Engineering Calculus Solutions
Engineering Calculus Solutions
LECTURE NOTES
ON
PROBLEMS AND SOLUTIONS
OF
APPLICATION OF
DIFFERENTIAL
CALCULUS
Dr R MUTHUCUMARASWAMY
Professor and Head
Department of Applied Mathematics
2
Engineering Mathematics
Unit III – Differential Calculus
Part – A
1. Define the curvature of a plane curve and what is the curvature of a straight
line.
Sol. The rate of bending of the curve at any point is called the curvature of a curve
and it is denoted by 1 d
ds
d
For straight line, 0. Hence the curvature of a straight line is zero.
ds
10. Write down the formula for radius of curvature in Polar co-ordinates.
3/ 2
dr
2
r
2
d
Sol. 2
dr d 2r
r 2
2
r
d d 2
log x
11. Find the radius of curvature for the curve y at x = 1.
x
1
log x x. log x.1 1 log x
dy
Sol. Given y x 2
x dx x x2
dy 1 0
At x 1, 1
dx 1
1
2 x 2 (1 log x)(2 x)
d y x
2
dx x4
d 2 y 1 (1 0)(2)
At x 1, 2 3
dx 1
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
23 / 2
2 2 2 2
.
y2 3 3 3 3
x
12. Find the radius of curvature of the curve y c cosh at the point where it
c
crosses the y axis.
x dy x 1 x
Sol. y c cosh c sinh . sinh [Along y axis, x = 0
c dx c c c
d2y x 1 0
cosh . At x = 0, y c cosh = c ]
dx 2
c c c
1
At (0, c), y1 0, y 2
c
1 y 1
2 3/ 2
1 (0) 2 3/ 2
1
c.
y2 1/ c 1/ c
13. For the curve x2 = 2c(y–c) find the radius of curvature at (0,c).
Sol. x2 = 2c(y–c)
Diff. w.r.t.x, we get
dy dy x d 2 y 1
2 x 2c ,
dx dx c dx 2 c
At (0, c), y1 0, y 2 1 / c
1 y 1
2 3/ 2
1 (0) 2 3/ 2
1
c.
y2 1/ c 1/ c
4
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
c.2 3 / 2 c 2 2
c 2.
y2 2/c 2 2
15. Find the radius of curvature at x on the curve y = 4sinx – sin2x.
2
Sol. y = 4sinx – sin2x
dy d2y
4 cos x 2 cos 2 x, 4 sin x 4 sin 2 x
dx dx 2
At x , y1 4 cos / 2 2 cos , y 2 4 sin / 2 4 sin
2
y1 2, y 2 4
1 y 1
2 3/ 2
1 (2) 2 3/ 2
53 / 2 5 5
.
y2 4 4 4
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
23 / 2
2 2.
y2 1 1
17. Find the radius of curvature at any point of the curve y = x2.
Sol. y = x2
y1 2 x, y2 2
1 y
1
2 3/ 2
1 (2 x) 2 3/ 2
(1 4 x 2 ) 3 / 2
.
y2 2 2
y 2 sec 2 x / c .
1
c
1 y 2 3/ 2
1 tan 2
x/c 3/ 2
c (sec2 x / c) 3 / 2 c sec 3 x / c
x
1 c sec
y2 1
sec 2 x / c
sec 2 x / c sec 2 x / c c
c
19. Find the radius of curvature at y = 2a on the curve y 2 = 4ax.
Sol. y2 = 4ax
dy 2a 2a dy
2y 4a y1 , y2
dx y y 2 dx
At y 2a, y1 1
2a 1
At y 2a, y 2 2
(1)
4a 2a
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
2a. 2 3 / 2
4a 2 .
y2 1 / 2a 1
29. Show that the family of straight lines 2y – 4x + α = 0 has no envelope where α
is the parameter.
Sol. 2y – 4x + α = 0
Diff. (1) partially w.r.t. ‘α’, we get
0 – 0 + 1 = 0, which is a contradiction.
Hence the given straight line has no envelope.
7
PART - B
a3 x3
1. Find the radius of curvature at (a,0) on y
2
.
x
a3 x3
xy a x
2 2 3 3
Sol. y
x
Diff. w.r.t.x, we get
dy dy 3x 2 y 2
x.2 y y 2 .1 0 3x 2
dx dx 2 xy
dy
At (a,0),
dx
dx 2 xy dx
So, At (a,0), 0
dy 3x y2 2
dy
2 dx dx
( 3 x 2
y ) dy
2 y 2 x.1 2 xy 6 x 2 y
d 2x dy
dy 2 (3x 2 y 2 ) 2
d 2 x (3a 2 0)0 2a 0 6a 3 2
At (a,0), 2 .
dy (3a 2 0) 2 9a 4 3a
3/ 2
dx 2
1
dy
1 0
3/ 2
3a 3a
.
d 2x 2 / 3a 2 2
dy 2
2. Find the radius of curvature for the curve x y 2 at the point (1,1).
2/3 2/3
1 y
1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
3.2 3 / 2 3 . 2 2
3 2.
y2 2/3 2 2
9
ax
3. If is the radius of curvature at any point (x,y) on the curve y prove
ax
2
2 x
2/3 2
y
that
a y x
ax
Sol. y
ax
Diff. w.r.t. x, we get
dy (a x).a a x(0 1) a 2 a x a x a2
dx (a x) 2 (a x) 2 (a x) 2
d 2 y (a x) 2 .0 a 2 2(a x)(1) 2a 2
dx 2 (a x) 4 (a x) 3
3/ 2
a4
1
1 y 1
2 3/ 2
(a x) 4
[(a x) 4 a 4 ]3 / 2 (a x) 3
y2 2a 2 /(a x) 3 (a x) 6 2a 2
[(a x) 4 a 4 ]3 / 2
2a 2 ( a x ) 3
2 [(a x) 4 a 4 ]3 / 2
a a 3 (a x) 3
2 (a x) 4 a 4
2/3
2
a a (a x) 2
(a x) 2 a2
a2 (a x) 2
2
2 x
2/3 2
y
a y x
x y
4. In the curve 1, show that the radius of curvature at the point (x,y)
a b
varies as (ax by) 3 / 2 and find its curvature.
x y
Sol. 1
a b
Diff. w.r.t. x, we get
1 1 1 1 dy dy by
. . 0
a 2 x b 2 y dx dx ax
1 dy 1
x . y.
dx b x by y
2
d y b 2 y 2 x
dx 2
a x x a 2 y ax 2 x
b b y
x a 2 a 2 x
10
b bx ay b ab b
x a 2 a x x a 2 a x 2 a x 3 / 2
3/ 2
b y
1
1 y 1
2 3/ 2
a x
(ax by ) 3 / 2 2 a x 3 / 2
y2 b / 2 a x3/ 2 (ax ) 3 / 2 b
2 (ax by ) 3 / 2
ab
(ax by ) 3 / 2
1 ab
Curvature
2(ax by) 3 / 2
5. Prove that the radius of curvature at any point of the cycloid x = a(θ + sin θ),
y = a(1 – cos θ) is 4a cos .
2
Sol. x = a(θ + sin θ), y = a(1 – cos θ)
dx dy
a (1 cos ), a sin
d d
2 sin cos
dy dy / d a sin 2 2 tan
dx dx / d a(1 cos ) 2
2 cos 2
2
d2y 2 1 d 1 2 1 1 2 1
sec . . sec . sec .
dx 2 2 2 dx 2 2 a(1 cos ) 2a 2 (2 cos 2 / 2)
1
sec 4 .
4a 2
1 y1
2 3/ 2
1 tan 2 / 2
3/ 2
4a (sec 2 / 2) 3 / 2
1 sec 4 / 2
y2 sec 4 / 2
4a
4a sec 3 / 2 4a
4 a cos .
sec 4 / 2 sec / 2 2
6. Prove that the radius of curvature at a point (a cos 3θ, a sin3θ) on the curve
x 2 / 3 y 2 / 3 a 2 / 3 is 3a sin θcosθ.
Sol. x = a cos3θ, y = a sin3θ
dx dy
3a cos 2 sin , 3a sin 2 cos
d d
dy dy / d 3a sin cos
2
tan
dx dx / d 3a cos 2 sin
d2y d 1 sec 4
sec .
2
sec .
2
dx 2 dx 3a cos 2 sin 3a sin
11
1 y 2 3/ 2
1 tan
2 3/ 2
3a sin (sec 2 ) 3 / 2
1
y2 sec 4 sec 4
3a sin
3a sin sec3 3a sin
3a sin cos
sec 4 sec
7. Find the radius of curvature at any point ‘t’ of the curve
t
x a cos t log tan , y a sin t
2
t
x a cos t log tan
Sol. 2
dx 1 1
a sin t . sec 2 t / 2.
dt tan t / 2 2
cos t / 2 1 1
a sin t . .
sin t / 2 cos 2 t / 2 2
1 1
a sin t a sin t
2 sin t / 2 cos t / 2 sin t
sin 2 t 1 a cos2 t
a
sin t sin t
dy
y a sin t a cos t
dt
dy dy / dt a cos t sin t
tan t
dx dx / dt a cos 2 t / sin t cos t
d2y dt sin t sec 4 t sin t
sec t. sec t.
2 2
dx 2 dx a cos 2 t a
1 y 2 3/ 2
1 tan t
2 3/ 2
a (sec 2 t ) 3 / 2
a sec 3 t
1
dx y d 2x 1
,
dy 2 dy 2 2
dx d 2x 1
At (0,0), 0,
dy dy 2 2
3/ 2
dx 2
1
dy
1 0
3/ 2
1
2.
d 2x 1/ 2 1/ 2
dy 2
1 1
Curvature .
2
1
y2
[ y 2 4] 3 / 2 y 3
y2 4 / y3 ( y 2 )3/ 2 4
[ y 2 4]3 / 2 y 3 (4 x 4)3 / 2
4 2
y3 4 4
16 2 4 4 ( x 1)3 / 2
2 2 ( x 1)3 / 2
Squaring , 8 ( x 1) 3
x 1 2 x 1
Now, y2 = 4x y2 = 4(1) y 2
Hence the points are (1,2) and (1,–2).
3/ 2
1
1 y 1
2 3/ 2
1
t2
[t 2 1]3 / 2 2a t 3
2a(t 2 1) 3 / 2
y2 1 / 2at 3 2 3/ 2
(t ) 1
11. Obtain the radius of curvature at any point ‘θ’ on the curve
x = a(cosθ + θsinθ) and y = a(sinθ – θcosθ)
Sol. x = a(cosθ + θsinθ), y = a(sinθ – θcosθ)
dx dy
a( sin cos sin ), a[cos ( ( sin ) cos )]
d dt
a cos a sin
dy a sin
tan
dx a cos
d2y d 1 sec 3
sec
2
sec
2
dx 2 dx a cos a
1 y1
2 3/ 2
1 tan 2 3 / 2
a (sec 2 ) 3 / 2 a sec 3
a .
y2 sec 3
sec 3
sec 3
a
12. Find the radius of curvature at the point ‘θ’ on the curve
x = 3acosθ – acos3θ and y = 3asinθ – asin3θ
Sol. x = 3acosθ – acos3θ y = 3asinθ – asin3θ
dx dy
3a sin 3a sin 3 3a cos 3a cos 3
d dt
3a(sin 3 sin ) 3a(cos 3 cos )
3 3 3 3
3a 2 cos sin 3a 2 sin sin
2 2 2 2
6a cos 2 sin 6a sin 2 sin
dy 6a sin 2 sin
tan 2
dx 6a cos 2 sin
d2y d 1 sec 3 2
sec 2 .2.
2
2 sec 2
2
dx 2 dx 6a cos 2 sin 3a sin
1 y1
2 3/ 2
1 tan 2 2
3/ 2
3a sin (sec 2 2 ) 3 / 2
y2 sec 3
2 sec 3 2
3a sin
3a sin . sec3 2
3a sin .
sec3 2
13. Find the radius of curvature at any point ‘t’ on x e t cos t , y e t sin t
Sol. x e t cos t , y e t sin t
dx dy
et ( sin t ) cos t.et , et . cos t sin t.et
dt dt
et (cost sin t ) et (cost sin t )
14
a a
14. Find the equation of the circle of curvature at , on the curve x y a
4 4
Sol. x y a
Diff. w.r.t.x, we get
1 1 dy
0
2 x 2 y dx
dy y
dx x
a a
At , , y1 1
4 4
1 dy 1
x . y.
d2y 2 y dx 2 x
dx 2 x
15
1 1
a / 4 . ( 1 ) a / 4 .
a a 2 a/4 2 a/4
At , , y 2
4 4 a/4
1/ 2 1/ 2 1 4
a / 4 a
a/4
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
a.2 3 / 2 a . 2 2
a
.
y2 4/ a 4 4 2
y (1 y1 ) a (1)(1 1) a 2a 3a
2
X x 1
y2 4 4/a 4 4 4
(1 y1 ) a (1 1) a 2a 3a
2
Y y
y2 4 4/ a 4 4 4
Hence the circle of curvature is
(x X ) 2 ( y Y ) 2 2
2 2
3a 3a a2
i.e. x y .
4 4 2
15. Find the circle of curvature for the parabola y 2 = 12x at the point (3,6)
Sol. y2 = 12x
Diff. w.r.t.x, we get
dy dy 6 d2y 6 dy
2y 12 ,
dx dx y dx 2 y 2 dx
6
At (3,6), y1 1
6
6 1
At (3,6), y 2 2 (1)
6 6
1 y
1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
.2 3 / 2
2 2
12 2 .
y2 1/ 6 1/ 6 1/ 6
y (1 y1 ) (1)(1 1)
2
X x 1 3 3 12 15
y2 1/ 6
(1 y1 ) (1 1)
2
Y y 6 6 12 6
y2 1/ 6
Hence the circle of curvature is
(x X )2 ( y Y )2 2
x 152 y 62 12 2
2
16. Find the equation of the circle of curvature at (c,c) on the curve xy = c2.
Sol. Hint:
2
At (c, c), y1 1, y2 , c 2, X 2c, Y 2c
c
Hence the circle of curvature is
(x X )2 ( y Y )2 2
x 2c 2 y 2c 2 2c 2
17. Find the locus of the centre of curvature of the parabola x2 = 4ay.
Sol. Any point on the parabola x2 = 4ay is x = 2at, y = at2
x 2at , y at 2
dx dy
2a, 2at
dt dt
dy 2at
t
dx 2a
d 2 y dt 1
dx 2 dx 2a
y1 (1 y1 ) t (1 t 2 )
2
Y y at
2
at 2 2a (1 t 2 ) 2a 3at 2
y2 1 / 2a
Y 2a 3at 2
Y 2a
t 2 (2)
3a
Squaring (1), we get
2
X 4a 2 t 6 4a 2 (t 2 ) 3
3
Y 2a
4a 2
[u sin g (2) ]
3a
4 Y 2a
3
27 a
2
27 a X 4 Y 2a
3
x2 y2
18. Find the evolute of the hyperbola 2 2 1
a b
2 2
x y
Sol. Any point on the hyperbola 2 2 1 is x = a sect, y = b tant
a b
x a sec t y b tan t
dx dy
a sec t tan t b sec2 t
dt dt
dy b sec2 t b sec t b b cos ect
dx a sec t tan t a tan t a sin t a
d2y b dt b 1
2
( cos ect cot t ) ( cos ect cot t )
dx a dx a a sec t tan t
b b
2 cot 3 t 2
a a tan 3 t
b b2
1 2
y (1 y1 )
2
a sin t a sin 2 t
X x 1 a sec t
y2 b / a 2 tan 3 t
b a 2 sin 2 t b 2 a 2 tan 3 t
a sec t
a sin t a 2 sin 2 t b
sec 3 t 2
a sec t [a (1 cos 2 t ) b 2 ]
a
sec 3 t 2 a2 2
a sec t a b
a sec 2 t
sec 3 t a 2 sec 2 t a 2 b 2 sec 2 t
a sec t 2
a sec t
a 2 sec t a 2 sec 3 t a 2 sec t b 2 sec 3 t
a
(a 2 b 2 ) sec 3 t
X
a
1/ 3
aX
2 sec t (1)
a b2
b2
1 2 2
(1 y1 )
2
b tan t
a sin t
Y y
y2 b / a 2 tan 3 t
a 2 sin 2 t b 2 a 2 tan 3 t
b tan t 2 2
a sin t b
18
sin t
b tan t 3
[a 2 sin 2 t b 2 ]
b cos t
a 2 sin 3 t b sin t
b tan t
b cos3 t cos3 t
a 2 tan 3 t
b tan t b tan t sec 2 t
b
b 2 tan t a 2 tan 3 t b 2 tan t (1 tan 2 t )
b
(a 2 b 2 ) tan 3 t
Y
b
1/ 3
bY
2
a b 2 tan t (2)
Squaring and subtracting (1) and (2), we get
2/3 2/3
aX bY
sec 2 t tan 2 t 2
2
a b a b
2 2
(a 2 b 2 ) 2 / 3 (a X ) 2 / 3 (b Y ) 2 / 3 [sin ce (1) 2 / 3 1]
Locus of X , Y is (a x) (b y) (a b )
2/3 2/3 2 2 2/3
19. Show that the evolute of the cycloid x = a(t + sint), y = a(1 – cost) is given by
x = a(t – sint), y – 2a = a(1 + cost).
Sol. x = a(t + sint), y = a(1 – cost)
dx dy
a(1 cos t ) a sin t
dt dt
t t
2 sin cos
dy a sin t 2 2 tan t
dx a(1 cos t ) 2
2 cos t / 2 2
d2y 2 t 1 dt 1 2 t 1 1 2 t 1 sec 4 t / 2
sec . sec sec .
dx 2 2 2 dx 2 2 a(1 cos t ) 2a 2 2 cos 2 t / 2 4a
t t
tan 1 tan 2
y (1 y1 )
2
2 2
X x 1 a(t sin t )
y2 sec 4 t / 2
4a
sin t / 2 t
a (t sin t ) 4a cos2
cos t / 2 2
t t
a (t sin t ) 2a [2 sin cos ]
2 2
at a sin t 2a sin t
X a(t sin t )
19
2 t
1 tan
(1 y1 )
2
a (1 cos t )
2
Y y
y2 sec 4 t / 2
4a
t
a (1 cos t ) 4a cos 2
2
t
a (1 cos t ) 2a [2 cos 2 ]
2
a a cos t 2a (1 cos t )
Y a a cos t 2a 2a cos t
Y 2a a(1 cos t )
Locus of X , Y is x = a(t – sint), y – 2a = a(1 + cost).
X x
y1 (1 y1 )
2
a cos t
3
( tan t ) 1 tan 2 t
y2 sec 4 t / 3a sin t
3a sin t. tan t
a cos3 t
sec 2 t
3a sin 2 t
a cos t
3
cos 2 t
cos t
X a cos3 t 3a sin 2 t cos t
Y y
(1 y1 )
2
a sin t
3
1 tan 2 t
y2 sec 4 t / 3a sin t
3a sin t
a sin 3 t
sec 2 t
Y a sin 3 t 3a sin t cos2 t
X Y a cos3 t 3a sin 2 t cos t a sin 3 t 3a sin t cos 2 t
a (cos3 t 3 sin 2 t cos t sin 3 t 3 sin t cos 2 t )
a (cos t sin t ) 3
X Y 2/3
a 2 / 3 (cos t sin t ) 2 a 2 / 3 (1 2 sin t cos t ) (1)
20
t
x a cos t log tan , y a sin t is the
2
21. Prove that the evolute of the curve
x
catenary y a cosh .
a
t
x a cos t log tan
Sol. 2
dx 1 1 cos t / 2 1 1
a sin t . sec 2 t / 2. a sin t . .
2 sin t / 2 cos t / 2 2
2
dt tan t / 2
1
a sin t
2 sin t / 2 cos t / 2
1
a sin t
sin t
sin 2 t 1 a cos2 t
a
sin t sin t
dy
y a sin t a cos t
dt
dy dy / dt a cos t sin t
tan t
dx dx / dt a cos 2 t / sin t cos t
d2y dt sin t sec 4 t sin t
sec t. sec t.
2 2
dx 2 dx a cos 2 t a
X x
y1 (1 y1 )
2
a cos t log tan
t (tan t ) 1 tan 2 t
y2 2 sec 4 t sin t / a
t a tan t
a cos t log tan
2 sec 2 t sin t
t
a cos t log tan a cos t
2
t
X a log tan
2
21
X t
log tan
a 2
X t
e a tan
2
Y y
(1 y1 )
2
a sin t
1 tan 2 t
y2 sec 4 t sin t / a
a
a sin t
sec 2 t sin t
a cos 2 t a sin 2 t a cos 2 t a
Y a sin t
sin t sin t sin t
a a
Y sin t
sin t Y
2 tan t
2
We know that sin t
1 tan t
2
2
2X
X a 1 e a
Y X
a 2e a
2X
Y 1 e a 2e a
X 2X
ae a
1 e a
2
X X
a e a e a
Y
2
X
Y a cosh
a
x
Locus of X , Y is y a cosh .
a
22. Find the evolute of the curve x = a(cosθ + θsinθ) and y = a(sinθ – θcosθ)
Sol. x = a(cosθ + θsinθ), y = a(sinθ – θcosθ)
dx dy
a( sin cos sin ), a[cos ( ( sin ) cos )]
d d
a cos a sin
dy a sin
tan
dx a cos
d2y d 1 sec 3
sec
2
sec
2
dx 2 dx a cos a
22
X x
y1 (1 y1 )
2
a (cos sin )
(tan ) 1 tan 2
y2 sec 3 / a
a . tan
a (cos sin )
sec
a cos a sin a sin
X a cos (1)
Y y
(1 y1 )
2
a (sin cos )
1 tan 2
y2 sec 3 / a
a
a(sin cos )
sec
a sin a cos a cos
Y a sin (2)
Squaring and adding (1) and (2), we get
2 2
X Y a 2 cos2 a 2 sin 2
2 2
X Y a2
Locus of X , Y is x2 + y2 = a2.
23. Prove that the envelope of the family of straight lines y = mx – 2am – am3 is
27ay2 = 4(x – 2a)3.
Sol. y = mx – 2am – am3 --------(1)
Diff. (1) partially w.r.t. m, we get
0 = x – 2a – 3am2
x 2a
m 2 (2)
3a
Equation (1) can be written as
y = m[x – 2a – am2 ]
x 2a 3 x 6a x 2a
m x 2a a m
3a 3
2 x 4a
m
3
x 2a
y 2m
3
x 2a
2
y 4m
2 2
3
x 2a x 2a
2
4
3a 3
27 ay 2 4( x 2a) 3
23
24. Find the envelope of y cos x sin a cos 2 where θ is the parameter.
Sol. y cos x sin a cos 2 ---------(1)
Diff. (1) partially w.r.t. θ, we get
y sin x cos 2a sin 2 ---------(2)
(1)×cos θ – (2)×sin θ, we get
y cos2 y sin 2 a cos . cos 2 2a sin . sin 2
y (1) a cos (cos2 sin 2 ) 2a sin (2 sin cos )
y a cos3 a sin 2 cos 4a sin 2 cos
y a cos3 3a sin 2 cos
ax by
25. Find the envelope of cos sin a b where θ is the parameter.
2 2
ax by
Sol. a 2 b 2 ----------(1)
cos sin
Diff. (1) partially w.r.t. θ, we get
ax by
( sin ) (cos ) 0
cos2 sin 2
ax sin by cos
0
cos
2
sin
2
1
(1) cos3 (2) , we get
sin
ax cos 2 ax sin 2 (a 2 b 2 ) cos3
ax(1) (a 2 b 2 ) cos3
ax
cos3
a b
2 2
1/ 3
ax
cos 2 2
(3)
a b
1
(1) sin 3 (2) , we get
cos
by sin 2 by cos 2 (a 2 b 2 ) sin 3
by (1) (a 2 b 2 ) sin 3
by
sin 3
a b
2 2
by
1/ 3
sin 2 2
(4)
a b
Squaring and adding (3) and (4), we get
b y
2/3 2/3
ax
cos sin 2
2 2
2
a b 2
a b 2
2/3 2/3
ax by
1 2 2
a b a b
2 2
(a x) 2 / 3 (b y ) 2 / 3 (a 2 b 2 ) 2 / 3
x y
26. Find the equation of the envelope of 1 where a2 + b2 = c2.
a b
x y
Sol. 1 ----------(1)
a b
a2 + b2 = c2 --------(2)
Diff. (1) w.r.t. ‘a’ we get
x y db
. 0 (3)
a 2 b 2 da
Diff. (2) w.r.t. ‘a’ we get
db db a
2a 2b. 0 ( 4)
da da b
Sub. (4) in (3) we get
x y a
0
a2 b2 b
x ay x y
a 2 b3 a3 b3
25
x y
x y x/a y/b 1
3 2 2 2 b2 2
a
a 3
b a b a b c
x 1 y 1
,
a3 c2 b3 c 2
a3 c 2 x , b3 c 2 y
a c 2 / 3 x1 / 3 , b c 2 / 3 y 1 / 3
Now, a2 b2 c2
c4/3x2/3 c4/3 y2/3 c2
x 2 / 3 y 2 / 3 c 4 / 3 .c 2
x2/3 y2/3 c2/3
x y l m
27. Find the envelope of 1 where l and m are connected by 1 ,
l m a b
a and b are constants.
x y l m
Sol. 1 ----------(1) and 1 --------(2)
l m a b
Diff. (1) w.r.t. ‘ l ’ we get
x y dm
. 0 (3)
l2 m 2 dl
Diff. (2) w.r.t. ‘ l ’ we get
1 1 dm dm b
. 0 ( 4)
a b dl dl a
Sub. (4) in (3) we get
x y b
0
l2 m2 a
x by ax b y
2 2
l 2 am 3 l m
x y
x/l y/m l m 1
1
l /a m/b l m 1
a b
ax by
2 1, 1
l m2
l ax , m by
l m
Now, 1
a b
ax by
1
a b
x y
1
a b
26
x y
28. Find the equation of the envelope of 1 where ab = c2.
a b
x y
Sol. 1 ----------(1) and ab = c2 ----------(2)
a b
Sub. (2) in (1) we get
x y
2 1
a c /a
x ay
1
a c2
c 2 x a 2 y ac 2
c 2 x a 2 y ac 2
a 2 y ac 2 c 2 x 0
This is quadratic in ‘a’.
The equation of the envelope is
B2 = 4AC
(i.e.) (–c2)2 = 4y(c2x)
c4 = 4c2xy
(i.e.) 4xy = c2.
29. Find the evolute of the parabola y2 = 4ax considering it as the envelope of its
normals.
Sol. The normal at any point (at2, 2at) on the parabola y2 = 4ax is
y – 2at = – t (x – at2) where ‘t’ is the parameter.
y = – t x + 2at + at3 --------(1)
Diff. (1) partially w.r.t. ‘t’, we get
0 = – x + 2a + 3at2
x 2a
t 2 ( 2)
3a
Equation (1) can be written as
y = t [– x + 2a + at2 ]
x 2a 3 x 6a x 2a
t x 2a a t
3a 3
2 x 4a
t
3
x 2a
y 2t
3
x 2a
2
y 4t
2 2
3
x 2a x 2a
2
4
3a 3
27 ay 2 4( x 2a ) 3
27
x2 y2
30. Find the evolute of ellipse 2 2 1 treating it as envelope of its normals.
a b
x2 y2
Sol. The normal at any point (acosθ, bsinθ) on the ellipse 2 2 1 is
a b
a sin
y b sin x a cos , where is the parameter .
b cos
yb cos b 2 sin cos ax sin a 2 sin cos
ax by
by sin cos , a 2 b 2 (1)
cos sin
Diff. (1) partially w.r.t. θ, we get
ax by
( sin ) (cos ) 0
cos
2
sin 2
ax sin by cos
0
cos 2 sin 2
ax sin 3 by cos3 0 (2)
1
(1) cos3 (2) , we get
sin
ax cos ax sin 2 (a 2 b 2 ) cos3
2
ax(1) (a 2 b 2 ) cos3
ax
cos3
a b
2 2
1/ 3
ax
cos 2 2
(3)
a b
1
(1) sin 3 (2) , we get
cos
by sin 2 by cos2 (a 2 b 2 ) sin 3
by(1) (a 2 b 2 ) sin 3
by
sin 3
a2 b2
by
1/ 3
sin 2 2
( 4)
a b
Squaring and adding (3) and (4), we get
b y
2/3 2/3
ax
cos sin 2
2 2
2
a b a b
2 2
2/3 2/3
ax by
1 2 2
a b a b
2 2
(a x) 2 / 3 (b y ) 2 / 3 (a 2 b 2 ) 2 / 3
28
X x ct t4
y2 2 / ct 3
1 t 4 1 ct 3 c(t 4 1)
ct 2 . 4 . ct
t t 2 2t 3
2ct 4 ct 4 c
2t 3
3ct 4 c
X
2t 3
1
1 4
(1 y1 ) c t
2
Y y
y2 t 2 / ct 3
c t 4 1 ct 3 c c(t 4 1)
4 .
t t 2 t 2t
2c ct 4 c
2t
3c ct 4
Y
2t
3ct c 3c ct
4 4
3ct c 3ct 2 ct 6
4
X Y
2t 3 2t 2t 3
c(t 2 1) 3
2t 3
2
X Y (t 2 1) 2 c t 2 1
2/3 2/3
2/3 c
2 t2 2 t
2/3 2
c 1
t
2 t
2/3
c 2 1
t 2 2
2 t
29
X Y (1 t 2 ) 2 c 1 t 2
2/3 2/3
2/3 c
2 t2 2 t
2/3 2
c 1
t
2 t
2/3
c 1
2 t 2 2
2 t
X Y
2/3 2/3
2/3 2/3 c c
X Y (4) (2 2 )
2 2
c 2 / 3 .2 2 2 / 3
c 2 / 3 .2 4 / 3 c 2 / 3 .4 2 / 3 (4c) 2 / 3
Locus of X , Y is ( x y) ( x y ) 2 / 3 (4c) 2 / 3
2/3
r
2
d
2
r
r 2 tan 2 2 3 / 2
2
r 2 r 2 tan 2 2 r [r tan 2 2 2 r sec 2 2 ]
2
dr d 2r
r 2 2 r
d d 2
2
r 3 1 tan 2 2 3 / 2
r [1 2 tan 2 2 tan 2 2 2 sec 2 2 ]
r sec 3 2
[1 tan 2 2 2 sec 2 2 ]
r sec 3 2 r sec 3 2 r sec 2
sec 2 2 2 sec 2 2 3 sec 2 2 3
r.r 2
3a2
r3
a2
30
3
33. For the curve r a sin ,
3
prove that is constant.
3 r2
Sol. r a sin 3
3
dr 1
3a sin 2 cos .
d 3 3 3
a sin 3 cot
3 3
r cot
3
1 d r
2
d r
r cos ec 2 . cot .
d 3 3 3 d
2
r
cos ec 2 cot . r cot
3 3 3 3
r
r cot 2 cos ec 2
3 3 3
3/ 2
dr
2
3/ 2
r 2 2
2
r r cot 3
2
d
r
2
dr d 2r r 2 2 r 2 cot 2 r r cot 2 cos ec 2
r 2
2
r
d d 2 3 3 3 3
3/ 2
3
r 1 cot 2
3
1
r 2 1 2 cot 2 cot 2 cos ec 2
3 3 3 3
3/ 2
r cos ec 2
3
2 1 2
cos ec 3 3 cos ec 3
r cos ec 3
3 3 r
cos ec
4 4 3
cos ec 2
3 3
1/ 3
3r a
4 r
27 r 3 a
3
64 r
3 27 a
cons tan t.
r2 64
31
2
34. Find the radius of curvature of the curve r cos a
2
Sol. r cos 2 a
2
Diff w.r.t. θ, we get
1 d r
2 r cos sin . cos 2 . 0
2 2 2 2 d
d r
cos 2 r cos sin
2 d 2 2
dr
r tan
d 2
d2 r 2 1 d r
r sec . tan .
d 2
2 2 2 d
1
r sec 2 . tan . r tan
2 2 2 2
r
r tan 2 sec 2
2 2 2
3/ 2
dr
2
3/ 2
r 2 2
2
r r tan 2
2
d
r
2
dr d 2r r 2 2 r 2 tan 2 r r tan 2 sec 2
r 2
2
r
d d 2 2 2 2 2
3/ 2
r 3 1 tan 2
2
1
r 2 1 2 tan 2 tan 2 sec 2
2 2 2 2
3/ 2
r sec 2
2
2 1 2
sec 2 2 sec 2
r sec 3
2
2 r sec
1 2
sec 2
2 2
1/ 2
r
2r
a
2r r
a
32
1 y 1
2 3/ 2
1 (1) 2 3/ 2
23 / 2
2 2
2
y2 2(a b) 2(a b) 2(a b) a b
y (1 y1 ) (1)(1 1)
2
2 1
X x 1 0
y2 2(a b) 2(a b) a b
(1 y1 ) (1 1)
2
2 1
Y y 0
y2 2(a b) 2(a b) a b
Hence the circle of curvature is
(x X )2 ( y Y )2 2
2 2
1 1 2
i.e. x y
ab ab ( a b) 2
x 2 ( a x)
36. Find the radius of curvature for the curve y 2
at the point (–a, 0)
ax
x 2 ( a x)
Sol. Given y 2
ax
(i.e ) y (a x) a x 2 x 3
2
At a, 0,
dx 0
0
dy 2a(a) 3(a) 2 0
2 dx dx dx
( 2 ax 3 x 2
y ) 2 y ( 0 ) 2( a x ).1 2( a x ) y dy
2 a 6 x 2 y
d 2x dy dy
dy 2
(2ax 3x y )
2 2 2
d 2 x (2a 2 3a 2 0)0 4a 0 4a 3 4
At (a,0), 4
dy 2 (2a 2 3a 2 0) 2 a a
3/ 2
dx 2
1
dy 1 0
3/ 2
1 a
d 2x
4/a 4/a 4
dy 2
37. Find the radius of curvature at the point (1, 0) on x et cos t , y et sin t
Sol. x e t cos t , y e t sin t
dx dy
et ( sin t ) cos t.et , et . cos t sin t.et
dt dt
et (cost sin t ) et (cost sin t )
dy e t (cos t sin t ) cos t sin t 1 tan t
dx e t (cos t sin t ) cos t sin t 1 tan t
tan tan t
4
tan t
4
1 tan tan t
4
dt
2
d y 1
sec 2 t . sec 2 t . t
4 dx 4 e (cos t sin t )
2
dx
Given point is (1, 0)
x = 1, y = 0
(i.e) e t cos t 1, e t sin t 0
t 0
dy
At t 0, tan 0 1
dx 4
d2y
sec 2 0 . 0
1
2 .1 2
2
4 e (cos 0 sin 0)
2
dx
1 y 1
2 3/ 2
1 1
3/ 2
2 2
2
y2 2 2
38. Find the centre of curvature at on the curve x = 2cost + cos2t,
2
y = 2sint + sin2t.
Sol. Hint: At , y1 = 1, y2 = 3, x = –1, y = 2
2
5 8
X , Y
3 3