NEBOSH INTERNATIONAL GENERAL CERTIFICATE
– UNIT IG1
Management of Health and Safety
GROUP EXERCISES
1
© RRC International
Element 1: Why We Should Manage Workplace Health and Safety
1. Group exercise:
Why might the management of an
organisation not consider health and safety
to be a priority?
Answer:
This is taken from the study question in the
course notes:
• Ignorance of legal duties.
• Lack of care for staff welfare.
• Focus on output and profitability at
expense of worker well-being.
• Cost to the business - taking a short-
term view.
• Ignorance of true cost to the business
of worker ill health.
• Competition within the business for
access to limited funds.
• Unwillingness or lack of resources to
devote time to H&S management.
• Failure to perceive hazards in their
operations.
• Cavalier attitude to the management
2
© RRC International
of risks.
Any other or similar reasons, usually
associated with a narrow view of ‘business
management’, or lack of humanitarian
considerations. Answers at this stage should
be directed towards legal, moral and financial
reasons without actually declaring the next
phase of the element.
2. Group exercise:
An employee at your workplace has been
seriously injured in a workplace accident.
In groups, list the possible effects and
implications of this accident on the:
• Injured employee.
• Company.
• Line manager.
Answers:
Injured employee:
• Pain and suffering, lost time/wages,
impact on family, on-going impact on
work.
The company:
• Payment of sick pay, overtime cover
for employee, recruitment costs for
3
© RRC International
replacement, insurance claims,
fines/prosecutions, increased
insurance premiums.
The line manager:
• Loss of skills from team, time and cost
of retraining replacement, effect of
overtime cover on shifts.
3. End of Section 1.1 Exercise
1. What are the three main reasons for
managing health and safety?
2. What should an employer provide to
ensure health and safety:
1. Safe place of
_______________
2. Safe plant and
______________
3. Safe _______ of work
4. Training, _____ and
competency of ______
Answers:
1 - Moral, social (or legal), economic
(financial)
4
© RRC International
2 - Fill in the blanks:
• Safe place of work.
• Safe plant and equipment.
• Safe systems of work.
• Training, supervision and
competency of staff.
4. Group exercise:
An employee has been injured at work.
Identify potential:
• Direct costs of the accident.
• Indirect costs of the accident.
Answer:
Examples of direct costs:
• Fines in the criminal courts.
• Compensation payable to the victim,
which is likely to be met by insurance
cover and will therefore result in an
increase in insurance premiums.
5
© RRC International
• First-aid treatment.
• Worker sick pay.
• Repairs to, or replacement of,
damaged equipment and buildings.
• Lost or damaged product.
• Lost production time while dealing
with the injury.
• Overtime to make up for lost time.
• Costs associated with the
rehabilitation of the injured worker
and their return to work.
Examples of indirect costs:
• Loss of staff from productive duties in
order to investigate the incident,
prepare reports, undertake hospital
visits, deal with relatives, attend court
proceedings.
• Loss of staff morale (which impacts on
productivity, quality and efficiency).
• Cost of remedial action following an
investigation, e.g. change of process
or materials and/or the introduction
of further control measures.
• Compliance with any enforcement
notice served.
• Cost of recruiting and training
temporary or replacement labour.
• General difficulties in recruiting and
retaining staff as an indirect result of
6
© RRC International
the accident.
• Loss of goodwill of customers
following delays in production and
fulfilling orders.
• Activation of penalty clauses for
failing to meet delivery dates.
• Damage to public image and business
reputation.
• Damage to industrial relations,
perhaps leading to industrial action
(e.g. strikes).
5. Group exercise
Discuss the criminal- and civil-law
implications of the following:
• A technician escapes injury by diving
under a bench when a vessel blows
up as a result of a design defect.
• A 12-year-old boy breaks his arm
falling into a pit while playing on an
unfenced building site.
• A machine operator is blinded in one
eye by a colleague trying to help him
remove a jammed machine part using
a hammer. There is a safe way to
remove the jammed part, which does
not involve the use of a hammer, and
the area they are in is a mandatory
eye-protection zone.
• A scaffolder is electrocuted when the
pole he is carrying touches a live
7
© RRC International
overhead cable. The scaffolder works
for a company contracted to a roofing
company, in turn contracted to a
factory owner.
Answer:
This needs a careful approach.
Knowledge of British/European/American
law should be used, but the compensation
culture differs considerably from state to
state, particularly in developing countries,
where it may hardly exist at all.
6. End of Module 1.2 Exercise
1. What are the two main standards that
the ILO has produced for health and
safety? What do countries do with
these standards?
2. What are employers’ responsibilities
under R164?
3. What are employees’ responsibilities
under R164?
4. What action could be taken against
organisations breaking health and
safety law?
Answer:
8
© RRC International
This is quite tough and is a discussion point to reinforce the points covered previously.
1 - ILO has produced C155 and R164, which are then ratified by countries and implemented
in national law.
2 - Specifically, Article 10 of R164 puts the following obligations on employers:
• To provide workplaces and work equipment, and use work methods, which are safe
and no risk to health.
• To provide appropriate instructions and training.
• To provide necessary supervision.
• To put in place health and safety arrangements adapted to suit the size and nature
of the undertaking.
• To provide any necessary personal protective clothing and equipment free of charge.
• To ensure that the hours of work do not adversely affect employees’ safety and
health.
• To remove any extreme physical and mental fatigue.
• To stay up to date with knowledge in order to comply with the above.
• In this way, the responsibility is placed directly on the employer. However, it is also
recognised that individual workers have a critical part to play in keeping workplaces
safe, so workers are also given duties.
3 - Take reasonable care of their own safety and that of other people who might be affected
by the things that they do and the things that they fail to do.
• Comply with safety instructions and procedures.
• Use all safety equipment properly and not tamper with it.
• Report any situation that they believe could be a hazard and which they cannot
themselves correct.
9
© RRC International
• Report any work-related accident or ill health.
4 - Formal enforcement action (improvement or prohibition notices or similar).
- Prosecution of the organisation.
- Prosecution of individuals.
- Compensation through the civil courts.
7. End of Module 1.3 Exercise
1. To whom does an employer owe a
duty with regard to health and safety?
2. How can directors influence health
and safety?
3. What are the key worker
responsibilities?
4. What would you look for/check when
selecting a contractor?
Answer:
- own employees to ensure their H&S
- other workers (not employees) e.g
contractors
- visitors
- members of the public
2 - directors ensure that:- policy is in place,
resources are allocated, the right people are
10
© RRC International
in place with clear roles and responsibilities,
there is a senior manager with H&S
responsibility, there are competent person(s)
appointed to advise on H&S, the H&S
performance is reviewed. The directors
cascade their vision to junior managers
through targets and objectives
3 - Workers have a responsibility to take
reasonable care of their own health and
safety and the health and safety of other
people who might be affected by the things
that they do (their acts) and the things that
they fail to do (their omissions). Workers also
have a responsibility to co-operate with their
employer (for reasons of health and safety).
These duties apply when the worker is at
work.
- A copy of their health and safety
policy.
- Examples of risk assessments.
- The qualifications and training records
of staff.
- Membership of a professional
organisation or certified body.
- Records of maintenance and test for
plant and equipment.
- Names of previous or current clients.
- Accident history records.
- Records of enforcement action taken
by authorities against them.
11
© RRC International
- Proof of adequate resources, such as
access to specialist safety advice.
12
© RRC International
Element 2: How Health and Safety Management Systems Work and
What They Look Like
1. End of Module 2.1 Exercise
What are the key elements of the
ILO-OSH health and safety management
system?
Answer:
Policy, Organising, Planning and Implementation, Evaluation, Action for Improvement, and
Audit. Continual improvement is also important.
2. Group Discussion Point
Why might the health and safety policy of
two organisations be different?
Why isn’t there a prescribed, ‘one size fits all’
approach to developing a policy?
Answer:
Discuss the fact that the nature of the
organisation, its structure and
‘characteristics’ will be very different. Also
ask the group to consider the nature of the
work that is undertaken and whether this is
an important factor - clearly it is, and the
hazards posed due to the operations will
13
© RRC International
greatly influence the policy.
Perhaps consider the needs of a large
hospital and a small window-cleaning
business as examples - which would you
expect to have the more detailed policy
documents? Is this reasonable? What would
the impact of making the same demands be
on the small company? This can lead to a
discussion of the fact that the policy should
be tailored to the needs of the organisation.
3. Group exercise
• Why is an organisation’s health and
safety policy so important?
• Why might two organisations doing
similar work have different policies?
Answer:
1 - The health and safety policy of an
organisation is an important document that
sets out the organisation’s aims with regard
to health and safety, who is responsible for
achieving these aims, and how the aims are
to be achieved. This can be expanded on
during the discussion!!
2 - It should reflect the particular
circumstances of the individual organisation:
the hazards and risks, the size and the
complexity of the organisation. The policy
14
© RRC International
must therefore be developed and tailored to
fit the particular organisation that it exists to
serve.
4. Group exercise
Targets may be included in the statement of
intent to show commitment to improvement.
What targets could be included? (General
examples only needed.)
Answer:
E.g. accident-rate reduction.
Reduced absence.
Active monitoring participation.
Delivery of key objectives e.g. risk
assessments, delivery of a training
programme.
5. Individual Activity
Can you think of any other specific health
and safety hazards?
Write down as many as you can think of,
which you believe should be included in the
15
© RRC International
Arrangements Section of a Health and Safety
Policy.
Answer:
A list of typical topics appears on the next
slide of the presentation.
Specific Risks and Problems
• Lone working.
• Noise-exposure control.
• Vibration-exposure control.
• Control of exposure to toxic materials.
• Control of crowds.
• Control of transport risks.
• Specific health surveillance
requirements.
• Waste disposal.
6. H&S Policies
How can a policy be effectively
communicated?
When should it be reviewed?
16
© RRC International
Answer:
Use your knowledge of the subject to discuss
answers that are suggested among the
group.
7. End of Module 2.2 Exercise
1. What are the three key parts to a
health and safety policy?
2. What type of targets might be
referenced in the policy (and where)?
Answers:
• The General Statement of Intent
outlines the importance that the
organisation places on health and
safety and the commitment that can
be expected. It sets aims and
objectives for the organisation to
achieve. It is signed by the person in
overall control of the organisation.
• The Organisation section highlights
the roles and responsibilities that
exist at all levels within the
17
© RRC International
organisation. It shows the lines of
responsibility and accountability.
• The Arrangements section provides
the detail on how the organisation
manages health and safety. It outlines
the general arrangements that relate
to health and safety management and
the specific arrangements that relate
to individual health and safety topics
and issues.
• The Statement of Intent may also set
targets for the organisation to
achieve. Possible targets might relate
to:
• Accident rates: to achieve a reduction
in the accident or ill-health rate.
• Active monitoring: to successfully
complete a number of active
monitoring activities, e.g. successful
completion of 90% of all supervisor
safety inspections over a year.
• Completion of key activities - such as
the completion of risk assessments
across the organisation.
• Delivery of training to all workers.
• Development of a consultation
process to engage the workforce.
• Benchmarking against other
organisations.
18
© RRC International
Element 3: Managing Risk – Understanding People and Processes
1. Group exercise:
What factors could result in the deterioration
of an organisation’s health and safety culture
and hence safety performance?
Answer:
Use your knowledge of the subject to discuss
answers that are suggested among the
group.
2. Group exercise:
Identify a few examples of workplace
communication from the following
categories:
• Verbal communication.
• Written communication.
• Graphic communication.
What are the merits and limitations of each
method?
19
© RRC International
Answers:
Policies.
Procedures.
Worker handbooks.
Procedural manuals.
Safety briefings.
Seminars.
Training courses.
H&S Meetings.
Toolbox talks.
Memoranda.
Emails.
Notices, poster campaigns.
Films.
Signs.
3. Group exercise:
What are the merits and limitations of using
safety posters as a form of propaganda?
Answer:
20
© RRC International
Use your knowledge of the subject to discuss
answers that are suggested among the
group.
4. Co-operation and Consultation
What is the difference between consulting
and informing workers?
Answer:
Consulting: Two way exchange of information
and opinion between the employer and
employee.
Informing : One way flow of information to
the employee.
Answer on next slide.
5. Group exercise:
What makes an effective committee?
Answer:
21
© RRC International
Answers on next slide of the presentation:
Effective committees will depend on:
• Who is on the committee.
• How often the committee meets.
• Who will act as chairperson.
• What authority the committee will
have.
• What will be discussed.
• How the discussions will be recorded.
• How issues will be followed up.
6. Group exercise: FINISHED FILES ARE THE RESULT
OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY
You will be shown the following slide for COMBINED WITH THE
20 seconds.
EXPERIENCE OF MANY YEARS
You are asked to count the number of “Fs.”
Answer:
There are 6.
7. Group exercise:
Consider a specific hazard and discuss in
22
© RRC International
groups the difference between the:
• hazardous properties of the activity,
article or substance, and
• the risk of harm occurring.
Answer:
A good example is a bottle of concentrated acid.
Hazard = corrosive
Risk - depends on use:
School experiment:
1. In bottle, well labelled, child closure, locked in technicians cupboard:
• What is the hazard? corrosive
• What is the risk? risk is low
2. Decanted into an unmarked beaker for an experiment with 25 x 15-year-old
teenagers left alone while the technician returns the bottle to the store:
• What is the hazard? corrosive
• What is the risk? risk is high
It is important to note that the hazard had exactly the same properties/potential in each
scenario but because of the way it was used and the people exposed the risk changed.
23
© RRC International
8. Group exercise:
Sources can be:
• internal, or
• external
to the organisation.
List all the internal and external sources you
can think of and discuss them.
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
9. Group exercise:
Discuss the benefits and limitations of PPE as
a risk control method.
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
24
© RRC International
10. Group exercise:
Lawn Mowing:
Using task analysis, prepare a brief risk
assessment and suggest control measures to
reduce the risks involved with this activity.
Alternative Group Exercise:
In groups, carry out a risk assessment on
these premises:
• Use Steps 1 to 4.
• Use the risk scoring system.
Present your findings to the other groups in
20 minutes.
Answer:
Discuss the various responses to this
question given by the students.
11. Worked example / group exercise
The Steps In Changing a Wheel:
25
© RRC International
Step 1 - park the car in a safe location.
Step 2 - remove equipment from boot.
Step 3 - loosen wheel nuts.
Step 4 - jack up car.
Step 5 - remove wheel nuts.
Step 6 - replace wheel and wheel nuts.
Step 7 - lower car, remove jack.
Step 8 - tighten wheel nuts.
Step 9 - replace equipment in boot.
For each step:
• First identify the hazards.
• Then identify the controls.
So, Step 1 (changing wheel) might have:
• Hazards - traffic, risk of violence.
• Controls - select location off-road if possible, use hazard lights, if you feel area is
unsafe/at night or if vulnerable group, call recovery service and stay in car.
Suggest hazards and controls for each step of the worked example “changing a wheel”.
Answers:
26
© RRC International
Flipchart/record the responses if possible.
No doubt the students can add to this process flow - that’s fine! You may also comment
that an alternative is ‘park somewhere safe, phone the roadside assistance organisation’.
12. Group exercise
Using SREDIM, develop a simple safe system
of work for the task allocated to your group:
• Making a cup of tea.
• Making a batch of cement with a
cement-mixer.
• Painting a ceiling (emulsion).
Answer:
Here, we are looking for students to formulate a simple safe system of work by identifying
key steps in the process and implementing sensible controls. Look to see if they have a step
bringing the raw materials/equipment to the worksite, if they have identified the hazards
and implemented controls adequately.
Encourage the groups to feedback and comment on each other’s work.
You can stress that these are small, simple tasks but SREDIM would work for anything, from
making tea to making a bus. It is a technique practitioners use to break an activity down in
order to understand it, then control it.
27
© RRC International
13. Group exercise
What emergencies could occur other than
fire?
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
14. Group exercise
Discuss the issues that you would need to
consider to decide the level of first-aid cover
in your workplace.
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
28
© RRC International
15. Group exercise
What factors would you consider when
selecting individuals to be first aiders?
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
29
© RRC International
Element 4: Health and Safety Monitoring and Measuring
1. Group exercise:
In groups, list the topic headings that should
be included on an inspection checklist for use
in your workplace.
Design a rough format for the inspection
check sheet.
Answer:
Main topics on next slide of the presentation:
Typical topics in a generic inspection checklist:
• Fire safety.
• Housekeeping.
• Environment issues.
• Traffic routes.
• Chemical safety.
• Machinery safety.
• Electrical safety.
• Welfare facilities.
30
© RRC International
2. Group exercise:
Discuss the first thing you should do when
arriving at an accident scene and then the
later steps.
Consider what type of equipment you may
need to assist you.
Answer:
First actions:
• Make the scene safe.
• Check casualty.
• Get help.
• Consider other bystanders.
• Who will be in the team?
• Gather factual information.
• Analyse the information and draw conclusions.
• Identify suitable control measures.
• Plan the remedial actions.
Equipment:
• PPE.
• Camera.
• Measuring tape.
• Plans of area.
31
© RRC International
• Pens and pencils and paper.
3. Group exercise:
A worker is struck by a load being carried on
a pallet by a forklift truck.
Outline possible immediate and underlying
causes of the accident.
Answers:
Immediate Causes:
• Failure to secure the pallet.
• Poor positioning of the tuck close to the pedestrian exit.
• Aggressive braking by the driver.
• Inattentive pedestrian steps into the path of the forklift truck.
Underlying or Root Causes:
• No training for the driver.
• Lack of segregation of vehicles and pedestrians.
• Poor driver induction.
• Poor truck maintenance.
32
© RRC International
• No refresher training.
4. Group exercise
What sort of things are likely to hinder good
accident and near-miss reporting?
What can an organisation do to make it more
likely that incidents will be reported?
Answers:
• Unclear organisational policy.
• No reporting system in place.
• Overly complicated reporting procedures and forms.
• Excessive paperwork.
• Takes too much time.
• Blame culture.
• Apathy.
• Lack of training on policy and procedures.
33
© RRC International
5. Group exercise
What is the difference between an audit and
an inspection?
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
6. Group exercise
Discuss the advantages and disadvantages of
an external and an internal audit.
Answer:
Answers on the following two slides of the
presentation
34
© RRC International
7. Group exercise
What active and reactive measurements of
health and safety performance would need
to be reviewed annually?
Answer:
Answers on next slide of the presentation.
NB. Annual plans, targets and key
performance indicators.
35
© RRC International