Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
136 views8 pages

Introduction To Computer Solved MCQs (Set-2)

This document contains 50 multiple choice questions about computer hardware and software components. The questions cover topics such as data storage formats, networking protocols, hardware components, input/output devices, and programming languages. Sample questions ask about the meaning of acronyms like GIF, ALU, and UPS, and identify essential hardware components, secondary storage devices, and the language a computer can directly understand.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
136 views8 pages

Introduction To Computer Solved MCQs (Set-2)

This document contains 50 multiple choice questions about computer hardware and software components. The questions cover topics such as data storage formats, networking protocols, hardware components, input/output devices, and programming languages. Sample questions ask about the meaning of acronyms like GIF, ALU, and UPS, and identify essential hardware components, secondary storage devices, and the language a computer can directly understand.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

Introduction to Computer MCQs [set-2]

26. GIF is Stands for..

A. graphical international format

B. graphical interchange format

C. graphical interchange form

D. graphical information form


o m
.c
Answer: B
te
a
27. .A group of 8 bits is called.....
q M
A. nibble c
B. giga byte
M
C. byte

D. none

Answer: C

28. Which is the protocol used to transfer a file?

A. ftp

B. http

C. telnet

D. tcp/ip

Answer: A

29. The different locations in a network is called

A. points

B. nodes

Download more at McqMate.com


C. modules

D. layers

Answer: B

30. Which is not a hardware component of a computer system?

A. CPU

B. hard disk

C. compiler
o m
D. monitor
.c
te
Answer: C
a
q M
31. Which is known as the heart of a computer system?
c
A. memory M
B. mouse

C. CPU

D. keyboard

Answer: C

32. Choose the five most essential hardware components of a computer


system?

A. CPU, CD-ROM, pendrive, keyboard, sound card

B. Memory, Video Card, Monitor, keyboard, mouse.

C. Modem, Keyboard, Word Processor, Printer, flashmemory.

D. CPU, memory, system bus, input, output. 4. How do the main components of the computer
communicate with each

Answer: D

33. What does ALU stand for?

Download more at McqMate.com


A. Asymmetrical Linking Unit

B. Arithmetic Logic Unit

C. Alternate Logic Use

D. Artificial Linking Usage

Answer: B

34. CD-ROM Stands for

A. Computed Data Read Only Memory


o m
B. Compact Data Read Only Memory
.c
te
C. Computable Disk Read Only Memory
a
D. Compact Disk Read Only Memory
q M
Answer: D
c
35. VGA is
M
A. Video Graphics Array

B. Visual Graphics Attribute

C. Volatile Graphics Array

D. Video Graphics Adapter

Answer: A

36. WAN stands for

A. Wild Area Network

B. Wide Area Network

C. Wide Array Net

D. Wireless Area Nation

Answer: B

Download more at McqMate.com


37. Who is not related to computers?

A. Von Neumann

B. Charles Babbage

C. Walt Whitman

D. George Stibitz

Answer: C

38. SSD stands for? o m


.c
A. Super Semi Device
te
a
B. Solid State Drive

q M
C. Super State Device
c
D. State Secured Device
M
Answer: B

39. UPS Stands for

A. Unified Power Structure

B. Uninterrupted Power Supply

C. Unordered Privilege Structure

D. United Preordered Supply

Answer: B

40. The Number system based “0” and “1” only is known as

A. Binary System

B. Binding System

C. Letter System

D. Hexadecimal System

Answer: A

Download more at McqMate.com


41. Which of the following is not a secondary storage device?

A. Pen Drive

B. Hard disk

C. DVD

D. Random Access Memory

Answer: D

42. ‘ Track and sector’ is associated with o m


.c
A. Computer language
te
a
B. Data storage on disk

q M
C. Artificial intelligence
c
D. Display resolution
M
Answer: B

43. What does SPOOL stand for?

A. Speed of online

B. Special Privilege Operations On List

C. Simultaneous Peripheral Operations Online

D. None of these

Answer: C

44. Optical disk is associated with?

A. Magnetic read/write

B. Laser beam

C. Pixels

D. None of these

Answer: B

Download more at McqMate.com


45. The unit that is suitable to specify hard disk storage capacity is

A. Hz

B. m/s

C. mg

D. GB

Answer: D

46. Which is an output devices? o m


.c
A. Graphics card
te
a
B. CPU

q M
C. monitor
c
D. mouse
M
Answer: C

47. Which component is used to input data into a computer?

A. Printer

B. keyboard

C. CPU

D. Hard disk

Answer: B

48. Which component is used to produce hard-copy output?

A. Sound card

B. Graphics card

C. Plotter

D. monitor

Answer: C

Download more at McqMate.com


49. device driver is a

A. hardware

B. software

C. communication device

D. none of these

Answer: B

o m
50. The language that the computer can understand and execute is ______
.c
A. Application software
te
a
B. Machine language

q M
C. compiler
c
D. interpreter
M
Answer: B

Download more at McqMate.com


Take Quick Mock/Practice test on this topic HERE

For Discussion / Reporting / Correction of any MCQ please visit discussion page by clicking on
'answer' of respective MCQ.

McqMate is also available on

PlayStore

o m
.c
te
a
q M
c
M

Download more at McqMate.com

You might also like