Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
211 views10 pages

Aptitude Solved Problems - 9: 1. Sakthi

This document contains 25 aptitude problems with explanations of the solutions. The problems cover topics like percentages, simple interest, time/work/speed, averages, ratios, and more. The highest number is 45 and the lowest is 10. The document aims to help students practice solving different types of math and reasoning problems.

Uploaded by

dhivya sankar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
211 views10 pages

Aptitude Solved Problems - 9: 1. Sakthi

This document contains 25 aptitude problems with explanations of the solutions. The problems cover topics like percentages, simple interest, time/work/speed, averages, ratios, and more. The highest number is 45 and the lowest is 10. The document aims to help students practice solving different types of math and reasoning problems.

Uploaded by

dhivya sankar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

Aptitude Solved Problems - 9

1. Sakthi went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went
on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax
free items?
A. Rs. 19.70
B. Rs. 18.70
C. Rs. 17.70
D. Rs. 20.70
E. Rs. 16.70
Answer : A. Rs. 19.70
Explanation :
Let the amount taxable purchases be Rs. x
Then, 6 % of x = 30 / 100
( 6 / 100 ) * x = 30 / 100
x = ( 30 / 100 ) * ( 100 / 6 )
= Rs. 5
Cost of item on which tax is payed is Rs. 5 and the tax on Rs. 5 is 30 paise
Cost of tax free items = Rs. [ 25 - ( 5 + 0.30 ) ]
= Rs. [ 25 – 5.30 ]
= Rs. 19.70
The cost of the tax free items = Rs. 19.70

2. How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 162 as interest
at 9% per annum of simple interest?
A. 4 years
B. 3 years
C. 2 years
D. 1 year
E. 5 years
Answer : A. 4 years
Explanation :
Simple interest = Rs. 162
Rate = 9 %
Principal = Rs. 450
Time = ( 100 * Simple Interest ) / ( Principal * Rate )
= ( 100 * 162) / ( 450 * 9 )
= ( 100 * 18 ) / 450
= 100 / 25
= 4 years

3. Simplify: 1/4th of 1/5 of 3/4th of 10400


A. 310
B. 350
C. 390
D. 320

1
E. 330
Answer : C. 390
Explanation :
1/4th of 1/2 of 3/4th of 10400 = ( 1 / 4 ) * ( 1 / 5 ) * ( 3 / 4 ) * 10400
= ( 3 / 4 ) * 520
= 3 * 130
= 390
∴ 1/4th of 1/5 of 3/4th of 52000 = 390

4. The banker′s discount on a bill due 4 months hence at 6 % is Rs. 510. What is
the true discount?
A. Rs. 510
B. Rs. 500
C. Rs. 520
D. Rs. 530
E. Rs. 540
Answer : B. Rs. 500
Explanation :
Banker′s discount = Rs. 510
Rate = 6 %
Time = 4 months
= ( 4 / 12 ) year
True discount = ( Banker′s discount * 100 ) / ( 100 + ( Rate * Time ))
= ( 510 * 100 ) / ( 100 + ( 6 * ( 4 / 12 )))
= 51000 / ( 100 + 2 )
= 51000 / 102
= Rs. 500

5. A 215m long train is running at 54 Kmph. how much time it will take to cross a
platform of 100m long?
A. 25 sec
B. 24 sec
C. 23 sec
D. 21 sec
E. 22 sec
Answer : D. 21 sec
Explanation :
Total distance = Length of the train + Length of the platform
= 215 m + 100 m
= 315 m
Speed = 54 km / hr
To convert km / hr in to m / s

2
x km / hr = x * ( 5 / 18 ) m / s
Speed = 54 * ( 5 / 18 ) m / s
=3*5
= 15 m / s
Distance = Speed * Time
315 m = 15 m / s * Time
( 315 / 15 ) = Time
∴ Time = 21 sec

6. Find the average of first 65 natural numbers.


A. 31
B. 32
C. 33
D. 34
E. 35
Answer : C. 33
Explanation :
Sum of first n natural numbers = [ n * ( n + 1 ) ] / 2
n = 65
Sum of first 70 natural numbers = ( 65 * 66 ) / 2
= 4290 / 2
= 2145
∴ Required average = 2145 / 65
= 33

7. Find a number such that when 15 is subtracted from 6 times the number, the result is 13
more than twice the number.
A. 2
B. 5
C. 6
D. 7
E. 8
Answer : D. 7
Explanation :
Let the number be x
6x - 15 = 2x + 13
6x - 2x = 13 + 15
4x = 28
x = 28 / 4
x=7
∴ The required number = 7

8. The sum of three prime numbers is 100. If one of them exceeds another by 36, then one of
the numbers is:

3
A. 61
B. 63
C. 67
D. 59
E. 53
Answer : C. 67
Explanation :
x + y + ( x + 36 ) = 100
2x + y + 36 = 100
2x + y = 100 – 36
2x + y = 64
Therefore y must be even prime, which is 2.
2x + 2 = 64
2x = 64 – 2
2x = 62
x = 31
Third prime number= x + 36
= 31 + 36
= 67

9. Which one of the following is not a prime number?


A. 31
B. 61
C. 71
D. 91
E. None of these
Answer : D. 91
Explanation :
91 is divisible by 7.
So, it is not a prime number

10. Simplify : ( 96 * 54 )
A. 50000
B. 90000
C. 80000
D. 70000
E. 60000
Answer : E. 60000
Explanation :
96 * 54 = 96 * ( 10 / 2)4
= 96 * ( 10000 / 16 )
= 6 * 10000
= 60000

11. What is the largest four digit number exactly divisible by 88?
A. 9974
B. 9934

4
C. 9964
D. 9944
E. 9954
Answer : D. 9944
Explanation :
Largest 4 digit number = 9999
9999 / 88 = 113,
remainder = 55
Hence largest 4 digit number exactly divisible by 88
= 9999 - 55
= 9944

12. The sum of three consecutive integers is 102. Find the lowest of the three?
A. 33
B. 34
C. 35
D. 31
E. 32
Answer : A. 33
Explanation :
Three consecutive numbers can be taken as x – 1, x, x+1.
x – 1 + x + x + 1 = 102
3x = 102
x = 102 / 3
x = 34
The lowest of the three = x – 1
= 34 – 1
= 33

13. An error 6% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of
error in the calculated area of the square is:
A. 14.36 %
B. 13.36 %
C. 10.36 %
D. 11.36 %
E. 12.36 %
Answer : E. 12.36 %
Explanation :
100 cm is read as 106 cm.
A1 = (100 * 100) cm²
A2 = (106 * 106) cm²
A2 - A1 = (106)² - (100)²
= (106 + 100) * (106 – 100)
= 206 * 6
= 1236 cm²
Percentage error = [1236 / ( 100 * 100 )] * 100%
= 12.36 %

5
14. If each side of a square is increased by 25%, find the percentage change in its area?
A. 54.25%
B. 55.25%
C. 56.25%
D. 57.25%
E. 58.25%
Answer : C. 56.25%
Explanation :
Let each side of the square be a , then area = a * a
As given that the side is increased by 25%, then
New side = = 125a / 100
= 5a / 4
New area = ( 5a / 4)²
= 25a² / 16
Increased area = ( 25a² / 16 ) – a²
= 9a² / 16
Increase %= {[ ( 9a² / 16 ) * ( 1 / a² ) ] * 100} %
= 56.25%

15. Find the cost of carpenting a room 13m long and 9m broad with a carpet 75cm broad at
the rate of Rs.15 per meter
A. Rs. 2440
B. Rs. 2340
C. Rs. 2140
D. Rs. 2240
E. Rs. 2540
Answer : B. Rs. 2340
Explanation :
Area of the carpet = area of the room
= 13 * 9
= 117sq.m
Breadth of the carpet = 75cm
=3/4m
Length of the carpet = area / breadth
=117 * ( 4 / 3 )
=156m
Hence, cost of carpet = 156 * 15
= Rs. 2340

16. The base of a parallelogram is twice its height. If the area of the parallelogram is 72 sq.
cm, find its height?
A. 6 cm
B. 5 cm
C. 4 cm
D. 8 cm
E. 10 cm

6
Answer : A. 6 cm
Explanation :
Let the height of the parallelogram be x. cm.
Then, base = (2x) cm.
The area of the parallelogram = bh
72 sq. cm = (2x) * x
2x² = 72
x² = 36
x² = 6²
x=6
h = 6 cm

17. If the circumference of a circle increases from 4π to 8π, what is the difference in the area
?
A. 45π
B. 43π
C. 42π
D. 44π
E. 48π
Answer : E. 48π
Explanation :
2πR1 = 4π
R1 = 4π / 2π
R1 = 2
2πR2 = 8π
R2 = 8π / 2π
R2 = 4
Original Area =4π * 2²
= 16π
New Area =4π * 4²
= 64π
Difference in area = 64π – 16π
= 48π

18. What will be the ratio between the area of a rectangle and the area of a triangle with one
of the sides of the rectangle as base and a vertex on the opposite side of the rectangle ?
A. 1 : 1
B. 1 : 2
C. 2 : 1
D. 3 : 1
E. 3 : 2
Answer : C. 2 : 1
Explanation :

7
Area of rectangle = lb
Area of triangle = (1 / 2) * lb
Ratio = lb : (1 / 2) * lb
= 1 : 1/ 2
Ratio = 2 : 1

19. Find the simple interest on Rs.14000 at 50/3 % for 9 months


A. Rs. 1740
B. Rs. 1700
C. Rs. 1750
D. Rs. 1730
E. Rs. 1720
Answer : C. Rs. 1750
Explanation :
Simple Interest = ( Principle * Rate * Time ) / 100
So, by putting the values in the above formula, our result will be.
Simple Interest = ( 14000 * 50 * 9 ) / ( 100 * 3 * 12 )
= ( 14000 * 3 ) / ( 2 * 12 )
= 7000 / 4
= 1750
Simple Interest = Rs. 1750

20. How much time will it take for an amount of Rs. 900 to yield Rs. 81 as interest at 4.5%
per annum of simple interest?
A. 6 yrs
B. 5 yrs
C. 4 yrs
D. 3 yrs
E. 2 yrs
Answer : E. 2 yrs
Explanation :
Principle = Rs.900
Simple interest = Rs.81
Time = ?
Rate = 4.5%
Time = ( Simple interest * 100 ) / ( Principle * Rate )
= ( 81 * 100 ) / ( 900 * 4.5 )
= 8100 / 4050
Time = 2 yrs

21. At 5% per annum simple interest, Rahul borrowed Rs. 500. What amount will he pay to
clear the debt after 4 years
A. Rs.600
B. Rs.610
C. Rs.620
D. Rs.630
E. Rs.640

8
Answer : A. Rs.600
Explanation :
We need to calculate the total amount to be paid by him after 4 years.
Simple Interest = ( Principle * Rate * Time ) / 100
Sum = Principal + simple interest.
Sum = 500 + [(500 ∗ 5 ∗ 4) / 100]
= 500 + 100
= 600
Sum = Rs.600

22. Find the average of all numbers between 6 and 31 which are divisible by 5
A. 21
B. 20
C. 22
D. 23
E. 24
Answer : B. 20
Explanation :
Average = ( Sum of observations) / ( Number of observations)
Average = ( 10 + 15 + 20 + 25 + 30 ) / 5
= 100 / 5
= 20

23. Average of five numbers is 27. If one number is excluded the average becomes 26. The
excluded number is:
A. 30
B. 31
C. 32
D. 33
E. 34
Answer : B. 31
Explanation :
Exclided number = ( 5 * 27 ) – ( 4 * 26 )
= 135 – 104
= 31

24. The average weight of a class of 24 students is 35 kg. If the weight of the teacher be
included, the average rises by 400 g. The weight of the teacher is :
A. 41 kg
B. 42 kg
C. 43 kg
D. 44 kg
E. 45 kg
Answer : E. 45 kg
Explanation :
1 kg = 1000 g
400g = 0.4 kg

9
Weight of the teacher =[ ( 35.4 * 25 ) - ( 35 * 24 ) ]kg
= ( 885 – 840 )kg
= 45 kg

25. The average of 7 consecutive numbers is 20. The largest of these numbers is :
A. 20
B. 21
C. 22
D. 23
E. 24
Answer : D. 23
Explanation :
Let the numbers be x, x + 1, x + 2, x + 3, x + 4, x + 5 and x + 6,
Then [x + (x + 1) + (x + 2) + (x + 3) + (x + 4) + (x + 5) + (x + 6)] / 7 = 20.
7x + 21 = 140
7x = 140 - 21
7x = 119
x = 119 / 7
x =17
Latest number = x + 6
= 17 + 6
= 23

CLICK HERE TO DOWNLOAD MORE SOLVED PROBLEMS


TOPICS:
http://tnpscexams.guide/index.php/category/aptitude/

10

You might also like