Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
54 views25 pages

Chapter 2

The document provides examples of how to calculate statistics like relative frequency, percentage, class width, and midpoint from frequency distribution tables. It gives the steps to find these values for qualitative and quantitative data on topics like highest degree earned, opinions on an issue, and test scores. The questions provide the answers and level/objective for each example calculation to demonstrate how to construct and interpret frequency distributions.

Uploaded by

Lund
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
54 views25 pages

Chapter 2

The document provides examples of how to calculate statistics like relative frequency, percentage, class width, and midpoint from frequency distribution tables. It gives the steps to find these values for qualitative and quantitative data on topics like highest degree earned, opinions on an issue, and test scores. The questions provide the answers and level/objective for each example calculation to demonstrate how to construct and interpret frequency distributions.

Uploaded by

Lund
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 25

1.

Raw data are the data that:


A) are presented in the form of a frequency table
B) give information on each individual sample member separately
C) are arranged in increasing order
D) are arranged in a random order
Ans:††B Difficulty†level:††low Objective:††Explain what is meant by the term
"raw data."

2. We obtain the relative frequency of a category by:


A) dividing the frequency of that category by the sum of all frequencies
B) multiplying the frequency of that category by 100
C) dividing the frequency of that category by 100
D) dividing the sum of all frequencies by the frequency of that category
Ans:††A Difficulty†level:††medium Objective:††Construct a relative frequency
and percentage distribution.

3. We obtain the percentage of a category by:


A) multiplying the frequency of that category by 100
B) multiplying the relative frequency of that category by 100
C) dividing the frequency of that category by 100
D) dividing the sum of all frequencies by the frequency of that category
Ans:††B Difficulty†level:††medium Objective:††Construct a relative frequency
and percentage distribution.

Use the following to answer questions 4-8:

The following table gives the frequency distribution of the highest degrees held by 25
professionals.

Highest Degree f
Bachelorís 12
Masterís 9
Doctorate 4

4. The number of persons with a Master's degree as their highest degree is:
Ans: 9
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
qualitative data.

5. The number of persons who possess a Doctorate is:


Ans: 4
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
qualitative data.

Page 1
Chapter 2

6. The percentage of persons with a Bachelor's degree as the highest degree is:
Ans: 48%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

7. The percentage of persons who hold a Doctorate is:


Ans: 16%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

8. The percentage of persons who do not hold a Doctorate is:


Ans: 84%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Use the following to answer questions 9-13:

The following table gives the frequency distribution of opinions of 50 persons in regard to an
issue.

Opinion f
In favor 20
Against 19
No opinion 11

9. The percentage of persons who have no opinion is:


Ans: 22%
Difficulty†level:††low Objective:††Organizing†qualitative†data

10. The relative frequency, expressed to two decimal places, of the "Against" category is:
Ans: 0.38
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

11. The sample size is:


Ans: 50
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
qualitative data.

12. The percentage of persons who are either against this issue or have no opinion is:
Ans: 60%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Page 2
Chapter 2

13. The percentage of persons who are either in favor of this issue or have no opinion is:
Ans: 62%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

14. In a frequency distribution, the classes should always:


A) be overlapping C) have a width of 10
B) have the same frequency D) be non-overlapping
Ans:††D Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution
table for quantitative data.

15. The number of classes in a frequency distribution depends on the size of the data set. In
general, the:
A) larger the data set, the larger the number of classes
B) larger the data set, the smaller the number of classes
C) number of classes should be equal to the number of values in the data set divided
by 5
D) smaller the data set, the larger the number of classes
Ans:††A Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution
table for quantitative data.

16. When preparing a frequency distribution, the lower limit of the first class should always
be:
A) a number that is greater than the smallest value in the data set
B) equal to 10
C) a number that is less than or equal to the smallest value in the data set
D) equal to zero
Ans:††C Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution
table for quantitative data.

17. A distribution curve that is right-skewed has:


A) both tails of the same length C) a shorter tail on the right side
B) a longer tail on the left side D) a longer tail on the right side
Ans:††D Difficulty†level:††low
Objective:††Describe†the†shape†of†a†histogram.

18. A symmetric distribution curve:


A) has a longer tail on the right side C) is identical on both sides of the mean
B) has a longer tail on the left side D) is triangular in shape
Ans:††C Difficulty†level:††low
Objective:††Describe†the†shape†of†a†histogram.

Page 3
Chapter 2

19. The procedure for obtaining the midpoint of a class is to:


A) add the lower limit to the upper limit of the previous class
B) subtract the lower limit from the upper limit
C) multiply the sum of the two class limits by 2
D) divide the sum of the two class limits by 2
Ans:††D Difficulty†level:††low Objective:††Calculate class midpoint (class
mark).

20. The procedure for obtaining the relative frequency of a class is to:
A) divide the frequency of that class by the sum of all frequencies
B) multiply the frequency of that class by 100
C) divide the frequency of that class by 100
D) divide the sum of all frequencies by the frequency of that class
Ans:††A Difficulty†level:††medium Objective:††Construct a relative frequency
and percentage distribution.

21. The procedure for obtaining the percentage for a class is to:
A) multiply the frequency of that class by 100
B) multiply the relative frequency of that class by 100
C) divide the relative frequency of that class by 100
D) divide the sum of all frequencies by 100
Ans:††B Difficulty†level:††medium Objective:††Construct a relative frequency
and percentage distribution.

22. In a frequency histogram, the frequency of a class is the:


A) height of the corresponding bar
B) width of the corresponding bar
C) height multiplied by the width of the corresponding bar
D) height divided by the width of the corresponding bar
Ans:††A Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†frequency†histogram.

23. We can construct a frequency histogram for:


A) qualitative data only C) qualitative and quantitative data
B) any kind of data D) continuous data
Ans:††D Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†frequency†histogram.

24. In a frequency distribution, the correct notation for the sum of the frequencies is:
A) å f B) f C) x D) y
Ans:††A Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†frequency†histogram.

25. A rectangular histogram has:


A) a longer tail on the right side C) shorter tails on both sides
B) a longer tail on the left side D) the same frequency for each class
Ans:††D Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†frequency†histogram.

Page 4
Chapter 2

Use the following to answer questions 26-35:

The following table gives the frequency distribution of test scores for a math class of 30 students.

Score f
61 to 70 1
71 to 80 7
81 to 90 13
91 to 100 9

26. The number of classes in this frequency table is:


Ans: 4
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

27. The width of each class in this frequency table is:


Ans: 10
Difficulty†level:††low Objective:††Find†class†width.

28. The midpoint of the fourth class is:


Ans: 95.5
Difficulty†level:††low Objective:††Calculate class midpoint (class mark).

29. The lower boundary of the first class is:


Ans: 60.5
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

30. The upper boundary of the third class is:


Ans: 90.5
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

31. The sample size is:


Ans: 30
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

32. The relative frequency of the second class, rounded to three decimal places, is:
Ans: 0.233
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Page 5
Chapter 2

33. The percentage of students who scored 80 or less on the test, rounded to two decimal
places, is:
Ans: 26.67%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

34. The lower limit of the fourth class is:


Ans: 91
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

35. The upper limit of the fourth class is:


Ans: 100
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

Use the following to answer questions 36-45:

The following table gives the frequency distribution of rents paid per month by 500 families
selected from a city.

Rent f
301 to 400 26
401 to 500 49
501 to 600 75
601 to 700 102
701 to 800 141
801 to 900 107

36. The number of classes in this frequency table is:


Ans: 6
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

37. The width of each class in this frequency table is:


Ans: 100
Difficulty†level:††low Objective:††Find†class†width.

38. The midpoint of the second class is:


Ans: 450.5
Difficulty†level:††low Objective:††Calculate class midpoint (class mark).

Page 6
Chapter 2

39. The lower boundary of the fifth class is:


Ans: 700.5
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

40. The upper boundary of the fourth class is:


Ans: 700.5
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

41. The sample size is:


Ans: 500
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution table for
quantitative data.

42. The relative frequency of the sixth class, rounded to three decimal places, is:
Ans: 0.214
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

43. The percentage of families who paid a rent of $500 or less per month, rounded to one
decimal place, is:
Ans: 15.0%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

44. The lower limit of the third class is:


Ans: 501
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

45. The upper limit of the second class is:


Ans: 500
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Page 7
Chapter 2

Use the following to answer questions 46-51:

The following table gives the frequency distribution of the number of telephones owned by a
sample of 50 households selected from a city.
Number of f
Telephones Owned
0 3
1 20
2 14
3 3
4 10

46. The relative frequency of the second class, rounded to two decimal places, is:
Ans: 0.4
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

47. The number of households which own more than one telephone is:
Ans: 27
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

48. The percentage of households which own three or more telephones is:
Ans: 26%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

49. The number of households which own one or two telephones is:
Ans: 34
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

50. The percentage of households which do not own a telephone is:


Ans: 6%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

51. The number of classes for this frequency distribution table is::
Ans: 5
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

Page 8
Chapter 2

Use the following to answer questions 52-57:

The following table gives the frequency distribution of the number of rooms for a sample of 100
houses.

Number of Rooms f
2 8
3 10
4 20
5 24
6 18
7 10
8 10

52. The relative frequency of the fourth class, rounded to two decimal places, is:
Ans: 0.24
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

53. The percentage of houses that have three or fewer rooms is:
Ans: 18%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

54. The percentage of houses that contain five or more rooms is:
Ans: 62%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

55. The number of houses that contain four or five rooms is:
Ans: 44
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

56. The relative frequency of the fifth class, rounded to two decimal places, is:
Ans: 0.18
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

57. The number of classes for this frequency distribution table is:
Ans: 7
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a frequency distribution using single-
valued classes.

Page 9
Chapter 2

58. We construct an ogive to graph a:


A) frequency distribution C) relative frequency distribution
B) cumulative frequency distribution D) stem-and-leaf display
Ans:††B Difficulty†level:††low Objective:††Draw an ogive for the cumulative
percentage distribution.

59. The graph of a cumulative frequency distribution is a(n):


A) frequency histogram B) stem-and-leaf display C) line graph D) ogive
Ans:††D Difficulty†level:††low Objective:††Draw an ogive for the cumulative
percentage distribution.

Use the following to answer questions 60-66:

The following table gives the cumulative frequency distribution of annual incomes (in thousands
of dollars) for a sample of 200 families selected from a city.

Income ($1000's) f
10 to less than 25 25
10 to less than 40 79
10 to less than 55 149
10 to less than 70 167
10 to less than 85 191
10 to less than 100 200

60. The cumulative relative frequency of the fourth class, rounded to three decimal places, is:
Ans: 0.835
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

61. The sample size is:


Ans: 200
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

62. The cumulative percentage for the second class, rounded to one decimal place, is:
Ans: 39.5%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

63. The percentage of families with an income of less than $55,000, rounded to one decimal
place, is:
Ans: 74.5%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

Page 10
Chapter 2

64. The percentage of families with an income of $70,000 or more, rounded to one decimal
place, is:
Ans: 16.5%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

65. The number of families with an income of $40,000 or less is:


Ans: 79
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

66. The number of families with an income of $85,000 or more is:


Ans: 9
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

Use the following to answer questions 67-72:

The following table gives the cumulative frequency distribution of the commuting time (in
minutes) from home to work for a sample of 400 persons selected from a city.

Time (minutes) f
0 to less than 10 67
0 to less than 20 158
0 to less than 30 223
0 to less than 40 291
0 to less than 50 350
0 to less than 60 400

67. The sample size is:


Ans: 400
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

68. The percentage of persons who commute for less than 30 minutes, rounded to two
decimal places, is:
Ans: 55.75%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

69. The cumulative relative frequency of the fourth class, rounded to four decimal places, is:
Ans: 0.7275
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

Page 11
Chapter 2

70. The percentage of persons who commute for 40 or more minutes, rounded to two decimal
places, is:
Ans: 27.25%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

71. The percentage of persons who commute for less than 50 minutes, rounded to two
decimal places, is:
Ans: 87.50%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative relative frequency
distribution table.

72. The number of persons who commute for 20 or more minutes is:
Ans: 242
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a cumulative frequency distribution
table.

73. For the observation 4, the stem is:


Ans: 0
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†stem-and-leaf†display.

74. For the observation 34, the leaf is:


Ans: 4
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†stem-and-leaf†display.

75. You ask 27 people what kind of pet they own. Seven people have dogs, five have cats,
three have birds, and the remainder have no pets. The relative frequency of dog owners,
rounded to three decimal places, is:
Ans: 0.259
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

76. Fifteen programmers were asked what computer language was used in their first
programming class. The raw data appears below:

Java Visual Basic Visual Basic Java Fortran


C++ C++ Fortran Java Visual Basic
Fortran Visual Basic C Visual Basic Visual Basic

The percentage of people, rounded to two decimal places, who did not answer "Fortran"
is:
Ans: 80.00%
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Page 12
Chapter 2

77. In a game of four-handed Hearts, all 52 cards of a standard deck are dealt, so that each
player starts each round with 13 cards in a hand. Suppose player A's hand has three clubs,
six diamonds, two hearts, and two spades. What is the relative frequency of spades,
rounded to two decimal places, dealt to player A?
Ans: 0.15
Difficulty†level:††low Objective:††Construct a relative frequency and percentage
distribution.

Use the following to answer questions 78-81:

A highway patrolman records the following speeds (in mph) for 25 cars that pass through his
radar within a five-minute interval. Here is the histogram of that data:

78. What is the width of each class?


Ans: 5
Difficulty†level:††low Objective:††Find†class†width.

79. How many observations fall in the fourth interval?


Ans: 10
Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†frequency†histogram.

80. The relative frequency of drivers whose speed is less than 55 mph, rounded to two
decimal places, is?
Ans: 0.40
Difficulty†level:††low Objective:††Create a relative frequency histogram.

Page 13
Chapter 2

81. The speed limit on this street is 60 mph. What percentage of drivers are traveling at or
above the speed limit?
Ans: 20%
Difficulty†level:††low Objective:††Create a relative frequency histogram.

Use the following to answer questions 82-84:

Suppose you have the following stem-and-leaf display:

1 1 3
2 1 2 8
3 5
4 4

Stem: Tens Leaf: Ones

82. What is the value of smallest data point in this data set?
Ans: 11
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†stem-and-leaf†display.

83. How many observations are in this data set?


Ans: 7
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†stem-and-leaf†display.

84. What is the sum of the data values in the bottom two branches in this display?
Ans: 79
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†stem-and-leaf†display.

Use the following to answer questions 85-88:

Here is a dot plot of the daily high temperature (in Fahrenheit) from a sample of 25 U.S. cities:

Collection 1 Dot Plot

62 64 66 68 70 72 74 76 78
high_tem perature

Page 14
Chapter 2

85. Which high temperature has the highest frequency?


Ans: 74
Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†dot†plot.

86. What is the relative frequency of high temperatures, rounded to two decimal places, that
are 71 degrees or lower?
Ans: 0.56
Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†dot†plot.

87. How many cities had a high temperature of 72?


Ans: 0
Difficulty†level:††low Objective:††Create†a†dot†plot.

88. What percentage of cities had a high temperature of more than 74 degrees?
Ans: 24%
Difficulty†level:††medium Objective:††Create†a†dot†plot.

Page 15
Chapter 2

89. In 2007/2008 basketball season, Steve Nash scored 485 field goals, 179 3-point field
goals, and 222 free-throw goals. Find the pie chart that better describes the data.

A)

B)

C)

Page 16
Chapter 2

D)
Ans:††A Difficulty†Level:††Easy Difficulty†level:††low
Objective:††Construct†a†pie†chart.

Page 17
Chapter 2

90. The following table shows the countries whose teams have won the UEFA Champions
League.

Country Frequency
Spain 12
England 11
Italy 11
Germany 6
Netherlands 6
Other 8

a) Calculate the relative frequency of each country. Round your answers to three decimal
places

b) Select the pie chart that better describes the data.

I II

III

Page 18
Chapter 2

Ans: a)
Country Relative Frequency
Spain 0.222
England 0.204
Italy 0.204
Germany 0.111
Netherlands 0.111
Other 0.148

b) I
Difficulty†Level:††Medium Difficulty†level:††medium
Objective:††Construct†a†pie†chart.

Page 19
Chapter 2

91. The number of touchdowns of a college football team is:


38 36 30 33 37 30 35 34 43 27 36 38 21 26 26 27
31 22 28 36
a) Complete the frequency distribution.

Class Interval Frequency Relative Frequency


21 - 24 ---- ----
25 - 28 5 0.250
29 - 32 ---- ----
33 - 36 ---- ----
37 - 40 3 0.150
41 - 44 1 0.050
Total 20 1.000

b) Select the bar graph that matches the data.

I II

III
Ans: a)
Class Interval Frequency Relative Frequency
21 - 24 2 0.100
25 - 28 5 0.250
29 - 32 3 0.150
33 - 36 6 0.300
37 - 40 3 0.150
41 - 44 1 0.050
Total 20 1.000

Page 20
Chapter 2

b) I
Difficulty†Level:††Medium Difficulty†level:††medium
Objective:††Construct†a†bar†graph.

Page 21
Chapter 2

92. Find the histogram that better describes the data.

Value x Frequency Relative Frequency


1 4 0.22
2 5 0.28
3 4 0.22
4 3 0.17
5 2 0.11
Total 18 1.000

Page 22
Chapter 2

I II

III

Page 23
Chapter 2

Ans: I
Difficulty†Level:††Easy Difficulty†level:††low
Objective:††Construct†a†bar†graph.

Page 24
Chapter 2

93. The maximum number of goals scored by a national team in the last 14 FIFA's World
Cups is shown below. Select the bar graph that matches with the data.

14 15 15 16 16 17 23

18 15 14 15 19 14 27

I
II

Ans: II
Difficulty†level:††low Objective:††Construct†a†bar†graph.

Page 25

You might also like