General Knowledge Questions Related To The State of Maharashtra
(Doonedin.com)
Q1. When was Maharashtra established?
Ans- 1 may 1960.
Q2- What is the capital of Maharashtra?
Ans- Mumbai.
Q3.Largest city of Maharashtra?
Ans- Mumbai.
Q4. How many Districts in Maharashtra?
Ans- 36.
Q5. Who is the Chief Minister of Maharashtra?
Ans- Devendra Fadnavis.
Q6. Who is the Governor of MaharashtraState?
Ans- C. Vidyasagar.
Q7-.What is the official language of Maharashtra State?
Ans- Marathi.
Q8. which day is celebrated as the Maharashtra day?
Ans- 1 May.
Q9. In which year, Elephanta caves designated as a UNESCO world heritage site?
Ans- In 1987.
Q10.Whic one of the longest river in Maharashtra?
Ans- Godavari River.
Q11. Which fort in the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj?
Ans- Shivneri.
Q12. who was the first Chief Minister of State?
Ans. Yashwantrao Chavan.
Q13. Which marathi news paper was published by Bal Gangadhar Tilak?
Ans- Kesari.
Q14. Which one is the highest point in Maharashtra state?
Ans- Kalsubai.
Q15. Who is known as the Political Guru of Mahatma Gandhi?
Ans- Gopal Krishna Gokhale.
Q16. In which year, Bombay city has been Governmentally renamed as Mumbai?
Ans- 1995.
Q17.Total number of Parliamentary Constituency__
Ans- 48.
Q18. How many forts are there in Maharashtra?
Ans- 350 (Approximately).
Q19. Who founded ‘Arya Mahila Samaj’ in Pune?
Ans- Pandita Ramabai.
Q20.Pandita Ramabai opened Sharada Sadan School for widows in the year__.
Ans- In 1889.
Q21.Marathi Language Day is Celebrated on__.
Ans- 27th Feburary.
Q22.In which District of Maharashtra State the first Co-operative Sugar factory was established?
Ans- Ahmednagar.
Q23. Who was the first person of Maharashtra to received Bharat Ratna Award?
Ans- Dhondo Keshav Karve.
Q24. Which city is known as orange city in India?
Ans- Nagpur.
Q25. Who is known as the Spiritual guru of Shivaji?
Ans- Ramdas Shwami.
Q26. In which year the Mumbai University was established?
Ans- 1857.
Q27 The Gateway of India was erected to mark the landing of which king?
Ans- George V.
Q28. Who was the first Vice Chancellor of Mumbai University?
Ans- Jhon Wilson.
Q29. Which one is recognized as State tree in Maharashtra?
Ans- Mango Tree.
Q30. Who was the founder of the Gwalior State of Scindias?
Ans- Ranojirao Scindia.
Q31. Who Started the newspaper “Sudharak” ?
Ans- Gopal Ganesh Agarkar.
Q32. Who founded “Bahishkrit Hitakarini Sabha” ?
Ans- Karmveer Bhaurao Patil.
Q33. Hingane Female Educational Institute was founded by___.
Ans- Dhondo Keshav Karve.
Q34. Which sicial religious reformer from Maharashtra was popularty known as Lokhitwadi?
Ans- Gopal Hari Deshmukh.
Q35. “Depressed classes mission of India” (DCMI) was founded by___.
Ans- Vitthal Ramaji Shinde.
Do not Copy Or Redistribute All Rights Reserved. Doonedin.com