Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
2K views6 pages

Poets and Pancakes - Notes....

The document provides context and details about the chapter "Poets and Pancakes" from the book "Flamingo" by Asokemitran. It includes vocabulary words from the text, questions to think about while reading, answers to comprehension questions about various characters and events at the Gemini Studios film production company in Madras, India in the 1950s. Key points include the national diversity among the makeup staff, the office boy's frustration with remaining in a low-level role, the influence of the Moral Rearmament Army on plays produced, and the visit of famous English poet Stephen Spender which was initially mysterious due to the language barrier.

Uploaded by

Abhinav Ainapure
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2K views6 pages

Poets and Pancakes - Notes....

The document provides context and details about the chapter "Poets and Pancakes" from the book "Flamingo" by Asokemitran. It includes vocabulary words from the text, questions to think about while reading, answers to comprehension questions about various characters and events at the Gemini Studios film production company in Madras, India in the 1950s. Key points include the national diversity among the makeup staff, the office boy's frustration with remaining in a low-level role, the influence of the Moral Rearmament Army on plays produced, and the visit of famous English poet Stephen Spender which was initially mysterious due to the language barrier.

Uploaded by

Abhinav Ainapure
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

CBSE Class 12 English Core (301)

Flamingo - Chapter 6
POETS AND PANCAKES - ASOKAMITRAN

Page No: 57

1. Notice these words and expressions in the text. Infer their meaning from the context.
Blew over: Give a long, angry speech of criticism or accusation
Was struck dumb: Render speechless, as by surprise or shock
Catapulted into: To shoot forth or launch
A coat of mail: An armoured coat made of chain mail, interlinked rings, or overlapping metal
plates
Played into their hands: To act or behave so as to give an advantage to (an opponent).
The favourite haunt: A frequently visited place
Heard a bell ringing: Stirring an often indistinct memory

Page No: 59 Think As you Read

1. What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?
Answer: The heat produced by the lights in the make-up room brought about a lot of
discomfort to the actors in the make-up room. Hence the writer refers to this pain and trouble
as ‘fiery misery’.

2. What is the example of national integration that the author refers to?
Answer: The make-up division of the Gemini Studios was an example of national integration.
According to the author, this is so because people from different regions and religious groups
worked together in the same department. The department was headed by a Bengali who was
succeeded by a Maharashtrian. The other helpers included a Dharwar Kannadiga, an Andhra, a
Madras Indian Christian, an Anglo-Burmese and the local Tamils.

3. What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios?
Why was he disappointed?
Answer: The office boy applies make-up on the players who played the crowd. On the days of
crowd shooting, he would mix his paint in a big vessel and apply it quickly and noisily on the faces of
the players. He had joined the studios with the hope of becoming a star actor or a screen writer,
director or lyrics writer. He was disappointed because he failed and remained only a ‘boy’.
1/6
4. Why did the author appear to be doing nothing at the studios?
Answer: The author's duty was to cut out newspaper clippings on a wide variety of subjects and
store them in files. Many of these had to be written out in hand. The onlookers noticed him merely
tearing up newspapers. Hence to them he seemed to be doing next to nothing.

Page No: 61

1. Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?
Answer: The office boy was frustrated because despite getting a good opening, he remained only
an office boy. He had had a good formal education and would write poetry also. But his great
literary talent was being allowed to go waste. He showed his anger on Kothamangalam Subbu, the
No. 2 at Gemini Studios.

2. Who was Subbu’s principal?


Answer: Mr. S.S Vasan, the founder of the Gemini Studios, was Subbu’s principal.

3. Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.


Answer: Four Special abilities of Subbu:
(i) Subbu had the ability to look cheerful at all times.
(ii) His sense of loyalty made him turn his entire creativity to his principal's advantage: Film-making
was quite easy with Subbu around
(iii) He was literary inclined too-a poet and novelist. He was an amazing actor. (iv)
He had a charitable and loving nature.

4. Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?


Answer: The lawyer was in the Story Department. He was officially known as the legal adviser.
However, his actions did nobody any good. He had unwittingly brought to an end the career of a
promising young actress. Hence, he was referred to as the opposite by others.

5. What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?
Answer: The lawyer’s dress that he wore made him stand out from the others. He wore a
pant, a tie and sometimes a coat also. Others put on a khadi dhoti with a slightly oversized and
clumsily tailored white khadi shirt, which looked like everyone’s uniform.

2/6
Page No: 64

1. Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?
Answer: Most of the people at Gemini Studios were followers of Gandhiji and wore khadi.
Beyond khadi and wearing of khadi they did not have any particular political affiliations.
However, they were all against communism.

2. Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?


Answer: The Moral Rearmament Army was a kind of counter movement to international
communism. The Big Bosses of Madras like Mr. Vasan simply played into their hands. So, the
Moral Rearmament Army was welcomed at the Gemini Studios.

3. Name one example to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by
MRA.
Answer: The plays staged by the MRA greatly influenced Madras and Tamil drama community.
For some years almost all Tamil plays had a scene of sunrise and sunset in the manner of
‘Jotham Valley’ with a bare stage, a white background curtain and a tune played on the flute.

4. Who was the Boss of Gemini Studios?


Answer: Mr. S.S Vasan was the Boss of Gemini Studios.

5. What caused the lack of communication between the Englishman and the people at
Gemini Studios?
Answer: Most of the 600 odd people at Gemini Studios were Tamil speakers. The Englishman was
addressing them in his own language-English. He had a peculiar accent. Hence, there was a lack of
communication between the Englishman and the people at who could not follow what he was
saying.

6. Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery?


Answer: The Englishman’s visit to the Gemini Studios is referred to as an unexplained
mystery because no one could decipher his identity, whether he was a poet or an editor.
Besides, when he spoke no one at the studio understood what he intended to say as his
accent was beyond their comprehension.

3/6
Page No: 65

1. Who was the English visitor to the studios?


Answer: The English visitor to the Gemini Studios was Stephen Spender. He was the editor of The
Encounter, a British Periodical, and a famous English poet, essayist and novelist of the twentieth
century.

2. How did the author discover who the English visitor to the studios was?
Answer: Before investing money in participating in a short story contest organized by an English
periodical The Encounter, the author did a research on the magazine. He went to the British
Council Library where, while going through an issue of that periodical, he discovered that its editor
was Stephen Spender, the poet that had once visited the studio.

3. What does ‘The God that Failed’ refer to?


Answer: 'The God That Failed' was a compilation of six essays written by six eminent writers,
namely, Andre Gide, Richard Wright, Ignazio Silone, Arthur Koestler, Louis Fischer and Stephen
Spender. In each of the essays, the respective writers described “their journeys into Communism
and their disillusioned return”.

Page No: 66 Understanding the Text

1. The author has used gentle humour to point out human foibles. Pick out instances of this
to show how this serves to make the piece interesting.
Answer: The instances of humour, used by the author, mark the eccentricities and idiosyncrasies
without making any direct and rude comment on anybody. For instance, the author portrays the
make-up artists and the usage of the pancakes in an interesting way. Even the caricature of Subbu
is hilarious. The way he tries to help his principal by offering quick solutions to his problems is quite
amusing. The episode of the legal adviser that inadvertently causes the end of an actress’s career
is yet another example. The frustration of the office boy, the superficial praising of Gandhi, hatred of
Communism and the ‘mystery’ surrounding Stephen Spender are some of the instances where the
author has incorporated gentle humour.

2. Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?


Answer: Kothamangalam Subbu succeeded in securing the place closest to The Boss by means
of flattery. He was not brilliant but a rather cheerful person and exceedingly loyal to The Boss. He

4/6
offered solutions whenever The Boss was in a fix. Thus, the other employees considered him
No.2 in Gemini Studios.

3. How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the
audience at Gemini Studios?
Answer: The English poet was addressing the Tamil audience at Gemini Studios in English with a
typical provincial accent. He was talking about the thrills and travails of an English poet to a dazed
and silent audience. This was the incongruity because his audience could not understand him at all.

4. What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?
Answer: The writer was a prose-writer. He wanted to send a short story for the short story
contest organized by a British periodical by the name 'The Encounter'.

Talking about the Text

Discuss in small groups taking off from points in the text.


1. Film-production today has come a long way from the early days of the Gemini
Studios.
Answer: 1. Film production is more technical nowadays. While earlier only five per cent of the
shooting was done outdoors, nowadays outdoor shooting is no more limited to such a negligible
percentage. The cameras and other equipments are more advanced allowing for more varied and
accurate presentation.
2.
The quality of make-up has improved many folds from the days of the Gemini Studios where only
pancake was used. The people involved in various departments are experts in their specialized
work, be it the director, producer, scriptwriter, lyricist or the actors. The overall quality of the films is
more striking and lively.

2. Poetry and films.


Answer: In India poetry and films are intricately linked. The people at Gemini Studios, all claimed to
have the talents of a poet. The main reason behind it was their monotonous and leisurely life at the
studios. However, these people were not knowledgeable or educated enough to be poets. Unlike
poetry, films can be enjoyed by people with little resources who cannot afford to cultivate taste for
poetry and literature.

5/6
3. Humour and criticism.
Answer: The story is interspersed with instances dipped in subtle humour. The humorous
instances, however, make interesting and relevant comments on the behavior of general people. A
humorous story has more readers, a humorous film more viewers. This is because they provide
entertainment and a respite from the tedious existence. Criticism by means of humour is more
effective, hence writers and film-makers often use humorous elements in their works and make
sarcastic comments and criticism.

MS. ANU GUPTA


SENIOR BOYS’ SECTION

6/6

You might also like