Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
199 views4 pages

ch.4 Sorting of Materials Into Groups

This document contains a chapter about sorting materials into groups. It includes 10 multiple choice questions about classifying different objects based on their properties like shape, material, solubility, and whether they float. It asks students to group objects, identify odd ones out in lists, and compare the properties of solids, liquids, and gases. The chapter provides a way for students to learn about classifying and identifying properties of various materials.

Uploaded by

Sampathkumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
199 views4 pages

ch.4 Sorting of Materials Into Groups

This document contains a chapter about sorting materials into groups. It includes 10 multiple choice questions about classifying different objects based on their properties like shape, material, solubility, and whether they float. It asks students to group objects, identify odd ones out in lists, and compare the properties of solids, liquids, and gases. The chapter provides a way for students to learn about classifying and identifying properties of various materials.

Uploaded by

Sampathkumar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Chapter 4 Sorting Materials Into Groups

Question 1.
Name five objects which can be made from wood.
Answer:
1. Table
2. Chair
3. Bed
4. Stool
5. Almirah

Question 2.
Select those objects from the following which shine: Glass bowl, plastic toy, steel spoon,
cotton shirt.
Answer :
Among these, glass bowl and steel spoon are shining objects.

Question 3.
Match the objects given below with the materials from which they could be made.
Remember, an object could be made from more than one material and a given material could
be used for making many objects.
Object Materials
Book Glass
Tumbler Wood
Chair Paper
Toy Leather
Shoes Plastics
Answer :

Object Materials

Book Paper

Tumbler Glass

Chair Wood

Toy Plastics
Shoes Leather

Question 4.
State whether the statements given below are True of False ?
(1) Stone is transparent, while glass is opaque.
Answer:
False

(2) A notebook has lustre while eraser does not.


Answer:
False

(3) Chalk dissolves in water.


Answer:
False

(4) A piece of wood floats on water.


Answer:
True

(5) Sugar does not dissolve in water.


Answer:
False

(6) Oil mixes with water.


Answer:
False

(7) Sand settles down in the water.


Answer:
True

(8) Vinegar dissolves in water.


Answer:
True

Question 5.
Given below are the names of some objects and materials: Water, basketball, orange, sugar,
globe, apple and earthen pitcher Group them as:
(a) Round-shaped and other shapes
(b) Eatables and non-eatables
Answer :
(a) (i) Round-shaped: Basketball, orange, globe, earthen pitcher.
(ii) Other shapes: Water, sugar, apple.
(b) (i) Eatables: Water, orange, sugar, apple.
(ii) Non-eatables: Basketball, globe, earthen pitcher.
Question 6.
List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on an oil or
kerosene.
Answer:
• Oil
• Paper
• Wood
• Plastic mug
• Plastic plate
• Leaves
• Ice
• Wax

Question 7.
Find the odd one out from the following:
(a) Chair, Bed, Table, Baby, Cupboard
(b) Rose, Jasmine, Boat, Marigold, Lotus
(c) Aluminium, Iron, Copper, Silver, Sand
(d) Sugar, Salt, Sand, Copper sulphate
Answer :
(a) Baby (it is living while others are non-living).
(b) Boat (except it, all others are flowers).
(c) Sand (except it, all others are metals).
(d) Sand (except it, all others are soluble in water).

Question 8.
Write any four properties of materials.
Answer:
The four properties of materials are:
(a) Appearance
(b) Hardness
(c) Solubility
(d) Transparency

Question 9.
Why is mercury used in making thermometers?
Answer:
Mercury is used in making thermometers because:
1. Mercury is liquid at room temperature.
2. It is a good conductor of heat.
3. Mercury has lustre, so, it is easy to read the temperature shown by the level of
mercury.

Question 10.
Compare the properties of solid, liquid and gas.
Answer:
Solid Liquid Gas
1. Does not have a definite
1. Do not have a definite shape; they
1. Have a definite shape. shape; they take the shape of the
take the shape of the container.
container.
2. Have a definite size or 2. Do not have a definite size or
2. Have a definite volume.
volume. volume.
3. Negligible
3. Slightly compressible. 3. Highly compressible.
compressibility.
4. Particles do not move 4. Particles move freely but are
4. Particles can move freely.
freely. confined within a boundary.

You might also like