Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
383 views87 pages

HR Management: Key Concepts & Practices

The document contains multiple choice questions about various aspects of human resource management. It covers topics such as the basic managerial skills required for HR, performance appraisals, training needs assessment, recruitment and selection processes, and human resource planning. The key aspects assessed include identifying the definitions of terms like job performance, strategic HR management, competencies, and turnover. It also tests understanding of techniques like needs assessment, forecasting, appraisals, and goals of employee assistance programs.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
383 views87 pages

HR Management: Key Concepts & Practices

The document contains multiple choice questions about various aspects of human resource management. It covers topics such as the basic managerial skills required for HR, performance appraisals, training needs assessment, recruitment and selection processes, and human resource planning. The key aspects assessed include identifying the definitions of terms like job performance, strategic HR management, competencies, and turnover. It also tests understanding of techniques like needs assessment, forecasting, appraisals, and goals of employee assistance programs.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 87

Human Resource Management

1. The basic managerial skill(s) is (are)

A. To supervise
B. To motivate
C. To stimulate
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

2. The actual achievements compared with the objectives of the job is

A. Job Performance
B. Job evaluation
C. Job description
D. None of these

Correct answer: (A)


Job Performance

3. HR Planning involves four distinct phases ONE of these stages is

A. business scanning
B. Forecasting human resource records
C. Organisation development
D. planning

Correct answer: (B)


Forecasting human resource records

4. Strategic Human Resource management is

A. proactive
B. reactive
C. both
D. None of these

Correct answer: (C)


both

5. Job evaluation is based on the:

A. Complexity of the job to perform


B. Conceptual skill required by the job
C. Relative job worth for an organization
D. Physical skills required by the job

Correct answer: (A)


Complexity of the job to perform

6. ______________ is a performance measure of both efficiency and effectiveness.

A. Organisational behaviour
B. Organisational citizenship
C. Employee productivity
D. None of these

Correct answer: (C)


Employee productivity

7. Which performance appraisal methods consumes a lot of time?

A. Essay method
B. Rating Scales
C. Critical incident
D. Tests And Observation

Correct answer: (A)


Essay method

8. Which of the following is a benefit of employee training?

A. Improves morale
B. Helps people identify with organisational goals
C. Provides a good climate for learning, growth and co - ordination
D. None of these

Correct answer: (B)


Helps people identify with organisational goals

9. Which of the following is a method used in group or organisational training needs assessment?

A. Consideration of current and projected changes


B. Rating scales
C. Interviews
D. Questionnaires

Correct answer: (D)


Questionnaires
10. Which of these is a hindrance to effective training?

A. Career planning workshop


B. Aggregate spending on training is inadequate
C. Mentoring
D. Career counselling

Correct answer: (B)


Aggregate spending on training is inadequate

11. Which of the forecasting technique is the fastest?

A. Work study technique


B. Flow models
C. Ratio trend analysis
D. HR demand Forecast

Correct answer: (C)


Ratio trend analysis

12. When appraisals are made by superiors, peers, subordinates and clients then it is called
______________.

A. 360 degree feedback


B. 180 degree feedback
C. Self - appraisal
D. All of these

Correct answer: (A)


360 degree feedback

13. The human resource Manangement helps toi improve the ______________

A. Production
B. Productivity
C. power
D. Produce

Correct answer: (B)


Productivity

14. The solution to many so-called 'people problems' is often associated with improving the
effectiveness of the recruitment process by:

A. Having a robust HR department to carry out the process


B. Outsourcing the HR department
C. Careful selection of the right people for the job
D. Devolving to line managers

Correct answer: (A)


Having a robust HR department to carry out the process

15. Human Resource Information system

A. Integrates core process into streamline systems


B. Collaborates core process into streamline systems
C. Plans core process into streamline systems
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

16. e-HRM stands for

A. Electronic
B. Economic
C. Equal
D. None of these

17. One of the most popular methods of increasing employee responsibility and control is
______________.

A. Outsourcing
B. "Military model" of management
C. Work teams
D. Manpower planning

Correct answer: (C)


Work teams

18. What are the main aims of Employee Assistance Programmes?

A. To alter the organizational culture.


B. To address team and individual performance and well-being in the workplace.
C. To focus the attention of employees to the power structures of an organization.
D. To establish effective methods of care and support for everyone in an organization.

Correct answer: (D)


To establish effective methods of care and support for everyone in an organization.

19. The focuses of psychological appraisals are on ______________ .


A. Future potential
B. Actual performance
C. Past performance
D. None of these

Correct answer: (A)


Future potential

20. Which of these is the benefit of needs assessment?

A. Assessment makes training department more accountable


B. Higher training costs
C. Loss of business
D. Increased overtime working

Correct answer: (A)


Assessment makes training department more accountable

21. What techniques are used while analysing the internal supply?

A. Inflows and outflows


B. Turnover rate
C. Conditions of work and absenteeism
D. All of the these

Correct answer: (D)


All of the these

22. Which of these is one of the seven criteria for assessing performance?

A. Community service
B. Interpersonal contact
C. Need for supervision
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

23. Recruitment and selection must be effective to ensure it:

A. Offsets high labour turnover


B. Delivers the highest calibre of individuals at optimum most
C. To have a surplus in case of sickness and absence
D. Encourages new blood into the organization
Correct answer: (B)
Delivers the highest calibre of individuals at optimum most

24. Performance appraisals are designed to motivate workers by providing them with feedback,
recognition, and what?

A. Better work facilities


B. Equal opportunities
C. Greater work autonomy
D. Praise

Correct answer: (D)


Praise

25. What do you understand "S" in the defining SMART Goals

A. Solution
B. specific
C. standard
D. soft

Correct answer: (B)


specific

26. Training increases the employees

A. market value
B. earning power
C. job security
D. All of these

Correct answer: (B)


earning power

27. Full form of HRD is

A. Human Resource Development


B. Human Resource Department
C. Human Resource Division
D. None of these

Correct answer: (A)


Human Resource Development

28. Which of the following is a need that motivates human behaviour as per the achievement
motivation theory?
A. Power
B. Affiliation
C. Achievement
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

29. ______________ refers to the learning opportunities designed to help employees grow.

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

30. Which of these is an off - the - job training method?

A. Television
B. Job rotation
C. Orientation training
D. Coaching

Correct answer: (C)


Orientation training

31. The ______________ refers incentives to variable pay.

A. National Tribunal
B. International Labour office
C. Labour Court
D. None of the above

Correct answer: (D)


None of the above

32. Which of the following is a barrier while doing human resource planning?

A. HR information often is incompatible with the information used in strategy formulation


B. Implementing human resource information system
C. Managing inventories
D. Supply forecast
Correct answer: (A)
HR information often is incompatible with the information used in strategy formulation

33. The following is (are) concerned with developing a pool of candidates in line with the human
resources plan

A. Development
B. Training
C. Recruitment
D. All of these

Correct answer: (C)


Recruitment

34. Competencies are the

A. Knowledge
B. Skills
C. Behaviour
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

35. The voluntary and involuntary permanent withdrawal from an organisation is called
______________.

A. Turnover
B. Behaviour
C. Misbehaviour
D. None of these

Correct answer: (A)


Turnover

36. How does training and development offer competitive advantage to an organisation?

A. Removing performance decencies


B. Individuals have the aptitude and motivation to learn
C. Deficiency is caused by a lack of ability
D. None of these

Correct answer: (A)


Removing performance decencies
37. ______________ seeks to examine the goals of the organisation and the trends that are likely
to affect these goals.

A. Organisational Support
B. Organisational analysis
C. Person analysis
D. Key skill abilities analysis

Correct answer: (D)


Key skill abilities analysis

38. Which of the below given options is a pre - requisite for an effective incentive system?

A. Increased need for planning


B. Co-operation of workers
C. Management's commitment to the cost and time necessary to administer incentive
schemes
D. All of the these

Correct answer: (D)


All of the these

39. What are the pre - requisites for successful human resource planning?

A. Backing of top management


B. Personal records must be complete
C. Techniques of planning should be the best
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

40. Performance development plan is set for the employee by his immediate boss.

A. Employer
B. Department Head
C. Immediate boss
D. None of these

Correct answer: (C)


Immediate boss

41. ______________ is a formal & detailed study of jobs

A. Job enrichment
B. Job evaluation
C. Job classification
D. Job analysis

Correct answer: (B)


Job evaluation

42. The process of gathering information about job ______________

A. Job Analysis
B. Job Description
C. Job Simplification
D. Job Enrichment

Correct answer: (A)


Job Analysis

43. ______________ Act prohibits the employment of child below 14 years of age

A. Child labour
B. Contract labour
C. Bonded labour
D. Wages contract

Correct answer: (A)


Child labour

44. Grievances affect the employees ______________.

A. Promotion
B. Training.
C. Wages.
D. Morale

Correct answer: (D)


Morale.

45. The promotion criteria is always based on ______________

A. Merit
B. Merit and seniority
C. Seniority
D. Recommendations

Correct answer: (D)


Recommendations
46. The process of providing the trainees the information about their performance

A. Feedback
B. Observation
C. Suggestion
D. Research

Correct answer: (A)


Feedback

47. Forces affecting organisational behaviour are

A. People
B. Environment
C. Technology
D. All of the above

Correct answer: (D)


All of the above

48. Too great a reliance on internal recruitment can result in ______________.

A. Reduced job performance


B. Higher labour turnover
C. Internal conflict
D. Poor group dynamics

Correct answer: (A)


Reduced job performance

49. A portrayal of replacing the employees is

A. Job chart
B. Replacement chart
C. Workers chart
D. Employees chart

Correct answer: (B)


Replacement chart

50. HRM is ______________ in nature

A. Pervasive
B. Evasive
C. Decisive
D. Inclusive
Correct answer: (A)
Pervasive

51. The effect of ______________ on the emergence of aggressive behavior patterns is as yet up
proven.

A. Environmental factors
B. Genetics.
C. Ethological Factors
D. Hormones

Correct answer: (C)


Ethological Factors

52. In depth description of a particular situation ______________

A. Group Discussion
B. Personal Interview
C. Case
D. Survey

Correct answer: (C)


Case

53. The test which compare employee performance with job requirements ______________

A. Selection test
B. Preference test
C. Achievement test
D. Simulation

54. The role in which a manager lead his subordinates and motivating them for willing
cooperation is called as ______________.

A. Monitoring role.
B. Disseminator role.
C. Entrepreneur role.
D. Leader role.

Correct answer: (D)


Leader role.

55. Which is the scientific method in accumulating knowledge about mans social behavior?

A. Anthropology.
B. Social work.
C. Sociology.
D. Psychology.

Correct answer: (C)


Sociology.

56. Job enlargement expands ______________

A. Upward
B. Downward
C. Horizontally
D. Vertically

Correct answer: (C)


Horizontally

57. Job analysis is a formal and detailed study of ______________.

A. Salary
B. Raw materials
C. Machines
D. Jobs

Correct answer: (D)


Jobs

58. Job description is helpful in ______________ grading and classification.

A. Salary
B. Position
C. Job
D. People

Correct answer: (C)


Job

59. ______________ interview is conducted by a group of interviewers.

A. Non directional
B. Structured
C. Panel
D. Stress

Correct answer: (C)


Panel
60. Many colleges and universities have arranged for students to work part-time in a special
training program as part of their education. This training is called ______________

A. College trainee experience


B. Educational credits program
C. Coordinated education
D. An internship

Correct answer: (D)


An internship

61. Which test is conducted to measure the likes, dislikes & habits?

A. Vocational test.
B. Temperament test.
C. Skills test.
D. Interest test.

Correct answer: (C)


Skills test.

62. Which of the following helps the employee to improve their efficiency?

A. Development
B. Training.
C. Promotion.
D. Transfer.

Correct answer: (B)


Training.

63. Good employer employee relations are the backbone of all ______________

A. Personal activities
B. Human activities.
C. Personnel activities
D. Personnel policies.

Correct answer: (C)


Personnel activities

64. Identify the personnel management functions from the following ______________.

A. Advertisement.
B. Quality control.
C. Capital budgeting.
D. Compensation.

Correct answer: (D)


Compensation.

65. The way of action which are accepted as legitimate by group members is called
______________

A. Values
B. Norms
C. Conformity.
D. Decision

Correct answer: (B)


Norms

66. Group established by the organisation to do its work and usually identifiable on an
organisation chart ______________.

A. Task Group
B. Primary Group
C. Formal group.
D. Informal Group.

Correct answer: (C)


Formal group.

67. Dispute between employees at different levels in an organization is known as


______________

A. Horizontal conflict
B. over all conflict.
C. Vertical conflict
D. Organizational conflict.

Correct answer: (C)


Vertical conflict

68. The process of efficiently achieving the objectives of the organisation with and through
people

A. Management
B. Administration
C. Decision Making
D. Controlling
Correct answer: (A)
Management

69. The objective of salary administration is to offer ______________.

A. More wages
B. . Lesser wages
C. Poor wages
D. Fair wages

Correct answer: (D)


Fair wages

70. Breaking down of job into smaller parts covering few operations ______________

A. Job Enlargement
B. Job Cycle
C. Job Empowerment
D. Job Simplification

Correct answer: (D)


Job Simplification

71. WAB's Refers to ______________

A. Weighted allotment blanks


B. Weighted application blanks
C. Weighted average blanks
D. Weighted assimilation blanks

Correct answer: (B)


Weighted application blanks

72. In the time organization, the authority flow and from ______________.

A. top to bottom.
B. bottom to top
C. left to right
D. right to left.

Correct answer: (D)


right to left.

73. Halo Effect is related with ______________.

A. performance appraisal.
B. wage & salary administration
C. selection.
D. transfer

Correct answer: (C)


selection.

74. Whatever an individual does, there is always some amount of ______________ on him

A. satisfaction.
B. stress.
C. profit
D. benefit

Correct answer: (B)


stress.

75. Adding more responsibilities, autonomy and control of a job ______________

A. Job enrichment
B. Jod design
C. Job requirement
D. Job analysis

Correct answer: (A)


Job enrichment

76. Movement of an employee from a low level to the higher level is ______________

A. Transfer
B. Promotion
C. Rotation
D. Shifting

Correct answer: (B)


Promotion

77. A kind of future oriented training ______________

A. Employee training
B. Employee development
C. Employability
D. Employee potential

Correct answer: (B)


Employee development
78. Picking up suitable candidates by rejecting the unsuitable ______________

A. Recruitment
B. Training
C. Selection
D. Development

Correct answer: (C)


Selection

79. Violation of established rules ______________

A. Misconduct
B. Dismissal
C. Memo
D. Bad behaviour

Correct answer: (A)


Misconduct

80. ______________ is a worker oriented job analysis.

A. Functional Job analysis


B. Job description
C. Job analysis
D. Job seeking

Correct answer: (A)


Functional Job analysis

81. Manager represents his organization or unit while interacting with outsiders is called as
______________.

A. Disseminator role.
B. Spokes person
C. Resource allocator.
D. Entrepreneur role

Correct answer: (B)


Spokes person

82. A test interprets problems or situations for employees is ______________

A. Projective tests
B. Interest tests
C. Preference tests
D. Simulation tests

Correct answer: (A)


Projective tests

83. Oral examination of candidates for employment is ______________

A. Placement
B. Screening
C. Interview
D. Selection

Correct answer: (C)


Interview

84. HR plans should be ______________ with the corporate plans of the enterprise.

A. Balanced
B. Not related
C. Mixed
D. Not balanced

Correct answer: (A)


Balanced

85. ______________ interview is a type of interview which is pre planned and is held in a formal
atmosphere.

A. Informal
B. Patterned
C. Formal
D. Structured

Correct answer: (B)


Patterned

86. ______________ method of job evaluation is otherwise called classification method

A. Silent
B. College
C. Grading
D. Home

Correct answer: (C)


Grading
87. When the organization gives option to its employees to retire even before superannuation it is
called ______________.

A. Forced retirement.
B. Compulsory retirements.
C. Voluntary retirement.
D. Premature retirement.

Correct answer: (A)


Forced retirement.

88. What helps for the exchange of ideas, facts, opinions or emotions between two or more
persons?

A. Communication
B. Written communication.
C. Upward communication
D. Downward communication.

Correct answer: (A)


Communication

89. Businessmen could get an opportunity to earn huge profits as the cost of ______________.

A. Employee.
B. Employee & employer.
C. employer
D. Superior.

Correct answer: (A)


Employee.

90. It is intended to reveal what is actually done opposed to what should be done.what is this?

A. Job Specification.
B. Job Evaluation.
C. Job Description.
D. Job Analysis.

Correct answer: (C)


Job Description.

91. Performance appraisal refers to ______________ of an employee

A. training.
B. placement.
C. assessment.
D. induction.

Correct answer: (C)


assessment.

92. A group of persons in an organization for making or recommending certain decisions is


______________ termed as ______________.

A. Committee.
B. Formal Group.
C. Task Group
D. Performing Group

Correct answer: (A)


Committee.

93. When expectation about a persons role in the group contradict one another, it becomes?

A. Down Ward Conflict


B. Up Ward Conflict
C. Role Conflict
D. Role Ambiquity

Correct answer: (C)


Role Conflict

94. A group created by management to accomplish certain organizational goal is called as


______________.

A. Performance group.
B. Task group.
C. Prime group.
D. In group.

Correct answer: (B)


Task group.

95. The ratio of an organisation's outputs to inputs

A. Productivity
B. Re engineering
C. Achievement
D. In tegration
Correct answer: (A)
Productivity

96. Human Resource Planning is ______________ Looking function

A. Forward
B. Backward
C. Simple
D. Cross

Correct answer: (A)


Forward

97. A lateral movement within the same grade from one job to another

A. Promotion
B. Transfer
C. Recruitment
D. Retrenchment

Correct answer: (B)


Transfer

98. Employees can be appraisal against ______________.

A. Relative standards
B. Objective
C. Absolute standards
D. Group

Correct answer: (A)


Relative standards

99. Traditional and direct method of instruction ______________

A. Programme
B. Demonstration
C. Lecture
D. Role playing

Correct answer: (C)


Lecture

100. ______________ is the tendency of highly cohesive groups to value consensus at the price
of decision quality:
A. Group think
B. Group process
C. Group norm
D. Group development

Correct answer: (A)


Group think

101. It refers to an employee general attitude towards his job ______________

A. job specification
B. communication.
C. motivation.
D. . job specification

Correct answer: (A)


job specification

102. Position Analysis Questionnaire is

A. Quantitative Approach
B. Qualitative Approach
C. Economic Approach
D. Managerial Approach

103. What are the types of industrial action a union is most likely to engage in?

A. unofficial action
B. strike action
C. action short of a strike
D. absence.

Correct answer: (C)


action short of a strike

104. Informing vacancies of employees internally ______________

A. Advertising
B. Internal Advertising
C. External Advertising
D. Modelling

Correct answer: (B)


Internal Advertising

5. Temporary closure of a unit ______________


A. Strike
B. Lockout
C. Layoff
D. Closure

Correct answer: (B)


Lockout

106. An activity carried out for a specific purpose ______________

A. Duty
B. Job
C. Task
D. Code

Correct answer: (C)


Task

107. The physical environment of a job is ______________

A. Working condition
B. Economic condition
C. Social condition
D. Political condition

Correct answer: (A)


Working condition

108. Division of work to take the advantage of ______________.

A. Discipline.
B. Specialization.
C. Aptitude.
D. Productivity.

Correct answer: (B)


Specialization.

109. Motivational devices used to encourage special workers ______________

A. Compensation
B. Wages
C. Salaries
D. Incentives
Correct answer: (D)
Incentives

110. Discharge may or may not be punishment but dismissal certainly means ______________.

A. Promotion.
B. Punishment.
C. Demotion.
D. Transfer.

Correct answer: (B)


Punishment.

111. Frequency of ______________ can be reduced by training the people.

A. Production
B. Damage
C. Accidents
D. Sickness

Correct answer: (A)


Production

112. Which test is conducted to develop the skills & abilities of the candidate?

A. Aptitude test.
B. Intelligence test.
C. Trade test.
D. Personality test.

Correct answer: (C)


Trade test.

113. Sources of recruitment & methods, procedures, techniques for ______________

A. Selection.
B. Promotion.
C. Transfer.
D. Training.

Correct answer: (A)


Selection.

114. This should cover responsibility for the maintenance of children during the entire period of
contingency ______________.
A. Medical benefit.
B. Family benefit.
C. Old age benefit.
D. Survivors benefit.

Correct answer: (B)


Family benefit.

115. A ______________ takes place when an employee moves to a position higher than the one
formerly occupied.

A. transfer
B. demotion.
C. punishment.
D. promotion

Correct answer: (D)


promotion

116. The anxiety a person experiences when two sets of knowledge are contradictory or
incongruent lead to ______________.

A. Cognitive Dissonance
B. Negative Attitude.
C. Stress.
D. Perception disorder.

Correct answer: (A)


Cognitive Dissonance

117. Failure to report work is called ______________.

A. Lack of commitment.
B. Absenteeism.
C. Burnout
D. Immoral Activity.

Correct answer: (B)


Absenteeism.

118. A person who is responsbilbe for managing the change effort in the organisation is called
______________.

A. Manager.
B. entrepreneur.
C. Change agent
D. Leader.

Correct answer: (C)


Change agent

119. Rotation is otherwise called as ______________.

A. replacement transfer
B. shift transfer
C. versatility transfer
D. remedial transfer

Correct answer: (C)


versatility transfer

120. Movement of an employee from one job to another

A. Job Enlargement
B. Retrenchment
C. Job Rotation
D. Job Design

Correct answer: (C)


Job Rotation

121. Non-financial motivator is ______________.

A. Bonus
B. Job security
C. Medical reimbursement
D. Leave with pay

Correct answer: (A)


Bonus

122. Method of copying someone else's behaviour ______________

A. Education
B. Training
C. Mentoring
D. Modelling

Correct answer: (D)


Modelling
123. ______________ are the rules of pattern and behaviour that are expected from all team
members.

A. Norms.
B. Policies.
C. Procedures.
D. Role

Correct answer: (A)


Norms.

124. Set of proposals and actions for managers dealing with the employees ______________

A. Personnel Policies
B. Personnel Procedure
C. Personnel duties
D. Personnel roles

Correct answer: (A)


Personnel Policies

125. Apart from pay what is the second most common reason for an employee to join a trade
union?

A. group solidarity
B. friendship groups
C. political reasons
D. wide range of personal benefits.

Correct answer: (D)


wide range of personal benefits.

126. Employees hired for limited time to a specific job ______________

A. Permanent employees
B. Temporary employees
C. Contract employees
D. Employee hiring

Correct answer: (B)


Temporary employees

127. A written statement of what the job holder does ______________

A. Job description
B. Job cycle
C. Job seeking
D. Job sharing

Correct answer: (A)


Job description

128. psyche means ______________.

A. Biology.
B. Spirit.
C. Behaviour.
D. Attitude.

Correct answer: (B)


Spirit.

129. Flexitime work system is a ______________ system.

A. Operational
B. Logical
C. Functional
D. Scheduling

Correct answer: (D)


Scheduling

130. Job analysis is the outcome of Job description and ______________.

A. Job design
B. Job specification
C. Job evaluation
D. Job content

Correct answer: (B)


Job specification

131. A human relation seeks to emphasis employee aspects of work rather than ______________

A. Technical aspects
B. Economic aspects.
C. Technical or economic aspects.
D. workers aspects.

Correct answer: (C)


Technical or economic aspects.
132. ______________ training seeks to adjust newly appointed employees to the work
environment.

A. Production
B. Induction
C. Safety
D. Refresher

Correct answer: (B)


Induction

133. Employees general attitude is referred to as ______________.

A. Job satisfaction
B. Job analysis
C. Job description.
D. Job evaluation.

Correct answer: (A)


Job satisfaction

134. Education brought the changes in the attitude of labour towards their______________.

A. Work.
B. Interest.
C. Labour.
D. Job.

Correct answer: (A)


Work.

135. Job ______________ is a statement of the minimum acceptable human qualities necessary
to perform a job satisfactorily.

A. Evaluation.
B. Specification.
C. Description.
D. Analysis.

Correct answer: (B)


Specification.

136. An organization may choose to do all of the following to motivate a plateaued worker,
except ______________

A. Lateral moves
B. Promotion
C. Temporary assignments
D. Committee assignments

Correct answer: (B)


Promotion

137. The process by which older members of a society transmit to younger members the social
skilled is termed as ______________.

A. Literature.
B. Norms
C. Values.
D. Socialization.

Correct answer: (D)


Socialization.

138. The process of identifying human resource needs and formulating plans to meet these needs

A. HR Planning
B. Man power planning
C. IT Planning
D. Production planning

Correct answer: (A)


HR Planning

139. Job satisfaction is high when there is ______________

A. Low morale
B. High wage.
C. Low wage
D. High Morale.

Correct answer: (D)


High Morale.

140. PAQ stands for ______________

A. Position Alteration Quotient


B. Position Analysis Questionnaire
C. Position activity question
D. Program analytical questionnaire
Correct answer: (B)
Position Analysis Questionnaire

141. Activities that prepare employee for future responsibility ______________

A. Inducement
B. Development
C. Education
D. Motivation

Correct answer: (B)


Development

142. It is the tendency of a superior to rate people lower than their performance ______________

A. Horns Effect.
B. Central tendency
C. Halo effect
D. static.

Correct answer: (C)


Halo effect

143. What did the whitely councils establish?

A. Tripartite employee relations


B. Collective bargaining framework
C. Trade union
D. Employer associations.

Correct answer: (A)


Tripartite employee relations

144. Audit done by employees within is

A. External
B. Internal
C. Inter branch
D. Inter units

Correct answer: (B)


Internal

145. Prohibiting an employee from attending work ______________

A. Suspension
B. Dismissal
C. Exit
D. Retrenchment

Correct answer: (A)


Suspension

146. Under which role the manager does perform activities which are of ceremonial and
symbolic nature______________.

A. Liason role.
B. Leaders role.
C. Figure head role
D. spokes person role.

Correct answer: (C)


Figure head role

147. A test which measures employees honesty ______________

A. Simulator tests
B. Integrity tests
C. Polygraph tests
D. Graph tests

Correct answer: (B)


Integrity tests

148. ______________ is a discontent or dissatisfaction.

A. Punishment
B. Grievance
C. Discipline
D. Suspension

149. Job specification is otherwise called as ______________ specification.

A. Position
B. Role
C. Content
D. Physical

Correct answer: (A)


Position

150. Recruitment is one of the HR ______________ function.


A. Acquisition
B. Development
C. Maintenance
D. Compensation

Correct answer: (A)


Acquisition

151. deals with the contents & characteristics of each job?

A. job analysis
B. Job rating.
C. Job evaluation.
D. Job description.

Correct answer: (A)


job analysis

152. Problems of unemployment & wage fixation had their direct link with the

A. population
B. Value of labour
C. Attitude of management.
D. Co-ordination.

Correct answer: (A)


population

153. The downward movement of employee in organizational hierarchy with lower pay status
responsibilities means ______________.

A. Demotion.
B. Job change
C. Promotion.
D. Transfer

Correct answer: (A)


Demotion.

154. A group which is established by it members is called ______________

A. social group.
B. reference group.
C. performing group.
D. Informal group.
Correct answer: (D)
Informal group.

155. Authority being conferred based on technical knowledge or skill of ______________.

A. Technical Power
B. Competence authority.
C. Machiavellianism
D. Power Distribution.

Correct answer: (B)


Competence authority.

156. A situation that occurs when it is unclear or uncertain what behaviour is expected of role
occupants ______________

A. Role conflict
B. Role ambiquity.
C. Role analysis
D. Role overload.

Correct answer: (B)


Role ambiquity.

157. Psychology oriented factor of production is ______________.

A. Land.
B. Finance.
C. Machine
D. labour.

Correct answer: (D)


labour.

158. Direct compensation towards the contribution of labour is ______________.

A. Money
B. pay
C. reward
D. wagers

Correct answer: (A)


Money

159. Collective bargaining is an action of ______________.


A. An individual
B. Manager
C. State
D. Group

Correct answer: (D)


Group

160. Training received directly on the job ______________

A. Job Instruction training


B. Job Intimation
C. Job Application
D. Job Intelligence training

Correct answer: (A)


Job Instruction training

161. Systematic method of determining value / worth of a job

A. Job description
B. Job design
C. Job evaluation
D. Job simplification

Correct answer: (C)


Job evaluation

162. More difficult jobs are paid more are ensured by

A. Internal equity
B. External equity
C. Equity
D. Factor

Correct answer: (A)


Internal equity

163. The skills available within the company ______________

A. Human Resource Inventory


B. Human planning Inventory
C. Manpower Inventory
D. Employee inventory
Correct answer: (A)
Human Resource Inventory

164. What was the traditional term used for HRP and the one often associated with personnel
management?

A. Gap analysis
B. Human resource planning
C. Employee planning
D. Manpower planning.

Correct answer: (D)


Manpower planning.

165. Method of predicting organisation future demand for employees ______________

A. HR Forecast
B. Labour Forecast
C. Manpower Forecast
D. Job Forecast

Correct answer: (A)


HR Forecast

166. A collection of several tasks in sequence ______________

A. Group
B. Duty
C. Position
D. Sharing

Correct answer: (B)


Duty

167. The systems model of training contains three phases ______________,

A. Preparation
B. Assessment.
C. Introduction
D. Organizing

Correct answer: (B)


Assessment.

168. The test which measures individual potential to learn is ______________


A. Aptitude tests
B. Attitude tests
C. Personality tests
D. Intelligence tests

Correct answer: (A)


Aptitude tests

169. Amount of remuneration received during a period is ______________

A. Wages
B. Earnings
C. Minimum wage
D. Wage structure

Correct answer: (B)


Earnings

170. ______________ implies jobs of a similar nature.

A. Job family
B. Job status
C. Job enrichment
D. Job design

Correct answer: (A)


Job family

171. Majority of the grievances in industries is related to the problem of ______________.

A. Wages
B. Salaries
C. Benefits
D. All of the above

Correct answer: (D)


All of the above

172. Training helps to improve and give higher ______________.

A. Productivity
B. Mobility
C. Viability
D. Vitality
Correct answer: (A)
Productivity

173. Voluntary retirement is also known as ______________

A. Silver hand shake


B. Golden hand shake
C. diamond hand shake
D. Crystal hand shake

Correct answer: (C)


diamond hand shake

174. Industrial revolution played an important role in the development of ______________

A. Industries.
B. Production.
C. Sales.
D. Finished goods.

Correct answer: (A)


Industries.

175. The modern term for personnel management is ______________

A. HRD.
B. HRP.
C. HRM.
D. HSM.

Correct answer: (C)


HRM.

176. The degree of attachment of the members to their group is known as ______________

A. Group cohesiveness
B. Group conformity
C. Group attachment
D. Group loyalty.

Correct answer: (A)


Group cohesiveness

177. A statement containing the details of works to be performed & responsibilities involved is
known as ______________.
A. Job analysis
B. Job evaluation
C. Job specification
D. Job description

Correct answer: (A)


Job analysis

178. ______________ Test is a mental ability test

A. Intelligence
B. Aptitude
C. Personality
D. Interest

Correct answer: (A)


Intelligence

179. The time required to complete every task in the job

A. Job ratio
B. Job design
C. Job cycles
D. Job phase

Correct answer: (C)


Job cycles

180. ______________ is the ideal or target to achieve through higher productivity

A. Fair wages
B. Minimum wages
C. Living wages
D. Normal wages

Correct answer: (D)


Normal wages

181. Method of job evaluation which ranks the employees from highest to the lowest levels
______________

A. Ranking method
B. Scoring method
C. Analytical method
D. Average method
Correct answer: (A)
Ranking method

182. The employment contract provides a set of rights, responsibilities and obligations that
structure the behavior of whom?

A. Both parties
B. The employee.
C. The employer
D. Trade unions

Correct answer: (A)


Both parties

183. Method of publicising the job openings is ______________

A. Job scheduling
B. Job hiring
C. Job posting
D. Staffing

Correct answer: (C)


Job posting

184. Enriching jobs create

A. Halo effect
B. Snowball effect
C. negative effect
D. positive effect

Correct answer: (B)


Snowball effect

185. timescale for performance appraisals are usuall ______________:

A. One year.
B. Biannually.
C. 3 monthly.
D. At irregular intervals.

Correct answer: (A)


One year.

186. ______________ indicates type of people required.


A. Training plan
B. Recruitment plan
C. Retention plan
D. Deployment plan

Correct answer: (B)


Recruitment plan

187. ______________ interview in which candidate is allowed to speak his mind freely.

A. Non directed
B. Structured
C. Formal
D. Depth

Correct answer: (A)


Non directed

188. Industrial relation include ______________.

A. Labour relation.
B. Public relation.
C. Customer relation.
D. Labour, customer & public relation.

Correct answer: (B)


Public relation.

189. what creates an advancement with an organization?

A. Demotion.
B. Promotion.
C. Transfer.
D. Redemote.

Correct answer: (B)


Promotion.

190. Identify the retirement benefit form the following?

A. Wages
B. Bonus.
C. Incentive.
D. Gratuity
Correct answer: (D)
Gratuity

191. Personnel administration includes

A. Employment
B. Recruitment
C. Interview & selection
D. Induction
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

192. ______________ is the study of people as individuals and in groups of relationships


between individual and groups

A. Financial management
B. Wages
C. Manpower planning
D. Industrial psychology
E. None of these

Correct answer: (D)


Industrial psychology

193. Which one of the following does not include under the function of human resource
management

A. Planning
B. Organizing
C. Recruitment
D. Profitability
E. Cost

Correct answer: (D)


Profitability

194. Type of selection test consist of

A. Personality test
B. Interest test
C. Aptitude test
D. Mental ability test
E. All of these
Correct answer: (E)
All of these

195. Training information system includes

A. Annual Review of years training plans


B. Monthly review of budget and plans
C. Real time review of specific projects
D. All of these
E. None of these

Correct answer: (A)


Annual Review of years training plans

196. The origin of personnel management was an outcome of

A. Welfare workers
B. Legislation relating factory Reform
C. The govt. notification
D. The work of 19th century social reformers and employee

Correct answer: (A)


Welfare workers

197. ______________ is prepared on the basis of job description

A. Job specification
B. Job description
C. Both 'a' and 'b'
D. None of these

Correct answer: (A)


Job specification

198. Experience, education, skills and knowledge are the main components of ______________,
which need to be specified

A. Job specification
B. Job analysis
C. Job description
D. None of these

Correct answer: (A)


Job specification

199. Total training cost include


A. Participants on going salaries
B. Overheads during training
C. Cost of R & D in training needs analysis
D. All of above

Correct answer: (D)


All of above

200. ______________ are usually provided to reduce the no:of accidents

A. Safety training
B. Precaution training
C. Training for improvement
D. None of above

Correct answer: (A)


Safety training

201. ______________ involves assessment of actual performance of an employee against what is


expected from him or her

A. Performance appraisal
B. Motivation
C. Need assessment
D. None of above

Correct answer: (A)


Performance appraisal

202. ______________ refers to moving employees from one job to other

A. Job rotation
B. Job shifting
C. Job description
D. Job design

Correct answer: (A)


Job rotation

203. ______________ used to measure an individual's activity preferences

A. Interest test
B. Personality test
C. Aptitude test
D. Memory test
Correct answer: (A)
Interest test

204. Allocation of the people to the job is ______________

A. Placement
B. Induction
C. Training
D. Orientation

Correct answer: (A)


Placement

205. ______________ diagnosis present problems and future challenges to be met through
training and development

A. Need assessment
B. Training
C. Orientation
D. Induction

Correct answer: (A)


Need assessment

206. Apprentership training is a type of ______________

A. On the job training


B. Off the job training
C. Both ( a) and (b)
D. None of these

Correct answer: (A)


On the job training

207. ______________ involves periodic assignment of an employee to completely different sets


of job activities

A. Job rotation
B. Vestibule training
C. Coaching
D. None of these

Correct answer: (A)


Job rotation
208. An experienced employee offering guidance and support to a junior employee so that the
later learns and advances in the organization called

A. Mentoring
B. Counseling
C. Coaching
D. Job instruction training

Correct answer: (C)


Coaching

209. ______________ gives an opportunity to an employee to showcase his talent to the fullest
and make his reach to other department also

A. Job rotation
B. Vestibule training
C. Coaching
D. None of these

Correct answer: (A)


Job rotation

210. Sensitivity training method was developed by ______________

A. Bill gates
B. Kuet lewrin
C. Henry fayol
D. F W Taylor

Correct answer: (B)


Kuet lewrin

211. ______________ generally focus on emotional issues rather than actual ones

A. Role playing
B. Vestibule training
C. Case study
D. Sensitivity training

Correct answer: (A)


Role playing

212. Which of the following is not a stage in the systematic training cycle?

A. Evaluation
B. Assessing training needs
C. Planning the training
D. Job instruction on a one to one bias

Correct answer: (D)


Job instruction on a one to one bias

213. An efficient supervisor should be

A. Impartial
B. Biased
C. Strict to his subordinates
D. None of the above

Correct answer: (A)


Impartial

214. it is easy to take feedback in ______________ method as there is no improvement or


involvement of external agencies and the training is given by the employee working in the same
organization

A. vestibule method
B. coaching method
C. Apprendeship
D. None of these

Correct answer: (C)


Apprendeship

215. ______________ method of management development progamme is suitable for analyzing


problems and examining them from different view points

A. Conference method
B. Coaching method
C. Vestibule method
D. None of these

Correct answer: (A)


Conference method

216. ______________ is concerned with proper utilization with the management and proper
utilization of human resources for attaining organizational goals

A. Employment
B. Personal management
C. Recruitment
D. All of these
Correct answer: (B)
Personal management

217. Managerial functions of personnel management includes

A. Planning & organizing


B. Directing
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a & b

218. ______________ is a detailed and systematic study of jobs to know the nature and
characteristics of the people employed on the various jobs

A. Job analysis
B. Job specification
C. Job description
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

219. The ______________ is the statement of the minimum acceptable qualities to perform a
particular job

A. Job description
B. Job specification
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (B)


Job specification

220. In______________ the complete job is broken down in to small sub parts

A. Job simplification
B. Job enlargement
C. Job rotation
D. All of these

Correct answer: (A)


Job simplification
221. ______________ implies increasing the content of a job or the deliberate upgrading of
responsibility scope and exchange of work

A. Job simplification
B. Job enrichment
C. Job rotation
D. All of these

Correct answer: (B)


Job enrichment

222. Which of the following is the sources of the recruitment

A. Internal
B. External sources
C. Both a and b
D. None of these

Correct answer: (C)


Both a and b

223. ______________ is the process of assigning a specific rank and responsibility to an


individual

A. Selection
B. Recruitment
C. Placement
D. None of these

Correct answer: (A)


Selection

224. Which of the following is not a job design technique

A. Job rotation
B. Work simplification
C. Job description
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

225. Administration of an employee wage and salary is called

A. Wage and salary administration


B. Wage fund
C. W.S. policy
D. All of these

Correct answer: (A)


Wage and salary administration

226. ______________ is used to weekly and monthly rates paid to clerical, administrative, and
professional employees

A. Wage
B. Wage fund
C. Salary
D. All of these

Correct answer: (C)


Salary

227. Which one of the following is/are the type of labour welfare facilities

A. Intra mural
B. Extra mural
C. Both a and b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a and b

228. An adult worker can work up to ______________ has in a day as per factories Act 1948

A. 8
B. 9
C. 10
D. None of these

Correct answer: (B)


9

229. The first and foremost objective of a welfare state is

A. Welfare facilities
B. Full employment
C. Both a &b
D. All of these

Correct answer: (B)


Full employment
230. visible, seasonal and distinguished unemployment are the forms of ______________
unemployment

A. Voluntary
B. Involuntary
C. Both a and b
D. All of these

Correct answer: (B)


Involuntary

231. In ______________ training methods the trainees have to leave their work place and devote
their entire time to the training

A. On the job
B. Off the job
C. Both a and b
D. None of these

Correct answer: (B)


Off the job

232. Electronic training methods include

A. Audio visual
B. Computer based tracing
C. EPSS
D. All of these

233. ______________ is basically used to teach the workers how to do their current jobs. A
trainer ,supervisor act as coach

A. Job instructional training


B. Coaching
C. Monitoring
D. All of these

Correct answer: (A)


Job instructional training

234. Who will appraise the employee while performing a job

A. Supervisors
B. Peers & self appraisal
C. Sub ordinate & user of services
D. All of these
Correct answer: (D)
All of these

235. Effects by employees to obtain higher rating by pottering an image deiced by their
supervisors

A. Impression management
B. 360 degree
C. BARS
D. All of these

Correct answer: (A)


Impression management

236. job enlargement expands the number of related tasks in the

A. job
B. Attrition
C. Work
D. All of these

Correct answer: (A)


job

237. ______________ is the act for increasing the knowledge skill of people for a specific
purpose, the trainees acquire new skill , knowledge and technical ability

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these

Correct answer: (A)


Training

238. Systematic movement of workers of one job to another is

A. Job rotation
B. Job design
C. Incentives
D. All of these

Correct answer: (A)


Job rotation

239. Wage & salary administration consist of


A. Creation of post
B. Rate determination
C. Merit rating
D. Motivation plans
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

240. Human resource management includes

A. Dynamic human resource


B. Trade union
C. Down sizing
D. Non-union organization
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

241. Training involves

A. Identification of training needs of individual and the company


B. Developing suitable training programme
C. Evaluating the effectiveness of training programme
D. All of these
E. None of these

Correct answer: (D)


All of these

242. Job enrichment

A. Includes job enlargement


B. Includes salary hike
C. Is a concept promoted by McClelland and Mcgregor
D. Includes some of planning and control necessary job accomplishment

Correct answer: (D)


Includes some of planning and control necessary job accomplishment

243. Job analysis involves

A. Job description and job specification


B. Job enlargement and job description
C. Job specification and job order
D. Job satisfaction and job enrichment

Correct answer: (A)


Job description and job specification

244. Manpower planning is a ______________ process because it not only analyze the current
human resource but also makes manpower forecasts to draw employment programme

A. One phased
B. Two phased
C. Three phased
D. Four phased

Correct answer: (C)


Three phased

245. The purpose of ______________ is to establish the document the “job relatedness” of
employment procedures such as training ,selection, compensation and performance appraisal

A. Induction
B. Job description
C. Job specification
D. Job analysis

Correct answer: (D)


Job analysis

246. Which of the following is not a method of on-the job training method

A. Understudy
B. Simulation
C. Job instruction
D. Committee assignment

Correct answer: (D)


Committee assignment

247. The minimum qualities required to perform a job is ______________

A. Job description
B. Job specification
C. Job design
D. Job analysis

Correct answer: (B)


Job specification
248. ______________ refers to expansion of the no:of different tasks performed by an employee
in a single job

A. Job enlargement
B. Job enrichment
C. Job rotation
D. Job design

Correct answer: (A)


Job enlargement

249. ______________ is a test which helps to predict whether a person will be successful in a
given job

A. Validity
B. Reliability
C. Authenticity
D. None of these

Correct answer: (A)


Validity

250. ______________ training was small number of trainees, usually fewer than 12 in a group

A. Sensitivity training
B. Vestibule training
C. Case study
D. Role playing

Correct answer: (A)


Sensitivity training

251. Induction refers to

A. Give training to the employees


B. Give incentive to the employees
C. Introducing employee to the organization culture and situation
D. Increasing the morale of the employees

Correct answer: (C)


Introducing employee to the organization culture and situation

252. Management development training program provides

A. Wide awareness
B. Enlarged conceptual skills
C. Latest technological skills
D. All of the above

Correct answer: (D)


All of the above

253. ______________ is the best method to improve inter personnel skills, ability to
comprehended and present himself efficiency in short period of time

A. Group discussion
B. Seminar
C. Coaching
D. None of these

Correct answer: (A
Group discussion

254. ______________ is the review of performance by the employee himself

A. Self evaluation
B. Evaluation by other
C. Group evaluation
D. None of these

Correct answer: (A)


Self evaluation

255. Position and status of personnel department is concerned with

A. Line authority
B. Functional authority
C. Line and staff authority
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

256. A job specification include

A. Physical characteristics
B. Personal characteristics
C. Mental characteristics
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these
257. Jobs are ranked through

A. Job simplification
B. Job evaluation
C. Job rotation
D. All of these

Correct answer: (B)


Job evaluation

258. Selection is a ______________ process

A. Positive
B. Negative
C. Behavioral
D. None of these

Correct answer: (B)


Negative

259. HRP means

A. Human resource planning


B. Human resource plan
C. Human recruitment planning
D. All of these

Correct answer: (A)


Human resource planning

260. Selection procedure include

A. Application form
B. Reception
C. Employment test
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

261. ______________ is used to payment to hourly production and services

A. Wage
B. Wage fund
C. Salary
D. All of these
Correct answer: (a)
Wage

262. Wage fund theory is given by

A. David Richard
B. Karl Marx
C. Adam Smith/J.S mill
D. Clark

Correct answer: (C)


Adam Smith/J.S mill

263. A child who has not completed his ______________ year is prohibited to work in a factory

A. 15
B. 25
C. 14
D. None of these

Correct answer: (C)


14

264. National commission of labor was set up in

A. 1948
B. 1959
C. 1931
D. None of these

Correct answer: (B)


1959

265. Methods related to on the job training includes

A. Position rotation
B. Committee assignment
C. Apprenticeship
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

266. ______________ is the activities that prepares an employee for future responsibilities

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

267. Performance appraisal methods classified in

A. Individual evaluation method


B. Group evaluation method
C. Other method
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

268. Jobs are link between the people and the

A. Organization
B. manager
C. supervisor
D. all of these

Correct answer: (A)


Organization

269. ______________ improve the performance of the employees on present job and prepares
them the taking up new assignment for future

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these

Correct answer: (A)


Training

270. Need and importance of training includes

A. Increased productivity
B. Less supervision and wastage
C. Higher employee morale
D. All of these
Correct answer: (D)
All of these

271. Employee services includes

A. Medical services
B. Recreation service
C. Personal service
D. Safety service
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

272. Human resource management includes

A. Morale
B. Leadership
C. Job enrichment
D. Recruitment
E. Selection

Correct answer: (D)


Recruitment

273. Interval source of recruitment involves

A. Internal advertisement
B. Extension of services
C. Lent services
D. Informal search
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

274. Manpower planning involves all of the following accept

A. Organizing and training the staff


B. Estimating future personnel department
C. Monitoring the quality of the product
D. Preparing and maintaining personnel records

Correct answer: (C)


Monitoring the quality of the product
275. Which of the following are the operative function human resource management

A. Organizing
B. Directing
C. Coordinating
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

276. ______________ is the process of searching the candidate for employment and stimulating
them to apply for jobs in the organization

A. Induction
B. Training
C. Recruitment
D. Selection

Correct answer: (C)


Recruitment

277. Which one of the following is not important features of effective training plan

A. Shorter learning line


B. Lower cost per participant
C. Reduced travel cost
D. Going far flung places

Correct answer: (D)


Going far flung places

278. Which of the following is not an objective of modern performance appraisal system

A. Salary increase
B. Identify training needs
C. Punishing the employee
D. Promotion decision

Correct answer: (C)


Punishing the employee

279. ______________ involves determination of relative worth of each job for the purpose of
establishing wage and salary differentials

A. Job evaluation
B. Job specification
C. Job design
D. Job analysis

Correct answer: (A)


Job evaluation

280. ______________ simply means adding a new more motivators to a job to make it more
rewarding

A. Job enrichment
B. Job enlargement
C. Job design
D. Job rotation

Correct answer: (A)


Job enrichment

281. ______________ involves using a selection test during selection process and then
identifying the successful candidate

A. Predictive validity
B. Synthetic validity
C. Standard validity
D. None of the above

Correct answer: (A)


Predictive validity

282. ______________ utilizes equipments which closely resemble the actual ones used on the
job

A. Vestibule training
B. Role playing
C. Case study
D. Sensitivity training

Correct answer: (A)


Vestibule training

283. ______________ improves the knowledge,skills an attitude of employees particularly to a


specific job of task

A. Training
B. Discipline
C. Job evaluation
D. None of these
Correct answer: (A)
Training

284. Which of the is not a typically used procedure to reduce the total no. of employees

A. By off
B. Termination
C. Down sizing
D. Early retirement inducements

Correct answer: (C)


Down sizing

285. The primary goal of HRM is to ______________

A. facilitate organizational performance


B. influence internal constituency
C. based on the judgment or mathematics
D. none of these

Correct answer: (A)


facilitate organizational performance

286. What are the objectives of personnel management

A. Enterprise
B. Social
C. Personnel
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

287. What is the qualities of personnel manager

A. Personal attributes
B. Experiences & training
C. Decisiveness
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

288. The product of job description is / are

A. Job description
B. Job specification
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a & b

289. ______________ is the process of increasing the scope of job of a particular employee by
adding more task to it

A. Job simplification
B. Job enlargement
C. Job rotation
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

290. Selection end with

A. Job offer
B. Contract of employment
C. Placement
D. None of these

Correct answer: (B)


Contract of employment

291. An organized factual statement of the duties and responsibilities of a specific job is known
as

A. Job description
B. Job specification
C. job evaluation
D. Job enrichment

Correct answer: (A)


Job description

292. Which of the following is the objective of wage and salary administration

A. To establish to fair and equitable compensation


B. To attract qualified and competent personnel
C. To improve motivation and morale of employees
D. All of these
Correct answer: (D)
All of these

293. Remuneration paid for services of the labor in production is

A. Wage increment
B. Bonus
C. Wage
D. None of these

Correct answer: (C)


Wage

294. Welfare officers are to be appointed if organization is engaging ______________ or more


employees

A. 500
B. 100
C. 600
D. None of these

Correct answer: (A)


500

295. Which of the following is the causes of the unemployment

A. Rapid technological changes


B. Recessions
C. Seasonal factors
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

296. Four step instructional related to which method of T & D

A. JIT
B. Coaching
C. Monitoring
D. All of these

Correct answer: (A)


JIT

297. It is a kind of daily training and feedback given to the employees by their immediate
supervisors
A. JIT
B. Coaching
C. Monitoring
D. All of these

Correct answer: (B)


Coaching

298. A person who is higher up the organization and who can provide careers advice and support
to less senior person

A. Careers
B. Mentors
C. BARS
D. All of these

Correct answer: (B)


Mentors

299. Management function of personnel management is

A. Personnel planning
B. Personnel organization
C. Controlling
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

300. ______________ is the activities that prepare an employee for future responsibilities

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these

Correct answer: (B)


Development

301. Which is the part of planning and development

A. Organizational planning
B. Manpower planning
C. Training
D. All of these
E. None of these
Correct answer: (E)
None of these

302. Which is the principle of human relation?

A. Principle of motivation
B. Principle of participation
C. Principle of work recognition
D. Principle of mutual recognition
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

303. Process of manpower planning consists

A. Forecasting
B. Development implementation
C. Controlling
D. All of these
E. None of these

Correct answer: (D)


All of these

304. 3600 feedback involves appraisal by

A. Line managers
B. Subordinate
C. Superiors
D. Anyone who is directly in contact with appraisee

Correct answer: (D)


Anyone who is directly in contact with appraisee

305. The concept of ______________ is to select people out of those who response to the
demand of the organization through the various advertising sources

A. Recruitment
B. Selection
C. Induction
D. None of these

Correct answer: (A)


Recruitment
306. ______________ can be defined as obtaining, using and maintaining a satisfied workforce

A. Human resource management


B. Industrial relations
C. Organizational management
D. Personnel management

Correct answer: (D)


Personnel management

307. Principals of training evaluation are

A. Clarity
B. Reliability
C. Validity
D. All of above

Correct answer: (D)


All of above

308. The duties and responsibilities involved in a particular job is known as

A. Job description
B. Job specification
C. Job design
D. Job analysis

Correct answer: (A)


Job description

309. Choosing the right person to the right job is known as ______________

A. Selection
B. Recruitment
C. Placement
D. Induction

Correct answer: (A)


Selection

310. ______________ refers to standardization at the procedure of administrating and scoring


the test results

A. Reliability
B. Validity
C. Authenticity
D. None of these

Correct answer: (A)


Reliability

311. ______________ understood as the process of forecasting an organizations future demand


for and supply of right type of people in the right number

A. HRP
B. HRA
C. HRM
D. None of these

Correct answer: (A)


HRP

312. Sensitivity training is a part of

A. In-house development
B. Behavior modeling
C. Organizational development
D. None of the above

Correct answer: (C)


Organizational development

313. Recruitment is done

A. By centralized office
B. Through different departments
C. Both a and b
D. None of the above

Correct answer: (D)


None of the above

314. Sensitivity training is also known as

A. S-group training
B. T-group training
C. P-group training
D. L-group training

Correct answer: (B)


T-group training
315. ______________ method of management development programme was developed Harvard
business school and incident method was developed at ______________

A. Vestibule training
B. Care study
C. Coaching
D. None of these

Correct answer: (B)


Care study

316. Which of the following are the challenges to personnel management

A. Globalization
B. Political and Legal factors
C. Technological changes
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

317. Levels of HRP is concerned with

A. Plant level
B. Departmental & divisional level
C. Top level
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

318. Job analysis include

A. Job description
B. Job specification
C. Both a & b
D. None of these

Correct answer: (C)


Both a & b

319. ______________ implies the shifting of an employee from one job to another job within a
working group so the variety and relief from the boredom of routine

A. Job simplification
B. Job enlargement
C. Job rotation
D. All of these

Correct answer: (C)


Job rotation

320. ______________ is the process of searching for the prospective employees and stimulating
them to apply for the job in the organization

A. Selection
B. Recruitment
C. Placement
D. None of these

Correct answer: (B)


Recruitment

321. Induction means planned introduction of employees to their

A. Job
B. Organization
C. Coworkers
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

322. Which is the method of collection information for job analysis

A. Observation
B. Questionnaire
C. Record
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

323. Which is / are the factors that influencing the wage and salary administration

A. Internal
B. External
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a & b
324. The welfare provision under factors Act 1948 was

A. Washing facilities
B. Facilities for storing and drying cloths
C. Facilities for sitting
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

325. ______________ occurs when a person who wants and is able to work but cannot find work

A. Unemployment
B. Under employment
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (A)


Unemployment

326. Which one is responsible for training

A. Top management
B. Personal department
C. Line supervisor
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

327. Off the job training methods are

A. Vestibule
B. Role playing
C. Behavioral experienced training
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

328. is a conceptual learning that improves understanding of a subject/theme

A. Training
B. Development
C. Education
D. All of these
Correct answer: (C)
Education

329. Performance appraisal objectives includes

A. Organization objectives
B. Feedback
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

330. Present performance is determined largely from

A. Advisory evaluation
B. Supervisory evaluation
C. Appraisal evaluation
D. All of these

Correct answer: (B)


Supervisory evaluation

331. Which of the following are the internal source of recruitment

A. Promotion
B. Trainees
C. Transfers
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

332. Which is a subject matter of industrial relations

A. Communication
B. Collective bargaining
C. Employee discipline
D. Code of conduct
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

333. Selection includes


A. Framing & developing application blanks
B. Checking of references
C. Formulating interviewing technique
D. All of these
E. None of these

Correct answer: (D)


All of these

334. Utility of job analysis includes

A. Selection of employee
B. Recruitment of employee
C. Work study
D. Training of employee
E. All of these

Correct answer: (C)


Work study

335. HRM aims at maximizing employees as well as organizational

A. Effectiveness
B. Efficiency
C. Economy
D. Performance

Correct answer: (A)


Effectiveness

336. ______________ evaluates the job and not the job holder

A. Job evaluation
B. Job description
C. Job specification
D. None of these

Correct answer: (A)


Job evaluation

337. The simplest method for job evaluation is ______________ method in which job are
arranged from highest to lowest order in terms of their value or merit to the organization

A. Paired comparison method


B. Ranking method
C. BARS
D. MBO

Correct answer: (B)


Ranking method

338. Off the job training is given

A. Outside the factory gate


B. In-the classroom
C. On the working days in the factory
D. None of above

Correct answer: (A)


Outside the factory gate

339. Management by objective(MBO) technique was first promoted in 1950 's by which of the
following management theorist

A. Peter F Drucker
B. Karl Marx
C. Webber
D. Fayol

Correct answer: (A)


Peter F Drucker

340. The logical sequence to job analysis is ______________

A. Job design
B. Job description
C. Job specification
D. Job details

Correct answer: (A)


Job design

341. ______________ are given to measure a prospective employee's motivation to function in a


particular work environment

A. Personality test
B. Intelligence test
C. Aptitude test
D. Memory test

Correct answer: (A)


Personality test
342. ______________ means moulding of an employee KSA

A. Training
B. Induction
C. Orientation
D. Appraisal

Correct answer: (A)


Training

343. Task analysis a component of

A. Selection procedure
B. Human resource planning
C. Training process
D. None of these

Correct answer: (C)


Training process

344. The process of establishing the value at jobs in a job hierarchy is known as
______________

A. Job analysis
B. Job requirement
C. Job evaluation
D. Performance evaluation

Correct answer: (A)


Job analysis

345. The multiple management technique of management development program was developed
by ______________

A. Charles PMC Cormick


B. Charless babage
C. Mike Thompson
D. None of these

Correct answer: (A)


Charles PMC Cormick

346. ______________ is also known as T-group training and laboratory training

A. Stress training
B. Sensibility training
C. Job orientation training
D. None of these

Correct answer: (B)


Sensibility training

347. Which of the following is the functions of personnel management

A. Managerial function
B. Operative function
C. Both a & b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a & b

348. Contents of the job description is/are

A. Proper job title


B. Job summary
C. Job location
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

349. ______________ is an attempt to create a match between job requirement and human
attribute

A. Job description
B. Job specification
C. Job design
D. All of these

Correct answer: (C)


Job design

350. ______________ is the process of picking up indendual request with requisite qualification
and competencies' to fill job in organization

A. Selection
B. Recruitment
C. Placement
D. None of these
Correct answer: (A)
Selection

351. Job analysis help in

A. HRP, recruitment, selection


B. T and D
C. Job evaluation
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

352. Which are the factors of job evaluation

A. Skill
B. Efforts
C. Working condition
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

353. Which internal factors influence the wage and salary administration

A. Demand and supply


B. Trade unions bargaining power
C. Cost of lining
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

354. Creche is to provided if ______________ or more lady employees are engaged

A. 30
B. 60
C. 40
D. None of these

Correct answer: (A)


30

355. Types of the unemployment includes

A. Voluntary
B. Involuntary
C. Both a and b
D. All of these

Correct answer: (C)


Both a and b

356. The two types method of training includes

A. On the job
B. Off the job
C. Both a and b
D. None of these

Correct answer: (C)


Both a and b

357. Off the job training methods are

A. conference
B. class room training
C. internship training
D. All of these

358. Which of the following is the features of performance appraisal

A. Continuous process
B. Systematic approach
C. Formal / informal
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

359. The dimension of employees problem with a view to help the employee cope with it

A. Careers
B. 360 degree
C. Counseling
D. All of these

Correct answer: (C)


Counseling

360. The appraisal process is designed by


A. Personnel department
B. Workshop
C. Management
D. All of these

Correct answer: (A)


Personnel department

361. Which is the function of industrial psychologists?

A. Research
B. Individual evaluation
C. Consulting
D. Programme development
E. All of these

Correct answer: (E)


All of these

362. Recruitment deals with

A. Identification of existing source of applicants and developing them


B. Creation of new source of applicants
C. All of these
D. None of these

Correct answer: (D)


None of these

363. Job enlargement expands the number of related tasks in the

A. Job
B. Work
C. Identity
D. Range
E. All of these

Correct answer: (A)


Job

364. HRM function does not include

A. Recruitment
B. Selection
C. Training
D. Cost-control
Correct answer: (D)
Cost-control

365. In this modern business world with new HR practices, there is a shift in the nature, of
contract between employees and

A. Employer
B. Employee
C. Union
D. None of these

Correct answer: (B)


Employee

366. Which of the following performance appraisal method, rates the appraise on various
parameters on a point scale?

A. Critical incident method


B. MBO method
C. Graphic rating method
D. Bell curve method

Correct answer: (C)


Graphic rating method

367. Which of the following is not an integral part of training program

A. Pre-training phase
B. Post training phase
C. Training implementation phase
D. Training recognition phase

368. ______________ involves fringe benefits, bonus and other benefits

A. Remuneration
B. Compensation
C. Incentive
D. Commission

Correct answer: (A)


Remuneration

369. ______________ provide a new employee with the information he or she needs to function
comfortably and effectively in the organization

A. Induction
B. Performance appraisal
C. Motivation
D. Delegation

Correct answer: (A)


Induction

370. Which of the following is not a technique used in classroom training method of training

A. Lectures
B. Group discussion
C. Case studies
D. Real time experience

Correct answer: (D)


Real time experience
37

1. In which of the following kinds of interview the questions are predetermined

A. Panel
B. Stress
C. Group
D. Structured

Correct answer: (D)


Structured

372. ______________ adds additional motivation to a job to make it more rewarding

A. Entertainment
B. Social benefits
C. Job enrichment
D. None of these

Correct answer: (C)


Job enrichment

373. Relative worth of the job is known as

A. Job simplification
B. Job enrichment
C. Job rotation
D. All of these
Correct answer: (B)
Job enrichment

374. Induction means

A. Orientation
B. Recruitment
C. Placement
D. None of these

Correct answer: (A)


Orientation

375. ______________ method of training involve realistic behavior in imaginary situation

A. Vestibule training
B. Class room training
C. Role playing
D. None of these

Correct answer: (A)


Vestibule training

376. Which theory is called iron law of wages?

A. Subsistence theory
B. Wage fund theory
C. Surplus value theory of money
D. All of these

Correct answer: (A)


Subsistence theory

377. Facilitative services included

A. Education
B. Medical facilities
C. Housing facilities
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

378. If the factory employs more than 1000 workers they should appoint qualified
______________ to carry out the prescribed activities
A. Safety officer
B. Welfare officer
C. Security officer
D. None of these

Correct answer: (A)


Safety officer

379. Which of the following factors related to training need analysis

A. Organization analysis
B. Task and role analysis
C. Manpower analysis
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

380. On the job training methods is concern with

A. JIT
B. Coaching
C. Monitoring
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

381. Which of the following techniques related to T and D

A. Observation
B. Interview
C. Questionnaire
D. All of these

Correct answer: (D)


All of these

382. Which of the following is not the objectives of performance appraisal

A. Week related appraisal


B. Career development objectives
C. Communication
D. None of these
Correct answer: (D)
None of these

383. Performance appraisal help in

A. Training
B. Performance appraisal
C. Both A and B
D. All of these

Correct answer: (C)


Both A and B

384. The loss of employees who quit the organization for various reasons

A. Careers
B. Attrition
C. BARS
D. All of these

Correct answer: (B)


Attrition

385. Utility of job analysis includes

A. Selection of employee
B. Work study
C. BARS
D. All of these

Correct answer: (B)


Work study

386. Horizontal job rotation refer to

A. Lateral transfer
B. Lateral promotion
C. Lateral motivation
D. All of these
E. None of these

Correct answer: (A)


Lateral transfer

387. Job design is affected by


A. Organizational, environmental & behavioral factors
B. Process
C. Study
D. Price
E. All of these

Correct answer: (A)


Organizational, environmental & behavioral factors

You might also like