Qn 1.
To display the present working Directory
liji@liji-VirtualBox:~$ pwd
Ans: /home/liji
Qn2.To display files and folders in the current working directory
liji@liji-VirtualBox:~$ ls
Ans:Desktop Documents Downloads Music Pictures Public Templates Videos
Qn3.To display files and folders in the current working directory with hidden files
liji@liji-VirtualBox:~$ la -a
Ans:. .bashrc Desktop .gnupg Pictures .ssh
.. .cache Documents .local .profile Templates
.bash_logout .config Downloads Music Public Videos
Qn4.To display files and folders in the current working directory with access permissions
liji@liji-VirtualBox:~$ ls -al
Ans: total 72
-xr-x 15 liji liji 4096 Aug 28 00:04 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Aug 27 23:47 ..
-rw-r--r-- 1 liji liji 220 Aug 27 23:47 .bash_logout
-rw-r--r-- 1 liji liji 3771 Aug 27 23:47 .bashrc
drwxr-xr-x 10 liji liji 4096 Aug 28 00:04 .cache
drwx------ 12 liji liji 4096 Aug 28 00:05 .config
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Desktop
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Documents
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Downloads
drwx------ 3 liji liji 4096 Aug 28 08:59 .gnupg
drwxr-xr-x 3 liji liji 4096 Aug 28 00:02 .local
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Music
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Pictures
- rw-r--r-- 1 liji liji 807 Aug 27 23:47 .profile
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Public
drwx------ 2 liji liji 4096 Aug 28 00:04 .ssh
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Templates
drwxr-xr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 00:03 Videos
Qn5.To create a new directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~$ mkdir SDE
Qn6.To change to newly created directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~$ cd SDE
Qn7.To display current working directory
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ pwd
Ans: /home/liji/SDE
Qn 8.To create a file BCA in directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat> BCA
Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Qn 9.To display file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BCA
Ans: Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Qn 10.To create a file BCA in directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat >BSC
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 11.Display the contents of file BSC
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BSC
Ans: Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn.12.To append content of file BSC to the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat >>BCA BSC
Qn 13. To display the content of file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BCA
Ans: Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 14. To display the content of file BSC
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BSC
Ans: Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 15..To display the content of the directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ ls
Ans: BCA BSC
Qn 16:To display access permissions of files in the directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ ls -al
Ans: total 16
drwxrwxr-x 2 liji liji 4096 Aug 28 09:15 .
drwxr-xr-x 16 liji liji 4096 Aug 28 09:11 ..
-rw-rw-r-- 1 liji liji 71 Aug 28 09:19 BCA
-rw-rw-r-- 1 liji liji 32 Aug 28 09:18 BSC
Qn 17.To give execute permission to the file
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ chmod +x filename
Qn 18.To give all access permission to a file
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ chmod 777 filename
Qn 19.To sort contents of file BCA in ascending order
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ sort BCA
Ans: ananthu
Ancy
anju
Aswathy
Basil
Gayathri
jaes
Joel
rafeek
Shine
Vishnu
Qn 20.To sort contents of file BSC in ascending order
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ sort BSC
Ans: ananthu
anju
jaes
rafeek
Vishnu
Qn 21.To sort contents of file BCA in descending order
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ sort -r BCA
Ans: Vishnu
Shine
rafeek
Joel
jaes
Gayathri
Basil
Aswathy
anju
Ancy
ananthu
Qn 23.To display the first ten lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ head BCA
Ans: Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
Qn 24.To display the first 5 lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ head -5 BCA
Ans: Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Qn 25.To display the last 10 lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ tail BCA
Ans: Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 26.To display the last 3 lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ tail -3 BCA
Ans:anju
ananthu
rafeek
Qn 27.To sort and display the last 5 lines of the file BCA(to join two commands we use pipe
symbol ‘|’)
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ sort BCA| tail -5
Ans: jaes
Joel
rafeek
Shine
Vishnu
Qn 28.To display Calendar
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cal
Ans:
August 2020
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Qn 29To display Calendar of the year 2020
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cal 2020
Ans:
2020
January February March
Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 1 1 2 3 4 5 6 7
5 6 7 8 9 10 11 2 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 12 13 14
12 13 14 15 16 17 18 9 10 11 12 13 14 15 15 16 17 18 19 20 21
19 20 21 22 23 24 25 16 17 18 19 20 21 22 22 23 24 25 26 27 28
26 27 28 29 30 31 23 24 25 26 27 28 29 29 30 31
April May June
Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 1 2 1 2 3 4 5 6
5 6 7 8 9 10 11 3 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 13
12 13 14 15 16 17 18 10 11 12 13 14 15 16 14 15 16 17 18 19 20
19 20 21 22 23 24 25 17 18 19 20 21 22 23 21 22 23 24 25 26 27
26 27 28 29 30 24 25 26 27 28 29 30 28 29 30
31
July August September
Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 1 1 2 3 4 5
5 6 7 8 9 10 11 2 3 4 5 6 7 8 6 7 8 9 10 11 12
12 13 14 15 16 17 18 9 10 11 12 13 14 15 13 14 15 16 17 18 19
19 20 21 22 23 24 25 16 17 18 19 20 21 22 20 21 22 23 24 25 26
26 27 28 29 30 31 23 24 25 26 27 28 29 27 28 29 30
30 31
October November December
Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5
4 5 6 7 8 9 10 8 9 10 11 12 13 14 6 7 8 9 10 11 12
11 12 13 14 15 16 17 15 16 17 18 19 20 21 13 14 15 16 17 18 19
18 19 20 21 22 23 24 22 23 24 25 26 27 28 20 21 22 23 24 25 26
25 26 27 28 29 30 31 29 30 27 28 29 30 31
Qn 31.To display date
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ date
Friday 28 August 2020 09:33:13 AM IST
Qn 32.To locate a file BCA in a directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ find BCA
Ans: BCA
Qn 33. To locate a directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cd
liji@liji-VirtualBox:~$ find SDE
Ans: SDE
SDE/BSC
SDE/BCA
Qn 34. To search a word Aswathy in the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ grep Aswathy BCA
Ans: Aswathy
Qn 35. To count number of lines,words,characters in a file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ wc -l -w -c BCA
Ans: 11 11 71 BCA
Qn.36.To replace all ‘A’ in a file with letter ‘e’ in file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ tr 'A' 'e' <BCA
Ans: Basil
eswathy
ency
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 37.To count the number of lines,words ,characters in a file and redirect its ouput to a file
students
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ wc -l -w -c BCA >students
Qn 38.To display the content of file students
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat students
Ans: 11 11 71 BCA
Qn 39.To replace all ‘A’ in a file with letter ‘e’ in file BCA and redirect the content in file
students
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ tr 'A' 'e' <BCA >students
Qn 40.To display the content of file students
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat students
Ans: Basil
eswathy
ency
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 41.To display first letter of all lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cut -c -1 BCA
Ans: B
A
A
G
J
S
V
j
a
a
r
Qn 42.To display first 2 letters of all lines of the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cut -c -2 BCA
Ans: Ba
As
An
Ga
Jo
Sh
Vi
ja
an
an
ra
Qn 43. To display the file that donot have ‘A’ in the file BCA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ grep -v 'A' BCA
Basil
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 44.To copy the content of file BCA to BCAA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cp -i BCA BCAA
Qn 45.Display content of file BCAA
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BCAA
Ans: Basil
Aswathy
Ancy
Gayathri
Joel
Shine
Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 46. To move a file or rename a file
iji@liji-VirtualBox:~/SDE$ mv BSC ABC
Qn 47.Display the content of file ABC
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat ABC
Ans: Vishnu
jaes
anju
ananthu
rafeek
Qn 48. To display the content of file BSC
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ cat BSC
cat: BSC: No such file or directory
Qn 49.Remove file BCAA after prompting confirmation
liji@liji-VirtualBox:~/SDE$ rm -i BCAA
rm: remove regular file 'BCAA'? y
Qn 50.Remove directory SDE
liji@liji-VirtualBox:~$ rmdir SDE