Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
128 views4 pages

Academic Contest Basic Stat

This document contains questions from an academic contest on basic statistics. It includes multiple choice and short answer questions testing knowledge of statistical concepts like measures of central tendency, variability, probability, sampling, and correlations. The questions range from easy to difficult and cover topics such as summation notation, variance, standard deviation, types of variables, and interpreting statistical analyses like stem-and-leaf diagrams, means, medians, quartiles, and Pearson's r correlation coefficient.

Uploaded by

Hannashii Diaz
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
128 views4 pages

Academic Contest Basic Stat

This document contains questions from an academic contest on basic statistics. It includes multiple choice and short answer questions testing knowledge of statistical concepts like measures of central tendency, variability, probability, sampling, and correlations. The questions range from easy to difficult and cover topics such as summation notation, variance, standard deviation, types of variables, and interpreting statistical analyses like stem-and-leaf diagrams, means, medians, quartiles, and Pearson's r correlation coefficient.

Uploaded by

Hannashii Diaz
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Academic Contest - Basic Statistics

Easy Round (20 SECONDS)


1. What is the summation notation of 2y1 + 2y2 + … + 2y200 ?
Ans. ∑200
𝑖=1 2𝑦𝑖
2. The standard deviation of a sample of 100 observation equal 64. The variance of the sample
equals___.
a. 8
b. 10
c. 6400
d. 4096
3. The stem-leaf diagram is applicable for 3-digit numbers.
True or False
4. TRUE OR FALSE: The size of Nike shoes in SM Santa Rosa is an example of continuous
variable. (Ans: FALSE)
5. A person’s position in a beauty contest (1st, 2nd, etc.) is an example of what kind of variable?
A. INTERVAL – LEVEL VARIABLE D. ORDINAL – LEVEL VARIABLE
B. RATIO – LEVEL VARIABLE E. NOMINAL LEVEL
VARIABLE
C. QUALITATIVE VARIABLE F. BOTH A AND E
Answer: B

6. An example of a continuous quantitative variable would be


A. The number of ounces in a pound
B. The number of square inches in a square foot
C. The number of houses on each of 30 streets
D. The primary material used in building each of 20 houses – stucco, adobe, brick, or
wood
E. The number of square feet in each of 20 houses
Answer: e

7. A collected data that remain untreated in any way is called __________. (Ans: raw data)

8. If the mean of the five values is 8.4, and four of the values are 6, 10, 7 and 12, find the fifth value.
(Ans: 7)

9. Every hundredth hamburger manufactured is checked to determine its fat content. The sampling
technique used is ______.

Answer: Systematic sampling

10. . Dylan found a mean and median of this list of numbers: 1, 3, 4. If number 6 was added to the
list, then
a. The mean would be the same.
b. The mean would decrease.
c. The median would increase.
d. The median would decrease.

For Clincher
11. In a positively skewed distribution, the mean is always _______.
A. SMALLER THAN MEDIAN C. EQUAL TO MEDIAN
B. LARGER THAN THE MEDIAN D. NONE OF THE ABOVE
Answer: B

12. What are the boundaries for 8.6 – 8.8?


Answer: 8.1 – 9.3
Average Round (40 seconds)

1. What is the lowest scale of measurement required to calculate the mode?


Answer: nominal variable

2. What is the value of mode when all values in the data set are different?
Answer: No mode

3. TRUE or FALSE: A single extremely large value can affect the median more than the mean.
Answer: False
4. Willy Agcoili, Dino Bernardino, and Lara de Lara are having a conversation about the data they
gathered for their research. They agreed on the following:

Willy: Spearman’s rho should be used for the statistical treatment.


Dino: Bar graphs should be used for the presentation of data.
Lara: The data is not quantitative.

If the three colleagues stated correct information, in which level of measurement does their data
measured?
I. Nominal III. Interval
II. Ordinal IV. Ratio
A. I only C. I, II, and III only
B. I and II only D. IV only
(Ans: B)

5. 128 days from now is Christmas Eve. We are 10 in a group and we decided to have a Chris
Kringle. If each one of us will bring one gift, then what is the probability that exactly nine of us
will get our own gift? (Ans: 0)

6. In how many ways can 3 red, 4 blue, 2 yellow, and 5 green flags be lined up in a row if flags of
the same color must be placed together? (Ans: 24)

7. If the mean and median are equal, what is the coefficient of skewness of the data set?
Answer: zero
8. Which between r= -0.72 or 0.20 has a higher correlation?
answer: r= -0.72

9. The following scattered plot shows what type of correlation?

Answer: Strong Positive Correlation


10. . In a school club, there are 5 possible choices for the president, a secretary, a treasurer, and an
auditor. Assuming that each of them is qualified for any of these positions, in how many ways
can the 4 officers be elected?
answer: 120 ways

CLINCHER
11. If you are going to describe the findings of a survey about what the annual income is for the
people of Santa Rosa City, in which you have both extremely wealthy and extremely poor people,
what two measures would you use?
Answer: Mean and Standard deviation

12. Mail carriers of a large city are divided into four groups according to gender and according to
whether they walk or ride on their routes. The 10 are selected from each group and interviewed to
determine whether they have been bitten by a dog in the last year. The sampling technique used is
______.
Answer: Stratified Sampling
Difficult round

1. Which of the following statements about measures of variability must always be true if the
standard deviation is larger than 1?
A. SD IS LARGER THAN THE RANGE
B. SD IS LARGER THAN THE VARIANCE
C. RANGE IS LARGER THAN THE VARIANCE
D. VARIANCE IS LARGER THAN THE STANDARD DEVIATION
E. SD IS LARGER THAN THE MEAN
Answer: D

2. The mean of a set that consists of five data points is 20. You are also given that three of the five
data points are 5, 15 and 30. The remaining two numbers share the same value, which is ___.
Answer: 25
3. Which of the following would be appropriate for ANOVA?
A. Determining whether an anti-cancer drug increases the number of patients who survive
more than one y
B. Determining whether the weight of all male golden eagles in a population is statistically
different
C. Determining if a small set of pieces of oak firewood burn longer than pine firewood
D. Determining which of several medicines has the greatest effect on cell growth

Answer: D

4. What is the first quartile of the set of data 75, 39, 27, 12, 49, 36, 51, 31, 68, 54, 64, 42, 16, 80, 70,
25, 41, 33?
Answer: 31
5. Two billiard balls are taken simultaneously from a box containing 13 billiard balls, numbered 1-
13. What is the probability that the largest number obtained is 3? (Ans: 1/39)
6. Given the following information: n = 5,  xy  190 ,  x  25 ,  y  30 ,  x 2  165 and
 y 2  220 , what is the value of Pearson r? (Ans: 1)
3 3
7. Given that x1  4 , x 2  2 , x 3  3 , y 1  1 , y 2  4 , and y 3  5 , evaluate: ( x i 2 )(  y i ) .
i 2 i 1

(Ans: 104)
8. Data is drawn from a normal distribution with unknown mean µ. We make the following
hypotheses: H0: µ = 1 and HA: µ > 1.
Is H0 a simple or composite hypothesis? Simple Composite
9. A nationwide survey revealed that 42% of the population likes eating pizza. If two people are
randomly selected from the population, what is the probability that the first person likes eating
pizza while the second person does not?
a. 0.42 + (1-0.42)
b. 2 (1-0.42)
c. 1- 0.42
d. 0.42 (1-0.42)
10. Two cards are drawn in succession from a pack of 52 cards, without replacement. What is the
probability that the first is a queen, and second is a Jack of a different suit?
Answer: 1/221

Clincher
10. What is the most commonly used statistical measure of spread in a normally – distributed
population?
Answer: standard deviation
11. A teacher gives a 20 – point test to 10 students. The scores of the 10 students are 12, 14, 10, 19, 8,
11, 9, 18, 7, 20.
Answer: 65th percentile
12. Given the following information: n = 5,
 xy  190 ,
 x  25 ,
 y  30 ,
 x 2  165
 y 2  220 ,
What is the value of Pearson r?

13.Given that
x1  4 , y 1  1 ,
y2  4 ,
y3  5 ,

x 2  2 ,
x3  3 ,

3 3
evaluate: ( x i 2 )(  y i ) . (Ans: 104)
i 2 i 1

You might also like