Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
730 views16 pages

Direction Sense Qs

This document provides a free ebook with practice questions related to directions and sense orientation. It includes 20 multiple choice questions about interpreting directions like north, south, east, west as well as calculating distances and directions between points. The questions get progressively more complex, incorporating terms like clockwise, anti-clockwise and U-turns. Answers to each question are provided. Additional coding formats and 8 conditions are given for a set of 5 more advanced questions.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
730 views16 pages

Direction Sense Qs

This document provides a free ebook with practice questions related to directions and sense orientation. It includes 20 multiple choice questions about interpreting directions like north, south, east, west as well as calculating distances and directions between points. The questions get progressively more complex, incorporating terms like clockwise, anti-clockwise and U-turns. Answers to each question are provided. Additional coding formats and 8 conditions are given for a set of 5 more advanced questions.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 16

FREE EBOOK

DIRECTION
Important

SENSE
Practice Questions

For Different Banking Exams


Direction Sense Questions Free ebook

(Directions 1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions
that follow:

M % N means M is to the right of N at a distance of 1m.


M @ N means M is to the left of N at a distance of 1m.
M $ N means M is to the north of N at a distance of 1m.
M # N means M is to the south of N at a distance of 1m.
The persons are facing the south direction.

1. A % B # C % D, then D is in which direction with respect to A?

1) North
2) South-East
3) South
4) South-West
5) North-West

Answer – 5) North-West

2. A # B % C $ D, then D is in which direction with respect to A?

1) North
2) North-East
3) West
4) South
5) South-West

Answer – 3) West

3. E $ F @ G # H, then H is in which direction with respect to E and what is distance


between H and E?

1) North, 1m
2) South, 1m
3) South-East, 1m
4) West, 1m
5) East, 1m

Answer – 5) East, 1m

4. A # B % C $ D % E, then E is in which direction with respect to B?

1) North
2) South-West
3) North-East
4) South-East
5) West
Direction Sense Questions Free ebook

Answer – 2) South-West

5. P # R @ S @ Q $ T, Then R is in which direction with respect to Q and at what


distance?

1) North, 1m
2) South, 2m
3) West, 2m
4) East, 2m
5) North-East, 1m

Answer – 3) West, 2m

6. A person starts walking in north to his house and walks 50m. Now he took a right
turn and walks 20m and after that he took another right and walks 20m. Now he is
moving towards his house. In which direction he is walking?

a) south east
b) south west
c) north east
d) north west
e) None of these

Answer – b) south west

7. Ramesh starts walking in north direction and after walking some distance he turns
to 45 degree in clockwise direction. After that he turns 180 degree anti clockwise
and again 45 degree in clockwise direction. Now in which direction Ramesh is
walking

a) west
b) east
c) north
d) south
e) None of these

Answer – a) west

8. Raju starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he
tooks a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a
point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the
Raju from the initial point.

a) 10m, south east


b) 10m, north west
c) 10m, north east
d) 10m, south west
e) None of these
Direction Sense Questions Free ebook

Answer – c) 10m, north east

9. Aman goes 6 m North and turns right and walks 8 m. Again, he turns to his right
and walks 4 m. After this, he takes another turn to his right and walks 8 m. So, what
is the distance between his current position and his starting point?

(a) 1m
(b) 3m
(c) 5m
(d) 2m

Correct Answer: Option (d) – 2 m

10. If South-West becomes East, South-East becomes North and so on. What will
North become?

(a) South-West
(b) South-East
(c) North-West
(d) North-East

Correct Answer: Option (a) – South-West

11. Vivek walks 10 m towards the South. From there he takes a U-Turn and walks 6
m. Then, he takes a left walks 3 m. What is the distance and direction of his current
location with respect to his starting point?

(a) 5 km, South-West


(b) 4 km, South-West
(c) 5 km, South-East
(d) 5 km, North-West

Correct Answer: Option (a) – 5 km, South-West

12. Aman is 40 km away from Akhil in the South-West Direction. Anthony is 40 km


away from Akhil in the South-East direction, then what is the direction of Anthony
with respect to Aman?

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Correct Answer: Option (c) – East


Direction Sense Questions Free ebook

13. A ran 15m towards South, took a turn towards east and ran 20m and again he
took a turn towards the north and ran 15m. What is the distance between his current
position and his starting position?

(a) 10
(b) 15
(c) 30
(d) 20

Correct Answer: Option (d) – 20

14. Lakhan left his home for a run and ran 15 km in the Northern direction. Then he
turned left and ran 10 km. Then he turned another left and ran 5 km. Finally, he took
a turn to the East and ran 10 km. In which direction is his current location with
respect to his home?

(a) North
(b) South
(c) Northwest
(d) South-East

Correct Answer: Option (a) – North

15. Arpit walked a distance of 8 km in Eastern direction and then took a U-turn and
walked 13 km, then she turned south and walked 4 km; After which she turned left
and walked 5 km; and finally, she turned north and walked 3 km. How far is she from
the starting point?

(a) 8 km
(b) 10 km
(c) 1 km
(d) 3 km

Correct Answer: Option (c) – 1 km

16. Arun started walking towards North and walked for 5 km, then he turned right
and walked for 3 km, he took another right turn and walked 5 km and finally, he took
a left turn and walked 2 km. What is Arjun’s current direction from his starting point?

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Correct Answer: Option (c) – East


Direction Sense Questions Free ebook

17. Shyam is doing an exercise with his legs up and head down. He is facing west.
In which direction, will his left hand be?

(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Correct Answer: Option (A) – North

18. Naman runs 5 km in the east direction from his home. He then takes a left and
runs 15 km. He then takes a right turn and runs 10 km. He then took a turn towards
the south and ran 15 km. What is the distance between his home and his current
location?

(a) 10 km
(b) 15 km
(c) 20 km
(d) 30 km

Correct Answer: Option (B) – 15 km

19. A postman was returning to the post office which was in front of him to the south.
When the post office is 80m away from him, he turned to the right and walks 50m to
deliver the last letter. He continues walks in the same direction for 20 meter and then
took a left turn and walks 80 meter. How many meters was he away from the post
office

a) 30
b) 40
c) 60
d) 70
e) None of these

Answer – d) 70

Directions (20-24): Read the following information carefully to answer the questions
that follow. The questions are based on following coding formats:

# – North
@ – South
% – East
$ – West
! – Either 4 or 6 m
& – Either 3 or 10 m

Examples: @ means P is South of Q, P#$Q means P is North-West of Q, P$!Q


means P is West of Q at a distance of either 4 or 6 m.
Conditions given are as:
Direction Sense Questions Free ebook

I. A#&B
II. A#$C
III. C%B
IV. C$!D
V. E@&D
VI. F$!E
VII. G#!F
VIII. G@$C

20. Given H$G, HG = 3m, B#H. Find distance between B and C?

1) 4m
2) 5m
3) 6m
4) 7m
5) Cannot be determined

Answer – 2) 5m

21. If B#G, then which of the following is true regarding points B and G?

1) G#&B
2) B#&G
3) B@!G
4) G@!B
5) None of these

Answer – 4) G@!B

22. A man starts walking from point A walks for 5m in ‘%’ direction, reaches point J,
turns ‘@’ direction and now walks 7m to reach point G. Given J#G. What is the
distance between points C and A. (Take points from question number 1 also).

1) √38m
2) √34m
3) √42m
4) 4√8m
5) 4√3m

Answer – 2) √34m

23. If distance point G and E is 6√2m, then find distance between points G and C?

1) 2√5m
2) 3√5m
3) 5√6m
Direction Sense Questions Free ebook

4) 4√6m
5) 5√2m

Answer – 1) 2√5m

24. If K@!D and G$K, what is the maximum area of the quadrilateral formed by
joining points K, G,

1) 36
2) 49
3) 64
4) 30
5) 25

Answer – 1) 36

25. A man standing facing north starts walking. After walking for 5 m he took a left
turn and walked for 10m. Now he walked for 20 m after turning to his right and again
he turned right and finally stopped after walking 10 m. What is the distance from the
starting point?

A) 18 m
B) 20 m
C) 15 m
D) 25 m
E) None of these

Correct Answer: D) 25 m

26. From a point Saket starts walking in south-east direction. After walking for 6 m,
he turned to west and walks another 10 m. Now he turned towards north-west and
walks 6 m and then finally stopped after turning to east and walking 2 m. Find the
distance from the starting point.

A) 10 m
B) 8 m
C) 12 m
D) 6 m
E) None of these

Correct Answer: B) 8 m
Direction Sense Questions Free ebook

27. From a point Sohail started walked towards south. After walking for 20 m, he
took a left turn and walked 40 m. Again he took a left turn and walked 15 m. Now he
turned to his right and finally stopped after walking 10 m. How far is he from the
starting point?

A) 42.50 m
B) 50.25 m
C) 30.75 m
D) 45 m
E) None of these

Correct Answer: B) 50.25 m

28. A person started walking in south direction. After walking for 40 m he turned to
his left and then walked 20 m. Now he turned to north and walked 30 m. In which
direction is he now with respect to starting point?

A) South-east
B) North-east
C) North
D) South
E) North-west

Correct Answer: A) South-east

29. Point A is 7 m west of point B. Point C is 5 m north of point B. A point D on AB 2


m away from point A meets BC at point E with DE = √34 m. Find the distance EC.

A) 3 m
B) 2 m
C) 4 m
D) Data inadequate
E) None of these

Correct Answer: B) 2 m

Directions (30-32): Study the following information to answer the given questions:

Eight persons M through T are standing in such a way that O is 20 m apart from N
towards West, N is 30 m South with respect to M. M is 40 m towards West with
respect to Q. P is 50 m towards South with respect to Q. R is 15 m apart from S
towards North. T is 20 m towards East with respect to S. R is 40 m towards West
with respect to P.

30. In which direction is Q standing with respect to R?

A. North-West
B. North
C. North-East
Direction Sense Questions Free ebook

D. Cannot be determined

Answer – Option C

31. If one more person U is standing towards South-West with respect to P, then in
which direction is T, standing with respect to U?

A. South-West
B. North-East
C. North-West
D. Cannot be determined

Answer – Option D

32. What is the direction of O with respect to S?

A. North-West
B. North
C. West
D. Cannot be determined

Answer – Option A

33. Karim facing towards south moved straight 8 km and from there turned to her
right 90° and travelled 7 km. Then she took a 45° turn to her left and travelled 4 km.
Where would she be now with respect to the starting point?

A. South
B. South-east
C. North-east
D. South-west

Answer – Option D

34. A person starts from his home moves 15 m towards east and then turn 45’
towards its left and walk 15m. After that he moves towards west and stop at the point
P after covering 15m. Determine the distance and direction of the point P from his
house.

A. South east and 15


B. north east and 15
C. South west and 15
D. North west and 15
Direction Sense Questions Free ebook

Answer – Option B

35. A boy facing north turns 60’ in clockwise direction and then turns 150’ in anti-
clockwise. In which direction now he is facing.

A. north
B. south
C. east
D. west

Answer – Option D

36. Yashi starts from a point A and moves 3 m straight then take a right turn and
walk 4 m, again take a left turn and walk 5m. Finally he takes a left turn and walk 4m
now he is facing north, so in which direction he starts.

A. north
B. south
C. east
D. west

Answer – Option C

37. A person going 40m to the south of his house.Then he turned left and go 20m
and turn to north and walk 30m then start walking to my house. In which direction he
was walking now ?

A. East South
B. West North
C. North West
D. North East

Answer – Option C

38. If a person walks 3m towards South from point W and reaches point Q, which of
the following 2 points would fall in straight line including Q

A. Q,Y, Z
B. Q,X, Y
C. Q,W, X
D. Q,X, Z

Answer – Option A
Direction Sense Questions Free ebook

Direction(39-43): There are 5 friends A, B, C, D and E standing randomly. B is to the


northeast of E. D is 2km to the east of E, who is 6km to the west of A. C is to the
northwest of D and in the line of EB. D is 4km the south of B.

39. In which direction is C with respect to A ?

A. South west
B. South east
C. Northeast
D. Northwest
E. None of these

Correct Answer: “D”

40. In which direction is A with respect to B ?

A. Southeast
B. Southwest
C. Northwest
D. Northeast
E. None of these

Correct Answer: “A”

41. What is the distance between D and A ?D

A. 5km
B. 4km
C. 6km
D. 3km
E. None of these

Correct Answer: “B”

42. What is the shortest distance between B and A?

A. 57√7 km
B. 42√2 km
C. 62√2 km
D. 35√5 km
E. None of these

Correct Answer: “B”


Direction Sense Questions Free ebook

43. What is the shortest distance between between B and E?

A. 27√7 km
B. 42√2 km
C. 62√2 km
D. 35√5 km
E. None of these

Correct Answer: “D”

44. Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m. He then
turned to south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that
he turned right and walked 18 m and finally he turned left to and walked 48 m.
What is the total distance travelled by Ankush in south direction during the entire
journey?

A. 40 m
B. 54 m
C. 36 m
D. 44 m

Correct Answer: “A”

Direction (45 – 50): Read the following information carefully and answer the
questions given beside.

In the following questions, the symbols &, %, * and # are used with the following
meanings as illustrated below. Study the following information and answer the given
questions:
Note: The directions which are given indicates exact directions.
A&B – A is in the south direction of B.
A*B – A is in the north direction of B.
A%B – A is in the east direction of B.
A#B – A is in the west direction of B.
A@BS - A is the mid-point of BS vertically.
Note– For southeast direction it used to be written as A&%B and so on…

When it is given that the Car honks once then it will be considered as the car taken a
left turn and if it is given as the car honks twice then it will be considered as the car
takes a right turn.

Point A is %15m of point B. Point C is *33m of point A. Point D is *25m of point B.


Point E is #20m of point D. Point F is &40m of point E. Point G is %40m point F.
Point H@IG. Point I is *30m of Point G.
Direction Sense Questions Free ebook

45. What distance the car has to travel from point I to reach the airplane which is
parked at point A?

1) 22m
2) 6√10 m
3) 43 m
4) 35m
5) 5√10m

Correct Answer – 5) 5√10m

46. What could the possible shortest route to reach point D from point C?

1) Started in east till 15km, honks once, cover 8km


2) Started in west till 15km, honks twice, cover 8km
3) Started in south till 25km, honks once, cover 8km
4) Started in north till 5km, honks once, cover 8km
5) Started in west till 15km, honks once, cover 8km

Correct Answer – 5) Started in west till 15km, honks once, cover 8km

47. If Point J is &15m of point B then which of the following is the position of J with
respect to G?

1) *, 24m
2) #, 25 m
3) &, 15 m
4) #, 20m
5) None of these

Correct Answer – 4) #, 20m

48. Point H is in which direction from point B?

1) &
2) *
3) #
4) %
5) &%

Correct Answer – 4) %

49. Point F is in which direction from point I?

1) &#
2) *
3) #
4) %
5) &%
Direction Sense Questions Free ebook

Correct Answer – 1) &#

50. What is the shortest distance between point A and point E?

1) 5√97 m
2) 5√87 m
3) 5√74 m
4) 5√53 m
5) None of these

Correct Answer – 3) 5√74 m


FREE Ebooks Current Affairs
Download Now Explore Now

FREE MOCK TESTS + TOPIC TESTS + SECTIONAL TESTS

For Banking, Insurance, SSC & Railways Exams


Web APP

BLOG FORUM

Your one-stop destination Interact with peers & experts,


for all exam related exchange scores
information & preparation & improve your preparation.
resources.

Explore Now Explore Now

www.OliveBoard.in

You might also like