Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
6K views109 pages

KBC 6 Questions

The document contains 12 questions from an episode of the Indian game show "Kaun Banega Crorepati". The questions cover a range of topics including world leaders, films, sports, history, and geography. The questions are multiple choice with one correct answer out of 4 options for each question.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6K views109 pages

KBC 6 Questions

The document contains 12 questions from an episode of the Indian game show "Kaun Banega Crorepati". The questions cover a range of topics including world leaders, films, sports, history, and geography. The questions are multiple choice with one correct answer out of 4 options for each question.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 109

dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh

www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 1 Questions)

Fastest Finger First Question :


1. Starting with the earliest, arrange these leaders in the order in which they became President of India ?
(A) Pranab Mukherjee (B) Pratibha Patil
(C) A. P. J. Abdul Kalam (D) K. R. Narayanan
Ans : D-C-B-A

2. Which of these is the title of a film directed by Rohit Shetty ?


(A) Devgan Vaani (B) Shetty Salah
(C) Chal Chopra (D) Bol Bachchan
Ans : Bol Bachchan

3. Which of these cannot be the same for two different persons ?


(A) Fingerprints (B) Skin Colour
(C) Blood Group (D) Eye Colour
Ans : Fingerprints

4. Which of these Chief Minister of an Indian State is an IIT Graduate ?


(A) Manohar Parrikar (B) Okram Ibobi Singh
(C) Kiran Kumar Reddy (D) Omar Abdullah
Ans : Manohar Parrikar

5. Who did Viswanathan Anand defeat in 2012 to retain the world Chess Champion title ?
(A) Rusian Ponomariov (B) Vladimir Kramnik
(C) Vesselin Topalov (D) Boris Gelfand
Ans : Boris Gelfand

6. Which river was set as the eastern boundary of Maharaja Ranjit SIngh’s kingdom by the Treaty of Amritsar
of 1809 ?
(A) Sutlej (B) Beas
(C) Ghaggar (D) Ravi
Ans : Sutlej

7. Complete the Hindi proverb : “Ab Pachhtave hoth kya jab Chidiya Chug Gayi________” ?
(A) Daana (B) Khet
(C) Moti (D) Beej
Ans : Khet

8. Which of these lines would you associate with Akshay Kumar in ‘ Rowdy Rathore’ ?
(A) Abracadabra (B) My Name is Khan
(C) I Hate Luv Stories (D) Don’t Angry Me
Ans : Don’t Angry Me

9. Vijay Kumar Won a Silver medal at the 2012 London Olympics in which sport ?
(A) Shooting (B) Boxing
(C) Badminton (D) Wrestling
Ans : Shooting
- 1- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which Country’s Head of State visited Ajmer Sharif in April 2012 and announced a donation of Rs. 5 Crore
?
(A) Bangladesh (B) Afghanistan
(C) Pakistan (D) Iran
Ans : Pakistan

11. According to the Ramayana, whose flag had a veena motif on it ?


(A) Ravana (B) Bharata
(C) Meghnada (D) Vibhishana.
Ans : Ravana

12. Which State did P. A. Sangama serve as Chief Minister from 1988 to 1990 ?
(A) Arunachal Pradesh. (B) Manipur
(C) Assam (D) Meghalaya
Ans : Meghalaya

13. Which of these buildings in Rajasthan was built to provide employment to people during a period of
famine ?
(A) Amber Fort (B) Hawa Mahal
(C) Mehrangarh Fort (D) Umaid Bhawan Palace
Ans : Umaid Bhawan Palace

- 2- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 2 Questions)

Fastest Finger First Question :


1. Arrange these words in correct order to make a Hindi Proverb?
(A) Ungli (B) Daanton
(C) Tale (D) Dabanna
Ans : B-C-A-D

2. Which of these must a player hold during a Raid in a game of kabaddi ?


(A) Ball (B) Breadth
(C) Tears (D) Anger
Ans : Breadth

3. Which type of professionals are the lead characters of the TV serial ‘Kuch Toh Log Kahenge’ ?
(A) Engineers (B) Lawyers
(C) Architects (D) Doctors
Ans : Doctors

4. “Time ho gaya hai, pack up” were reported to be the last words of which film star ?
(A) Rajesh Khanna (B) Shammi Kapoor
(C) Dev Anand (D) Joy Mukherjee
Ans : Rajesh Khanna

5. Which poet wrote “Rann beech chowkri bhar bharkar chetak ban gaya nirala tha, Rana Pratapne ghore se,
pad gaya hawa ka pala tha ?
(A) Dwaraka Prasad Mukherjee (B) Maithlee Sharan Gupt
(C) Subhadra kumari chauhan (D) Shyam Narayan Pandey
Ans : Shyam Narayan Pandey

6. Which of these cities does the Yamuna Express Way connect with greater Noida ?
(A) Jhansi (B) Agra
(C) Kanpur (D) Haridwar
Ans : Agra

7. Who is the only woman to become the Chief Election Commissioner of India ?
(A) C. B. Muthamma (B) Punita Arora
(C) Anna George Malhotra (D) V. S. Ramadevi
Ans : V. S. Ramadevi

Fastest Finger First Question :


8. Starting with the earliest, arrange these landmarks events in the order in which they took place in Mughal
History ?
(A) Akbar’s birth (B) Babur’s attack on India
(C) Construction of the Taj Mahal (D) Aurangzeb’s death
Ans : B-A-C-D

9. Which of these beauty queens shares her name with the surname of a West Indian Cricket legends ?
(A) Diana (B) Priyanka
(C) Sushmita (D) Lara
Ans : Lara

10. Which of these is held annually in India ?


(A) Lok Sabha Elections (B) Presidential Elections
(C) Budget Session of Parliament (D) Vidhan Sabha Elections
Ans : Budget Session of Parliament
- 3- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 3 Questions)
1. Which of these beauty queens shares her name with the surname of a West Indian Cricket legends ?
(A) Diana (B) Priyanka
(C) Sushmita (D) Lara
Ans : Lara

2. Which of these is held annually in India ?


(A) Lok Sabha Elections (B) Presidential Elections
(C) Budget Session of Parliament (D) Vidhan Sabha Elections
Ans : Budget Session of Parliament

3. Kamadeva got the name ‘Ananga’ after he was burned to ashes by the fire of which god’s third eye ?
(A) Agni (B) Shiva
(C) Vishnu (D) Indra
Ans : Shiva

4. How many bones does an elephant’s trunk have ?


(A) 5 (B) 1
(C) 10 (D) 0
Ans : 0

5. In which city is the Peer Dastageer Sahib Shrine that was damaged in a fire in June 2012 Situated ?
(A) Srinagar (B) Ajmer
(C) Aligarh (D) Hyderabad
Ans : Srinagar

6. Who succeeded General V. K. Singh as the Chief of Army Staff of India ?


(A) Gen Tejinder singh (B) Gen Dalbir Singh Suhag
(C) Gen Deepak Kapoor (D) Gen Bikram Singh
Ans : Gen Bikram singh

7. According to Kalhana’s ‘Rajatarangini’, who drained out the water from Kashmir Valley, that was a vast
Lake, and made it habitable ?
(A) Agastya (B) Kashyapa
(C) Valmiki (D) Parashurma
Ans : Kashyapa

9. In May 2012, which country’s prime minister became its president and the became the Prime Minister ?
(A) Russia (B) Poland
(C) Ukrane (D) France
Ans : Russia

10. In 2011, India’s first air-conditioned double-decker train started between which two cities ?
(A) Howrah – Darbhnaga (B) Habibganj – Indore
(C) Sealdah – Delhi (D) Howrah – Dhanbad
Ans : Howrah – Dhanbad

11. The awarding of gold medals for first place, silver medals for second and bronze medals for third began in
which Olympics ?
(A) 1900, Paris (B) 1904, St Louis
- 4- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) 1908, London (D) 1912, Stockholm
Ans : 1904, St Louis

12. Worth 1 Crore


In 1860, Which British official became the first auditor General of India ?
(A) Sir A. F. Cox (B) Sir Proby Cautley
(C) Lord Sallsbury (D) Sir Edmund Drummond
Ans : Sir Edmund Drummond

13. Which of these sweets are often cast in various moulds to resemble flowers, fruit and shells ?
(A) Rosogulla (B) Rasmalai
(C) Sandesh (D) Ledikeni
Ans : Sandesh

14. What does a Kilo equal to, as in kilometre or kilogram ?


(A) 10 (B) 100
(C) 10000 (D) 1000
Ans : 1000

15. Which of these sportswomen is a five-time world champion in her sport ?


(A) Deepika Kumari (B) M. C. Mary Korn
(C) Krishna Poonia (D) Saina Nehwal
Ans : M. C. Mary Korn

16. Which of these events is described in the Kishkindha Kande of the Ramayana ?
(A) Rama meets Hanuman (B) Rama weds Sita
(C) Sita’s kidnapping (D) Slaying of Ravana
Ans : Rama meets Hanuman

17. Which leader made her facebook debut in 2012 with the post ‘I gave voice to what millions of Indians
went to see in a President ?
(A) Mamata Banerjee (B) Sonia Gandhi
(C) Mayawati (D) Jayalalithaa
Ans : Mamata Banerjee

18. In February 2012, What jubilee was celebrated by queen Elizabeth II, the longest reigning monarch of
Britian ?
(A) Platinum Jubilee (B) Silver Jubilee
(C) Diamond Jubilee (D) Golden Jubilee
Ans : Diamond Jubilee

19. Who is the first woman to become CEO of the soft drink giant PepsiCo ?
(A) Virginia Rometty (B) Indra Nooyi
(C) Ursula Burns (D) Meg Whitman
Ans : Indra Nooyi

20. In Which of these events did Pinki Pramanik win a Gold Medal at the 2006 Doha Asian Games ?
(A) 4×400 m relay (B) 800 m
(C) Discus Throw (D) 400 m
Ans : 4×400 m relay

21. Which of these is the title of a film starring Akshay Kumar and Sonakshi Sinha ?
(A) Bajirao Singham (B) Rowdy Rathore
(C) Robinhood Pandey (D) Lovely Singh
Ans : Rowdy Rathore
- 5- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 4 Questions)

1. Complete this quote by Bal Gangadhar Tilak, “Swaraj is my ________ and I will have it ” ?
(A) Fundamental Right (B) Motherland
(C) Country (D) Birthright
Ans : Birthright

2. In which of these geometrical shapes is the sum of all the angles equal to 180 degrees ?
(A) Triangle (B) Square
(C) Rectangle (D) Circle
Ans : Triangle

3. Which of these figures is portrayed in Vijay Tendulkar’s play ‘Ghasiram Kotwal’ ?


(A) Ranoji Scindia (B) Balaji Vishwanath
(C) Sadashivrao Bhau (D) Nana Phadnavis
Ans : Nana Phadnavis

4. Which State in India has the longest coastline of about 1600 Km ?


(A) Gujrat (B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra (D) Odisha
Ans : Gujarat

5. Which of these countries is not a part of BRICS, an association of leading emerging economies ?
(A) China (B) India
(C) Canada (D) Russia
Ans : Canada

6. Who is the first woman to win the Rajiv Gandhi Khel Ratna ?
(A) Karnam Malleswari (B) Jyotirmoyee Sikdar
(C) Anju Bobby George (D) Anjali Bhagwat
Ans : Karnam Malleswari

7. Who was called ‘Father of the Lok Sabha’ by Pandit Nehru ?


(A) U. N. Dhebar (B) G. V. Mavalankar
(C) J. B. Kripalani (D) R. K. Shanmukham Chetty
Ans : G V Mavalankar

8. Who becomes ‘badnaam’ for her ‘darling’ according to the song from ‘Dabangg’ ?
(A) Sheila (B) Bebo
(C) Chameli (D) Munni
Ans : Munni

9. “Vakratunda mahakaya, suryakoti samaprabha, nirvighnam kuru mey deva, sarva karyeshu sarvada ” is
sung in praise of whom ?
(A) Shiva (B) Rama
(C) Ganesha (D) Krishna
Ans : Ganesha

10. Sanganer, situated near Jaipur, is a renowned centre of what kind of handicraft ?
(A) Batik printing (B) Block printing
(C) Chikankari (D) Zardozi
Ans : Block printing
- 6- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 5 Questions)

1. Which of these is a type of reference book that lists words and their meanings in alphabetical order ?
(A) Shabdjaal (B) Nishabd
(C) Shabdkosh (D) Shabd-Sur
Ans : Shabdkosh

2. Which of these phrases is often used to describe a close childhood friends ?


(A) Roomali dost (B) Langotia yaar
(C) Gamchha friends (D) Dhoti mitra
Ans : Langotia yaar

3. What is the name of Lord Vishnu’s Chakra ?


(A) Chakrapani (B) Chakravarti
(C) Surya Chakra (D) Sudarshana Chakra
Ans : Sudarshana Chakra

4. ‘In 3 Idiots’, what does Rancho define as “Instruments that records analyse, summarize, organize, debate
and explain information … ” ?
(A) Machine (B) Computer
(C) Books (D) Tape Recorder
Ans : Books

5. In which State would you find the district of Kokrajhar ?


(A) Chhatisgarh (B) Odisha
(C) Assam (D) Madhya Pradesh
Ans : Assam

6. At which venue did Sachin Tendulkar achieve an ODI score of 200 not out ?
(A) Roop Singh, Stadium Gwalior (B) Eden Gardens, Kolkatta
(C) Wankhede, Mumbai (D) Chinnaswamy, Bengaluru
Ans : Roop Singh, Stadium Gwalior

7. What was the name of the rover sent by NASA that landed on Mars in August, 2012 ?
(A) Odyssey (B) Discovery
(C) Challenger (D) Curiosity
Ans : Curiosity

8. At the instigation of Mughal prince Salim, whom did Bir Singh Bundela assassinate ?
(A) Birbal (B) Raja Daniyal
(C) Abul Fazi (D) Raja Mansigh
Ans : Abul Fazi

9. Which is the only district in India that shares its boundary with four states ?
(A) Saharanpur (B) Sonbhadra
(C) Garhwa (D) East Singhbhum
Ans : Sonbhadra

- 7- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Who is the oldest person, at the age of 90, to have won the Nobel Prize ?
(A) Raymond Davis Jr (B) Doris Lessing
(C) Leonld Hurwicz (D) Yolchiro Nambu
Ans : Leonld Hurwicz

Fastest Finger First Question :


11. Arrange the following powers or dynasties in the order in which they first ruled in India from Delhi–
(A) The British (B) Mughals
(C) Chauhans (D) Lodies
Ans : C-D-B-A

12. What does the Hindi Proverb “Haath Malna” mean?


(A) Repent (B) Rolling Tobacco
(C) Shake Hands (D) Wrestle
Ans : Repent

13. In 1996, RBI introduced bank notes in what series?


(A) Jawaharlal Nehru Series (B) Mahatma Gandhi Series
(C) Bharat Mata Series (D) Bharat Ratna Series
Ans : Mahatma Gandhi Series

- 8- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 6 Questions)

1. In which of these games does the instrument used to play the ball looks similar to the English alphabet “J”?
(A) Hockey (B) Baseball
(C) Tennis (D) Badminton
Ans : Hockey

2. In Which city is wasseypur situated ?


(A) Dhanbad (B) Ranchi
(C) Patna (D) Varanasi
Ans : Dhanbad

3. Which historic tragedy is highlighted in Amrita Pritam’s novel ‘Panjar’?


(A) Jallianwala Bagh Massacre (B) 1984 Riots
(C) Emergency (D) Partition
Ans : Partition

4. Alex Paul Menon, who was kidnapped in April 2012, is the first Collector of which of these districts ?
(A) Bastar (B) Bilaspur
(C) Sukma (D) Dantewada
Ans : Sukma

5. Which team won the Santosh Trophy football tournament in 2012 ?


(A) Services (B) Railways
(C) Bengal (D) Tamil Nadu
Ans : Services

6. Which of these pairs of colours share their name with variants of tea ?
(A) Blue and Brown (B) Black and Green
(C) Red and Orange (D) Yellow and Violet
Ans : Black and Green

7. In the TV Serial ‘Bade Ache Lagte Hain’ who does the little girl Pihu call Golu Uncle ?
(A) Ram Kapoor (B) Rajat Kapur
(C) Vikram Shergill (D) Karthik Sharma
Ans : Ram Kapoor

8. The full name of which of these IPL teams contains the word “India” ?
(A) Knight Riders (B) Daredevils
(C) Warriors (D) Royal Challengers
Ans : Warriors

9. Which two countries hosted the 2012 UEFA European Football Championships ?
(A) Austria and Switzerland (B) Belgium and Holland
(C) Poland and Ukraine (D) Spain and Portugal
Ans : Poland and Ukraine

- 9- www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which entrepreneur’s autobiographical work is tilted ‘It Happened in India’ ?
(A) N. R. Narayana Murthy (B) Vijay Mallya
(C) P. Gopinath (D) Kishore Biyani
Ans : Kishore Biyani

11. Which leader said to cartoonist Shankar, Don’t spare me’ when he inaugurated Shankar’s Weekly in 1948
?
(A) B. R. Ambedkar (B) Jawaharlal Nehru
(C) Mahatma Gandhi (D) Rajendra Prasad
Ans : Jawaharlal Nehru

12. What was the name of the Italian ship that was detained in Kerala in February 2012 ?
(A) Costa Concordia (B) Calo Duilio
(C) Enrica Lexia (D) Etna
Ans : Enrica Lexia

13. Which of these is a type of a traditional game ?


(A) Nayan Mohini (B) Mrig Nayani
(C) Nayan Taara (D) Ankh Michauli
Ans : Ankh Michauli

14. Which of these has parts called the ‘Antra’ and the ‘Mukhda’ ?
(A) Dialogue (B) Song
(C) Speech (D) Dance
Ans : Song

15. Which of these units of weights is the largest ?


(A) Quintal (B) Gram
(C) Ton (D) Kilogram
Ans : Ton

16. Who among these conquerors was the first to invade India ?
(A) Timur (B) Nadir Shah
(C) Ahmad shah Durrani (D) Babur
Ans : Timur

17. What was the little of India’s first feature film made by Dadasahed Phalke ?
(A) Ram Rajya (B) Kaliya Mardan
(C) Raja Harishchandra (D) Alam Ara
Ans : Raja Harishchandra

- 10 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 7 Questions)

1. In Mahabharata, which game was played between Yudhistra and Shakuni?


(A) Patangbaji (B) Shatranj
(C) Panso Ka Khel (D) Tirandaji
Ans : Panso Ka Khel

2. Identify the singer.


(A) Kumar Sanu (B) Himesh Reshammiya
(C) Anand Raj Anand (D) Anu Malik
Ans : Himesh Reshammiya

3. In international cricket, what was first introduced in an ODI between Zimbabwe and England on 1 January
1997?
(A) Hawk Eye (B) Third Umpire
(C) Duckworth Lewis Method (D) Hot Spot
Ans : Duckworth Lewis Method

4. Which of these Hindi proverbs means “to invite trouble”?


(A) Chal Kabutar Ud Ja (B) Aa Bail Mujhe Maar
(C) Aa Sher Mujhe Ka (D) As Ghode Mujhe Gira
Ans : Aa Bail Mujhe Maar

5. What does Hamid buy with the modest three paise he receives in his ‘Eidi’ in Premchand’s short story
‘Eidgarh’?
(A) Chimta (B) Jalebi
(C) Khilona (D) Kitaab
Ans : Chimta (Tongs)

6. Which state has the highest coal reserve in India?


(A) Jharkhand (B) Odisha
(C) Chhatisgarh (D) Andhra Pradesh
Ans : Jharkhand

7. Which wedding is traditionally associated with the festival of ‘Vivah Panchami’ celebrated in the Mithila
region in November-December?
(A) Shiva – Parvati (B) Rama – Sita
(C) Vishnu – Lakshmi (D) Krisna – Rukmini
Ans : Rama-Sita

8. Which of these father-son pairs have served as chief ministers of two different states?
(A) Mulayam Singh – Akhilesh Yadav
(B) Farooq Abdullah – Omar Abdullah
(C) Biju Patnaik – Naveen Patnaik
(D) H. N. Bahuguna – Vijay Bahuguna
Ans : H. N. Bahuguna(UP) – Vijay Bahuguna (Uttarakhand)

- 11 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
9. What is the ‘shot’ in the Olympic sport of ‘Shot Put’?
(A) Rubber Disc (B) Metal Ball
(C) Wooden Stick (D) Javelin
Ans : Metal Ball

10. Who is the only member of the 15th Lok Sabha to get elected to the House unopposed?
(A) Agatha Sangma (B) Dimple Yadav
(C) Harsimarat Kaur Badal (D) Kanimozhi
Ans : Dimple Yadav

11. In Delhi, What are Teez hazari, Welcome, Kashmere Gate and Vishwa Vidyalaya?
(A) Universities (B) Courts
(C) Gates of old Delhi (D) Metro Stations
Ans : Metro Stations

12. Who founded the Indian Boy Scouts’ Association around 1917 in Madras?
(A) Annie Besant (B) Robert Baden Powell
(C) J. S. Wilson (D) Mangal Das Pakvasa
Ans : Annie Besant

13. Which of these sporting events was reintroduced at the 2012 Olympics since it was last played at the 1924
Olympics?
(A) Women’s Football (B) Women’s Wrestling
(C) Badminton Mixed Doubles (D) Tennis Mixed Doubles
Ans : Tennis Mixed Doubles

- 12 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 8 Questions)

1. What was embedded in the badge of the main character of Film “Deewar ” and “Coolie”?
(A) 786 (B) 420
(C) 1947 (D) 9211
Ans : 786

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the least, arrange these famous personalities in increasing order of the number of children
they have
(A) H C Mary kom (B) Farah Khan
(C) Aishwaraya Rai Bachchan (D) Rabri Devi
Ans : C-A-B-D

3. Complete this Hindi proverb; “Ulta Chor ______” ?


(A) Vakil se ruthe (B) Sipahi ko loote
(C) Gharwaale ko pite (D) kotwaal ko daante
Ans : kotwaal ko daante

4. Which of these cricketers has captained two different IPL teams ?


(A) Harbhajan Singh (B) Gautam Gambhir
(C) Virendar Sehwag (D) Anil Kumble
Ans : Gautam Gambhir

5. On Which mission did Neil Armstrong first go into space ?


(A) Apollo 11 (B) Gemini 8
(C) Apollo 8 (D) Ranger 8
Ans : Gemini 8

Fastest Finger First Question :


6. Arrange these words in the correct to form a famous line from Hindi film “3 Idiots” ?
(A) Tussi (B) Ho
(C) Jahanpanah (D) Great
Ans : C-A-D-B

7. Which of the following is not the name of a Facebook functionality ?


(A) Like (B) Share
(C) Poke (D) Tweet
Ans : Tweet

8. In 2012, under whose captaincy did India win the ICC Under -19 Cricket World Cup ?
(A) Smit Patel (B) Unmukt Chand
(C) Baba Aparajith (D) Harmeet Singh
Ans : Unmukt Chand

9. Which of these words or names means ‘os’ or ‘dew’ ?


(A) Tabassum (B) Afreen
(C) Shabnam (D) Shabnam
Ans : Shabnam
- 13 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. The Large Hadron Collider (LHC), the World’s largest and highest energy particle accelerator, is situated at
which organization ?
(A) Fermilab (B) NASA
(C) SLAC Lab (D) CERN
Ans : CERN

11. Who directed Rajesh Khanna in his first ever TV commercial?


(A) R. Balki (B) Shyam Benegal
(C) Pradeep Sankar (D) Prahlad Kakkar
Ans : R. Balki (Btw, this was for Havells Fans)

12. Who administered the oath of office to Dr. Manmohan Singh when he became Prime Minister for the first
time?
(A) Pratibha Patil (B) A. P. J. Abdul Kalam
(C) K. R. Narayan (D) Shankar Dayal Sharma
Ans : A. P. J. Abdul Kalam

13. According to the 2011 Census, which of these cities has the highest population after Mumbai and Delhi?
(A) Chennai (B) Bengaluru
(C) Hyderabad (D) Kolkata
Ans : Kolkata

14. Former president Shankar Dayal Sharma did not serve as the Governor of which of these states?
(A) Andhra Pradesh (B) Punjab
(C) Maharashtra (D) Madhya Pradesh
Ans : Madhya Pradesh

15. Which of these personalities has won both a Nobel Prize and an Oscar?
(A) Pearl S. Buck (B) Ernest Hemingway
(C) G. B. Shaw (D) T. S. Eliot
Ans : G. B. Shaw

- 14 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 9 Questions)

1. Which of these Hindi words is used to represent 100?


(A) Dashak (B) Dahahe
(C) Shatak (D) Saptah
Ans : Shatak

2. What has the Admiral Gorshkov aircraft carrier bought by India been renamed as?
(A) INS Viraat (B) INS Samudragupta
(C) INS Vikramaditya (D) INS Bramhaputra
Ans : INS Vikramaditya

3. What was the code-name of the Hyderabad Police Action undertaken to get Hyderabad State to become
part of India in 1948?
(A) Operation Checkmate (B) Operation Polo
(C) Operation Meghdoot (C) Operation Python
Ans : Operation Polo

4. Which surgeon performed the first human liver transplant in 1963?


(A) Dr James D. Hardy (B) Dr. Norman Shumway
(C) Dr. Thomas E. Starzl (D) Dr. William Kelly
Ans : Dr. Thomas E. Starzl

5. Who has been the youngest president of the Indian National Congress?
(A) Rajiv Gandhi (B) Sarojini Naidu
(C) Sir Henry Cotton (D) Maulana Abul Kalam Azad
Ans : Maulana Abul Kalam Azad

Fastest Finger First Question :


6. Starting from the top and moving down, arrange these items according to the body parts they are applied
on–
(A) Surma (B) Alta
(C) Sindoor (D) Bindiya
Ans : C-D-A-B

7. Which of these items is the main ingredient of “Shrikand”?


(A) Ice Cream (B) Curd
(C) Rice (D) Besan
Ans : Curd

8. What is the Marathi language channel of Doordarshan called?


(A) DD Sahyadri (B) DD Saptagiri
(C) DD Bharti (D) DD Chandana
Ans : DD Sahyadri

9. Vasundhara Raje Scindia was the first female chief minister of which state?
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh

- 15 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Chhattisgarh (D) Maharashtra
Ans : Rajasthan

10. Identify this song from the prelude (Guitar piece)


(A) Senorita (B) Maiya Maiya
(C) Ainvayi Ainvayi (D) Jhallah Wallah
Ans : Ainvayi Ainvayi

11. Which city in Madhya Pradesh is known for the legendary love story of Baz Bahadur and Rani Roopmati?
(A) Anjaneri (B) Mandu
(C) Dabhoi (D) Chanderi
Ans : Mandu

12. In which sport has Deepika Kumari and Rahul Banerjee represented India at the 2012 London Olympics?
(A) Rowing (B) Gymnastics
(C) Archery (D) Shooting
Ans : Archery

13. Where in Gujarat is the Tata Nano plant located?


(A) Porbandar (B) Khambat
(C) Anand (C) Sanand
Ans : Sanand

Fastest Finger First Question :


14. Arrange these words of a Hindi saying in the correct order–
(A) Sona (B) Bech
(C) Kar (D) Ghode
Ans : D-B-C-A

15. Which of the is the name of a vegetable or fruit?


(A) Seetaphal (B) Manthara Phool
(C) Kaikeyi Jad (D) Mandodari Pushp
Ans : Seeta Phal

16. The TV Comedy series on SAB ‘____ Ki Duniya’ is based on the books and works of which of these
cartoonists?
(A) Shankar (B) R. K. Laxman
(C) Sudhir Tailang (D) Pran
Ans : R. K. Laxman

- 16 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 10 Questions)

1. A part of land is called island when it is surrounded by what?


(A) Desert (B) Ocean
(C) Mountain (D) Forest
Ans : Ocean
2. Which team does the Kolkatta Knight Riders off-spinner Sunil Narine represent in international Cricket ?
(A) Bangladesh (B) Sri Lanka
(C) India (D) West Indies
Ans : West Indies
3. What name did Anuradha Bali adopt when she converted to Islam to marry Chander Mohan in 2008 ?
(A) Fiza (B) Afreen
(C) Salma (D) Tabussum
Ans : Fiza
4. Which of these cities in Uttar Pradesh has also been known as “Koil” since ancient times ?
(A) Mathura (B) Aligarh
(C) Agra (D) Allahabad
Ans : Aligarh
5. Which diplomat was the chief British negotiator at the Simla Conference of 1913-14 to settle frontier and
other matters relating to Tibet ?
(A) Sir Henry McMohan (B) Sir Cyril Radcliffe
(C) Sir Mortimer Durand (D) Sir John Simon
Ans : Sir Henry McMohan
6. Who is the author of the books “Bandar Sabha” and Bakri Vilap ?
(A) Rahul Sankrityayan (B) Nalin Vilochan Sharma
(C) Acharya Shivpujan Sahy (D) Bhartendu Harishchndra
Ans : Bhartendu Harishchndra
7. Who was the last Governor- General of Pakistan ?
(A) Lord Mountbatten (B) Mohd Ali Jinnah
(C) Iskandar Mirza (D) Khawaja Nazimuddin
Ans : Iskandar Mirza
8. Who won the 3000 m Steeplechase Gold Medal at the 1958 Tokyo Asian Games ?
(A) Susumu Takahashi (B) Mubarak shah
(C) Masayki Nunogami (D) Paan Singh Tomar
Ans : Mubarak shah
Fastest Finger First Question :
9. Arrange the following festivals in the order in which they were held or will be held in the year 2012.
(A) Janmashtami (B) Rakshabandhan
(C) Dussehra (D) Diwali
Ans : B-A-C-D
10. Which of these is a kind of dance as well as an ornament worn on the head ?
(A) Ghoomar (B) Giddha
(C) Jhoomar (D) Bhangra
Ans : Jhoomar
11. What is the meaning of the Persian word ‘Ab’ used in the word ‘Punjab’ ?
(A) Tree (B) Water
(C) Mountain (D) Grain
Ans : Water
- 17 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 11 Questions)

1. Which Character in the film ‘Shole’ had said this dialogue “Itna Sannata Kyon Hai Bhai”?
(A) Shanbhu Kaka (B) Rahem Kaka
(C) Shokat Bhai (D) Ramu kaka
Ans : Rahem Kaka
2. Who was India’s flag bearer at the opening ceremony of the 2012 London Olympics ?
(A) Leander Paes (B) Abhinav Bindra
(C) Vijender Singh (D) Sushil Kumar
Ans : Sushil Kumar
3. Which of these chief ministers of Uttarakhand retired from the army as a Major-General ?
(A) B. C. Khanduri (B) Ramesh Pokhriyal Nishank
(C) Nityanand Swami (D) Bhagat Singh Koshiyari
Ans : B C Khanduri
4. Who among these was the daughter of Sultan Iltutmish ?
(A) Noor Jahan (B) Razia Sultan
(C) Arjumand Banu (D) Anarkali
Ans : Razia Sultan
5. According to the Census 2011, which Indian state has more females in comparison to males ?
(A) Kerala (B) Karnataka
(C) Manipur (D) Mizoram
Ans : Kerala
6. In the 11th Century, the poet Somadev is said to have composed the ‘Kathasaritsagara’ to entertain which of
these queens ?
(A) Padmini (B) Roopmati
(C) Mriganayani (D) Suryamati
Ans : Suryamati
7. who was the first member of the Gandhi Family to win a Lok Sabha election from Amethi ?
(A) Sanjay Gandhi (B) Rajiv Gandhi
(C) Feroze Gandhi (D) Rahul Gandhi
Ans : Sanjay Gandhi
Fastest Finger First Question :
8. Starting with the earliest , arrange these playback singers in the order in which they sang their song for a
Hindi film ?
(A) Usha Uthup (B) Alka Yagnik
(C) Lata Mangeshkar (D) Shreya Ghoshal
Ans : C-A-B-D
9. Which of these is the title of a Hindi film starring Priyanka Chopra and Ranbir Kapoor ?
(A) Rasgulla (B) Jalebi
(C) Boondil (D) Barfi
Ans : Barfi
10. Who captained India to victory in the Nehru Cup football tournament in 2012 ?
(A) Subrata Pal (B) Sunil Chhetri
(C) Nirmal Chettri (D) Balchung Bhutia
Ans : Sunil Chhetri
11. Where is the smallest district of India, by area located ?
(A) Puducherry (B) Chandigarh
(C) Daman and Diu (D) Lakshadweep
Ans : Puducherry
- 18 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 12 Questions)

1. Complete the poem composed by Neeraj Sridhar and Kavitha Seth, “Tumhi Din Chade, Tumhi Dil Dhale,
Tumhi Ho bandhu………”
(A) Neeta Tumhe (B) Peeta Tumhe
(C) Maata Tumhe (D) Sakha Tumhe
Ans : Sakha Tumhe

2. Which of these satellites were launched by ISRO in its 100th space mission in September 2012 ?
(A) Megha-Tropiques (B) Resourcesat & Youthsat
(C) SPOT-6 & Proiteres (D) Lapan-Tubsat & Pehunsat 1
Ans : SPOT-6 & Proiteres

Fastest Finger First Question :


3. Arrange these members of a family in describing order of seniority, from the seniormost to the juniormost.
(A) Pardaddi (B) Poti
(C) Daadi (D) Putravadhu
Ans : A-C-D-B

4. In Which athletic event did Girisha Nagarajegowda bag a silver medal for India at the 2012 London
Paralympic Games ?
(A) High Jump (B) High Jump
(C) Discus throw (D) Shotput
Ans : High Jump

5. The King of which of these places gifted his kingdom to shree Padmanabhaswami and resigned as his
servant ?
(A) Mysore (B) Cochin
(C) Chettinad (D) Travancore
Ans : Travancore

6. In which of these places would you find the ‘Rashtrapati Nilayam’, one of the official retreats of the
President of India ?
(A) Nagpur (B) Secunderabad
(C) Darjeeling (D) Ooty
Ans : Secunderabad

7. Who is the author of the ‘Man Booker Prize’ winning book ‘The Inheritance of Loss’ ?
(A) Jhumpa Lahiri (B) Arundhati Roy
(C) Kiran Desai (D) Anita Desai
Ans : Kiran Desai

8. According to the Mahabharata, which apsara did Vishvakarma create by collecting small particles from all
the beautiful objects in the world ?
(A) Menaka (B) Urvashi
(C) Tilottama (D) Rambha
Ans : Tilottama

- 19 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com

9. If you are to pick a non-vegetarian dish, which of these would you select ?
(A) Gatte ki Sabzi (B) Dum Aloo
(C) Hilsa Fry (D) Navratan Korma
Ans : Hilsa Fry

10. Which of these is a Hindi name for a yellow coloured flower ?


(A) Chaumukhi (B) Surajmukhi
(C) Jwalamukhi (D) Panchmukhi
Ans : Surajmukhi

11. Which of these social activists has been a central organizer and strategist of ‘Narmada Bachao Andolan’ ?
(A) Aruna Roy (B) Brinda Karat
(C) Maneka Gandhi (D) Medha Patkar
Ans : Medha Patkar

- 20 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 13 Questions)

1. What does “Jugnoo” produce?


(A) Sahad (Honey) (B) Kapas (Cotton)
(C) Prakash (Light) (D) Mome (Wax)
Ans : Prakash (Light)

2. Where was the great Arab traveller Ibn Battutah born?


(A) Saudi Arabia (B) Syria
(C) Egypt (D) Morocco
Ans : Morocco

Fastest Finger First Question :


3. Staring from the most, arrange the following geometrical figures in descending order of the number of
corners they have.
(A) Triangle (B) Square
(C) Hexagon (D) Pentagon
Ans : C-D-B-A

4. What is Balushahi a type of?


(A) Sweet (B) paper Art
(C) Dance Form (D) Turban
Ans : Sweet

5. A coin of what value is called as “Athhanni”?


(A) 1 Rupee (B) 25 Paise
(C) 50 Paise (D) 2 Rupees
Ans : 50 Paise

6. Which poem opens with the lines “Simhasan hil uthe, rajvanshon ne Bhrikuthi thani thi, Boodhhe Bharat
mein bhi aayi, phir se nayi jawani thi”??
(A) Veeron Ka Kaisa Ho Basant (B) Jhansi Ki Rani
(C) Rakhi Ki Chunauti (D) Vidaa
Ans : Jhansi Ki Rani

7. Identify the voice of the politician. (Mayawati saying some crap)


(A) Sushma Swaraj (B) Uma Bharti
(C) Mamta Banerjee (D) Mayawati
Ans : Mayawati

8. Which glacier is the primary source of the river Ganga?


(A) Pindari (B) Godwin-Austen
(C) Siachen (D) Gangotri
Ans : Gangotri

9. Which song written by Gulzar won an Oscar award?


(A) O Saaya (B) Jai Ho

- 21 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Dhan Te nan (D) Beedi
Ans : Jai Ho

10. Who became the Prime Minister of Pakistan in June 2012?


(A) Makhdoom Shahabuddin (B) Maulana Fazlur Rehman
(C) Raja Perviz Ashraf (D) Sardar Mehtab Abbasi
Ans : Raja Perviz Ashraf

11. Who among these is considered as the author of the Natya Shastra?
(A) Bhaas (B) Bharata Muni
(C) Bharwi (D) Bhartrihari
Ans : Bharata Muni

12. Which of these capital cities is located on the banks of a river with the same name as the city?
(A) Kathmandu (B) Kabul
(C) Beijing (D) Colombo
Ans : Kabul

13. Which Viceroy of India was the great-grandson of Britain’s Queen Victoria?
(A) Lord Wavell (B) Lord Linlithgow
(C) Lord Willington (D) Lord Mountbatten
Ans : Lord Mountbatten

14. Who was the first person to be awarded the Bharat Ratna posthumously?
(A) Rajiv Gandhi (B) Vinoba Bhave
(C) Lal Bahadur Shastri (D) Indira Gandhi
Ans : Lal Bahadur Shastri

15. At the 20102 Delhi commonwealth games, Indian Women won all the three medals – gold, silver and
bronze – in which of these events?
(A) 10 m Air Rifle Shooting (B) Discus
(C) Shot Put (D) tennis Singles
Ans : Discus

16. Starting from the heaviest, arrange these units of weight in descending order
(A) Paav (B) Tola
(C) Man (D) Ser
Ans : C-D-A-B

17. Complete this Hindi proverb “Aasman Se Gira ____”?


(A) Peepal Pe Phansa (B) Khajoor Per Atka
(C) Kaataon Me Atka (D) Kichad Mein Phansa
Ans : Khajoor Per Atka

18. What is the taste of Churma in the traditional rajasthani dish of ‘Dal Bhati Churma’?
(A) Salty (B) Sour
(C) Bitter (D) Sweet
Ans : Sweet

- 22 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 14 Questions)

1. Which of the following dish is made from Curd (Dahi) ?


(A) Kofta (B) Raita
(C) Kheee (D) Kulfi
Ans : Raita

2. What is the traditional occupation of the Kalbelia tribe, known for its kalbelia dance?
(A) Shepherds (B) Snake Charmers
(C) Magicians (D) Tailors
Ans : Snake Charmers

3. Who was the NDA backed candidate against Hamid Ansari in the 2012 Indian Vice-Presidential elections?
(A) Yashwant Sinha (B) S. Y. Quereshi
(C) Jaswant Singh (D) Arun Jaitley
Ans : Jaswant Singh

4. Which of these creatures can look up with one eye while looking down with the other eye at the same time?
(A) Bat (B) Shark
(C) Chameleon (D) Owl
Ans : Chameleon

5. The ‘Jal Satyagraha’ protest launched in August 2012 is associated with which of these dams?
(A) Omkareshwar (B) Sardar Sarovar
(C) Tehru (D) Gandhi Sagar
Ans : Omkareshwar

6. Which of these festivals is not celebrated on a full moon?


(A) Holika Dahan (B) Raksha Bandhan
(C) Janmashtami (D) Budh Jayanti
Ans : Janmashtami

7. Under whose captaincy has India won the most number of test Matches until now?
(A) M. S. Dhoni (B) Sourav Ganguly
(C) Md. Azharuddin (D) Kapil Dev
Ans : Sourav Ganguly

8. According to the Mahabharata, which Pandava got his name from the fact that there was no one more
handsome than him in the family?
(A) Arjuna (B) Bheema
(C) Sahdeva (D) Nakula
Ans : Nakula

9. Which of these is the score of a player with no points in a game of tennis?


(A) Kiss (B) Hug
(C) Romance (D) Love
Ans : Love

- 23 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which of the following is a form of a dance as well as a tangy sauce?
(A) Samba (B) Salsa
(C) Hip-Hop (D) Disco
Ans : Salsa

11. Which of these hill stations literally means “Three Rivers” in Tamil and Malayalam?
(A) Munnar (B) Madikeri
(C) Kodaikanal (D) Peerumedu
Ans : Munnar

12. Which of these is a kind of sari named after a place in Maharashtra?


(A) Jamdani (B) Paithani
(C) Navsari (D) Chanderi
Ans : Paithani

13. Which company developed the dreamliner aircraft which has been inducted into Air India in 2012?
(A) Airbus (B) Dassault
(C) Bombardier (D) Boeing
Ans : Boeing

14. Which of these personalities is credited with the creation of the advertising icon ‘Amul Girl’?
(A) Alyque Padamsee (B) Sylvester Da Cunha
(C) Bharat Dabholkar (D) Bobby Kooka
Ans : Sylvester Da Cunha

- 24 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 15 Questions)

1. “Jwar Bhata” or “Tide” ka nirman inme se kahaan hotha hai?


(A) Ocean (B) Desert
(C) Jungle (D) Stream
Ans : Ocean

Fastest Finger First Question :


2. Starting with the oldest, arrange these characters from the Mahabharata in decreasing order of their senior
ity.
(A) Parikshit (B) Bhishma
(C) Yudhisthira (D) Shantanu
Ans : D-B-C-A

3. With reference to the Indian Railways, which of these is a scheme related to ticket bookings?
(A) Apaatkaal (B) Sambhaal
(C) Janjaal (D) Tatkal
Ans : Tatkal

4. Which of these is a Hindi idiom that means “to move slowly”?


(A) Chuhe ki daud Iagana (B) Chhuchhandar ki chaal chalna
(C) Kachhue ki chaal chalna (D) Kabutar ki tarah phudakna
Ans : Kachhue ki chaal chalna

5. For which of the following can a consumer in India avail number portability?
(A) Bank Account Number (B) Gas Connection
(C) Mobile (D) Insurance Policy
Ans : Mobile

6. The SI unit for which of these is named after James Watt, a scottish inventor and engineer?
(A) Temperature (B) Power
(C) Force (D) Electric Current
Ans : Power

7. Identify the singer from the audio clip (Chakde Phatte song)
(A) Kailash Kher (B) Mika
(C) Javed Ali (D) Daler Mehndi
Ans : Kailash Kher

8. Who was the founder-chairman of the national Dairy Development board established in 1965?
(A) Tribhuvandas Patel (B) H. M. Dalaya
(C) Amrita Patel (D) Verghese Kurien
Ans : Verghese Kurien

9. About whom did Matthew Hayden once say, “I have seen God. He bats at number 4 in India in tests”?
(A) V. V. S. Laxman (B) Sachin Tendulkar
(C) Rahul Dravid (D) Virendar Sehwag
Ans : Sachin Tendulkar
- 25 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. According to the Ramayana, who among these could not be killed by any Devata, Danav, Gandharv or
Yaksha due to a boon given to him by Brahma?
(A) Kumbhakarna (B) Bali
(C) Ravana (D) Khara
Ans : Ravana

11. Who was India’s food and agriculture minister in Jawaharlal Nehru’s interim government of 1946?
(A) Jagjivan Ram (B) Asaf Ali
(C) Rajendra Prasad (D) jawaharlal Nehru
Ans : Rajendra Prasad

12. Where in India did the British East India Company establish their first permanent factory?
(A) Calcutta (B) Surat
(C) Calicut (D) Madras
Ans : Surat

Fastest Finger First Question :


13. Starting with the least, arrange these parts of a normal human body according to their number in increasing
order
(A) Hair (B) Neck
(C) Ears (D) Nails
Ans : B-C-D-A

14. In the story ‘The Thirsty crow’, what does the crow throw into the pot to make the level of water rise?
(A) Leaves (B) Ball
(C) Wood (D) Pebbles
Ans : Pebbles

15. In India, while filling up the forms for which of these would you have to declare your assets?
(A) Election nomination (B) Driving license
(C) Examination form (D) Passport Application
Ans : Election nomination

16. Which of these places is called the Coal Capital of India?


(A) Durgapur (B) Raniganj
(C) Dhanbad (D) Hazaribag
Ans : Dhanbad

17. Which of these is the nickname of an Indian cricket captain and also the name of a film actress?
(A) Mahi (B) Rani
(C) Kalki (D) Rakhi
Ans : Mahi

- 26 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 16 Questions)

1. Which of these freedom fighters is known popularly as “Netaji”?


(A) Vallabhai Patel (B) M. K. Gandhi
(C) Subhash Chandra Bose (D) B. R. Ambedkar
Ans : Subhash Chandra Bose

2. According to the constitution, what is the minimum age to qualify to become the president of India?
(A) 25 (B) 35
(C) 40 (D) 30
Ans : 35

3. On which day does the story of the film “3 idiots” begin?


(A) Valentine’s day (B) Teachers’ day
(C) Republic Day (D) Independence Day
Ans : Teachers’ day

4. What ended in India as a result of the K. M. Nanavati vs Government of Maharashtra case ?


(A) Mercy Killing (B) Privy Purse
(C) Jury Trials (D) Right to Property
Ans : Jury Trials

Fastest Finger First Question :


5. Arrange the rituals in the order in which they occur in a Hindu wedding.
(A) Kundali Milan (B) Vidaai
(C) Sagaai (D) Saat Phere
Ans : A-C-D-B

6. What are Toned , Double Toned and skimmed all varieties of ?


(A) Coffee (B) Tea
(C) Juice (D) Milk
Ans : Milk

7. Which of these medical conditions is classified into Type-I and Type-II ?


(A) Common cold (B) Diabetes
(C) Hepatitis (D) Night Blindness
Ans : Diabetes

8. Who partnered Mahesh Bhupathi in his mixed doubles title win at the 2012 French Open?
(A) Sania Mirza (B) Ankita Bhambroi
(C) Martina Navratilova (D) Elena Vesnina
Ans : Sania Mirza

9. Who was appointec Chairman of the Press Council of India in 2011?


(A) Justice Santosh Hegde (B) Justice P. B. Sawant
(C) Justice Markendey Katju (D) Justice K. G. Balakrishnan
Ans : Justice Markendey Katju

- 27 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which revolutionary, also known as ‘Masterda’, led the Chittagong Armoury Raid in 1930?
(A) Sachindra Nath Sanyal (B) Surya Sen
(C) Ganesh Ghosh (D) Jatindra Nath Das
Ans : Surya Sen

11. After whom is the southernmost tip of India named?


(A) Rajiv Gandhi (B) Mother Teresa
(C) Indira Gandhi (D) B. R. Ambedkar
Ans : Indira Gandhi

12. Which of these women entrepreneurs was nominated to the Rajya Sabha in 2012?
(A) Anu Aga (B) Savitri Jindal
(C) Kiran Mazumdar-Shaw (D) Shobhana Bhartia
Ans : Anu Aga

13. Which one of the following is the first musician to be honoured with the Bharat Ratna?
(A) M. S. Subbulakshmi (B) Pandit Ravi Shankar
(C) Bismillah Khan (D) Bhimsen Joshi
Ans : M. S. Subbulakshmi

- 28 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 17 Questions)

1. “Paduka” and “Mojri” are types of what?


(A) Aabhushan (Attire) (B) Sari
(C) Shoes (D) Painting
Ans : Shoes

2. Which of these books on the life of Mughal Emperor is an autobiography?


(A) Humayun-nama (B) Ain-i-Akbari
(C) Tuzuk-i-Jahangari (D) Shajahan-nama
Ans : Tuzuk-i-Jahangari

Fastest Finger First Question :


3. Arrange these leaders in order according to their home states from east to west.
(A) Mamata Banerjee (B) P. A. Sangma
(C) Sharad Pawar (D) Navin Patnaik
Ans : B-A-D-C

4. Which of these is the title of a TV series telecast on SAB TV?


(A) Ajaib Ghar (B) Shanta Ghar
(C) Gol Ghar (D) Chidiya Ghar
Ans : Chidiya Ghar

5. Ho many zeroes are placed after 1 to write 10 lakh in fugures?


(A) Four (B) Six
(C) Five (D) Seven
Ans : Six

6. Which of these epics starts with the Bala Kand and ends with the Uttara Kand?
(A) Mahabharata (B) Ramayana
(C) Gita Govinda (D) Padmavat
Ans : Ramayana

7. In the film ‘Agend Vinod’, Saif Ali Khan works as a secret agent for which intelligence agency?
(A) IB (B) R&AW
(C) FBI (D) CBI
Ans : R&AW

8. In which of these sports has India won Olympic medals in 2004, 2008 and 2012?
(A) Wrestling (B) Boxing
(C) Shooting (D) Weightlifting
Ans : Shooting

9. Which Indian state has the largest area under forests?


(A) Madhya Pradesh (B) Chhattisgarh
(C) Arunachal Pradesh (D) Karnataka
Ans : Madhya Pradesh

- 29 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which of these food items are commonly eaten ‘steamed’ or ‘fried’?
(A) Pickles (B) Cake
(C) Momos (D) Pizza
Ans : Momos

11. About what did Prime Minister Manmohan Singh say in his address to the nation in September 2012 that it
does not grow on trees?
(A) Gas Cylinder (B) Vote
(C) Money (D) Diesel
Ans : Money

12. Which is the largest car manufacturing co. in India with sales of more than 1 crore units since its inception?
(A) Tata Motors (B) Maruti Suzuki
(C) Hyundai Motors (D) Mahindra & Mahindra
Ans : Maruti Suzuki

13. Whose car do the protagonists of the movie “ferrari Ki Sawari” steal?
(A) Sachin Tendulkar (B) Vidhu Vinod Chopra
(C) Michael Schumacher (D) narain Karthikeyan
Ans : Sachin Tendulkar

14. Which country’s beauty queen won the Miss world 2012 title?
(A) USA (B) Venezuela
(C) China (D) Russia
Ans : China

15. Which of these items featured in TIME magazine’s 2012 list of ‘Top 10 Political Fashion Statements’?
(A) Gandhiji’s Spectacles (B) Anna Hazare’s cap
(C) Mamata Banerjee’s Sari (D) Jawaharlal Nehru’s Jacket
Ans : Jawaharlal Nehru’s Jacket

- 30 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 18 Questions)

1. Which character in the film “3 idiots” had the ability to wrote with both hands?
(A) Chatur (B) Virus
(C) Rancho (D) Millimeter
Ans : Virus

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the westernmost, arrange these national parks from west to east–
(A) Gir (B) Kaziranga
(C) Sundarban (D) Kanha
Ans : A-D-C-B

3. Which of these would you get on the completion of a course of study at college ?
(A) Fahrenheit (B) Kelvin
(C) Degree (D) Celsius
Ans : Degree

4. Which place in Gujarat is the meeting point of seven rivers, saptasangam, where the largest animal fair of
the state is held ?
(A) Vautha (B) Vardha
(C) Tarnetar (D) Ahwa
Ans : Vautha

5. In 2012, which of these countries has been removed by WHO from the polio-endemic countries ?
(A) Pakistan (B) Nigeria
(C) India (D) Afghanistan
Ans : India

6. Who won the ‘ICC ODI Cricketer of the Year’award in 2012 ?


(A) Lasith Malinga (B) M. S. Dhoni
(C) Virat Kohli (D) Kumar Sangakkara
Ans : Virat Kohli

7. Which President proclaimed Emergency in India on 26 June 1975 ?


(A) V. V. Giri (B) Fakhruddin Ali Ahmed
(C) Zakir Hussain (D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans : Fakhruddin Ali Ahmed

8. To Which of these poets did Mahatma Gandhi give the title of “Rashtriya Shayar” ?
(A) Umashankar Joshi (B) Jhaverchand Meghani
(C) Tribhuvndas Luhar (D) Chandravadan Mehta
Ans : Jhaverchand Meghani

9. Which politician used to write a cinema column in his early career under the pen name “Netra” in the
journal ‘Organiser’ ?
(A) L. K Advani (B) Jaswant Singh

- 31 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Narendra Modi (D) Atal Bihari Vajpayee
Ans : L. K. Advani

Fastest Finger First Question :


10. Starting with the earliest, arrange these films featuring Vidya Balan chronologically in order of their
release.
(A) The Dirty Picture (B) Parineeta
(C) Paa (D) Bhool Bhulaiyaa
Ans : B-D-C-A

12. Which of these appears in the sky usually just after rain ?
(A) Bheemgada (B) Rudratrishul
(C) Indradhanush (D) Ramawan
Ans : Indradhanush

13. With reference to women’s attire , ‘Ulta palla’ and ‘seedha palla’ are associated with what ?
(A) Choli (B) Aanchal
(C) Lehnga (D) Ghagra
Ans : Aanchal

14. Which film has been named as India’s official entry for the 2013 Oscars ?
(A) Kahaani (B) Barfi
(C) Paan Singh Tomar (D) Vicky Donor
Ans : Barfi

- 32 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 19 Questions)

1. In which of the following trees, roots are seen hanging in the air?
(A) Neem (B) Banyan (Bargad)
(C) Aam (Mango) (D) Team (Sagoun)
Ans : Banyan

2. Who has been India’s longest serving woman Chief Minister ?


(A) Mayawati (B) Jayalalithaa
(C) Vasundhara Raje (D) Sheila Dixit
Ans : Sheila Dixit

3. In the 2012 Wimbledon Championship who was the only player to win two titles ?
(A) Roger Federer (B) Venus Williams
(C) Serena Williams (D) Frederik Neilsen
Ans : serena Williams

4. Who got his name because Lord Indra once struck him with his vajra on the jaw ?
(A) Ghatotkach (B) Ravana
(C) Hanuman (D) Duryodhana
Ans : Hanuman

5. Which MP was appointed as a Lieutenant in the Territorial Army in September 2012 ?


(A) Rahul Gandhi (B) Sachin Pilot
(C) Jyotiraditya Scindia (D) Jitin Prasad
Ans : Sachin Pilot

6. Which is the hottest planet in the Solar system ?


(A) Mercury (B) Neptune
(C) Venus (D) Mars
Ans : Venus

7. In his book titled ‘The Arctic Home in the Vedas”, who argued that the Aryans originated in the north polar
region ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dayanand Saraswati
(C) K. B. Hedgewar (D) Veer Savarkar
Ans : Bal Gangadhar Tilak

Question worth Rs. 1 Crore :


8. Out of the given countries which got independence on 15 August 1971 ?
(A) Bahrain (B) Congo
(C) Bahamas (D) Yemen
Ans : Bahrain

Fastest Finger First Question :


9. Arrange these words in increasing order of the numbers that appear in them.
(A) Ekanki (B) Panchang

- 33 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Trigun (D) Navami
Ans : A-C-B-D

10. Which of these names means memory in Hindi ?


(A) Srishti (B) Samriddhi
(C) Suhani (D) Smirti
Ans : Smirti

11. Which of these gods is also called Lakshmipati and Balaji ?


(A) Indra (B) Vishnu
(C) Kartikeya (D) Agnidev
Ans : Vishnu

12. Which of these pairs is the ‘taiji-tauji’ of film actress Sonam Kapoor ?
(A) Babita & Ranbir Kapoor (B) Supriya & Pankaj Kapur
(C) Sridevi & Boney Kapoor (D) Jennifer & Shashi kapoor
Ans : Sridevi & Boney Kapoor

- 34 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 20 Questions)

1. According to Hindu Mythology, who would steal and eat Ghee (Makhan)?
(A) Ram (B) Hanuman
(C) Ganesh (D) Krishna
Ans : Krishna

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the earliest, arrange these landmark events of Indian history in chronological order.
(A) Birth of Chandragupta Maurya (B) Formation of Azad Hind fauj
(C) Construction of the Qutub Minar (D) Battle of Haldighati
Ans : A-C-D-B

3. Which of these is the title of a TV show on Sony Entertainment Television starring Ronit Roy ?
(A) Andhaa Kanoon (B) Insaf
(C) Kachehari (D) Adaalat
Ans : Adaalat

4. At which of these times would the two hands of a clock form the shape of the English capital letter “L” ?
(A) 1200 Hrs (B) 1800 Hrs
(C) 1500 Hrs (D) 1900 Hrs
Ans : 1500 Hrs

5. Which gas protects the earth from U V radiations of the Sun ?


(A) Ozone (B) Carbon Dioxide
(C) Methane (D) Oxygen
Ans : Ozone

6. Which country will host the FIFA World Cup in 2014 ?


(A) Qatar (B) Brazil
(C) Germany (D) Spain
Ans : Brazil

7. What was the capital of Awadh before Nawab Asaf-ud-daula shifted it to Lucknow in 1775 ?
(A) Faizabad (B) Agra
(C) Jhansi (D) Allahabad
Ans : Faizabad

8. Which of these books by A. P. J. Abdul Kalam is a sequel to his autobiography “Wings of Fire” ?
(A) The Luminous Sparks (B) Turning Points
(C) Mission India (D) Ignited Minds
Ans : Turning Points

9. Which constituency is represented by Maneka Gandhi in the 15th Lok Sabha ?


(A) Pilibhit (B) Bareilly
(C) Aonia (D) Badaun
Ans : Aonia

- 35 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Fastest Finger First Question :
10. Arrange these lines of a lullaby in the correct order
(A) Lalla lalla Lori (B) Munni Kare Tamasha
(C) Doodh ki Katori (D) Doodh Mein Batasha
Ans : A-C-D-B

11. Which of these words is slang for “Money ” ?


(A) Thobda (B) Makda
(C) Bakra (D) Rokda
Ans : Rokda

12. After undergoing which of these processes would you find a glow on the skin of your face ?
(A) Manicure (B) Facial
(C) Pedicure (D) Rebonding
Ans : Facial

13. Which of these is a kind of printed sari traditionally worn during the Teej festival in Rajasthan ?
(A) Lehariya (B) Panihari
(C) Ghevar (D) Bhawani
Ans : Lehariya

14. In terms of area, which is the largest Union territory of India ?


(A) Daman and Diu (B) Andaman and Nicobar Islands
(C) Lakshadweep (D) Puducherry
Ans : Andaman and Nicobar Islands

- 36 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 21 Questions)

1. Out of these games, in which one will you hear “Howzatt” being called out by the players?
(A) Football (B) Tennis
(C) Cricket (D) Badminton
Ans : Cricket

2. Which of these tennis players has won an Olympic medal for India ?
(A) Leander Paes (B) Sania Mirza
(C) Rohan Bopanna (D) Mahesh Bhupathi
Ans : Leander Paes

3. The Father of which of these leaders was the first President of his country ?
(A) Sheikh Hasina (B) Khaleda Zia
(C) Aung San Suu Kyi (D) Chandrika Kumaratunga
Ans : Sheikh Hasina

Fastest Finger First Question :


4. Arrange these Olympic athletic events in increasing order of their distance–
(A) Marathon (B) 4 x 100 Relay
(C) 4 x 400 Relay (D) 20 Km walk
Ans : B-C-D-A

5. According to a Hindi proverb, if one accepts defeat by someone else then what would he do ?
(A) Lakdi katega (B) Hathoda peetega
(C) Jaal bichhayega (D) Loha manega
Ans : Loha manega

6. In the film ‘Lage Raho Munna Bhai’, what does Munna Bhai give people in order to change their hearts ?
(A) The Tricolour (B) Gandhiji’s Photograph
(C) Bhagwad Gita (D) Flowers
Ans : Flowers

7. Which of these is an appliance used for voltage regulation ?


(A) Stabilizer (B) Inverter
(C) UPS (D) Charger
Ans : Stabilizer

8. In the field of medicine, which of these problems is treated with the help of IVF technique ?
(A) Infertility (B) Artery Blockage
(C) Kidney failure (D) Night Blindness
Ans : Infertility

9. Who presented the Rail Budget for 2012-13 in the Parliament of India ?
(A) C. P. Joshi (B) Mukul Roy
(C) Lalu Prasad (D) Dinesh Trivedi
Ans : Dinesh Trivedi

- 37 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. In the Mahabharata, who acquired the strength of 8000 elephants after drinking the elixir given to him by
Nagraj Vasuki ?
(A) Bhima (B) Ghatotkacha
(C) Jarasandha (D) Duryodhana
Ans : Bhima

11. Which of these bowlers has scored two Test centuries ?


(A) Harbhajan Singh (B) Irfan Pathan
(C) Umar Gul (D) Brad Hogg
Ans : Harbhajan Singh

12. Which country’s Prime Minister was invited as the chief guest at the Republic Day parade in New Delhi in
2012 ?
(A) Thailand (B) Australia
(C) Finland (D) Italy
Ans : Thailand

13. The Vivek Express traversing the longest route on the Indian Railways network runs between Kanyakumari
and which other city ?
(A) Jammu (B) Dibrugarh
(C) Amritsar (D) Dwarka
Ans : Dibrugarh

14. In Which state was the Electronic Voting Machine used for the first time in any election in India ?
(A) Maharashtra (B) Karnataka
(C) West Bengal (D) Kerala
Ans : Kerala

15. Which of these Olympians was the first person born in India to have taken the first place at an individual
event at the Summer Olympics ?
(A) Margaret Abbott (B) Charles Daniels
(C) Aileen Riggin (D) Albert Hill
Ans : Margaret Abbott

16. Arrange these words in the order in which they appear in a popular Hindi saying
(A) Baap (B) Beta
(C) Jaisa (D) Waisa
Ans : C-A-D-B

17. Which of these refers to the seven steps taken by the bride and groom around the fire during a Hindu
Marriage ?
(A) Saptanga (B) Saptami
(C) Saptarishi (D) Saptapadi
Ans : Saptapadi

- 38 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 22 Questions)

1. Usually in which of these do you have an interval or an intermission?


(A) 110 m obstruction race (B) Cinema Show
(C) 200 m race (D) TV news bulletin
Ans : Cinema Show

2. Which of these is an alloy ?


(A) Sodium (B) Aluminum
(C) Zinc (D) Steel
Ans : Steel

3. Whom did Mamata Banerjee defeat in her first Lok Sabha election in 1984 ?
(A) Indrajeet Gupta (B) Somnath Chatterjee
(C) Biman Basu (D) Buddhadeb Bhattacharya
Ans : Somnath Chatterjee

4. For which film did Priyanka Chopra win the Filmfare Best Villian Award ?
(A) Kaminey (B) 7 Khoon Maaf
(C) Don (D) Aitraaz
Ans : Aitraaz

5. Diaoyu Islands, also known as Senkaku Islands, is located in which sea ?


(A) Philippine Sea (B) South China Sea
(C) Sea of Japan (D) East China Sea
Ans : East China Sea

6. Who was the first to translate the Bhagwad Gita from the Sanskrit into English in 1785 ?
(A) Francis Gladwin (B) Max Weber
(C) Sir Charles Wilkins (D) Sir William Jones
Ans : Sir Charles Wilkins

Fastest Finger First Question :


7. Arrange these chief ministers according to the capitals of their states from North to south ?
(A) Prem Kumar Dhumal (B) Shivraj Singh Chauchan
(C) Prithiviraj Chavan (D) Bhupinder Singh Hooda
Ans : A-D-B-C

9. What does an ‘Aalingan’ Mean ?


(A) Kissing (B) Slapping
(C) Kicking (D) Hugging
Ans : Hugging

10. The use of what in cars has the Supreme Court of India banned in a judgement given in April 2013 ?
(A) Loud Music (B) use of phone while driving
(C) Black film on Windows (D) High – Speed Driving
Ans : Black film on windows

11. A child may develop Kwashiorkor disease primarily due the deficiency of what ?
(A) Sodium (B) Protein
(C) Iodine (D) Vitamin
Ans : Protein
- 39 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 23 Questions)

1. Which of the following in Hindi means night (Raat)?


(A) Nitya (B) Niraj
(C) Nighish (D) Nisha
Ans : Nisha

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the least, arrange these sporting events in increasing order of the number of players in the
playing area during a game–
(A) Hockey (B) Boxing
(C) Basketball (D) Tennis Doubles
Ans : B-D-C-A

3. Which of these is a mixture of five spices particularly used in bengali cuisine ?


(A) Panchamrit (B) Pancharanga
(C) Panch Phoron (D) Panchangam
Ans : Panch Phoron

4. Which of these is a type of puzzle that consists of a grid with numbers appearing in some of the squares ?
(A) Sangaku (B) Suduko
(C) Solitaire (D) Sokoban
Ans : Suduko

5. Whose son is Bilawal Bhutto, the chairman of Pakistan People’s Party ?


(A) Murtaza Bhutto (B) Yusuf Raza Gilani
(C) Asif Ali Zardari (D) Nawaz Sharif
Ans : Asif Ali Zardari

6. Which of these authors’ autobiographical series is titled ‘Nirbasan’ ?


(A) Jhumpa Lahiri (B) Sunil Gangopadhyay
(C) Mahasweta Devi (D) Taslima Nasrin
Ans : Taslima Nasrin

7. Which of these players has a 100 percent win record in ODI as captain ?
(A) Gautam Gambhir (B) Virat Kohli
(C) Virender Sehwag (D) Suresh Raina
Ans : Gautam Gambhir

8. Which of these bodies in India currently has members named Rekha, Jaya and Maya, among others ?
(A) Union Cabinet (B) Rajya Sabha
(C) Lok Sabha (D) Censor Board
Ans : Rajya Sabha

9. Which of these Nobel Prize winners was born in Shantiniketan ?


(A) Subrahmanyan Chandrasekhar (B) Rabindranath Tagore
(C) Muhammad Yunus (D) Amartya Sen
Ans : Amartya Sen
- 40 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. In the Mahabharata, who brought up Karna after he was abandoned by Kunti soon after his birth ?
(A) Vrishaketu (B) Chitrasen
(C) Adhirath (D)Vasushena
Ans : Adhirath

11. Which revolutionary from the Chittagong Armoury Raid was awarded his or her long withheld degree
posthumously, in 2012, by the Calcutta University ?
(A) Subodh Roy (B) Pritilata Waddedar
(C) Kalpana Dutta (D) Ambika Chakrabarty
Ans : Pritilata Waddedar

Fastest Finger First Question :


12. Starting from the earliest, arrange these films in the order of their release in 2012 ?
(A) Kahaani (B) Rowdy Rathore
(C) Barfi (D) Vicky Donor
Ans : A-D-B-C

13. Which of these is often called ‘aadhi gharwali ‘ ?


(A) Biwi (B) Sarhaj
(C) Bhabhi (D) saali
Ans : Saali

14. Which of these are titles of two Shah Rukh Khan films ?
(A) Swarg and Narak (B) Mohabbat and Nafrat
(C) Swadesh and Pardes (D) Milan and Judaai
Ans : Swadesh and Pardes

15. Which of these is not an abbreviation of a national political party in India ?


(A) NDA (B) NCP
(C) BSP (D) CPI (M)
Ans : NDA

- 41 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 24 Questions)

1. Who amongst these is referred to as Mahatma?


(A) Gopal Gandhi (B) Karamchand Gandhi
(C) Mohandas Karamchand Gandhi (D) Harilal Gandhi
Ans : Mohandas Karamchand Gandhi

2. What is the chemical name of baking soda?


(A) Sodium Chloride (B) Sodium Bicarbonate
(C) Sodium Flouride (D) Sodium Oxalate
Ans : Sodium Bicarbonate

3. In which of these places were prehistoric ‘rock shelters’ discovered which were declared a World Heritage
site in 2003 by UNESCO?
(A) Chanderi (B) Maheshwar
(C) Sanchi (D) Bhimbetka
Ans : Bhimbetka

4. In which story did Premchand describe Dowry as a social problem?


(A) Nirmala (B) Rangbhumi
(C) Gaban (D) Pratigya
Ans : Nirmala

5. In which of these Buddhist pilgrim sites was the Kalachakra Puja organised between 31 Dec 2011 to 10 Jan
2012?
(A) Sarnath (B) Sachi
(C) Bodh Gaya (D) Kushinagar
Ans : Bodh Gaya

Fastest Finger First Question :


6. Starting from the seniormost, arrange these women characters from the Mahabharata in order of their
seniority–
(A) Ganga (B) Gandhari
(C) Draupadi (D) Kunti
Ans : A-B-D-C

7. Which of these fruits has varieties called Maida, Hapus and Chausa?
(A) Apple (B) Orange
(C) Banana (D) Mango
Ans : Mango

8. Which of these documents can be applied for under the tatkaal service in India?
(A) Election I-Card (B) Aadhar Card
(C) Passport (D) PAN Card
Ans : Passport

9. Red, Yellow, Green, Orange & Violet are the six routes of which transport network in Delhi?

- 42 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(A) HoHo Bus (B) Metro Rail
(C) Ring Railway (D) Radio Taxi
Ans : Metro Rail

10. In which sport does Sunil Chetri represent India?


(A) Hockey (B) Football
(C) Mukkebazhi (D) Shooting
Ans : Football

11. ‘Equity Sacings Scheme’ proposed in the Union Budget 2012-13 is named after which leader?
(A) Lal Bahadur Shastri (B) Jawaharlal Nehru
(C) Indira Gandhi (D) Rajiv Gandhi
Ans : Rajiv Gandhi

12. When were Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev hanged?


(A) 26 Nov 1930 (B) 23 Mar 1931
(C) 12 Jan 1934 (D) 14 Feb 1931
Ans : 23 Mar 1931

13. Which of these women scientists has been dubbed ‘Agni Putri’ by the Indian Media?
(A) Kalpana Chawla (B) Tessy Thomas
(C) N. Valarmathi (D) Sunita Williams
Ans : Tessy Thomas

14. In which of these coal mines did about 375 people lose their lives in 1975 due to inundation?
(A) Bagdiddi (B) Chasnala
(C) Dhori (D) Damua
Ans : Chasnala

15. Who is the first foreign coach to be honoured with the Dronacharya Award?
(A) B. I. Fernandez (B) Gary Kirsten
(C) Bob Bootland (D) Michael Noobs
Ans : B. I. Fernandez

16. On the banks of which river did Valmiki compose the Ramayana?
(A) Sarayu (B) Ganga
(C) Tamsa (D) Karmanasa
Ans : Tamsa

17. Who was the first governor of the Reserve Bank of India?
(A) Sir Osborne Smith (B) Sir James Taylor
(C) Sir C. D. Deshmukh (D) Sir Benegal Rama Rau
Ans : Sir Osborne Smith

- 43 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 25 Questions)

1. Which of the following is made by mixing ‘khameer’ in ‘maida’?


(A) Missi Roti (B) Naan
(C) Kachori (D) Aalu Paratha
Ans : Naan

2. Which of these phrases is often used to describe a love story revolving around three people ?
(A) Love Line (B) Love Sqruare
(C) Love Circle (D) Love Traiangle
Ans : Love Triangle

3. Who is the author of the novels ‘The Immortals of Meluha’ and ‘The Secrets of the Nagas’ ?
(A) Amish Tripathi (B) Amitav Ghosh
(C) Ashok Banker (D) Aravind Adiga
Ans : Amish Tripathi

4. On 20 Sep 2012, which video was recognized by Guinness World Records as the most “liked” video in You
Tube history ?
(A) Dhanush’s ‘Why this Kolaveri Di ? (B) Justin’s Bieber’s ‘Baby’
(C) PSY’s ‘Gangnam Style’ (D) Adele’s ‘Rolling in the Deep’
Ans : PSY’s ‘Gangnam Style’

5. Which is the only country whose postage stamps do not feature the name of the country issuing them ?
(A) Russia (B) Great Britain
(C) Iceland (D) USA
Ans : Great Britain

6. 15 April 2012 was the 100th anniversary of which of these events or incidents ?
(A) Tagore Winning the Nobel (B) Dandi March
(C) Sinking of the Titanic (D) Founding of IBM
Ans : Sinking of the Titanic

7. Which of these brands is named after a 19th century king ?


(A) Louis Vuitton (B) Louis Philippe
(C) Hermes (D) Van Heusen
Ans : Louis Philippe

8. Which of these personalities was the Speaker of the Maharashtra Assembly and also president of the BCCI
?
(A) Sharad Pawar (B) D. Y. Patil
(C) S. K. Wankhede (D) Madhavrao Scindia
Ans : S. K. Wankhede

9. ‘Joseph Anton’ the alias adopted by Salman Rushdie while in hiding following a ‘fatwa’ was derived from
the first names of which two writers?
(A) Joseph Brodsky & Anton Delvig (B) Joseph Gilbert & Anton Myrer
(C) Joseph Campbell & Anton Kuh (D) Joseph Conrad & Anton Chekhov
Ans : Joseph Conrad & Anton Chekhov
- 44 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 26 Questions)

1. In Ramayana, which of the rakshasas kept Sita captive?


(A) Marich (B) Ravan
(C) Subahu (D) Ahiravan
Ans : Ravan

Fastest Finger First Question :


2. Starting with the earliest, arrange these films directed by Yash Chopra in order of their release
(A) Veer-Zaara (B) Chandni
(C) Dil To Pagal Hai (D) Silsila
Ans : D-B-C-A

3. Which of these is a Hindi phrase for “a stupid person”?


(A) Akal Ka Dushman (B) Kaan Ka Kachcha
(C) Akal Dhadh (D) Akela Dukela
Ans : Akal Ka Dushman

4. Which of these figures is also called a Mahatma?


(A) B R Ambedkar (B) Jyotibha Phule
(C) Vinobha Bhave (D) Dhondo Keshav Karve
Ans : Jyotibha Phule

5. Which is the heaviest internal organ in the human body?


(A) Pancreas (B) Heart
(C) Liver (D) Lungs
Ans : Liver

6. Which of the following states does not border Andhra Pradesh?


(A) Madhya Pradesh (B) Odisha
(C) Maharashtra (D) Tamil Nadu
Ans : Madhya Pradesh

7. Which of these badminton superseries tournaments did Saina Nehwal win in October 2012?
(A) Malaysia Open (B) Singapore Open
(C) Denmark Open (D) Indonesia Open
Ans : Denmark Open

Fastest Finger First Question :


8. Starting from the easternmost, arrange these neighbouring countries of India from east to west
(A) Bhutan (B) Nepal
(C) Myanmar (D) Pakistan
Ans : C-A-B-D

9. With reference to automobiles, what is an ‘airbag’?


(A) Oxygen Mask (B) Type of Tyre
(C) Safety Equipment (D) Type of Seat
Ans : Safety Equipment
- 45 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. In which country would you find the towns of Hambantoa and Kandy?
(A) Bangladesh (B) South Africa
(C) Jamaica (D) Sri Lanka
Ans : Sri Lanka

11. According to mythology, who heard about his death through an ‘Akashwani’?
(A) Duryodhana (B) Hiranyakashipu
(C) Ravana (D) Kansa
Ans : Kansa

12. Which part of human body is reshaped by LASIK?


(A) Lungs (B) Tonsil
(C) Cornea (D) Ovaries
Ans : Cornea

13. From which constituency was Salman Khurshid elected to the current Lok Sabha?
(A) Farrukhabad (B) Azamgarh
(C) Bulandshahr (D) Firozabad
Ans : Farrukhabad

14. Mo Yan became the first citizen of which country to win the Nobel Prize in literature in 2012?
(A) Vietnam (B) China
(C) Myanmar (D) Japan
Ans : China

- 46 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 27 Questions)

1. In a song featuring Hema Malini And Dharmendra, Who is referred to as ‘Shayar ki Gazal ‘And ‘Zeel’ ka
kamal’ ?
(A) Sweetheart (B) Darling
(C) Honey (D) Dreamgirl
Ans : Dreamgirl

2. According to the 2011 tiger census report of the national Tiger conservation Authority, what is the esti
mated population of tigers in India?
(A) 1411 (B) 1127
(C) 2822 (D) 1706
Ans : 1706

Fastest Finger First Question :


3. Starting from Phalguna, arrange these Hindu festivals in the order they occur in a calendar year
(A) Raksha Bandhan (B) Makar Sankranti
(C) Holi (D) Vijaydashami
Ans : C-A-D-B

4. Which of these symbols is normally used to indicate the direction of a place?


(A) Bow (B) Arrow
(C) Mace (D) Sword
Ans : Arrow

5. Complete this line from a Bhajan bythe bhakti poet Narsinh Mehta “Vaishnav Jan To tene Kahiye Je ___”?
(A) Nahin Aiso Janam Barambar (B) Sabka Data Ram
(C) Peerh Paraye Janeyray (D) Lagan Lagi Ram Ki
Ans : Peerh Paraye Janeyray

6. Which of these is the name of the anti-corruption initiative started by the Central Vigilance Commission of
India?
(A) Break your silence (B) Blow your whistle
(C) Mind your business (D) Clean your system
Ans : Blow your whistle

7. In the early phase of his career, in which city did Dhirubhai Ambani work as a petrol station attendant?
(A) Kuwait (B) Doha
(C) Aden (D) Muscat
Ans : Aden

Fastest Finger First Question :


8. Starting from the smallest, arrange these spices according to their average size
(A) Mustard Seeds (B) Cloves
(C) Black Pepper (D) Bay Leaf
Ans : A-C-B-D

- 47 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
9. Complete this hindi proverb “___ ke gale me ghanti baandhna” that means to do a tough job?
(A) Kuee (B) Billi
(C) Sher (D) Chuha
Ans : Billi

10. What does a twelfth of a foot equal to ?


(A) An inch (B) A centimetre
(C) A metre (D) A Yard
Ans : An inch

11. Which of these fruits of vegetables grows underwater?


(A) Kachnaar (B) Shakarkand
(C) Shareefa (D) Singhara
Ans : Singhara (Water Chestnut)

12. In which of these films did Parineeti Chopra make her acting debut?
(A) Ek Deewana Tha (B) Ishaqzaade
(C) Ladies vs Ricky Bahl (D) Ghost
Ans : Ladies vs Ricky Bahl

13. After which of these freedom fighters is a district in Uttarakhand named?


(A) Bhagat Singh (B) Chandrashekhar Azad
(C) Sukhdev (D) Udham Singh
Ans : Udham Singh

14. Who became the first National Security Advisor of India in 1998?
(A) Brajesh Mishra (B) M. K. Narayan
(C) J. N. Dixit (D) K. C. Pant
Ans : Brajesh Mishra

15. In the Mahabharata, which of these characters died after the battle of Kurukshetra was over?
(A) Shakuni (B) Shalya
(C) Kansa (D) Bhishma
Ans : Bhishma

16. Which of these numbers is popularly known as the Hardy-Ramanujan number?


(A) 1927 (B) 1729
(C) 1239 (D) 1947
Ans : 1729

- 48 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 28 Questions)

1. Which of these is a type of air?


(A) ChakraVridh (B) Chakravath
(C) Chakravarthi (D) Chakravyuh
Ans : Chakravath

Fastest Finger First Question :


2. Arrange these words in the order in which they appear in a popular Hindi saying–
(A) Andhera (B) Tale
(C) Chirag (D) Hona
Ans : C-B-A-D

3. What would you do with a discus in a competitive sports event?


(A) Talk to it (B) Chase it
(C) Throw it (D) Beat it
Ans : Throw it

4. Which of these is another word for snakr charmer’s ‘been’?


(A) pungi (B) Baansuri
(C) Shehnai (D) Sitar
Ans : Pungi

5. Which of these countries has a tradition of holding television debates between the main candidates in a
presidential election?
(A) Russia (B) France
(C) USA (D) UK
Ans : USA

6. In which city will the Kumbh Mela be held in 2013?


(A) Allahabd (B) Haridwar
(C) Nashik (D) Ujjain
Ans : Allahabd

7. In ODIs, who has the record for the highest individual score?
(A) Virendar Sehwag (B) Sachin Tendulkar
(C) Saeed Anwar (D) Chris Gayle
Ans : Virendar Sehwag

8. Which planet in our solar system takes the least amount of time to complete one revolution around the sun?
(A) Mars (B) Earth
(C) Venus (D) Mercury
Ans : Mercury

9. Which Bharat Ratna was affectioanally (affectionately) called Rajarshi?


(A) Purushottam Das Tandon (B) Bhagwan Das
(C) Pandurang Vaman Kane (D) Dhondo Keshav Karve
Ans : Purushottam Das Tandon
- 49 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. According to Hindu mythology, the son of Krishna and Rukmini, Pradyumna is an incarnation of which
God?
(A) Kama (B) Surya
(C) Agni (D) Vayu
Ans : Kama

Fastest Finger First Question :


11. Arrange these sites included in the UNESCO World Heritage list from North to South–
(A) Khajuraho Temple (B) Agra Fort
(C) Mahabalipuram (D) Humayun’s Tomb
Ans : D-B-A-C

12. With reference to the human body, what is ‘hajma’?


(A) Tolerance (B) Eyesight
(C) Memory (D) Digestion
Ans : Digestion

13. In the story ‘Unity is strength’, what does the farmer give his sons to break?
(A) Wooden Sticks (B) Bricks
(C) Glass Utensils (D) Iron Rod
Ans : Wooden Sticks

14. Chemotherapy is mainly used to treat which of these diseases?


(A) AIDS (B) TB
(C) Cancer (D) Polio
Ans : Cancer

- 50 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 29 Questions)

1. Complete this Hindi proverb “Anth Bhala To……..”


(A) Sab Bhalla (B) Jag Hansa
(C) Kud Fansa (D) Jeb Dheela
Ans : Sab Bhalla

2. Which of these writers quit his government job in response to Mahatma Gandhi’s call of non-cooperation
?
(A) Suryakant Tripathi ‘Nirala’ (B) Munshi Premchand
(C) Jaishankar Prasad (D) Ramdhari Singh ‘Dinkar’
Ans : Munshi Premchand

3. Who wrote the national Anthem of Bangaldesh “Amar Shonar Bangla”?


(A) Rabindranath Tagore (B) Bankim Chandra Cahttopadhyay
(C) Kazi Nazrul Islam (D) Syed Ali Ahsan
Ans : Rabindranath Tagore

4. Which country won the maximum number of gold medals at the London Olympics 2012?
(A) Great Britain (B) USA
(C) China (D) Russia
Ans : USA

5. In which of these states were Vidhan Sabha elections held in March 2012?
(A) West bengal (B) Bihar
(C) Assam (D) Punjab
Ans : Punjab

6. Which of these rivers flows through the Corbett National Park?


(A) Ramganga (B) Mandakini
(C) Alakananda (D) Yamuna
Ans : Ramganga

Fastest Finger First Question :


7. Arrange these family roles of a man in the order in which they occur in his life for the first time–
(A) Son (B) Father
(C) Grandfather (D) Father-in-law
Ans : A-B-D-C

8. What is the introductory page of a website known as?


(A) Office Page (B) Home Page
(C) Mall page (D) Gym Page
Ans : Home Page

9. In Which of these games is the height of the net from its playing surface the shortest ?
(A) Table Tennis (B) Tennis
(C) Volleyball (D) Badminton
Ans : Table Tennis
- 51 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which song tells us that a “papad is a rhythmic replica of a jhapad” ?
(A) Son of Sardaar (B) Bol Bachchan
(C) Barfi! (D) Singh is Kinng
Ans : Bol Bachchan

11. Which of these markings is given by the Bureau of Indian Standards to identify the purity of precious
metals ?
(A) ISI Mark (B) Trademark
(C) Hallmark (D) FPO Mark
Ans : Hallmark

12 The name of the capital city of which of these states does not end with ‘pur’ ?
(A) Chhattisgarh (B) Rajasthan
(C) Assam (D) Arunachal Pradesh
Ans : Arunachal Pradesh

13. Who, under the pseudonym ‘Gul Makai’, used to write a blog for BBC Urdu, describing life under Taliban
rule ?
(A) Malalai Joya (B) Malala Yousafzai
(C) Fouzia Saeed (D) Farzana Bari
Ans : Malala Yousafzai

14. Which of these characters from Mahabharata is also known by the name of ‘Ajatashatru’ ?
(A) Krishna (B) Yudhisthira
(C) Karna (D) Abhimanyu
Ans : Yudhisthira

15 .Which of these scientists has a chemical element named after him ?


(A) Isaac Newton (B) Richard Feynman
(C) Galileo Galilei (D) Albert Einstein
Ans : Albert Einstein

- 52 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 30 Questions)

1. In the English calendar, which is the first month to have 30 days?


(A) April (B) June
(C) March (D) January
Ans : April

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the earliest, arrange these sportsmen in the order in which they first won a medal for India at
the Olympics
(A) Rajyavardhan Singh Rathore (B) Leander Paes
(C) Sushil Kumar (D) Dhyan Chand
Ans : D-B-A-C

3. Which of these Hindi words means “continuation”?


(A) Lamhe (B) Silsila
(C) Faasle (D) Kabhi Kabhie
Ans : Silsila

4. Which of these deities is also known as ‘Janak Dulari’ and ‘Janak Nandini’?
(A) Saraswati (B) Radha
(C) Rukmini (D) Sita
Ans : Sita

5. Which country does the athlete Usain Bolt represent in international sport?
(A) Jamaica (B) Kenya
(C) USA (D) South Africa
Ans : Jamaica

6. Apart from Raman Singh, who is the only other person to become chief minister of Chhatisgarh?
(A) Dilip Singh Judeo (B) Nand Kumar Patel
(C) Ajit Jogi (D) Mahendra Karma
Ans : Ajit Jogi

7. What is the last Indian railway station before crossing into Pakistan on the Amritsar-Lahore line?
(A) Attari (B) Wagah
(C) Pathankot (D) Firozpur
Ans : Attari

8. Which is the first Hindi film pair to ring the ‘opening bell’ of the Nasdaq stock exchange?
(A) Ranbir Kapoor – Katrina Kaif (B) Akshay Kumar – Katrina Kaif
(C) Shah Rukh Khan – Kajol (D) Kareena Kapoor – Saif Ali Khan
Ans : Shah Rukh Khan – Kajol

9. Which of these states has a national park named after a former governor general of India?
(A) Madhya Pradesh (B) Karnataka
(C) Uttarakhand (D) Rajasthan
Ans : Uttarakhand
- 53 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. According to a Hindi proverb, which of these does one get reminded of in difficult times?
(A) Registaan ki dhool (B) Barish ki boond
(C) Samundar ka paani (D) Chhathhi ka doodh
Ans : Chhathhi ka doodh

11. In the world of fashion, what are kitten, stiletto and wedge types of?
(A) Necktie Knots (B) Shoe Heels
(C) Mini Skirts (D) Hair Pins
Ans : Shoe Heels

12. Who has Forbes magazine listed as India’s richest person in 2012?
(A) Pallonji Mistry (B) Dilip Shanghvi
(C) Mukesh Ambani (D) Azim Premji
Ans : Mukesh Ambani

13. According to the ramayana, which of these brothers were born from the same mother?
(A) Rama-Lakshmana (B) Bharata-Shatrughana
(C) Rama-Bharata (D) Lakshmana-Shatrughana
Ans : Lakshmana-Shatrughana

14. Who is India’s first Formula One racing driver?


(A) Narain Karthikeyan (B) Karun Chandhok
(C) Armaan Ebrahim (D) Parthiva Sureshwaren
Ans : Narain Karthikeyan

15. Whose wife was Durga Bhabhi, who helped Bhagat Singh to escape from Lahore?
(A) Bhagwati Charan Vohra (B) Pratul Ganguly
(C) Sohan Singh Josh (D) Batukeshwar Dutt
Ans : Bhagwati Charan Vohra

- 54 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 31 Questions)

1. In the film Sholay, what instrument does Jay play?


(A) Bhansuri (B) Guitar
(C) Mouth Organ (D) Harmonium
Ans : Mouth Organ

2. Which colonial power introduced the cultivation and consumption of cashew, potato, tomato and chilli to
India ?
(A) British (B) Dutch
(C) French (D) Portuguese
Ans : Portuguese

3. In 1943, which industrialist established the United Commercial Bank, now known as UCO Bank ?
(A) Jamnalal Bajaj (B) Ambalal Sarabhai
(C) Ghanshayam Das Birla (D) Nowroji Saklatwala
Ans : Ghanshayam Das Birla

Fastest Finger First Question :


4. Starting with the earliest, arrange these scientific or mathematical discoveries in chronological order.
(A) Concept of Zero (B) Newton’s Laws of Motion
(C) Einstein’s Theory of Relativity (D) Higgs boson particle
Ans : A-D-B-C

5. Which of these is the name of a Multi-course meal in Kashmiri Cuisine ?


(A) Wazwan (B) Gushtaba
(C) Yakhni (D) Rogan Josh
Ans : Wazwan

6. Which of these sports commences when the referee tosses the ball into the air over the centre circle ?
(A) Volleyball (B) Basketball
(C) Football (D) Tennis
Ans : Basketball

7 Often used as a slogan, what is the meaning of the word ‘inquilab’ ?


(A) Surrender (B) Victory
(C) Revolution (D) Long Life
Ans : Revolution

8 Which of these organisations won the Nobel prize in 2012 ?


(A) European Union (B) International court of justice
(C) Greenpeace (D) International Atomic Energy Agency.
Ans : European Union

9 Which chemical element did Humphry Davy name after a Greek word meaning ‘yellowish green’ ?
(A) Chlorine (B) Hydrogen
(C) Helium (D) Methane
Ans : Chlorine
- 55 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which is the only species of red deer found in India ?
(A) Chital (B) Krishna Mriga
(C) Hangul (D) Chiru
Ans : Hangul

11. Where was the first Indian Institute of Management established in 1961?
(A) Lucknow (B) Ahmedabad
(C) Banglore (D) Calcutta
Ans : Calcutta

12. Chali was the summer capital of which of these former princely states ?
(A) Jind (B) Patiala
(C) Kapurthala (D) Nabha
Ans : Patiala

- 56 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 32 Questions)

1. Which of these word mean “Adhyapak” in Hindi ?


In main se kis shabd ka arth hindi main adhyapak hota hai ?
(A) Aacharya (B) Vaidya
(C) Vidhya (D) Bramha
Ans : Aacharya

Fastest Finger First Question :


2. Starting with the biggest, arrange these astronomical bodies of the Solar System in decreasing order of their
size–
(A) Earth (B) Jupiter
(C) Sun (D) Moon
Ans : C-B-A-D

3. What would you normally buy from a ‘Mishthaan Bhandar’ ?


(A) Vegetables (B) Sweets
(C) Medicines (D) Clothes
Ans : Sweets

4. Complete this Hindi proverb : “Kaam ka na kaaj ka __________ ” ?


(A) Boli bole pahaad si (B) Kapda pahne fashion ka
(C) Dushman anaaj ka (D) Khoon peeye baap ka
Ans : Dushman anaaj ka

5. Which comedian directed the television shows ‘Flop show’ and ‘Ulta Pulta’ ?
(A) Rakesh Bedi (B) Satish Shah
(C) Raghubir Yadav (D) Jaspal Bhatti
Ans : Jaspal Bhatti

6. What Substance gives human blood its distinctive colour ?


(A) Haemoglobin (B) Melanin
(C) chlorophyll (D) Bile
Ans : Haemoglobin

7. According to Hindu mythology, which of these events occurred in Mathura?


(A) Draupadi’s Swayamvar (B) Bhishma Pratigya
(C) Krishna’s death (D) Kansa Vadh
Ans : Kansa Vadh

8. Sikar, Nawalgarh, Dundlod, Mandawa, Fatehpur and Jhunjhunu together from which region in Rajasthan ?
(A) Marwar (B) Kachwaha
(C) Shekhawati (D) Mewar
Ans : Shekhawati

9. Which of these colours is not present in a rainbow?


(A) Orange (B) Yellow

- 57 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Pink (D) Red
Ans : Pink

10. Who was appointed the first chairman of India’s Atomic Energy Commission ?
(A) Satish Dhawan (B) Vikram Sarabhai
(C) Meghnad Saha (D) Homi Bhabha
Ans : Homi Bhabha

11. In ODI cricket, who holds the Indian record of scoring a century in the least number of balls ?
(A) Virender Sehwag (B) Kapil Dev
(C) Yusuf Pathan (D) Md. Azharuddin
Ans : Virender Sehwag

12. Which of these banks was set up on 15 August 1907 as part of the ‘Swadeshi Movement’ ?
(A) Syndicate Bank (B) Central Bank of India
(C) Punjab National Bank (D) Indian Bank
Ans : Indian Bank

Fastest Finger First Question :


13. Starting from the easternmost, arrange these cities that have hosted the Olympics from east to west–
(A) Sydney (B) London
(C) Beijing (D) Los Angeles

14. Which of these is the name of a plant which is usually kept in the house to bring good luck ?
(A) Currency tree (B) Money Plant
(C) Dollar Grass (D) Dinar Shrub
Ans : Money Plant

15. Which chess piece can move only diagonally?


(A) King (B) Queen
(C) Bishop (D) Pawn
Ans : Bishop

16. Which of these names means ‘imperishable’ or ‘undecaying’?


(A) Akshay (B) Abhay
(C) Aamir (D) Anurag
Ans : Akshay

17. In which film did this song feature? (Song: Gaata rahe mera dil)
(A) Johny Mera Naam (B) Heeran Panna
(C) Jewel Thief (D) Guide
Ans : Guide

18. Which of these activists has served as an Indian revenue Service official?
(A) Aruna Roy (B) Manish Sisodia
(C) Arvind Kejriwal (D) Medha Patkar
Ans : Arvind Kejriwal

- 58 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 33 Questions)

1. Which of these is a month in the Islamic Calendar?


(A) Salath (B) Shahadah
(C) Ramadan (D) Al Khamees
Ans : Ramadan

2. Which part of the human eye is used during an eye transplant?


(A) Retina (B) Iris
(C) Lens (D) Cornea
Ans : Cornea

3. Which was the forst film directed by Yash Chopra?


(A) Daag (B) Waqt
(C) Dhool Ka Phool (D) Dharmputra
Ans : Dhool Ka Phool

4. Which yoga guru’s autobiography is titled “Autobiography of a Yogi”?


(A) Rajarsi Janakananda (B) Paramahansa Yogananda
(C) Baba Ramdev (D) Shyama Charan Lahiri
Ans : Paramahansa Yogananda

5. Parupalli Kashyap represents India in which sport?


(A) Boxing (B) Shooting
(C) Tennis (D) Badminton
Ans : Badminton

6. Under whose captaincy did Deccan Chargers once become IPL champions?
(A) Adam Gilchrist (B) V. V. S. Laxman
(C) Kumar Sangakkara (D) Shahid Afridi
Ans : Adam Gilchrist

7. Which of these leaders holds the record of being the youngest as well as the oldest Chief minister of his
state ?
(A) N. D. Tiwari (B) Prakash Singh Badal
(C) M. Karunanidi (D) Prem Kumar Dhumal
Ans : Prakash Singh Badal

8. Which of these is the main ingredient of the famous sweet ‘Rosogolla’?


(A) Besan (B) Nariyal
(C) Chhena (D) Ghee
Ans : Chhena

9. Mogra and Juhi are types of what?


(A) Flowers (B) Ornaments
(C) Spices (D) Musical Instruments
Ans : Flowers

- 59 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which is the only finger in the human hand that contains two bones?
(A) Forefinger (B) Little Finger
(C) Ring Finger (D) Thumb
Ans : Thumb

11. Who is this singer, who won a National Award for this song? “yeh Ishq hai, Baite bitaye hai” from Jab we
Met
(A) Sadhana Sargam (B) Shreya Ghoshal
(C) Shilpa Rao (D) Sunidhi Chauhan
Ans : Shreya Ghoshal

12. What is the name of the superstorm that hit the East Coast of USA in end October 2012?
(A) Joshina (B) Annie
(C) Sandy (D) Andy
Ans : Sandy

13. Which of these tennis players won his or her first Grand Slam title in September 2012?
(A) Novak Djokovic (B) Andy Murray
(C) Caroline Wozniacki (D) David Ferrer
Ans : Andy Murray

14. Which of these Chief Ministers of Jharkhand has been a Union Coal Minister of India?
(A) Arjun Munda (B) Babulal Marandi
(C) Madhu Koda (D) Shibu Soren
Ans : Shibu Soren

15. After whom is the yoga institute founded by Baba Ramdev near Haridwar named?
(A) Panini (B) Parasurama
(C) Patanjali (D) Sushruta
Ans : Patanjali

16. To which regiment of the Indian Army did Major Somnath Sharma, the first recipient of the Param Vir
Chakra, belong?
(A) Kumaon Regiment (B) Dogra Regiment
(C) Mahar Regiment (D) Garhwal Rifles
Ans : Kumaon Regiment

17. Who among these is credited as India’s first woman photo-journalist?


(A) Homai Vyarawalla (B) Chandramukhi Basu
(C) Padmaja Naidu (D) Cornelia Sorabjee
Ans : Homai Vyarawalla

- 60 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 34 Questions)

1. Which character is killed before the end of the play “Ramleela”?


(A) Mahishasur (B) Kans
(C) Ravan (D) Hiranyakashyap
Ans : Ravan

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the smallest, arrange these birds in increasing order of their average size and height?
(A) Ostrich (B) Peacock
(C) Sparrow (D) Pigeon
Ans : C-D-B-A

3. Which deity’s praises are most likely to be sung during a ‘Bhagwati Jagran’?
(A) Rama (B) Devi
(C) Sai Baba (D) Indra
Ans : Devi

4. What is the usual colour of the spice ‘Kalonji’, also called ‘mangraila’?
(A) Yellow (B) White
(C) Green (D) Black
Ans : Black

5. Which of these films has not been directed by Madhur Bhandarkar?


(A) Page 3 (B) Fashion
(C) Hero (D) Heroine
Ans : Hero

6. In the story ‘Bade Ghar ki Beti’ by Premchand, who is described as ‘Bade Ghar ki Beti’?
(A) Anandi (B) Akshara
(C) Archana (D) Ichchha
Ans : Anandi

7. In 1538, who dethroned the Mughal Emperor Humayun from Delhi?


(A) Islam Shah (B) Hemu
(C) Sher Shah Suri (D) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans : Sher Shah Suri

8. The chemical symbol of which element was derived from the Latin term of hydrargyrum, meaning ‘liquid
silver’?
(A) Mercury (B) Aluminium
(C) Silver (D) Iron
Ans : Mercury

9. Which of these states has had more than one woman Chief minister?
(A) Bihar (B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) Rajasthan
Ans : Uttar Pradesh
- 61 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. According to the Vamana Purana, the water of which river turned black after Shiva jumped into it?
(A) Mandakini (B) Alakananda
(C) Kalindi (D) Narmada
Ans : Kalindi

11. Which of these parties’ symbol is in the shape of a living animal?


(A) BSP (B) Samajwadi Party
(C) Nationalist Congress Party (D) Janata Dal
Ans : BSP

12. Which Nawab composed the thumri ‘Babul mora naihar chhoto jaaye’?
(A) Shuja-ud-Daula (B) Mir Qasim
(C) Wajid Ali Shah (D) Mir Jafar
Ans : Wajid Ali Shah

13. Who is the first Indian woman to win a gold medal at the Asian Games?
(A) Kunjarani Devi (B) Kamaljeet Sandhu
(C) Geeta Zutshi (D) P. T. Usha
Ans : Kamaljeet Sandhu

- 62 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 35 Questions)

1. Complete this hindi Kahavat “Dhoodh Ka Dhoodh Aur ………..”?


(A) Ghee Ka Ghee (B) Pani Ka Pani
(C) Makhaan Ka Makhaan (D) Dahi Ka Dahi
Ans : Pani ka pani

Fastest Finger First Question :


2. Starting with the northernmost , arrange these places of India from north to south.
(A) Gurgaon (B) Indore
(C) Mysore (D) Kargil
Ans : D-A-B-C

3. In the context of food items, what are “Gujhiya” and “Khaaja” varities of ?
(A) Sweets (B) Soup
(C) Salad (D) Cold Drinks
Ans : Sweets

4. Which television show has the subtitle “Dastak” ?


(A) CID (B) Crime Patrol
(C) Adaalat (D) FIR
Ans : Crime Patrol

5. Which of these colours are common to the Indian and Pakistani national flags ?
(A) White and Blue (B) Blue and Green
(C) White and Green (D) Saffron and Green
Ans : White and Green

6. According to a story in the “Panchatantra”, whose heart did the crocodile’s wife want to eat ?
(A) Human (B) Frog
(C) Lion (D) Monkey
Ans : Monkey

7. Transmission of HIV from HIV positive pregnant mother to her child can be prevented by which of these
treatments ?
(A) Vaccination (B) Chemotherapy
(C) Antiretroviral Therapy (D) Exchange of blood of newborn
Ans : Antiretroviral Therapy

8. Which of these tribes chiefly resides in kokrajhar and its surrounding districts of Assam?
(A) Chakma (B) Bodo
(C) Naga (D) Santhal
Ans : Bodo

9. After separating from Janata Dal, George fernandes and Nitish Kumar formed which party in 1994?
(A) Janata Dal (U) (B) Samata Party
(C) Janata Dal (Secular) (D) Rashtriya Janata Dal
Ans : Samata Party
- 63 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Fastest Finger First Question :
10. Starting from the first, arrange these celebrity pairs in chronological order of their marriage.
(A) Saif-Kareena (B) Abhishek- Aishwarya
(C) Ajay-Kajol (D) Mahesh-Lara
Ans : C-B-D-A

11. Complete the saying : “Mehnga roye ek baar aur sasta ___________ ” ?
(A) Roye baar baar (B) Kharide hazaar baar
(C) Naache beech bazaar (D) Hanse Kai baar.
Ans : Roye baar baar

12. Which of these metals has the highest melting point as well as the highest boiling point ?
(A) Gold (B) Silver
(C) Aluminium (D) Platinum
Ans : Platinum

13. The Delhi house where Mahatma Gandhi spent his last day was the residence of which industrialist ?
(A) Jamnalist Bajaj (B) G. D. Birla
(C) K. P. Goenka (D) Ambalal Sarabhai
Ans : G. D. Birla

14. According to the Ramayana, who among these was killed by Rama first ?
(A) Subahu (B) Maricha
(C) Bali (D) Khara
Ans : Subahu

- 64 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 36 Questions)

1. How Many Female Players are there in a team in Tennis Mixed Doubles ?
(A) One (B) Two
(C) Three (D) No one
Ans : One

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the earliest, arrange these historical events associated with India in chronological order–
(A) Quit India movement (B) End of British Rule
(C) Revolt of 1857 (D) Arrival of East India Company
Ans : D-C-A-B

3. Which of these terms is used for a mixture of several spices?


(A) Gajab Masala (B) Garam Masala
(C) Gumnam masala (D) Gadbad Masala
Ans : Garam Masala

4. In Hindi cinema, by what name is the R&AW agent Avinash Singh Rathore better known as ?
(A) Rowdy Rathore (B) Agent Vinod
(C) Lovely Singh (D) Tiger
Ans : Tiger

5. What is the maximum number of Sundays that a month of an English calendar can have?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : 5

6. The Union Carbide plant in Bhopal used to produce which of these products?
(A) Pharmaceutical drugs (B) Plastic
(C) Nuclear Weapons (D) Pesticides
Ans : Pesticides

7. Which famous person was made the goodwill ambassador of UNAIDS in September 2012?
(A) Anil Kapoor (B) Saina Nehwal
(C) Aishwarya Rai Bachchan (D) Priyanka Chopra
Ans : Aishwarya Rai Bachchan

8. Which of these is measured in calories?


(A) Pressure (B) Energy
(C) Frequency (D) Volume
Ans : Energy

9. Who won the ICC cricketer of the year award in 2012?


(A) Kumar Sangakkara (B) Virat Kohli
(C) Hashin Amla (D) Michael Clarke
Ans : Kumar Sangakkara

- 65 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. In the 187s, which India leader produced the first ever statistical estimate of average per capita income of
British-India?
(A) Pherozehah Mehta (B) Womesh Chunder Bonnerjee
(C) Dadabhai Naoroji (D) L. Badruddin Tyabji
Ans : Dadabhai Naoroji

Fastest Finger First Question :


11. Arrange these Hindi phrases in increasing order of the numbers that appear in them
(A) Chattees Ka Ankra (B) Solah Aane Sach
(C) Tees Maar Khan (D) Char Chand Lagana
Ans : D-B-C-A

12. In which city do BSES Yamuna and BSES Rajdhani distribute electricity–
(A) Mumbai (B) bengaluru
(C) Delhi (D) Lucknow
Ans : Delhi

13. Which of these days of the week is also known as ‘Jumeraat’?


(A) Wednesday (B) Saturday
(C) Friday (D) Thursday
Ans : Thursday

14. Who won the ‘best Female Debut’ award in the 2012 Filmfare Awards?
(A) Parineeti Chopra (B) Nargis Fakhri
(C) Sarah Jane Dias (D) Ileana D’Cruz
Ans : Parineeti Chopra

15. Which of these structures was part of Delhi’s historical city of Shahjahanabad?
(A) India Gate (B) Red Fort
(C) Qutub Minar (D) Humayun’s Tomb
Ans : Red Fort

- 66 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 37 Questions)

1. With respect to traffic, Which of the following word is associated with Zebra ?
(A) Sub-Way (B) Over Bridge
(C) Crossing (D) Footpath
Ans : Crossing

2. Which god is Sri Vitthal in Pandharpur, Maharashtra believed to be a manifestation of ?


(A) Brahma (B) Kartikeya
(C) Vishnu (D) Ganesha
Ans : Vishnu

3. Where was Hussein Ibn Ali killed by soldiers of the Umayyad ruler Yazid in A.D. 680?
(A) Quds (B) Medina
(C) Cairo (D) Karbala
Ans : Karbala

4. Who would you identify with this expression: “Mere Dadaji Indian Test Team Ke Captain Thhe Aur Dad
Bhi.”?
(A) Rohan Gavaskar (B) Mohinder Amarnath
(C) Saif Ali Khan (D) Amarinder Singh
Ans : Saif Ali Khan

Fastest Finger First Question :


5. Starting with the least expensive, arrange these common consumer products sold in 5. India in the increas
ing order of their prices.
(A) Domestic LPG Cyliner (B) Litre of kerosene
(C) Litre of Petrol (D) Unit of electricity
Ans : D-B-C-A

6. Which of these besides being a unit of weight is also a type of bread?


(A) Pao (B) Gaj
(C) Pauna (D) Sawa
Ans : Pao

7. Which of these is most likely to happen if a balloon is filled with hydrogen gas and then released in air ?
(A) It changes colour (B) It floats upwards
(C) It sinks to the ground (D) It starts oozing water.
Ans : It floats upwards

8. Who founded the newspapers ‘Saamana’ in Marathi and ‘Dopahar ka Saamana’ in Hindi ?
(A) Sharad Pawar (B) Bal Thakeray
(C) Vasantrao Chavan (D) Vilasrao Deshmukh
Ans : Bal Thakeray

9. Which of these mountain ranges is not a part of the Western Ghats?


(A) Sahyadri (B) Nilgiri

- 67 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Aravalli (D) Anaimalai
Ans : Aravalli

10. Which of these sportspersons is a ‘shishya’ of Pullela Gopichand ?


(A) Sania Mirza (B) Saina Nehwal
(C) Deepika Kumari (D) M. C. Mary Kom
Ans : Saina Nehwal

11. Which of these leaders has been a minister in the Maharashtra government ?
(A) Milind Deora (B) Praful Patel
(C) Nitin Gadkari (D) Supriya Sule
Ans : Nitin Gadkari

12. Who was the Scientific Adviser to the Defence Minister of India during Pokhran II ?
(A) Dr R. Chidambaram (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. Anil Kakodkar (D) Dr K. Kasturlrangan
Ans : Dr. A.P.J. Abdul Kalam

13. Who first narrated the life story of Lord Rama to Valmiki ?
(A) Narada (B) Vishwamitra
(C) Brahma (D) Vasishta
Ans : Narada

14. In 1929-30, under whose presidency was the demand for ‘Purna Swaraj’ made during the Lahore session of
the Indian National Congress ?
(A) Pandit Madan Mohan Malviya (B) Pandit Motilal Nehru
(C) Pandit Jawaharlal Nehru (D) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans : Pandit Jawaharlal Nehru

- 68 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 38 Questions)

1. Which animal name will complete the line of this kid’s song “Lakdi Ki Kathi, Kathi Pe ……?
(A) Gadha (B) Bandar
(C) Ghoda (D) Bhains
Ans : Ghoda

Fastest Finger First Question :


2. Starting with the closest, arrange these planets of our Solar system in increasing order of their distance from
the sun.
(A) Mercury (B) Neptune
(C) Mars (D) Saturn
Ans : A-C-D-B

3. Which of these phrases means “to bribe”?


(A) Jeb Tatolna (B) Collar Uthana
(C) Pocket Garam Karna (D) Baaju Chadana
Ans : Pocket Garam Karna

4. A kick start is usually associated with which of these vehicles?


(A) Car (B) Motorcycle
(C) Train (D) Autorickshaw
Ans : Motorcycle

5. Which of these teams does not have a team in the 2012 edition of IPL?
(A) Mumbai (B) Delhi
(C) Kolkata (D) Kochi
Ans : Kochi

6. According to the opening credits, which Hindi film is based on the play Kishan vs Kanhaiya?
(A) Kishen Kanhaiya (B) Ladies vs Ricky Bahl
(C) Mittal vs Mittal (D) OMG Oh My God!
Ans : OMG Oh My God!

7. Which of these diseases usually occurs due to the bite of Aedes mosquitoes ?
(A) Malaria (B) Dengue
(C) Filaria (D) Typhoid
Ans : Dengue

8. Which is the only district in Jharkhand through which the river Ganga flows ?
(A) Dumka (B) Sahibganj
(C) Godda (D) Deoghar
Ans : Sahibganj

9. Who has been the longest serving chairman of the Tata Group ?
(A) Nowroji Saklatwala (B) Sir Dorab Tata
(C) J. R. D. Tata (D) Ratan Tata
Ans : J. R. D. Tata
- 69 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. 9 January was chosen as Pravasi Bhartiya Diwas to commemorate whose return to India ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Subhas Chandra Bose
(C) Swami Vivekanand (D) Raja Rammohun Roy
Ans : Mahatma Gandhi

11. Whose autobiography is “My unforgettable memories”, which is dedicated to “Mom, Mati and Manush”?
(A) Pranab Mukherjee (B) Jyoti basu
(C) Tasleema Nasreen (D) Mamata Banerjee
Ans : Mamata Banerjee

12. According to the Devi Bhagavata purana, which king performed a yagna to totally wipe out the naga
dynasty ?
(A) Parikshit (B) Dilipa
(C) Suketu (D) Janamejaya
Ans : Janamejaya

Fastest Finger First Question :


13. Starting with the smallest, arrange these leaves in the increasing order of their average size ?
(A) Bay Leaf (B) Banana Leaf
(C) Tulsi Leaf (D) Tamarind Leaf
Ans : D-C-A-B

14. Which of these instruments is normally used for harvesting of crops ?


(A) Favada (B) Khurpa
(C) Hal (D) Hansiya
Ans : Hansiya

15. To whom is this Doha dedicated ‘ Ramdoot atulit bal dhama, Anjani Putra pavansul nama’?
(A) Ganesha (B) Agni
(C) Hanuman (D) Shiva
Ans : Hanuman

16. The yellow part of which of these edible items is called ‘zardi’?
(A) Egg (B) Mango
(C) Papaya (D) Turmeric
Ans : Egg

17. On which actress is this song picturised?


(A) Sridevi (B) Madhuri Dixit
(C) Karisma Kapoor (D) Raveena Tandon
Ans : Madhuri Dixit

- 70 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 39 Questions)

1. Which mountain range is known as the “Guard of India”?


(A) Vindhya (B) Satpura
(C) Himalayas (D) Karakoram
Ans : Himalayas

2. In which jail was the terrorist Ajmal Kasab hanged to death?


(A) Yerawada Central Jail (B) Taloja Central Jail
(C) Arthur Road Jail (D) Thane Central Jail
Ans : Yerawada Central Jail

3. Which of these is also measured in light years?


(A) Speed (B) Distance
(C) Pressure (D) Electric Current
Ans : Distance

4 Which god was the father of Arjuna, son of Kunti?


(A) Indra (B) Surya
(C) Agni (D) Vaayu
Ans : Indra

5. What was the first capital of the ancient kingdom of Magadha?


(A) Vaishali (B) Pataliputra
(C) Rajagriha (D) Nalanda
Ans : Rajagriha

6. Which of these cricketers has not hit six sixes in an over in First Class or International cricket?
(A) Yuvraj Singh (B) Ravi Shastri
(C) Herschelle Gibbs (D) Sanath Jayasuriya
Ans : Sanath Jayasuriya

Fastest Finger First Question :


7. Arrange these words in the correct order to make a proverb–
(A) Saanch (B) Aanch
(C) Ko (D) Nahi
Ans : A-C-B-D

8. Which of these colours gets its name from a fruit of the same colour?
(A) Gulabi (B) Firozi
(C) Jamuni (D) Champai
Ans : Jamuni

9. In which of these sports can a maximum of 4 players, including both sides, play at a time?
(A) Boxing (B) Polo
(C) Table Tennis (D) Volleyball
Ans : Table Tennis

- 71 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which of these drinks is rich in Vitamin C?
(A) Lemon Juice (B) Milk
(C) Coffee (D) Tea
Ans : Lemon Juice

11. Identify the film from this song (Chalte Chalte yehi Kohi)–
(A) Umrao Jaan (B) Mughal-E-Azam
(C) Sahib Bibi Aur Ghulam (D) Pakeezah
Ans : Pakeezah

12. Which of these chief ministers was elected to the UP Legislative Assembly in 2012?
(A) Digvijay Singh (B) Uma Bharti
(C) Vasundhara Raja Scindia (D) Narayan Dutt Tiwari
Ans : Uma Bharti

13. Dharamvir Bharati’s verse place “Andha Yug” is based on which ancient text?
(A) Ramayana (B) Mudrarakshasa
(C) Mahabharata (D) Mrichchakatikam
Ans : Mahabharata

14. Which of these states shares a boundary with both Nepal and China?
(A) West Bengal (B) Uttar Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Arunachal Pradesh
Ans : Uttarakhand

15. Whose ancestral home is ‘Ganguly house’, located in Khandwa, Madhya Pradesh?
(A) Sourav Ganguly (B) Sunil Gangopadhyaya
(C) Kajol (D) Kishore Kumar
Ans : Kishore Kumar

16. Which of these animals sleeps for the shortest duration in a 24 hour day?
(A) Giraffe (B) Tiger
(C) Cat (D) rat
Ans : Giraffe

- 72 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 40 Questions)

1. What do you mean by “Bhor” in following line “bhor bhaye panghat pe mohe natkat shyam sataye” ?
(A) Madhay ratare (B) Prataha kall
(C) Sanjhe (D) Godhule
Ans : Prataha kall

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the first arrange these personalities in the order in which they became President of India–
(A) Shankar Dayal Sharma (B) Pranab Mukherjee
(C) Pratibha Patil (D) A P J Abdul Kalam
Ans : A-D-C-B

3. Which of these proverbs is used for someone who indulges in ‘Khushamad’ ?


(A) Aankhen Bichhana (B) Daant Todna
(C) Taang Adaana (D) Talve Chatna
Ans : Talve Chatna

4. Which of these TV series revolves around Jethalaal and his wife Daya Ben ?
(A) Lapataganj (B) Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah
(C) R. K. Laxman Ki Duniya (D) Chidiya Ghar
Ans : Taarak Mehta ka Ooltah Chashmah

5. What is the place where coins are minted called ?


(A) Chaupal (B) Rasatal
(C) Taksal (D) Astabal
Ans : Taksal

6. Which of these is the name a technique common to both wrestling and swimming?
(A) Freestyle (B) Butterfly
(C) Greco-Roman (D) Medley
Ans : Freestyle

7. Which of these places of historical battles is believed to be named after the colour of its soil or sand ?
(A) Haldighati (B) Plassey
(C) Panipat (D) Buxar
Ans : Haldighati

8. Which of these sportsperson was awarded the Rajiv Gandhi khel Ratna in 2012?
(A) M. S. Dhoni (B) Sushil Kumar
(C) Vijya Kumar (D) Abhinav Bindra
Ans : Vijya Kumar

9. In the Mahabharata, which of these kings married Duhsala, the only sister of the Kauravas ?
(A) Jarasandha (B) Somadatta
(C) Shishupala (D) Jayadratha
Ans : Jayadratha

- 73 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which of these originated during the British Raj as Cachar Levy in 1835 ?
(A) Madras Regiment (B) Assam Rifles
(C) Jat Regiment (D) Rajputana Rifles
Ans : Assam Rifles

11. Where did Sushma Swaraj, at the age of 25, become a minister for the first time in her career in 1977 ?
(A) Madhya Pradesh (B) Haryana
(C) Delhi (D) Centre
Ans : Haryana

Fastest Finger First Question :


12. Starting from the first, arrange these Hindi phrases according to the human body parts mentioned in them
from top to bottom.
(A) Kamar Kasna (B) Pair Jamaana
(C) Baal Pakna (D) Aankh Maarna
Ans : C-D-A-B

13. The plant of which of these flowers grows in water ?


(A) Rose (B) Champa
(C) Chameli (D) Lotus
Ans : Lotus

14. Which of these items are usually bought in a single piece, instead of buying as a pair ?
(A) Mojri (B) Dandiya sticks
(C) Gloves (D) Sunglasses
Ans : Sunglasses

15. Which prime minister of India was a commercial pilot ?


(A) Morarji Desai (B) Charn Singh
(C) Rajiv Gandhi (D) Inder Kumar Gujral
Ans : Rajiv Gandhi

- 74 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 41 Questions)

1. At a normal temperature, what happens when a magnet comes close to a piece of iron?
(A) It “Pigals”(melts) (B) It “Gals”(dissolves) !!
(C) It “Jams” (hardens) (D) It sticks (chipak)
Ans : It Sticks

2. Which prime minister of India was a commercial pilot?


(A) Morarji Desai (B) Charan Singh
(C) Rajiv Gandhi (D) Inder Kumar Gujral
Ans : Rajiv Gandhi

3. Which of these terms would you prefix to Aloo to get the name of a dish?
(A) Dhukka (B) Dum
(C) Mukka (D) Jhatka
Ans : Dum

4. Which of these would you use to describe 3/4th of a kilo?


(A) Paav (B) Sava
(C) Pauna (D) Aadha
Ans : Pauna

5. Which Peshwa’s Love for a dance called Mastani is a popular love story?
(A) Narayan Rao (B) Raghunath Rao
(C) Baji Rao I (D) Balaji Vishwanath
Ans : Baji Rao I

6. According to the Mahabharatha, whose name was Pritha, from which Arjuna got his alternative name
‘Partha’?
(A) Pandu (B) Kunti
(C) Krishna (D) Draupadi
Ans : Kunti

7. Which of these human body part is primarily used to perform Anulom-Vilom pranayam?
(A) Eye (B) Ear
(C) Nose (D) Mouth
Ans : Nose

8. In the stories of Rabindranath Tagore by which other name do we better know Abdur Rahman?
(A) Postmaster (B) Kabuliwallah
(C) Gora (D) Pathan Chacha
Ans : Kabuliwallah

9. Who won India’s First Olympic medal in Badminton?


(A) Aparna Jha (B) Syed Modi
(C) Prakash Padukone (D) Saina Nehwal
Ans : Saina Nehwal

- 75 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Who served as the CEO of CitiGroup from 2007 to 2012?
(A) Vikram Pandit (B) Vinod Ghosla
(C) Vinod Dham (D) Micheal Corbat
Ans : Vikram Pandit

11. Which of these positions has never been held by Dr. Manmohan Singh in his entire career?
(A) Member, Rajya Sabha (B) Governor, RBI
(C) Member, Lok Sabha (D) Finance Secretary, Govt. of India
Ans : Member, Lok Sabh

12. Aboard which space shuttle did Kalpana Chawla travel into Space?
(A) Columbia (B) Discovery
(C) Exploration (D) Galileo
Ans : Columbia

Fastest Finger First Question :


13. Arrange these living organism in increasing order of their normal size
(A) Cockroach (B) Mosquito
(C) Lizard (D) Crocodile
Ans : B-A-C-D

14. Which of these is also known as ‘odhni’?


(A) Topi (B) Salwar
(C) Chudi (D) Dupatta
Ans : Dupatta

15. Which of these devices is most likely to be affected by a virus ?


(A) Washing Machines (B) Mobile Phone
(C) CRT Television (D) Air Conditioners
Ans : Mobile Phone

16. Which of these freedom fighters was also known as ‘Lok Nayak’ ?
(A) Ram Manohar Lohla (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Madan Mohan Malviya (D) Jayaprakash Narayan
Ans : Jayaprakash Narayan

17. What sport do Tania Sachdev and Koneru Humpy play for India ?
(A) Carrom (B) Badminton
(C) Chess (D) Squash
Ans : Chess

- 76 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 42 Questions)

1. Which of the following proverb means “kisi ko bharkana?


(A) Aag lagana (B) Ullu banana
(C) Ding maarna (D) Pheeth pherna
Ans : Aag lagana

2. In the film Jab Tak Hai Jaan, what is the title of the documentary made by Akira on Major Samar Anand ?
(A) The Man Who Cannot Die (B) The Secret Dairy
(C) The Black Death (D) Living with the Superstar
Ans : The Man Who Cannot Die

3. Who started the campaign “Peoples Movement against Corruption” against Corruption in 1991?
(A) Baba Ramdev (B) Anna Hazare
(C) Arvind Kejriwal (D) Swami Agnivesh
Ans : Anna Hazare

4. In which mountain range does the river Narmada rise?


(A) Maikala Range (B) Vindhya Range
(C) Mahadeo Range (D) Rajpipla Hills
Ans : Maikala Range

5. Which of these names means ‘one who is really pleased’?


(A) Anuvarta (B) Ashwini
(C) Ashutosh (D) Amartya
Ans : Ashutosh

6. With which journal did ‘Bal Thackeray’ start his career as a cartoonist?
(A) Panchjanya (B) The Free Press Journal
(C) Amar Sandesh (D) Indian Express
Ans : The Free Press Journal

7. Which of these cities has a cricket stadium named after a hockey legend that hosts ODI matches?
(A) Ahmedabad (B) Mohali
(C) Kanpur (D) Gwalior
Ans : Gwalior

8. Which of these led to the sinking of the ship Titanic?


(A) Tidal Wave (B) Collision with another ship
(C) Cyclone (D) Collision with an iceberg
Ans : Collision with an iceberg

9. Which of these sportsperson won an Olympic medal in ‘Pehalwani’?


(A) Yogeshwar Dutt (B) Vijay Kumar
(C) Gagan Narang (D) Vijendra Singh
Ans : Yogeshwar Dutt

- 77 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Who is the author of the Man booker Prize winning book ‘Life of Pi’?
(A) Julian Barnes (B) J. M. Coetzen
(C) Yann Martai (D) V. S. Naipaul
Ans : Yann Martai

11. Rudrayag, Uttarakashi & Champawat are all places in which state of India?
(A) Jammu Kashmir (B) Uttarakhand
(C) Madhya Pradesh (D) Himachal Pradesh
Ans : Uttarakhand

12. Which of these woman actress to become Chairperson of the Central Board of film Certificate (Censor
Board) ?
(A) Sharmila Tagore (B) Nafisa Ali
(C) Aparna Sen (D) Asha Parekh
Ans : Asha Parekh

13. A butterfly tastes food using which of these body parts?


(A) Wings (B) Feet
(C) Antenna (D) Eyes
Ans : Feet

- 78 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 43 Questions-School Champs Special)

1. According to Hindu mythology who drinks the vish “Kaal-Kut” obtained from ‘Sagar manthan’ ?
(A) Ganga (B) Shiva
(C) Vishnu (D) Durga
Ans : Shiva

2. Complete this Hindi proverb : “Padhoge likhoge banoge………………….. ”


(A) Faulad (B) Nawab
(C) Lajawab (D) Malamal
Ans : Nawab

3. Which of these numbers comes first while counting from 1 to 100 ?


(A) Unsath (B) Unhattar
(C) Unnaasi (D) Unchaas
Ans : Unchaas

4. ‘To every action there is always an equal and opposite reaction’ is Newton’s what law of motion ?
(A) Third (B) First
(C) Second (D) Fourth
Ans : Third

5. Which of these is not a book written by Chetan Bhagat ?


(A) Five Point Someone (B) The 3 Mistakes of my Life
(C) Revolution 2020 (D) The White Tiger
Ans : The White Tiger

6. The name of which of these states and its capital city starts with the same English letter ?
(A) Uttarakhand (B) Karnataka
(C) Sikkim (D) Maharastra
Ans : Maharastra

7. According to the Puranas, which of these women married a man despite the fact that she knew he had only
a year to live ?
(A) Gandhari (B) Savitri
(C) Madri (D) Shakuntala
Ans : Savitri

8. Which country sent women athletes to compete in the Olympics for the first time in 2012 ?
(A) Iraq (B) Turkey
(C) Saudi Arabia (D) Afghanistan
Ans : Saudi Arabia

9. Who, along with George Fenton, composed the music for Richard Attenborough’s Oscar winning film
‘Gandhi’ ?
(A) Satyajit Ray (B) Pt Ravi Shankar
(C) Ustad Zakir Hussain (D) Pt. Shivkumar Sharma
Ans : Pt Ravi Shankar
- 79 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Dhondu Pant was the real name of which of these leaders of the revolt of 1857 ?
(A) Tatya Tope (B) Nana Saheb
(C) Kunwar Singh (D) Baji Rao II
Ans : Nana Saheb

Fastest Finger First Question :


11. Starting with the northernmost , arrange these places, situated along the banks of the Ganga, moving in the
direction of its flow ?
(A) Haridwar (B) Gangotri
(C) Allahabad (D) Ganga Sagar

12. Which of these is an international code of distress signal as well as an abbreviation of a Hindi film title ?
(A) OMG (B) DDLG
(C) JTHG (D) SOS
Ans : SOS

13. On the banks of which river is the city of Jammu located ?


(A) Sutlej (B) Tawi
(C) Tapi (D) Jhelum
Ans : Tawi

- 80 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 44 Questions-School Champs)

1. Out of these film characters, who says to her elder sister “Didi there dewar diwana, hai ram kudiyo ko dale
dana” ?
(A) Puja (B) Mohini
(C) Nisha (D) Anjali
Ans : Nisha

2. Which of these is a unit of weight and also a unit of currency in Great Britain?
(A) Ounce (B) Cent
(C) Pound (D) Euro
Ans : Pound

3. Identify the lead singer of this song. Song – “Dinkh Chikka ding Chikka”
(A) Shreya Ghoshal (B) Sonu Nigam
(C) Kumar Sanu (D) Mikka Singh
Ans : Mikka Singh

4. On the bank of which river is the city of Jammu located?


(A) Satluj (B) Tawi
(C) Tapi (D) Jhelum
Ans : Tawi

5. Who created the character of Mowgil, a boy raised by wolves?


(A) Jim Corbatt (B) Enid Blyton
(C) Ruskin Bond (D) Rudyard Kipling
Ans : Rudyard Kipling

6. Till December 2012, which of these Indians cricketers has scored a double century in Test Cricket?
(A) Yuvraj Singh (B) Cheteshwar Pujara
(C) Virat Kholi (D) Suresh Raina
Ans : Cheteshwar Pujara

7. Which of these freedom fighters was also known as the “Frontier Gandhi”?
(A) Khan Abdul Gaffar Khan (B) Shah Nawaz
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) Syed Ahmad Khan
Ans : Khan Abdul Gaffar Khan

8. Which of these animals digest their food outside their body?


(A) Caterpillar (B) Cricket
(C) Termite (D) Spider
Ans : Spider

9. The Largest moon of which planet is named Titan?


(A) Jupiter (B) Neptune
(C) Saturn (D) Uranus
Ans : Saturn

- 81 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Who, during his days in prison, wrote an essay titled ‘Why i am Atheist?’?
(A) Bhagat Singh (B) Michael Madhusudan Dutt
(C) Subhas Chandra Bose (D) Motilal Nehru
Ans : Bhagat Singh

Fastest Finger First Question :


11. Starting with the topmost, arrange these bones from top to bottom in the order in which they appear in a
human body.
(A) Femur (B) Rib
(C) Skull (D) Pelvis
Ans : C-B-D-A

12. Which of these names is associated with the name of rapper and pop singer Honey Singh ?
(A) Lo Lo (B) Po Po
(C) Mo Mo (D) Yo Yo
Ans : Yo Yo

13. According to an act of the Govt. of India, there is a ban on the sale of which products within a radius of 100
yards of educational institutions ?
(A) Chocolate (B) Cold Drinks
(C) Tobacco (D) Tea
Ans : Tobacco

14. As of November 2012, who holds the record for the total cumulative spacewalk time by the female astro
naut?
(A) Shannon Lucid (B) Sunita Williams
(C) Peggy Whitson (D) Susan Helms
Ans : Sunita Williams

15. In which ocean is the EI Nino formed?


(A) Indian (B) Atlantic
(C) Pacific (D) Arctic
Ans : Pacific

16. Which Sikh Guru was imprisoned at Gwalior Fort by Emperor Jahangir?
(A) Guru Gobind Singh (B) Guru Nanak
(C) Guru Hargobind (D) Guru Tegh Bahudur
Ans : Guru Hargobind

17. Which of these is not a memorial dedicated to a member of the Nehru-Gandhi family?
(A) Shakti Sthal (B) Vir Bhumi
(C) Shanti Van (D) Vijay Ghat
Ans : Vijay Ghat

- 82 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 45 Questions)

1. What kind of creature is a Chamgadad?


(A) Sarisrip (B) Astanpayi
(C) Pakshi (D) Uvaichar
Ans : Astanpayi

2. What kind of animal is a bat?


(A) Reptile (B) Mammal
(C) Bird (D) Amphibian
Ans : Mammal

Fastest Finger First Question :


3. Arrange the following geometrical figures in increasing order of the number of sides they have.
(A) Decagon (B) Heptagon
(C) Quadrilateral (D) Octagon
Ans : C–B–D–A

4. Which of these is a food item which is also used to make laddoos ?


(A) Bill (B) Til
(C) Jhilmil (D) Dil
Ans : Til

5. Who among these is most likely to address you as “Chachaji” ?


(A) Brother’s daughter (B) Sister’s Son
(C) Wife’s brother (D) Aunt’s Son
Ans : Brother’s daughter

6. In the context of Indian law, which of these are ‘bailable’ or ‘non-bailable’ ?


(A) Witness (B) Judgement
(C) Summons (D) Warrant
Ans : Warrant

7. Which of these is a rabi crop ?


(A) Paddy (B) Wheat
(C) Sugarcane (D) Soyabean
Ans : Wheat

8. Who became the ‘World’s fastest Man’, after running a distance of 100m in just 9.58 sec in 2009 ?
(A) Asafa Powell (B) Carl Lewis
(C) Yohan Blake (D) Usain Bolt
Ans : Usain Bolt

9. The father of which of these MPs in the 15th Lok Sabha is the current chief minister of a state ?
(A) Deepender Singh (B) Dushyant Singh
(C) Agatha Sangma (D) Dimple Yadav
Ans : Deepender Singh

- 83 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which of these places in Uttarakhand is situated at the confluence of the Alakananda and Mandakini Rivers
?
(A) Rudraprayag (B) Devprayag
(C) Badrinath (D) Karanprayag.
Ans : Rudraprayag

11. Which saint-poet was said to have been raised by a Muslim couple, Nima and Niru ?
(A) Surdas (B) Tulsidas
(C) Kabir (D) Raidas
Ans : Kabir

12. In what language is the denomination of a contemporary Indian currency note written at the bottom of the
language panel of the note?
(A) Tamil (B) Sanskrit
(C) Nepali (D) Urdu
Ans : Urdu

13. In the Mahabharata, who killed Dhrishtadyumna, the commander of the Pandava army ?
(A) Dronacharya (B) Karna
(C) Ashwatthama (D) Duhshasana
Ans : Ashwatthama

14. Who among these was the paternal aunt of Krishna, according to the Mahabharata ?
(A) Gandhari (B) Satyavati
(C) Madri (D) Kunti
Ans : Kunti

15. Which of these Nobel Laureates was under arrest when he or she was declared a winner of the award ?
(A) Martin Luther King Jr. (B) Yasser Arafat
(C) Aung San Suu Kyl (D) Nelson Mandela
Ans : Aung San Suu Kyi

16. Which of these elements was named after the native country of one of it’s discovers ?
(A) Indium (B) Niobium
(C) Rubidium (D) Polonium
Ans : Polonium

- 84 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 46 Questions)

1. RASH/Prickly heat (Ghamoriyan) is associated with?


(A) Hair (B) Skin
(C) Nails (D) Eyes
Ans : Skin

Fastest Finger First Question :


2. Starting from the earliest, arrange these pairs in chronological order of their first appearance together in
Hindi films.
(A) Salman Khan – Katrina Kaif (B) Raj Kapoor – Nargis
(C) Shah Rukh Khan – Kajol (D) Rajesh Khanna – Mumtaz
Ans : B-D-C-A

2. Which of these flowers have prickles on their stems ?


(A) Genda (B) Kamal
(C) Gulab (D) Rajanigandha
Ans : Gulab

3. Which of these organs are found only in women ?


(A) Appendix (B) Ovaries
(C) Large Intestine (D) Pancreas
Ans : Ovaries

4. In Which of these sports are a “ball”, “gloves” and “helmet” part of playing equipment ?
(A) Hockey (B) Volleyball
(C) Tennis (D) Badminton
Ans : Hockey

5. According to Islamic tradition, in which month was the Holy Quran revealed to the Prophet Mohammad?
(A) Muharram (B) Dhu al – Hijjah
(C) Ramadan (D) Rajab
Ans : Ramadan

6. In which of these sectors was 51% FDI permitted by the Government of India in 2012?
(A) Multi-brand retail (B) Healthcare
(C) Life Insurance (D) Civil Aviation
Ans : Multi-brand retail

7. Which of these metals or non-metals is the main constituent of both brass and bronze ?
(A) Carbon (B) Lead
(C) Copper (D) Silver
Ans : Copper

8. Kanchenjunga is widely regarded as the guardian deity of which state ?


(A) Assam (B) Arunachal Pradesh
(C) West Bengal (D) Sikkim
Ans : Sikkim
- 85 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
9. On which of these routes does India’s fastest passenger train run ?
(A) New Delhi – Bhopal (B) New Delhi – Jaipur
(C) Mumbai – Pune (D) New Delhi – Lucknow
Ans : New Delhi – Bhopal

10. As a captain, which cricketer holds the record for winning the most number of tests?
(A) Graeme Smith (B) Ricky Ponting
(C) Steve Waugh (D) Arjuna Ranatunga
Ans : Ricky Ponting

11. Who is the only woman author to get the Jnanpith Award for Hindi literature ?
(A) Shivani (B) Subhadra Kumari Chauchan
(C) Mahadevi Varma (D) Krishna Sobti
Ans : Mahadevi Verma

12. The first woman president of India, Pratibha Patil, was the first woman governor of which state ?
(A) Maharashtra (B) Rajasthan
(C) Gujarat (D) Goa
Ans : Rajasthan

13. Where was Mughal empress Mumtaz Mahal originally buried in 1631 ?
(A) Agra (B) Burhanpur
(C) Gwalior (D) Lahore
Ans : Burhanpur

Fastest Finger First Question :


14. Arrange these ports in the order in which you will come across them, while traveling from Gujarat to
Odisha by sea route.
(A) Visakhapatnam (B) Kandla
(C) Paradip (D) Mangalore
Ans : B-D-A-C

15. Which of these is a kind of song to make children fall asleep?


(A) Chori (B) Mori
(C) Lori (D) Hori
Ans : Lori

16. Which of these is the name of a drink consumed by Hindu Gods?


(A) Amrit Boond (B) Madhu Pan
(C) Ksheer Sagar (D) Som Ras
Ans : Som Ras

- 86 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 47 Questions)

1. What was the name of Vijay Deenanath Chauhan’s village in the film ‘Agneepath’?
(A) Charanpur (B) Mandava
(C) Champaner (D) Ram Gadh
Ans : Mandava

2. What does the ‘com’ indicate in ‘.com’ that appears in an Internet Domain Name?
(A) Commercial (B) Computer
(C) Communication (D) Community
Ans : Commercial

3. Which of these feats was achieved by Virender Sehwag in November 2012 ?


(A) Took a hat-trick in tests (B) Played his 100th Test
(C) Hit a triple century in a Test (D) Hit Six sixes in an over
Ans : Played his 100th Test

4. Which group did Sampat Pal Devi found in 2006 to protect women from domestic violence and abuse?
(A) Nari Mukti Vahini (B) Mahila Morcha
(C) Bundelkhand Gang (D) Gulabi Gang
Ans : Gulabi Gang

5. In the early phase of his career, which of these industrialists used to sell handmade detergent packets from
door to door?
(A) Karsanbhai Patel (B) Azim Premji
(C) Gujarmal Modi (C) Brijmohan Lail Munjal
Ans : Karsanbhai Patel

6. By what name do we better know the religious personality whose original name was Ghanshyam?
(A) Bhagwan Swaminarayan (B) Sathya Sai Baba
(C) Dayanand Saraswati (D) Ramakrishnan Paramahansa
Ans : Bhagwan Swaminarayan

7. Which planet has the shortest year and the longest day in the solar system?
(A) Mercury (B) Mars
(C) Jupiter (D) Neptune
Ans : Mercury

8. Who defended Bal Ganghadhar Tilak in court in 1908 and in 1915 when he was charged with sedition by
the British Government?
(A) Motilal Nehru (B) Chittaranjan Das
(C) Sir Pherozeshah Mehta (D) Muhammad Ali Jinnah
Ans : Muhammad Ali Jinnah

9. Which of these is the chief chemical content in tobacco ?


(A) Caffeine (B) Cocaine
(C) Cocoa (D) Nicotine
Ans : Nicotine
- 87 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. After which musical note is the music director R. D. Burman nicknamed ?
(A) Shadaj (B) Madhyam
(C) Pancham (D) Nishad
Ans : Pancham

11. Who among these became a Union Minister before his or her father became one ?
(A) Omar Abdullah (B) Naveen Patnaik
(C) Agatha Sangma (D) Sachin Pilot
Ans : Omar Abdullah

12. By what name is the Test Cricketer Mudhusudan Singh better known?
(A) M. S. Dhoni (B) Monty Panesar
(C) M. S. K. Prasad (D) Murali Vijay
Ans : Monty Panesar

13. Which director won the Filmfare Award for ‘Best Director’ most number of times ?
(A) Yash Chopra (B) Bimal Roy
(C) Raj Kapoor (D) B. R. Chopra
Ans : Bimal Roy

14. The Nepanagar town of Madhya Pradesh is a prominent manufacturing center of which of these products?
(A) Fertilizers (B) Newsprint Paper
(C) Petroleum (D) Cement
Ans : Newsprint Paper

- 88 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 48 Questions)

1. According to the western calander which of the following festival is celebrated on the same date every
year?
(A) Guru Nanak Jayanti (B) Id-Ul -Fiter
(C) Christmas (D) Mahashivratri
Ans : Christmas

2. In which river is the Majuli Island, one of the largest river island in the world, situated?
(A) Ganga (B) Tungabhadra
(C) Kaveri (D) Brahmaputra
Ans : Brahmaputra

3. When the Punjab National Bank was established in Lahore, who was the first person to open an account
there?
(A) Lala Lajpat Rai (B) Lala Hansraj
(C) Lala Har Dayal (D) Swami Dayanand Saraswati
Ans : Lala Lajpat Rai

Fastest Finger First Question :


4. Starting with the earliest arrange these scholars in chronological order–
(A) Galileo Galilei (B) Chanakya
(C) Amartya Sen (D) Albert Einstein
Ans : B-A-D-C

5. What is the meaning of the word ‘Balma’?


(A) Powerful (B) Wealthy
(C) Lover (D) Bald
Ans : Lover

6. What are ‘pichhwai’ and ‘phad’ with respect to a Rajasthani art form ?
(A) Textile Weaving Art (B) Folk Painting
(C) Tattooing (D) Puppet Dance
Ans : Folk Painting

7. American multinational corporation Wal-Mart is one of the world’s largest companies is what sector ?
(A) Retail (B) Information Technology
(C) Insurance (D) Automobile
Ans : Retail

8. In which of these sports do Jhulan Goswami, Mithali Raj and Poonam Raut represent India?
(A) Hockey (B) Table Tennis
(C) Cricket (D) Wrestling
Ans : Cricket

9. At what temperature do the Fahrenheit and Celsius scales show the same reading ?

- 89 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(A) -60 degrees (B) 40 degrees
(C) 80 degrees (D) -40 degrees
Ans : -40 degrees

Fastest Finger First Question :


10. Starting from southernmost arrange these state capitals from south to north.
(A) Srinagar (B) Hyderabad
(C) Thiruvananthapuram (D) Lucknow
Ans : C-B-D-A

11. Which of these would an invigilator most likely check if you are sitting in an examination?
(A) Sim Card (B) Admit Card
(C) Visiting Card (D) Debit Card
Ans : Admit Card

12. In 2001, replacing whom did Narendra Modi become the CM of Gujarat?
(A) Shankar Singh Vadhela (B) Dilipbhai Parekh
(C) Keshubhai Patel (D) Chabirdas Mehta
Ans : Keshubhai Patel

13. What does the ‘E’ stand for in ‘EVM’, an instrument used in elections ?
(A) Electronic (B) Election
(C) Exit Poll (D) Evaluation
Ans : Electronic

14. What in a doctor’s prescription is often expressed as ’120/80'?


(A) Haemoglobin Levels (B) Body Temperature
(C) Blood Pressure (D) Height
Ans : Blood Pressure

15. In which weight category did M. C. Mary Kom win a bronze medal in boxing at the 2012 Olympics?
(A) Lightweight (B) Flyweight
(C) Middleweight (D) Featherweight
Ans : Flyweight

16. Chaudhary Devi Lal became the Deputy Prime Minister of India for the first time under whose prime
ministership?
(A) Chandra Sekhar (B) Moraji Desai
(C) Vishwanath Pratap Singh (D) Chaudhary Charan Singh
Ans : Vishwanath Pratap Singh

- 90 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 49 Questions)

1. According to Hindu mythology, who incarnated as Rama in the Treta Yuga and as Krishna in the Dwapara
Yuga?
(A) Shiva, (B) Ganesha,
(C) Brahma, (D) Vishnu
Ans : Vishnu

2. Which police officer’s biography is titled ‘I Dare!’?


(A) Kiran Bedi (B) J. F. Ribeiro
(C) Hemant Karkare (D) K. P. S. Gill
Ans : Kiran Bedi

3. In the Kurukshetra war, Arjuna shot arrows at Bhishma hiding behind which character?
(A) Dhrishtadyumna (B) Shikhandi
(C) Satyaki (D) Virata
Ans : Shikhandi

4. In which city are the tomb of Ibrahim Lodi and the samadhi of King Hemu located?
(A) Delhi (B) Agra
(C) Paniput (D) Ambala
Ans : Paniput

5. In which of these areas in India would you find the ‘kiang’ the largest variety of Asiatic wild ass?
(A) Kutch (B) Bundelkhand
(C) Ladakh (D) Dooars
Ans : Ladakh

Fastest Finger First Question :


6. Starting with the least, arrange these cloth items according to the amount of cloth normally required to
make them.
(A) Saree (B) Blouse
(C) Handkerchief (D) Pyjama
Ans : C-B-D-A

7. Which of these proverbs would you use to describe someone getting married?
(A) Haath Baandhna (B) Haath Phailana
(C) Haath Peeley Karna (D) Haath Laal Karna
Ans : Haath Peeley Karna

8. How many queens are there in a game of carrom?


(A) 2 (B) 1
(C) 3 (D) 4
Ans : 1

9. Javitri, used as a spice, is the fragrant part of the kernel of what ?


(A) Saffron (B) Cumin

- 91 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Black pepper (D) Nutmeg
Ans : Nutmeg

10. What part of the body is normally cut open during an appendix operation?
(A) Abdomen (B) Chest
(C) Head (D) Neck
Ans : Abdomen

11. According to the Bhagavat Purana, who among the following once changed the course of the river Yamuna
with a plough?
(A) Krishna (B) Kamsa
(C) Balarama (D) Bhima
Ans : Balarama

12. Which of these Indian states has six states sharing its boundary?
(A) Madhya Pradesh (B) Chattisgarh
(C) Andhra Pradesh (D) Rajasthan
Ans : Chattisgarh

13. Which of these did German scientists Fntz Haber and Karl Bosch synthesise through an industrial process
in 1909?
(A) Ammonia (B) Methane
(C) Nitrogen (D) Oxygen
Ans : Ammonia

14. Who is the director of the film ‘Mitr’, My Friend which had primarily an all female filming crew?
(A) Aparna Sen (B) Revathi
(C) Sai Paranjpe (D) Deepa Mehta
Ans : Revathi

15. What title did Mahatma Gandhi give to his 1908 translation of John Ruskin’s work, “Unto the Last?”
(A) Satyagraha (B) Sarvodaya
(C) Ahimsa (D) Khilafat
Ans : Sarvodaya

16. Who is the only Indian to have won a gold medal in the 100m sprint at the Asian Games?
(A) Ajmer Singh (B) M. Gabriel
(C) Kennath Powell (D) Lavy Pinto
Ans : Lavy Pinto

- 92 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 50 Questions)

1. Which of the following name means “Person of long age”?


(A) Abhitabh (B) Arunodaya
(C) Abhishek (D) Ayushmaan
Ans : Ayushmaan

Fastest Finger First Question :


2. Arrange these words in the correct order to form a Hindi Proverb–
(A) Dum (B) Karna
(C) Naak (D) Mein
Ans : C-D-A-B

3. How is the call of a chicken usually expressed?


(A) Denchu Dencu (B) Kukro Koo
(C) Peehu Peehu (D) Guta Goo
Ans : Kukro Koo

4. Seeds of which of these flowers are used to produce a edible oil ?


(A) Genda (B) Guldaudi
(C) Arhul (D) Surajmukhi
Ans : Surajmukhi

5. According to a TV ad, Which duo goes to the tailor and says , “Masterji, pitaji ki patloon ek bilang chhoti
kar do” ?
(A) Hari – Harish (B) Santa – Banta
(C) Ramesh – Suresh (D) Ajay – Vijay
Ans : Ramesh – Suresh

6. In which sport has Jwala Gutta been a 13-time National Champion?


(A) Badminton (B) Chess
(C) Squash (D) Table Tennis
Ans : Badminton

7. Identify the film from the song (Goonja sa hai koi ektara iktara)
(A) Rockstar (B) Luck by chance
(C) Ajab Prem Ki Gajab Kahani (D) Wake up Sid
Ans : Wake up Sid

8. Which of these organs helps in maintaining the sense of balance or equilibrium of our body?
(A) Nose (B) Ears
(C) Tongue (D) Lungs
Ans : Ears

Fastest Finger First Question :


9. Starting from the earliest, arrange these events associated with Pakistan in chronological order
(A) Benazir Bhutto became PM (B) Formation of Pakistan

- 93 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Kargil War (D) Formation of Bangladesh
Ans : B-D-A-C

10. Which of these proverbs means the same as ‘Hosh Udna’ or ‘Hosh thikane lagna’?
(A) Biwi pe pyar aana (B) Daant Dikhana
(C) Naani Yaad aana (D) L Hay Tauba Machana
Ans : Naani Yaad aana

11. People from which of these professions are most likely to use ‘aari’, ‘basula’ and ‘burma’ at their work?
(A) Tailor (B) Carpenter
(C) Washerman (D) Painter
Ans : Carpenter

12. Which of the following animals do not have external ears?


(A) Cat (B) Snake
(C) Rat (D) Bat
Ans : Snake

13. Identify the singer (Kahin Door Jab Din Dhal Jaye)–
(A) Kishore Kumar (B) Mahendra Kapoor
(C) Mohammad Rafi (D) Mukesh
Ans : Mukesh

14. Which of these Union portfolios have Dinesh Trivedi, Mukul Roy & Pawan kumar Bansal all held at some
point in 2012?
(A) Coal (B) Railways
(C) Chemicals & fertilizers (D) Commerce & study
Ans : Railways

15. Which of these national parks, reserved for tigers, is named after a river?
(A) Dudhwa (B) Sunderbans
(C) Indrawati (D) Kanha
Ans : Indrawati

16. Who was the Chairman of the Drafting committee of the Constituent of India?
(A) Rajaendra Prasad (B) B. R. Ambedkar
(C) Vallabhbhai Prasad (D) G. V. Mavalankar
Ans : B. R. Ambedkar

17. Which of these Indian cricketers made his Test Debut in 2012?
(A) Abhinav Mukund (B) Ajankia Rahane
(C) Ravindra Jadeja (D) Rohit Sharma
Ans : Ravindra Jadeja

18. At which of these places did Chanakya get Chandragupta Maurya trained in the art of war and politics?
(A) Takshashila (B) Kashi
(C) Ujjain (D) Naianda
Ans : Takshashila

- 94 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 51 Questions)

1. In Cricket, “round the wicket” and “over the wicket” represent what ?
(A) Wicket-keeping (B) Bowling
(C) Batting (D) Commentary
Ans : Bowling

2. According to the song from ‘Sholay’, “Koi Haseena Jab Rooth Jaati Hai, Toh Aur Bhi_____________ ” ?
(A) Rangeen Ho Jaati Hai (B) Shareef Ho Jaati Hai
(C) Namkeen Ho Jaati Hai (D) Haseen Ho Jaati Hai
Ans : Haseen Ho Jaati Hai

3. Which of these is a type of traditional embroidery from Punjab ?


(A) Bandhani (B) Chikankari
(C) Phulkari (D) Kantha
Ans : Phulkari

4. Which of these is traditionally served with Bhature?


(A) Aloo Gobhi (B) Butter Chicken
(C) Chholey (D) Dal Makhni
Ans : Chholey

5. Which of the only planet of our Solar System that rotates in a clockwise direction around its own axis?
(A) Earth (B) Jupiter
(C) Mars (D) Venus
Ans : Venus

6. According to the Mahabharata, who made Gandiva, the famous bow of Arjuna?
(A) Brahma (B) Indra
(C) Chandra (D) Prajapati
Ans : Brahma

Fastest Finger First Question :


7. Arrange the following actors in the increasing order of the number of films they have acted in–
(A) Varun Dhawan (B) Ranveer Singh
(C) Shah Rukh Khan (D) Anil Kapoor
Ans : B-D-A-C

8. Which of these Hindi expressions will describe a sycophant or a flatterer?


(A) Makhichoos (B) Lemonchoos
(C) Khadoos (D) Chaploos
Ans : Chaploos

9. A fruit of which of these trees has more than one seed?


(A) Mango (B) Jamun
(C) Tamarind (D) Litchi
Ans : Tamarind

- 95 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. In which of the sports do players not change their end during a match?
(A) Tennis (B) Chess
(C) Football (D) Hockey
Ans : Chess

11. Who among these is also known as Meghraj and Amresh?


(A) Kubrea (B) Vishwakarma
(C) Yamraj (D) Indra
Ans : Indra

12. In the story of Vikram & Betal, Vikram is the king of which place?
(A) Ujjain (B) Kashi
(C) Mathura (D) Prayag
Ans : Ujjain

13. Who did Shivraj Singh Chauhan succeed as the chief minister of Madhya Pradesh?
(A) Babular Gaur (B) Uma Bharti
(C) Digvijay Singh (D) Sunderlal Patwa
Ans : Babular Gaur

14. Which of these rivers does not originate in India?


(A) Ravi (B) Brahmaputra
(C) Beas (D) Gomti
Ans : Brahmaputra

15. Who won the Battle of Panipat that was fought in the eighteenth century?
(A) Sadeshivrao Bhau (B) Akbar
(C) Ahmed Shah Abdall (D) Sher Shah Suri
Ans : Ahmed Shah Abdall

16. Whose biography is titled ‘Ek Thi Rani Aisi Bhi’, written by Mridula Sinha?
(A) Rani Lakshmibai (B) Gayatri Devi
(C) Indira Gandhi (D) Vijayaraje Scindia
Ans : Vijayaraje Scindia

Fastest Finger First Question :


17. Arrange these personalities in the increasing order of the number of times they were sworn in as prime
minister of India.
(A) Manmohan Singh (B) Atal Bihari Vajpayee
(C) Indira Gandhi (D) P. V. Narsimha Rao
Ans : D-A-B-C

- 96 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 52 Questions-5 Crore Episode)

1. What do we call a person “Who speaks less”?


(A) Mitmai (B) Mithvaii
(C) Mithbhashi (D) Mithashi
Ans : Mithbhashi

2. The largest organ of the body is–


(A) Large Intestine (B) Skin
(C) Liver (D) Stomach
Ans : Skin

3. During his tenure as Chief minister, who once said that he dreamt of turning Mumbai into a Shanghai ?
(A) Vilasrao Deshmukh (B) Ashok Chavan
(C) Sushil Kumar Shinde (D) Sharad Pawar
Ans : Vilasrao Deshmukh

4. Which of the following are Cirrus, Stratus and Cumulus all types of?
(A) Clouds (B) Ocean Currents
(C) Winds (D) Hurricanes
Ans : Clouds

5. Which of these sports events is named after a place?


(A) Tennis (B) Soccer
(C) Marathon (D) Squash
Ans : Marathon

6. In 1610, who first observed the planet Saturn through a telescope?


(A) Galileo Galilei (B) Nicolaus Copernicus
(C) Giovanni Cassini (D) Giordano Bruno
Ans : Galileo Galilei

7. Which of these politicians has been the Presidents of the Indian National Congress for the longest period?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Indira Gandhi
(C) Rajiv Gandhi (D) Sonia Gandhi
Ans : Sonia Gandhi

8. In 1846, what was bought by Gulab Singh from the British for Rs 75 lakhs?
(A) Simla (B) Kumaon
(C) Kashmir (D) Garhwal
Ans : Kashmir

9. What was the name of India’s first test tube baby developed using IVF technique by Dr Subhas Mukherjee?
(A) Lakshmi (B) Saraswati
(C) Kali (D) Durga
Ans : Durga

- 97 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Who is the first woman to successfully climb K2, the world’s second highest mountain peak ?
(A) Junko Tabei (B) Wanda Rutklewicz
(C) Tamae Watanabe (D) Chantal Mauduit
Ans : Wanda Rutklewicz

Fastest Finger First Question :


11. Arrange these words in the correct order to form the slogan of the Pulse Polio campaign in India–
(A) Zindagi (B) Ki
(C) Do (D) Boond
Ans : C-D-A-B

12. Which of these idioms means ‘go ahead’?


(A) Annkh dikhana (B) Laal Peela Hona
(C) Dum Hilana (D) Hari Jhandi Dikhana
Ans : Hari Jhandi Dikhana

13. By adding which of these words with ‘Kamal’ will you get the name of a vegetable?
(A) Kheera (B) Gajar
(C) Kakdi (D) Mooli
Ans : Kakdi

14. In which of these games does a player need to enter the opponent’s court to get them out?
(A) Kho-Kho (B) Kabaddi
(C) Boxing (D) Judo
Ans : Kabaddi

- 98 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 53 Questions)

1. Which god is also known as “Dasrath Nandan’?


(A) Ram (B) Agni
(C) Ganesh (D) Karthikeyan
Ans : Ram

2. Which of these devices convert alternating current or AC into direct current or DC?
(A) Inverter (B) Transformer
(C) Rectifier (D) Transmitter
Ans : Rectifier

3. Who won the formula one Indian Grand Prix for the second time on 2012?
(A) Kimi Raikkonen (B) Lewis Hamilton
(C) Jensen Button (D) Sebastian Vettel
Ans : Sebastian Vettel

4. Most of the world’s population of the greater one-horned rhinoceros inhabits which national park in India?
(A) Manas National Park (B) Kaziranga National Park
(C) Kanha National Park (D) Gorumara National Park
Ans : Kaziranga National Park

5. Which of these terms in not named after a Nobel Laureate?


(A) Raman Effect (B) Chandrasekhar Limit
(C) Ramanujan Number (D) Sen Index
Ans : Ramanujan Number

6. Which of these proverbs means “to get very frightened”?


(A) Dimaag Phirna (B) Jee Jalna
(C) Roo Kampna (D) Aankhen Churana
Ans : Roo Kampna

7. Which of these geometrical shapes has the least number of sides?


(A) Cube (B) Pentagon
(C) Square (D) Triangle
Ans : Triangle

8. Which of these folk songs derives its name from the name of Hindi month?
(A) Kajari (B) Chaiti
(C) Sohar (D) Hori
Ans : Chaiti

9. In the Mahabharata, what art did Eklavya teach himself by practising in front of a status of Dronacharya,
who he considered his Guru?
(A) Mace Fighting (B) Spear Throw
(C) Sword Fighting (D) Archery
Ans : Archery

- 99 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
11. Sachin Tendulkar playes his last one day international match against which country?
(A) Australia (B) Sri Lanka
(C) Pakistan (D) England
Ans : Pakistan

12. Who among these is maternal grandson or granddaughter of Dr. Zakir Hussain, the third president of India?
(A) Salman Khurshid (B) Khurshid Alam Khan
(C) Ghulam Nabi Azad (D) Najma Heptulla
Ans : Salman Khurshid

13. Which of these is a part of the name of a tiger reserve situated in Bihar?
(A) Janaki (B) Mahavira
(C) Valmiki (D) Ashoka
Ans : Valmiki

14. In the context of space exploration, what does the P in PSLV stand for?
(A) Planet (B) Polar
(C) Power (D) Point
Ans : Polar

15. Which of these constituencies has been represented in the Lok Sabha by a father and daughter both?
(A) Amethi (B) Sasaram
(C) New Delhi (D) Gwalior
Ans : Sasaram

- 100 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 54 Questions)

1. In the Film “OMG Oh My God” Kanji Bhai filed a case against whom for the damage of his shop due to an
earthquake ?
(A) Bharat mata (B) Parliament (Bhartiya Sansad)
(C) Mumbai city (D) Bhagwan (God)
Ans : Bhagwan (God)

2. What is the new name of the Hyderabad franchise that would replace Deccan Charges in IPL6?
(A) Sun Chargers (B) Nizam Jyothi
(C) Andhra Aces (D) Sun risers Hyderabad
Ans : Sunrises Hyderabad

3. In India, under which Union Ministry does the ‘Rajbhasha Vibhag’ function?
(A) Home Affairs (B) HRD
(C) Culture (D) Law & Justice
AAns : Home Affairs

Fastest Finger First Question :


4. Arrange these mountains peaks in decreasing order of their height above sea level–
(A) Kanchenjunga (B) K2
(C) Mount Everest (D) Nanda Devi
Ans : C-B-A-D

5. According to a proverb, what is said to be ‘the mother of invention’ ?


(A) Society (B) Problem
(C) Science (D) Necessity
Ans : Necessity

6. Floor exercise, vault, and uneven bars are events in which sport ?
(A) Synchronised Swimming (B) Gymnastics
(C) Skating (D) Wrestling
Ans : Gymnastics

7. Which actress got married to Siddharth Roy Kapur in 2012 ?


(A) Prachi Desai (B) Lisa Ray
(C) Vidya Balan (D) Sushmita Sen
Ans : Vidya Balan

8. Which among these is an Island country ?


(A) Yemen (B) Maldives
(C) Oman (D) Peru
Ans : Maldives

9. What has been e currency of Greece sine 2002?


(A) Euro (B) peso
(C) Drachma (D) Lira
Ans : Euro
- 101 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
10. Which constituency does Abhijit Mukherjee represents in the 15th Lok Sabha ?
(A) Jadavpur (B) Birbhum
(C) Jangipur (D) Midnapore
Ans : Jangipur

11. Which Indian sportsperson was awarded the “order of Australia” award in 2012?
(A) Saina Nehwal (B) Sachin Tendulkar
(C) Sania Mirza (D) Rahul Dravid
Ans : Sachin Tendulkar

12. Which incarnation of Vishnu appeared when the demon king Bali ruled the entire universe ?
(A) Rama (B) Varaha
(C) Vamana (D) Parashurama
Ans : Vamana

13. To whom did Ravindranath Tagore dedicate his book ‘Visva Parichay’ written on science?
(A) C. V. Raman (B) Jagdish Chandra Bose
(C) P. C. Roy (D) Satyendra Nath Bose
Ans : Satyendra Nath Bose

14. Which of these ships was not part of Christopher Columbus’s first voyage in 1492 ?
(A) Nina (B) La Gorda
(C) Pinta (D) Santa Maria
Ans : La Gorda

Fastest Finger First Question :


15. Starting from the earliest, arrange these actress in the order in which their first film was released?
(A) Sonakshi Sinha (B) Johi Chawla
(C) Sara Banu (D) Kajol
Ans : C-B-D-A

- 102 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 55 Questions)

1. Thanedar yani thane ke pramukh se kya kaha jata hai?


Which of the following mean head of Police Station “Thanedaar ” ?
(A) Kirani (B) Hawaldar
(C) Daroga (D) Munshi
Ans : Daroga

2. What do the five rings of the Olympics represent?


(A) Five games (B) Five languages
(C) Five continents (D) Five oceans
Ans : Five continents

3. Lockjaw is a symptom of which of these disease?


(A) Tetanus (B) Cholera
(C) Plague (D) Diphtheria
Ans : Tetanus

4. Bharatpur Bird Century was named Keoladeo Ghana National Park after a temple dedicated to which God
or Goddess?
(A) Kali (B) Yama
(C) Kuber (D) Shiva
Ans : Shiva

5. With which religion would you associate the practice of Santhara fasting unto death?
(A) Jainism (B) Sikhism
(C) Shintoism (D) Buddhism
Ans : Jainism

6. The cricket Test series played between India and England in India is contested for which trophy?
(A) Pataudi Trophy (B) Anthony de Mello trophy
(C) M. A. Chidambaram Trophy (D) Gooch Gavaskar Trophy
Ans : Anthony de Mello trophy

7. Which of these tourist attractions is situated on an island ?


(A) Ellora Caves (B) Ajanta Caves
(C) Kanheri Caves (D) Elephanta Caves
Ans : Elephanta Caves

8. Which of these actress is married to a professional golfer?


(A) Chitrangada Singh (B) Celina Jaitly
(C) Esha Deol (D) Ayesha Takia
Ans : Chitrangada Singh married to Indian golfer Jyoti Randhawa

9. According to the Devi, Bhagavata, from the tears of which god is the rudraksha tree believed to have been
created?
(A) Vishnu (B) Shiva

- 103 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
(C) Nhrama (D) Kamadeva
Ans : Shiva

10. Which of these is a chemical element present in the periodic table?


(A) Eurocium (B) Americium
(C) Asiacium (D) Africium
Ans : Americium

11. Which of these world champions is a parent of twins?


(A) Sushil Kumar (B) M. C. Mary Kom
(C) Vishwanathan Anand (D) Gagan Narang
Ans : M. C. Mary Kom

12. Which of these is not a work of Kalidas?


(A) Raghuvamsham (B) Meghadutam
(C) Vikramorvasiyam (D) Kadambari
Ans : Kadambari

13. What was the first ministerial portfolio held by Indira Gandhi?
(A) Home Affairs (B) Information & Broadcasting
(C) Science & Technology (D) Education
Ans : Information & Broadcasting

- 104 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 56 Questions)

1. Sanskrit Shabd “Himalaya” ka shabdhik arth hota hai. “_____” ka Asthan?


The sanskrit word “Himalaya” means “The place of ____”?
(A) Devata (B) Barf
(C) Hindu (D) Tapasaya
Ans : Barf (Ice)

Fastest Finger First Question :


2. Arrange these words in the correct order to form the starting line of a popular bhajan ?
(A) Mere (B) Girdhar
(C) To (D) Gopal
Ans : A-C-B-D

3. Which of these numbers is used before the word “Shringar” to describe a fully beautiful women ?
(A) Chhattees (B) Solah
(C) Chhappan (D) Gyarah
Ans : Solah

4. Which part of “Pudina” plant is normally used to make “pudina chutney” ?


(A) Seed (B) Flower
(C) Root (D) Leaves
Ans : Leaves

5. Whose different forms are “Shailputri”, “Brahmcharani” and “Chandraghanta” ?


(A) Rati (B) Ganga
(C) Durga (D) Menaka
Ans : Durga

6. Which of these names means ‘lightning’?


(A) Saumaya (B) Damani
(C) Shreya (D) Mahima
Ans : Damani

7. Which of these words can refer to ‘a fairly low temperature’ or ‘fashionably’ or impressive?
(A) Met (B) Wow
(C) Chic (D) Cool
Ans : Cool

8. Which of these names means ‘gold-like’?


(A) Sonakshi (B) Sonam
(C) Sumita (D) Sanjana
Ans : Sonam which means gold eye or beautiful.

10. Which of these brands of pens is named after highest peak in Western Europe?
(A) Reynolds (B) Montblanc
(C) Faber-Castell (D) Sheaffer
Ans : Montblanc
- 105 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
11. What does the ‘F’ stands for in the Motorsports popularly known as F1?
(A) Fast (B) Force
(C) Formula (D) Fly
Ans : Formula

12. Which of these is the name of an island as well as a type of coffee?


(A) Mocha (B) Arabica
(C) Java (D) Oolong
Ans : Java

13. Which of these personalities is known as the ‘Flying Sikh’?


(A) Gurbachan Singh Randhawa (B) Harbhajan Singh
(C) Navjot Singh Sidhu (D) Mikha Singh
Ans : Milkha Singh

14. Which actor played the title role of “Agent Vinod” in the 1977 film of the same name?
(A) Mahendra Sandhu (B) Vinod Mehra
(C) Vinod Khanna (D) Navin Nischol
Ans : Mahendra Sandhu

- 106 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Episode 57 Questions)

1. If you are driving “Chappu”, Then It mean that you are traveling with…………..?
(A) bail Gadi (Bullock Cart) (B) Tanga (Carriage)
(C) Doli (D) Naav (Boat)
Ans : Naav (Boat)
2. Which is the least populated state of India?
(A) Manipur (B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim (D) Goa
Ans : Sikkim
3. Who wrote the poem ‘Hum Panchi Unmukt Gagan Ke’?
(A) Shivmangal Singh ‘Suman’ (B) Ayodhya Singh Upadhyay ‘Hariaudh’
(C) Suryakanth Tripathi ‘Nirala’ (D) Jayshankar Prasad
Ans : Shivmangal Singh ‘Suman’
4. In which edition of the Olympics did women participate for the first time?
(A) Paris, 1900 (B) London, 1908
(C) Antwerp, 1920 (D) Berlin, 1916
Ans : Paris, 1900
5. Which of these did Bimbisara, the king of Magadha, get as dowry on marrying the daughter of the king of
Kosala?
(A) Pataliputra (B) Kashi
(C) Anga (D) Vaisali
Ans : Kashi
6. Who amount these was the first lady Air Marshal of the Indian Air Force?
(A) Lakshmi Sehgal (B) Padmavathy Bandopadhyay
(C) Nirmala Kannan (D) Puneeta Arora
Ans : Padmavathy Bandopadh
7. Who is the singer of ‘Pi’s Lullby, the Oscar-nominated song from the movie ‘Life of Pi’?
(A) Mahalakshmi Iyer (B) K. S. Chithra
(C) Bombay Jayashri (D) Suchitra
Ans : Bombay Jayashri
8. With reference to genetics, which of these would best describe DNA and RNA?
(A) Base (B) Acid
(C) Salt (D) Metal
Ans : Acid
9. After which of these personalities, one time Lieutenant Governor of Punjab, is a suburb in Dharamshala
named?
(A) Lord Dalhousie (B) Sir Donald McLeod
(C) Sir Edward Bames (D) Lord Lansdowne
Ans : Sir Donald McLeod
10. Kaiser-i-Hind, found mostly in Nepal and the north-eastern part of India, is a rare species of which type of
organism?
(A) Fish (B) Butterfly
(C) Bee (D) Lizard
Ans : Butterfly
11. According to the Mahabharata, which of these characters got married through a swayamvara?
(A) Madri (B) Gandhari
(C) Kunti (D) Satyavati
Ans : Kunti
- 107 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Kaun Banega Crorepati Season 6
KBC Questions
(Last Episode 58 Questions)

1. Which of these Vice President of India was earlier chief minister of his state?
(A) Zakir Hussain (B) V. V. Giri
(C) Bhairon Singh Shekhawat (D) R. Venkataraman
Ans : Bhairon Singh Shekhawat

2. Which of these terms is used for a state of political hostility characterized by threats or propaganda between
countries?
(A) Summer War (B) Cold War
(C) Rainy War (D) Spring War
Ans : Cold War

3. In 2011, who replaced Gary Kirsten as the coach of the Indian Test cricket team?
(A) Dav Whatmore (B) John Wright
(C) Duncan Fletcher (D) Gerg Chappel
Ans : Duncan Fletcher

4. Who founded the political party National People’s Party (NPP) in January 2013?
(A) Amar Singh (B) B. S. Yeddyurappa
(C) P. A. Sangama (D) Keshubhai Patel
Ans : P. A. Sangama

5. During the start of his political life, Sher Shah Suri was the ‘Jagirdar’ of which place?
(A) Rohtak (B) Sasaram
(C) Mathua (D) Darbhaga
Ans : Sasaram

6. Which state or UT of India is divided into four districts – all named after the four cardinal directories?
(A) Sikkim (B) Goa
(C) Manipur (D) Chandigarh
Ans : Sikkim

7. Who holds the record of being elected to the Lok Sabha for the most number of terms?
(A) Atal Bihari Vajpayee (B) Indrajit Gupta
(C) PM Sayeed (D) Babu Jagjivan Ram
Ans : Indrajit Gupt

8. What was the name of Jain tirtankar Mahavira’s wife?


(A) Devaki (B) Rohini
(C) Subhadra (D) Yashoda
Ans : Yashoda

9. Which of these Indian currency notes does not have the special geometrical shape that helps the visually
impaired denominations?
(A) Rs 100 (B) Rs 50
(C) Rs 1000 (D) Rs10
Ans : Rs 10
- 108 - www.CurrentGK.com
dkSu cusxk djksM+ifr iz'uksÙkjh
www.CurrentGK.com
Fastest Finger First Question :
10. Starting from the northernmost, arrange these capital cities in clockwise direction .
(A) Mumbai (B) Kolkatta
(C) Delhi (D) Chennai
Ans : C-B-D-A

11. Emulsion, primer and undercoat are all terms connected with what ?
(A) Painting (B) Knitting
(C) Sewing (D) Cooking
Ans : Painting

12. Which of these is the name for a kind of shot in badminton ?


(A) Bounce (B) Yorker
(C) Drop (D) Bout
Ans : Drop

- 109 - www.CurrentGK.com

You might also like