Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
215 views5 pages

Math 401: Function Sequences

This document provides examples and definitions related to pointwise and uniform convergence of sequences of functions. It defines pointwise convergence as the limit of the sequence of functions existing for each individual point in the domain. Uniform convergence is a stronger condition where the rate of convergence is uniform across all points in the domain. Several examples are given to illustrate pointwise convergence that is not uniform, as uniform convergence also implies the limit function is continuous.

Uploaded by

Mian162 Official
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
215 views5 pages

Math 401: Function Sequences

This document provides examples and definitions related to pointwise and uniform convergence of sequences of functions. It defines pointwise convergence as the limit of the sequence of functions existing for each individual point in the domain. Uniform convergence is a stronger condition where the rate of convergence is uniform across all points in the domain. Several examples are given to illustrate pointwise convergence that is not uniform, as uniform convergence also implies the limit function is continuous.

Uploaded by

Mian162 Official
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

SPRING 2009

MATH 401 - NOTES


Sequences of functions
Pointwise and Uniform Convergence

Previously, we have studied sequences of real numbers. Now we discuss


sequences of real-valued functions. By a sequence {fn } of real-valued func-
tions on D, we mean a sequence (f1 , f2 , . . . , fn , . . .) such that each fn is a
function having domain D and range a subset of R.

I. Pointwise convergence
Definition. Let D be a subset of R and let {fn } be a sequence of functions
defined on D. We say that {fn } converges pointwise on D if

lim fn (x) exists for each point x in D.


n→∞

In other words, lim fn (x) must be a real number that depends only on x.
n→∞

In this case, we write


f (x) = lim fn (x)
n→∞

for every x in D and f is called the pointwise limit of the sequence {fn }.
Formal Definition: The sequence {fn } converges pointwise to f on D if for
every x ∈ D and for every ǫ > 0, there exists a natural number N = N(x, ǫ)
such that
|fn (x) − f (x)| < ǫ whenever n > N.
Note: The notation N = N(x, ε) means that the natural number N depends
on the choice of x and ε.
Example 1. Let {fn } be the sequence of functions on R defined by fn (x) =
nx. This sequence does not converge pointwise on R because lim fn (x) = ∞
n→∞
for any x > 0.

Example 2. Let {fn } be the sequence of functions on R defined by


x
fn (x) = .
n
1
This sequence converges pointwise to the zero function on R. Indeed, given
any ǫ > 0, choose N > xǫ then
x x
|fn (x) − 0| = < < ǫ, for n > N
n N
Example 3. Consider the sequence {fn } of functions defined by

(x + n)2
fn (x) = for all x in R.
n2
Show that {fn } converges pointwise.
Solution: For every real number x, we have:
 2     
x 2x 2 1 1
lim fn (x) = lim + +1 =x lim +2x lim +1 = 0+0+1 = 1
n→∞ n→∞ n2 n n→∞ n2 n→∞ n

Thus, {fn } converges pointwise to the function f (x) = 1 on R.

Example 4. Consider the sequence {fn } of functions defined by fn (x) =


n2 xn for 0 ≤ x ≤ 1. Determine whether {fn } is pointwise convergent on
[0, 1].
Solution: First of all, we observe that fn (0) = 0 for every n in N. So the
sequence {fn (0)} is constant and converges to zero. Now suppose 0 < x < 1
then n2 xn = n2 en ln(x) → 0 as n → ∞. Finally, fn (1) = n2 for all n. So,
lim fn (1) = ∞. Therefore, {fn } is not pointwise convergent on [0, 1]. Al-
n→∞
though, it is pointwise convergent on [0, 1).

Example 5. Consider the sequence {fn } of functions defined by


sin(nx + 3)
fn (x) = √ for all x in R.
n+1
Show that {fn } converges pointwise.
Solution: For every x in R, we have
−1 sin(nx + 3) 1
√ ≤ √ ≤√
n+1 n+1 n+1
Moreover,
1
lim √ = 0.
n→∞ n+1

2
Applying the sandwich theorem for sequences, we obtain that

lim fn (x) = 0 for all x in R.


n→∞

Therefore, {fn } converges pointwise to the function f = 0 on R.

Example 6. Let {fn } be the sequence of functions defined by fn (x) = cosn (x)
for −π/2 ≤ x ≤ π/2. Discuss the pointwise convergence of the sequence.
Solution: For −π/2 ≤ x < 0 and for 0 < x ≤ π/2, we have

0 ≤ cos(x) < 1.

It follows that
lim (cos(x))n = 0 for x 6= 0.
n→∞

Moreover, since fn (0) = 1 for all n in N, one gets lim fn (0) = 1. Therefore,
n→∞
{fn } converges pointwise to the function f defined by

0 if − π2 ≤ x < 0 or 0 < x ≤ π
2
f (x) =
1 if x=0

Example 7. Consider the sequence {fn } of functions defined by


x
fn (x) = for all x in R.
3 + nx2
Show that {fn } converges pointwise.
Solution: Moreover, for every real number x, we have:
x
lim fn (x) = lim = 0.
n→∞ n→∞ 3 + nx2

Hence, {fn } converges pointwise to the zero function.

Example 8. Consider the sequence of functions defined by

fn (x) = nx(1 − x)n on [0, 1].


Show that {fn } converges pointwise to the zero function.

3
Solution: Note that fn (0) = fn (1) = 0, for all n ∈ N. Now suppose
0 < x < 1, then
lim fn (x) = 0
n→∞

Therefore, the given sequence converges pointwise to zero.

Example 9. Let {fn } be the sequence of functions on R defined by

0 < x ≤ n1
 3
n if
fn (x) =
1 otherwise

Show that {fn } converges pointwise to the constant function f = 1 on R.

Solution: For any x in R there is a natural number N such that x does


not belong to the interval (0, 1/N). The intervals (0, 1/n) get smaller as
n → ∞. We see that fn (x) = 1 for all n > N. Hence,

lim fn (x) = 1 for all x.


n→∞

II. Uniform convergence


Definition. Let D be a subset of R and let {fn } be a sequence of real
valued functions defined on D. Then {fn } converges uniformly to f if given
any ǫ > 0, there exists a natural number N = N(ǫ) such that

|fn (x) − f (x)| < ǫ for every n > N and for every x in D.

Note: In the above definition the natural number N depends only on ε.


Therefore, uniform convergence implies pointwise convergence. But the con-
verse is false as we can see from the following counter-example.

Example 10 Let {fn } be the sequence of functions on (0, ∞) defined by


nx
fn (x) = .
1 + n2 x2
This sequence converges pointwise to zero. Indeed, (1 + n2 x2 ) ∼ n2 x2 as n
gets larger and larger. So,
nx 1 1
lim fn (x) = lim 2 2
= lim = 0.
n→∞ n→∞ nx x n→∞ n

4
But for any ε < 1/2, we have
   
fn 1 − f 1 = 1 − 0 > ε.

n n 2
Hence {fn } is not uniformly convergent.

Theorem. Let D be a subset of R and let {fn } be a sequence of continuous


functions on D which converges uniformly to f on D. Then its limit f is
continuous on D.
Example 10. Let {fn } be the sequence of functions defined by fn (x) =
cosn (x) for −π/2 ≤ x ≤ π/2. Discuss the uniform convergence of the se-
quence.
Solution: We know that {fn } converges pointwise to the function f defined
by (see Example 6)

0 if − π2 ≤ x < 0 or 0 < x ≤ π2
f (x) =
1 if x=0
Each fn (x) = cosn (x) is continuous on [−π/2, π/2]. But the pointwise limit
is not continuous at x = 0. By the above theorem, we conclude that {fn }
does not converge uniformly on [−π/2, π/2].

Example 11. Consider the sequence {fn } of functions defined by


sin(nx + 3)
fn (x) = √ for all x in R.
n+1
Prove that {fn } converges uniformly to the zero function on Rn .
Solution: We have seen that {fn } converges pointwise to the zero function
on Rn (see Example 5). Moreover
| sin(nx + 3)| 1
|fn (x) − 0| = √ ≤√ .
n+1 n+1
Given any ǫ >, we can find N ∈ N such that
1
√ < ǫ whenever n > N.
n+1
It follows |fn (x) − f (x)| < ǫ for every n > N and for every x inR. Hence,
{fn } converges uniformly to the zero function on R.

You might also like