Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
87 views20 pages

Dom MCQ

This document provides a multiple choice quiz on design and materials topics. There are questions related to different joint designs like cotter joints, knuckle joints and their applications. Additional questions cover materials properties, stresses, shafts, keys, couplings, gears and pulleys. The quiz contains over 25 questions testing knowledge of engineering design and analysis concepts.

Uploaded by

Subhojit Mondal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
87 views20 pages

Dom MCQ

This document provides a multiple choice quiz on design and materials topics. There are questions related to different joint designs like cotter joints, knuckle joints and their applications. Additional questions cover materials properties, stresses, shafts, keys, couplings, gears and pulleys. The quiz contains over 25 questions testing knowledge of engineering design and analysis concepts.

Uploaded by

Subhojit Mondal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 20

Introduction to Design:

A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of


thefollowing:
1. The adaptation of existing design of an item is termed as

(a) Rational design (b) adaptive design (c) development design (c) development design (d)
none of these

Answer: (b)

2. Mild steel belongs to the following category

(a) low carbon steel (b) high carbon steel (c) medium carbon steel (d) alloy steel

Answer: (a)

3. Factor of safety is the ratio of

(a) breaking stress to working stress (b) endurance limit to yield stress (C) elastic limit to
ultimate stress (d) yield stress to working stress

Answer: (a)

4. The ultimate strength of Steel in tension in comparison to shear is in the ratio of

(a) 1:1 (b) 2:1 (c) 3.2 (d) 2:3 (e)1:2

Answer: (e)

5. Rankine's theory of failure 1s applicable for following type of materials

(a) brittle (b) ductile C) elastic (d) plastic (e) tough

Answer: (a)

6. Stress concentration is caused due to

(a) variation in properties of material from point to point in a member

(b) pitting at points or areas at which loads on a member are applied

(c) abrupt change of section

(d) all of these

Answer: (d)

7. Stress concentration in cyclic loading is more serious in

(a) ductile materials (b) brittle materials (C) equally serious in both cases (d) depends on
other factors (e )unpredictable

Answer: (a)

8. Endurance limit or fatigue limit is the maximum stress that a member can withstand for an
infinite number of load applications without failure when subjected to
(a) dynamic loading (b) static loading (C combined static and dynamic loading (d)
completely reversed loading (e) all of the above Answer: (d)

9. Maximum principal stress theory is applicable for

(a) ductile materials (b) brittle materials (c) elastic materials (d) all of the above (e) none of
the above

Answer: (b)

10. Shear stress theory is applicable for (a) ductile materials (b) brittle materials (c) elastic
materials (d) all of these

Answer: (b)

11. Medium carbon steel contains

(a) less than 0.3% carbon (b) 0.3 to 0.5% carbon (c) 05 to 1.4% carbon (d) 3 to 4% carbon

Answer: (b)

12. Steels used for welded assemblies are

(a) Medium carbon steel (b) mild steel (c) high carbon steel (d) alloy steel

Answer: (b)

13. Resilience of material is important when subjected to

(a) wear and tear (b) shock load (c) inertia load (d) steady load

Answer: (b)

14. Steels used for automobile bodies and hoods are

(a) Medium carbon steel (b) mild steel (c) high carbon steel (d) alloy steel

Answer: (b)

15. Steels used for helical springs are

(a) Medium carbon steel b) mild steel (C) high carbon steel (d) alloy steel

Answer: (C)

16. Fibres used for fibre-reinforced-plastics are made of

(a) Steel wires b) Hemp (c) glass and carbon (d) Asbestos

Answer: (c)

17. Synthetic rubber is used for

(a) V belt (b) gasket (c) seals (d) all three parts

Answer: (d)

18. Toughness of steel is increased by adding(a) nickel (b) chromium (c)sulphur (d) tungsten
Answer: (a)

19. Wear resistance of steel is increased by adding

(a) Nickel (b) chromium (c) sulphur (d) none of the above

Answer: (b)

20. Hardness of steel is increased by adding

(a) Nickel (b) molybdenum (C) sulphur (d) none of the above

Answer: (b)

21. Hardness of steel is increased by adding

(a) Chromium (b) molybdenum (c) tungsten (d) all of these

Answer: (d)

22. The endurance limit of the component can be increased by

(a) Increasing the size of component

(b) Short peening

(c) increasing the stress concentration

(d) Coating

Answer: (b)

23. The property of material which enables it to resist fracture due to high impact loads is
known as

(a) Elasticity (b) endurance (c) strength (d) toughness

Answer: (d)

24. Tensile of a mild steel specimen can be roughly predicted from following hardnesstest

a) Briwell (b) Rock well (c)vicker (d) Shore's scleroscope

Answer: (a)

25. Resilience of a material is important, when it is subjected to

(a) combined loading b) Fatigue (c) thermal stresses (d) wear and tear (e) shock loading

Answer: (e)

B. Fill in the blanks in the following statements:


26. The ultimate strength of steel in tension in comparison to shear is in the ratio of 1.33

27. Yield point in fatigue loading as compared to static loading is louder.

28. Factor of safety is the ratio of ultimate stress and working stress.

29. A lead screw with half nuts in a lathe, free to rotate in both directions has
square/acme threads.

30. Isotropic materials have identical properties in all dimensions.

C. State whether the following statements are True or False:


31. In static loading, stress concentration is more serious in brittle materials.

Answer: True

32. Steel containing upto 0.15% carbon is known as dead mild steel.

Answer: True

33. The algebraic difference between the minimum limit of size and the corresponding

Answer: False

34. The basic shaft system is one whose both the upper and lower deviations are zero.

Answer: False

35. To minimize stress concentration sharp corner is provided in proper position in the
component.

Answer: False

36. The material in which large deformation is possible before the absolute failure or fracture
is called brittle material.

Answer: False

Design of Simple Machine Parts:


A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of the
following:
1. A cotter joint is used to transmit

(a) axial tensile load only (b) axial compressive load only (c) combined axial and twisting
loads (d) axial tensile or compressive loads

Answer: (d)

2. A cotter joint is used to transmit

(a) axial tensile force only (b) axial tensile or compressive force (c) axial compressive force
only (d) combined bending and torsional moment

Answer: (b)

3. The taper on cotter is usuallyy

(a) 1in 24 (b) 1 in 8 (c) 1 in 100 d) 1 in 48\

Answer (a)
4. A taper is provIde for cotter

(a) to ensure tightness in operating condition (6) to provIde wedge action (c) to ease the
removal of cotter during disImantling (d) for all three reasons

Answer: (d)

5. The joint between the piston rod and the cross head of steam engine is

(a) knuckle joint (b) universal joint (C) cotter joint (d) key joint

Answer: (c)

6. Cotter joint is used for the joint between

(a) piston rod and cross head of steam engine (b) slide spindle and fork of valve mechanismm

(C) piston rod and tail rod or pump rod (d) for all three applications

Answer: (d)

7. A knuckle joint is used to transmit

(a) axial tensile force only (b) axial tensile or compressive force

(c) axial compressive force only (d) combined bending and torsional moment

Answer: (a)

8. The joint in valve mechanism of reciprocating engine is

(a) knuckle joint (b) universal joint (c) cotter joint (d) key joint

Answer: (a)

9. Knuckle joint is used for the joint between

(a) tie bars in roof trusses (b) links in suspension bridge (c) fulcrum of lever and support

(d) for all three applications

Answer: (d)

10. The pin in knuckle joint is subject to

(a) double shear stress (b) torsional shear stress (c) axial tensile stress (d) axial compressive
stress

Answer: (a)

11. In lever terminology, Teverage ts the ratio of

(a) load to eflort (b) effort to load (c) load arm to effort arm

(d eltort arm to load arm

Answer: (0)
12. In lever terninology, mechanical advantage is the ratio of

(a) load to effort (b) Effort lo load (c) load arm to effort am (d) effort arm to load arn

Answer: (a)

13. The bell crank lever in centrilugal goveror is

(a) first type of lever (b) second type of lever (C) third type of lever (d) none of the above

Answer: (a)

B. Fill in the blanks in the following statements:


14. The pin is kept is position in knuckle joint by means of a cotter and a split pin.

15. In sleeve and cotter joint, each cotter is in doubleshear,

16. The amount of taper for the cotter varies from 1in 48 to 1in 24

17. A cotter joint is used for connecting piston rod to the connecting rod.

18. A knuckle joint is also known as forked pin jont.

19. Cotter of a cotter joint is treated as a simply supported beam.

20. The failure of pin in knuckle joint is likely to be caused by bending.

21. Shear resisting area ot cotter used in socket and spigot cotter joint 2*b*t

[where b is the width and t is the thickness of cotter]

22. A Knuckle joint may readily disconnected for adjustments or repairs.

23. The draw of cotter need not exceed 3 mm.

C. State whether the following statements are True or False:


24. The cotter is uniform in thickness but tapered in width on one side. The to of this taper is
1: 5.

Answer: False

25. Calculation of the diameter of the rod which are fastened by knuckle joint are made by
considering failure of the rod in tension.

Answer: True

20. In a steam engine, the valve rod is connected to an eccentric by means of a knuckle joint.

Answer: True

27. Knuckle joint is used for connecting the piston rod and cross-head in a steam engine

Answer: False
Design of Shafts, Keys and Coupling, Spur Gear and Pulley:
A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of the
following:
1. Feather keys are generally

(a) tight in shaft and loose in hub (b) loose in shaft and tight in hub (c) tight in both shaft and
hub (d) loose in both shaft and hub

Answer: (a)

2.The width of the pulley should be

(a) cqual to the width of belt (b) less than width of belt (c)greater than width of belt (d) none
of these

Answer: (c)

3. The type of stresses developed in the key is / are

(a) shear stress alone (b) bearing stress alone (c) both shear and bearing stresses

(d) shearing, bearing and bending stresses

Answer: (c)

4.Crowning on a 300 mm width of pulley face should be

(a) 9 mm (b) 12 mm (c) 15 mm (d) 18 mm

Answer: (a)

5. Width of pulley should be

(a) Equal to the width of belt (b) less than the width of belt (c) greater than the width of belt

Answer: (c)

6. The usual proportion for the width of key is

(a) d/8 (b) d/6 (c) d/4 (d) d/2

Answer: (c)

7. The gears are termed as medium velocity gears, if their peripheral velocity Model is
Question

(a) 1-3 m/s (b) 3-15 m/s (C) 15-30 m/s (d) 30-50 m/s

Answer: (b)

8.The size of gear usually specified by-

(a) Pressure angle (b) Pitch circle dia (c) circular pitch (d) diametral pitch
Answer: (b)

9.A spur gear with pitch circle dia "D" and no. of teeth " T, The module " m"is-

(a) m=D/T (b) m=T/D (c) m=3.14*D/T (d) m=D*T

Answer: (a)

10. In a rack and pinion arrangement, the rack has teeth of---------------shape.

(a) Square (b) Trepazoidal

Answer: (b)

11. The radial distance from the-----------to the clearance circle is called working depth.

(a) Addendum circle (b) Dedendum circle

Answer: (a)

12. Product of diametral pitch and circular pitch is equal to-

(a) 1 (b) 1/3.14 (c) 3.14 (d) 3.14* no. of teeth

Answer: (a)

13. The backlash for spur gear depends upon-

(a) module (b) pitch line velocity (C) tooth profile (d) both (a) and (b)

Answer: (d)

14. The contact ratio lor gear is -

(a) zero (b) less than one (c) greater than one (d) none

Answer: (c)

15. If the centre distance of the mating gear having involute teeth is increased, than the
pressure angle -

(a) lncreases (b) Decreases (C) remain unchanged (d) none

Answer: (a)

16. Lewis equation in spur gear is used to find the

(a) Tensile stress in bending (b) Shear stress (C) compressive stress in bending (d) fatigue
stress

Answer: (c)

17. LewiS equation in spur gear is applied

(a) only on pinion (b) only on gear (c) to stronger of the pinion or gear (d) to weaker of the
pinion or gear

Answer: (d)
18. The static tooth load should be the ----------------dynamic load

(a) less than (b) greater than (c) equal to

Answer: (b)

19. A transmission shaft subjected to pure bending moment should be designed on the basis
of

(a) maximum principal stress theory (b) maximum shear stress theory

(c) distortion energy theory (d) Goodman or Soderberg diagrams

Answer: (a)

20. The shafts will have same strength on the basis of torsional rigidity, it

(a) diameter and length of both shafts is same b) material of both shafts is same

(c) angie of twist for both shafts is same (d) all oI above conditions are satistied

Answer: (d)

21. The angle of twist for a transmission shaft is inversely proportional [Model to Questo

(a) shaft diameter (b) (shaft diameter) (c) (shaft diameter) (d) (shaft diameter)

Answer: (d)

22. The product of diametral pitch P and circular pitch p is equal to

(a) 1/3.14 (b) 3.14 (c) 3.14/2 (d) 1

Answer: (b)

23. Backlash is

(a) sum ot the clearances of pinion and gear teeth

(b) the amount by which the width of a tooth space exceeds the thickness of meshing tooth on
pitch circle

(C) difference between the pitch circles of meshing gears

(d) difference between the dedendum and addendum of gear tooth

Answer: (b)

24. In case of spur gears, increasing pressure angle results in

(a) weaker teeth (b) bigger size of gear (c) higher pitch line velocity (d) wider base and
stronger teeth

Answer: (d)

25. In case ot spur gears, Lewis form factor depends upon

(a) module(b) number of teeth (C) pressure angle (d) b and C


Answer: (d)

26. Key is generally made of

(a) mild steel (b) high carbon steel (c) cast iron (d) wrought iron

Answer: (a)

B. Fill in the blanks in the following statements:


27. While designing pulley arms they are considered as cantilever beam.

28. Crowning on pulleys helps for automatic adjustment of position so that belt runs at the
middle

29. The failure of bolt in flange coupling is likely to caused by shearing.

30. When a pulley or other mating piece is required to slide along the shaft, a parallel

31. The amount by which the space width exceeds the thickness of matting tooth is known as
back lash.

32. Lewis equation is applied for gear tooth bending stress calculation.

33. Iron tyres are the example of interference fit.

34. The shaft length is increased by connecting two or more pieces of suitable lengths by
coupling.

C. State whether the following statements are True or False.


35. Keys are normally made from hot rolled MS bar

Answer: True

36. Flange coupling may be used for non-aligned shafts

Answer: False

37. The hub of a flange coupling is designed by considering it to be a sold shaft transmitting
the torsional moment of the shaft.

Answer: False

38.. The key connecting a flange coupling to a shaft is likely to fail in tension

Answer: False

39. In flange coupling, the weakest element should be key.

Answer: True

40. Rigid or flexible coupling is used when axes of two shafts may intersect each Olner.

Answer: False

41. The rectangular sunk keys are often provided with a gib head, that 1s for easy removal of
key.
Answer: True

42. Large speed reductions (greater than 20) in one stage of a gear train are possible

Answer: True

43. Easy manutacture and installation is the merit of gear drive as compared to other

Answer: True

44. The bolts in a rigid type flanged coupling connecting two shafts transmitting power are
subjected to shear and crushing forces.

Answer: True

Design of Fasteners:

A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of the
following:
1. The cross-section of a standard fillet weld is a triangle with base angles of

(a) 45 and 45° (b) 60° and 30° (c) 50°and40° (d) 20° and 70°

Answer: (a)

2. In a fillet welded joint, the throat of weld as compare to the size of weld bears the ratio

(a) 2.1:1.04 (b) 0.707:1 (c) 1.77: 1(d) 1:3

Answer: (b)

3.The transverse fillet welds are designed for

(a) tensile strength (b) shear strength (C) bending strength (d) compressive strength

Answer: (a)

4.When a nut is tightened by placing a washer below it, the threads or bolt are Subjected to

(a) direct shear stress (b) torsional shear stress (C) tensile stress(d) compressive stress

Answer: (a)

5.When the shear strength of nut is equal to the tensile strength of bolt, the height of nut(h)
should be

(a) h =0.5d (b) h -0.25 d (C)h=0.75 d (d) h= d

Answer: (a)

6. The shock absorbing capacity ofa bolt can be increased by

(a) increasing shank diameter (b) making shank diameter equal to core diameter of threads

(c) using castle nut in place of ordinary hexagonal nut


(d) using a washer

Answer: (b)

7.The shock absorbing capacity of a bolt can be increased by

(a) increasing stress in shank (b) increasing stress in core diameter of threads

(C) decreasing stress in shank (d) deereasing stress in core diameter of threads

Answer: (a)

8.The resilience oft a bolit can be increased by

(a) increasing shank diameter (b) increasing length of shank portion of bolt

(c) increasing core diameter of threads (d) using a washer

Answer: (b)

9.The inner diameter of washer is

(a) equal to the nut size (b) more than the nut size (C) less than the nut size (d) independent of
the nut size

Answer: (C)

10.Standard coarse threads are equally strong in failure by shear and failure by tension,

(a) h=0.4d (b)h =0.6d (c) h=0.5d (d) h=d

where d is nominal diameter of threads

Answer (a)

11. The resultant axial force on bolt depends upon

(a) Initial tension

(b) external applied load

(c) Stuffiness of bolt and parts held by bolt

(d) All three factors

Answer (d)

12. The principle of applying bent and presure is uscd in

(a) spot welding (b) seam welding (c) electric resistance welding (d) all thre methods

Answer (d)

13. In automobile-body work, he type of welding generally used is

(a) gas welding (b) clectric arc welding (c) electric resistance welding (d) thermit welding

Answer: (c)

14. In fusion welding process


(a) Only heat is used (b) only pressure is used

(c) Combination of heat and pressure is used (d) all the three methods are used

Answer (a)

15. The weakest plane in ainlet weld is

(a) The throat (b) side parallel to the force (c) smaller of two sides (d) side normal to the
force

Answer (a)

B. Fill in the blanks in the following statements:


16. In a metric thread designated by M40x3, the number 40 and 3 specify that the thread has
nominal diameter and pitch In mm.

17. The length of hub for flange coupling is taken as 1.5 times the diameter of shaft

18. The fastening devices having both ends threaded is called stud.

19. In welded joint the throat off weld as compared to size of weld is about 0.707 times.

20. The electric arc welding is a type of fusion welding.

21. Stud is the fastening devices which has its both ends threaded.

22. A washer is generally used to provide greater load bearing area.

C.State whether the following statements are True or False:


23. Welded joint is superior to riveted joint in respect of greater strength.

Answer: True

24. Multiple thread screws are used when quick motion is not needed without exerting much
force.

Answer: True

25. The failure of parallel fillet weld is considered as shear failure.[Model Question]

Answer: True

Antifriction Bearing:

1. The bearings of heavy series have capacity________over medium series.

(a) 10%-20%%(b) 20%-30%(c) 30%-40% (d) 40- 50%%

Answer: (b)

4.The ball bearing are usually made from-


(a) low carbon steel(b) medium carbon steel (c) high carbon steel (d) chrome nickel steel

Answer: (d)

5.The tapered roller bearing can take -

(a) radial load only (b) axial load only (c) both radial and axial load (d) none of the above

Answer:(C)

6.The piston pin bearings in heavy duty diesel engines are

(a) Needle roller(b) tapered roller (C) spherical roller (d) cylindrical roller

Answer: (a)

7.Which of the following is antifriction bearing8-

(a) journal bearing (b) pedestal bearing (c) collar bearing (d) needle bearing

Answer: (d)

8.Ball and roller bearings in comparison of sliding bearing have -

(a) more accuracy in alignment(b) small overall dimensions(c) low starting and running
friction (d) all of these

Answer: (d)

9.A bearing is designated by 405, means the bearing is of,

(a) Lignt Series with bare or Smm(b) Medium series with bare of 1 5mm (C) heavy series
with bare of 25mm (d) light series with width of 20mm

Answer: (a)

10. The listed life of a roller bearings, in a catalogue, is the

(a) Minimum expected life(b) maximum expected life (C) average lite (d) none of these

Answer: (a)

11. In hydrodynamic bearings

(a) the oil 1him pressure is generated only by the rotation of the journal

(b) the oil tiim is maintained by supplying oil under pressure

(c) do not require external supply of lubricant

(d) grease required to be applied

(e) none of the above

Answer: (a)

12. Antifriction bearings are


(a) sleeve bearings(b) hydrodynamic bearings (c) thin lubricated bearings(d) ball and roller
bearings (e) none of the above

Answer: (e)

13. Oil in Journal bearing should be applied at the point where load is

(a) nil or lightest(b) maximum (c) unpredictable (d) any one or the above

Answer: (a)

14. The rated life ot a bearing varies

(a) directly as load (b) inversely as square of load(c) inversely as cube of load (d) inversely as
fourth power of load (e) none of the atbove

Answer: (C)

15. In oil less bearings

(a) the oil film pressure is generated only by the rotation of the jourmal

(b) the oil film is maintained by supplying oil under pressure

(c) do not require external supply of lubricant

(a)grease required to be applied after some intervalsS

(e) none of the above

Answer: (c)

16. Ball bearing type screws find application in

a) vices (b) screw Jacks (c) earth moving machinery(d) feed mechanisms (e) steering
mechanism

Answer: (e)

17. Petroff's equation is used to find out

(a) load carrying capacity or he bearin8

(b) frictional losses m tne oa

(C) unit bearing pressure on the bearing

(d) pressure distribution around the periphery of the journa

Answer: (b)

18. Material used for self-lubricated bearing is

(a) Acetal (b) Polyurethane(C) Polytetrafluroethylene (Teflon) (d) any one of them

Answer: (d)

19. In Petroff's equation, it assumed that the lubricant film is


(a) converging (b) diverging

(d) converging diverging (C) unitorm (d) convergingdiverging

Answer: (c)

20. When the bearing is subjected to fluctuating or impact load the bearing characteristic
number should be. Times its minimum value

(a) 5 times(b) 10 times(C) 15 times (d) 20 times

Answer: (C)

B. Fill in the blanks in the following statements:


21. The bearing pressure is exerted at right angles to the shaft axis in a radial bearing.

22. The viscosity of lubricating oil-used in bearing determines oil film strength.

C. State whether the following statements are True or False:


23. The bearing modulus C refers to the bearing characteristic number at which for a fully
lubricated journal bearing, the amount of friction is minimum.

Answer: True

Ergonomics & Aesthetic Consideration in Design:


A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of the
following:
1. Which design consideration deals with appearance of the product?

(a) Ergonomics (b) Acsthetics(c) System design (d) Creative design

Answer: (b)

2. The objective of considering ergonomics in machine design is to

1. decrease physical stresses 2. make user adapt to the machine

3. make machine fit for the user 4. improve appearance of the product

(a) only 2 (b) 3 and4 (c) 1 and 3 (d) 1,3 and 4

Answer: (c)

3. Ergonomics' is related to human

(a) comfort(b) Safety (c) both 'a' & b (d) None of the above

Answer: (c)

4. Ergonomics principle suggested that

(a) Monitoring displays should be placed outside peripheral limitations


(b) Glow-in-the dark dials made of reflective substances are good for viewing in the nights

(c) Visual system should be preferred over auditory system in noisy locations

(d) All of the above

Answer: (d)

5.The height of the top of the work bench should be _________the height of the elbow of the
workmen.

(a) atb) above (C) below (d) Any of the above

Answer: (a)

6. If natural light s used as the principal mean of illumination at workspace, windows area
needs to the equal to_________of flow area.

(a) 20% (b) 30% (c) 40% (d) 50%

Answer: (b)

7. In designing an efficient workspace, the left hand will cover__________

(a) maximum working area(b) normal working area (c) minimal working arca

(d) any of the above

Answer: (a)

8. The most frequently used component are arranged

(a) left sideb) right side (C)central location (d) any of the above

Answer: (d)

9. The following subject(s) is (are) related to "Ergonomics ?

(a) Anthropology(b) Physiology (C) Psychology(d) All of the above

Answer: (d)

10. The priorities, when large number of controls and displays are to the arranged, are

(i) First priority; primary visual task

(ii) Second priority, Primary controls (interacting with primary visual task)

(iii) Third priority; Better controls-display relationship

(iv) Fourth priority; location of frequently used items with easy use

Which of the above is not correctly matched

(a) i (b) ii (c) iii (d) iv

Answer: (d)

11. For controlling the rotation through more than so0 degree, we use
(a) knob(b) Selector(c) Crankd) Wheel

Answer: (c)

12. The objective of considering ergonomics in machine design is to

1. decrease physical stresses

2. make user adapt to the machine

3. make machine fit for the user

4. improve appearance of the product

(a) Only 2(b) 3 and 4(c) I and 3(d) 1, 3 and 4

Answer: (e)

13: According to ergonomics, all design has identifiable stages and will differ according to
the situation but will invariably cover issues such as:

(a) detailed design (b) functional specification (c) commissioning (d) all of the above

Answer: (d)

14. The external appearance is important in

(a) consumer durables like refrigerators and audio visual equipment

(b) industrial products like cranes and hoists

(c) machine elements like gearbox, coupling or pressure vessel

(d) none of the above

Answer: (a)

15. The meaning of blue colour is

(a) the component is hot (b) the component is cold (c) the component is safe

(d) there is possible danger

Answer: (b)

16. Ergonomics deals with

(a) design of controls (b) design of displays (C) energy expenditure in hand and foot
operation(d) all (a), (b) and (C)

Answer (d)
Estimating & Costing:
A. Choose the correct answer from the given alternatives in each of the
following:
1. During forging, scale loss is generally consider upto ______

(a) 4%% of net weight (b) 6% of net weight(C) 40% of net weight (d) 12% of net weight

Answer: (b)

2. The sum of direct material, direct labour and direct expenses is called

(a) factory cost (b) total cost(c) product cost (d) prime cost

Answer: (d)

3.The method of finding the area of surface of revolution is known as

(a) Pascal's rule (b) Guldinus rule (c) Joule's rule (d) None of these

Answer: (b)

4. The method of costing is followed in a factory which produces a uniform product rather
than a variety of products Is known as

(a) job cost (b) unit cost (C)process cost (d) operating cost

Answer: (a)

5.Prime cost is

(a) direct material cost (b) direct labour cost (C) direct expenses (d) all of these

Answer: (d)

6. Factoy cost is_______

(a) prinee cost (b) factory overhead (c ) prime cost and factory overheads

Answet: ©

B. Fill in the blanks in the following statements:


7.Total cost + profit = Seling price

8. Material cost in elcctric arc welding is the cost of (electrodes)direct material

9. Prime cost + factory expenses =Manufacturing cost

10. If sp. gr. of of Cl=7.2, the mass of the cubic meter CI is 7200 kg.

11. The sum of prime cost and factory overhead is called factory cost.

12. Shear loss of material during forging is taken as 6% of the net weight.

13. During manufacturing a product, lubricating oil required is under direct materialgroup of
material.
14. Estimatingis the process of finding the probable cost of a product before starting
manufacturing.

15. Direct materials are sometimes referred to as the raw materials.

C. State whether the following statements are True or False:


16. Excluding direct materials and direct labour cost all other expenses for manufacturingare
called overt.

Answer: False

17. Direct material cost is under the category of overhead cost.

Answer: False

18. Materials are considered waste, when there 1S some operational defect during
manufacturing.

Answer: True

19. The main objective of estimate and costing is to decide selling policies of a company.

Answer: True

20. Manufacturing cost include factory cost and administrative Cost

Answer: True

21. The total cost of an item comprises of prime cost, 1actory overhead and administrative
expenses.

Answer: False

22. Direct material cost is used the category of overhead cost.

Answer: False

23. Costs involved in producing special type of jig or fixture for a particular job is the

Example of indirect costs.

Answer: True

24. Depreciation is the loss in original value of the component while use due to wear

Answer: True

You might also like