Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
80 views7 pages

04 Proportion&Variation Sheet Pathshala

The document provides content on proportion and variation for MBA entrance exams like CAT, SNAP, NMAT, IIFT, etc. It includes practice questions with links to video solutions on these topics.

Uploaded by

Nimisha Pathak
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
80 views7 pages

04 Proportion&Variation Sheet Pathshala

The document provides content on proportion and variation for MBA entrance exams like CAT, SNAP, NMAT, IIFT, etc. It includes practice questions with links to video solutions on these topics.

Uploaded by

Nimisha Pathak
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

MBA PATHSHALA WITH UDIT SAINI

For CAT, XAT, NMAT, GMAT, SNAP, IIFT, MAHCET and


OMETs.

PROPORTION & VARIATION


Important For :-
➢ CAT
➢ SNAP
➢ NMAT
➢ IIFT
➢ NMAT
➢ XAT
➢ MAHCET
➢ CMAT
Click here to join our telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini
31) What is the mean proportion of the following pair of numbers?
(a) 8 and 72 (b) 48 and 192
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=602

32) Find the third proportion of the numbers 4 and 6 ?


Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=712

33) Find the fourth proportion of the numbers 6, 8 and 9 ?


A) 12 B) 7 C) 5 D) 14
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=795

34) Find the mean proportion of the numbers (3+√𝟐) and (12 - √𝟑𝟐)?
A) √𝟕 B) 2√𝟕 C) 6 D) 2
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=958

35) What is the least number that should be subtracted from 14, 20, 26 and 38, so that
the resultant numbers will be in proportion ?
A) 2 B) 4 C) 6 D) 8
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=1115

36) A and B are two numbers. If 10 is the mean proportional of A & B and 10000 is the
third proportional of A and B; what will be the value of the larger of A and B?
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/8RGrThu2GZQ?t=1411

37. P, Q and R are three quantities, P varies directly with the sum of Q and R. If both Q
and R decrease by 1, find the change in P.
(A) No change (B) A decrease of 2
(C) An increase of 2 (D) Cannot be determined
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/4HOmia7L0Ys?t=77

38. X varies directly with 𝒀𝟐 + 18. When Y = 18, X = 18. Find Y when X = 1.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/WPw8WkCM1pI?t=871

Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini
39. The volume of a cone varies jointly as the area of its base and its height. The volume
of a cone whose base area is A sq. cm and height is 10 cm is 270 cubic cm. Find the
volume of a cone whose base area is 2A sq. cm and height is 30 cm.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/4HOmia7L0Ys?t=234

40. For a given distance, speed is inversely proportional to the time taken. Raju would
take six hours to cover it if his speed was 50 km/hr. Find the time taken (in hours) by
him to cover it if his speed was 100 km/hr.
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 6
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/4HOmia7L0Ys?t=745

41. A, B and C are three quantities. A varies directly with B when C is constant. A varies
directly with C when B is constant. A = 6000 if B = 20 and C = 30. Find A if B = 40 and
C = 60.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/WPw8WkCM1pI?t=1084

42. The area of a square varies with the square of its diagonal. The area of a square
whose diagonal measures eight units is 32 sq.units. Find the diagonal of a square of
area 72 sq.units (in units).
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/4HOmia7L0Ys?t=510

43. X, Y and Z are three quantities. X varies inversely with Y when Z is constant. Y varies
inversely with Z when X is constant. When Y = 8, and Z = 7, X = 30. Find X if Y = 16 and
Z = 21.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/WPw8WkCM1pI?t=1397

44. The monthly salary of an employee in an office varies directly with the number of
days he works in that month. An employee gets Rs. 10400 as salary in a month in which
he works for 26 days. Find his salary (in Rs) in a month in which he works for 24 days.
Click on the link to watch the video solution:- https://youtu.be/adeprvWeWAw?t=1447
Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini

45. The monthly expenses of Rajmohan on his car are partly constant and partly vary
with the number of kilometres he travels in a month. If he travels 100 km in a month
his total car expenses will be Rs.3500. If he travels 200 km in a month, his total car
expenses will be Rs.4000. If he travels 250 km in a month, what will be his total car
expenses.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/adeprvWeWAw?t=924

46. Once a Goldsmith divided a gold coin into four pieces with weights in the ratio of
1:2:3:4. When the pieces were sold, he got Rs.1,40,000 less. If the cost of gold varies
directly as the square of its weight, then find the original price (in Rs. lakh) of the gold
coin.
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/adeprvWeWAw?t=52

47. A gold broke into three parts, the ratio of weight of three part is 3:4:5. The price of
gold is directly proportional to its square weight. If there is loss of Rs 23500 after
breaking gold then what was the starting price of gold (in Rs.)?
(A) 30,000 (B) 36,000 (C) 40,000 (D) 46,000
Click on the link to watch the video solution :- https://youtu.be/adeprvWeWAw?t=678

Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini

ANSWER KEY
31) a) 24 b) 96
32) 9
33) A
34) B
35) A
36) 100
37. D
38. ± 1
39. 1620 cubic cm
40. B
41. 24000
42. 12
43. 5
44. 9600
45. Rs. 4250
46. Rs.2 Lakh
47. B

Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini

CLICK ON THE LINK TO WATCH COMPLETE SESSION ON


“PROPORTION” :-
https://youtu.be/8RGrThu2GZQ

CLICK ON THE LINKS TO WATCH COMPLETE SESSION – 1 & 2


ON
“VARIATION”

SESSION 1 :- https://youtu.be/WPw8WkCM1pI
SESSION 2 :- https://youtu.be/4HOmia7L0Ys

Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini
CAT & OMETs Content by Udit Saini

Important Playlist Links for CAT & OMETs Aspirants.

• CAT Previous Year Questions Topic Wise


https://youtube.com/playlist?list=PLLtQdEJkug7vLA4qm
uCJtB_AJ7HP518xT

• CAT Arithmetic Previous Year Questions (Last 10 Years)


https://youtube.com/playlist?list=PLLtQdEJkug7uRRS2j0
EaOecl1XmZ4J_xb

• CAT Algebra Previous Year Questions (Last 10 Years)


https://youtube.com/playlist?list=PLLtQdEJkug7vbRLEX
CTQ8Syt24e8OcJIc

• CAT Geometry Previous Year Questions (Last 10 Years)


https://youtube.com/playlist?list=PLLtQdEJkug7sn50iUe
BbtA4LYTOiTNKgW

• Complete SNAP Previous Year Questions Topic Wise


https://youtube.com/playlist?list=PLLtQdEJkug7tfgMOH
UK17jit-9xY-s8uF

• Telegram Channel
https://t.me/mba_pathshala

• My Profile on Unacademy
https://unacademy.com/@uditsn5

Click here to join our Telegram channel for exam material and more updates.
Subscribe to our YouTube Channel: MBA Pathshala with Udit Saini

You might also like