NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Introduction to
Internet of Things
Assignment-Week 7
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 15 Total marks: 15 X 1= 15
QUESTION 1:
Raspberry Pi is like a mini computer which can perform a wide range of general purpose tasks.
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: Raspberry Pi devices act just like mini computers and can be configured to perform
many things. Refer to the lectures on Raspberry Pi
QUESTION 2:
What is the complete form of GPIO pins on Raspberry Pi devices.
a. General Public Input/Output
b. Generative Purpose Input/Output
c. General Purpose Input/Output
d. Global Purpose Input/Output
Correct Answer: c. General Purpose Input/Output
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Detailed Solution: GPIO stands for General Purpose Input/Output. Refer to any standard
documentation on Raspberry Pi. Also visit
(https://projects.raspberrypi.org/en/projects/physical-computing/1)
QUESTION 3:
The Python program which you execute on Raspberry Pi to read data from sensors and control actuators
has the same syntax and style as any other Python program.
a. False
b. True
Correct Answer: b. True
Detailed Solution It does not matter for what a Python program is written, all Python programs follow the
same syntax and style.
QUESTION 4:
During remote server access by a Raspberry Pi, where the Raspberry Pi acts as a client, the client needs
the following?
a. Only IP address of server
b. Only port number
c. Both server IP address and port number
d. Client’s IP address
Correct Answer: c. Both server IP address and port number
Detailed Solution: A client can communicate with a server only if both IP address and port numbers are
known. (Please refer Lecture 31@14:13)
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 5:
Which among the following are valid data processing activities
a. Data Splitting
b. Data filtering
c. Data plotting
d. All of the given
Correct Answer: d. All of the given
Detailed Solution: As per the basics of Python programming (Please refer to lecture
INTRODUCTION TO PYTHON PROGRAMMING- II @19:44).
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 6:
Consider the following Python code snippet. Assume the syntax is correct and all required libraries
are imported
var = ‘Sensor@Actuator%Arduino’
pt = var.split(‘%’)
print(pt)
What will be the output (See every detail, including the apostrophes carefully)?
a. [‘Sensor’,’Actuator’,’Arduino’]
b. [‘Sensor@Actuator’,’Arduino’]
c. [‘Sensor’,’Actuator%Arduino’]
d. [‘Sensor@Actuator%Arduino’]
Correct Answer: b. [‘Sensor@Actuator’,’Arduino’]
Detailed Solution: As per Python programming directives and the working of the split function().
Refer Python documentation and Lecture 32@26:00
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 7:
Which among the following functions do you use while using MATPLOTLIB to add title to a
plot?
a. plot()
b. add()
c. label()
d. title()
Correct Answer: d. title()
Detailed Solution: The title(<name_of_title>) functions adds title to a plot while using matplotlib.
Refer Lecture 32@12:00
QUESTION 8:
In traditional non software-defined network consisting of a network of switches, suppose OSPF is
being used as the routing protocol. In this context which among the following is true.
a. All the switches execute OSPF distributively
b. Only one switch executes OSPF
c. No switch executes OSPF
d. All of these are true
Correct Answer: a. All the switches execute OSPF distributively
Detailed Solution: Traditional networks are distributive, hence all the switches of the network
execute OSPF. Refer Lecture 33 from 3:50 onwards.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 9:
In SDN, the Operating System (OS) is separated (i.e not strongly coupled) from the physical
hardware for each switch.
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: SDN separates the physical and logical plane of the switch. So OS (part of
logical plane) is separated from the hardware (part of the physical plane) for each switch. Refer
Lecture 33 from 9:20 onwards.
QUESTION 10:
Which among the following is a popular protocol implementing SDN?
a. OpenSwitch
b. OpenStack
c. OpenFlow
d. OpenEdge
Correct Answer: c. OpenFlow
Detailed Solution: OpenFlow by ONF is the most popular protocol implementing the principles of
SDN. Refer to any standard documentation on OpwnFlow.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 11:
With respect to Software Defined Networking (SDN), which among the following is true?
a. SDN couples the data plane and control plane.
b. SDN has no relation to either data plane or control plane
c. SDN separates the data plane and control plane.
d. None of the stated.
Correct Answer: c. SDN separates the data plane and control plane
Detailed Solution: SDN separates the data plane and control plane. It is the fundamental principle
of SDN. Refer Lecture 33 from 12:17 onwards, SDN Architecture.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 12:
Consider the following figure below. To which issue of SDN does this particular figure can be related to?
a. Controller placement issue
b. Flow Rule placement issue
c. Hardware placement issue
d. Analysis placement issue
Correct Answer: b. Flow Rule placement issue
Detailed Solution: The given figures shows the tabular structure of how flow rules are installed within
SDN switches, so it pertains to flow rule placement issues. Refer Lecture 33@18:54, Rule Placement.
QUESTION 13:
Suppose that there are two LANs, each configured to be SDN enabled with their own set of switches and
controller. Which among the following directional APIs will be used for communication between the two
controllers?
a. Northbound API
b. East-Westbound API
c. Southbound API
d. Northeastbound API
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: b. East-Westbound API
Detailed Solution: East-Westbound APIs are responsible for communication between different SDN
controllers and domains. Refer Lecture 34, APIs in SDN
QUESTION 14:
Which among the following is true?
a. Backup Controllers have no use is SDN
b. There is no difference between the main controller and backup controller
c. Backup controllers take over when the main controller goes down
d. It is not a good idea to keep backup controllers.
Correct Answer: c. Backup controllers take over when the main controller goes down
Detailed Solution: Backup Controllers are required to take over the network control when the main
controller fails. Refer Lecture 34@8:24
QUESTION 15:
IoT being data intensive and having a lot of security concerns, it is a good idea to integrate SDN with IoT
to mitigate many of these issues.
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Detailed Solution: SDN can be integrated with IoT to reap several benefits of both. Refer Lecture 35.
************END***********