TICSAS INTRA DEPARTMENT QUIZ
SECTION 1
CURRENT
AFFAIRS
Current Affairs Questions & Answers
1.Where was Swachchta Pakhwada Award ceremony held?
A:New Delhi
B:Chennai
C:Pune
D:Mumbai
Ans: A
2.Who lifted the ban on Chinese short video app Tiktok?
A: Rajasthan High court
B: Bombay High court
C: Madras High court
D: Supreme court
Ans: C
3.Who has been honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Lifetime Award 2019?
A: Salman khan
B:Salim khan
C:Arbas khan
D:Manoj Kumar
Ans: B
4.Which country recently became the world’s first to launch a malaria vaccine?
A: Malawi
B:Serbia
C: Nepal
D: Japan
Ans: A
5.India recently pushed which continent’s right to a permanent seat in the UN Security
Council?
A: Australia
B: Switzerland
C: Africa
2
D: South America
Ans: C
6.The Indian Army recently began online registration of women for recruitment into which
field for the first time?
A:Air Defence
B: Indian Navy
C: Military Police
D: Education Corps
Ans: C
7.How many medals did India win at the 23rd Edition of the Asian Athletes Championship?
A:23
B:17
C:9
D:19
Ans: B
8.Which is the venue of G-20 Summit 2019?
A:Paris
B:New Delhi
C: Moscow
D:Osaka
Ans: D
9.Naidu Cup belongs to which game?
A: Hockey
B: Tennis
C:Chess
D: Badminton
Ans: C
10.India’s First National Film Museum opens in ?
3
A: Hyderabad
B: Mumbai
C: Chennai
D: Bangalore
Ans: B
11.Which movie wins the best Motion Picture,drama in 2019 Golden Globes?
A:Green Book
B: The Wife
C:Roma
D: Bohemian rhapsody
Ans: D
12.Bharat Earth Movers Limited signed MOV with which bank for Financing Earth moving
& construction equipment?
A:Bank of India
B: Syndicate Bank
C: IDBI Bank
D: Bank of Baroda
Ans: B
13.Who will head the panel of Anti-Hijack to coordinate Military Response?
A: Narendra Modi
B:Abhimanyu Dutt
C:PK Sinha
D:Vipin Rawat
Ans: C
14.Who is the winner of UEFA Champions League 2019?
A: Tottenham
B: Juventus
C: Liverpool
D: Chelsea
4
Ans: C
15.Who has been appointed as the Acting Chairman of the Union Public Service
Commission(UPSC) ?
A:Arvind Saxena
B:Sudhajain
C:Kirti Kumar
D:Omi Agrawal
Ans: A
16.Who has been appointed as the new Chairman of the Central Board of Indirect Taxes &
Customs(CBIC) ?
A:John Joseph
B:Vanaja N Sarna
C:Mahendar Singh
D:S Ramesh
Ans: D
17.When is Human Rights Day is Celebrated?
A:April 15
B: December 10
C: January 28
D:May 1
Ans: B
18.Which country’s president attend the 2019 Republic Day as Chief Guest held in India?
A: Thailand
B: Malaysia
C:Japan
D: South Africa
Ans: D
19.Which city included Hindi as the third official language to be used in its Courts?
A:Doha
5
B:Abu Dhabi
C: Singapore
D:Kuala Lumpur
Ans: B
20.In which state, India’s first Aqua Mega Food Park commissioned?
A:Odisha
B:Kerala
C:Andra Pradesh
D:Tamil Nadu
Ans: C
21.Which country launched the World’s First nationwise 5G Mobile Network?
A:Japan
B: Singapore
C:South Korea
D:Germeny
Ans: C
22.The president Ram Nath Govind honoured with highest Civilian Award of ?
A: Croatia
B: Belgium
C: Uruguay
D:Norway
Ans: A
23.Which player wins the European Golden Shoe Award 2019?
A:Lionel Messi
B:Kylian Mbappe
C: Cristiano Ronaldo
D: Mohammed Salah
Ans: A
6
24.World Red Cross Day?
A:5th May
B:8th May
C:12th May
D:13th May
Ans: B
25.The Special Olympics World Games 2019 helds in?
A:Abu Dhabi
B: Dubai
C:Doha
D:Muscat
Ans: A
26.How Many Presidents India Have?
A)12
B)13
C)11
D)14
Ans:D
27.Who Is The Current Ceo Of Microsoft?
A)Steve Ballmer
B)Bill Gates
C)Satya Nadella
D)Lisa Brummel
Ans:C
7
28.Who Is The Current Ceo Of Apple?
A)Tim Cook
B)Steve Jobs
C)Elon Musk
D)Eddy Cue
Ans:A
29.Former Flipkart Executive Sandeep Patil Has Been Appointed As Indian Managing
Director For This Online Service ,Recently?
A)Tik Tok
B)Skype
C)Truecaller
D)Whatsapp
Ans:C
30.Who Became The Most Expensive Baller In Icc Cricket World Cup?
A)Pat Cummins
B)Muhammed Amir
C)Sturat Broad
D)Rashid Kahn
Ans:D
31.When Did International Everest Day Celebrated?
A)31st May
B)30th May
C)29th May
8
D)28th May
Ans:C
32.Name The American Basketball Player Who Launched A Book Titled 'Drackness To
Light'?
A)Kareem Abdhul-Jabber
B)Magic Johnson
C)Lamar Odom
D)Draymond Green
Ans:C
33.Which Nation Celebrated Its 21st Repubic Dayon May 29,2019?
A)Malaysia
B)Bangladesh
C)Maldives
D)Nepal
Ans:D
34.Who is the chief justice of kerala High Court?
a)Raghvendra Singh Chauhan
b) Hrishikesh Roy
c)K G Balakrishnan
d)T S Thakur
Ans:B
9
35.Gray seals are commonly found in which of the following oceans?
a)Atlantic Ocean
b)Pacific Ocean
c)Southern Ocean
d)Arctic Ocean
Ans:A
36.Which state government has decided to launch Sarbat Sehat Bima Yojana (SSBY)?
a)West Bengal
b)Gujarath
c)Jammu Kasmir
d)Punjab
Ans:D
37.Which Indian author has been appointed as the new director of Nehru Centre in London?
a)Aruntathi Roy
b)Chetan Bhagth
c)Amish Tripathi
d)Salman Rushdie
Ans:C
38.Who chaired the 35th Goods and Service Tax (GST) Council Meeting in New Delhi ?
10
a)Nirmala Sitharaman
b) Amith Sha
c)Aravind Kagarival
d)Narandra Modhi
Ans:A
39.Which company has highest market capitalization in the world?
a)TCS
b)Microsoft
c)Google
d)Apple
Ans:B
40.According to the the annual Asian Development Outlook report 2019 of ADB, which
country has emerged as the fastest growing economy in the Asia-Pacific region?
a)India
b)Pakistan
c)China
d)Bangladesh
Ans:D
41.Who is the fastest Indian bowler to reach 100 wickets in One-Day internationals?
a)Jasprit Bumrah
b)Vinay Kumar
11
c)R Ashwin
d)Muhammed Shami
Ans:D
42.Who is the chair person of SBI (State Bank of India)?
a)Rajnish Kumar
b)Urijit Patel
c)Chanda Kochhar
d)Arijith Basu
Ans:A
43.First Female Judge in an Indian High Court?
a)Anna Chandy
b)R.Banumathi
c)Fathima Beevi
d)Sandra Day
Ans:A
44.Who won the 2018 Abel price in mathematics?
a)Robert Langlands
b)Andew Wiles
c)Roger Penrose
d)John Conway
Ans:A
12
45.India's first insect museam has open in?
a)Kerala
b)Tamil Nadhu
c)Karnataka
d)West Bengal
Ans:B
46.Which river is also known as thalayar?
a)Pambar
b)Kavari
c)Ganga
d)Krishna
Ans:A
47.Which is the first digital weapon in the world?
a)Stuxnet
b)Metal Storm
c)Submachine Gun
d)Nordenfelt Gun
Ans:A
13
48.Which countries team won 2018 men's Hockey World cup?
a)China
b)Russsia
c)Belgium
d)Pakistan
Ans:C
49.Who was crowned as the 67th miss universe in 2018?
a)Catriona Elisa Grey
b)Leila Lopes
c)Pia Wurtzbach
d)Olivia Culpo
Ans:A
50.'NGTS-4b' news associated with which planet?
a)Neptun
b)Earth
c)Jupiter
d)Venus
Ans:A
51. Google's Android Dev Summit will be held in __________.
A. Washington
B. Oregon
C. California
D. New York
14
Answer: Option C
52. Google launched which version of the Android operating system in 2018;
A. Pie
B. Glosette
C. Bounty
D. Happy Hippo
Answer: Option A
53. Which telecom operator unveils the internet telephony service 'Wings'?
A. BSNL
B. Vodafone
C. Airtel
D. Reliance Jio
Answer: Option A
54. What is the capital city of Zambia?
(a) Mozambique
(b) Harare
(c) Lusaka
(d) Lebanon
Answer: Option C
55. Who won the 2018 Oscar's best actor?
A. Matt Damon
B. Gary Oldman
C. Meryl Streep
D. Leonardo DiCaprio
Answer: Option B
56.Which state government recently announced that if needed, for higher education, students
would be given a loan upto Rs 10 lakhs?
A. Bihar
B. Punjab
C. Delhi
D. Tamil Nadu
15
Ans:delhi
57. Which state government planned to launch "Sarbat Sehat Bima Yojana (SSBY)" a
universal health insurance scheme from July 2019?
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Andra Pradesh
Ans:Punjab
58. Which state government has fixes Rs 5000 as minimum aid to calamity-hit farmers?
A. Punjab
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Madhya Pradesh
Ans:Madhya Pradesh
59. PepsiCo India will invest Rs 500 crore food plant in which state?
A. Assam
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh
Ans:uttar Pradesh
60. Which state government released Healthcare Investment Policy-2019, recently?
A. Odisha
B. Maharashtra
C. Jammu and Kashmir
D. Bihar
Ans:jammu and Kashmir
16
61.Tenth National Science Film Festival of India to be held in __________.
A. Manipur
B. Odisha
C. Assam
D. Tripura
Ans:Tripura
62.Devi Ahilya Bai Holkar Airport was declared as International Airport. It was located in
which Indian state?
A. Kerala
B. Andra Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Karnataka
Ans:Madhya Pradesh
63. Recently, which state has announced that it will sponsor the men and women's Indian
hockey?
A. Odisha
B. Punjab
C. Andra Pradesh
D. Maharashtra
Ans:Odisha
64.Which Indian city will have 1st blockchain district?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Telangana
D. Andra Pradesh
Ans:Telangana
65.PS Golay sworn in as the cheif minister of which state?
17
A. West Bengal
B. Rajasthan
C. Sikkim
D. Andra Pradesh
Ans:Sikkim
66. National Cadet Corps girls team from which state was flagged off to Mt Tenchenkhang,
recently?
A. Arunachal Pradesh
B. Sikkim
C. Assam
D. Nagaland
Ans:Sikkim
67.Which state's 26 reservoirs have hit 'zero water' storage level?
A. Karnataka
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Telangana
Ans:Maharashtra
68.The first Indian state, which tap into masala bond market.
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. West Bengal
D. Kerala
Ans:kerala
69.Which state government approves setting up of Farmers Commission?
A. Tamil Nadu
B. Gujarat
18
C. Punjab
D. Meghalaya
Ans:Meghalaya
70.As per the Geological Survey of India, which indian state has the 35% of India's Graphite
Deposits?
A. Jammu and Kashmir
B. Gujarat
C. Jharkhand
D. Arunachal Pradesh
Ans:arunachal Pradesh
71.16th May is celebrated as the Statehood Day of this state.
A. Kerala
B. Goa
C. Sikkim
D. Rajasthan
Ans:Sikkim
72.Which state has made Aadhaar-based attendance mandatory for all government offices in
the state?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Andra Pradesh
D. Maharashtra
Ans:kerala
73. Kaleshwaram irrigation project was inagurated in __________.
A. Telangana
B. Andra Pradesh
C. Haryana
19
D. Karnataka
Ans:Telangana
74.Which state government has recently launched online facility to approve building plans?
A. Karnataka
B. Haryana
C. Odisha
D. Assam
Ans:Karnataka
75.Which state government sets up a Skill University with the cost of 850 crore?
A. Uttar Pradesh
B. Assam
C. Andra Pradesh
D. TamilNadu
Ans:assam
76.The Union Government has approved setting up of e-Foreigner Tribunal in __________.
A. Assam
B. Punjab
C. Gujarat
D. Rajasthan
Ans:assam
77.Bancha became India's first all-solar kitchen village, it belongs to the state of;
A. Madhya Pradesh
B. Haryana
C. Assam
D. Maharastra
Ans: Madhya Pradesh
78.This state toped in the highest fish production according to the Central Marine Fisheries
Research Institute (CMFRI).
A. Gujarat
20
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Kerala
Ans:Gujarat
79.This state toped in the highest fish production according to the Central Marine Fisheries
Research Institute (CMFRI).
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Kerala
Ans:Gujarat
80.The Health Department of this state conferred With WHO's Award for Tobacco Control.
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Andra Pradesh
D. Tamil Nadu
Ans: Rajasthan
81. Which state government announched to up 'iHub' (the intelligent hub) for research and
scientific learning?
A. Himachal Pradesh
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
Answer: Option D
82. Researchers from this country developed a new technique to detect early-stage cancer
tumour cells in the blood through malaria protein VAR2CSA.
A. Russia
B. China
C. Japan
21
D. Australia
Answer: Option D
83. Which IIT has unveiled "world's first" remotely operable Local Electrode Atom Probe
(LEAP) microscope?
A. IIT Kharagpur
B. IIT Madras
C. IIT Bombay
D. IIT Delhi
Answer: Option B
84. The museum for all former Prime Ministers of India will be constructed in __________.
A. Mumbai
B. Gandhinagar
C. Surat
D. New Delhi
Answer: Option D
85. Minister for Science and Technology Harsh Vardhan has unveiled the Weather Forecast
System,SAFAR in __________.
A. Kanyakumari
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. New Delhi
Answer: Option D
86. Google's Android Dev Summit will be held in __________.
A. Washington
B. Oregon
C. California
D. New York
Answer: Option C
87. Scientists have developed a wireless 'in-body GPS' which helps to track tumours inside
the body. It is named as;
A. Delta
B. Atlas
22
C. ReMix
D. Atlas
Answer: Option C
88. With which techonlogical giant Prasar Bharati join hands to telecast 2018 Independence
Day programme live online?
A. Google
B. Twitter
C. Facebook
D. Instagram
Answer: Option A
88. Which company introduced 'Launchpad Accelerator India', a mentorship program for AI
start-ups of India?
A. Google
B. Facebook
C. Oracle
D. IBM
Answer: Option A
89. Manu Bhaker won gold in 10m air pistol women event at the 2018 ISSF World Cup in
Mexico. She hails from which Indian state?
A. Punjab B. Madhya Pradesh
C. Karnataka D. Haryana
Answer: Option D
98. Which state government has launched „Ama Gaon, Ama Vikas‟ programme?
A. Manipur
B. Kerala
C. Odisha
D. West Bengal
Answer: Option C
90. Which India sports personality has become the brand ambassador of gaming platform
Dream 11?
A. Sachin Tendulkar B. Yuvraj Singh
C. Saurab Ganguli D. M S Dhoni
23
Answer: Option D
91. This Indian state introduces a robot to eradicate manual scavenging.
A. Telangana
B. Kerala
C. Haryana
D. Maddhya Pradesh
Answer: Option B
92. Which country conferred PM Narendra Modi with its highest honour "Rule of Nishan
Izzuddeen".
(a) Qatar.
(b_) Maldives.
(c) Seychelles.
(d) Mauritius.
Answer: Option B
93. India has signed $300 million agreement with which International organisation for its
Energy Efficiency Scale-Up Program?
[A] IMF
[B] World Bank
[C] ADB
[D] AIIB
Ans:B
94. Which country is host to the first-ever SAARC Agriculture Cooperative Business Forum?
[A] Nepal
[B] India
[C] China
[D] Bhutan
Ans:A
95. Which sportsperson has clinched India’s first men’s triple jump gold in 48 years at the
18th Asian Games 2018?
24
[A] Shivpal Singh
[B] Rakesh Babu
[C] Sreeshankar
[D] Arpinder Singh
Ans:D
96. Who has been appointed India’s new High Commissioner to United Kingdom (UK)?
[A] T.P. Seetharam
[B] Yashvardhan Kumar Sinha
[C] Ruchi Ghanashyam
[D] Navtej Sarna
Ans:C
97. Which Indian Naval Ship is participating in the multilateral regional maritime
engagement exercise “KAKADU 2018”?
[A] INS Vikramaditya
[B] INS Sat
[C] INS Sahyadri
[D] INS Viraat
Ans:C
98. Who received the award of an Honour from the Ministry of Social Justice and
Empowerment for unprecedented work to help people change their lives?
(A)Antano and Harini
(B)Avni Shah
(C)Rose and Roger
(D)Samit Ghosh
(E) Ganesh Vidyarthi
Ans:A
99. Who has been named by Time Magazine among “Next Generation Leaders 2019”?
(A)Varun Sendhil
(B)Ajey Nagar
(C)Dhruv Rathee
25
(D)Ashish Chanchlani
(E) Narendra Modi
Ans:B
100. The Unique Identification Authority of India(UIDAI) has operationalized its first
Aadhaar Seva Kendra in
(A)Vijayawada and karnad (B)Vijayawada and Chandigarh
(C)Delhi and Vijayawada
(D)Delhi and Chandigarh
Ans:C
26