Page - 1 www.itifitter.
com
1. Which among the following is used for bending hooks of flat and round steel
bars
A. Bending links
B. Bending blocks
C. Bolster swages
D. Fork tool
Ans – C
2. The most suitable heating temperature for forging low alloy steel is
A. 750°C
B. 850°C
C. 1100°C
D. 1200°C
Ans – C
3. Cast iron cannot be forged because it has the property of
A. Softness
B. Stiffness
C. Toughness
D. Brittleness
Ans – D
4. Which one of the following vices is usually used in forging shop
A. Hand vice
B. Bench vice
C. Leg vice
D. Pin vice
Ans – C
5. Forging is done at
A. The melting point of the metal
B. Below the melting of the metal
C. Above the melting point of the metal
D. None of the above
Ans – B
KNOW MORE > www.itifitter.com
Page - 2 www.itifitter.com
6. Which one of the following operation is performed when bottom swage and
top fuller are used together
A. Hollowing
B. Drawing out
C. Jumping
D. Bending
Ans – A
7. Forging is done when the metal is in
A. Liquid condition
B. Plastic condition
C. Elastic condition
D. None of the above
Ans – B
8. Which one of the following tongs is used while forging hexagon bolt
A. Round tong
B. Side tong
C. Hollow tong
D. Pipe tong
Ans – B
9. Anvil is a
A. Heavy block of cast steel
B. Heavy block of mild steel
C. Heavy block of high carbon steel
D. Light block of aluminium
Ans – A
10. Which among the following is a term used in forging in which the thickness
of the job is increased by decreasing its length
A. Drawing out
B. Punching
C. Drifting
D. Jumping
Ans – D
KNOW MORE >www.itifitter.com
Page - 3 www.itifitter.com
11. Which among the following parts of the Anvil is called beak
A. Rectangular top surface
B. Round tapered end
C. Square hole
D. Bottom portion
Important for Iti course, For iti jobs, Iti fitter, Iti fitter government job
Ans – B
12. Which one of the following is the function of tuyeres in the forge
A. Permit cooled air
B. Control smoke and sparks
C. Acts as an outlet of product of combustion
D. No function
Ans – C
Important for Iti course, For iti jobs, Iti fitter, Iti fitter government job
13. Swage block is made of
A. Mild steel
B. Malleable cast iron
C. High carbon steel
D. Tool steel
Ans – B
14. A high speed steel has to be forged. Which colour indicates the most suitable forging
temperature
A. Light yellow
B. Dark cherry red
C. White
D. Yellow
Ans – D
15. Fullers are used for
A. Necking and grooving
B. Forming the heads of rivets, bolts etc
C. Making shoulder with right angles
D. Drawing down
Ans – A
KNOW MORE > www.itifitter.com
www.itifitter.com
Requests – You are requested to
share this website to your friends
as much as you can on WhatsApp
and Facebook or other social
networks and help them get a
better career as well.
नवेदन – आप सभी से नवेदन है क इस
वेबसाइट को अपने दो त को वाट् स एप
गुप एवं फेसबुक या अ य सोशल नेटवक
पर अ धक से अ धक शेयर कर और उनको
भी अ ा के रयर पाने म उनक मदद कर।
THANK YOU