that the total cost is same as before. Therefore, he reduced the same
number marbles of each colour. What will be the percentage of proportion of blue marbles
as per the new design?
[Ans. 43.75%]

10. There are four friends P, Q, R, S. They have to cross the river. They have only one boat.
Only two people can travel once. Given some conditions. The question was who drove
twice?
[Ans. *]Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 4


.
GATE-2018 EE

Technical
1. OP-AMP is ideal .Find the voltage
k

k
A

[Ans. *]Will update soon

2. The breakdown voltage of zener diode is 2.5V. The input applied is a step signal x(t)=u(t).
Find the time in milliseconds required for the output to cross 10V.

()

ener diode

[Ans. *]Will update soon

3. In a salient pole alternator, power output is given by in in . The


power output is 0.8 p.u. An initial guess of x is 30 degree. Using NR method, the value of x
at the end of 1st iteration?
[Ans. *]Will update soon

4. In a salient pole synchronous motor, it developed reluctance torque attains the maximum
value, the value load angle in electrical degree is
(A) (B)
(C) (D)
[Ans. *]Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 5


.
GATE-2018 EE

5. Find output of Y?
A

(A) Y=ABCD (B) Y=A+B+C+D


(C) Y=(A+B)(C+D) (D) Y=(AB)+(CD)
[Ans. D]
̅̅̅̅̅̅̅̅̅
f ̅̅̅̅
A ̅̅̅̅
̅̅̅̅
A ̅̅̅̅ A

6. ( ) ( ) .Find steady state error for step input


( )( )
[Ans. ]
e k l
k

7. f( )

(A) Continuous at x = 0
(B) Continuous but not differentiable
(C) Neither continuous nor differentiable
(D) First derivative not differentiable
[Ans. *]Will update soon

8. Find ?
j j

j j

j j

[Ans. *]Will update soon

9. Tr(A) = 4
r(A )

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 6


.
GATE-2018 EE

A is a matrix
Then find |A|
[Ans. *] Will update soon

10. A [ ] nd A A A , Then | | ?

[Ans. *] Will update soonr

11. In a two port network given,


ind h | ?

A
A

[Ans. ]
Let us put 1A test source A A
Nodal equation
A A

12. What is the output of the logic circuit?

lk ̅ lk ̅ lk ̅

lk
(A) Frequency divided by 5 (B) Frequency divided by 4

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 7


.
GATE-2018 EE

(C) Frequency divided by 7 (D) Cannot be divisible circuit


[Ans. A]

Initial 0 0
1 1 0 0 1 0
2 1 1 0 1 1
3 1 1 1 1 1 5 states
4 0 1 1 0 1
5 0 0 1 0 0
6 1 0 0 1 0 0
1 1 0
f
o n er f

13. Find X(A) = ?


i( )

()

Instantaneous value ( ) o ( )
Instantaneous value i( ) o
r d e
if
[Ans. *] Will update soon

14. If Series impedance drop at full load is 5% and percent resistance drop is 3%, then voltage
regulation at full load 0.8 power factor lagging is___________?
[Ans. *] Will update soon

15. Find ?

[Ans. ]

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 8


.
GATE-2018 EE

16. Find R so that current through neutral is zero.

j
j

17. If ( ) a circle |Z|=4,

f( )
( )
∮ f ( )d __________
[Ans. *]Will update soon

18. If (m m m m m ) nd i h ve don’ re ondi ion m then x minimal expression


is _________(A A )
[Ans. *] Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 9


.
GATE-2018 EE

19. ( ) | | or | |
o her i e
( ) | | or | |
o her i e
Then energy levels in the signals are _________
(A) (B)
(C) (D) one of he ove
[Ans. *] Will update soon

20. Energy of signal represented by


( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
(A) 11/13 (B) 1
(C) 8/3 (D) 5/3
[Ans. D]
f( )

() ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
() r( ) r( ) r( ) r( )

∫ |f( )| d

∫ ( ) d ∫ ( ) d ∫ ( ) d

∫ ( )d ∫ ( ) ∫ ( )d

( ) ( )

21. In a Power System TL positive impedance of line ( j ) zero frequency


impedance j. Find out imaginary part of (mutual impedance) in .
[Ans. *] Will update soon

22. In Measurement of power two wattmeter methods is used for Measurement of power two
watt motor method is used for 3- supply for supplying balanced load. Watt motor is
reading half of the value of another watt meter, power fact or value is __________?
[Ans. 0.866]

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 10


.
GATE-2018 EE

23. ∮ ?
Counter clockwise radius is 1 and centre
[Ans. *] Will update soon

24. Positive sequence impedance j


Negative sequence impedance = j
Zero sequence impedance = j
A single line to ground fault occurs with fault impedance is j . Find fault current in
kA (125 MVA, 15.5 kV star grounded system)
[Ans. *] Will update soon

25. Find out the Directional Derivative of f( ) ( ) in the


direction of ̂ ̂ k̂
[Ans. *] Will update soon

26. In a TL sending end voltage is and receiving end voltage is and Z is series impedance
and X is reactance of the line. Find the steady state stability limit of TL is __________?
[Ans. ]

27. A charge q = ins placed at (0, 0, 0.2) m having conductive plate . The Z
component of electric field is at P(0,0,0.1) is __________
[Ans. *] Will update soon

28. Device which can carry dc current continuously in the direction shown when Gated.

h ri or ri

(A) Triac MOSFET (B) Thyristor MOSFET


(C) Thyristor Triac (D) A
[Ans. *] Will update soon

29. An admittance matrix has 8000 non-zero elements. The minimum number of
branches. (TL8 T/F) in this system are __________
[Ans. *] Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 11


.
GATE-2018 EE

30. f

(A) P-Over damped, Q-under damped, R-Critically damped


(B) P-Under damped, Q- Critically damped, R- Over damped
(C) P-Critically damped, Q-Over damped, R-Under damped
(D) P-Over damped, Q-Critically damped, R-Under damped
[Ans. B]

31. Step response of negative unity feedback system with open loop transfer function
( ) ( ) ( )
is shown .The value of k is _________?
()

[Ans. 8]

( ) ( )
( ) ( )
( ) ( )
( ) k
( ) ( ) ( ) k
k
( ) lim [ ]
( ) ( ) k
k
k k
k
: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 12
.
GATE-2018 EE

k k

32. f( ) , -, -
Where (x) represents the largest integer less than or equal to x

ind ∫ f( ) d ?

[Ans. 0.5]
f( )

∫ f( ) d ∫ ( )d ∫( )d

( ) ( )

( ) [( ) ( )]

33. rim r ide vol ge


A transformer having Toroidal shape core having primary winding and secondary winding
and primary voltage o and primary current in , secondary current
and secondary side open circuit voltage , Primary side turns and
Secondary side turns.
ind ‘ ’ of he coil is __________
in

* +

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 13


.
GATE-2018 EE

34. Find ?
j j

j j

j j

[Ans. *] Will update soon

35. If V(t) and I(t) are in phase at w = 100 rad/s, __________?


()

() F

[Ans. *] Will update soon

36. ( ) ( )
j
|ln ( )| = ?
[Ans. *] Will update soon

37. Two battery banks nd having voltage 50 V and 150 V respectively.


f k le

Find power transferred from o in erm of ‘ ’


[Ans. *] Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 14


.
GATE-2018 EE

38. I(0) = 0 A, V(0) = 0


i( )

v( )

lo i( ) v( )
[Ans. *] Will update soon

39. Characteristic equation of a system

Number of Routh lie in left half of s-plane_______


[Ans .3]
1 7 31 25
1 14 73 200
0
A( ) 200 A( )
0(32) 0(96) 0 dA( )
d
24 200

200
Number of sign changes in 1st column shows that
Roots lie in RHS
j

X X X X X X X

oo oo

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 15


.
GATE-2018 EE

40. ∫( )d ( )d _________

( )

( )
[Ans. *]Will update soon

41. A n-p-n transistor find ro ‘ ’ nd ‘ ’

k k

[Ans. 90.1 ]

42. in ( )i __________
( ) is ___________
j

j j

j j
[Ans. *]Will update soon

43. () o () o . /
() o . / > Given Areas power output of individual sources
Which of the following is true?

~ ~ ~
(A)
(B)
(C)
(D)
[Ans. *]Will update soon

44. A current in semi convertor, A . Find the fundamental rms current _________
[Ans. *]Will update soon

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 16


.
GATE-2018 EE

45. An ammeter has current A moving


Iron has internal resistance m ,
Inductance L=0.1 MH. If range has to be extended to 10A. Find time constant T in
msec, (m ) are __________
[Ans. *]Will update soon

46. () ||
, Other wise
() ||
, Other wise
( ) nd ( ) are sampled with sampling time period 0.25 sec to get discrete signal, then
comment energy of (n) nd (n)
(A) , (n)- , (n)- (B) , (n)- , (n)-
(C) , (n)- , (n)- (D) A
[Ans. *]Will update soon

47. An air-filled capacitor having capacitance C=60pF with dielectric slab whose thickness is
half at the distance between the plates is placed on one of the plates covering in entirely.
Now capacitance C=86 pF. Neglect fringing effect .Find the relative permittivity ?
[Ans. *]Will update soon

48. Frequency of switches nd are kHz , both share equal load,. Find the average current
through switch _________

m m e
[Ans. *]Will update soon

49. f( ) . The maximum value of f(x) in [0, 2] is _________


[Ans. 12]

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 17


.
GATE-2018 ME

50. ̇
̇
( ) ( )
e f l ()
f l ()
Which of the following is true?
(A)
(B) f
(C)
(D) None of these
[Ans. *]Will update soon

51. A graph of network has 8 nodes, and 5 independent loops, the number of branches of the
graph is __________
[Ans. *]Will update soon

52. Find nd ?
(A)
(B)
(C)
(D)

[Ans. *]Will update soon

53. A single phase inconvenient motor having S is


step motor running at synchronous speed (motor =Ns) .The no load lagging power factor
at motor is _________

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 18


.
GATE-2018 ME

j
j

( )
j
j

[Ans. *]Will update soon

54. 3 phase transfers function of rating 900 kVA k ⁄√ k ( ⁄ ) having high voltage
side resistance /phase and low voltage side resistance of ph e .
lo k .Find out free load efficiency of transfer functions at unity power factor
load.
[Ans. 97.36%]
iven k
√ k
ron lo k
r ⁄ h e
r ⁄ h e
o find f ll lo d nd ni po er f or
k A
ed ph e rren in ide

A
o l opper lo in ide ( r )
( )
k
k A
And ed ph e rren in ide

√ √
A
o l opper lo in ide ( ) r

o l opper lo f ll lo d k

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 19


.
GATE-2018 ME

or

55. ( o ) where is duty cycle and With battery power


_________

~ m

f ll on rolled he r or
[Ans. *]

: 080-617 66 222, [email protected] ©Copyright reserved. Web:www.thegateacademy.com 20

You might also like