1.
In “RESEARCH” “R” means (A) Role (B) Retain (C) Relly (D) Round Answer (B) Retain
2. In the word “RESEARCH” “A” means (A) Articulate (B) Artist (C) Article (D) None of the above
Answer (A) Articulate
3. Research is derived from (A) Latin (B) Indian (C) Greek (D) Japanizes Answer (A) Latin
4. Who defined “Research” as “systematized effort to gain new knowledge” (A)Tom & Zerry (B)
Redman and Mory (C) F.W Taylor (D) Ross Taylor Answer (B) Redman and Mory
5. Which of the following is the Objective of the Research? (A) To become familiar with a
phenomenon (B) To test a hypothesis of a causal relationship between variables (C)To
determine the frequency with which something occurs or with it is associated with something
else. (D) All of the above Answer (D) All of the above
6. Research is basically (A) a methodology of enquiry (B) search of truth (C) a systematic
exploration of facts (D) All of the above Answer (D) All of the above
7. A test of research aptitude for candidates of the UGC NET, is aimed at (A) providing basic idea
of search to the candidates (B) Screening the persons having scientific bent of mind (C)
providing a database of 'future' scientists of the country to the Government(D) putting obstacles
to the candidates Answer (B) Screening the persons having scientific bent of mind
8. The main purpose of research in education is to (A)-help in individual's personal growth (B)
increase the social prestige of an individual (C) increase individual's market value of jobs (D)
help the individual to become an eminent educationist Answer (A)-help in individual's personal
growth
9. Where is the objective observation used? (A) In conducting experiments (B) In research (C) In
normal behaviour (D) In almost all the situations Answer (A) In conducting experiments 10.
Inferring about the whole population on on the basis of the observations made on a small part
is called (A) deductive inference (B) inductive inference (C) objective inference (D) pseudo-
inference Answer (B) inductive inference
10. A hypothesis is a (A) Tentative statement whose validity is still to be tested (B) Supposition
which is based on the past experiences (C) Statement of fact (D) All of the above Answer (A)
Tentative statement whose validity is still to be tested
11. 12. What do you mean by synopsis of a research project? (A) The blue print of research (B)
Extracts from the research observations (C) A plan of the research (D) Summary of the findings
of the research Answer (D) Summary of the findings of the research
12. 13. Can a problem be stated? (A) By putting forward a question (B) Making a statment which is
declarative in nature (C) Both 'A' and 'B' (D) None of the above Answer (A) By putting forward a
question
13. 14. What do you mean by an assumption? (A) It is a framework in which research work has to
be done (B) It simplifies the logical process of arriving at the solution (C) It is a restrictive
condition(D) None of the above Answer (B) It simplifies the logical process of arriving at the
solution
14. 15. A null hypothesis is (A) hypothesis of no difference (B) Hypothesis that assigns value of zero
to the variable (C) Hypothesis of zero significance (D) None of the above Answer (A) hypothesis
of no difference
15. 16. The preparation of a synopsis is (A) an art (B) a science (C) Both 'A' and 'B' (D) None of
these Answer (C) Both 'A' and 'B'
16. 17. The advantage of sampling is (A) time-saving (B) capital-saving (C) increased accurary (D)
Both 'A' and 'B' Answer (D) Both 'A' and 'B'
17. 18. In case of destructive testings, the best method of research is (A) Sampling (B) Complete
enumeration (C) Census survey (D) None of the above Answer (A) Sampling
18. 19. The method of Randomization involves (A) lottery (B) Coin method (C) Tippit's table of
random digits (D)All of the above Answer (D) All of the above
19. 20. The advantages of random sampling is that (A) It is free from personal biases (B) It
produces reasonably accurate results (C) It is an economical method of data. Collection (D) All
of the above Answer (D) All of the above
20. 21. Tippit table is (A) A table of random digits (B) Used in statistical investigations
21. (C) Used in sampling methods (D) All of the above Answer (D) All of the above
22. 22. The demerits of sampling methods is (A) Existence of sampling errors (B) Requirements of
adequately trained personnel for sample survey (C) Non-uniformity in sample units (D) All of
the above Answer (D) All of the above
23. 23. What is the meaning of Randomization? (A) Each and every unit of the population has an
equal chance of selection in the sample (B) The selection or non-selection of a unit of population
does not affect the selection or non-selection of the other unit of the population in the sample
(C) It is a method of selection which is free from subjective biases. (D) All of the above Answer
(D) All of the above
24. 24. Type-1 Error occurs when (A) The null hypothesis is rejected even when it is true (B) The
null hypothesis is accepted even when it is false (C) The null hypothesis as well as Alternative
hypothesis, both are rejected (D) None of the above Answer (A) The null hypothesis is rejected
even when it is true
25. What is/are the base(s) of formulation of a Hypothesis? (A) Reflection (B) Deduction (C)
Observation (D) All of these Answer (D) All of these.
26. _______ is referred to as "the father of research on teaching"? a) N. L. Gage b) David Berliner
c) Egon Brunswik d) Donald T. Campbell Answer: a. N. L. Gage.
27. The main purpose of research in education is to _________ a) Increase social status of an
individual b) Increase job prospects of an individual c) Help in the personal growth of an
individual d) Help the candidate become an eminent educationist Answer: d. Help the candidate
become an eminent educationist
28. _______ refers to inferring about the whole population based on the observations made on a
small part a) Pseudo-inference b) Objective inference c) Inductive inference d) Deductive
inference Answer: c. Inductive inference
29. 4. Sampling is advantageous as it ________ a) Saves time b) Helps in capital-saving c) Both
(a) and (b) d) Increases accuracy Answer: c. Both (a) and (b)
30. 5. Random sampling is helpful as it is __________ a) Reasonably accurate b) Free from
personal biases c) An economical method of data collection d) All the above Answer: d. All the
above
31. 6. Tippit table refers to ____________ a) Table of random digits b) Table used in sampling
methods c) Table used in statistical investigations d) All the above Answer: d. All the above
32. 7 . Type-I Error occurs if ___________________ a) The null hypothesis is rejected even though
it is true b) The null hypothesis is accepted even though it is false c) Both the null hypothesis as
well as alternative hypothesis are rejected.
33. 8. _________ is a preferred sampling method for the population with finite size a) Systematic
sampling b) Purposive sampling c) Cluster sampling d) Area sampling Answer: a. Systematic
sampling
34. 9. Research and Development become the index of development of country. Which of the
following reasons are true with regards to this statement? a) Because R&D targets the human
development b) Because R&D can improve the standard of living of the people in a country c)
Because R&D reflect the true economic and social conditions prevailing in a country d) All the
above Answer: d. All the above
35. 10. Which of the following is not an essential element of report writing? a. Research
Methodology b. Reference c. Conclusion d. None of these Answer: d. None of these
36. 11. Testing hypothesis is a ________ a. Inferential statistics b. Descriptive statistics c. Data
preparation d. Data analysis Answer: a. inferential statistics
37. 12. Is it possible to apply projective techniques for exploratory investigation? a. Yes b. No
Answer: a. Yes
38. 13. What is the purpose of doing research? a. To identify problem b. To find the solution c. Both
a and b d. None of these Answer: c. Both a and b
39. 14. Which method can be applicable for collecting qualitative data? a. Artifacts (Visual) b.
People c. Media products (Textual, Visual and sensory) d. All of these Answer: d. All of these
40. 15. Which of the following is non-probability sampling? a. Snowball b. Random c. Cluster d.
Stratified Answer: a. Snowball
41. 17. Which of the following are associated with behavioral observation? a. Non-verbal analysis b.
Linguistic analysis c. spatial analysis d. All of these Answer: d. All of these
42. 18. Uniting various qualitative methods with quantitative methods can be called as…….. a.
Coalesce b. Triangulation c. Bipartite d. Impassive Answer: b. Triangulation
43. 19. Multistage sampling is a ________ a. Probability sampling b. Non-Probability sampling
Answer: a. Probability sampling
44. 20. Hypothesis is.......... a) Conclusion drawn from existing literature b) Interpretation of data
c) Relation between variables d) Comparison of assumptions Answer: (B) Interpretation of data
45. 21. In which of the following research methodologies, manipulation and control of variables and
randomization of sample are 2 of the basic necessities.......... a) Ex-post facto research b)
Descriptive research c) Case study research d) Experimental research Answer: (d) Experimental
research
46. 22. Which one of the following is the main feature of qualitative research?.......... a) Avoids
positivist assumptions and data analysis b) Subscribe to pre-existing categories c) Collects data
in numerical form d) Uses the empirical methods of data analysis Answer: (a) Avoids positivist
assumptions and data analysis
47. 23.Which of the following methodology is being used in empirical researches? .......... a)
Inductive method b) Deductive method c) Initiative method d) Scientific method Answer: (d)
Scientific method
48. 24. In which research methodology, manipulation of independent variable and control of
extraneous variables are neither possible nor desirable? .......... a) Experimental method b) Ex
post facto method c) Historical method d) Descriptive survey method Answer: (b) Ex post facto
method
49. 25. In which of the following, there is a greater flexibility in both the methodologies and process
of research? ......... a) Ethnography and phenomenology b) Descriptive survey and impact
studies c) Experimental and observation based studies d) Ex-post facto and historical studies
Answer: (a) Ethnography and phenomenology
50. 26. Which of the following sequences correctly represents the steps of research using a
quantitative paradigm? ........ a) Hypothesis framing, hypothesis testing, conclusion, and
reporting b) Establishing a research problem, hypothesis framing, hypothesis testing,
generalization and conclusions and implications of result. c) Problem identification, sample
selection, developing a research design and field work. d) Defining a problem, survey of related
studies, sampling, data collection, and data analysis. Answer: (b) Establishing a research
problem, hypothesis framing, hypothesis testing, generalization and conclusions and
implications of result.
51. 27. A researcher administers an achievement test to assess and indicate the possible effect of
an independent variable in his/her study. The distribution of scores on the test is found to be
negatively skewed. On the basis of this, what can be started with regard to the difficulty level of
the test? ......... a) The test is very easy b) The test is very difficult c) The test is neither easy
nor difficult d) The test is easy and needs normalization Answer: (a) The test is very easy
52. 28. The personalized and contextualized references are permissible in which type of reporting of
researches? ........ a) Experimental research b) Historical research c) Ethnographic research d)
Survey based research Answer: (c) Ethnographic research
53. 29. In which of the following methodology of research, hypotheses are usually implied rather
than being explicit? ........ a) Descriptive survey method b) Historical method c) Experimental
method d) Ex-post facto method Answer: (b) Historical method
54. 30. Which is the research methodology predominantly used to study cultural
anthropology? ........ a) Interview b) Panel discussion c) Participant observation d) Focus group
discussion Answer: (c) Participant observation
55. 31. Which among the following is NOT related to qualitative research? ........ a) Thematic
analysis b) Case study c) Discourse analysis d) Survey method Answer: (d) Survey method
56. 32. Experimental researches are aimed to........ a) Establish association between variables b)
Describe variables c) Study the application of theory d) Study trend analysis Answer: (a)
Establish association between variables.
57. 33. Through which of the following methodologies of research “cause and effect” relationship is
focused?......... a) Historical method b) Experimental method c) Ex-post facto method d) Case
study method Answer: (b) Experimental method
58. 34. Quantitative research is otherwise known as ........ a) Ethnographic approach b)
Unstructured approach c) Descriptive approach d) Structured approach Answer: (d) Structured
approach
59. 35. The main purpose of research in education is to........ a) Increase social status of an
individual b) Increase job prospects of an individual c) Help in the personal growth of an
individual d) Help the candidate become an eminent educationist Answer: (d) Help the
candidate become an eminent educationist
60. 36. Sampling is advantageous as it.......... a) Saves time b) Helps in capital-saving c) Both (a)
and (b) d) Increases accuracy Answer: (c) Both (a) and (b)
61. 37. Random sampling is helpful as it is......... a) Reasonably accurate b) Free from personal
biases c) An economical method of data collection d) All of the above Answer: (d) All of the
above
62. 38. ------------ refers to inferring about the whole population on the basis of the observations
made on a small part a) Pseudo-inference b) Objective inference c) Inductive inference d)
Deductive inference Answer: (c) Inductive inference
63. 39. Different people hold ------------- of the same thing a) Same and different b) Same c)
Different d) None of the above Answer: (c) Different
64. 40. In “RESEARCH” “R” means.......... a) Role b) Retain c) Relly d) Round Answer: (b) Retain
65. 41. Which technique is generally followed when a population is finite? ....... a) Purpose sampling
technique b) Area sampling technique c) Systematic sampling technique d) None of the above
Answer: (c) Systematic sampling technique
66. 42. Which of the following is a non-probability sample? a) Quota sample b) Simple random
sample c) Purposive sample d) (a) and (c) both Answer: (d) (a) and (c) both
67. 43. A researcher selects a probability sample of 100 out of the total population. It is ......... a) A
cluster sample b) A random sample c) A systematic sample d) A stratified sample Answer: (b) A
random sample
68. 44. A good hypothesis must be ......... a) Formulated in such a way that it can be tested by the
data b) Precise, specific, and consistent with most known facts c) Of limited scope and must not
have global significance d) All of the above Answer: (d) All of the above
69. 45. Field study is related to ......... a) Real life situations b) Laboratory situations c)
Experimental situations d) None of the above Answer: (a) Real life situations
70. 46. In the word “RESEARCH” “A” means.......... a) Articulate b) Artist c) Article d) None of the
above Answer: (a) Articulate
71. 47. Research is based upon ........ a) Rating scale b) Experiments c) General principles d)
Scientific methods Answer: (d) Scientific methods
72. 48. The main condition which must be followed by research is .......... a) Honest exploration b)
Knowledge of facts and principles c) Standardized findings and conclusions d) All of the above
Answer: (d) All of the above
73. 50. Validity of a research can be improved by ......... a) Taking the true representative sample
of the population b) Eliminating extraneous factors c) Both of the above measures d) None of
the above Answer: (c) Both of the above measures
74. 51.“One of the methods of logical reasoning process” is called a) Induction b) Deduction c)
Research d) Experiment Answer: d) Experiment
75. 52.An essential Criterion of Scientific study is called a) Belief b) Value c) Objectivity d)
Subjective Answer: c) Objectivity
76. 53.“Reasoning from general to particular “is called a) Induction b) deduction c) Observation d)
experience Answer: b) deduction
77. 54.“Deduction and induction are a part of the system of reasoning” – stated by a) Caroline b)
P.V.Young c) Dewey John d) Emory Answer: b) P.V.Young
78. 55. …… is “systematically conceptual structure of interrelated elements in some schematic form”
a) Concept b) Variable c) Model d) Facts Answer: c) Model
79. 56.The method by which a sample is chosen a) Unit b) design c) Random d) Census Answer: b)
design.
80. 57. Research conducted to find the solution for an immediate problem is …………. a)
Fundamental Research b) Analytical Research c) Survey d) Action Research Answer: d) Action
Research.
81. 58. Fundamental Research is otherwise called a) Action Research b) Survey c) Pilot study d)
Pure Research Answer: d) Pure Research
82. 59. Research which follows a case study method is called a) Clinical or diagnostic b) Causal c)
Analytical d) Qualitative Answer: a) Clinical or diagnostic
83. 60. Research through experiment and observation is called a) Clinical Research b) Experimental
Research c) Laboratory Research d) Empirical Research Answer: d) Empirical Research
84. 61. …………is a way to systematically solve the research problem a) Technique b) Operations c)
Research methodology d) Research Process Answer: c) Research methodology
85. 62. Good Research is always …………… a) Slow b) Fast c) Narrow d) Systematic Answer: d)
Systematic
86. 63.The research method is a part of ………….. a) Problem b) Experiment c) Research Techniques
d) Research methodology Answer: d) Research methodology
87. 64. Identifying causes of a problem and possible solutions to a problem is a) Field Study b)
diagnostic study c) Action study d) Pilot study Answer: b) diagnostic study
88. 65. …………… is a motivation for research in students a) Research degree b) Research Academy
c) Research Labs d) Research Problems Answer: a) Research degree.
89. 66. Which of the following is an example of primary data? a) Book b) Journal c) News Paper d)
Census Report Answer: c) News Paper
90. 67. A question which requires a solution is …………. a) Observation b) Problem c) Data d)
Experiment Answer: b) Problem
91. 68. Converting a question into a Researchable problem is called ………… a) Solution b)
Examination c) Problem formulation d) Problem-Solving Answer: d) Problem-Solving
92. 69. The first step in formulating a problem is a) a Statement of the problem b) Gathering of
Data c) Measurement d) Survey Answer: a) a Statement of the problem
93. 70. A Hypothesis which develops while planning the research is a) a Null Hypothesis b) a
Working Hypothesis c) a Relational Hypothesis d) a Descriptive Hypothesis Answer: a) Null
Hypothesis
94. 71. An image, perception, or concept that is capable of measurement is called__________ a)
Scale. b) Hypothesis. c) Type. d) Variable Answer: d) Variable
95. 72. What are the conditions in which Type-I error occurs? a) The null hypothesis get accepted
even if it is false b) The null hypothesisgets rejected even if it is true c) Both the null
hypotheses as well as alternative hypotheses are rejected d) None of the above Answer: b)The
null hypothesisgets rejected even if it is true 73. In order to pursue the research, which of the
following is priory required? a) Developing a research design b) Formulating a research question
c) Deciding on the data analysis procedure d) Formulating a research hypothesis Answer:
b)Formulating a research question.
96. 75. Which of the following is not the method of Research? a) Survey b) Historical c) Observation
d) Observation Answer: c)Observation
97. 76. Research is a) Searching again and again b) Finding solution to any problem c) Working in a
scientific way to search for truth of any problem d) None of the above Answer: c)Working in a
scientific way to search for the truth of any problem
98. 77. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis” is followed by a)
Statement of Objectives b) Analysis of Data c) Selection of Research Tools d) Collection of Data
Answer: c)Selection of Research Tools
78.……………… is concerned with discovering and testing certain variables with respect to their
association or disassociation a) Exploratory b) Descriptive c) Diagnostic d) Descriptive and diagnostic
Answer: c)Diagnostic 79.The main objective of ……studies to acquire knowledge a) Exploratory b)
Descriptive c) Diagnostic d) Descriptive and Diagnostic Answer: B)Descriptive
80. One of the terms given below is defined as a bundle of meanings or characteristics associated with
certain events, objects, conditions, situations, and the like a) Construct b) Definition c) Concept d)
Variable Answer: c)Concept
81. Concepts are ……………. of Research a) Guide b) Tools c) Methods d) Variables Answer: b)Tools
82. Concept is of two types a) Abstract and Coherent b) Concrete and Coheren c) Abstract and
concrete d) None of the above Answer: c)Abstract and concrete
83. Why do you need to review the existing literature? a) To make sure you have a long list of
references b) Because without it, you could never reach the required word-count c) To find out what is
already known about your area of interest d) To help in your general studying Answer: c)To find out
what is already known about your area of interest 84. What do you mean by Unit of Analysis? a) Main
parameter b) Variables c) Sample d) Constructs Answer: a)Main parameter
85. A statement of the quantitative research question should: a) Extend the statement of purpose by
specifying exactly the question (s the researcher will address b) Help the research in selecting
appropriate participants, research methods, measures, and materials c) Specify the variables of
interest d) All the above Answer: d)All the above
86. A formal document that presents the research objectives, the design of achieving these objectives,
and the expected outcomes/deliverables of the study is called a)Research design b)Research proposal
c)Research hypothesis d)Research report Answer: B)Research proposal
87.Survey is a ……………. Study a) Descriptive b) Fact finding c) Analytical d) Systematic Answer: b)Fact
finding 88.In a survey there is an enumerator and a …………………. a)Guide b)Respondent c)Supervisor
d)Messenger Answer: b)Respondent
89. The first purpose of a survey is to ………… a)Description b)Evaluation c)Pration d)Provide
Information Answer: d)Provide Information.
90. Questions in which only two alternatives are possible is called a)Multiple-choice questions
b)Dichotomous questions c)Open-ended questions d)Structured questions Answer: b)Dichotomous
questions.
91. What are the core elements of a Research Process? a)Introduction; Data Collection; Data Analysis;
Conclusions and Recommendations b)Executive Summary; Literature Review; Data Gathered;
Conclusions; Bibliography c)Research Plan; Research Data; Analysis; References d)Introduction;
Literature Review; Research Methodology; Results; Discussions and Conclusions Answer:
d)Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussions and Conclusions
92. Identifying the causes of a problem and possible solutions to a problem is a)Field Study
b)Diagnosis tic study c)Action study d)Pilot study Answer: b)Diagnosis tic study
93. Second step in problem formulation is a)Statement of the problem b)Understanding the nature of
the problem c)Survey d)Discussions Answer: b)Understanding the nature of the problem
94. Questionnaire is filled by ………………. a)Respondent b)Everybody c)Enumerator d)None of the above
Answer: b)Respondent
95. The main problem withthe questionnaire is a)Accessible to Diverse Respondents b)Greater
Anonymity c)Shows an inability of the respondent to provide information d)None of these Answer:
c)Shows an inability of the respondent to provide information
96. What does the term 'longitudinal design' mean? a) A study completed far away from where the
researcher lives. b) A study that is very long to read. c) A study with two contrasting cases. d) A study
completed over a distinct period of time to map changes in social phenomena. Answer: d) A study
completed over a distinct period of time to map changes in social phenomena.
97. Which of the following is true regarding research objectives? a) Research objectives, when
achieved, will provide sufficient earnings to obtain a reasonable return on investment. b) Research
objectives, when obtained, will ensure the viability of the marketing research department. c) Research
objectives, when achieved, provide the information necessary to solve the problem. d) Research
objectives are seldom achieved but should be stated as goals to be sought. Answer: c) Research
objectives, when achieved, provide the information necessary to solve the problem.
98. Wrong questionnaire is an example of ……… a)Primary data collection problem b)Secondary
collection problem c)A and B both d)None of the above Answer: a)Primary data collection problem.
99.The existing company information is an example of which data? a)Primary b)Secondary c)Both a
and b d)None of the above Answer: b)Secondary
100. Your colleague is confused about using the marketing research process, as he knows that
something is wrong but is not sure of the specific causes to investigate. He seems to be having
problems with ________, which is often the hardest step to take. a)Developing the research plan
b)Determining a research approach c)Defining the problem and research objectives d)Selecting a
research agency Answer: c)Defining the problem and research objectives.
RESEARCH METHODS FOR MANAGEMENT
1. ________________is the characteristic of research
.A. Direct experience or observationB. CyclicalC. Precise judgementD. All of the aboveAnswer: D. All of the above
2. Research is _____
A. Working in a scientific way to search for truth of any problemB. Searching continuously and again and again regarding
somethingC. Comparing and analysing two or more thingsD. an art and science of searching books, articles and
terminologiesAnswer: A. Working in a scientific way to search for truth of any problem
3. ______ is an important component of scientific enquiry.
A. ObservationB. HypothesisC. VerificationD. All of the aboveAnswer: D. All of the above
4. _______is NOT a part of modern methods of research.
A. Basic researchB. Conceptual researchC. Philosophical researchD. Empirical researchAnswer: C. Philosophical research
5. Research can either be _____ or applied.
A. basicB. fundamentalC. pureD. All of the aboveAnswer: D. All of the above
6. _______ is one of the most common tasks of a researcher
.A. Creating specific problemB. Starting business using research dataC. Solving specific problemsD. Using research for
marketingAnswer: C. Solving specific problems
7. After collecting research data, it is necessary to ______ and interpret them.
A. concludesB. analysesC. write findingsD. observesAnswer: B. analyse
8. By _______ we mean the investigation of problems to further and develop existingknowledge.
A. basic researchB. applied researchC. future researchD. assumptionsAnswer: A. basic research
9. Examples of fundamental research are investigations into______.
A. natural phenomenaB. pure mathematicsC. physics or astronomyD. all of the aboveAnswer: D. all of the above
10. ______ is the first step in starting the research process.
A. Searching online or offlineB. Identification of problemC. Idea screening and concept developmentD. Data collectionAnswer:
B. Identification of problem
11. Action research means ______
A. A research initiated to solve an immediate problemB. A research with socioeconomic objectiveC. experimental research
conducted by researcherD. fundamental research which focusses on long term problem solvingAnswer A. Research initiated to
solve an immediate problem.
12. A ______ is the specification of methods and procedures for acquiring theinformation needed to structure or solve
problems.
A. Research ProblemB. Research HypothesisC. Research DesignD. Research DataAnswer C. Research Design
13. A research paper is a brief report of research work based on _____
A. Secondary dataB. Primary DataC. Researchers behaviourD. Both A & BAnswer D. Both A & B
14. An appropriate source to find out descriptive information is ______
A. DirectoryB. EncyclopaediaC. DictionaryD. BibliographyAnswer B. Encyclopaedia
15. The two main styles of research are ______
A. Vertical & horizontal processB. Surveys and questionnairesC. Qualitative and quantitativeD. Sampling and
recordingAnswer C. Qualitative and quantitative
16. Testing hypothesis is a ______
A. Descriptive statisticsB. Data analysisC. Inferential statisticsD. Data preparationAnswer C. Inferential statistics
17. The concepts in a hypothesis are stated as ______
A. TheoriesB. IndicesC. VariablesD. IdeasAnswer C. Variables
18. Information acquired by experience or experimentation is known as ____
A. FactualB. Scientific evidencesC. ScientificD. EmpiricalAnswer D. Empirical
19. ______ was not identified as a major research design.
A. Field ResearchB. ethnographyC. SurveysD. secondary researchAnswer B. ethnography
20. Research process generally starts with _____
A. ExperimentsC. HypothesisB. Data AnalysisD. ObservationAnswer D. Observation
21. ______ are generally information gathered or generated by theresearcher for the purposes of the project immediately
at hand.
A. Primary dataB. Secondary dataC. Tertiary dataD. Ready-made dataAnswer A. Primary data
22. Data that have already been collected for some other purpose is termed
A. Primary dataB. Secondary dataC. Tertiary dataD. Ready-made dataAnswer B. Secondary data
23. Generally, existing literature is a good source of ______ data for theresearcher.
A. PrimaryB. SecondaryC. TertiaryD. Ready-madeAnswer B. Secondary
24. ____ data provide a first-hand account of the situation.
A. Primary
B. SecondaryC. TertiaryD. Ready-madeAnswer A. Primary
25. The information is more reliable in _______
A. Primary dataB. Secondary dataC. Tertiary dataD. Ready-made dataAnswer A. Primary data
26. Collecting ______ is expensive in terms of both time and money.
A. Ready-made dataB. Secondary DataC. Primary dataD. Tertiary dataAnswer C. Primary data
27. ______ is the method of collecting primary data.
A. ObservationB. SurveyC. InterviewD. All of the aboveAnswer D. All of the above
28.
_____ is treated as the ‘heart of the survey operation’.
A. ObservationB. Secondary dataC. InterviewD. QuestionnaireAnswer D. Questionnaire
29. ______ are carefully constructed sets of rating scales designed to
measure one or more aspects of an individual’s or group’s attitude toward
some object.
A. Rating ScalesB. Attitude ScalesC. Discrete scalesD. Graphic scalesAnswer B. Attitude Scales
30. In a ____, the ratter makes a judgement about some characteristic of asubject and places him directly on some point on
the scale.
A. Rating Scales
B. Attitude ScalesC. Summated scales
D. Guttman’s scales
Answer A. Rating Scales
31. What is the name of the conceptual framework in which the research iscarried out?
A.
Research hypothesisB.
Synopsis of ResearchC.
Research paradigmD.
Research design
Answer:
d) Research design
32. Which of the following features are considered as critical in qualitativeresearch?
A.
Collecting data with the help of standardized research tools.B.
Design sampling with probability sample techniques.C.
Collecting data with bottom-up empirical evidence.D.
Gathering data with top-down schematic evidence.
Answer:
c) Collecting data with bottom-up empirical evidence.
33. How is random sampling helpful?
A.
Reasonably accurateB.
An economical method of data collectionC.
Free from personal biasesD.
All of the above
Answer:
d) All of the above
34. A research intends to explore the result of possible factors for theorganization of effective mid-day meal interventions.
Which researchmethod will be most appropriate for this study?
A.
Descriptive survey methodB.
Historical methodC.
Ex-post facto methodD.
Experimental method
Answer:
c) Ex-post facto method
35. Tippet table refers to as _________
A.
Table of random digitsB.
The table used in sampling methods C.
The table used in statistical investigationsD.
All of the above
Answer:
d) All of the above
36. Which one among the following statement is true in the context of thetesting of hypotheses?
A.
It is only the alternative hypotheses that can be tested.B.
It is only the null hypotheses that can be tested.C.
Both the alternative and the null hypotheses can be tested.D.
Both the alternative and the null hypotheses cannot be tested.
Answer:
b) It is only the null hypothesis that can be tested.
37. What are the conditions in which Type-I error occurs?
A.
The null hypotheses get accepted even if it is falseB.
The null hypotheses get rejected even if it is trueC.
Both the null hypotheses as well as alternative hypotheses are rejectedD.
None of the above
Answer:
b) The null hypotheses get rejected even if it is true
38. What does the longitudinal research approach actually deal with?
A.
Long-term researchB.
Short-term researchC.
Horizontal researchD.
None of the above
Answer:
a) Long-term research
39. The conclusions/findings of which type of research cannot be generalizedto other situations?
A.
Casual Comparative ResearchB.
Historical ResearchC.
Descriptive ResearchD.
Experimental Research
Answer:
b) Historical Research
40. How to judge the depth of any research?
A.
By research titleB.
By research duration