NCERT Solutions for Class 8
Maths
Chapter 11 – Mensuration
Exercise 11.1
1. A square and a rectangular field with measurements as given in the figure
have the same perimeter. Which field has a larger area?
Ans: Let Side of a Square be ‘ a ’.
Length and Breadth of Rectangle be ‘ l ’ and ‘ b ’ respectively.
Perimeter of Square = 4 (side of square) = 4 ( a )
= 4 (60 m ) = 240m
Perimeter of Rectangle = 2 (Length+Breadth) = 2 ( l + b )
= 2 ( 80m + b )
Now, It is given that perimeter of square and perimeter of rectangle are equal.
So, 240m = 2 ( 80m + b )
240m = 160m + 2 b
80m = 2 b
40m = b
Area of square = (side)2 = (60m)2 = 3600m2
Class VIII Maths www.vedantu.com 1
Area of Rectangle = Length x Breadth = (80 x40) m 2 = 3200 m 2
Thus, the area of the square field is larger than the area of the rectangular field.
2. Mrs. Kaushik has a square plot with the measurement as shown in the
following figure. She wants to construct a house in the middle of the plot. A
garden is developed around the house. Find the total cost of developing a
garden around the house at the rate of Rs. 55 per m2 ?
Ans: Area of the Square Plot = (side)2 = (25m)2 = 625m2
Area of the House = LengthxBreadth = 15m x 20m = 300m2
Now, Area of the remaining portion = Area of the square plot – Area of the house
= 625m2 - 300m2
= 325m2
The cost of developing the garden around the house is Rs. 55 per m2 .
Therefore, total cost of developing the area 325m2 is Rs. (55 x 325) = Rs.17875 .
3. The shape of a garden is rectangular in the middle and semi circular at the
ends as shown in the diagram. Find the area and the perimeter of the garden
[Length of rectangle is 20 - (3.5 + 3.5)m ]?
Class VIII Maths www.vedantu.com 2
Ans: As we have given that length of rectangle = [20-(3.5 + 3.5)]m
= [20-7]m = 13m
Breadth = 7m
Now, we have to find circumference of both semi circles.
7
As, Diameter = 7m , so, Radius(r) = m = 3.5m
2
22
Circumference of one semi-circle = r = (3.5)m = 11m
7
Circumference of both circles = 2 x 11m = 22m
Now, Perimeter of the garden = AB + CD + Length of both semi-circular regions
AD & BC
= (13 + 13 + 22)m
= 48m
Area of the garden = Area of the rectangle + 2 Area of two semi-circular regions
1 2
= (Length Breadth) + 2 x r
2
Class VIII Maths www.vedantu.com 3
1 22
= [(13x7)+2x( x x 3.5 x 3.5)]m 2
2 7
= (91 + 38.5)m2
= 129.5m2
4. A flooring tile has the shape of a parallelogram whose base is 24cm and the
corresponding height is 10cm .How many such tiles are required to cover a
floor of area 1080m2 ? (If required you can split the tiles in whatever way you
want to fill up the corners).
Ans: Given that Base of a parallelogram is 24cm and Height of a parallelogram is
10cm .
Therefore, Area of Parallelogram = Base x Height
= (24 x 10)cm2
= 240cm2 .
Therefore, Area of parallelogram = Area of one tile.
Now, we have to find number of tiles.
Given that Area of floor = 1080m2
Area of floor
So, Number of tiles =
Area of one tile
1080m 2 1080 x 10000 2
= 2
= cm
240cm 240
( 1m 100cm)
= 45000tiles.
Hence, 45000tiles are required to cover a floor of area 1080m2
Class VIII Maths www.vedantu.com 4
5. An ant is moving around a few food pieces of different shapes scattered on
the floor. For which food − piece would the ant have to take a longer round?
Remember, circumference of a circle can be obtained by using the expression
c = 2 r , where r is the radius of the circle.
Ans:
2.8
(a) Diameter( d ) = 2.8cm , so radius( r ) = cm = 1.4cm
2
Therefore, Perimeter = d+ r
22
= 2.8cm + (1.4cm)
7
= [2.8 + (0.2x22)]cm
= (2.8 + 4.4)cm
= 7.2cm
2.8
(b) Diameter( d ) = 2.8cm , so radius( r ) = cm = 1.4cm
2
Therefore, Perimeter = 1.5cm + 2.8cm + 1.5cm+ (1.4cm)
22
= 5.8cm + (1.4cm)
7
= 5.8cm + 4.4cm
= 10.2cm .
Class VIII Maths www.vedantu.com 5
2.8
(c) Radius( r ) = cm = 1.4cm
2
Perimeter = 2cm+ r 2cm
22
= 4cm + (1.4cm)
7
= 4cm + 4.4cm
= 8.4cm .
Thus, the ant will have to take a longer round for the food piece (b) because its
perimeter is 10.2cm which is greatest among all.
Exercise 11.2
1. The shape of the top surface of a table is a trapezium. Find its area if its
parallel sides are 1m and 1.2m and perpendicular distance between them is 0.8m
.
1
Ans: Area of Trapezium = ( Sum of parallel sides) x (Distances between parallel sides)
2
1
= [(1m+1.2m) x 0.8m]
2
1
= (1.76m2 ) = 0.88m2
2
2. The area of a trapezium is 34cm2 and the length of one of the parallel sides is
10cm and its height is 4cm . Find the length of the other parallel side.
Class VIII Maths www.vedantu.com 6
Ans: It is given that Area of Trapezium = 34cm2 .
Length of one parallel side = 10cm
Height = 4cm
Now, let length of other parallel side = ‘ a ’ cm
Therefore, Area of Trapezium =
1
( Sum of parallel sides) x (Distances between parallel sides)
2
1
34cm2 = [(10+a)x4]cm
2
34cm2 = (20 + 2a)cm
14
cm = a cm
2
Thus, Length of other parallel side ( a ) = 7cm .
3. Length of the fence of a trapezium shaped field ABCD is 120m . If BC = 48m ,
CD = 17m and AD = 40m , find the area of this field. Side AB is perpendicular to
the parallel sides AD and BC.
Ans: Length of the fence of Trapezium ABCD = AB+BC+CD+DA
120m = (AB + 48 + 17 + 40)m
120m = AB + 105m
Therefore, AB = 15m
1
Area of the field ABCD = (AD + BC) x AB
2
Class VIII Maths www.vedantu.com 7
1
= (40 + 48) x 15
2
1
= (88) x 15
2
= 660m2
4. The diagonal of a quadrilateral shaped field is 24m and the perpendiculars
dropped on it from the remaining opposite vertices are 8m and 13m . Find the
area of the field.
Ans: It is given that Length of diagonal = 24m
Length of the perpendiculars h1 and h 2 from the opposite vertices to the diagonal
are
h1 = 8m and h 2 = 13m
1
Area of Quadrilateral = d h1 + h 2
2
1
= (24m) x (13m + 8cm)
2
1
= (24m)(21m)
2
= 252m2
Thus, Area of field = 252m2
Class VIII Maths www.vedantu.com 8
5. The diagonals of a rhombus are 7.5cm and 12cm . Find its area.
1
Ans: Area of Rhombus = (Product of its diagonals)
2
1
= x 7.5cm x 12cm
2
= 45cm2
6. Find the area of a rhombus whose side is 6cm and whose altitude is 4cm . If
one of its diagonals is 8cm long, find the length of the other diagonal.
Ans: Let the length of other diagonal of Rhombus be ‘ x ’
A Rhombus is a special case of Parallelogram
The area of Parallelogram is given by its base and height
Thus, Area of Rhombus = Base x Height
= 6cm x 4cm = 24cm2
So,
1
Area of Rhombus = (Product of its diagonals)
2
1
24cm2 = (8cm x x)
2
x = 6cm
Therefore, Length of other diagonal of Rhombus = 6cm
7. The floor of a building consists of $3000$tiles which are rhombus shaped
and each of its diagonals are 45cm and 30cm in length. Find the total cost of
polishing the floor, if the cost per m 2 is Rs 4 .
Ans: Given that each diagonals of Rhombus are 45cm and 30cm
Class VIII Maths www.vedantu.com 9
1
Area of Rhombus = (Product of its diagonals)
2
= x 45 x 30 cm2
1
2
= 675cm2
So, Area of 3000 tiles = (675 3000)cm2 2025000 cm2 202.5 m2
Now, it is given that cost of polishing is Rs. 4 per m2
So, Cost of Polishing 202.5m2 area = Rs(4 x 202.5) = Rs 810
Hence, Cost of polishing the floor is Rs. 810
8. Mohan wants to buy a trapezium shaped field. Its side along the river is
parallel to and twice the side along the road. It the area of this field is 10500m2
and the perpendicular distance between the two parallel sides is 100m , find the
length of the side along the river.
Ans: Let the length of the side along the road = ‘ l ’
And Let the length of the side along the river = ‘ 2l ’
It is given that distance between two parallel sides = 100m and Area of Trapezium
= 10500m2
1
Area of Trapezium = (Sum of parallel sides) (Distance between the parallel sides)
2
Class VIII Maths www.vedantu.com 10
1
10500m2 = (l + 2l) x (100m)
2
2 x 10500
3l = m = 210m
100
210
l= m = 70m
3
Therefore, Length of the side along the river ‘ 2l ’ = 140m
9. Top surface of a raised platform is in the shape of a regular octagon as
shown in the figure. Find the area of the octagonal surface.
Ans:
It is given in the figure that side of octagon = 5cm
Area of Trapezium ABCH = Area of Trapezium DEFG
Class VIII Maths www.vedantu.com 11
1
Area of Trapezium = (Sum of parallel sides) (Distance between the parallel sides)
2
= (4)(11 + 5) m2
1
2
= x 4 x 16 m2 = 32m2
1
2
In rectangle HCDG, Length( l ) = 11m and Breadth( b ) = 5m
So, Area of rectangle = (11 x 5)m2 = 55m2
Therefore, Area of octagon = Area of Trapezium ABCH + Area of Trapezium
DEFG +
Area of Rectangle= (32 + 32 + 55)m2 = 119m2
10. There is a pentagonal shaped park as shown in the figure. For finding its
area Jyoti and Kavita divided it in two different ways. Find the area of this
park using both ways. Can you suggest some other way of finding its area?
Ans: From Jyoti’s Way of finding area ,
Class VIII Maths www.vedantu.com 12
Area of Pentagon = 2 (Area of Trapezium ABCF)
1
= 2[ (Sum of parallel sides) (Distance between the parallel sides) ]
2
1 15
= 2 x (15 + 30) m2
2 2
= 337.5m2
From Kavita’s Way of finding area ,
Area of Pentagon = Area of Triangle ABE + Area of Square BCDE
1
=[ (base x height)] + (sidexside)
2
Class VIII Maths www.vedantu.com 13
= x 15 x (30 - 15) + (15)2 m2
1
2
= x 15 x 15 + 225 m2
1
2
= (112.5 + 225)m2
= 337.5m2
11. Diagram of the adjacent picture frame has outer dimensions = 24cm ×
28cm and inner dimensions 16cm × 20cm Find the area of each section of the
frame, if the width of each section is same.
Ans:
Given that, the width of each section is the same.
Therefore,
Class VIII Maths www.vedantu.com 14
IB = BJ = CK = CL = DM = DN = AO = AP
IL = IB + BC + CL
28 IB 20 CL
28 20 = IB+ CL
8 = IB+ CL
IB = CL = 4cm
Hence, IB = BJ = CK = CL = DM = DN = AO = AP = 4cm
Area of section BEFC = Area of section DGHA = Area of Trapezium
1 1 2
2 (base1 + base2 )(h) 2 (20 28)(4) cm =96 cm
2
Therefore, Area of section ABEH = Area of section CDGF.
Hence area of each section of frame is 96 cm2
Exercise 11.3
1. There are two cuboidal boxes as shown in the adjoining figure. Which box
requires the lesser amount of material to make?
Ans: From the given figure; Length( l ), Breadth( b ) and Height( h ) of the Cuboid is
60cm , 40cm , 50cm respectively.
And, Side of Cube is 50cm .
Class VIII Maths www.vedantu.com 15
Now, Total Surface area of Cuboid(a) = 2 ( l h + b h + l b )
= [2{(60)(40)+(40)(50)+(50)(60)}]cm2
= [2(2400+2000+3000)]cm2
= (2 x 7400)cm2
= 14800cm2
Total Surface area of Cube(b) = 6l2
= 6(50 cm)2 15000 cm2
Therefore, Cuboidal box(a) requires lesser amount of material for making.
2. A suitcase with measure 80cm x 48cm x 24cm is to be covered with a tarpaulin
cloth. How many metres of tarpaulin of width 96cm is required to cover $100$
such suitcases?
Ans: Given that length( l ),breadth( b ),height( h ) of suitcase is (80,48,24)cm
respectively.
Total surface area of suitcase = 2 ( l h + b h + l b )
= 2[(80)(48)+(48)(24)+(24)(80)]
= 2[3840+1152+1920]
= 13824 cm2
Total surface area of 100 suitcases = 100 x 13824cm2
= 1382400cm2
Required Tarpaulin
We have given that breadth of Tarpaulin is 96cm and we have to find Length of
tarpaulin.
Required Tarpaulin = (Length x Breadth) of Tarpaulin
Class VIII Maths www.vedantu.com 16
1382400cm2 = Length x 96cm
Length =
1382400
cm=14400 cm
96
Therefore, Length = 144m ( 1m = 100cm)
Thus, 144m of tarpaulin is required to cover 100 suitcases.
3. Find the side of a cube whose surface area is 600cm2 .
Ans: It is given that surface area of cube is 600cm2 .
We have to find side of cube ( a ).
Surface area of cube = 6a 2
600cm2 = 6a 2
a 2 = 100cm2
a = 10cm
Thus, side of cube is 10cm .
4. Rukhsar painted the outside of the cabinet of measure 1m x 2m x 1.5m . How
much surface area did she cover if she painted all except the bottom of the
cabinet?
Ans: It is given that length ( l ), breadth( b ), height( h ) of the cabinet is 2m,1m,1.5m
respectively.
Area of the surface = 2h(1 + b) + lb
Class VIII Maths www.vedantu.com 17
= [2x1.5x(2+1)+(2)(1)]m2
= [3(3)+2]m2
= 11m2
5. Daniel is painting the walls and ceiling of a cuboidal hall with length,
breadth and height of 15m,10m and 7m respectively. From each can of paint
100m2 of area is painted. How many cans of paint will she need to paint the
room?
Ans: Given that length ( l ), breadth( b ), height( h ) of Cuboid is 15m,10m and 7m
respectively.
Area of the hall to be painted = Area of the wall + Area of ceiling
= 2 h (l + b ) + l b
= [2x7(15+10)+(15x10)]m2
= [(2x175)+150]m2
= 500m2
It is given that 100m2 area is to be painted from each can.
Therefore, Number of cans required to paint an area of 500m2
500
= 5
100
Hence, 5 cans of paint are required to paint the room.
6. Describe how the two figures at the right are alike and how they are
different. Which box has larger lateral surface area?
Class VIII Maths www.vedantu.com 18
Ans: The above given two figures alike for same height( h )= 7cm
And the difference between in these two figures is that one is cylinder and the
other one is cube.
Now, we have to find the lateral surface area for both of the given figures.
Given that Side of cube( l )= 7cm
Height and Diameter of cylinder = 7cm each
Diameter 7
Radius of cylinder = = cm = 3.5cm
2 2
First, Lateral surface area of Cube = 4l2
= 4(72 )cm2 = 4 x 49cm2 = 196cm2
Second, Lateral surface area of cylinder = 2 rh
22
= 2x x 3.5cm x 7cm = 154cm2
7
Therefore, Cube has larger lateral surface area.
7. A closed cylindrical tank of radius 7m and height 3m is made from a sheet
of metal. How much sheet of metal is required?
Ans: Given that radius and height of Cylinder is 7m and 3m respectively.
Therefore, Total surface area of Cylinder = 2 r ( r + h )
22
= 2x x 7m(7m + 3m)
7
Class VIII Maths www.vedantu.com 19
= 440m2
Thus, 440m2 of metal sheet is required.
8. The lateral surface area of a hollow cylinder is 4224cm2 . It is cut along its
height and formed a rectangular sheet of width 33cm . Find the perimeter of
rectangular?
Ans: It is given that Hollow cylinder is cut along its height and formed a
Rectangular sheet.
Area of cylinder = 4224cm2
And, Breadth of rectangular sheet = 33cm
So, Area of Cylinder = Area of Rectangular Sheet
4224cm2 = Length x Breadth
4224cm2 = Length x 33cm
4224
Length = cm = 128cm
33
Now, Perimeter of Rectangle = 2 (length + breadth)
= 2(128 + 33)cm = 2(161cm) = 322cm
9. A road roller takes 750 complete revolutions to move once over to level a
road. Find the area of the road if the diameter of a road roller is 84cm and
length is 1m .
Ans: In one revolution, the roller will cover an area equal to its lateral surface area.
diameter 84 42
Here, Radius = = cm = 42cm = m ( 1m = 100cm)
2 2 100
Height = 1m
Class VIII Maths www.vedantu.com 20
Thus, In One Revolution,
Area of the road covered = 2 rh
22 42
= 2x x x 1m 2
7 100
264 2
= m
100
264 2
In 750 revolutions, area of road covered = 750 x m = 1980m2
100
10. A company packages its milk powder in cylindrical container whose base
has a diameter of 14cm and height 20cm . Company places a label around the
surface of the container (as shown in the figure). If the label is placed 2cm
from top and bottom, what is the area of the label.
diameter 14
Ans: It is given that Radius = = cm = 7cm
2 2
Height of label = (20 - 2 - 2)cm ( 2cm deducted fromtop bottom each)
= 16cm
As shown in figure that label is in shape of cylinder.
So, Area of label(cylinder)= 2 rh
22
= 2x x 7cm x 16cm = 44 x 16cm 2
7
= 704cm2
Class VIII Maths www.vedantu.com 21
Exercise 11.4
1. Given a cylindrical tank, in which situation will you find surface area and
in which situation volume.
(a) To find how much it can hold
(b) Number of cement bags required to plaster it
(c) To find the number of smaller tanks that can be filled with water from it.
Ans: The answers are:
(a) In this situation, we will find the volume.
(b) Number of cement bags required to plaster cylindrical bags so for
that situation, we will find the surface area.
(c) Number of smaller tanks that can be filled with so for that situation, we will
find the volume.
2. Diameter of cylinder A is 7cm , and the height is 14cm . Diameter of cylinder
B is 14cm and height is 7cm . Without doing any calculations can you suggest
whose volume is greater? Verify it by finding the volume of both the cylinders.
Check whether the cylinder with greater volume also has greater surface
area?
Ans: The heights and diameters of these cylinders A and B are interchanged.
We know that,
Volume of cylinder = r 2 h
Class VIII Maths www.vedantu.com 22
If measures of radius(r) and height(h) are same, then the cylinder with greater
radius will have greater area.
7
Here, Radius of cylinder A = cm
2
14
Radius of cylinder B = cm = 7cm
2
As the radius of cylinder B is greater, therefore, the volume of cylinder B will be
greater.
Let us verify it by calculating the volume of both the cylinders.
Volume of Cylinder A = r 2 h
22 7 7
= x x x 14cm3 = 11 x 49cm3 = 539cm3
7 2 2
Volume of Cylinder B = r 2 h
22
= x 7 x 7 x 7cm3 = 22 x 49cm3 = 1078cm3
7
Therefore, volume of cylinder B is greater.
Now, Surface area of cylinder A = 2 r (r h)
22 7 7
= 2x x x ( + 14)cm2
7 2 2
35 2
= 22 x cm = 385cm 2
2
Surface area of cylinder B = 2 r (r h)
22
= 2x x 7 x (7 + 7)cm 2
7
= 44 x 14cm2 = 616cm2
3. Find the height of a cuboid whose base area is 180cm2 and volume is 900cm3 ?
Class VIII Maths www.vedantu.com 23
Ans: Here, we have given that Base Area of Cuboid = Length x Breadth
= 180cm2
Volume of Cuboid = Length x Breadth x Height
900cm3 = 180cm2 x Height
900
Height = cm = 5cm
180
4. A cuboid is of dimensions 60cm x 54cm x 30cm . How many small cubes with
side 6cm can be placed in the given cuboid?
Ans. From given condition,
Volume of Cuboid = 60cm x 54cm x 30cm
= 97200cm3
Given that side of cube = 6cm
So, Volume of cube = (6 x 6 x 6)cm3 = 216cm3
volume of cuboid 97200
Required number of cubes = = = 450
volume of cube 216
Therefore, 450 cubes can be placed in the given Cuboid.
5. Find the height of the cylinder whose volume is 1.54m3 and diameter of the
base is 140cm ?
140
Ans: It is given that Radius of Cylinder = cm = 70cm
2
Volume of Cylinder = r 2 h
22 70 70
1.54m3 = x mx mxh
7 100 100
Class VIII Maths www.vedantu.com 24
1.54 x 100
Height = m = 1m
22 x 7
Hence, the height of cylinder = 1m
6. A milk tank is in the form of cylinder whose radius is 1.5m and length is 7m .
Find the quantity of milk in litres that can be stored in the tank?
Ans: It is given that Radius and height of cylinder is 1.5m and 7m respectively.
Therefore, Volume of Cylinder = r 2 h
22
= x 1.5m x 1.5m x 7m
7
= 22 x 2.25m3
= 49.5m3
As, 1m3 = 1000 litre
So, Required Quantity = 49.5 x 1000 litre = 49500 litre
Therefore, 49500 litre can be stored in the tank.
Q7. If each edge of a cube is doubled,
(i) How many times will its surface area increase?
(ii) How many times will its volume increase?
Ans: The answers are:
(i) Let the edge of the cube be ‘ a ’.
Surface area of cube = 6a 2
If each edge of the cube is doubled, then it becomes 2a
Therefore, New surface area = 6(2a)2 = 24a 2 = 4(6a 2 )
Class VIII Maths www.vedantu.com 25
Clearly, the surface area will be increased by 4 times.
(ii) Let Volume of the cube = a 3
When each edge of the cube is doubled, it becomes 2a .
New volume = (2a)3 = 8a 3 = 8 x a 3
Clearly, the volume of the cube will be increased by 8 times.
8. Water is pouring into a cubiodal reservoir at the rate of 60 litres per
minute. If the volume of reservoir is 108m3 , find the number of hours it will
take to fill the reservoir.
Ans.: Volume of cuboidal reservoir = 108m3 = (108 1000) L = 108000 L
It is given that water is being poured at the rate of 60 L per minute.
=That is, (60 60) L = 3600 L per hour
Required number of hours = 30 hours
Thus, it will take 30 hours to fill the reservoir.
Class VIII Maths www.vedantu.com 26