Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
128 views7 pages

OS Assignment (Shahbaz Khan)

This document contains the answers to an operating system assignment for a student named Shahbaz Khan in their 3rd semester. It defines key operating system concepts like the four components of a computer system, resources allocated by the OS, the common name for the operating system program, the term for an executing program, and the two separate modes of operation. It also describes functions like process management, security versus protection, OS services, and the two approaches for providing a user interface.

Uploaded by

Shahbaz khan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
128 views7 pages

OS Assignment (Shahbaz Khan)

This document contains the answers to an operating system assignment for a student named Shahbaz Khan in their 3rd semester. It defines key operating system concepts like the four components of a computer system, resources allocated by the OS, the common name for the operating system program, the term for an executing program, and the two separate modes of operation. It also describes functions like process management, security versus protection, OS services, and the two approaches for providing a user interface.

Uploaded by

Shahbaz khan
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

NAME:SHAHBAZ KHAN

SEM:3RD SEM

OS ASSIGNMENT-1

1. What are the four components of a computer system?


ANS: Motherboard

Hard Drive
CPU
RAM

2.Provide at least three resources the operating system


allocates?
ANS: CPU Time
Memory space
File-storage space
I/O devices

3.What is the common name used to refer to the


operating system program?
ANS: SYSTEM PROGRAM

4.What do mobile operating systems often include in


addition to the core kernel?
ANS: MIDDLEWARE

5.What is the term for a program that has been


loaded and is executing?
ANS: PROCESS

6. What part of the operating system makes the


decision with regards to which job will run?
ANS: KERNEL MODE

7.What are the two separate modes of operation?


ANS: there are two separate modes:
'kernel mode'
user mode.

8. What is the mode of the system at boot time?


ANS: Kernel mode.

9.What is the mode of the system when the operating


system gains control?
ANS: Kernel mode

10. What part of the operating system makes the


decision with regards to which job will run?
ANS: Job scheduling.

11. What is the mode of the system when a user program


is running?
ANS: User Mode

12. Name at least two activities the operating system is


responsible for in connection with process management.
Ans:

1. Scheduling processes and threads on the CPU(s)

2.Creating and deleting both system and user processes

13.What is the difference between protection and


security.
Ans :

Difference between security and protection

Security-

The security system covers the safety of their system resources across malignant
alteration , illegal access and disparity or inconsistency. The security gives a mechanism to
analyze the user to permit for using the system .

Protection –

The protection deals with the access to the system resources . It determines that what
files can be accessed or permeated by a special user . The protection of the system should
confirm the approval of process and users .

14.List at least three operating system services that


are useful to users.

Ans:

1. UI
2. Program Execution
3. Input/output Operations

15. List at least three operating system functions


that maintain efficient

Ans:

Three operating system functions are:

1. Resource Allocation

2.Accounting

3.Protection and amp; Security

16. What are the two different approaches for


providing a user interface.

Ans :
Two different approaches for providing user interface is:

1. GUI(Graphic User Interface)


2. Command Line(Command Interpreter)
17. What is system call?
Ans:

System call means providing an interface to services made

available by an operating system.

18. What is an API?


Ans:

API Specifies a set of functions that are available to an application programmer


, including the parameters that are passed to a function and return values that
Programmer can expect .

19. What kernel data structure can be used for one


technique of passing Parameters to system calls?
Ans:

System call interface

20. List at least three major categories of system calls.


Ans:

Three Major Categories of system call are:-

1. Process Control
2. File Manipulation
3. Device Manipulation

You might also like