SQL Essential Training
User Assignment – 2
Problem Statement: (Other Key SQL Statements)
1. Insert into employee table with some more records
Ans: insert into employee values(1015,'Deep','Clerk','30',
str_to_date('11/4/2020','%m/%d/%Y'),10000);
2. Insert into employee table for only id, empName, designation,
department.
Ans: insert into employee values(1018,'Geeta','Clerk',null,null,null);
3. Update all the records, set the value of salary to 1000 whose salary is
null.
Ans: update employee set salary=1000 where salary is null;
4. Update the salary of employees increment 1000 to their salaries who
are working in department 20
Ans: update employee set salary=(salary+1000) where department=20
5. Update the empName to ‘Joe’ whose id is 1001.
Ans: update employee set empName='Joe' where id=1001
6. Update all the empName to ‘Biden’ , department to ‘20’, designation
to ‘president’ whose emp id is 1002.
Ans:
update employee set
empName='Biden',department=20,designation='President' where id=1002
7. Delete the employee record whose id is ‘1004’
Ans: delete from employee where id=1004
8. Delete the employee records who joined after ‘1997-01-10’
Ans: delete from employee where date_of_joining > ('1997/01/10');
9. Delete all the records from the table.
Ans: delete from employee;
10. Find the employee whose is getting maximum salary in the finance
department.
Ans: SELECT * FROM employee WHERE Salary IN ( SELECT
max(Salary) FROM employee where Department= 'finance' );
11. Display all the details of the employee whose is getting minimum
salary in the IT department.
Ans: SELECT * FROM employee WHERE Salary IN ( SELECT
min(Salary) FROM employee where Department= 'IT' );
12. Display all the details of the employee who is getting less salary than
the maximum salary of IT department employees.
Ans:
SELECT * FROM employee WHERE Salary < ( SELECT max(Salary)
FROM employee where department = 'IT' );