Chapter 8 Applications of Integrals
EXERCISE 8.1
Question 1:
Find the area of the region bounded by the curve and the lines and the x-axis
in the first quadrant.
Solution:
Question 2:
Find the area of the region bounded by and the x-axis in the first quadrant.
Solution:
Question 3:
Find the area of the region bounded by and the y-axis in the first quadrant.
Solution:
Question 4:
Find the area of the region bounded by the ellipse .
Solution:
It is given that
Area of ellipse
Area of ellipse units
Question 5:
Find the area of the region bounded by the ellipse
Solution:
It is given that
Area of ellipse
Area of ellipse units.
Question 6:
Find the area of the region in the first quadrant enclosed by x-axis, line and the circle
Solution:
Therefore, required area enclosed square units.
Question 7:
Find the area of the smaller part of the circle cut off by the line .
Solution:
The area of the smaller part of the circle, cut off by the line, , is the area
ABCD.
It can be observed that the area ABCD is symmetrical about x-axis.
Therefore, the required area is square units.
Question 8:
The area between and is divided into two equal parts by the line , find the
value of .
Solution:
The line divides the area bounded by the parabola and into two equal parts.
Therefore,
It can be observed that the given area is symmetrical about x-axis.
Hence,
From (1) and (2), we obtain
Therefore, the value of .
Question 9:
Find the area of the region bounded by the parabola and the line .
Solution:
The area bounded by the parabola and the line , can be represented as
The given area is symmetrical about y-axis.
Therefore,
The point of intersection of parabola and the line , is .
Therefore, the required area units.
Question 10:
Find the area bounded by the curve and the line .
Solution:
Coordinates of point .
Coordinates of point .
Draw AL and BM perpendicular to x-axis.
Required area units.
Question 11:
Find the area of the region bounded by the curve and the line .
Solution:
OACO is symmetrical about x-axis.
Therefore,
Required area is units.
Question 12:
Area lying in the first quadrant and bounded by the circle and the lines and
is
(A) (B) (C) (D)
Solution:
Correct answer is A.
Question 13:
Area of the region bounded by the curve , y-axis and the line is
(A) (B) (C) (D)
Solution:
Correct answer is B.
Required Area OBCAO is
units.
Question 3:
Find the area of the region bounded by the curves and
Solution:
Question 4:
Using integration finds the area of the region bounded by the triangle whose vertices are
and .
Solution:
BL and CM are perpendicular to x-axis.
Equation of AB is
Equation of BC is
Equation of AC is
Therefore,
Question 5:
Using integration find the area of the triangular region whose sides have the equations
and .
Solution:
Vertices of triangle are and .
Question 6:
Smaller area enclosed by the circle and the line is
(A) (B) (C) (D)
Solution:
Correct answer is B.
Question 7:
Area lying between the curve and is
(A) (B) (C) (D)
Solution:
Points of intersection of curve and are and .
Draw AC perpendicular to x-axis.
Coordinates of C are (1,0)
Correct answer is B.
MISCELLANEOUS EXERCISE
Question 1:
Find the area under the given curves and given lines:
(i) and x-axis
(ii) and x-axis
Solution:
(i) and x-axis
(ii) and x-axis
Question 2:
Find the area between the curves and .
Solution:
Point of intersection of is A (1,1).
Draw AC perpendicular to x-axis.
Question 3:
Find the area of the region lying in the first quadrant and bounded by and
.
Solution:
Question 4:
Sketch the graph of and evaluate .
Solution:
X –6 –5 –4 –3 –2 –1 0
Y 3 2 1 0 1 2 3
for and for
Question 5:
Find the area bounded by the curve between and .
Solution:
Area bounded by the curve = Area OABO + Area BCDB
Question 6:
Find the area enclosed between the parabola and the line .
Solution:
Points of intersection of curves are and
Draw AC perpendicular to x-axis.
Question 7:
Find the area enclosed by the parabola and the line .
Solution:
Points of intersection of curves are and .
Draw AC and BD perpendicular to x-axis.
Question 8:
Find the area of the smaller region bounded by the ellipse and the line .
Solution:
Question 9:
Find the area of the smaller region bounded by the ellipse and the line .
Solution:
.
Question 10:
Find the area of the region enclosed by the parabola , the line and x-axis.
Solution:
Point of intersection of and , is and .
Now required Area = Area of trapezium ALMB- Area of ALODBM
Question 11:
Using the method of integration find the area bounded by the curve
[Hint: The required region is bounded by lines and ]
Solution:
Curve intersects axis at points and .
Curve is symmetrical about x-axis and y-axis.
Question 12:
Find the area bounded by curves
Solution:
Required area is symmetrical about y-axis.
Required area = 2[Area (OCAO) – Area (OCADO)]
Question 13:
Using the method of integration find the area of the triangle ABC, coordinates of whose
vertices are and .
Solution:
Equation of AB is
Equation of BC is
Equation of CA is
Question 14:
Using the method of integration find the area of the region bounded by lines:
and .
Solution:
AL and CM are perpendicular on x-axis.
Question 16:
Area bounded by the curve , the x-axis and the coordinates and is
(A) (B) (C) (D)
Correct answer is B.