TB-Chapter 24 Neurologic System PDF
TB-Chapter 24 Neurologic System PDF
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 358
ANS: B
The nervous system can be divided into two partscentral and peripheral. The central nervous system includes
the brain and spinal cord. The peripheral nervous system includes the 12 pairs of cranial nerves (CNs), the 31
pairs of spinal nerves, and all of their branches.
2. The wife of a 65-year-old man tells the nurse that she is concerned because she has noticed a change in her
husbands personality and ability to understand. He also cries very easily and becomes angry. The nurse recalls
NURSINGTB.COM
that the cerebral lobe responsible for these behaviors is the __________ lobe.
a. Frontal
b. Parietal
c. Occipital
d. Temporal
ANS: A
The frontal lobe has areas responsible for personality, behavior, emotions, and intellectual function. The
parietal lobe has areas responsible for sensation; the occipital lobe is responsible for visual reception; and the
temporal lobe is responsible for hearing, taste, and smell.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 359
d. Motor pathways of the spinal cord and brainstem synapse in the thalamus.
ANS: B
The hypothalamus is a vital area with many important functions: body temperature controller, sleep center,
anterior and posterior pituitary gland regulator, and coordinator of autonomic nervous system activity and
emotional status. The cerebellum controls motor coordination, equilibrium, and balance. The basal ganglia
control autonomic movements of the body. The motor pathways of the spinal cord synapse in various areas of
the spinal cord, not in the thalamus.
4. The area of the nervous system that is responsible for mediating reflexes is the:
a. Medulla.
b. Cerebellum.
c. Spinal cord.
NURSINGTB.COM
d. Cerebral cortex.
ANS: C
The spinal cord is the main highway for ascending and descending fiber tracts that connect the brain to the
spinal nerves; it is responsible for mediating reflexes.
5. While gathering equipment after an injection, a nurse accidentally received a prick from an improperly
capped needle. To interpret this sensation, which of these areas must be intact?
ANS: C
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 360
The spinothalamic tract contains sensory fibers that transmit the sensations of pain, temperature, and crude or
light touch. Fibers carrying pain and temperature sensations ascend the lateral spinothalamic tract, whereas the
sensations of crude touch form the anterior spinothalamic tract. At the thalamus, the fibers synapse with
another sensory neuron, which carries the message to the sensory cortex for full interpretation. The other
options are not correct.
6. A patient with a lack of oxygen to his heart will have pain in his chest and possibly in the shoulder, arms, or
jaw. The nurse knows that the best explanation why this occurs is which one of these statements?
a. A problem exists with the sensory cortex and its ability to discriminate the location.
b. The lack of oxygen in his heart has resulted in decreased amount of oxygen to the areas
experiencing the pain.
c. The sensory cortex does not have the ability to localize pain in the heart; consequently, the pain is
felt elsewhere.
d. A lesion has developed in the dorsal root, which is preventing the sensation from being transmitted
normally.
ANS: C
NURSINGTB.COM
The sensory cortex is arranged in a specific pattern, forming a corresponding map of the body. Pain in the right
hand is perceived at a specific spot on the map. Some organs, such as the heart, liver, and spleen, are absent
from the brain map. Pain originating in these organs is referred because no felt image exists in which to have
pain. Pain is felt by proxy, that is, by another body part that does have a felt image. The other responses are not
correct explanations.
7. The ability that humans have to perform very skilled movements such as writing is controlled by the:
a. Basal ganglia.
b. Corticospinal tract.
c. Spinothalamic tract.
d. Extrapyramidal tract.
ANS: B
Corticospinal fibers mediate voluntary movement, particularly very skilled, discrete, and purposeful
movements, such as writing. The corticospinal tract, also known as the pyramidal tract, is a newer, higher
motor system that humans have that permits very skilled and purposeful movements. The other responses are
not related to skilled movements.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 361
8. A 30-year-old woman tells the nurse that she has been very unsteady and has had difficulty in maintaining
her balance. Which area of the brain that is related to these findings would concern the nurse?
a. Thalamus
b. Brainstem
c. Cerebellum
d. Extrapyramidal tract
ANS: C
The cerebellar system coordinates movement, maintains equilibrium, and helps maintain posture. The thalamus
is the primary relay station where sensory pathways of the spinal cord, cerebellum, and brainstem form
synapses on their way to the cerebral cortex. The brainstem consists of the midbrain, pons, and medulla and
has various functions, especially concerning autonomic centers. The extrapyramidal tract maintains muscle
tone for gross automatic movements, such as walking.
b. Efferent fibers carry sensory input to the central nervous system through the spinal cord.
c. The peripheral nerves are inside the central nervous system and carry impulses through their motor
fibers.
d. The peripheral nerves carry input to the central nervous system by afferent fibers and away from
the central nervous system by efferent fibers.
ANS: D
A nerve is a bundle of fibers outside of the central nervous system. The peripheral nerves carry input to the
central nervous system by their sensory afferent fibers and deliver output from the central nervous system by
their efferent fibers. The other responses are not related to the peripheral nervous system.
10. A patient has a severed spinal nerve as a result of trauma. Which statement is true in this situation?
a. Because there are 31 pairs of spinal nerves, no effect results if only one nerve is severed.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 362
b. The dermatome served by this nerve will no longer experience any sensation.
c. The adjacent spinal nerves will continue to carry sensations for the dermatome served by the
severed nerve.
d. A severed spinal nerve will only affect motor function of the patient because spinal nerves have no
sensory component.
ANS: C
A dermatome is a circumscribed skin area that is primarily supplied from one spinal cord segment through a
particular spinal nerve. The dermatomes overlap, which is a form of biologic insurance; that is, if one nerve is
severed, then most of the sensations can be transmitted by the spinal nerve above and the spinal nerve below
the severed nerve.
11. A 21-year-old patient has a head injury resulting from trauma and is unconscious. There are no other
injuries. During the assessment what would the nurse expect to find when testing the patients deep tendon
reflexes?
ANS: A
A reflex is a defense mechanism of the nervous system. It operates below the level of conscious control and
permits a quick reaction to potentially painful or damaging situations.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
12. A mother of a 1-month-old infant asks the nurse why it takes so long for infants to learn to roll over. The
nurse knows that the reason for this is:
b. Myelin is needed to conduct the impulses, and the neurons of a newborn are not yet myelinated.
c. The cerebral cortex is not fully developed; therefore, control over motor function gradually occurs.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 363
d. The spinal cord is controlling the movement because the cerebellum is not yet fully developed.
ANS: B
The infants sensory and motor development proceeds along with the gradual acquisition of myelin, which is
needed to conduct most impulses. Very little cortical control exists, and the neurons are not yet myelinated.
The other responses are not correct.
13. During an assessment of an 80-year-old patient, the nurse notices the following: an inability to identify
vibrations at her ankle and to identify the position of her big toe, a slower and more deliberate gait, and a
slightly impaired tactile sensation. All other neurologic findings are normal. The nurse should interpret that
these findings indicate:
a. CN dysfunction.
ANS: C NURSINGTB.COM
Some aging adults show a slower response to requests, especially for those calling for coordination of
movements. The findings listed are normal in the absence of other significant abnormal findings. The other
responses are incorrect.
14. A 70-year-old woman tells the nurse that every time she gets up in the morning or after shes been sitting,
she gets really dizzy and feels like she is going to fall over. The nurses best response would be:
d. You need to get up slowly when youve been lying down or sitting.
ANS: D
Aging is accompanied by a progressive decrease in cerebral blood flow. In some people, this decrease causes
dizziness and a loss of balance with a position change. These individuals need to be taught to get up slowly.
The other responses are incorrect.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 364
15. During the taking of the health history, a patient tells the nurse that it feels like the room is spinning around
me. The nurse would document this finding as:
a. Vertigo.
b. Syncope.
c. Dizziness.
d. Seizure activity.
ANS: A
True vertigo is rotational spinning caused by a neurologic dysfunction or a problem in the vestibular apparatus
or the vestibular nuclei in the brainstem. Syncope is a sudden loss of strength or a temporary loss of
consciousness. Dizziness is a lightheaded, swimming sensation. Seizure activity is characterized by altered or
loss of consciousness, involuntary muscle movements, and sensory disturbances.
16. When taking the health history on a patient with a seizure disorder, the nurse assesses whether the patient
NURSINGTB.COM
has an aura. Which of these would be the best question for obtaining this information?
ANS: C
Aura is a subjective sensation that precedes a seizure; it could be auditory, visual, or motor. The other
questions do not solicit information about an aura.
17. While obtaining a health history of a 3-month-old infant from the mother, the nurse asks about the infants
ability to suck and grasp the mothers finger. What is the nurse assessing?
a. Reflexes
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 365
b. Intelligence
c. CNs
ANS: A
Questions regarding reflexes include such questions as, What have you noticed about the infants behavior, Are
the infants sucking and swallowing seem coordinated, and Does the infant grasp your finger? The other
responses are incorrect.
18. In obtaining a health history on a 74-year-old patient, the nurse notes that he drinks alcohol daily and that
he has noticed a tremor in his hands that affects his ability to hold things. With this information, what response
should the nurse make?
d. You really shouldnt drink so much alcohol; it may be causing your tremor.
ANS: B
Senile tremor is relieved by alcohol, although not a recommended treatment. The nurse should assess whether
the person is abusing alcohol in an effort to relieve the tremor.
19. A 50-year-old woman is in the clinic for weakness in her left arm and leg that she has noticed for the past
week. The nurse should perform which type of neurologic examination?
ANS: D
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 366
The nurse should perform a complete neurologic examination on an individual who has neurologic concerns
(e.g., headache, weakness, loss of coordination) or who is showing signs of neurologic dysfunction. The
Glasgow Coma Scale is used to define a persons level of consciousness. The neurologic recheck examination
is appropriate for those who are demonstrating neurologic deficits. The screening neurologic examination is
performed on seemingly well individuals who have no significant subjective findings from the health history.
20. During an assessment of the CNs, the nurse finds the following: asymmetry when the patient smiles or
frowns, uneven lifting of the eyebrows, sagging of the lower eyelids, and escape of air when the nurse presses
against the right puffed cheek. This would indicate dysfunction of which of these CNs?
a. Motor component of CN IV
ANS: B
The findings listed reflect a dysfunction of the motor component of the facial nerve (CN VII).
21. The nurse is testing the function of CN XI. Which statement best describes the response the nurse should
expect if this nerve is intact? The patient:
d. Moves the head and shoulders against resistance with equal strength.
ANS: D
The following normal findings are expected when testing the spinal accessory nerve (CN XI): The patients
sternomastoid and trapezius muscles are equal in size; the person can forcibly rotate the head both ways
against resistance applied to the side of the chin with equal strength; and the patient can shrug the shoulders
against resistance with equal strength on both sides. Checking the patients ability to hear normal conversation
checks the function of CN VIII. Having the patient stick out the tongue checks the function of CN XII. Testing
the eyes for nystagmus or strabismus is performed to check CNs III, IV, and VI.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 367
22. During the neurologic assessment of a healthy 35-year-old patient, the nurse asks him to relax his muscles
completely. The nurse then moves each extremity through full range of motion. Which of these results would
the nurse expect to find?
ANS: B
Tone is the normal degree of tension (contraction) in voluntarily relaxed muscles. It shows a mild resistance to
passive stretching. Normally, the nurse will notice a mild, even resistance to movement. The other responses
are not correct.
23. When the nurse asks a 68-year-old patient to stand with his feet together and arms at his side with his eyes
closed, he starts to sway and moves his feet farther apart. The nurse would document this finding as:
NURSINGTB.COM
a. Ataxia.
b. Lack of coordination.
ANS: D
Abnormal findings for the Romberg test include swaying, falling, and a widening base of the feet to avoid
falling. A positive Romberg sign is a loss of balance that is increased by the closing of the eyes. Ataxia is an
uncoordinated or unsteady gait. Homans sign is used to test the legs for deep-vein thrombosis.
24. The nurse is performing an assessment on a 29-year-old woman who visits the clinic complaining of
always dropping things and falling down. While testing rapid alternating movements, the nurse notices that the
woman is unable to pat both of her knees. Her response is extremely slow and she frequently misses. What
should the nurse suspect?
a. Vestibular disease
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 368
b. Lesion of CN IX
ANS: C
When a person tries to perform rapid, alternating movements, responses that are slow, clumsy, and sloppy are
indicative of cerebellar disease. The other responses are incorrect.
25. During the taking of the health history of a 78-year-old man, his wife states that he occasionally has
problems with short-term memory loss and confusion: He cant even remember how to button his shirt. When
assessing his sensory system, which action by the nurse is most appropriate?
a. The nurse would not test the sensory system as part of the examination because the results would
not be valid.
b. The nurse would perform the tests, knowing that mental status does not affect sensory ability.
c. The nurse would proceed with an explanation of each test, making certain that the wife
NURSINGTB.COM
understands.
d. Before testing, the nurse would assess the patients mental status and ability to follow directions.
ANS: D
The nurse should ensure the validity of the sensory system testing by making certain that the patient is alert,
cooperative, comfortable, and has an adequate attention span. Otherwise, the nurse may obtain misleading and
invalid results.
26. The assessment of a 60-year-old patient has taken longer than anticipated. In testing his pain perception,
the nurse decides to complete the test as quickly as possible. When the nurse applies the sharp point of the pin
on his arm several times, he is only able to identify these as one very sharp prick. What would be the most
accurate explanation for this?
c. The nurse was probably not poking hard enough with the pin in the other areas.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 369
d. The patient most likely has analgesia in some areas of arm and hyperalgesia in others.
ANS: B
At least 2 seconds should be allowed to elapse between each stimulus to avoid summation. With summation,
frequent consecutive stimuli are perceived as one strong stimulus. The other responses are incorrect.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
27. The nurse is performing a neurologic assessment on a 41-year-old woman with a history of diabetes. When
testing her ability to feel the vibrations of a tuning fork, the nurse notices that the patient is unable to feel
vibrations on the great toe or ankle bilaterally, but she is able to feel vibrations on both patellae. Given this
information, what would the nurse suspect?
a. Hyperalgesia
b. Hyperesthesia
c. Peripheral neuropathy
ANS: C
NURSINGTB.COM
Loss of vibration sense occurs with peripheral neuropathy (e.g., diabetes and alcoholism). Peripheral
neuropathy is worse at the feet and gradually improves as the examiner moves up the leg, as opposed to a
specific nerve lesion, which has a clear zone of deficit for its dermatome. The other responses are incorrect.
28. The nurse places a key in the hand of a patient and he identifies it as a penny. What term would the nurse
use to describe this finding?
a. Extinction
b. Astereognosis
c. Graphesthesia
d. Tactile discrimination
ANS: B
Stereognosis is the persons ability to recognize objects by feeling their forms, sizes, and weights.
Astereognosis is an inability to identify objects correctly, and it occurs in sensory cortex lesions. Tactile
discrimination tests fine touch. Extinction tests the persons ability to feel sensations on both sides of the body
at the same point.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 370
29. The nurse is testing the deep tendon reflexes of a 30-year-old woman who is in the clinic for an annual
physical examination. When striking the Achilles heel and quadriceps muscle, the nurse is unable to elicit a
reflex. The nurses next response should be to:
ANS: A
Sometimes the reflex response fails to appear. Documenting the reflexes as absent is inappropriate this soon in
the examination. The nurse should try to further encourage relaxation, varying the persons position or
increasing the strength of the blow. Reinforcement is another technique to relax the muscles and enhance the
response. The person should be asked to perform an isometric exercise in a muscle group somewhat away from
the one being tested. For example, to enhance a patellar reflex, the person should be asked to lock the fingers
together and pull.
30. In assessing a 70-year-old patient who has had a recent cerebrovascular accident, the nurse notices right-
sided weakness. What might the nurse expect to find when testing his reflexes on the right side?
a. Lack of reflexes
b. Normal reflexes
c. Diminished reflexes
d. Hyperactive reflexes
ANS: D
Hyperreflexia is the exaggerated reflex observed when the monosynaptic reflex arc is released from the
influence of higher cortical levels. This response occurs with upper motor neuron lesions (e.g., a
cerebrovascular accident). The other responses are incorrect.
31. When the nurse is testing the triceps reflex, what is the expected response?
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 371
ANS: C
The normal response of the triceps reflex is extension of the forearm. The normal response of the biceps reflex
causes flexion of the forearm. The other responses are incorrect.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
32. The nurse is testing superficial reflexes on an adult patient. When stroking up the lateral side of the sole
and across the ball of the foot, the nurse notices the plantar flexion of the toes. How should the nurse document
this finding?
NURSINGTB.COM
c. Plantar reflex present
ANS: C
With the same instrument, the nurse should draw a light stroke up the lateral side of the sole of the foot and
across the ball of the foot, similar to an upside-down J. The normal response is plantar flexion of the toes and
sometimes of the entire foot. A positive Babinski sign is abnormal and occurs with the response of dorsiflexion
of the big toe and fanning of all toes. The plantar reflex is not graded on a 0 to 4+ scale.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
33. In the assessment of a 1-month-old infant, the nurse notices a lack of response to noise or stimulation. The
mother reports that in the last week he has been sleeping all of the time, and when he is awake all he does is
cry. The nurse hears that the infants cries are very high pitched and shrill. What should be the nurses
appropriate response to these findings?
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 372
d. Tell the mother to bring the baby back in 1 week for a recheck.
ANS: A
A high-pitched, shrill cry or cat-sounding screech occurs with central nervous system damage. Lethargy,
hyporeactivity, and hyperirritability, as well as the parents report of significant changes in behavior all warrant
referral. The other options are not correct responses.
34. Which of these tests would the nurse use to check the motor coordination of an 11-month-old infant?
a. Denver II
b. Stereognosis
ANS: A
To screen gross and fine motor coordination, the nurse should use the Denver II with its age-specific
NURSINGTB.COM
developmental milestones. Stereognosis tests a persons ability to recognize objects by feeling them and is not
appropriate for an 11-month-old infant. Testing the deep tendon reflexes is not appropriate for checking motor
coordination. Testing rapid alternating movements is appropriate for testing coordination in adults.
35. To assess the head control of a 4-month-old infant, the nurse lifts up the infant in a prone position while
supporting his chest. The nurse looks for what normal response? The infant:
ANS: A
At 3 months of age, the infant raises the head and arches the back as if in a swan dive. This response is the
Landau reflex, which persists until 1 years of age. The other responses are incorrect.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 373
36. While assessing a 7-month-old infant, the nurse makes a loud noise and notices the following response:
abduction and flexion of the arms and legs; fanning of the fingers, and curling of the index finger and thumb in
a C position, followed by the infant bringing in the arms and legs to the body. What does the nurse know about
this response?
ANS: C
The Moro reflex is present at birth and usually disappears at 1 to 4 months. Absence of the Moro reflex in the
newborn or its persistence after 5 months of age indicates severe central nervous system injury. The other
responses are incorrect.
37. To test for gross motor skill and coordination of a 6-year-old child, which of these techniques would be
appropriate? Ask the child to: NURSINGTB.COM
ANS: A
Normally, a child can hop on one foot and can balance on one foot for approximately 5 seconds by 4 years of
age and can balance on one foot for 8 to 10 seconds at 5 years of age. Children enjoy performing these tests.
Failure to hop after 5 years of age indicates incoordination of gross motor skills. Asking the child to touch his
or her finger to the nose checks fine motor coordination; and asking the child to make funny faces tests CN
VII. Asking a child to stand on his or her head is not appropriate.
38. During the assessment of an 80-year-old patient, the nurse notices that his hands show tremors when he
reaches for something and his head is always nodding. No associated rigidity is observed with movement.
Which of these statements is most accurate?
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 374
ANS: A
Senile tremors occasionally occur. These benign tremors include an intention tremor of the hands, head
nodding (as if saying yes or no), and tongue protrusion. Tremors associated with Parkinson disease include
rigidity, slowness, and a weakness of voluntary movement. The other responses are incorrect.
39. While the nurse is taking the history of a 68-year-old patient who sustained a head injury 3 days earlier, he
tells the nurse that he is on a cruise ship and is 30 years old. The nurse knows that this finding is indicative of
a(n):
b. Uncooperative behavior.
NURSINGTB.COM
ANS: D
A change in consciousness may be subtle. The nurse should notice any decreasing level of consciousness,
disorientation, memory loss, uncooperative behavior, or even complacency in a previously combative person.
The other responses are incorrect.
40. The nurse is caring for a patient who has just had neurosurgery. To assess for increased intracranial
pressure, what would the nurse include in the assessment?
d. Mental status, deep tendon reflexes, sensory function, and pupillary response
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 375
ANS: C
Some hospitalized persons have head trauma or a neurologic deficit from a systemic disease process. These
people must be closely monitored for any improvement or deterioration in neurologic status and for any
indication of increasing intracranial pressure. The nurse should use an abbreviation of the neurologic
examination in the following sequence: level of consciousness, motor function, pupillary response, and vital
signs.
41. During an assessment of a 22-year-old woman who sustained a head injury from an automobile accident 4
hours earlier, the nurse notices the following changes: pupils were equal, but now the right pupil is fully dilated
and nonreactive, and the left pupil is 4 mm and reacts to light. What do these findings suggest?
ANS: B NURSINGTB.COM
In a person with a brain injury, a sudden, unilateral, dilated, and nonreactive pupil is ominous. CN III runs
parallel to the brainstem. When increasing intracranial pressure pushes down the brainstem (uncal herniation),
it puts pressure on CN III, causing pupil dilation. The other responses are incorrect.
42. A 32-year-old woman tells the nurse that she has noticed very sudden, jerky movements mainly in her
hands and arms. She says, They seem to come and go, primarily when I am trying to do something. I havent
noticed them when Im sleeping. This description suggests:
a. Tics.
b. Athetosis.
c. Myoclonus.
d. Chorea.
ANS: D
Chorea is characterized by sudden, rapid, jerky, purposeless movements that involve the limbs, trunk, or face.
Chorea occurs at irregular intervals, and the movements are all accentuated by voluntary actions.
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 376
43. During an assessment of a 62-year-old man, the nurse notices the patient has a stooped posture, shuffling
walk with short steps, flat facial expression, and pill-rolling finger movements. These findings would be
consistent with:
a. Parkinsonism.
b. Cerebral palsy.
c. Cerebellar ataxia.
d. Muscular dystrophy.
ANS: A
The stooped posture, shuffling walk, short steps, flat facial expression, and pill-rolling finger movements are
all found in parkinsonism.
44. During an assessment of a 32-year-old patient with a recent head injury, the nurse notices that the patient
responds to pain by extending, adducting, and internally rotating his arms. His palms pronate, and his lower
NURSINGTB.COM
extremities extend with plantar flexion. Which statement concerning these findings is most accurate? This
patients response:
ANS: D
These findings are all indicative of decerebrate rigidity, which is a very ominous condition and may indicate a
brainstem injury.
45. A 78-year-old man has a history of a cerebrovascular accident. The nurse notes that when he walks, his left
arm is immobile against the body with flexion of the shoulder, elbow, wrist, and fingers and adduction of the
shoulder. His left leg is stiff and extended and circumducts with each step. What type of gait disturbance is this
individual experiencing?
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 377
a. Scissors gait
b. Cerebellar ataxia
c. Parkinsonian gait
d. Spastic hemiparesis
ANS: D
With spastic hemiparesis, the arm is immobile against the body. Flexion of the shoulder, elbow, wrist, and
fingers occurs, and adduction of the shoulder, which does not swing freely, is observed. The leg is stiff and
extended and circumducts with each step. Causes of this type of gait include cerebrovascular accident.
46. In a person with an upper motor neuron lesion such as a cerebrovascular accident, which of these physical
assessment findings should the nurse expect?
a. Hyperreflexia
b. Fasciculations
NURSINGTB.COM
c. Loss of muscle tone and flaccidity
ANS: A
Hyperreflexia, diminished or absent superficial reflexes, and increased muscle tone or spasticity can be
expected with upper motor neuron lesions. The other options reflect a lesion of lower motor neurons.
47. A 59-year-old patient has a herniated intervertebral disk. Which of the following findings should the nurse
expect to see on physical assessment of this individual?
a. Hyporeflexia
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 378
ANS: A
With a herniated intervertebral disk or lower motor neuron lesion, loss of tone, flaccidity, atrophy,
fasciculations, and hyporeflexia or areflexia are demonstrated. No Babinski sign or pathologic reflexes would
be observed. The other options reflect a lesion of upper motor neurons.
48. A patient is unable to perform rapid alternating movements such as rapidly patting her knees. The nurse
should document this inability as:
a. Ataxia.
b. Astereognosis.
c. Presence of dysdiadochokinesia.
d. Loss of kinesthesia.
ANS: C
Slow clumsy movements and the inability to perform rapid alternating movements occur with cerebellar
disease. The condition is termed dysdiadochokinesia. Ataxia is an uncoordinated or unsteady gait.
Astereognosis is the inability to identify an object by feeling it. Kinesthesia is the persons ability to perceive
NURSINGTB.COM
passive movement of the extremities or the loss of position sense.
49. The nurse knows that determining whether a person is oriented to his or her surroundings will test the
functioning of which structure(s)?
a. Cerebrum
b. Cerebellum
c. CNs
d. Medulla oblongata
ANS: A
The cerebral cortex is responsible for thought, memory, reasoning, sensation, and voluntary movement. The
other structures are not responsible for a persons level of consciousness.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 379
50. During an examination, the nurse notices severe nystagmus in both eyes of a patient. Which conclusion by
the nurse is correct? Severe nystagmus in both eyes:
a. Is a normal occurrence.
ANS: B
End-point nystagmus at an extreme lateral gaze normally occurs; however, the nurse should carefully assess
any other nystagmuses. Severe nystagmus occurs with disease of the vestibular system, cerebellum, or
brainstem.
a. Fine touch.
NURSINGTB.COM
b. Position sense.
c. Motor coordination.
d. Perception of vibration.
ANS: B
Kinesthesia, or position sense, is the persons ability to perceive passive movements of the extremities. The
other options are incorrect.
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
52. The nurse is reviewing a patients medical record and notes that he is in a coma. Using the Glasgow Coma
Scale, which number indicates that the patient is in a coma?
a. 6
b. 12
c. 15
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 380
d. 24
ANS: A
A fully alert, normal person has a score of 15, whereas a score of 7 or less reflects coma on the Glasgow Coma
Scale.
53. A man who was found wandering in a park at 2 AM has been brought to the emergency department for an
examination; he said he fell and hit his head. During the examination, the nurse asks him to use his index
finger to touch the nurses finger, then his own nose, then the nurses finger again (which has been moved to a
different location). The patient is clumsy, unable to follow the instructions, and overshoots the mark, missing
the finger. The nurse should suspect which of the following?
a. Cerebral injury
b. Cerebrovascular accident
d. Peripheral neuropathy
ANS: C NURSINGTB.COM
During the finger-to-finger test, if the person has clumsy movement with overshooting the mark, either a
cerebellar disorder or acute alcohol intoxication should be suspected. The persons movements should be
smooth and accurate. The other options are not correct.
54. The nurse is assessing the neurologic status of a patient who has a late-stage brain tumor. With the reflex
hammer, the nurse draws a light stroke up the lateral side of the sole of the foot and inward, across the ball of
the foot. In response, the patients toes fan out, and the big toe shows dorsiflexion. The nurse interprets this
result as:
ANS: B
Dorsiflexion of the big toe and fanning of all toes is a positive Babinski sign, also called up-going toes. This
NURSINGTB.COM
PHYSICAL EXAMINATION AND HEALTH ASSESSMENT 8TH EDITION JARVIS TEST BANK
Test Bank - Physical Examination and Health Assessment 8e (by Jarvis) 381
response occurs with upper motor neuron disease of the corticospinal (or pyramidal) tract and is an abnormal
finding for adults.
MULTIPLE RESPONSE
1. A 69-year-old patient has been admitted to an adult psychiatric unit because his wife thinks he is getting
more and more confused. He laughs when he is found to be forgetful, saying Im just getting old! After the
nurse completes a thorough neurologic assessment, which findings would be indicative of Alzheimer disease?
Select all that apply.
ANS: B, C, E, F
Difficulty performing familiar tasks, misplacing items, rapid mood swings, and getting lost in ones own
neighborhood can be warning signs of Alzheimer disease. Occasionally forgetting names or appointments, and
sometimes having trouble finding the right word are part of normal aging.
SHORT ANSWER
1. During the assessment of deep tendon reflexes, the nurse finds that a patients responses are bilaterally
normal. What number is used to indicate normal deep tendon reflexes when the documenting this finding?
____+
ANS:
Responses to assessment of deep tendon reflexes are graded on a 4-point scale. A rating of 2+ indicates normal
or average response. A rating of 0 indicates no response, and a rating of 4+ indicates very brisk, hyperactive
response with clonus, which is indicative of disease.
NURSINGTB.COM