DATAATTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAA
DATA INTERPRETATION
MODEL SET 1
CBSE UGC NET Paper - I June – 2014
Read the following table carefully. Based up on this table answer
questions : Net Area under Irrigation by sources in a country
(Thousand Hectares)
Year Government Private Tanks Tube Other Total
Canals Canals wellsand sources
other
wells
1997- 17117 211 2593 32090 3102 55173
98
1998- 17093 212 2792 33988 3326 57411
99
1999- 16842 194 2535 34623 2915 57109
00
2000- 15748 203 2449 33796 2880 55076
01
2001- 15031 209 2179 34906 4347 56672
02
2002- 13863 206 1802 34250 3657 53778
03
2003- 14444 206 1908 35779 4281 56618
04
2004- 14696 206 1727 34785 7453 58867
05
2005- 15268 207 2034 35372 7314 60196
06
Q1. Find out the source of irrigation that has registered the maximum improvement in terms of
percentage of Net irrigated area during 2002-03 and 2003-04.
(A) Government Canals
(B) Tanks
(C) Tube Wels and other wels
(D) Other Sources
Answer: D
Q2. In which of the following years, Net irrigation by tanks increased at the highest rate?
(A) 1998-99 (B) 2000-01
(C) 2003-04 (D) 2005-06
Answer: D
Q3. Identify the source of irrigation that has recorded the maximum incidence of negative
growth in terms of Net irrigated area during the years given in the table.
(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tube Wels and other wels
(D) Other sources
Answer: A
Q4. In which of the following years, share of the tube wells and other wells in the total net
irrigated area was the highest?
(A) 1998-99 (B) 2000-01
(C) 2002-03 (D) 2004-05
Answer: C
Q5. Which of the following sources of Irrigation has registered the largest percentage of
decline in Net area under irrigation during 1997-98 and 2005-06 ?
(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tanks
(D) Other Sources
Answer: C
MODEL SET 2
SBI PO MAIN EXAM 2015
The circle graph given here shows the spending for a country on various sports during a particular
year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.
1.What per cent of total expenditure is spent on tennis?
(a) 12.5
(b) 22.5
c)25%
(d)45%
(e)40%
2.How much per cent more is spent on hockey than that on golf?
(a)27%
(b)35%
(c)37.5%
(d)75%
(e)None of these
3.If the total amount spend on sports during the year be `18000000, then the amount spent on
basketball exceeds on Tennis by
(a)`250000
(b)`360000
(c)`375000
(d)`410000
(e)`30000
4.How many per cent less is spent on football than that on Cricket?
(a) 22 2/9
(b)27%
(c) 33 1/3
(d) 37 1/7
(e)29%
5.If the total amount spent on sports during the year was `2 crore, the amount spent on cricket and
hockey together was
(a)`800000
(b)`8000000
(c)`12000000
(d)`16000000
(e)None of these
ANSWERS:
1.(a) 2.(d)3.(a) 4.(c) 5.(b)
MODEL SET 3
Paper-IDecember-2005
Study the following graph carefully and answer Q.No. 1 to 5 given below it:
Q1. In which year the value per tin was minimum?
(A) 1995 (B) 1996
(C) 1998 (D) 1999
Answer: A
Q2. What was the difference between the tins exported in 1997 and 1998?
(A) 10 (B) 1000
(C) 100000 (D) 1000000
Answer: A
Q3. What was the approximate percentage increase in export value from 1995 to
1999?
(A) 350 (B) 330.3
(C) 433.3 (D) None of these
Answer: D (233.3)
Q4. What was the percentage drop in export quantity from 1995 to 1996?
(A) 75 (B) 50
(C) 25 (D) None of these
Answer: C
Q5. If in 1998, the tins were exported at the same rate per tin as that in 1997,
what would be the value (in crores of rupees) of export in 1998?
(A) 400 (B) 375
(C) 352 (D) 330
Answer: C
MODEL SET 4
(IBPS RRB OFFICER SCALE 1 EXAM 2013)
Study the following graph carefully to answer these questions :
POPULATIONS OF TWO STATES (IN MILLIONS) OVER THE YEARS
1.For state B the per cent rise in population from the previous year was the highest in
which of the following years ?
(a)2008
(b)2006
(c)2005
(d)2004
(e)2007
2.What was the average population of state B (in millions) for all the years together ?
(a)38.5
(b)28.5
(c)35
(d)26
(e)37.5
3.What is the per cent rise in population of state A in 2007 from the previous year ?
(a)25
(b)
(c)33
(d)
(e)None of these
4.What is the ratio between the total populations of states A and B respectively for all
the years together ?
(a)37 : 45
(b)37 : 43
(c)43 : 37
(d)45 : 37
(e)None of these
5.Population of state A in 2005 is what per cent of its total population for all the years
together ?
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)None of these
ANSWERS
1.(d) 2.(e) 3.(b) 4.(a) 5.(c)
MODEL SET 5
( CORPORATION BANK SPECIALIST OFFICER EXAM
2014)
In the following bar diagram, the number of passengers carried to different cities in first
quarter of a year by four airlines A, B, C and D has been given. Study the following
diagram carefully and answer the questions.
1.What is the difference between the number of passengers travelling to all cities by
the airlines A and C ?
(a)5000
(b)6000
(c)5500
(d)6500
(e)15000
2.The number of passengers travelling to Delhi and Kolkata by airline C is what per
cent of the number of all passengers travelling by the same airline?
(a)32
(b)35
(c)38
(d)42
(e)44
3.What is the respective ratio of the number of passengers who travelled to Chennai
and Bangaluru by airline B and that to Mumbai and Ahmedabad by airline D ?
(a)6 : 7
(b)3 : 4
(c)1 : 1
(d)7 : 6
(e)None of these
4.The number of passengers travelling to Chennai by airline A in second quarter is
150% of that in first quarter by the same airline. The number of passengers in the
second quarter by the same airline is 120% of that in the third quarter. What is the
percentage increase in the number of passengers in third quarter from that in first
quarter ?
(a)15%
(b)18%
(c)20%
(d)25%
(e)30%
5.The number of passengers going to Bangaluru and Kolkata in first quarter by airline
B is what per cent of the number of passengers going to the same cities in second
quarter if there be an increase of 30% in the number of passengers going to
Bangaluru from first quarter to second quarter and in that going to Kolkata shows a
40% increase from first to second quarter ? (a)68
(b)60
(c)65
(d)70
(e)74
ANSWERS
1.(a) 2.(b) 3.(c) 4.(d) 5.(e)
.