1.
The symbol denotes _______
a) I/O
b) Flow
c) Terminal
d) Decision
View Answer
Answer: c
Explanation: The symbol denotes a terminal. It is used for indication of start and
stop nodes of a program.
In computer science, algorithm refers to a pictorial representation of a flowchart.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: The statement is false. The correct statement would be: In computer
science, flowchart refers to a pictorial representation of an algorithm.
3. The process of drawing a flowchart for an algorithm is called __________
a) Performance
b) Evaluation
c) Algorithmic Representation
d) Flowcharting
View Answer
Answer: d
Explanation: It is called as flowcharting. A flowchart is nothing but a pictorial
representation of an algorithm.
Actual instructions in flowcharting are represented in __________
a) Circles
b) Boxes
c) Arrows
d) Lines
View Answer
Answer: b
Explanation: The actual instructions are written in boxes. Boxes are connected by
using arrows to indicate the exact flow of a flowchart and the order in which they
are to be executed.
5. The following box denotes?
a) Decision
b) Initiation
c) Initialization
d) I/O
View Answer
Answer: a
Explanation: A diamond shape box denotes the decision making statements. It
jumps to a truth value or a false value.
A box that can represent two different conditions.
a) Rectangle
b) Diamond
c) Circle
d) Parallelogram
View Answer
Answer: b
Explanation: A diamond shape box denotes either a truth value or a false value. It
jumps onto two different statements following it via flow lines.
7. There should be certain set standards on the amount of details that should be
provided in a flowchart.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: The statement is false. There should be no set standards on the
amount of details that should be provided in a flowchart.
8. A detailed flowchart is called ______
a) Stack
b) Macro
c) Micro
d) Union
View Answer
Answer: c
Explanation: A detailed flowchart or a flowchart with more details is called as micro
flowchart. It represents all the components of the algorithm that is followed.
9. Which of the following is not an advantage of a flowchart?
a) Better communication
b) Efficient coding
c) Systematic testing
d) Improper documentation
View Answer
Answer: d
Explanation: Flowcharts provide a proper documentation. It also provides
systematic debugging.
10. A flowchart that outlines the main segments of a program.
a) Queue
b) Macro
c) Micro
d) Union
View Answer
Answer: b
Explanation: The answer is Macro Flowchart. A macro flowchart outlines the
important components of a program. It therefore shows fewer details.
1. A ______________ is diagram that depicts the flow of a program.
a) Algorithm
b) Hash Table
c) Graph
d) Flowchart
View Answer
Answer: d
Explanation: A flowchart is a diagram that helps us determine the flow of the
program. Other options are irrelevant.
2. Terminals are represented by diagonals in a flowchart.
a) True
b) False
View Answer
Answer: b
Explanation: The statement is false. Terminals are represented by rounded
rectangles. They indicate the starting or ending point in a flowchart.
3. The operation represented by parallelograms.
a) Input/Output
b) Assignment
c) Comparison
d) Conditions
View Answer
Answer: a
Explanation: The input/output operations are represented by parallelograms. They
generally are used to display messages during input and output part of a program.
Which of the following is not a flowchart structure?
a) Process
b) Sequence
c) Repetition
d) Case
View Answer
Answer: a
Explanation: There are basically four flowcharting structures:
• Decision
• Repetition
• Case
• Sequence.
5. The action performed by a ___________ structure must eventually cause the loop to
terminate.
a) sequence
b) case
c) repetition
d) process
View Answer
Answer: c
Explanation: The action performed by a repetition structure must eventually cause
the loop to terminate. Otherwise, an infinite loop is created.
The following symbol denotes:
a) Module
b) Terminal
c) Process
d) i/o operation
View Answer
Answer: a
Explanation: This symbol is that of a module. The terminal is denoted by a rounded
rectangle. I/O operation by a parallelogram and process by a rectangle.
7. What type of structure is this?
a) sequence
b) case
c) repetition
d) process
View Answer
Answer: c
Explanation: This is a repetition structure. The action performed by a repetition
structure must eventually cause the loop to terminate. Otherwise, an infinite loop is
created.
8. What type of a structure is this?
a) sequence
b) case
c) repetition
d) process
View Answer
9. A _______ is a connector showing the relationship between the representative
shapes.
a) line
b) arrow
c) Process
d) box
View Answer
Answer: b
Explanation: Arrows are the connectors that show the relationship between
different shapes. They also show the flow of the program.
10. The following box denotes?
a) Decision
b) Input/Output
c) Process
d) Module
View Answer
Answer: a
Explanation: The answer is decision. Conditions are given in this box and then the
result is checked accordingly if the condition is true or false.
1. Keep the statement language ______________ while writing a pseudo code.
a) Dependent
b) Independent
c) Case sensitive
d) Capitalized
View Answer
Answer: b
Explanation: The statement’s language should be independent. Other rules are to
write only one statement per line and end multiline structures.
2. Capitalize initial keyword – This is a rule while writing a pseudo code.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: The statement is true. It is an important rule to capitalize the initial
keyword while writing a pseudo code.
3. Which of the following is not a keyword?
a) Read
b) Write
c) start
d) endif
View Answer
Answer: c
Explanation: Start is not a Keyword. Other words like read, write, if, else, etc are
keywords and convey a special meaning.
4. ______________ is used to show hierarchy in a pseudo code.
a) Indentation
b) Curly Braces
c) Round Brackets
d) Semicolon
View Answer
Answer: a
Explanation: Each design structure uses a particular indentation pattern.
Indentation should be considered in the following cases:
Sequence
Selection
Loop.
5. The statement that tells the computer to get a value from an input device and
store it in a memory location.
a) read
b) write
c) READ
d) WRITE
View Answer
Answer: c
Explanation: The READ statement is used to take the input. READ being a keyword
should be in capital letters.
6. _____________ are identified by their addresses, we give them names (field names /
variable names) using words.
a) Memory variables
b) Memory Locations
c) Memory Addresses
d) Data variables
View Answer
Answer: b
Explanation: Memory locations are identified by their addresses, we give them
names (field names/variable names) using words descriptive to us such as ctr as
opposed to a location addresses such as 19087.
7. ____________ begins with lower case letters.
a) Keywords
b) Variables
c) Tokens
d) Functions
View Answer
Answer: b
Explanation: Variables begin with a lowercase. They contain no spaces. They also
involve the consistent use of names.
8. Another notation for exponentiation.
a) *
b) **
c) ***
d) *^
View Answer
Answer: b
Explanation: Double asterisk sign is also used for exponentiation. The general
notation is ^ sign.
9. A symbol used for grouping.
a) ()
b) {}
c) [].
d) ” ”
View Answer
Answer: a
Explanation: Parenthesis is used for grouping while working with fields. There are
other symbols like *, +, -, **, etc.
10. A statement used to close the IF block.
a) ELSE
b) ELSEIF
c) END
d) ENDIF
View Answer
Answer: d
Explanation: The answer is ENDIF. It is used to close the IF block. ENDIF statement
should be in line with the IF statement.
This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs)
focuses on “Structural Programming”.
1. Programming based on stepwise refinement process.
a) Structural
b) C programming
c) Procedural
d) Fine
View Answer
Answer: a
Explanation: Structured programming is based on the stepwise refinement process-
a method of problem decomposition common to all engineering disciplines and the
physical, chemical, and biological sciences.
2. Top-down approach is followed in structural programming.
a) True
b) False
View Answer
Answer: a
Explanation: The statement is true. Structural programming follows the top – down
approach. Each module is further divided into sub modules.
3. A ________ is a directed graph that describes the flow of execution control of the
program.
a) Flowchart
b) Flow graph
c) Complexity curve
d) Algorithm
View Answer
Answer: a
Explanation: A flowchart is a directed graph. It simply describes the flow of
execution control of the program.
A program should be ________
a) Secure
b) Sequential
c) Ordered
d) Simple
View Answer
Answer: b
Explanation: It is natural to write a program as a sequence of program structures
such as sequences, choices and loops.
5. The following is the syntax for:
Take Computer Fundamentals Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
____(condition)
action
a) Else
b) Elif
c) If
d) Switch
View Answer
Answer: c
Explanation: The if statement follows that syntax. If is a choice statement. Else is
also a choice statement.
6. Which of the following is a loop statement?
a) IF
b) ELSE
c) WHILE
d) DO
View Answer
Answer: c
Explanation: WHILE is a loop statement.
Syntax : while(condition)
action.
7. What is the correct syntax of for statement?
a) for(initialization;condition;update)
b) for(initialization,condition,update)
c) for(condition;initialization;update)
d) for(initialization;condition;)
View Answer
Answer: a
Explanation: The correct syntax is : for(initialization;condition;update)
For is another loop statement.
8. Semicolon is used after :
a) Function definition
b) Function call
c) for loop
d) while loop
View Answer
Answer: b
Explanation: Semicolon is used after function call otherwise it leads to compile-time
errors. It shouldn’t be used after definitions. It should also not be used after loops.
9. The number of values a function can return at a time?
a) 1
b) 0
c) 2
d) more than 2
View Answer
Answer: a
Explanation: A function can return only one value at a time.
Syntax : return (x,12);
10. Which of the following isn’t a loop statement?
a) for
b) elif
c) while
d) do-while
View Answer
Answer: b
Explanation: The answer is elif. Elif isn’t a loop statement. It is a part of a choice
statement.