UNIT 5
BEARINGS
1 MARK (EASY)
201. Which of the following are functions of bearings?
a) Ensure free rotation of shaft with minimum friction
b) Holding shaft in a correct position
c) Transmit the force of the shaft to the frame
d) All of the listed
Answer: d) All of the listed
202. A_______ bearing supports the load acting along the axis of the shaft.
a) Thrust
b) Radial
c) Longitudinal
d) Transversal
Answer: a) Thrust
203. Which of the following are true about plasticity?
a) Permanent Deformation
b) Ability to retain deformation under load or after removal of load
c) Plastic deformation is greater than elastic deformation
d) All of the mentioned
Answer: d) All of the mentioned
204. Which of the following is measure of stiffness?
a) Modulus of elasticity
b) Modulus of plasticity
c) Resilience
d) Toughness
Answer: a) Modulus of elasticity
205. Which of the following facts are true for resilience?
a) Ability of material to absorb energy when deformed elastically
b) Ability to retain deformation under the application of load or after removal of
load
c) Ability of material to absorb energy when deformed plastically
d) None of the mentioned
Answer: a) Ability of material to absorb energy when deformed
elastically
1 MARKS (MEDIUM)
206. Modulus of resilience is defined as
a) Strain energy per unit volume
b) Strain energy per unit area
c) Independent of strain energy
d) None of the mentioned
Answer: a) Strain energy per unit volume
207. Deep groove ball bearings creates a lot of noise.
a) Yes
b) They create very less noise
c) Depends on the application
d) No reference frame for comparison is mentioned
Answer: b) They create very less noise
208. There is problem of alignment in deep groove ball bearings.
a) Yes
b) No, it is self-aligning
c) It aligns itself only in some particular cases
d) Can’t be determined
Answer: a) Yes
209. Deep groove ball bearing has immense rigidity.
a) True
b) No it has point contact and hence low rigidity
c) It has surface contact
d) It has line contact
Answer: b) No it has point contact and hence low rigidity
210. In angular contact bearings, ____ bearings are required to take thrust
load in both directions.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3
Answer: c) 2
211. The angular play bearing must be mounted without axial play.
a) Yes
b) Little tolerance is adjusted
c) Little tolerance is necessary
d) Can’t be stated
Answer: a) Yes
212. Taper rolling supports
a) Axial loads
b) Thrust loads
c) Both axial and thrust loads
d) None of the mentioned
Answer: c) Both axial and thrust loads
213. Which of the following isn’t the property of taper roller?
a) High rigidity
b) Easy dismantling
c) Take low radial and heavy loads
d) All are the properties of tapper roller
Answer: c) Take low radial and heavy loads
214. Which of the following cannot take radial load?
a) Cylindrical Roller bearing
b) Taper roller bearing
c) Thrust ball bearing
d) None of the listed
Answer: c) Thrust ball bearing
215. Which of the following cannot tolerate misalignment?
a) Angular contact bearing
b) Cylinder roller bearing
c) Thrust ball bearings
d) All of the listed
Answer: d) All of the listed
216. Static load is defined as the load acting on the bearing when shaft is
a) Stationary
b) Rotating at rpm<10
c) Rotating at rpm<5
d) None of the listed
Answer: a) Stationary
1 MARKS (HARD)
217. Which of the following is expression for stribeck equation?(Number of
balls=z) ?
a) C=kd²z/5
b) C=kd²z/15
c) C=kd²z/10
d) None of the listed
Answer: a) C=kd²z/5
218. In the expression of dynamic load capacity P=XVF(r) + YF(a), V
stands for ?
a) Race rotation factor
b) Radial factor
c) Thrust factor
d) None of the listed
Answer: a) Race rotation factor
219. Calculate the bearing life if expected life for 90% bearings is 9000h and
shaft is rotating at 1500rpm.
a) 850 million rev
b) 810 million rev
c) 810 h
d) 850h
Answer: b) 810 million rev
220. The bearing is subjected to a radial load of 4000N. Expected life for
90% bearings is 9000h and shaft is rotating at 1500rpm. Calculate the dynamic
load capacity.
a) 42.21kN
b) 37.29kN
c) 26.33kN
d) 35.22kN
Answer: b) 37.29kN
221. A rolling contact bearing is specified as X307. Calculate the bearing
diameter.
a) 35mm
b) 28mm
c) 21mm
d) 7mm
Answer: a) 35mm
222. A rolling contact bearing is specified as X307. Determine the series.
a) Extra light series
b) Light series
c) Medium series
d) Heavy series
Answer: c) Medium series
223. Extreme pressure causes ______ wear in the bearing parts.
a) Abrasive
b) Corrosive
c) Pitting
d) All of the mentioned
Answer: b) Corrosive
224. Scoring is a ________ phenomenon.
a) Stick-slip
b) Fracture
c) Fatigue
d) In-out
Answer: a) Stick-slip
225. Thick film lubrication describes a phenomenon where two surfaces are
_______ separated.
a) Completely
b) Partially
c) Not
d) None of the mentioned
Answer: a) Completely
2 MARK (EASY)
226. A journal bearing is a ______ contact bearing working on the
hydrodynamic lubrication and which supports load in____ direction.
a) Sliding, Axial
b) Rolling, Radial
c) Sliding, Radial
d) Rolling, Axial
Answer: c) Sliding, Radial
227. Partial bearing is preferred over journal bearing.
a) True
b) No
c) More friction losses
d) Can’t be determined
Answer: a) True
228. Temperature rise in partial bearing is ____ than full bearing.
a) Lesser
b) Greater
c) Equal
d) Undeterminable
Answer: a) Lesser
229. A clearance bearing is design accurately to keep the radius of journal
and bearing equal.
a) Journal radius is kept larger
b) Journal radius is kept smaller
c) True
d) Can’t be determined
Answer: b) Journal radius is kept smaller
230. Fitted bearing must be partial bearing.
a) True
b) No
c) No lubricating space is required
d) Can’t be stated
Answer: a) True
2 MARK (MEDIUM)
231. Footstep bearing is an axial load bearing.
a) True
b) Thrust load
c) Shear load
d) None of the listed
Answer: b) Thrust load
232. If we exclude the cost factor, which bearing is preferred?
a) Hydrostatic
b) Hydrodynamic
c) Both are equally preferred
d) Cannot be determined
Answer: a) Hydrostatic
233. Viscosity is defined as the external resistance offered by a fluid to
change its shape or relative motion of its parts.
a) Yes
b) It is internal resisting force
c) It is not offered but exerted on the fluids
d) None of the listed
Answer: b) It is internal resisting force
234. Viscosity of lubricating oil decrease with increasing temperature.
a) Yes
b) It increases linearly
c) It increases hyperbolically
d) it remains constant
Answer: a) Yes
235. In hydrodynamic lubrication, film thickness remains unaffected by
change in speeds.
a) True
b) Increase with increase in speed
c) Decrease with increase in speed
d) Disappear as the speed tends to infinity
Answer: b) Increase with increase in speed
236. For a hydrostatic thrust bearing,
Thrust load=450kN, shaft speed=730rpm, shaft diameter=450mm, recess
diameter=310mm, film thickness=0.15mm, viscosity of lubricant=160SUS and
specific gravity=0.86. Calculate supply pressure
a) 10.2Pa
b) 4.01Pa
c) 4.01Mpa
d) 10.2Mpa
Answer: c) 4.01Mpa
237. The piston pin bearings in heavy duty diesel engines are
(a) needle roller bearings
(b) tapered roller bearings
(c) spherical roller bearings
(d) cylindrical roller bearings
Answer: (a) needle roller bearings
238. The tapered roller bearings can take
(a) radial load only
(b) axial load only
(c) both radial and axial loads
(d) none of the above
Answer: (c) both radial and axial loads
239. The ball bearings are usually made from
(a) low carbon steel
(b) medium carbon steel
(c) high speed steel
(d) chrome nickel steel
Answer: (d) chrome nickel steel
240. Bearings of heavy series have capacity .......... over the medium series.
(a) 10 to 20%
(b) 20 to 30%
(c) 30 to 40%
(d) 40 to 50%
Answer: (b) 20 to 30%
2 MARK (HARD)
241. The bearings of medium series have capacity .......... over the light series.
(a) 10 to 20%
(b) 20 to 30%
(c) 30 to 40%
(d) 40 to 50%
Answer: (c) 30 to 40%
242. The rolling contact bearings are known as
(a) thick lubricated bearings
(b) plastic bearings
(c) thin lubricated bearings
(d) antifriction bearings
Answer: (d) antifriction bearings
243. In thrust bearings, the load acts
(a) along the axis of rotation
(b) parallel to the axis of rotation
(c) perpendicular to the axis of rotation
(d) in any direction
Answer: (a) along the axis of rotation
244. When the length of the journal is equal to the diameter of the journal, then
the bearing is said to be a
(a) short bearing
(b) long bearing
(c) medium bearing
(d) square bearing
Answer: (d) square bearing
245. When the bearing is subjected to large fluctuations of load and heavy
impacts, the bearing characteristic number should be ............... the bearing
modulus.
(a) 5 times
(b) 10 times
(c) 15 times
(d) 20 times
Answer: (c) 15 times
246. Teflon is used for bearings because of
(a) low coefficient of friction
(b) better heat dissipation
(c) smaller space consideration
(d) all of these
Answer: (a) low coefficient of friction
247. The property of a bearing material which has the ability to accommodate
small particles of dust, grit etc., without scoring the material of the journal, is
called
(a) bondability
(b) embeddability
(c) comformability
(d) fatigue strength
Answer: (b) embeddability
248. When a shaft rotates in anticlockwise direction at slow speed in a bearing,
then it will
(a) have contact at the lowest point of bearing
(b) move towards right of the bearing making metal to metal contact
(c) move towards left of the bearing making metal to metal contact
(d) move towards right of the bearing making no metal to metal contact
Answer: (c) move towards left of the bearing making metal to metal
contact
249. A sliding bearing which can support steady loads without any relative
motion between the journal and the bearing is called
(a) zero film bearing
(b) boundary lubricated bearing
(c) hydrodynamic lubricated bearing
(d) hydrostatic lubricated bearing
Answer: (d) hydrostatic lubricated bearing
250. In a full journal bearing, the angle of contact of the bearing with the
journal is
a)120° (b) 180° (c) 270° (d) 360°
Answer: (d) 360°