Regression
Q1From the following data obtain the 2 regression equations: -
X 6 2 10 4 8
Y 9 11 5 8 7
Ans :- Y on X ,Y=11.9-0.65X X on Y , X=16.4-1.3Y
Q2. Calculate regression equations taking deviation of items from the mean of X and Y
series: -
X 6 2 10 4 8
Y 9 11 5 8 7
Ans :- Y on X ,Y=11.9-0.65X X on Y , X=16.4-1.3Y
Q3. The following data relate to the scores obtained by 9 salesmen of a company in an intelligence
test and their weekly sales in thousand rupees –
Salesman A B C D E F G H I
Intelligence
Test Score 50 60 50 60 80 50 80 40 70
Weekly 30 60 40 50 60 30 70 50 60
Score
(a) Obtain the regression equation of sales on intelligence test scores of the salesman.
(b) If the intelligence test scores of a salesman in 65, what would be his expected weekly sales?
Ans :- Y on X ,Y=5+0.75X
Q4. The following table shows the ages (X) and blood pressure (Y) of 8 persons: -
X 52 63 45 36 72 65 47 25
Y 62 53 51 25 79 43 60 33
Obtain the regression equation of Y on X and find the expected blood pressure of a person who is 49
years old.
Ans :- Y on X ,Y=11.87+0.768X
Q5. In a correlation study the following values are obtained: -
X Y
MEAN 65 67
Standard Deviation 2.5 3.5
Coefficient of Correlation 0.8
Find the two regression equations that are associated with the above values.
Ans :- Y on X ,Y=-5.8+11.2X X on Y = 26.72+0.5714Y
Q6. In a partially destroyed laboratory record of an analysis of correlation of data the following
results only are legible: -
Variance of X =9
Regression Equation: - 8X -10Y +66 =0
40X -18Y -214 =0
Find on the basis of the above information: -
(i) The mean value of X and Y
(ii) Coefficient of correlation between X and Y
(iii) Standard Deviation of Y.
Ans: - SD on Y is 4, r=0.6 X=13 Y =17
Q7. For 50 students of a class the regression equation of marks in Statistics (X) on the marks of in
accountancy (Y) is 3Y-5X +180 =0. The mean mark in Accountancy is 44 and variance of marks in
statistics is 9/16th of the variance of the marks in accountancy. Find the mean marks in statistics nd the
coefficient of correlation between marks in two subjects.
Ans : Mean marks in Statistics is 62.4. And r =0.8
Q8. You are given the following data: -
X Y
MEAN 36 85
Standard Deviation 11 8
Coefficient of Correlation 0.66
Find the two regression equations that are associated with the above values.
And Estimate the value of X when Y =75
Ans : - Y on X ,Y=-67.72+0.48X X on Y = -41.1375+0.9075Y Y75=26.925
Q9. For certain X and Y series which are correlated, two lines of regression are: -
5X-6Y+90=0
15X-8Y-130=0
Find the means of the two series and the coefficient of correlation
Ans : Mean of X =30 and Y =40 r=0.667
Miscellaneous Questions:
Q10. From the following data obtain two regression equations and calculate the correlation
coefficient: -
X 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Y 9 8 10 12 11 13 14 16 15
Estimate the value of Y which should be correspond on an average to X=6.2
Ans: - r =0.95 X on Y X= -6.4+0.95Y Y on X , Y=7.25+.095X, Y6.2=13.14
Q11. Find the most likely production corresponding to a rainfall 40” from the following data: -
Rainfall Production
Average 30” 500Kg
Standard Deviation 5” 100Kg
Coefficient of Correlation 0.8
Ans: - Y=20+16X Y(40)=660KG
Q12. The following data, based on 450 Students, are given for marks in statistics and Economics at a
certain Examination:-
Mean marks of Statistics 40
Mean marks of Economics 48
SD of statistics 12
The variance of Mark in Economics 256
Some of the products of deviation of marks from their respective mean is 42075.
Give the equations of the two lines of regression and estimate the average marks in Economics of
candidates who obtained 50 marks in statistics
Ans: . X=22.48 +0.365Y Y=22.04+0.649X Y=54.49
Q13. Two random variables have the regression equations: -
3X+2Y-26 =0
6X+Y-31=0
Find the mean values and coefficient of correlation between X and Y. If the variance of X=25, find
the SD of Y from the given data.
Ans: -Y=7 X =4 r= -0.5 SD on Y =15
Q14. The following calculations have been made for prices of 12 stocks (X) on the Calcutta stock
exchange on a certain day along with the volume of sales in thousands of shares (Y). From these
calculations find the regression equation of prices on stocks on the volume of sales of shares.
X 580, Y 370 XY 11494
X 41658
2
Y 2
17206
Ans: X=48.33, Y=30.833 X=82.31-1.102Y
Q15. A survey was conducted to study the relationship between expenditure on accommodation (X)
and expenditure on food and entertainment (Y) and the following results were obtained:
Mean SD
Expenditure on accommodation 173 63.15
Expenditure on food and entertainment 47.8 22.98
Coefficient of Correlation 0.57
Write down the regression equation and estimate the expenditure on food and entertainment if the
expenditure on accommodation is Rs. 200
Ans: X=48.33, Y=30.833 Y=0.207+ 11.99X, Y200 =53.39