Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

100% found this document useful (2 votes)
1K views3 pages

Relativity Solved Problems

1) The apparent length of a moving meter rod traveling at 0.8c is 0.6m according to the length contraction formula. 2) A moving meter ruler observed on Earth has an apparent length of 55.27cm when traveling at 2.5×108 cm/sec. 3) A 50m long spaceship passing Earth at 2.8×108 m/s will appear only 18m long due to relativistic length contraction.

Uploaded by

BADSHAH TECH
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (2 votes)
1K views3 pages

Relativity Solved Problems

1) The apparent length of a moving meter rod traveling at 0.8c is 0.6m according to the length contraction formula. 2) A moving meter ruler observed on Earth has an apparent length of 55.27cm when traveling at 2.5×108 cm/sec. 3) A 50m long spaceship passing Earth at 2.8×108 m/s will appear only 18m long due to relativistic length contraction.

Uploaded by

BADSHAH TECH
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

RELATIVITY PROBLEMS

Q1. What will be the length of a meter rod appear to a person


travelling parallel to the length of the rod at a speed of 0.8c relative
to rod?
Given:- 𝑙" =1.0m ; v=0.8c
'(
Formula :- 𝑙 = 𝑙" $1 − ) (

Solution :- 𝑙 = 1.0√1 − 0.8. =0.6m


Ans:- The apparent length of the rod while in motion is 0.6m.

Q2. A meter ruler moves past an observer on the earth with a


velocity of 2.5 ×1010 cm/ sec, along the direction of its length. What
is its apparent length with respect to the observer?
Given:- 𝑙" = 1.0m ; v=2.5× 108m/s
'(
Formula:- 𝑙 = 𝑙" $1 − ) (

5 .
Solution :- 𝑙 =1.0 01 − 12.5× 10
3× 10
5 7 =55.27cm

Ans:- The apparent length of the moving ruler is 55.27cm.

Q3. A spaceship 50m long passes the earth at a speed of 2.8× 108
m/s. what will be its apparent length?
Given:- 𝑙" = 50m ; v=2.8× 108m/s
𝑣2
Formula:- 𝑙 = 𝑙0 $1 −
𝑐2

2
..;× <"8
Solution :- 𝑙 = 50$1 − : > =18m
=× <"8

Ans:- The apparent length of the moving spaceship is 18m.


Q4. A rocketship is 50m long. When it is on flight its length appears
to be 49.5 to an observer on ground. Find the speed of the rocket?
Given:- 𝑙 =49.5m; 𝑙" =50m

𝑣2
Formula:- 𝑙 = 𝑙0 $1 −
𝑐2

'(
Solution:- 49.5 = 50 $1 − ) (

'(
1− =0.9801
)(

v=0.141c
Ans:- The speed of the rocket is 0.141c .

Q5. A certain particle called meson has a life time 2 ×10-6sec; a] What
is the mean life time when the particle is travelling with a speed of
2.9994× 108 m/sec?; b] How far does it go during one mean life?
Given:- 𝑡" =2 ×10-6sec ; v= 2.9994× 108 m/sec
BC
Formula:- 𝑡= (
; distance (d) = Speed (v) x time (t)
$<DE(
F

.× <"−6
Solution:- 𝑡= 2
=31.63 x 10-6 sec
$1−: (.HHHI× JC8
>
K× JC8

Distance travelled by meson during mean life time,


d = (2.994x108)(31.63x10-6)
=9470m
Ans:- The mean life time is 31.63x10-6sec and the distance is 9470m.
Q6. The mean life of meson is 2x10-8 sec. calculate the mean life of a
meson moving with a velocity 0.8c?
Given :- 𝑡" = 2x10-8; v=0.8c
BC
Formula:- 𝑡 = (
$<DE(
F

.× <"−8
Solution:- 𝑡 = =3.3 x 10-8 sec
L1−(0.8) 2

Ans:- The mean life is 3.3x10-8sec .

Q7. A wrist watch keeps correct time on earth. If it is worn by pilot in


spaceship, leaving earth with constant velocity of 109 cm/sec. How
many seconds does it appear to lose in one day with respect to the
observer on the Earth.
Given:- v=109 cm/sec =107 m/sec; t = 24 hrs in a day
BC
Formula:- 𝑡 = (
$<DE(
F

BO
Solution:- 24= J
$<D
HCC

< -1/2
𝑡P = 24[1- ]
Q""
Here, 1/900 is very small w.r.t 1 hence we can use the binomial
expansion and neglect higher order terms
< <
𝑡P = 24 [1- ] = 24- hrs
<;"" RS
<
hence loss in 24 hours= ℎ𝑟𝑠 =48 sec
RS

Ans:- wrist watch looses 48 sec in a day with respect to observer on


earth.

You might also like