Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
2K views46 pages

Class 5 G. Science Zahid Notes

Uploaded by

Hafiz Mohsin
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
2K views46 pages

Class 5 G. Science Zahid Notes

Uploaded by

Hafiz Mohsin
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 46

The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

Chapter.1
Classification of Living Organisms

Why is the protection


Can you classify Are the flowering
of organisms
organisms around plants different from
necessary of the
you? each other?
world?

          


1. The cat belongs to which group?
(a) Amphibians (b) Reptiles (c)Birds (d) Mammals
   
! %&  
"#$ (d)   (c)   (b)  (a)
2. The number of kinds of living things present a particular place is called: ______
(a)Biodiversity (b) Classification (c)Insects (d) Worm
'()'''''''*+ ,-./ -  0+123456
<
! =>?@A >B
F (d) DE (c) ; C (b) 7 8 98: (a)
3. Insect body is ___________
(a)Round (b) Cylindrical (c) Creeping (d) segmented
'(HI'''''G D E
+Q (d) O P (c) LMN (b) JK (a)
4. Worms have ________ legs?
(a)Two (b) Three (c)Four (d) No
'RIST-F 
W (d) V (c) U (b) + (a)
5. Amphibian can live on_______ and live in water.
(a)Land (b) Sky (c)Algae (d) Cell

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 2


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
 
 (d)  (c)  (b)  (a)
6. _______ can live on land but lay eggs in water.
(a)Repitles (b) Amphibian (c)Abdomen (d) Animal
 !"
&
) (d) $%(' (c)   (b) # (a)
7. Monera are made up of ________ cell.
(a)One (b) Two (c)Three (d) Four
./01*+,-
4 (d) 3 (c)  (b) 2 (a)
8. The body of ________ has black and white stripes.
(a)Zebra (b) Deer (c)Fish (d) Shark
5/6789:!;1
?@ (d) > (c) = (b) < (a)
9. _______ are extinct.
(a)Dianosour (b) Elephant (c)Birds (d) Cat
AB
I (d) H! (c) FG (b) CDE (a)
10. The hen has ______ claws.

(a)Strong (b) Weak (c)Ugly (d) Fat


./J1KL
Q- (d) P (c) O (b) MN (a)
11. The small leaves of flower are called_______.

(a)Floral (b) Veins (c)Fowl (d) Monocot


XYRSTUVQW
^R- (d) Z] (c) \ (b) Z[ (a)
12. Pigeon bones are ________.

(a)Hollow (b) Segmented (c)jointed (d) Hawk


5/+_T*`
c (d)  (c)  (b) ab (a)
13. Bacteria belongs to:

(a)Kingdom monera (b) Kingdom protista (c)Kingdom fungi (d) Kingdom plante
def+g
& &
noAh (d) lmAh (c) k!
j Ah (b) ,-Ah (a)

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 3


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
14. _______only found in water.

(a)Bacteria (b) Fungi (c)Algae (d) Plants


.)pqr
s (d)  (c) lm (b) +g (a)
15. Example of kingdom protista is.

(a)Plants (b) Mashroom (c)Animal (d) Algae


& &
dZtTjk!Ah
z
s (d) juv'wxy (c) ) (b)  (a)
16. Second name of “Rhizopus” is :

(a)Mashroom (b) Black bread mold (c)Spirogyra (d) Yeast


dA{|f}~
† (d) „)„ (c) ƒ-€‚ (b)  (a)
17. The vertebrate have been divided into groups.

(a)Two (b) Three (c)Four (d) Five


&
d‡ˆ‰/Š‹1ŒŽ
'
 (d) 4 (c) 3 (b)  (a)
18. Fishes breathe through__________

(a)Gills (b) Tail (c)Skin (d) Fins


‘’C“”1
———
˜ (d) – (c)  (b) • (a)
19. Amphibian respire through _______

(a)Skin (b) Lungs (c)Gills (d) Tails


™’C“”1 
 (d) • (c) š (b) – (a)
20. The example of reptile is _________

(a)Snake (b) Newt (c)Toad (d) Frog



dZtT›j
?¡ (d) E (c) ^Ÿ (b) žC (a)
21. The largest flying bird is _______.

(a)Eagle (b) Hawk (c)Penguin (d) Humming bird


 dH!¢£¤‹¥¦
—
Eªv « ¬ (d) ¨© (c) c (b) §@ (a)
22. These animal give milk.

(a)Birds (b) Mammals (c)Reptiles (d) Amphibian


­)®

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 4


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
& — ±²
  (d) ›j (c) ¯ °x (b) H! (a)
23. Blind Indus dolphin in found in

(a)India (b) Pakistan (c)America (d) Australia


5)l³E´µH
º» (d) ¹L (c) ¸ (b) ¶· (a)
24. Exclusively are found in the ocean.

(a)Brittle star (b) Stick insect (c)Leaf insect (d) Octopus


.)p¼qr
— —
& ÀvÁÂ & ÀvÁÂ
}Å (d) ¿ Ä (c) ¿ à (b) ½¾ (a)
25. Dicot plant is ______

(a)Gram (b) Rice (c)Maize (d) Wheat


ds^flE
AP (d) Ç (c) Z4 (b) Æ (a)
26. Human respires through which organ?

(a)Gills (b) Lungs (c)Fins (d) Skin


È™’C¥¥ÉÊË
———
– (d) ˜ (c)  (b) • (a)
27. What is the number of coty ledons in a gram seed?

(a)One (b) Two (c)Three (d) Four


Èd5/ÌÍTÎÏÐfÑ1Æ
4 (d) 3 (c)  (b) 2 (a)
28. Which group is found only in the ocean?

(a)Fish (b) Insect (c)Animal (d) Amphibians


ÈdÒ)+¼qrŠËR
  (d) ) (c) ¶Ó (b) > (a)
29. ______ is a bird that lives on snow.

(a)Penguin (b) Pigeon (c)Sparrow (d) Eagle


ÈdÔ!qÕÖdH!×
ÙÚ (d) +Ø (c) *` (b) ¨© (a)
30. ____ is hunter bird.

(a)Hawk (b) Penguin (c)Pigeon (d) Eagle


dH!7Û
ÙÚ (d) *` (c) ¨© (b) ?G (a)
31. _______ live in the hole

(a)Woodpecker (b) Hawk (c)Pigeon (d) Crow

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 5


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
 ÜÝ
R (d) *` (c) ?G (b) ÞE (a)

Answer key
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.
A D D D D A A A A A A
12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.
A A C D B D A B A A B
23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33.
B A A B B A A A A
Short Questions

1. Define biodiversity.
Ans: The number of kinds of living things present at a particular place is called biodiversity.

  W‫אل‬

XßàEàcRÍTAáTH)âÖ-!ãäåæ W ‫א‬
2. State the importance of classification.
Ans: Due to classification we can determine the similarities and difference among organisms.
The structure and other characteristics of organisms is also identify and study them. We
can also known the relationship among organisms.
   W‫אل‬
f¶òóT)s´çèæéC1ê17ëŠ dìíî1£ïCðñf7ëŠTH) W ‫א‬
úRH)¥öT7ëŠTH).õ÷øùA{féCÈd¥ŠÊef´ÕõAô®1õðñ
õAô¶ûüc1õ
3. Write the differences between (a) Worms and Insects (b) Amphibian and Reptiles.
Ans: (a) Difference Worms and Insects.
Worms Insects
Worms are soft bodies animals Insects are invertebrates with jointed legs.
Their body is round and cylindrical Their body is segmented.
They have no legs. The Insects is divided into three parts, Head
,thorax and abdomen.
Amphibian Reptiles
Amphibian can live on land and also in Reptiles are called creeping animals.
water. Their skin is thick coarse and dry which
They respire through lungs and skin. protect their body from external effects.
They live on land but lay eggs in water.

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 6


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

 
             W‫אل‬

  W ‫א‬

d  f D E •
'( `O  aT +b1ce 'XIYZ.[GF  •
'XI +QG^ • 'XI\ ]  JKG^ •

'ghi d    j klmnopq rU*D E • '_IWST-^ •

 

  
 
'(Hƒ `O P   • '(u q `+vw  st •

v„*G f 1'(RI   L +†~-  • '(xyz{ |  }  ~ •
'(‡ ˆ‰D Š '(€+qvw ‚(u st •
4. Define Classification?
To put organisms into separate group on the basis of similarities and differences is called
Ans:
classification.
 !"# $ W‫אل‬

'()L’*“ q I‹‹Œ+MŽ-‘  *   W ‫א‬

5. Living things are divided into how many groups?


The organisms have been divided into five kingdoms based on similarities and
Ans:
differences.Their names are Monera , protista , Fungi , planted , and animalia.
)*+,-&. $/%&  '( W‫אل‬
!  
'@#@%ž   Ÿ l¡¢l£ l ”2(•|– +.— f ().˜™'nopq IšwŽ-›œ  *   W ‫א‬
6. Write a short notes about kingdom monera?
Ans: These are made up of one cell their structure is also very simple. These include bacteria.

0 1-234 5678 W‫אل‬


'(¤¥¦§qf +z¨©z-f (ªI« ¬­ M+¦t W ‫א‬
7. Where bacteria are found?
Ans: Bacteria are found everywhere on the earth.

9:(;<&=>? W‫אل‬

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 7


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
.)pã=!p+g W ‫א‬
8. Give few examples of kingdom protista?
Ans: Amoeba , paramecium , Algae and spirogyra.
& &
ÈýþtTjk!Ah W‫אل‬

±Áw
„)„  ! W ‫א‬
9. Where Algae are found?
Ans: Algae are found in rivers , pound and ocean.

 W‫אل‬
5)l¼ + W ‫א‬
10. Write characteristics of algae and give examples?
Algae may consist of one cell or many cells. They are found in rivers , pounds and ocean.
Ans: They have chlorophyll. So ,they can make their own food through photosynthesis.
Examples : volox , chlamydomonas.
þt¶òóT W‫אل‬
 .õ ?  “”1ÄÒl dÒ/ .)p®H)772 W ‫א‬
´{-çÊU
11. Find out in which there is one cotyledon and in which there are two cotyledons?
Ans: (one cotyledon) what , rice , maize (Two cotyledon) Gram , pea , bean
 !"#$%  !"#$ &'()*+ , W‫אل‬

-./.0 !"#$  Z4AP !"#$  W ‫א‬
12. What are monocot plants?
The flowering plants whose seeds have one cotyledon are called monocot plants.e.g
Ans:
sugarcane wheat , rice.
123%45$67 W‫אل‬
Z4AP .s^f-/ÏÐf2qr1s W ‫א‬

13. What is the difference between the paws of hen and duck?
Hen. The hen strong claws with three fingers at the front and one at the back.it helps to
Ans: scratch the ground.
Duck. Duck claws are naturally membranous which helps them to swim in water.
;<=2'>?8  9: W‫אل‬
ÆRJ1KLd5/q T!2q T"#3$./JMN1KL W ‫א‬
£*%Ö./&!'5(J1)

14. What is the difference between a toad and a frog?

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 8


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

Toad Frog

1.Toad’s legs are smaller than its body 1.Frogs’s legs are larger than its body
and bead. and head.

2.Its skin is dry. 2. its skin is moist and soft.


Ans:
3.Its body is move in width. 3. its body shape is elongated.

@ -AB CD W‫אل‬

 

           

     

"#$%&' #! "()*+,- ./ 0!


15. What is the difference between Amphibians and Reptiles
Amphibians Repti;es

1. Amphibians can live on land and also 1. Reptile are called creeping animls.
live in water.

2. They live on land but lay eggs in 2. These animals lay eggs on land.
Ans:
water. Reproduction in these takes place
through eggs.

3. They respire through lungs and skin. 3. Their skin is thick coarse and dry
Usually their skin is moist and loose. which protect their body from external
effects.

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 9


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

)+-E FGHIG J W‫אل‬
 

 
 
 
!"#$%& '(  )!*+,$'-' ./ 

.'9:; < =>?1' 23456780 !GHIJK 6' ,'F 0
=@ABCD E
 
 !MNO P-$%QL
=>?JK ,'O RS7  !M+./NO T!UP- L

16. Write one characteristic and one example of Monera and Protista?
Monera are made up of one cell. Their structures is also very simple. e.g Bacteria.
Ans:
Protista usually live in water. It includes Amoeba. Paramecium and Algae.
 
KL MNO O  P Q 56 W‫אل‬
  
¤¥® qJ¯-°(u qvw±²£'¤¥¦§qJ¯- ”2+z¨©z-f (HI ¬­ M+¦t ”2 W ‫א‬
'
17.Why does the body of a Zebra have black and white stripes?

17.

The body of Zebra has black and white stripes that shows their identity. Every Zebra have
Ans: black and white stripes lines are different to other Zebra. Similarly every human finger
print o f hand are different to others.
)&RST!STUV WX W‫אل‬
- k½ f¾ ³´µ¶(RI+· „tm+¸¹ º+L º+G  „t³'XŒ³»*©¼-^ G +L º+ „t W ‫א‬
!
'(RI0f¾ m+¿"À@Á  Â

18.Why are the ears of elephant large?

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 10


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

The body size of elephant is large. Which also causes high body temperature? Its large ears
Ans: help maintain body temperature. Large ears of the elephant help it to hear very soft sounds.
They also keep the elephant cool in the both seasons.
9:.&R2[@V4YZ W‫אل‬
E#F ,3  456789: ;()*+<= >,  ?@  A" BCD9:#12 W ‫א‬

G HI
19.Some animals have internal skeleton of cartilage such as shark and sting Ray.
They feed on other animals by predation. What is the importance of cartilage in
their life?

Cartilage is made up of strong connective tissues that make the body very flezible. And the
Ans:
ability of body to move increase and it is easier to hunt.
h'X @ cV9:i4j%& \(2^ T# 2_ A`a)b.VcV;d4!efSCg ' -& \(] W‫אل‬
)k +-
<   Æ@!>Ç
È vzÉqʌ Ë  RÌÍÎÏ-ʌÐÑ-G  XI ÒÓG¶'RIÔtÕÖ " ÃÄÅ  W ‫א‬
'
20. Describe the factors responsible for the extinction of biodiversity.
(i) Deforestation (ii) Destroy the habitats of animals. (iii) Excessive hunting
Ans:
(iv)Extinction of some animals.
@ -234l mn opqVrs Cs3 W ‫אل‬
'—I.á  `â'à Ëß   `'Þ'—IÜÝ   `'Û  Ø ÙDÚ'× W ‫א‬

21. What is classification?


To put Organism into separate groups on the basis of similarities and difference is called
Ans:
Classification.

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 11


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
w
u xyzI{ W ‫אل‬
)T }+~!"# $tv |
uu
)b!"# $€,- $Q ‚ƒ  „  @ %†‡ˆ W ‫א‬
22. What is monera? Give one example?
These organisms are made of one cell. Their structure is very simple. Example is Bacteria.
Bacteria are found everywhere on Earth. Some Bacteria cause diseases in plants and
animals.
Ans:

TKLO  ‰ )+ 56 W ‫אل‬


 ‹
 & T™>?—9:(;<˜•Q–X>?)KL ‰ ’†“”GyGH )Œ.#TŽ @ 9:.4‘O  56 W ‫א‬
9: š&>›-& \(
23. What is Algea? Where it is found?
Ans: Algae may consist of one cell or many cells. It found in pounds and ocean.
)Œ(œ<&= )+ž W ‫אل‬
)Œ(;<-Ÿ >T b)Œ.¡Q‘#T>X~O ž W ‫א‬

24. What is Protista?


Ans: Protista mostly live in water. This kingdom includes Amoeba. Paramecium and Algae
 
)+P Q W ‫אل‬
w I¥
¤  
9l`ž  £ ¦§¨ -@ 9:.-g<¢#T>XP Q W ‫א‬

25. What is difference between paws of hen and duck?


Duck claws are webbed in nature. Webbed claws are useful for swimming. Chicken has
Ans:
strong claws with three toes.
)+-ª} © W ‫אل‬
)Œ.&« ¬4‰  )­®¯°ª})b(+K± ²4o³%&´µK(9¶· K(Œ¸¹4© W ‫א‬

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 12


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

26. What is Plantae?


These organisms are made of more than one cell. They are called plants. They have
Ans:
chlorophyll in their leaves. Due to chlorophyll their leaves are green in colour.
)+º» W ‫אل‬
ÅÆÀ4@ ~¼  ½ ¾)b.T¿6½ ¾' 4À4@ 9Á2T™%@F& à Ä:.¡Q‘#T>X~O  '( W ‫א‬
9:.4

27. What is Animalia


These organism are also made of cells. They are called animals. They do not have
Ans:
chlorophyll, so they cannot make their food. They can move from one place to another.
u
)T }+~FGÇGȋ W ‫אل‬
!^ T~˜O ÉÊA ËÌ ²‰ b.ʽ ¾' 4@ 9Á\(%@ 9Íl~‘~ŽÎ '( W ‫א‬
9ÉÏИ

28. What is monocot plant? Give example?


The flowering plants whose seeds have one cotyledon are called monocot
plants.Sugarcane, wheat, bamboo and maize are the example of monocot plants.

Ans:

TKL9+2T™ÑV\6 W ‫אل‬
K Ò$ÓQÔ4KL9:2T™ÑV\69:.¡Q@ÕÖ%O ×4Ø2T™ TKÙ W ‫א‬

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 13


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
29. What is Dicot palnts. Give example?
The flowering plants whose seeds have two cotyledon are called plants dicot plants.
Mango, guava, rose and pea. etc. are the example of dicot plants.

Ans:

TKL9+2T™ÑVœ C W ‫אل‬
T }  Ú§Ûa§9:ÑVœ C9:.¡Q@ÕÖ% T×4Ø2T™ TKÙ W ‫א‬
30. Write the name of animals groups?
Ans: (i) Vertebrates (ii) Invertebrates
7€4&™ $4&  '( W ‫אل‬
\(n !e ÝÞàß   \(n !e ÝÞÜ W ‫א‬
31. What do you know about vertebrate?
All vertebrate have backbone in their body. Most of them have internal skeleton made of
bones. They have the great ability to hear, see, smell, taste and feel. The blood circulates in
Ans:
the blood vessels of the body. The skin of vertebrates is covered with scales or feathers or
hairs.
9á(+âˆã4\(ä W‫אل‬
é+lm'(HIêë U G f 'XIä ¦åæº9v M+¦tqf 'R¡wLå-Ìç qG   ` è.ã W ‫א‬
- è'XŒô+q K -fõqG'RIÎÏö-ʌ^í  îïðñ+òqf 'X¦wqLbóì±+'.+ 
'RI÷9 ø:   lù~

32. What do you know about invertebrate?


Various types of invertebrates are found on the earth. They do not have any type of bones
inside the body. Their body structure is of various types. Some are flat, some are round and
some are segmented. The body parts of invertebrate are different in different net groups.
Ans:

9á(+âˆã4\(äå W ‫אل‬
JKüýüqf l(RI-þ©z-G f 'RIW+12 ¦åqG f '(R¡wst./ úû- è‘ W ‫א‬
'(HI0m+­ G  è‘ q 0(HI +Q¦ + 
33. Write the name of vertebrate group?

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 14


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Ans: 1.Fish 2.Amphibians 3.Repitilles 4.Birds 5.Mammales
7€4& \(n !e ÝÞ W‫אل‬
`@#$ '    'à  'Þ  'Û '× W ‫א‬

34. What is fish?


Fish live in water. Both ends of their body are pointed. The middle part is broad and thick.
Ans: They have scales on their skin. Fish breathe through gills. Fish have fins and tail which
help to swim.
)+æ W‫אل‬
 %#
    '(RI ¦ ³~ f XIT2   b¹ f +'(HI +`m `+ f '(È qvw W ‫א‬
'(Rqvw-.+   'yz{ |

35. What is Amphibians?


Amphibians can live on land and also in water. They respire through lungs and skin.
Usually their skin is moist and loose. They live on land but lay eggs in water. Frog, toad,
salamander and newt are the example of amphibians.
Ans:


)+ç  W‫אل‬

(u s|'RI9   ~-f  .(xyz{ | ~   } '(u qvw  st '× W ‫א‬

'(¯-     !"9#l!'(€+ qvw 

36. What is Reptiles? Give example.


Reptiles are called Creeping animals. Their skin is thick, coarse and dry. Reproduction in
Ans: these animals takes place through eggs. They lay eggs on land. Lizard, crocodile, snake
and tortoise are the example of reptiles.
TèL9+E W‫אل‬
RI{ |   +,- - `f 'RŒ$%-GD Š v„&1'RI9  '~-f '( `O ( )* W ‫א‬

(¯-*  .  /zl01'2'(€+ st'

37. What is birds? Give example.


The birds have feathers and beaks. Their bones are hollow, their weight is less. Along with
Ans:
lungs, they have air sacs. Birds can fly in the air. Some birds can swim in water. e.g duck.
A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 15
The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Some birds cannot fly and are called running birds.e.g Kiwi and Ostrich. All birds lay
eggs. The birds that live in water have webbed feet. e.g Duck. Sparrow, pigeon, kiwi,
dove, parrot and ostrich are the example of birds.
TèLé)+2'Q W‫אل‬
 % 
 I '(HIÊ3  I4z    f 'XI5ftf 6^ 'RI78 ¦å-f 'RIš      W ‫א‬
€+  .ã9:   L;<'(Hƒ O Êb+  =Wb  ü‘>(= ü'(=b q
'(

38. What is Mammals?


They have fur or hair on their body. Mammals give birth to their young ones and feed
Ans: them on milk. The body temperature of mammals does not depend on the temperature of
the external environment. Horse, cow, goat, tiger, cat and human are example of mammals
u Èì
)+ê† Çë W‫אل‬
u Èì
 мTVU4@ 9:~Ý Tî Q @  9:ï š &ðñ †êÇë 9:.K3>KiQU4@ 9íTÝT T\( W ‫א‬
u Èì
9èL †êÇë @ò  ó§ô!õ;ö ÷øbÊù Q мTg W

39. Write the name of invertebrates groups?


Ans: (1) Sponges (2) Wormes (3) Insects (4) Mollusces (5) Echinodems
7€4ú $n !e ÝÞà W‫אل‬
u Èì
¼TVU4@ 9:~Ý Tî Q @  9:ï š &ðñ †êÇë 9:.K3>KiQU4@ 9íTÝT T\( W ‫א‬
u Èì
9èL †êÇë @ò  ó§ô!õ;ö ÷øbÊù Q мTg W Ð
40. Write about Sponges.
These are aquatic and most of them live in the ocean. They are various colours.They
usually remain attached to stones.
Ans:

u
È I{
ûü234ý  W ‫אل‬

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 16


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
9þ2~& QÔ79:.4&9þ-Ÿ¢#T>X~-‰  )\(ˆ W ‫א‬
41. Write about Worms.
Worms are softbodied animal.Their body is round and cylindrical. They have no legs. The
body of some worms is divided in segments . e.g earthworms and tapeworms.

Ans:

ûü2342 W‫אل‬
2  a)b. -& UV& —.Ê @ )b.V KUV@ 9\(n U7 2 W ‫א‬
42. What is insets?
The insects are invertebrates with jointed legs. Their body is segmented. The body is
divided into three parts, head, thorax and abdomen. The number of legs is six or three
pairs. The external surface of body is hard, which is called exoskeleton. The exoskeleton
protects and supports the body. e.g wasp, cockroach, honeybee.
Ans:

)+  W ‫אل‬

U)¬>T  &§Œ§^)b(+,-& H  V  W ‫א‬
¬%U)UV )b.-†\
9$  §§ VèL  )bT  U9Á SCg W!)Œ."#g W
43. Write about Molluscs?
They are soft bodies animals. They live in ponds, lake, rivers, oceans and on land. They
move freely or remain attached to anything. Body of some molluscs is covered with shell.
e.g. snail and oyster whereas some are without shell e.g octopus.
Ans:

9á(+âˆ-234%6 W‫אل‬
u
-6—9þ.~&Î'>9:ÏÐ(T Xˆ9þQ–X & )*G¤& >T§&+§&, b9\(n U7 # W ‫א‬

ú0ˆa9:.4KËà—12 3øa)b./C~KËUV
44. Write about Echinoderms?
There animal are found only in the ocean. They do not have any head. The animals may be
Ans:
disc or star-shaped or a long one. The body has a spiny covering.
ûü2344C 5  W‫אل‬
;)b.<= > QU§9É.?>9:.46 27>8C\(b.Ê^œ%V@ 9:(;<-Ÿ9:\( W ‫א‬

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 17


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
u
b @D§@AB !Ÿ§C
45. Explain the Human impact on Biodiversity .
The forest are being cut for cultivation and urbanization. The cutting of forests has
Ans: destroyed the habitats of animals. Another human act of excessive hunting of animals has
endangered animals.
DE   F gò QGHŒIJ W‫אل‬
 O 4j#T>X~ K4& \(9!T#LMöïZ & \(oœN  &OT)ZV²4& P QV R W ‫א‬
)>TK C-2S%& \(oTgò

Observe the picture and name the following kingdom?


    


                 

     

  

  


                 

     

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 18


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

  

  


                 

     

  

  


                 

     

  

  

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 19


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Fill the table with monocot and dicot plant.
Seed

Leaf

Flower

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 20


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Classification of Vertebrates

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 21


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

Key Points

1. Due to _________, organisms can be identified and their relationship can be known.
(a)Indentification (b) Experiment (c)observation (d) classification
'?-f@-DAB: f     -
  (d) (c)  (b)  
(a)
2. To divide the organisms into groups on the basis of similarities and difference is called ___
(a)Experiment (b) Classification (c)Vertebrata (d) Mammals
'()'''''''''''''''*C ʌp+D-DEF   G-f *  
  (d)   (c)  (b) D:H (a)
3. The large groups of organism are called ___________
(a)Mammla (b) Birds (c)Kingdom (d) Reptile
'(Hƒ'''''''''IÍ   
- , (d) +*(c) '() (b) ! &
"#$% (a)
4. The _______ kingdom are Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animals.
(a)Two (b) Three (c)Four ! (d) Five
% > J  
  @#$    Ÿ l¡¢'£
  ”2'(.˜'''''''''
01 (d) / (c) . (b)  (a)
5. ________ are example of Monera, Yeast, Rhizopus, Mushrooms are example of Fungi.
(a)Virus (b) Bacteria (c)Mammals (d) Birds

'(¯-¡¢FL  Mt¡ lK  'J¯- ”2l'''''''''''''

'() (d)    (b) 23 (a)
6. All the plants are included in kingdom Plantae and animals in kingdom ________
(a)Animalia (b) Plants (c)Vertebrate (d) classification
'XIq''''''''''''''.˜ N  `.ã  qŸ .˜ N +.ã
!
 (d)   (c) (b)   @ >J
#$ % (a)
7. The_________ group of flowering plants are monocot and dicot plants.
(a)Two (b) Three (c)Four (d) Five
'(HI0m+­ JO  PQ  +¡ 9  `2
01   /  .   
8. Bamboo, sugarcane, maize, wheat and rice are example of __________________.
(a)Dicot (b) monocot (c)Monocot and dicot (d) None of them
'(¯-¡ 9JO  Rl+S l.ÉT'(¯-`2JV  .UlVlWly:

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 22


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
;65<=> 

  4867 489:  489:

 4567



9. Mango ,guava, pumpkin and rose are examples of __________ plants.


(a)Dicot (b) Monocot (c)Monocot and dicot (d) None of them
'(¯-''''''''''JO  Rl+S l.É
;65<=>  (d) 4867 489: (c) 48 9: (b) 4567 (a)
10.There are_________ in the seeds , leaves and flowers of monocot and dicot plants.
(a) Same (b) Differences (c) Big (d) None of them
'(HI'''''''''''''''m+­ JO  PX  +¡ 9  `±
(d) 'B(c) A (b) ?@
(a)
‫۔‬1 Animals have been divided into _________ groups.
(a)Four (b) Five (c)Two (d) Six
'nopqI''''''''*  `
C     01  / 
‫۔‬1 The major groups of vertebrates are fish, Amphibians, Reptiles, Birds and__________
(a)Animal (b) Flower (c)Lion (d) None of them
 ! !   ]^
'¤¥'''''''''   l   lYZ@A l[\ _ `I  è
;65<=> 
(d) G(c) EF (b) 9D (a)
‫۔‬1 The five major groups of are‫۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔‬, worms, Insects, Molluses and Echinoderms.
(a)Invertebrate (b) Vertebrate (c)Mammals (d) classification
¤¥F 9a   b2cl. '''''''''''''''''qIë šw
! &
%


  "#$       


‫۔‬1 The number of kinds of organisms found at any particular place is called__________
(a)Invertebrate (b) Vertebrate (c)biodiversity (d) None of them
'Xƒ'''''''''''''—¦w3­    ./ L zû
;65<=> 

  H I7I

      


‫۔‬1 Cultivation , urbanization and deforestation have destroy the habitats of __________
(a)Organism (b) Mammals (c)Birds (d) habitats
'(g+ŒÜ''''''''   Ê¡Ù- d   ¦+:ÉLelL f
K   '() 
! &
"#$
%
 J (D 
‫۔‬1 Which one of the following is the foot of an aquatic bird?

(a) (b) (c) (d)

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 23


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
(d) (c) (b) (a)
‫۔‬1 Who is the flying animals?

(a) (b) (c) (d)

zf* `¹ Êb


(d) (c) (b) (a)
‫۔‬1 Who is the largest flying bird?

(a) (b) (c) (d)

zf* `¹ Êb  Íh


‫۔‬1 Who is the smallest bird?

(a) (b) (c) (d)

zf* Tih
‫۔‬1 Which of the following is Ameba?

(a) (b) (c) (d)

® zf*q•| j
‫۔‬1 Which of the following bird lives in snow?

(a) (b) (c) (d)

k qlm zf*

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 24


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

Do you know? Interesting


information

1)Some mushroom can be eaten but some mushrooms are ___________.


(a)Sweet (b) poisonous (c)Big (d) small
(HI''''''''FLü‚(HªnFL
PQ   'B  MNO  L 
‫۔‬1 More than ……. types of mushrooms have the ability to glow like fireflies at night
(a)200 (b) 300 (c)100 (d) 400
Rfireflies*D 1(./ o t''''''''-FL
STU VWRXYZ 

400 (d) 100 (c) 300 (b) 200 (a)


Why amphibians could not flourish in the whole world? They are not found in desert and
snow because they cannot go away from ………….
(a)Air (b) Water (c)Light (d) None of these
! 
d   s'=W ;JOt qp+
'= W +'''''''''''q;HI12WqL rm
;65<=> 
(d) ] (c) \1 (b) [ (a)
‫۔‬1 _______ were the largest reptiles of the ancient times.
(a)Elephant (b) Dinosaurs (c)Lion (d) Elephant

'u  Íh'''''''''''''q vÊ 
bc (d) G  `a7 (b) ^_ (a)
‫۔‬1 The largest flying bird is __________
(a)Eagle (b) Pigeon (c)Sparrow (d) Horse
''''''''' ¹ Êb w h
j (d) hi (c) fg (b) de (a)
‫۔‬1 _________bird is the smallest bird.
(a)Eagle (b) Humming (c)Sparrow (d) pigeon
' Tih''''''''''
fg (d) hi (c) 7kl (b) de (a)
‫۔‬1 _______ is a bird that lives in snow.
(a)Penguin (b) Pigeon (c)Sparrow (d) Hawk
 ¹ x qlm
j (d) hi (c) fg (b) mn (a)
‫۔‬1 ______________ lives in the holes that they make in tree.
(a)Eagle (b) Woodpeckers (c)Penguin (d) Hawk
'k q õ ðªŽqy  z +'''''''''

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 25


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
 (d)  (c)  (b)  (a)

‫۔‬1 A bird park is called___________


(a)Ghulshan park (b) Aviary park (c)Zoo (d) Murree park
   
  (d)   (c)   (b)  (a)
‫۔‬1 Where is the park of bird this is the third in the world and largest bird park of Paksiatn?
(a)Lahore (b) Islamabad (c)Pindi (d) murree
         
 (d)  (c)   (b)  (a)
‫۔‬1 There are _______ types of birds in Aviary Park.
(a)240 (b) 280 (c)250 (d) 300
!"   
 (d)  (c)  (b)  (a)
‫۔‬1 There are _______ number of birds in Aviary Park.
(a)200 (b) 4000 (c)5000 (d) 6000
 #$   
 (d)  (c)  (b)  (a)
‫۔‬1 _______ lives in snowy regions of the North Pole.Its body has a thick covering of fur.
(a)Lion (b) Monkey (c)Elephant (d) Polar bear.
+,-./    012$ %& !' ()*
 !" (d)  (c)  (b)  (a)
‫۔‬1 When a grain of salt or sand enters the body of oyster.It takes years to form a_________
(a)Gold (b) Pearl (c)Silver (d) Iron
:; *< =:,> 345  6 789
) (d) '( (c) %& (b) #$ (a)
‫۔‬1 Indus Dolphin is blind but it can differentiate between ________ and the dark.
(a)Light (b) Air (c)Water (d) night
!DEFG"H   ?@AB.&C
, (d) (c)  (b) *+ (a)

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 26


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

The `Hope
th
SCIENCE – CLASS 5
Chapter 02:Microorganisms



Are all Are all the Why is it


organisms just invisible necessary
those which we organisms brush the teeth
see? harmful? after meals?

MCQs
All the organisms that can be seen by only uu
32. Y9:Zˆ[\]4âU VW¿†‡ˆX .1
microscope are called:
Macro organisms Microorganisms
(a) !! (b) !! (c) Worms F  (d) Insects DE
F{ É| F{ É}±
33. Virus can reproduce only: Y9É. š9:‰^ .2
With living
On non-living On organic matter
(a) organisms (b) (c) ! (d) None W¡*
qfß +±~@>
 É
q   t
34. Covid-19 is caused by: Y)¼  Ü`_ % .3
(a)Virus ^€  (b) Bacteria ¦§ (c) Fungi ¡¢ (d) All of these .ã
35. Bacteria are found in: Y9:(;<>? .4

(a)Water qvw (b) Soil q (c) Air q I (d) Every where
3
On the basis of shape, bacteria are divided into how
36. Y9ab,-& />?~cd46 .5
many types:
(a)Two + (b) Three U (c) Four V (d) Five šw
37. Mold is an example of: Y)KLO e6 .6
A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 27
The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Macroscopic fungi Microscopic fungi None of these
(a) (b) (c) Viruses PQ  (d)
IJKLM IJKLNO /IR

38. The organisms which do decomposition are called:      .7
Decomposers
(a)Producer S. (b) Reducer ST (c) Consumer UV (d)
W WX.
39. The rate of decomposition increases with:   .8
Decrease in Increase in Decrease in
Decrease in oxygen
(a) (b) humidity (c) temperature (d) temperature
,YZ[
,Y\ ]^_ ,Y^_
40. Covid-19 falls in category of:   !" .9
Animal borne
Water borne disease Air borne disease Food borne disease
(a) (b) (c) (d) disease
 `a <, bc  `a <, b ,  `a <, b d
 `a <, b  ef
41. TB is example of: "#$%&'( .10
Animal borne
Water borne disease Air borne disease Food borne disease
(a) (b) (c) (d) disease
 `a <, bc  `a <, b ,  `a <, b d
 `a <, b  ef
,
42. Typhoid is example of: + .11
#$%&)*-.
Animal borne
Water borne disease Air borne disease Food borne disease
(a) (b) (c) (d) disease
 `a <, bc  `a <, b ,  `a <, b d
 `a <, b  ef
43. Cholera and hepatitis are caused by: /0 "1.*2345+ 6 7&8 .12
Animal borne
Water borne disease Air borne disease Food borne disease
(a) (b) (c) (d) disease
 `a <, bc  `a <, b ,  `a <, b d
 `a <, b  ef
44. Malaria is an example of: #$%&9: .13
Air borne disease Water borne disease Animal borne disease Food borne disease
(a) (b) (c) (d)
 `a <, b ,  `a <, bc  `a <, b  ef  `a <, b d
Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. b a a c b B d c b b a c c

Short Questions with Answers


1) What are microorganisms? <=&>?@!; (1
Microorganisms are those which cannot o /  p[ lm cn  g R h ! f i  f j k
Ans. be seen by human eye and are visible as :
large and clear objects the microscope. qfrs$tkuvR w

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 28


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
2) Where are live microorganisms? 9:(;<&= '(fTg (2
Ans. These are present everywhere in our LÍ q ‘ ‚+l  l I ƒ 3 ³ q J„±  +† :
surrounding like air, soil, dust etc. They
are also found in food items. ¨ q ‡  - ˆ Ên  ‰  ^  '( HI +12 q + ,
'(Hªw
3) What is microscope? )+hTg (3
Ans. Microscope is a special instrument. The  Í û Š  ‹ Œi û 1  É  þ 43 ­  Ž +† :
object that cannot be seen by human
eye are visible as large and clear objects    ¦§ &  .  ‘i  +’ - ^   Xn+ Œ
under the microscope. '(HŒJ“ 6 ñ+*” •m+

4) What are viruses? 9:.+i^ (4


Ans. Viruses are very tiny infections f ß    * f  ( HI D | L– ‘i ¡—  ^€  :
particles. They are the link between
living and non-living things. '()L˜f +
5) Write the name of four diseases caused 7€4&j›Òk o.~>? (5
by bacteria.
Ans. Food poisoning, pneumonia, typhoid, RI   - ¦§ ¦ œ -    ž Œ l pŸ l™š  9› :
cholera, tuberculosis (TB), etc.
'(
6) What is the major difference between )+ [@lT4i^  >? (6
viruses and bacteria?
Ans. Viruses are very tiny particles than HI+f ¡¢€ '(HI‘iû¦§¢€  :
bacteria. Viruses are always harmful to
living organisms, while bacteria are also '(HI£6   ¦§T(
beneficial to the living organisms.
7) What is fungi? )+œm (7
Ans. Fungi are simple organisms that are (HI< +¤¥qD¦§¨ &1( +z¡¢ :
neither like plants nor like animals in
their characteristics. '<  `©¥ 
8) Write few diseases caused by fungi. 7€4&j›nk o. š~œm (8
Ans. Ringworm, athlete’s foot, rust and smut. ª  « l¬­ l. ® :
s
È It
9) What are the pathogens? 9ÁopAq 
r (9
Ans. Many microorganisms cause of diseases HŒ ¯ ¦ œ q  `   +   +†  û :
²
in plants and animals. The
 % >J
microorganisms that cause diseases in '()°±Õ *   +†O ʌ ¯ ¦ œ'(
their hosts are called pathogens.
10) What are infections? 9Áou (10
²
Ans. The diseases that occurs due to Rƒ ¦ œL– ¦³  ¦ œ´  ÊI ¯ µ ±Õ % >J :

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 29


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
pathogens are called infections or  f"S f x y 7 `z!
infection diseases. Infections diseases
can spread quickly from organisms to !{
the other organisms.
11) Describe the source of spread of ABCD&EFGH"IJK L (11
infections diseases.
Ans. (i) Through air | } ,  :
(ii) Through water
(iii) Through animals | }c 
(iv) Through food | }  ef 
(v) Through direct contact
| } d 
<~  €  
12) Write a few steps of preventing the AMNOP&Q&FGRS0T& (12
infections.
Ans. (i) It is essential to wash hands   ‚ƒ „      <†   <‡ ‡  :
before cooking and eating
food and after using toilets.  ˆI‰ Š‹Œ
(ii) Avoid touching your eyes 5 ‹Œ R    Ž[    ‘f $ ’R 
and mouth, as there are the
points for germs to enter your g   “   ” •  3 ? –— ˜™
body. !š
 ¢   ` ? ‘f I E › œžŸ   ¡
(iii) Get vaccinated at proper
time. It is the important way 
to prevent many diseases. £¤g
(iv) In case of any injury, cover
the wound immediately with ¥ ¦  §R¨W © ª$<,«W 
bandage ad consult a ‘f¬ ­® .E¯°.
physician.
13) Define decomposers. <!&U=0VW (13
Ans. The organisms which do decomposition  ± U   dIJ  7²  ³´ :
are called decomposers.
µE¶· ¸ ¹º E»¼»=$ O+½¾)
:¿À³?!
14) What happened during </X&=@!YB&!GV (14
decomposition of microorganisms?
 ßÃ
Ans. During decomposition, organic !Á;ÄX ¹EÅÆÇÈɟʞŸËÌO+½ À :
molecules break down into simple
components.
15) Write five ways to transmission of Z[\]^GH"IJK L (15
infectious disease.
Ans. (i) Air ,  :
(ii) Water
(iii) Food c 
(iv) Animals  d 
(v) Direct contact
 ef 

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 30


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
<~  €  
16) Define water borne disease. Give <_` Ka&bcEGd^ (16
example.
ÃÏ Ö
ן Ø
Ÿ 7Q .Ò!ÁEÓ 7 `Ô| }c hÈÉÕ Ù :
Ans. The pathogens transmit some diseases c ÍÎÐÑÒ
through water. Diarrhea, typhoid are the
water borne diseases. ! 7 `a <, b
17) Write the name of first antibiotic. Zefghij&k (17
Ans. Penicillin was the first antibiotic. ÚÛ1Ü ÝÞ :
18) Define penicillin.
à <_`là (18
Ans. Penicillin divided originally from a type â ßà Ÿ ØàáØÙ  ã ä ¬åO   $ IJ  ¦ æ  R ßà Ÿ ØàáØÙ :
of fungi, known as pencillium.
!
19) Write two method to prevent from Z[\!GRSG Kmn (19
infection.
Ans. Wash hands before cooking and eating ¡ çèm¡ é   ŠR êŒ <†  <‡ :
get vaccinated at proper time.
˜ Eë
Interesting Information and Do You Know?
The bacteria which are beneficial for us are called: opqrst 9uv& .1

Useful Harmful í Both a and None of


(a) 7²ì (b) bacteria (c) e   (d) these /IR
bacteria 7² b

2. The number of harmful bacteria is: !&w9ux!By .2


Very Very
(a)
more 7Wy (b) hard îy (c)Very less Yy (d) All of these ï?

The number of bacteria in your body is


3. ?z^9u0!&w"I{|G} .3
_____ than the cell of your body.
None of
(a) Less Y (b) More 7W (c)Soft ð (d) these /IR

The number of bacteria in a small spoon soil


4. is almost to the number of people living in .4
the continent:
None of
(a) America ñU (b) Africa òG (c)South India 7C ‹ó¹ (d) these /IR

 + 5‚ƒ53„
5. Penicillin was the _______ antibiotic. ~&!ghij&0€ .5
(a) First Ý (b) Second S (c)Third  ôõ
It was derived originally from a type of fungi known
6. ~ "†‡ˆ‰Š0‹%&Œf .6
as:
Ã
×÷
Ÿ Ëø ØÙ
(a) Pencillium öŸ (b) Bacteria 7² (c)Virus &Q  (d) Protozoa WÆ

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 31


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
w
7. Some mushrooms are: 9Œ.&FGHIëv — .7
(a) Sweet ¶ (b) Salts · (c)Sour ¸ (d) Poisonous ¹³t
8. Many mushrooms are eaten as: )b(+K± QÔ4%&x!Ž .8
All of
(a) Food  õ (b) Fruit t (c)Vegetable Lº
these
w
9. Mushrooms are _______ fungi. 9œm&FGHIëv .9
None of
(a) Small Œi (b) Large LÍ (c)High »
W¡*

Key Points
uu
All those tiny organisms that can be seen 9É(yT~T âU VW¿†‡ˆz{~z{7|# .10
10.
only under the microscope are called: Y9:
Microorganisms
(a) Bacteria ¦§ (b) Fungi ¡¢ (c)Algae ¼ (d) !!
F{ É}±
11. Viruses are very _______ infection particles. 9} ]n o~ } !€ œ ‰^ .11
(a) Large Í (b) Tiny ‘i (c)Hard ½ (d) None W¡*
uu
Bacteria are _______ called microorganisms :(;<-K‚W4ƒ•„¿9†‡ˆ VW! >? .12
12.
found in all types of environment. 9
(a) Single ­ (b) Second + (c)Third U  šw
13. Viruses, bacteria and some fungi major groups of: 9l`œm >?§i^ -† $‡ 4 .13
Microorganisms
(a) !! (b) Protozoa t# (c)Algae ¼  ¦§
F{ É}±
Fungi are ____ unicellular or multicellular uu
14. 9†‡ˆ¡Q&ˆ>¡Q&ˆ Tœm .14
organisms.
(a) Simple ¾ (b) Hard ½ (c)Soft .[  +
They breakdown the complex matters of
15. 9:‰Š-‹}#T%‹}#Œ4# .15
______ into simple components.
Dead Living None of
(a) . +S (b) bodies .  t (c)Both a,b  `+ (d) these W¡*
bodies
16. Some _______ do decomposition. 9Ž-X!C— .16
Microorganisms
(a) Fungi ¡¢ (b) !! (c)Algae ¼ (d) Bacteria ¦§
F{ É}±
uu
17. Many microorganisms are used to make: 9:(bK± -!I †‡ˆ VW— .17

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 32


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
None of
(a) Fruits ù (b) Vegetables 7ú (c)Medicine ©7 (d) these /IR

Food items of daily use yogurt and bread #Ž& †"(&!‡ˆG#$&"‘’xU .18
18.
are prepared by using: ?=
Microorganisms
(a) ÃÃ (b) Medicines ©7 (c)Bacteria 7² (d) Fungi IJ
ûüý [NO
In order to prevent _______, we should keep
19. ourselves neat and clean and get vaccinated z?’&“”•}–&— ˜rG™0 .19
at proper time.
All of
(a) Infections þ (b) Covid-19 TR (c)Fungi IJ (d) these ï?

Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. a c b a a d a b d b a a
Q# 14 15 16 17 18 19
Ans. a a b c a a


A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 33


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

The `Hope
th
SCIENCE – CLASS 5
Chapter 03:Flower and Seeds



Why do the What will Are new plants


butterflies sit happen if all grown only by
on flowers? flowers run using seeds?
out?

MCQs
In the given picture of a flower, which are
9~@%‘!’“#TW4KÙ-6 KÙ”!T .1
the reproductive parts of the flower?
(a) A,B and D    (b) B,C and D    (c)A,B and C    (d) A,C and D   
2. The gram seed is covered by which structure? )b./C~•×V– .2
(a) Cotyledon f¿Œ (b) Seed coat *À (c)Plumule JÁ (d) Endosperm .ÃÄ
3. Which conditions are necessary for seed germination? )! K€.V— ˜™²4š› 4× .3
Water, soil and air, Water, temperature, Temperature, soil,
Air, water, light
(a) darkness (b) air (c) (d) light
Æ lvwl I
Å l I  lvw IlD Ñ +lvw Æ llÇÈ
4. Which type of pollination is must for papaya? )! K²4œk™ž@% .4
Self-pollination Cross pollination Both type of None of these
(a) (b) (c) (d)
É´Ê É´^ Œ pollination ./  `+ W¡*
5. The stalk of flower is called: )ŒA; KÙ .5

(a) Pedicle ËLÌ (b) Petal Í (c)Sepal   (d) Carpel
Î Ï
6. Male reproductive part of flower is: )ŽŸC Q 4KÙ .6

! %>B (c)Ovary
(a) Carpel Ï  (b) Stamen ; L  (d) Style ÐÑ

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 34


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

7. Which of the following is not part of carpel? š›Gœ .7


 ÂÙ
(a) Stigma Î Ë (b) Style  (c)Ovary   (d) Petal  Ÿ

8. Long stalk shaped structure is called: mž"Ÿ ¡¢ .8


 Â
à Ÿ ר (c)Filament
(a) Stigma Î Ë (b) Stamen ß (d) Ovary  
9. Which one is female reproductive part of flower? £¤ ‡ x!P#¥ .9
Â
Ã ×Ø Ù Ÿ (d) Filament
(a) Carpel  (b) Stamen ß Ÿ (c)Sepals 
10. Choose the bottle shaped part of carpel. £Ÿ¦§œ .10
Â
(a) Stigma Î Ë (b) Style  (c)Ovary   (d) Carpel 
Choose the part of flower with which pollen
11. .11
grains adhesive to:
 ÂÙ
(a) Stigma Î Ë (b) Ovary   (c)Style  (d) Petals Ÿ

12. Pollination takes place through: m/cEG¨a© .12


(a) Insects ©  (b) Air , (c)Water c (d) All of these ï
13. Sexual reproductive take place through: ª£cEG«¬­ .13
ÖÃ Â
Õ × ØŸ à Ÿ × Ø
(a) Anther ü (b) Stamen ß (c)Flower Ǽ (d) Carpel 
° ±+²³
14. Male gametes are formed in: ®¯54+ ´ .14
Â
(a) Pollen tube  (b) Ovary à Ÿ ר
  (c)Ovule Ç (d) Stamen ß
° ±+²³
15. Female gametes are formed in: ®¯54+ x!P .15
 Â
Ã ×Ø
(a) Ovule Ç (b) Stigma Î Ë (c)Stamen ß Ÿ (d) Carpel 
° ±+²³
16. Male and female gametes fuse to form: µ¶¯54+ x!P&´ .16
Ï
(a) Zygote ÅÈÉŸ Ë W (b) Embryo  Ÿ (c)Ovule
ü Ç (d) None /IR
17. Ovule later on is converted into: /·¸¹#J& .17
(a) Seed  (b) Fruit ù (c)Leaves  (d) Stem 
18. Ovary ripens to form: mµ¹ & .18
(a) Fruit ù (b) Leaves  (c)Seed  (d) None /IR
19. Outer covering of seed is called: mºd»"¼ .19
(a) Seed coat ÅR (b) Radicle T (c)Plumule Ç (d) Peel
Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. b b b b a b c a a a d c

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 35


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
Q# 14 15 16 17 18 19
Ans. a a a a a a
Short Questions with Answers
+
1) Define pedicel. A¿À"½¾ (1
Ÿ
Ans. The stalk of flower is called pedicel. !â!"RC.$Ǽ :
2) How many parts of flower? <›ÁG#¥ (2
Ans. The flower has four parts: &!Á,#$ %Ǽ :
 ÂÙ
(i) Sepal (ii) Petal (iii) Stamen (iv) Carpel à Ÿ ר Ù Ÿ 
Ÿ  
 ß  
3) Define pollination. A¿À"¨a© (3
 ÖÃ
Ans. The transfer of pollen grains from the a³<,ÓÎËǼ'*üÕרŸ Ǽ :
anther of flowers stigma is known as
pollination. +¿›
4) How many pollination are there? <eÂ&Ã"¨a© (4
Ans. There are two of pollination. &! $›a :
(i) Self-pollination
(ii) Cross pollination ›a& E ›a(
5) What is meant by self-pollination? <!&U=0¨a©Ä (5
ÖÃ
Ans. If pollen grains are transferred from the " )& 7Ǽ*  ü ÕרŸ Ǽ '** :
 Ë  Ǽ "S
anther of flowers to the stigma of the
same flower. It is called self-  ! â  ›  a (    =  , Ó  Î 
pollination. It take place in pea, cotton, :, +,  &-Ò.?
tomato, etc.
6) How many ways of reproduction in plants? <[\ÁG«¬WI!© (6
Ans. There are two ways of reproduction in &!/¤0=³  :
plants.
(i) Asexual reproduction 0=12 
(ii) Sexual reproduction 0=1 
7) How many ways of asexual reproduction? <[\ÁG«¬­Å (7
Ans. Layering, bulb, tuber, etc. are the ways !/¤0=122€Ò3Ò45 :
of asexual reproduction.
8) What is germination of seed? <=ÆÇ&¼ (8
Ans. The germination of seed is a process in 6 Ñ~ ü  Ÿ ³´ 78  :

which a seedling comes out of the
embryo.
°3
9) Write characteristics and function of petals. Ze&OÈÉ"Ê + (9
ÂÙ
Ans. There are coloured leaflets. It from   © ?  !+; 9 S?!â Ÿ R : 4 :
second whorl. They attract insects and
birds towards the flowers. !+E;<¤$ǼR 
10) Write characteristics and functions of ovary. ZOÈÉ&e & (10
Ans. It is oval shaped of the carpel it has one Á, Ç  7W   7   &   = >   ? :
or more ovules.

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 36


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
'(
11) Define reproduction.   C Q! (11
Ans. Reproduction is the process in which  ¯  Ò < ©     + S  Ó¤ Ô Õ9 L :
organisms produce new organisms of
their own kind. '—Œ
12) What is layer?  ¡ (12
Ans. Often some branches of shrubs become '()Ö*^ (R×+qst ØÙLÚ  Û¥ü :
buried in the soil. It is called layer.
13) Define pollen tube.  ¢£™ (13
Ans. Pollen grain germinates and form a thin * ^   ß+ Ž ×à ú '   JÑ    ÜÍ Ý Þ :
tube in the style called pollen tube.
'()×àÞ
14) What is ovule? )+Kj (14

Ans. Female gametes are formed in ovule. 'áJâ ã ä%å+± :
15) Define radicle.  ¤_ (15
Ans. The end of axis towards the pointed 'XƒÚæ`¹ çQ :
parts of seed is called radicle.
Do You Know?
There are may be more than _____
¥Ò¦9É.ΧV#T>X-KÙ' .1
carpels in a flower e.g., china.
(a) One ­ (b) Two + (c)Three U  V
Most of the pollination takes place through
2. )Œ.\]4 & ÷¨2k™!Ž .2
insects and:
(a) Air I (b) Water vw (c)Soil  A and b
3. The structure of wind pollinated flowers is different from: Y)Œ. k™© .3
(a) Insects pollinated (b) Wind pollination (c)Pollination É´  

Key Points
   
The ____ parts of a flower are sepals, petals, stamens and  FëªG«§¬§  ‘4KÙ .4
­§
4.
carpel. 9§V
(a) Four V (b) Three U (c)Five šw  ­

)b€.°QFëªG«2^ T'V±$£™ ¯®
The transfer of pollen grains from anther
5.
to the stigma is called:
´
(a) Pollination (b) Reproduction (c)None W¡*  Ô
É
6. How many type of pollination? 97² ³ k™ .6

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 37


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
(a) Two  (b) Three ? (c)Four %  @
Reproduction is the process by which
organisms produce _____ organisms of  
7. &Ð Ë–& Ì͇Î&Ï M 
their own kind for the continuation of
their generation.
(a) New A (b) Old B»C (c)Young ¾ None of 
In ______ reproduction, only one percent
8. &Ð&>?Ñ&Ò£&>?%&”ÓÔ\ .8
produce new organisms of its own kind.
D Ã
à ØËØE
(a) Asexual 12 (b) Sexual 1 (c)   ßøŸ Ÿ  d None
Bulb, tuber, stem are the ways of
9. ?9^I!©”Ó«¬Ô\fÕGÖרfÕÙ .9
reproduction in plants:
D Ã
à øŸØËØEŸ
(a) Asexual 12 (b) Sexual 1 (c)  4F   ß 
10._______ divides repeatedly and form embryo. Û + /Ýii .10
ÚJÜ&
Ï
(a) Zygote ÅÈÉŸ Ë W (b) Coat ÅR (c)Ovary   Carpel 
______ forms seed. The ovary ripens to form
11. m?/·¸Þ¹ &ßµ¼ .11
fruit.
Ï
(a) Ovule Ç (b) Zygote ÅÈÉŸ Ë W (c)Leaves   !Ǽ
12.The gram seed has ______ cotyledons. /Bà(¼Gá .12
(a) Two  (b) Three ? (c)Four % G
For ______ germination the
13. environmental conditions are water, air, m/O˜"âã€q&d^Ø&/rGäÇ&G .13
etc.
Ï
(a) Seed  (b) Zygote ÅÈÉŸ Ë W (c)Fruit ù  !Ǽ

Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. a a a a a a a a a a a a
**********

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 38


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

The `Hope
th
SCIENCE – CLASS 5
Chapter 04: Environmental Pollution  

What will happen How is the smoke How the use of


if there are piles harmful yo us? polythene bags
of garboge around are harmful to the
us? envirnment?

MCQs
Particular place where an organism lives is called: Y)b.´ '(œ%&µ˜¶q .1
(a) Environment J„± (b) Habitat Ý (c) Ecosystem .èR鄱 (d) Society êë
2. Environment means: Y)·VK‚W .2

Animals, Sunlight, -– ð All of the


(a) f¾ l ` (b) water (c) Water, air Ilvw (d) above .ã *ì
humans IlÆ
3. Select the living component of environment: Y¹ V ¸  '(4K‚W .3
(a) Plants + (b) Water vw (c) Soil  (d) Air I
4. Select the non-living component of environment: Y¹ Vº @(» K‚W .4
(a) Sunlight Æ -– ð (b) Plants + (c) Animals ` (d) Insects bíc
Any change in the environment which is
5. Y9Á~ .#T@¼²4&  '(¿½Šœ%-K‚W .5
harmful to living thing is called:
Environmental Air Water Land ðt
(a) (b) î+øÉ¡ï (c) pollution î+øÉžÉ (d) pollution
pollution î+øÉR鄱 pollution î+øÉ
6. Substance that cause pollution are called: Y)b(=%#TWn ¾¿34hTÀˆ .6
Êñî+øÉ Poisonous Insecticides Pesticides
(a) Pollutant (b) (c) (d)
¹ substance +±ò³t + ±c D¦+  ±c

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 39


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

7. How many types of pollution? <eÂ&Ã"å!æ .7


(a) Three ? (b) Four % (c) Five G (d) Six H
8. Water pollution caused by: çå!æ' .8
Sewage  I Insecticides All of the
(a) waste of (b) (c) Fertilizers ‡ (d) above ï RN
factories JK L ©7  O"M

Garbage of houses and cities causes which type of


9. <Úèiå!æ"éê&ëIì&Ií .9
pollution?

Land Water Air None of 


(a) O0[PW (b) O0[Q[ (c) O0[IR (d)
pollution pollution pollution the these /IR
10. Fish die due to lack of: m?U0 "î"ïð .10
Carbon monoxide Carbon I .T  
(a) Oxygen Z[ (b) (c) (d) None
ÍS[e)T  dioxide ÍS[ /IR
11. Pollutants gases present in smog causes: ñ òa&‘&Ðå!æ0 "óô .11

Lung $ U Both a and All of the


(a) (b) Allergy $VW (c) b e   (d) above ï RN
diseases $  `
12. Roof and walls of greenhouse are made of which colour? <õ0öêA&J!&÷"øRùú .12
Can be 4 Z[
made of
(a) Green ú (b) Brown X (c) White Y (d) any fI;
colour D
Increase in temperature due to emission of
13. .13
greenhouse gases is called:

Global Greenhouse effects None of 


(a) \ ]^ (b) (c) Pollution O0[ (d) the above
warming © _ &óŒ`* /IR
Government initiative of “Billion Tree
14. å/ûü'ýe&Q&Gþ 0?" .14
Plantation” will be achieved in:
(a) Five years aǹG (b) Four years aǹ % (c) Three years aǹ? (d) Six years aǹH
15. Which diseases caused due to air pollution? <m/ KB0 "å!æ .15

Lung  U ÃÏ
(a) Diarrhea Çb (b) cancer (c) Typhoid Ÿ (d) Cholera
ÍÎÐÑ d
c
Which one of the following acts causes most
16. <Úçå!æWžB0·E ! .16
of the air pollution?

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 40


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
à Ï
Collecting Burning Reusing  1Recycling hË÷iŸ ʹ
(a) Ee (b) rubber f (c) rubber (d)
rubber Çg rubber 
17. Which diseases is caused by air pollution? <m/ K0Bå!æ .17

ÃÏ Lung  U
(a) Diarrhea Çb (b) Typhoid Ÿ (c)
ÍÎÐÑ (d) Cholera d
cancer c
Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. a d a a a a a d a a c a a
Q# 14 15 16 17
Ans. a a a c
Short Questions with Answers
1) Define environment. A¿À"# P (1
The environment means the plants, Òn Ò efÒ"j <f‘ * " k UÇlO
Ans. animals, humans, sunlight, water and air :
which are present around us. ! ,   c Òm $ n o
2) What is the environmental pollution? <=å!æm P (2
Ans. (i) Air Pollution (ii) Water Pollution O0[Q[#O0[PW"O0[I , :
(iii) Land Pollution
3) What are the causes of air pollution? <=D&EGå!æ (3
Ans. Smokes emitting from vehicles and " "O pqW ¾)  ˜Š r   ˜Š  s+ :
factories. The poisonous substances are
present in the smoke pollute the air. ! 0[
4) How plants are affected by air pollution? </ 0å!æ\ês!© (4
Ans. Inhibits photosynthesis and growth in v w  xy   z: It    u $ O0[ IR :
plants due to air pollution. Elements of
industrial air pollution are dissolved in O0[ IR j  <, n {  |  +[ } Å  
rain water. !Áf,~c  1v€
5) How does water pollution spread? <\êå!æ' (5
Ans. The sewage, wastes of factories, ‡  ©7  O "MÒ"O    e{ Òc    ‚ :
insecticides and fertilizer etc.
!ÁE0[Rc 2
6) Write the names of disease spread by water pollution. <=&Gå!æ' (6
ÃÏ
Ÿ d :
Ans. Cholera, typhoid, diarrhea, stomach u $ c  0[ 7 ` a    ƒ„     Çb Ò ÍÎÐÑÒ
pain. All of these disease are spread by
water. !
7) What is greenhouse? <=øRùú (7
Ans. The greenhouse is the made of the ! +, $ †  4  ú ‡     $ † &óŒ `* :
glass. Its roofs and walls are of the
green house is the colourless glass. !Áˆ Ǽ   7ú& ‰0
People grow vegetables and flowers in
it.
A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 41
The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
8) What is meant by greenhouse gases? <!&U=0øRùú (8
Ans. Nitrogen oxide, ozone and water vapour R Š &   ‹  Z[   hŒ  7W R  k :
are also present. These are called
greenhouse gases. Z © Ž Q[Ò W Ò ÍS[ hŒÒ ÍS[ I . T  
!+¿&óŒ`*¾!¾)
9) What is the fossil fuel? <_`# (9
Ans. Coal, crude oil and natural gas are all !+¿ǐ‘§’+ “  ǔҕR :
considered as fossil fuel.
10) What is meant by global warming? <!&U=0& (10
Ans. When fossil fuel is burnt, carbon `*   ÍS[ I . T  a  <, b  <–  ǐ ‘§ :
dioxide and other greenhouse gases are
increased. This results in the increase of  Œ  f — ^_  ˜W  k  ™ š $ › &óŒ
temperature of earth. It is called global !â\ ]^
warming.
11) What is 4R principle? <= (11
Ans. 4R means to recycle, reuse, reduce and   EÇg  1 1Ò;s[   1ÒEYÇg  U$% :
refuse.
Eœ*Çg
12) Write the example of non-biodegradable materials. Z$"&Vf (12
Ans. Glass, heavy metals, computer žÒ ŸC $ žÒ ©f W  +  Ò ¡°  ¢ Ò £ :
components, plastic bottle, polythene
bags, chemicals etc. are the example of !¤¥$¦ À]§¨Ò©
non-biodegradable materials.
**********

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 42


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

The `Hope
th
SCIENCE – CLASS 5
Chapter 05: Physical and chemical changes of Matter

 

What will happen How is the smoke How the use of


if there are piles harmful yo us? polythene bags
of garboge around are harmful to the
us? envirnment?

MCQs

Chapter 05: Physical and Chemical Changes of Matter


MCQs
Do You Know?
Wet clothes are dried due to: 9:.Á~¼ •2Âà .1
(a) Evaporation D ó (b) Boiling ôõ (c)Freezing ö (d) All .ã
2. Boiling a liquid requires ______ temperature. Y)b.TV Ä .2
(a) High ÷Í (b) Low —I5 (c)Both `+ (d) None W¡*
The process of ______ can take place at any
3. temperature and at high temperature of .3
evaporation became rapid.
(a) Evaporation D ó (b) Melting ø (c)Boiling ôõ  !ö
To prevent _______ from rusting, its surface is
4. Y9:ÈÇQ# ‰ ‡²4oÅ~ÆÅX% .4
coated with paint oil or chromium.
Copper
(a) Iron *ø (b) Gold *Êð (c)Zinc ùt
úX

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 43


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

Key Points
Process during which solids becomes liquid on b.‰Š-}W‰É~oÊ4 Ð-ËT# .5
5.
absorption of heat is called: Y)
(a) Melting ø (b) Boiling ôõ (c)Rusting ®t (d) Decaying —IÜ
6. Which one is not chemical change? )Ê½ŠœÌž@%~-@ .6
Seed
(a) germination-Q
Burning Making Cooking
(b)
of wood —üLý (c) boat —Žþ (d) food ——n
û•
7. Burning of candle is example of: Y)KLÍÎ76 .7

Physical Chemical
Bio- 8:
(a) ¹ (b) ¹¡ (c) chemical (d) None W¡*
change change
change ¹
8. The change of milk into yogurt is: .8
q I×É Change
(a)
Physical Climate
¹ (b) change
Chemical
¹ (c) change  %
¹¡@  (d) of ¹-®
change
colour

9. Why did a person paint his iron gate? .9



To save ®t To save Æ -– ð To make it
To save
(a) from (b) from (c) D õ (d) from — vw
rusting — sunlight — beautiful
water
—Ž
Which factor will not affect the dissolving of
10. :ÊÐ%g<-ÑTò% ¯ÜÏ
sugar in water?
Adding  qvw Making —Ž 9w Heating vwlD Ñ Stirring  ¦ -vw
(a) salt in (b) sugar (c) water and (d) water or
water —Z powder sugar   sugar 
11. Which one is not a chemical change? )ʽŠÒž@%~-@  ¯ÜÜ

Seed X Making


Burning Cooking
(a) (b) paper —Žþ (c) of wood Lý (d) food ——n
germination W boat
What type of change it when metal expand on
12. .12
heating?
(a) Permanent  (b) Physical v (c)Chemical ¡ (d) Temporary 
13. How many states of matter are: 9Ó=³ 2TW .13
(a) One ­ (b) Two + (c)Three U (d) Four V
A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 44
The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

14. In physical change, what changes? <mI¸=¸d .14


Chemical Chemical Appearance of
(a) composition (b) characteristics (c) substance (d) None /IR
ªI« ©¬­I« q®$O
Process of change of solid state into liquid state WG‘·¸ üDP üø!G"O&# .15
15.
by absorption of heat is called: _
(a) Melting ¯ (b) Freezing ° (c)Boiling ó±²³ (d) Evaporation ³³
When solid piece of ice cream absorb heat and
16. ?#$DP&e%&ø!'( .16
it change into liquid this is example:
D Øáô
Ã
(a) Melting ¯ (b) CondensationßøŸ µ (c)Boiling ¶ (d) Evaporation ³³
/·¸ø!DPÌWx .17
17. The process by which liquid is changed into solid is called:

D Øáô
Ã
(a) Freezing ° (b) Boiling ¶ (c) Condensation ßøŸ µ (d) Evaporation · ¸
18. The process of boiling involves: ¶*W)& .18
Particle $© } Space
movement
Force +f, »¡¼ between © } All are v¾ï?
(a) x¹º (b) become (c) (d)
become
weaker ! particles ½½  involved !
faster +f, increases
19. Change of water into vapours is called: _¸O&+Gd^ .19
(a) Evaporation © Ž (b) Melting ¯ (c)Boiling ¶ (d) Drying E¿
_Wø&¬/·¸d^(O&+Gd^ .20
20. Conservation of water vapour into liquid is called:

Ã
Condensation
(a) Freezing ° (b) Evaporation © Ž (c) à D øŸØá´ (d) None /IR
ß µ
21. Wet clothes are dried due to: </,0 ês-. .21
(a) Evaporation ³³ (b) CondensationÀ³ (c)Freezing ° (d) All ï
22. Process of evaporation take place at: /WO&+ .22
Can take place at any
High temperature Low temperature
(a) (b) temperature (c) (d) More air ,7W
^_7W ^_Y
© ºZ[
When our sweat dries, we feel cold due to which / 012EWê¬/,3&t( .23
23.
process? <
Ã
Condensation
(a) à D øŸØá´ (b) Evaporation © Ž (c)Drying ,¿ (d) None /IR
ß µ

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 45


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  

24. The substance dissolved in less quantity is called: 4&56& .24


(a) Solute ło (b) Solvent Á0o (c)Precipitate o (d) Extract ÂO
25. Dissolving sugar by moving rod in solution is example: <#$"êf47890!:"  .25
(a) Stirring à (b) Decaying ÄÅ (c)Burning f (d) All ï
z?9^&5 ;<Ö=>Ì89x .26
26. A solution having minor quantity of solute is called:

Dilute Concentrated Saturated
(a) ÆÇÈ (b) ~ÉU (c) „Ê (d) None /IR
solution solution solution
Process of decomposing dead organisms and
27. _WGö  "s!P?&I@?x!U .27
waste matter is called:
(a) Decaying Å (b) Rotting ËÆ (c)Burning f (d) Rusting Ì4W
28. Burning of candle is an example: #$ABe& .28

Physical Chemical
Bio- & IR
(a) Í·Î (b) change Í·I« (c) chemical ÏÛ1
change
change /
Answer Key
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ans. a a a a a c
Q# 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Ans. c a a a a a b a a a a
Q# 27 28
Ans. a b
Short Questions with Answers
1) What is matter? How many states are there? <eÂ&Ã"ø&<=x!P (1
All the substances are made of matters. Ò    Ó  Ñ O ! Ð  O ¦  ï ¾) *  " k
Matter has mass and occupies space.
:
The three physical states of matter are ? O ! Ô  O  Õ $ Ö× $  :9
Ans.
solid, liquid, gases. ’ÒØOÒ&Ù:f7  ڃ
2) What is meant by physical change of matter? <!&U=0¸C"x!P (2
Ans. In physical change only appearance of a @  +, ¶· © ª q® uv $ × [  Í· Î :
substance changes but chemical
composition remains the same. Û )ܪI«$&
3) Give one example of physical change. A!#$%&"¸C (3
Ans. The dissolving of salts in water is a Z Ý  R Í· Î  Í· Î  , ~  8  c :
physical change. Physical state can be
reversed. qf¬
4) What is meant by melting? <!&U=0D (4
Ans. The process of change of solid state by ¶·  ރ $ ØO E ß © º  ރ &Ù $ O :
absorption of heat is called melting.

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 46


The Hope Line to Line Science Notes Class 5th  
!â¯R³<,
5) What is meant by freezing? <!&U=0öEF (5
Ans. The process during which heat is <, ¶·  ރ &Ù E n { © º  ރ ØO $ O :
released from the liquid changing it into
solid is called freezing. !â°74œGR³
6) Define boiling. A¿À"GÇ& (6
Ans. One heating the change of liquid into <, ¶·  ރ à E ß © º  ރ ØO $ O :
gas is called boiling.
!â¶8 R³
7) Define condensation. A¿À"HW (7
Ans. The change of gas into liquid is called À³Ò³<f,¶·ރØOރà$"O :
condensation.
:¿
8) Define evaporation. A¿À"IW (8
Ans. The change of water into vapours is +¿á³³áÍ·© ŽQ[$c :
called evaporation.
9) Define solute. A¿À"Ö=ž (9
Ans. The substance that dissolves in water +¿ áł¹á ,  š Y ¾ â a  <, ~  Ƃo :
and in less quantity is called “solute”.

10) Define solvent. A¿À"Jæž (10
Ans. The substance that dissolve a solute and +¿áÁ0¹á, š7W¾âa <,~Ƃo :
in more quantity is called solvent.

11) Define rusting. <!&U=0Kö (11
Ans. The change that occurred on the iron 7 Ì 4W R Í· a  <,  0  ³  c    Z[ :
due to the action of oxygen and water is
called rusting. !âã
Iron + Oxygen + Water = Rusting 4W(c 'Z['Œ0

A Project of Subhat Education Society Ch.Mansoor Ali 03008848137 Page 47

You might also like