Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
584 views4 pages

Error Analysis

This document provides example problems involving calculating means, errors, percentages and other statistical values. Some examples include calculating the mean diameter of wires measured with a screw gauge and finding the percentage error. Other examples involve finding differences, sums, areas and volumes within given error limits for measured values like lengths, radii and densities. Percentage errors are calculated for quantities determined from measured values with given uncertainties.

Uploaded by

Dark Hacker
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
584 views4 pages

Error Analysis

This document provides example problems involving calculating means, errors, percentages and other statistical values. Some examples include calculating the mean diameter of wires measured with a screw gauge and finding the percentage error. Other examples involve finding differences, sums, areas and volumes within given error limits for measured values like lengths, radii and densities. Percentage errors are calculated for quantities determined from measured values with given uncertainties.

Uploaded by

Dark Hacker
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

roblems For Practice

1. The diameter of a wire


measured by a screw
as

gauge was found to be 0.026 cm, 0.028 cm, 0.029 cm,


0.027 cm, 0.024 cm and 0.027 cm. Calculate mean
(i)
value of the diameter (ii) mean absolute error
(ii)
relative error (iv) percentage error. Also
express the
result in terms of absolute error and
percentage
error. [Ans. (i) 0.027 cm (ii) 0.001 cm (iit) 0.037
(iv) 3.7%; (0.027 + 0.001) cm, (0.027 + 3.7%) cm]
2. The refractive index of water as measured by the
relationu =-
Real depth
was found to have the +
Apparent depth
values 1.29, 1.33, 1.34, 1.35, 1.32, 1.36, 1.30, 1.33.
Calculate () mean value of p (i) mean value of absolute
error (ii) relative error (iv) percentage error.

[Ans. () 1.33 (ii) 0.02 (ii) 0.015 (iv) 1.5%]


3. In an experiment to measure focal length of a

the value of focal length in


concave mirror,
out to be 17.3 cm,
successive observations turns
18.2 17.9 cm and 18.0 cm.
17.8 cm, 18.3 cm, cm,
and percentage
Calculate the mean absolute error
error. Express the result
in a proper way.

[Ans. 0.25 cm, 1.4o, (17.9 + 0.25) cm]


roblems For Practice
1. If A =
(12.0 + 0.1) cm and B= (8.5t find
0.5) cm,
() A+ Band (i) A - B.
IDelhi 04]
[Ans. () 20.5+ 0.6 cm (i) 3.5t 0.6 cm]
2. The temperatures of two bodies measured by a thermo
meter are t =20°Ct 0.5°C and t, = 50°C+ 0.5°C.
Calculate the temperature difference and the error
therein. INCERT; Central Schools 12]
(Ans. 30°C+ 1°C)
3. The lengths of two rods are 15.2 t 0.2 cm and
10.7+0.2 cm. Find difference in lengths of the two
rods with the limits of error. LHimachal 071
(Ans,4.5t 0.4 cm)
4. The length and breadth of a rectangle are
(5.7+ 0.1) cm and (3.4t 0.2) cm. Calculate area of
the rectangle with error limits. IChandigarh 04]
(Ans. 19.4 + 15 cm)
5. If displacement of a body, s = (200 + 5) metres and
time taken by itt = (20 t 0.2) seconds, then find the
percentage error in the calculation of velocity.
[Delhi 051 (Ans. 3.5%)
6. If the length and time period of an oscillating
pendulum have errors of 1% and 2% respectively,
what is the error in the estimate of g ?
ICentral Schools 04] (Ans. 5%)
7. If and l, (9.0+ 0.1) cm, find
4 =(10.0+ 0.1) cm =

their sum, difference and error in each.


[Ans. (19.0 + 0.2) cm, 1%; (1.0+ 0.2) cm, 20%]
8. The length and breadth of a field are 22.4 cm and
15.8 cm respectively and have been measured to an
accuracy of 0.2 cm. Find the percentage error in the
area of the field.
[Himachal 071 (Ans. 2.16%)
9. The relative density of a material is found
by
weighing the body first in air and then in water. If
the weight in air is (10.0+ 0.1) N and
water is (5.0 + 0.1) N, what would be the
weight in
maximum
percentage error in relative density? (Ans. 5%)
10. The voltage across a
lamp is (6.0t 0.1) volt and the
current passing through it is (4.0+ 0.2) ampere. Find
the power consumed. [Ans. (24.0 + 1.6) watt
11. The radius of a
sphere is measured as (2.1+ 0.5)
cm.
Calculate its surface area with error limits.
Ans. (55.4+ 26.4) cm]
12. The radius of a sphere is 5.3+0.1 cm. Calculate the
percentage error in its volume. Himachal 06]
(Ans. 5.7 %)
13. The measure of the diameter of a cylinder is
(1.60 0.01) cm and its length is (5.0t 0.1) cm.
Calculate the percentage error in its volume.
(Ans. 3.25%)
14. The measured mass and volume of a body are
2.00 g and 5.0 cm° respectively. With possible errors
of 0.01 g and 0.1 cm, what would be the percent
errorin density? (Ans. 2.5%)
15. A body travels uniformly a distance of (138 + 02) m
in a time (4.0 0.3) s. Calculate its velocity with
error limits. What is percentage error in velocity ?
[Ans. (3.5+ 0.3) ms, 9%]
16. Find the percentage error in Z, if Z A8p
CD
Delhi 08]
[Ans.% error in Z =(AA 4A AC+2AD
C 3 D
100
17. A physical quantity X is related to three obser-
vables a, b, c as X =va b| . The errors of
measurement in a, b and c are 2%, 1% and 3%
respectively. What is the percentage error in the
quantity X? (Ans. 9%)
A2B3/2
18. A physical quantity Qis given by Q CD/2

The percentage errors in A, B, C and D are 1%, 2%,


4% and 2% respectively. Find the percentage error
in Q ICentral Schools 05] (Ans. 22%)
19. Two resistors of resistances R =100+3 ohm and
R 200 4 ohm are connected (a) in series, (6) in
parallel. Find the equivalent resistance of the
(a) series combination. (b) parallel combination. Use
for () the relation R= R + R, and for (6)

R R R and =
INCERT
(Ans. 66.7+ 1.82)

You might also like