Personal Grooming & Fitness- Online Written Assignment
Learner Name Aditya s/f Haridwargiri Reference ID/ Batch Code FIAT/HYH/22-23/226
Course Title Frankfinn Certificate Course in Aviation, Hospitality, Travel & Customer Service
Assessor Name
Name of I.V.
I confirm that the work submitted for this assignment is my own.
Learner Signature Date
18 / 08 / 2004
Guidelines: Students to attempt the below questions for getting PASS/ MERIT/
DISTINCTION
1. Write your responses in the space provided below the questions
2. It is compulsory to attempt all questions of PASS – to clear the assignment
3. Review your answers before submitting the Assignment
TIMELINE: You can take up to Two days to submit the Assignments
Personal Grooming Treatments – (Pass)
Q1. What is Grooming?(Pass)
Ans : Grooming is a art of self presentation and is the sum total of person's appearance and
his attitude as well as a projections of his/her personality .
Q2. Classify Grooming?(Pass)
Personal Grooming & Fitness- Online Written Assignment
Ans : * Grooming is classified in two aspects
1 meta physical
- meta physical Grooming consists of projecting certain attributes of one's personality one
must appear poised ,elegant,confident and easy going ( without being casual).
2 physical
- physical Grooming consists of your appearance,which is categorized by the quality of your
skin, hair, personal hygiene, and sense of dressing, make-up,etiquette etc.
Q3. What are the qualities required for working in the Aviation, Hospitality, Travel &
Customer service Industries?(Pass)
Ans : Qualities Required as fallows
Attractive personality
Sociable person with an interest in people
Naturally warm and pleasant
Patient
Professional attitude
Well Groomed
Good communication skill
Intelligent, tactful and quick-witted
Enthusiastic and charming
Q4. Name the Layers of the Skin?(Pass)
Ans : The layer of skin are
1. Epidemis
2. Dermis
3. Hypodermis
Q5. Name different types of skin? (Pass)
Ans : The type of skin are
1. Normal skin
2. Dry skin
Personal Grooming & Fitness- Online Written Assignment
3. Oily skin
4. Combination skin
Q6. What are the causes of Acne and dark circle and also provide 02 remedies for each?
Pass
Ans :The cause of Acne and dark circle as fallows
Hormone changes - active in teens
Genetic
Bacteria- plug of skin cell, dead cell and exce with bacteria and develop pimple
Common in teenagers
Puberty
Menstrual periods
Pregnancy
Medication
Stress
Greasy or oily cosmetics & hair products
High level of humidity & sweating
The remedies are
Do not prick, squeeze, scratch or rub. That may cause scars
Regular shampoo
Balance diet
Avoid junk food
Water, liquid diet
Avoid touching your face
Wash your face at least twice a day
Q7. What are the types of hair? Highlight the causes of dandruff and provide 02 remedies?
(Pass)
Ans: The types of hair are Dry Hair , Frizzy Hair , Dull Hair , Oily Hair, Normal Hair , combination Hair
* The causes of Dandruff are the following
Unclean habits
Stress and emotional problems
Skin diseases like psoriasis or eczema
Dry skin
Hard shampoos and sensitivity to hair care products
Personal Grooming & Fitness- Online Written Assignment
Exposure to severe cold
Excessive intake if oily and sweet foods
The remedies are:- 1 use suitable shampoo which contain a gentail cleanser .
2 Tea tree oil is an essential oil that has several uses, including keeping your skin, hair, and nails
healthy
Q8. What are the Do’s and Don’ts of Personal hygiene and Grooming Hygiene? (Merit)
Ans: Do’s of the personal hygiene are
Bath-Have shower or bathe daily .use shower gel then soap as it will not let your skin
dry.
Shampoo- keep your hair clean and shampoo regularly to prevent Dandruff and lice.
Use anti precipitants and food quality of deodorants like deo-spray, roll-ons.
Beauty Treatment-Regular waxing,manicure ,pedicure, facial, bleach and threading
Nails-keep your fingernails and toenails clean.Do regular manicure and pedicure.
Don't of personal hygiene are
Toiletries - Do not share or borrow your Toiletries.
Cosmetics - Do not share or borrow
Q9.Why do you think it’s important to present yourself as a professional in an interview?
(Distinction)
Ans :It's important to present yourself as a professional in interview because One of the
main reasons professionalism is important for job candidates is that the first impression
the hiring manager has of you affects the interview. If you dress professionally and
present yourself well, he is more likely to see you as competent and capable of doing the
job.
Employers hire the whole person: their professionalism, personality, resume, knowledge,
skills, abilities, and creativity. The impression you make on the job interview will always
be a determining factor.
Personal Grooming & Fitness- Online Written Assignment