Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

100% found this document useful (1 vote)
5K views9 pages

Accenture Questions With Answers

This document contains 25 logical reasoning questions and their explanations from Accenture. The questions test a variety of logical reasoning skills including identifying which item does not belong in a group, determining relationships between items, solving word problems, and evaluating logical statements. The answers and explanations provided give the thought process and logic behind determining the correct response for each question.

Uploaded by

harish konda
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
5K views9 pages

Accenture Questions With Answers

This document contains 25 logical reasoning questions and their explanations from Accenture. The questions test a variety of logical reasoning skills including identifying which item does not belong in a group, determining relationships between items, solving word problems, and evaluating logical statements. The answers and explanations provided give the thought process and logic behind determining the correct response for each question.

Uploaded by

harish konda
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

1. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Chess
B. Badminton
C. Cricket
D. Volleyball
E. Table tennis

Answer –​ A. Chess
Explanation:​ Remaining games are played in the field

2. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Win
B. Compete
C. Triumph
D. Victory
E. Succeed

Answer –​ B. Compete
Explanation:​ Remaining words give the same meaning

3. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Jackal
B. Horse
C. Cat
D. Dog
E. Wolf

Answer –​ B. Horse
Explanation:​ Horse alone omnivores

4. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. YB
B. AD

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

C. IK
D. MP
E. WZ

Answer –​ C. IK
Explanation:​ Remaining pairs have 2 letters between them

5. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. BCDF
B. KJNL
C. RSTU
D. WXYZ
E. FGHP

Answer –​ C. RSTU
Explanation:​ Remaining are contained only consonants

6.​ Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Avoid
B. Obstruct
C. Block
D. Hamper
E. Impede

Answer –​ A. Avoid
Explanation:​ Remaining words give the same meaning

7.​ Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Arvind Kejriwal
B. Siddaramaiah
C. Draupadi Murmu
D. Mukul Sangma
E. Nabam Tuki

Answer –​ C. Draupadi Murmu

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Explanation:
Draupadi Murmu is governor of Jharkhand remaining all are CM 's

8. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Wheat
B. Corn
C. Millet
D. Jowar
E. Cotton

Answer –​ E. Cotton
Explanation:
Cotton is a fiber crop, remaining are food crops

9. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Sparrow
B. Parrot
C. Swan
D. Koel
E. Vulture

Answer –​ C. Swan
Explanation:
Only Swan is the water bird

10. ​Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?

A. Manure
B. Ammonia
C. Urea
D. Potash
E. Nitrogen

Answer –​ E. Nitrogen
Explanation:
All except Nitrogen are used as fertilizers

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

11. ​Statements:

I.​ The bank decided to give advances to the priority sector at the rate of interest at par with
the corporate sector.
II.​ The percentage of bad loans given by the banks to the priority sector is very low
compared to the corporate sector.

A. I is the cause and II is its effect.


B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are independent causes.
D. Both I and II are effects of independent causes.
E. Both I and II are effects of some common causes.

Answer –​ D. Both the I and II are effects of independent causes.


Explanation:
The bank can change its policy with the priority sector due to a change in the government
policy. Thus, it is an effect. But the same cause cannot be the reason for the percentage of
bad loans being less for the priority sector.

12.​ Statements:

I.​ Many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant this year.
II.​ The government medical colleges in the state could accommodate all the students who
sought admission this year.

A. I is the cause and II is its effect.


B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are effects of independent causes.
D. Both I and II are effects of some common causes.
E. Both I and II are independent causes.

Answer –​ B. II is the cause and I is its effect.


Explanation:
Statement II is the cause and statement I is its effect. As the government medical college
could accommodate all students who applied to it (and most medical students prefer
government colleges which are less expensive), many seats in the private medical colleges
in the state have remained vacant.

13. ​Statements:

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

I.​ The Ganges river is flooded due to large sheets of ice coming down from the Himalayas.
II.​ Many people in the Himalayan ranges lost their houses under huge sheets of ice.

A. I is the cause and II is its effect.


B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are effects of some common causes.
D. Both I and II are independent causes.
E. Both I and II are effects of independent causes.

Answer –​ C. Both I and II are effects of some common causes.


Explanation:
Both statements are the effects of some common cause. In this case, the cause is ‘melting’
or ‘sliding down of ice’ from the Himalayan mountain ranges. Some common climatic cause
is associated with the occurrence and hence the effects have been manifested in the
following way.

14.​ In a class of 20 students, Shreya is 5 from the top and Annie is 7 ranks below
Shreya. Find Annie’s rank from the bottom.

A. 3
B. 5
C. 6
D. 9
E. None of these

Answer -​ D. 9
Explanation:
Annie is 12 ranks from top, so from bottom = 20-12 + 1 = 9

15. ​Rita is sitting 5th from the left end of the row and Sita is 11th to the right of Rita
with Tina being 4th to left of Sita. Madhuri is 8th to the right of Tina. What is the total
number of students in the row if Madhuri is sitting at the extreme end?

A. 20
B. 28
C. 23
D. 33
E. 12
Answer -​ A. 20

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Explanation:
Rita is 5th from left, Sita 11th to the right of Rita, so 16th from the left end, Tina is 4th to left
of Sita so Tina is 12th from the left end. Now Madhuri is 8th to the right of Tina, this means
20th from left, so 20 students

16.​ Karuna is sitting 25th from the left end and Preeti is sitting 26th from the right end.
Preeti is at 20th to the left of Karuna. What is the total number of students sitting in
the row?

A. 21
B. 32
C. 26
D. 28
E. 30

Answer -​ E. 30
Explanation:
Karuna is 25th from the left end and Preeti is 20th to left of Karuna so Preeti is 5th from the
left end and given 26th from the right end, so total = (5+26) – 1 = 30

17.​ In a row of 30 children, A is 11th from the right end of row. If there are 4 children
between A and B, What is the position of B from the left end of the row?

A. 5
B. 8
C. 4
D. 6
E. Cannot be determined

Answer -​ E. Cannot be determined


Explanation:
Since it is not given that B is left of A or right of A, cant is determined.

18. ​Prerna is 5th from the left end and Charu is 4th from the right of the row. Charu
interchanges her position with the one who is sitting 3rd to the right of Prerna and
now Charu is 10th from the right end. How many children are there in the row?

A. 18
B. 20
C. 15
D. 17

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

E. 16

Answer -​ D. 17
Explanation:
Let A is 3rd to the right of Prerna, so Charu comes to his place so now charge is (5+3) = 8th
from the left end and also she is 10th from the right end, so in total (8+10)-1 = 17

19. ​Judge: Court:: Doctor:?

A. Municipality
B. Hospital
C. Tehsil
D. Factory
E. None of these

Answer –​ B. Hospital
Explanation:
The judge sits in court similarly doctor sits in a hospital

20. ​Carbon dioxide: Extinguish:: Oxygen:?

A. Foam
B. Explode
C. Burn
D. Isolate
E. None of these

Answer –​ C. Burn
Explanation:
Oxygen supports Burning similarly Carbon dioxide helps in extinguishing

21. ​Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse
E. None of these

Answer –​ A. Tiger

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Explanation:
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger

22. ​Den: lion:: stable: ?

A. Cat
B. Dog
C. Horse
D. Cow
E. None of these

Answer –​ C. Horse
Explanation:
Lion lives in den similarly Horse lives in Stable

23. ​Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Stress
B. Pressure
C. Strain
D. Force
E. None of these

Answer –​ B. Pressure
Explanation:
The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure
Pressure

24. ​In which year was Sugan born?

I.​ Sugan’s present age is 20 years more than his child


II.​ Sugans have two children. The first child was born in 1993?

A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Either I or II
E. Neither I or II

Answer –​ 5.Neither I or II

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/
Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Explanation:
From I:
S = 20+Which child(not mentioned)
From II:
Only data about first child

25. ​How many students did secure First class in a class of 50 students?

I.​ Double the number of first-class students secured second class and all the remaining
students failed
II.​ Number of students failed was twice the number of first class students in the class

A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Either I or II
E. Neither I or II

Answer –​ 3.Both I and II


Explanation:
From I:
No of Students Failed = 50-3x
From II:
No of Students Failed = 2x
2x = 50-3x
5x=50
X = 10

​https://www.freshersnow.com/placement-papers-download/

You might also like