Stability Analysis
1) What is the value of transient
stability limit?
a. Higher than steady state stability limit
b, Lower than steady state stability limit.
¢. Depending upon the severity of load
d. All of these
€. None of these
ANSWER: Lower than steady state
stability limit.
2) By using which component can the
transient stability limit of a power
system be improved?
a, Series resistance
Db. Series capacitor
¢. Series inductor
d. Shunt resistance
ANSWER: Series capacitor
3) What is transient stability limit?
a. The maximum flow of power through a
particular point in the power system
without loss of stability when small
disturbances occur
b. The maximum power flow possible
through a particular component connected
in the power system
€. The maximum flow of power through a
particular point in the power system
Without loss of stability when large and
sudden disturbances eecur
4. All of these
€. None of these
ANSWER: The maximum flow of power
through a particular point in the power
system without loss of stability when large
and sudden disturbances occur
4) Which among the following methods
is used for improving the system
stability?
a. Increasing the system voltage
b. Reducing the transfer reactance
€. Using high speed circuit breaker
d. All of these
‘. None of these
ANSWER: All of these
5) What is steady state stability limit?
a. The maximum flow of power through a
particular point in the power system
without loss of stability when small
disturbances occur.
1b. The maximum power flow possible
through a particular component connected
the power system.
¢. The maximum flow of power through a
particular point in the power system
Without loss of stability when sudden
disturbances occur
d. All of these
e. None of these
ANSWER: The maximum flow of power
through a particular point in the power
system without loss of stability when small
disturbances occur.
6) Which among these is a
classification of power system stability?
a. Frequency stability
b. Voltage stability
€. Rotor angle stability
d. All of these
fe. None of these
ANSWER: All of these
7). The stability of the power system is
not affected by which among the
A. Generator reactance
b. Line los
¢. Excitation of generatorsd. All of these
e. None of these
ANSWER: Line losses
8) What is power system stability?
a. The maximum power flow possible
through a particular component connected
in the power system,
b. The ability of the power system to
regain the state of operating equilibrium
point when the system is subjected to any
disturbances.
¢. It isa phenomenon in which a power
system losses its operating equilibrium
when subjected to large disturbances.
4. Allof these
¢. None of these
ANSWER: The ability of the power
system to regain the state of operating
equilibrium point when the system is
subjected to any disturbances.
1. The over voltage surges in power
systems me be caused by
A. Lightning
B. Resonance
C. Switching
D. Allof the above
WY View Answer
D. All of the above
2. The critical clearing time of a fault is
power system is related to
A, Reactive power limit
B. Short circuit limit
C. Steady-state stability limit
D. Transient stability limit
w View Answer
D. Transient stability limit
3. Our system stability is least affected by
A. Reactance of generator
B. Input torque
C. Losses
D. Reactants of tans
Y View Answer
C. Losses
4, Which portion of the our sys least
prone to faults?
A. Alternator
B. Transformer
C. Overhead lines
D. Underground cable
v View Al
A. Alternators
wer
5. The domains of power system where
directional overcurrent relay is
indispensable are
A. In case of parallel feeder protection
B, In case of ring main feeder protection
C. Both A and B
D. None of the above
wv View Answer
C. Both Aand B
6. The stability of the power system is not
affected by
A, Generator reactance
B. Line reactance
C. Excitation of generators
D. Line losses
v View Answer
D. Line losses
7. The Power Systems are operated with
power angle around
A. 10°
B. 30°
Cc. 70°
D. 80°
v View Answer
B. 30°8. Power system stability is defined as
A. That attribute of the system or part of
the system which enables it to develop
restoring forces between the elements
there of equal or greater than disturbing
forces so as to restore a state of
equilibrium between the elements
B. The maximum power flow possible
through some particular point in the
system when the entire or part of the
system is disturbed
C. Both A and B
D. Neither A or B
oY View Answer
A. That attribute of the system or part of
the system which enables it to develop
restoring forces between the elements
there of equal or greater than disturbing
forces so as to restore a state of
equilibrium between the elements
9. Stability limit of a power system is
defined as
A. That attribute of the system or part of
the lem which enables it to develop
restoring forces between the elements
there of equal or greater than disturbing
forces so as to restore a state of
equilibrium between the elements
B, The maximum power flow possible
through some particular point in the
system when the entire or part of the
system is disturbed
C. Both A and B
D. Neither A or B
a View Answer
B. The maximum power flow possible
through some particular point in the
system when the entire or part of the
system is disturbed
10. Steady-state stability of a power
system is the ability of the power system
to
A. Maintain voltage at the rated voltage
level
B, Maintain frequency exactly at 50 Hz
C. Maintain a spinning reserve margin at
all times
D. Maintain synchronism beeen
machines and on external tie lines
wv View Answer
D. Maintain synchronism between
machines and on extemal tie lines
IL. Steady-state stability of a power
system is improved by
A. Reducing fault clearing time
B. Using double circuit line instead of
single circuit line
C. Single pole switching
D. Decreasing generator inertia
w View Answer
B. Using double circuit line instead of
single circuit line
12. The critical clearing time of a fault is
power system is related to
A. Reactive power limit
B, Short circuit limit
C. Steady-state stability limit
D. Transient stability limit
W View Answer
D. Transient stability limit
13. With fault clearing time, the transient
stability limit of a power system
A. Increases
B. Decreases
C. First increases then decreases
D. First decreases and then increases
View Answer
B. Decreases
14. Transient disturbances are caused by15. The transient stability limit of a power
A, Sudden load changes system can be appreciably increased by
B. Switching operations introducing
C. Fault in the power system
D. All of the above A. Series inductance
B. Shunt inductance
View Answer C. Series capacitance
D. Allof the above D. Shunt capacitance
Y View Answer
€. Series capacitance
Swing Equation Swing Curve
1) Why are the series capacitors used?
a, Improve the voltage
b. Reduce the fault level
e. Compensate for line inductive reactance and improve the stability of the power system.
d. Improves the power factor
ANSWER: Compensate for
power system.
ductive reactance and improve the stability of the
Which among these is related to the critical clearing time of a fault in a power system?
= Published on 14 Oct 15
a, Transient stability limit
b, Steady state stability limit
c. Frequency limit
4. All of these
e. None of these
ANSWER: Transient stabili
y limit
9) Which among these cannot be determined from equal area crite
- Published on 14 Oct 15
a. Critical clearing angle
b. Critical clearing time
¢. Transient stability limit
4, Both (a) and (b)
c. All of these
ANSWER: Critical clearing time
10) What are the common assumptions made for the equal area criterion?
- Published on 14 Oct 15
a. The transmission line and machine resistances are neglected
b, Rotor speed of the machine is constant
¢. Mechanical input remains constant.
4. All of theseANSW
: All of these
11) For which among the following cases is the equal area criterion of stal
-Pul ied on 14 Oct 15
ity used?
a, One machine and infinite bus bar
b. No load on bus bar
c. Many machines and infinite bus bar
4d. All of these
e. None of these
ANSWER: One machine and infinite bus bar
12) Which stability information is obtained from the equal area criterion?
= Published on 14 Oct 15
a, Absolute stabi
b, Transient stal
¢. Steady state stabil
4. Both (b) and (¢)
¢. All of these
ANSWER: Absolute stability
13) Under what condition is the system stable under equal area criterion?
- Published on 14 Oct 15
a, The area under the curve Pa ~ 8 curve must increase to 20
b, The area under the curve Pa ~ 6 curve must become equal to 1
¢. The area under the curve Pa — 8 curve must reduce to zero,
None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: The area under the curve Pa~6 curve must reduce to zero.
Explanation
No explanation is available for this question!
14) Why are the series ca
- Published on 14 Oct 15
a. Improve the voltage
bb, Reduce the fault level
c. Compensate for line inductive reactance and improve the stability of the power system.
Improves the power factor
pacitors used?Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Compensate for line inductive reactance and improve the stability of the power
system,
Explanation:
No explanation is available for this question!
15) Which among the following methods are used to improve steady state stability?
- Published on 14 Oct 15
a, Reducing the reactance between the transmission and receiving points.
b. By using bundled conduetors.
¢. By increasing the excitation of generator or motor or both.
d. All of these
¢. None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: All of these
Explanation:
‘No explanation is available for this question!
16) Which curve represents the reluctance power in the following power angle curve of a
machine?
- Published on 14 Oct 15
a. Curve A
b. Curve B
©. Curve C
d. Curve A and curve B
©. Alll the above
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Curve C
Explanation:
No explanation is available for this question!
17) What is the range of ‘8’ for stable operation?
= Published on 14 Oct 15
a. 0° <5 < 45°
b. 45° < 8 < 90°
6. 0° <3 < 90°
0° <6 < 120°
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: 0° <6 < 90°
Explanation:
No explanation is available for this question!
18)_At what value of © the maximum power transfer takes place?
~ Published on 14 Oct 15
a 45°b.90°
c. 120°
d. 180°
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: 90°
Explanation:
No explanation is available for this question!
19) What is power angle equation of synchronous machines?
- Published on 14 Oct IS
a. An equation between electrical power generated to the angular displacement of the rotor
b. An equation between mechanical power generated to the angular displacement of the rotor
c. An equation between electrical power generated to the angular displacement of stator
windings
d. An equation between mechanical power generated to the angular displacement of stator
windings
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: An equation between electrical power generated to the angular displacement of
the rotor
Explanation:
No explanation is available for this question!
20) Which point on the graph represents the steady state stability limit of the system?
~- Published on 14 Oct 15
a. Point A
b. Point B
¢. Point C
d. Point D
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Point A
21) What will be the inertia constant H, for a water wheel generator having a speed less than
200 rpm?
~ Published on 14 Oct 15
a2-4
b.2-3
1-2
45-6
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: 2-3
Explanation:
No explanation is available for this question!
22) What are the main applications of the swing curves?
- Published on 14 Oct ISa, Designing the rotor field windings
b. Designing the protective devices
c. Used to limit the size of the machine
d. Alll of these
e. None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Designing the protective devices
Explanation:
No explanation is available for this question!
23) What information does the swing curve provide?
- Published on 14 Oct 15
a, Stability of the system.
b, Performance of the machine
©. The rotor performance
d. All of these
e. None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Stability of the system.
Explanation:
No explanation is available for this question!
24) What kind of differential equation is swing equation?
- Published on 14 Oct 15
a. Linear second order
b. Non linear first order
c. Linear first order
d. Non linear second order
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Non linear second order
Explanation:
No explanation is available for this question!
25) What is /are the major assumptions made in the calculation of swing equations?
- Published on 14 Oct 15
a, Damper windings are neglected
b. The machine is lossless
c. The machine has fo run at synchronous speed
d. Both (a) and (b)
e. All of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Both (a) and (b)
35) What does the swing equation describe?
~ Published on 19 Oct 15
a, The relative motion of rotor with the field windings of the machineb. The relative motion of the rotor with respect to stator field as a function of time.
c. The relative motion of stator field with the rated frequency of the machine
d. The performance curve of the machine
Answer Explanation Related Ques
36) What is the result of frequency instability?
- Published on 19 Oct 15
a. Voltage collapse
b, Frequency swings
c. Tripping of generating units
d. Both (b) and (c)
ec. All of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Both (b) and (c)
Explanation:
No explanation is available for this question!
37) What is frequency stability?
- Published on 19 Oct 15
a. To maintain steady frequency following severe disturbance resulting in the imbalance
between transformer and load
b. To maintain steady frequency following severe disturbances resulting in the imbalance
between generators and load
c. To maintain a steady frequency in all the protection components and the transmission lines.
d. Both (a) and (b)
e. All of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: To maintain steady frequency following severe disturbances resulting in the
imbalance between generators and load
Explanation:
No explanation is available for this question!
38) Which among the following phenomenon is generally associated with voltage stability?
= Published on 19 Oct 15
a. Temporary load reduction
b. Voltage is reduced
c. Voltage collapses
d. All of these
e. None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: All of these
Explanation:
No explanation is available for this question!
39) What is the main cause of voltage instability?= Published on 19 Det 15
a. Generators
b. Transformers
. Loads
4. Line losses
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: Loads
Explanation:
‘No explanation is available for this question!
40) What is voltage stability?
~ Published on 19 Oct 15
a. To maintain steady voltages at all the buses after the occurrence of fault
'b. To maintain steady voltages at all the buses before the occurrence of faut.
cc. To maintain the system frequency after the severe disturbances
All of these
e. None of these
Answer Explanation Related Ques
ANSWER: To maintain steady voltages at all the buses after the occurrence of fault
1) On what factors does the transient stability depend on?
~ Published on 19 Oct 15
‘a. Initial operating state
b. Severity of disturbances
. Voltage instability