Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
694 views8 pages

Usiness Quiz Questions - India Business Quiz With Answers

This document contains 60 questions about business, economics, and finance from India. It includes multiple choice questions about companies like Tata, the World Bank, the Reserve Bank of India, mutual funds, banks, the stock market, and advertising slogans. The questions cover topics such as the history and leaders of various organizations, economic concepts, and details about prominent Indian businesses.

Uploaded by

booanbu
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
694 views8 pages

Usiness Quiz Questions - India Business Quiz With Answers

This document contains 60 questions about business, economics, and finance from India. It includes multiple choice questions about companies like Tata, the World Bank, the Reserve Bank of India, mutual funds, banks, the stock market, and advertising slogans. The questions cover topics such as the history and leaders of various organizations, economic concepts, and details about prominent Indian businesses.

Uploaded by

booanbu
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

B usiness Quiz Questions - India Business

Quiz with Answers


1)What is the name of Head Quarters of Tata
Group?
Answer: Bombay House
2) India's first steel mill was built by Tata. In which
year was it completed?
Answer: 1911
3) About 66% of the Tata capital is allocated by Tata
Sons for which purpose?
Answer: Philanthropic trusts
4) What was the first Indian luxury hotel established
by the Tata Group?
Answer: Taj Mahal Hotel
5) The Tata group consists of how many companies?
Answer: 80
6) When was the ministry of divestment formed in
India?
Answer: 1999
7) Which was the first successful divestment of a PSU
carried out by the ruling NDA combine?
Answer: Lagan Jute Machinery Company Ltd
8) Who were the final three bidders for Balco when it
was being privatised?(Bharat Aluminium Corporation
ltd)
Answer: Sterlite, Hindalco, Alcoa
9) Who was the first minister for divestment under
NDA government?
Answer: Arun Jaitley
10) Under which Indian prime minister were
guidelines for the divestment process first laid down?
Answer: Chandra Shekhar
11) Who are the Bretton Woods Sisters?
Answer: World Bank and IMF
12) Who is the President of World Bank?
Answer: Robert Bruce Zoellvick
13) Who is the President of IMF?
Answer: Domanic Strauss Kahan
Page 1/4

14) Who is WTO Chief?


Answer: Pascal Lamy
15) When did the World Bank come into being?
Answer: July 1944
16) What was Former Name of World Bank?
Answer: International Bank for Reconstruction and
Development (IBRD)
17) Who was the first president of the World Bank?
Answer: Eugene Meyer (18 June, 1946)
18) Which Asian nation was the first to get a World
Bank loan?
Answer: India on August 18, 1949 for Railway
Reconstruction and Development.
19) When did India sign the World Bank Articles of
Agreement?
Answer: 1945
20) Which organisation instituted the Nobel Prize for
Economics?
Answer: Sveriges Riksbank (Bank of Sweeden)
21) Who is the first Asian to win the Nobel Prize for
Economics?
Answer: Amartya Sen (for his studies in Wellfare
Ecconomics)
22) How many women have won the Nobel Prize for
Economics since 1969?
Answer: None
23) Who is the oldest recipient of the Nobel Prize for
Economics?
Answer: William Vickrey
24) How many times have three people shared the
Nobel Prize for Economics?
Answer: Three Times
25) Who was the first governor of the Reserve Bank of
India?
Answer: Sir Osborne Smith (April 1st, 1935)
26) Who has been the longest-serving RBI governor?
Answer: Sir Bengal Rama Raju
27) Who had the shortest term as RBI governor?
Answer: A.Ghosh
28) Which RBI governor has written Indian Economy:
Essays on Money and Finance?
Answer: Dr C Rangarajan
29) Who was the first Indian to become the RBI
governor?
Answer: Sir Chintaman D Deshmukh
30) Which brand of scooter when translated into
Italian means 'wasp'?
Answer: Vespa

31) Which popular car audio system company's name


when translated into German means 'blue point'?
Answer: Blaupunkt
32) Which brand name is derived from the word
'polar' suggesting coolness?
Answer: Polo
33) When translated in Korean what does Daewoo
mean?
Answer: Great Universe
34) With a presence in 27 countries, the name of which
company means 'three oceans?'
Answer: Sanyo
35) Which was the first private mutual fund company
in India?
Answer: Kothari Pioneer(1993)
36) Samir Arora, who recently was banned by the
Securities and Exchange Board of India, was a part of
which mutual fund?
Answer: Alliance Capital
37) Which was the first public sector mutual fund to
be set up after the Unit Trust of India?
Answer: SBI Mutual Fund
38) How many mutual funds are there in India today?
Answer: 31
39) HDFC Standard Life Mutual Fund recently
bought out which of its competitors?
Answer: Zurich India Mutual Fund
40) Which is the official advertising agency of the
Indian government?
Answer: Directorate of Audio Visual Publicity
41) Which ad agency manages the career of cricket
star Yuvraj Singh?
Answer: Percept D'Mark
42) Which Indian biscuit brand is the single largest
selling biscuit in the world in its segment?
Answer: Parle G
43) The late television star and actress, Priya
Tendulkar, used to endorse which brand of biscuits?
Answer: Priya Gold
44) Which biscuit company was associated with the
TV programme, Kaun Banega Crorepati?
Answer: Britannia Industries
45) Which was the first Indian bank to open an
international branch and where?
Answer: Bank of India in London
46) Which bank was founded in 1906 at the temple
town of Udupi and is today among one of India's
largest
banks?
Answer: Corporation Bank
47) When were banks in India nationalised?
Answer: 1969

48) Rana Talwar, who is now the head of Sabre


Capital, was formerly the CEO of which bank?
Answer: Standard Chartered Plc
49) Who is behind the current Wipro, Britannia,
Marico and Lakme logos?
Answer: Shombit Sengupta
50) Who was the first Indian actress to model for Lux
soap?
Answer: Leela Chitnis
51) What do you call a stock market trend that is
neither bullish nor bearish?
Answer: Chicken market
52) What is picking stocks that have already sunk to
the bottom but still have some bounce in them left
called?
Answer: Cigar butt hunting
53) How many stock exchanges are there in India?
Answer: 23
54) What are illiquid stocks that do not follow SEBI
rules called?
Answer: Z stocks
55) By what name is the building 'Phiroze Jeejebhoy
Towers' better known as?
Answer: Bombay Stock Exchange
56) Which company's ad line was 'Geography is
History'?
Answer: Iridium
57) What publication advertised itself with the lines
"Software for the most advanced microprocessor on
this
planet"?
Answer: The Economic Times
58) "The Brighter Side of Life" is the ad line of which
of these companies/groups?
Answer: AV Birla group
59) "Don't blend in" is the ad line of which of these
companies/products?
Answer: Lifestyle International
60) "Life is One Incredible Journey" is the baseline of
which magazine?
Answer: Outlook Traveller

You might also like