Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
87 views2 pages

DC Generators Objective Questions Answers

This document contains 10 multiple choice questions and answers about DC generators. The questions cover topics such as permeance, the purpose of interpoles and dummy coils, factors that restrict voltage buildup in a shunt generator, what flashing the field means, definitions of critical resistance and stray loss, and the type of generator used as an exciter for a turbo generator.

Uploaded by

kareem
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
87 views2 pages

DC Generators Objective Questions Answers

This document contains 10 multiple choice questions and answers about DC generators. The questions cover topics such as permeance, the purpose of interpoles and dummy coils, factors that restrict voltage buildup in a shunt generator, what flashing the field means, definitions of critical resistance and stray loss, and the type of generator used as an exciter for a turbo generator.

Uploaded by

kareem
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

DC Generators objective Questions and Answers Pdf

1. Permeance is the reciprocal of


a. flux density
b reluctance
c. ampere turns
d. resistance
Ans: B
2. In D.C. generators the polarity of the interpoles
a. is the same as that of the main pole ahead
b. is the same as that of the immediately preceding pole
c. is opposite to that of the main pole ahead
d. is neutral as these poles do not pay part in generating e.m.f.
Ans: A
3. In a D.C. generator in order to reduce sparking at brushes, the self induced e.m.f. in
the coil is neutralised by all of the following except
a. interpoles
b. dummy coils
c. compensating winding
d. shifting of axis of brushes
Ans: B
4. The purpose of providing dummy coils in a generator is
a. to reduce eddy current losses
b. to enhance flux density
c. to amplify voltage
d. to provide mechanical balance for the rotor
Ans: D
5. In a shunt generator the voltage build up is generally restricted by
a. speed limitation
b. armature heating
c. insulation restrictions
d. saturation of iron
Ans: D
6. Flashing the field of D.C. generator means
a. neutralising residual magnetism
b. creating residual magnetism by a D.C. source
c. making the magnetic losses of forces parallel
d. increasing flux density by adding extra turns of windings on poles
Ans: B
7. In a D.C. generator the critical resistance refers to the resistance of
a. brushes
b. field
c. armature
d. load
Ans: B
8. A D.C. generator can be considered as
a. rectifier
b.primemover
c. rotating amplifier
d. power pump
Ans: C
9. In a D.C. machine stray loss is the sum of
a. total copper loss and mechanical loss
b. armature copper loss and iron loss
c. shunt field copper loss and mechanical loss
d. iron loss and mechanical loss
Ans: D
10. An exciter for a turbo generator is a
a. separately excited generator
b. shunt generator
c. series generator
d. compound generator
Ans: B

You might also like