Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
54 views5 pages

Network Devices-NOTES

The document discusses different network devices like repeaters, hubs, switches, routers and bridges. It also discusses various network topologies like point-to-point, bus, mesh, ring, star, tree, line and hybrid topologies. The document contains 20 multiple choice questions related to network devices, topologies and other networking concepts.

Uploaded by

Jyoti Patel
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
54 views5 pages

Network Devices-NOTES

The document discusses different network devices like repeaters, hubs, switches, routers and bridges. It also discusses various network topologies like point-to-point, bus, mesh, ring, star, tree, line and hybrid topologies. The document contains 20 multiple choice questions related to network devices, topologies and other networking concepts.

Uploaded by

Jyoti Patel
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

Network Devices

Discussed below are a few important network devices from the exam point of view:
Network Repeater – Used to generate incoming electrical, wireless or optical signals

Network Hub – It is a small network device. It joins multiple computers together to form a
single network segment. On this segment, all computers can interact with each other

Network Switch – It is a small hardware device which joins multiple computers together with
a single LAN

Network Router – This device interfaces in multiple networks whose task is to copy packa-
ges from one network to another. It provides connectivity inside enterprises, between Enter-
prises and the Internet and within an ISP

Network Bridge – It reads the outermost section of the data packet to tell where the message
is going. It reduces the traffic on other network segments.

Modem – This device converts digital signals into analog signals. It is always placed between
a telephone and a computer system

Network Topologies
Given below are the eight types of Network Topologies:
 Point to Point Topology – Point to Point topology is the simplest topology that connects two
nodes directly together with a common link.

 Bus Topology – A bus topology is such that there is a single line to which all nodes are con-
nected and the nodes connect only to the bus

 Mesh Topology – This type of topology contains at least two nodes with two or more paths
between them

 Ring Topology – In this topology every node has exactly two branches connected to it. The
ring is broken and cannot work if one of the nodes on the ring fails

 Star Topology – In this network topology, the peripheral nodes are connected to a central
node, which rebroadcasts all the transmissions received from any peripheral node to all per-
ipheral nodes on the network, including the originating node

 Tree Topology – In this type of topology nodes are connected in the form of a tree. The func-
tion of the central node in this topology may be distributed

 Line Topology – in this topology all the nodes are connected in a straight line

 Hybrid Topology – When two more types of topologies combine together, they form a Hy-
brid topology
MCQ
Q 1. Which of the following is not a type of network topology?
1. Ring

2. Star

3. Circle

4. Bus

5. All of the above are a type of network topology

Answer: (2) Circle


Q 2. The network device converts digital signals into analog signals and can be connected through a tele-
phone is called _____
1. Modem

2. Hotspot

3. Router

4. Bridge

5. Switch

Answer: (1) Modem


Q 3. Which of the following terms is related to sending data to a satellite?
1. Uplink

2. Modem

3. Switch

4. Modular

5. Downlink

Answer: (1) Uplink


Q 4. ______ topology is the simplest topology that connects two nodes directly together with a common
link.
1. Point to Point

2. Line

3. Ring

4. Star

5. None of the above

Answer: (1) Point to Point

Q 5. Which is the shortest network covering network?


1. LAN

2. MAN

3. WAN

4. PAN

5. VPN

Answer: (4) Personal Area Network (PAN)


Q 6. When two or more topologies connect together, they are called ______
1. Tree Topology

2. Cluster Topology

3. Hybrid Topology

4. Mesh Topology

5. Line Topology

Answer: (3) Hybrid Topology

Q 7. ATM is a form of _____


1. Local Area Network

2. Wide Area Network

3. Metropolitan Area Network

4. Personal Area Network

5. Virtual Private Network

Answer: (3) Metropolitan Area Network

Q 8. _______ is a small hardware device which joins multiple computers together with a single LAN.
1. Modem

2. Switch

3. Modular

4. Router

5. Bridge

Answer: (2) Switch

Q 9. A collection of various computers into a single coherent system, provided to a client, is called
_______.
1. Distributed System

2. Computer Network

3. Systematic Network

4. Collective Network

5. None of the above

Answer: (1) Distributed System

Q 10. A network which is constructed by using public wires to connect to a private network is called
______
1. Local Area Network

2. Wide Area Network

3. Metropolitan Area Network

4. Personal Area Network

5. Virtual Private Network


Answer: (5) Virtual Private Network

Q-11. A unit of data made into a single package that travels along a given network path is called
________.
1. Data Packet

2. Modem

3. Internet Data

4. Transmitter

5. None of the above

Answer: (1) Data Packet

Q 12. What is the size of an IPv6 IP address?


1. 64 bits

2. 1024 bits

3. 128 bits

4. 32 bits

5. 546 bits

Answer: (3) 128 bits

Q 13. What is the traditional technology used for connecting devices in a WAN, LAN and MAN, en-
abling them to communicate with each other via a protocol?
1. ARPANET

2. Ethernet

3. DRPANET

4. IP

5. None of the above

Answer: (2) Ethernet

Q 14. What is the full form of Wi-fi?


1. Wireless Field

2. Wireless Facility

3. Wireless Fidelity

4. Wirefree Field

5. Wirefree Facility

Answer: (3) Wireless Fidelity

Q 15. What is the full form of HTML?


1. Hypertext Markup Language

2. Hypertext Markup Links

3. HyperText Marketing Links

4. HyperText Management List

5. HyperText Memory Listing


Answer: (1) HyperText Markup Language

Q 16. Which was the first host-to-host network connection?


1. Internet

2. ARPANET

3. ETHERNET

4. APARNET

5. None of the above

Answer: (2) ARPANET

Q 17. HTML is a ______


1. Website

2. Scripting Language

3. Web Browser

4. Search Engine

5. Network Connection

Answer: (2) Scripting Language

Q 18. What is the full form for FTP?


1. Fast Transferring Portal

2. File Transfer Protocol

3. File Text Processor

4. Fast Text Processor

5. File Transmitter Process

Answer: (2) File Transfer Protocol

Q 19. How long is an IPv4 address?


1. 62 bits

2. 32 bits

3. 16 bits

4. 128 bits

5. 64 bits

Answer: (2) 32 bits

Q 20. _____ is the computer protocol used by the Internet.


1. TCP/ IP

2. WWW

3. HTTPS

4. HTML

5. FTP

Answer: (1) TCP/ IP

You might also like