http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
Dr.G.R.Damodaran College of Science
(Autonomous, affiliated to the Bharathiar University, recognized by the UGC)Re-
accredited at the 'A' Grade Level by the NAAC and ISO 9001:2008 Certified
CRISL rated 'A' (TN) for MBA and MIB Programmes
III B.Sc(CS) [2012 - 2015]
SEMESTER VI
ELECTIVE II : MOBILE COMMUNICATIONS - 607U1
Multiple Choice Questions.
1. _____mode is used for installing network.
A. Fixed & wired.
B. Mobile & wired.
C. Fixed & wireless.
D. Mobile & wireless.
ANSWER: C
2. __________ is a trunked radio system.
A. TETRA.
B. GSM.
C. UMTS.
D. WLAN.
ANSWER: A
3. Who invented the optical telegraph?
A. Claude Chappe.
B. Alexander Graham Bell.
C. Philip Reis.
D. Michael Faraday.
ANSWER: A
4. Cordless telephone was introduced in the year__________.
A. 1988.
B. 1983.
C. 1984.
D. 1994.
ANSWER: C
5. _________ is the lowest layer in a communication system.
A. Datalink layer.
B. Physical layer.
C. Network layer.
D. Transport layer.
ANSWER: B
6. Each transmitter in cellular systems is called a _________.
A. base station.
1 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
B. radio station.
C. cell station.
D. mobile station.
ANSWER: A
7. Cells are combined in ____________.
A. antennas.
B. groups.
C. clusters.
D. channel.
ANSWER: C
8. _________ cells are commonly said to 'breathe'.
A. FDM.
B. CDM.
C. SDM.
D. TDM.
ANSWER: B
9. To reduce interference even further, _________ can be used.
A. satellites.
B. GPRS.
C. GSM.
D. sectorized antennas.
ANSWER: D
10. ________ is used for allocating a separated space to users in wireless networks.
A. SDMA.
B. FDMA.
C. TDMA.
D. CDMA.
ANSWER: A
11. __________ is a channel that allows for simultaneous transmission in both directions.
A. Full duplex.
B. Half duplex.
C. Duplex.
D. Simplex.
ANSWER: C
12. The two directions, mobile station to base station and vice versa are separated using different
frequencies, called _______________.
A. frequency division simplex.
B. frequency division duplex.
C. frequency division full duplex.
D. frequency division full simplex.
ANSWER: B
13. TDMA stands for ____________.
A. Time division multiple access.
B. Time divide multiple access.
2 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
C. Time division mode access.
D. Time division multiple account.
ANSWER: A
14. The first refinement of the classical Aloha scheme is provided by the introduction of time slots is called
________.
A. slotted aloha.
B. classical aloha.
C. reservation aloha.
D. aloha.
ANSWER: A
15. ________ is also called reservation Aloha.
A. CAMA.
B. EAMA.
C. FAMA.
D. DAMA.
ANSWER: D
16. ___________ is a scheme typical for satellite systems.
A. Classical Aloha.
B. Reservation Aloha.
C. Slotted Aloha.
D. Aloha.
ANSWER: B
17. An example for an implicit reservation scheme is ____________.
A. PRMA.
B. QRMA.
C. RRMA.
D. SRMA.
ANSWER: A
18. An even more fixed pattern that still allows some random access is exhibited by _________.
A. slotted TDMA.
B. reservation TDMA.
C. classical TDMA.
D. TDMA.
ANSWER: B
19. RTS stands for __________.
A. Request to send.
B. Request to simple.
C. Reply to send.
D. Reply to single.
ANSWER: A
20. In which year GSM was founded?
A. 1982.
B. 1981.
C. 1992.
3 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
D. 1980.
ANSWER: A
21. Expansion for GSM is ___________.
A. Global system for mobile communication.
B. Global signal for mobile communication.
C. Group system for mobile communication.
D. Group signal for mobile communication.
ANSWER: A
22. A GSM system that has been introduced in European countries for railroad systems is _________.
A. GSM-Mail.
B. GSM-Rail.
C. GSM-Signal.
D. GSM-System.
ANSWER: B
23. ____________ is the primary goal of GSM.
A. Analogy service.
B. Telephone service.
C. Radiology service.
D. Digital service.
ANSWER: B
24. The successor of SMS is ___________.
A. NMS.
B. FMS.
C. PMS.
D. EMS.
ANSWER: D
25. A GSM system consists of __________ subsystems.
A. 2.
B. 3.
C. 4.
D. 5.
ANSWER: B
26. Expansion for EMS is ___________.
A. Enhanced Message Service.
B. Enhanced Mail Service.
C. Enhanced Mail Server.
D. Extended Message Service
ANSWER: A
27. A_________ has additional connections to other fixed networks such as PSTN & ISDN.
A. gateway NSS.
B. gateway MSC.
C. gateway PSS.
D. gateway MSS.
ANSWER: B
4 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
28. Data is transmitted in small portions called ____________.
A. slots.
B. burst.
C. frame.
D. interface.
ANSWER: B
29. The symbol for radio interface is ____________.
A. Um.
B. Vm.
C. Dm.
D. Pm.
ANSWER: A
30. ___________ algorithm is used for encryption.
A. A2.
B. A3.
C. A5.
D. A8.
ANSWER: C
31. WAP stands for _______.
A. Wireless application protocol.
B. Wired application protocol.
C. Wired architecture protocol.
D. Wireless architecture protocol.
ANSWER: A
32. _________ architecture introduces two new network elements.
A. GPRS.
B. GSM.
C. SGSN.
D. CKSN.
ANSWER: A
33. The current www in the internet offers web pages with the help of ___________.
A. HTTP and web pages.
B. FTP and HTTP.
C. HTML and web servers.
D. HTTP.
ANSWER: C
34. WML specified as a/an _______.
A. xml document type.
B. html document type.
C. wap document type.
D. http document type.
ANSWER: A
35. The imode service was introduced in ____________.
5 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
A. China.
B. Europe.
C. Japan.
D. India.
ANSWER: C
36. I-mode service introduced in the ________ year.
A. 1990.
B. 1993.
C. 1994.
D. 1999.
ANSWER: D
37. GEO stands for __________.
A. Geometric earth orbit.
B. Geo earth orbit.
C. Geostationary earth orbit.
D. Geo orbit.
ANSWER: C
38. The two basic settings for WLANs are ___________.
A. infrastructure based.
B. adhoc based.
C. infrared based.
D. infrastructure and adhoc based.
ANSWER: D
39. Wireless Transaction protocol is on top of either ___________.
A. WAP.
B. WAP or WML.
C. WTP.
D. WDP or WTLS.
ANSWER: D
40. ________ provides a shared state between a client and a server to optimize content transfer.
A. Wireless Session Protocol (WSP).
B. Wireless Transaction protocol (WTP).
C. Wireless Application Protocol (WAP).
D. Wireless Datagram protocol (WDP).
ANSWER: A
41. Which of the following is a disadvantage of WLAN?
A. Flexibility.
B. Design.
C. Robustness.
D. Proprietary solutions.
ANSWER: D
42. The technology aims at so called ad-hoc piconets is called ______.
A. bluetooth technology.
B. wap technology.
6 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
C. ethernet technology.
D. IEEE 802.11 technology.
ANSWER: A
43. The bluetooth is a___________ with a very limited coverage and without the need for an infrastructure.
A. WAN.
B. LAN.
C. MAN.
D. WAP device.
ANSWER: B
44. Bluetooth applies _______ for interference migration.
A. FHSS.
B. FSS.
C. FHS.
D. HSS.
ANSWER: A
45. The groups of piconets are called as ____________.
A. piconet groups.
B. master groups.
C. scatter.
D. scatternet.
ANSWER: D
46. Link setup and management between devices including security functions and parameter negotiation is
done by ____________.
A. link manager protocol.
B. logical link control and adaptation protocol.
C. service discovery protocol.
D. baseband.
ANSWER: A
47. _______ supports WML, WML Script or both.
A. WML user agent.
B. WTA user agent.
C. WAP gateway.
D. WML gateway.
ANSWER: A
48. WML is based on the standard __________.
A. html.
B. http.
C. cards.
D. deck.
ANSWER: A
49. A WML document is made up of multiple ___________.
A. deck.
B. cards.
C. pages.
7 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
D. files.
ANSWER: B
50. DHCP stands for ________host configuration protocol.
A. dynamic.
B. direct.
C. digital.
D. data.
ANSWER: A
51. DHCP supports _______ configuration of computers.
A. assymetric.
B. automatic.
C. amplitude.
D. advanced.
ANSWER: B
52. The internet is the network for global ___________ communications.
A. dual.
B. distribution.
C. digital.
D. data.
ANSWER: D
53. A _________ sends an IP packet with header information.
A. host.
B. router.
C. subnet.
D. socket.
ANSWER: A
54. The destination address not only determines the receiver of the packet but also the _________subnet of
the receiver.
A. session.
B. physical.
C. transport.
D. network.
ANSWER: B
55. _________ searches for the destination addresses in the internet.
A. Socket.
B. Switch.
C. Router.
D. Modem.
ANSWER: C
56. Router uses _________ tables for forwarding the packets.
A. address.
B. server.
C. lookup.
D. subnet.
8 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
ANSWER: C
57. In ___________ network, is the current subnet have MN visits.
A. host.
B. home.
C. foreign.
D. local.
ANSWER: C
58. ___________ is the default router for the MN.
A. CA.
B. RA.
C. FA
D. HA.
ANSWER: C
59. ___________ provides security services in foreign network.
A. FA.
B. CA.
C. COA.
D. HA.
ANSWER: A
60. For _________ functioning, FA's are not required.
A. RFC.
B. MAC.
C. Mobile IP.
D. TCP.
ANSWER: C
61. __________ marks the tunnel end point.
A. CA.
B. COA.
C. HA.
D. RA.
ANSWER: B
62. The __________ is the tunnel end point of MN.
A. FA.
B. CA.
C. RAO.
D. CAA.
ANSWER: A
63. To forward a packet to a new location, the DHCP needs new _________ address.
A. router.
B. socket.
C. IP.
D. server.
ANSWER: C
9 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
64. _________ IP address is used to map the same logical computer name.
A. Digital.
B. Dynamic.
C. Destination.
D. Dependent.
ANSWER: B
65. The node will acts as a server, to achieve mobile IP's ____________.
A. management.
B. direction.
C. motivation.
D. link.
ANSWER: C
66. DNS stands for __________ name server.
A. digital.
B. dynamic.
C. destination.
D. dual.
ANSWER: B
67. DNS caching is used to improve _____________.
A. scalability.
B. portability.
C. visibility.
D. reliability.
ANSWER: A
68. A socket consists of address and port is called ___________.
A. MobileIP pair.
B. Socket Pair.
C. IP pair.
D. PFC pair.
ANSWER: B
69. Routers are built for extremely _______ forwarding and ________ updates of routing tables.
A. fast & fast.
B. fast & slow.
C. slow & fast.
D. slow & slow.
ANSWER: B
70. _________ is the brain of the internet.
A. Switch.
B. Router.
C. Socket.
D. Modem.
ANSWER: B
71. Mobile IP has to be integrated into existing ___________.
A. OS.
10 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
B. MAC.
C. physical layer.
D. datalink layer.
ANSWER: A
72. Mobile IP has to remain ______________ with all lower layers.
A. visible.
B. closed.
C. open.
D. compatible.
ANSWER: D
73. Mobility should remain__________ for higher layers.
A. visible.
B. closed.
C. open.
D. invisible.
ANSWER: D
74. ___________ layer is responsible to guarantee the receiver.
A. MAC.
B. IP.
C. Physical layer.
D. Datalink layer.
ANSWER: B
75. If there is a change in the _____________ and interpretation in services, the higher layer should
continue to work.
A. frequency.
B. phase.
C. bandwidth.
D. amplitude.
ANSWER: C
76. Mobile Node holds ____________ address.
A. MAC.
B. RFC.
C. IP.
D. TCP.
ANSWER: C
77. In RFC 3344 standard, CN stands for _________ node.
A. care.
B. correspondent.
C. call
D. closed
ANSWER: B
78. ICMP stands for ____________.
A. Internet control message protocol.
B. Intranet control message protocol.
11 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
C. Interim control message protocol.
D. Integrated control message protocol.
ANSWER: A
79. ___________ denotes the length of time of an advertisement.
A. Type.
B. Checksum.
C. Codelength.
D. Lifetime.
ANSWER: D
80. For reverse tunneling, r& x are set to __________.
A. 00.
B. 01.
C. 10.
D. 11.
ANSWER: A
81. Generic routing encapsulation is denoted by ____________ bit.
A. R.
B. H.
C. G.
D. M.
ANSWER: C
82. Decapsulation at the tunnel end point is denoted by ____________.
A. D.
B. R.
C. H.
D. M.
ANSWER: A
83. NAT stands for network ___________ translation.
A. address.
B. authenticated.
C. adhoc.
D. association.
ANSWER: A
84. RAL stands for ___________.
A. radio association layer.
B. radio adhoc layer.
C. radio address layer.
D. radio access layer.
ANSWER: D
85. DHCP is based on __________ model.
A. client/server.
B. TCP.
C. IP.
D. RFC.
12 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
ANSWER: A
86. C -plane stands for ___________plane.
A. customer.
B. consistency.
C. control.
D. cyclic.
ANSWER: C
87. FT stands for _________ termination.
A. fixed.
B. full.
C. field.
D. fixed radio.
ANSWER: D
88. __________bits is used for data in DECT.
A. 420.
B. 32.
C. 64.
D. 256.
ANSWER: A
89. The detection of congestion in TCP is called __________.
A. slow recovery.
B. slow start.
C. fast start.
D. fast recovery.
ANSWER: B
90. AFS stands for _____________.
A. Andrew fault system.
B. Andrew file system.
C. Adhoc fault system.
D. d. Adhoc file system.
ANSWER: B
91. NFS stands for ______________.
A. network file system.
B. network fault system.
C. network failure system.
D. network fixed system.
ANSWER: A
92. WWAN stands for ___________ WAN.
A. wireless.
B. world.
C. wideband.
D. wired.
ANSWER: A
13 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
93. ___________refers to a user who has access to the same or similar telecommunication services at
different places.
A. User mobility.
B. Device portability.
C. User portability.
D. Device mobility.
ANSWER: A
94. In which year, the telephone principle was introduced?
A. 1881.
B. 1891.
C. 1971.
D. 1861.
ANSWER: D
95. Expansion for PDA is ___________.
A. personal digital access.
B. personal data access.
C. personal digital assistant.
D. personal data assistant.
ANSWER: C
96. ________ is responsible for routing packets through network.
A. Physical layer.
B. Datalink layer.
C. Network layer.
D. Transport layer.
ANSWER: C
97. ___________ is used in the reference model to establish an end-to-end connection.
A. Application layer.
B. Physical layer.
C. Network layer.
D. Transport layer.
ANSWER: D
98. Base station covers a certain area called a ___________.
A. mobile.
B. system.
C. signal.
D. cell.
ANSWER: D
99. ____________ is specifically adapted to the wireless domain.
A. MAC.
B. CDM.
C. TDM.
D. FDM.
ANSWER: A
100. _________ comprises all algorithms allocating frequencies to transmission channels according to the
14 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
FDM.
A. SDMA.
B. FDMA.
C. TDMA.
D. CDMA.
ANSWER: B
101. In _____ stations sense the carrier & start sending immediately if the medium is idle.
A. non-persistent CSMA.
B. P-persistent CSMA.
C. Q-persistent CSMA.
D. R-persistent CSMA.
ANSWER: A
102. ___________ is an explicit reservation scheme.
A. AMA.
B. BMA.
C. DAMA.
D. FMA.
ANSWER: C
103. ________ is very small compared to the data transmission, so the probability of a collision is must
lower.
A. RTS.
B. CTS.
C. ETS.
D. PTS.
ANSWER: A
104. A____________ is connected to the GSM public land mobile network.
A. mobile station MS.
B. mode station MS.
C. mobile system MS.
D. mobile signal MS.
ANSWER: A
105. _______ interface is based on circuit switched PCM-30 systems.
A. B interface.
B. C interface.
C. A interface.
D. D interface.
ANSWER: C
106. The "heart" of the GSM system is formed by the ________.
A. MSC.
B. HLR.
C. VLR.
D. NSS.
ANSWER: D
107. _______ is high- performance digital ISDN switches.
15 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
A. BSC.
B. MSC.
C. PSC.
D. NSC.
ANSWER: B
108. The main tasks of the ______ comprise channel coding & error detection / correction.
A. physical layer.
B. datalink layer.
C. transport layer.
D. application layer.
ANSWER: A
109. _____________ algorithm is used for authentication.
A. A1.
B. A2.
C. A3.
D. A4.
ANSWER: C
110. ETSI stands for _______.
A. European tele services.
B. European telecommunication standards ins.
C. European technologies standards interface.
D. European telecommunication standards interface.
ANSWER: B
111. IEEE ________________ standard gives the specification about the wireless LAN
A. 802.11
B. 801.2
C. 811.2
D. 803.1
ANSWER: A
112. ________ takes place between satellites if they support ISLs.
A. Inter - satellite handover.
B. Intra - satellite handover.
C. Gateway handover.
D. Inter - system handover.
ANSWER: A
113. To include calenders in WAE, the ____________ is used.
A. calendar.
B. vcalender.
C. card.
D. vcard.
ANSWER: B
114. In WML document cards can be grouped to form _________.
A. deck.
B. cards.
16 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
C. pages.
D. files.
ANSWER: A
115. Clients and servers can agree upon a common level of protocol functionality during session
establishment is called as ________.
A. content encoding.
B. capability negotiation.
C. session management.
D. reliability.
ANSWER: B
116. ______ refers to a satellite system together with gateways and fixed terrestrial networks.
A. Routing.
B. Localization.
C. Handover.
D. GEO.
ANSWER: A
117. The last known locations of mobile users are stored in _______.
A. HLR.
B. CLR.
C. VLR.
D. LEO.
ANSWER: C
118. Any one criterion for Wireless personal area network is___________.
A. less market potential.
B. less compatibility.
C. less technical feasibility.
D. high technical feasibility.
ANSWER: D
119. Bluetooth includes __________ channels.
A. 45.
B. 50.
C. 69.
D. 79
ANSWER: D
120. The phase in the hopping pattern of piconet is determined by the ________ clock.
A. master.
B. slave.
C. parked.
D. standby.
ANSWER: A
121. Bluetooth applies ________ for separation of piconets.
A. CDMA.
B. FH-CDMA.
C. BH-CDMA.
17 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
D. FH-BH.
ANSWER: B
122. The specification of air interface is done by ____ element of core protocols.
A. baseband.
B. radio.
C. link manager protocol.
D. service discovery protocol.
ANSWER: B
123. The technical requirements for i-mode systems for voice call notification are _____.
A. i-mode java.
B. smf, mfi.
C. 3gpp standard.
D. java.
ANSWER: C
124. In WAE, the exchange formats for business cards and phone books given as _________.
A. card.
B. deck.
C. vcard.
D. calender.
ANSWER: C
125. A host needs __________ correct address.
A. topological.
B. socket.
C. IP.
D. server.
ANSWER: A
126. FA stands for ____________ in RFC 3344.
A. frequency amplitude.
B. fully authenticated.
C. foreign agent.
D. fast allocator.
ANSWER: C
127. ___________ provides several services to the MN, in foreign network.
A. FA.
B. CA.
C. COA.
D. HA.
ANSWER: A
128. A ________ connection cannot survive any address change.
A. IP.
B. TCP.
C. RFC.
D. DHCP.
ANSWER: B
18 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
129. All the messages related to the management of mobile IP should be ___________.
A. violate.
B. authorized.
C. authenticated.
D. acknowledged.
ANSWER: C
130. ____________ is a server problem of wireless networks using CDM.
A. Hidden and Exposed Terminals.
B. Near and Far Terminals.
C. Open and Close Terminals.
D. First and Last terminals.
ANSWER: B
131. ________ network is the subnet, which has MN in it.
A. Host.
B. Home.
C. Foreign.
D. Local.
ANSWER: B
132. ________ was the first to demonstrate the wave character of electrical transmission through space.
A. Heinrich hertz.
B. Joseph henry.
C. Guglielmo Marconi.
D. Robert von lieben.
ANSWER: A
133. ___________ adopted the standard DECT for digital cordless telephony.
A. ETSI.
B. ETSS.
C. ETS1.
D. ETS2.
ANSWER: A
134. Expansion for FCA is ____________.
A. Full channel allocation.
B. Fixed combined allocation.
C. Fixed channel allocation.
D. Free channel allocation.
ANSWER: C
135. CSMA means __________.
A. Carrier sense mode access.
B. Carrier sense multiple access.
C. Carrier sense medium access.
D. Carrier sense multi access.
ANSWER: B
136. ________ presents a simple scheme that solves the hidden terminal problem, does not need a base
19 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
station is still a random access Aloha scheme- but with dynamic reservation.
A. MACA.
B. NACA.
C. PACA.
D. QACA.
ANSWER: A
137. _____ is a strictly centralized scheme with one master station & served slave stations.
A. Controlling.
B. Correlation.
C. Coding.
D. Polling.
ANSWER: D
138. __________ is the segment of the market for mobile & wireless devices which are growing most
rapidly.
A. Digital cellular network.
B. Data cellular network.
C. Data cell net.
D. Digital code net.
ANSWER: A
139. ________ services are application specific and may need all layers of ISO /OSI model.
A. Telephone.
B. Tele.
C. Bearer.
D. Supplementary.
ANSWER: B
140. A useful service for very simple message transfer is the ___________.
A. short message service.
B. short mail service.
C. short medium service.
D. short mode service.
ANSWER: A
141. BTS stands for ____________.
A. Base transceiver station.
B. Base transport systems.
C. Base term station.
D. Base task system.
ANSWER: A
142. ___________ is a database for all IMEIs.
A. FIR.
B. PIR.
C. SIR.
D. EIR.
ANSWER: D
143. GSM uses a TCH to transmit _________.
20 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
A. data.
B. number.
C. user data.
D. channel.
ANSWER: C
144. The only important number for a user of GSM is the ___________.
A. phone number.
B. location number.
C. identify number.
D. security number.
ANSWER: A
145. Objective of WAP forum is to ________.
A. provide simplicity.
B. provide diverse internet content.
C. provide private internet access.
D. provide wired network access.
ANSWER: B
146. ________ handles access to and interaction with mobile telephone system.
A. WML user agent.
B. WTA user agent.
C. WAP gateway.
D. WML gateway
ANSWER: B
147. _______ offers source and destination port numbers used for multiplexing and demultiplexing of data
respectively.
A. WAP.
B. WDP.
C. WCMP.
D. WTLS.
ANSWER: B
148. MEO satellites have a distance of about _______________.
A. 1000-2000 km.
B. 2000-4000 km.
C. 5000-12000 km.
D. 15000-20000 km.
ANSWER: C
149. ______ stores all static information about a user as well as his or her current location.
A. HLR.
B. VLR.
C. SUMR.
D. CLR.
ANSWER: A
150. Using _________ a mobile phone can be connected to a PDA or laptop.
A. wired.
21 of 22 2/17/2015 10:47 AM
http://172.16.2.20/printqp.php?heading=III B.Sc(CS) [2012 - 2015], SE...
B. wireless piconets.
C. wireless WAN.
D. wireless MAN
ANSWER: B
Staff Name
Srividhya R .
22 of 22 2/17/2015 10:47 AM