Zeal Education Society’s
Zeal College of Engineering and Research, Pune
Department of Computer Engineering
Name of the Teacher: Dr. Sunil M
Sangve
Class: BE Subject: Data Mining and Warehousing
AY: 2021-22 SEM: I
UNIT-2 Data Warehouse
1. is a subject oriented, integrated, time variant, non-volatile collection of data in
support of management decisions.
a) Data Mining
b) Data Warehousing
c) Web mining
d) Text mining
Ans: b
Explanation: Data Warehousing
2. Data Warehouse is
a) Read only
b) Write only
c) Read and write only
d) none
Ans: a
Explanation: Because of historical data storage
3. Expansion for DSS in DW is
a) Decision Single System
b) Decision storable system
c) Decision Support System
d) Data Support System
Ans: c
Explanation: Decision support system
4. The important aspect of data warehouse environment is that data found within the
data warehouse is
a) Subject oriented
b) Time-variant
c) Integrated
d) All of the above
Ans: d
Explanation: All are correct
5. The time horizon in Data warehouse is usually
a) 1-2 year
b) 3-4 year
c) 5-6 years
d) 5-10 years
Ans: d
Explanation: 5 to 10 years
6. The data is stored , retrieved and updated in
Zeal Education Society’s
Zeal College of Engineering and Research, Pune
Department of Computer Engineering
a) OLAP
b) OLTP
c) SMTP
d) FTP
Ans: b
Explanation: Online Analytical Transaction processing
7. describes the data oriented in the data warehouse
a) Relational data
b) Operational data
c) Metadata
d) Informational data
Ans: c
Explanation: metadata
8. predicts the future trends and behaviours, allowing business managers to make
proactive knowledge-driven decisions
a) Data warehouse
b) Data mining
c) Datamarts
d) metadata
Ans: b
Explanation:
9. is the heart of Datawarehouse
a) Data mining database server
b) Data warehouse database servers
c) Data mart database servers
d) Relational database servers
Ans: b
Explanation: Data warehouse database servers
10. is the specialized data warehouse database
a) Oracle
b) DBZ
c) Informix
d) Redbricks
Ans: d
Explanation: Redbricks
11.---defines the structure of the data held in operational databases and used by operational
applications
a) User-level metadata
b) Data warehouse metadata
c) Operational metadata
d) Data mining metadata
Ans c
Explanation: Operational metadata
Zeal Education Society’s
Zeal College of Engineering and Research, Pune
Department of Computer Engineering
12._______ helds the catelog of the warehouse database system
a) Application level metadata
b) Algorithmic level metadata
c) Departmental level metadata
d) Core warehouse metadata
Ans: b
Algorithmic level metadata
Explanation:
13. maps the core warehouse metadata to business concepts, familiar and useful to
end- users
a) Application level metadata.
b) User level metadata.C.
c) Enduser level metadata.
d) Core level metadata
Ans: a
Explanation:
14. The star schema is composed of fact table.
a) One
b) Two
c) Three
d) four
Ans: a
Explanation: Only one fact table
15. The source of all data warehouse data is the
a) operational environment
b) informal environment
c) formal environment.
d) technology environmen
Ans: a
Explanation:
16.The @active data warehouse architecture includes which of the following?
a) At least one data mart
b) Data that can extracted from numerous internal and external sources
c) Near real-time updates
d) All of the above.
Ans: d
Explanation:
17.An operational system is which of the following?
a) A system that is used to run the business in real time and is
based on historical data.
b) A system that is used to run the business in real time and is
based on current data.
c) A system that is used to support decision making and is based on
Zeal Education Society’s
Zeal College of Engineering and Research, Pune
Department of Computer Engineering
current data.
d) A system that is used to support decision making and is based on
historical data.
Ans: b
Explanation:
18.A data warehouse is which of the following?
a) Can be updated by end users.
b) Contains numerous naming conventions and formats.
c) Organized around important subject areas
d) Contains only current data.
Ans: c
Explanation: Data warehouse is subject oriented
19. Good performance can be achieved in a data mart environment by extensive use of
a) Indexes
b) creating profile records
c) volumes of data
d) all of the above
Ans: d
Explanation:
20. Warehouse administrator responsible for
a) Administrator
b) Maintenance
c) both a and b
d) none of the above
Ans c
Explaination
21. What is data cube?
a) allows data to be modeled and viewed in multiple dimensions
b) data with dimensions
c) data values
d) description about data
Ans. a
23 .Which of the following is not a multidimensional data model?
a) Star schema
b) Fact constellation
c) Snowflake schemas
d) Entity-relationship model
Ans d
Explanation Three models of data warehouse: star, snowflake and fact constellation
24. Snowflake schema consists of fact tables
a) One
b) Two
c) Three
Zeal Education Society’s
Zeal College of Engineering and Research, Pune
Department of Computer Engineering
d) four ZCOMPUTER ENGINEERING
Ans a
Explanation Having only one fact table and many dimension tables
25.Fact constellation consists of fact tables
a) one
b) two
c) three
d) many
Ans d
Explanation Many fact tables and many dimension tables
Name and Sign of Subject Teacher