PHYSICS | 12th April 2023 _ Shift-1
SECTION - A
31. The ratio of escape velocity of a planet to the escape velocity of earth will be :-
Given : Mass of the planet is 16 times mass of earth and radius of the planet is 4 times the radius of earth.
(1) 1 : 4 (2) 4 : 1 (3) 2 : 1 (4) 1 : 2
Sol. (3)
Given mass of planet = 16 mass of the earth (mp = 16 me)
rp 4re
2Gm Ves planet
We know Vescape , ?
R Ves earth
Ves planet 2GM p Re
Ves earth Rp 2GM e
MP Re
Me R p
16m e R e
me 4Re
= 16 2 :1
4
Ves planet 2
Ves earth 1
32. An engine operating between the boiling and freezing points of water will have
A. efficiency more than 27%
B. efficiency less than the efficiency of a Carnot engine operating between the same two temperatures.
C. efficiency equal to 27%
D. efficiency less than 27%
Choose the correct answer from the options given below :
(1) B and C only (2) B and D only (3) B, C and D only (4) A and b only
Sol. (2)
Engine is operating between FP and BP of water.
We asked to find efficiency :
T1 100C 100 + 273 = 373 K
T2 0C 0 + 273 = 273 K
We know 1 T2
T1
273
1
373
373 273 100
373 373
0.268
and % 0.268 100
% 26.8%
33. A wire of resistance 160 is melted and drawn in a wire of one-fourth of its length. The new resistance of the
wire will be
(1) 640 (2) 40 (3) 10 (4) 16
Sol. (3)
Voulme remain same
A' '
A A
A'
' /4
A ' 4A
L
L'
4
L'
R' A'
R L
A
L' A
R' R
A' L
L A
R ' 160
4L 4A
R ' 10
34. Three forces F1 = 10 N, F2 = 8 N, F3 = 6 N are acting on a particle of mass 5 kg. The forces F2 and F3 are applied
perpendicularly so that particle remains at rest. If the force F1 is removed, then the acceleration of the particle is :
(1) 4.8 ms-2 (2) 0.5 ms-2 (3) 7 ms-2 (4) 2 ms-2
Sol. (4)
F1 = 10N
F2 = 8N
F3 = 6N
F2 ˆi F3 ˆj
a
5
8iˆ 6ˆj
a
5
64 36
a
5
10
2m / sec 2
5
OR
F1
F2
F3
F12 F22 F32
Now F1 is removed then net force
F2
Fnet
F3
Fnet F22 F32
64 36
Fnet 10
10 = 5a
a = 2m/sec2
35. Given below are two statements : one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R
Assertion A : EM waves used for optical communication have longer wavelengths than that of microwave,
employed in Radar technology.
Reason R : Infrared EM waves are more energetic than microwaves, (used in Radar)
In the light of given statements, choose the correct answer from the options given below.
(1) A is true but R is false
(2) Both A and R are true and r is the correct explanation of A
(3) A is false but R is true
(4) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
Sol. (3)
36. If the r. m. s speed of chlorine molecule is 490 m/s at 27oC, the r. m. s speed of argon molecules at the same
temperature will be (Atomic mass of argon = 39.9 u, molecular mass of chlorine = 70.9 u)
(1) 651.7 m/s (2) 451.7 m/s (3) 551.7 m/s (4) 751.7 m/s
Sol. (1)
Molar mass of chlorine = 70.9 u
Atomic mass of argon = 39.9 u
3RT
Vrms
m
1
Vrms
m
Vrms chlorine m arg on
Vrms arg on m chlorine
490 39.9
Vrms arg on 70.9
Vrms arg on 490 1.33
Vrms arg on 651.7m / sec
37. Two satellites A and B move round the earth in the same orbit. The mass of A is twice the mass of B. The
quantity which is same for the two satellites will be
(1) Kinetic energy (2) Speed (3) Total energy (4) Potential energy
Sol. (2)
GM e
Speed V
r
m e mass of earth
r radiusof orbit
Independent on mass of satellite so speed is same
Other three quantities are mass dependent
Gm e m
KE =
2r
Gm e m
PE =
r
Gm e m
TE =
2r
38. Given below are two statements:
Statements I : When the frequency of an a.c source in a series LCR circuit increases, the current in the circuit
first increases, attains a maximum value and then decreases
Statements II : In a series LCR circuit, the value of power factor at resonance is one.
In the light of given statements, choose the most appropriate answer from the options given below.
(1) Statement I is correct but Statement II is false.
(2) Both Statement I and Statement II are true.
(3) Statement I is incorrect but Statement II is true.
(4) Both Statement I and Statement II are false.
Sol. (2)
(i) At resonance frequency power factor of RLC circuit is one I
(ii) Graph of RLC circuit is:
At R Imax
ZR
R
cos 1
Z
fR f
39. A particle is executing simple harmonic motion (SHM). The ratio of potential energy and kinetic energy of the
particle when its displacement is half of its amplitude will be
(1) 1 : 1 (2) 1 : 3 (3) 1 : 4 (4) 2 : 1
Sol. (2)
Ratio of PE and KE = ?
A
When x
2
disp.
1
KE m2 A 2 x 2
2
1 A2
m 2 A 2
2 4
1 3A 2
KE = m 2 …(1)
2 4
1
And PE m2 x 2
2
1 A2
m 2
2 4
PE m 2 A 2 8 1
KE 8m2 A 2 3 3
1:3
40. Given below are two statements : one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R
Assertion A : If an electric dipole of dipole moment 30 × 10-5 C m is enclosed by a closed surface, the net flux
coming out of the surface will be zero.
Reason R : Electric dipole consists of two equal and opposite charges.
In the light of above, statements, choose the correct answer from the options given below.
(1) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
(2) A is false but R is true
(3) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(4) A is true but R is false
Sol. (3)
(i) An electric dipole is enclosed in a closed question surface the total flux through the enclosed surface is zero.
(ii) net charge inside the enclosed surface is zero.
41. Given below are two statements :
Statements I : The diamagnetic property depends on temperature.
Statements II : The induced magnetic dipole moment in a diamagnetic sample is always opposite to the
magnetizing field.
In the light of given statements, choose the correct answer from the options given below.
(1) Both Statement I and Statement II are true.
(2) Both Statement I and Statement II are False.
(3) Statement I is correct but Statement II is false.
(4) Statement I is incorrect but Statement II is true.
Sol. (4)
Diamagnetism do not depends on temperature. So statement-1 is wrong
Statement-1 is given as: Diamagnetic property depends on temperature. Wrong
Statement-2 : in diamagnetic material induced B is apposite to applied magnetic field.
42. Match List I with List II
LIST I LIST II
A. Spring constant I. [T-1]
B. Angular speed II. [MT-2]
C. Angular momentum III. [ML2]
D. Moment of Inertia VI. [ML2T-1]
Choose the correct answer from the options given below :
(1) A-II, B-III, C-I, D-IV
(2) A-IV, B-I, C-III, D-II
(3) A-I, B-III, C-II, D-IV
(4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Sol. (4)
(i) Spring constant
F Kx
F kgm sec 2
K kg.sec 2 = [ML0 T 2 ]
x m
(ii) Angular speed : ()
2
T
= [M0L0T–1]
(iii) Angular momentum
L = MVR Kg.m sec–1m = kgm2sec–1
= [ML2T–1]
(iv) Moment of Inertia
I MR 2 Kg.m 2
[ML2 T 0 ]
43. An ice cube has a bubble inside. When viewed from one side the apparent distance of the bubble is 12 cm. When
viewed from the opposite side, the apparent distance of the bubble is observed as 4 cm. If the side of the ice
cube is 24 cm, the refractive index of the ice cube is
4 3 2 6
(1) (2) (3) (4)
3 2 3 5
Sol. (2)
Question says small bubble is trapped inside a cube of length 24 cm. If apparent distance of bubble is 12 cm
and 4 cm from one and other side and find x = ?
d1 d2
24 cm
Using Apparent depth 2
Real depth 1
2 = 1 1 is glass
1 2 is air
12 1
d1
12 d1 ….(1)
4
1
4 d 2
d2
24 6 3
d1 d 2 24m 12 4 24
16 4 2
44. The amplitude of 15 sin (100 t) is modulated by 10 sin (4 t) signal. The amplitude modulated signal contains
frequencies of
A. 500 Hz
B. 2 Hz
C. 250 Hz
D. 498 Hz
E. 502 Hz
Choose the correct answer from the options given below :
(1) A and B only (2) A and D only (3) A and C only (4) A, D and E only
Sol. (4)
Signal = 15sin(1000t) is modulated by 10sin(4t)
m 4
2 f m 4
f m 2H
c = 1000
2Fc = 1000
Fc = 500 Hz
Fc – Fm Fc = 500 Hz Fc +Fm
498H2 = 502Hz
45. A 12.5 eV electron beam is used to bombard gaseous hydrogen at room temperature. The number of spectral
lines emitted will be :
(1) 2 (2) 3 (3) 4 (4) 1
Sol. (2)
1 1
12.5 13.6 2 2 ni = 1
nf ni
1
12.5 13.6 2 1
nf
13.6
12.5 13.6 –
n f2
13.6
1.1
n f2
nf 3.5
nf 3 so transition is 3 to 1
n n
No. of lines = 3C2 C r
(n r) r
3
=
(3 2)( 2]
3 2 1
= 3 lines
1 2
46. A ball is thrown vertically upward with an initial velocity of 150 m/s. The ratio of velocity after 3 s and 5 s is
x 1
. The value of x is ______.
x
{take, g = 10 m/s2}
(1) 6 (2) 5 (3) -5 (4) 10
Sol. (2)
t = 5sec 24 2 150
ToF = 30sec
g 10
t = 3sec ToA = 15 sec.
150 m/sec
V1 u at1
V2 u at 2
V1 150 10 3 120
V2 150 10 5 100
V1 6
V2 5
x 1 6
x 5
47. In an n-p-n common emitter (CE) transistor the collector current changes from 5 mA to 16 mA for the change
in base current from 100 A and 200 A, respectively. The current gain of transistor is ______.
(1) 110 (2) 9 (3) 0.9 (4) 210
Sol. (1) IC I C 16 5 11mA , I B 200 100 100A
IB
11 10 3
100 10 6
11000
100
110
48. A body cools from 80oC to 60oC in 5 minutes. The temperature of the surrounding is 20oC. The time it takes to
cool from 60oC to 40oC is:
25
(1) 450 s (2) 500 s (3) 420 s (4) s
3
Sol. (2)
Body cools from 80°C to 60°C in 5 min
Tsurrounding 20C
Time taken to cool from 60°C to 40°C?
we know newton’s law of cooling is
d
b( 0 )
dt
surrounding temp.
80 60
We take approx value of v as 70
2
20
b 70 20 ….(1)
5
20
b[50 20] …..(2)
t
25
After solving t min
3
25
In second t 60
3
= 500 sec.
49. A proton and an -particle are accelerated from rest by 2 V and 4 V potentials, respectively. The ratio of their
de-Broglie wavelength is :
(1) 2 : 1 (2) 4 : 1 (3) 8 : 1 (4) 16 : 1
Sol. (2)
h
De Broglie wavelength
2mqV
m 4m 4V
mp m 2V
h
2mKE
h h
p ….(1),
2mq(2V) 4mq(4V)
p h 4mq(4V)
2mq(2V) h
p p
4 4 :1
50. Given below are two statements :
Statements I : A truck and a car moving with same kinetic energy are brought to rest by applying breaks which
provide equal retarding forces. Both come to rest in equal distance.
Statements II : A car moving towards east takes a turn and moves towards north, the speed remains unchanged.
The acceleration of the car is zero.
In the light of given statements, choose the most appropriate answer from the options given below
(1) Statements I is correct but Statements II is incorrect.
(2) Statements I is incorrect but Statements II is correct.
(3) Both Statements I and Statements II are correct.
(4) Both Statements I and Statements II are incorrect.
Sol. (1)
Statement-1 true
Stament-2 false
SECTION - B
51. To maintain a speed of 80 km/h by a bus of mass 500 kg on a plane rough road for 4 km distance, the work done
by the engine of the bus will be _______ KJ. [The coefficient of fiction between tyre of bus and road is 0.04.]
Sol. (784)
F = 0.04 × 500 × 9.8
= 20 × 9.8 = 196
WD = F × disc
= 196 × 4000
= 784 kJ
52. A conducting circular loop is placed in a uniform magnetic field of 0.4 T with its plane perpendicular to the
field. Somehow, the radius of the loop starts expending at a constant rate of 1 mm/s. The magnitude of induced
emf in the loop at an instant when the radius of the lop is 2 cm will be ______ V.
Sol. (50)
B 0.4T
dr
Rate 1mm / sec Einduced = ?
dt
R = 2cm
B r 2 ( B.A
d dr
B(2r)
dt dt
Ein 0.4 4 102 103
Ein 16 10 6
Ein 50V
53. A common example of alpha decay is
238 234
U Th 2 He 4 Q
92 90
Given :
238
U 238.05060 u,
92
234
Th 234.04360 u,
90
4
He 4.00260 u and
2
MeV
lu 931.5
c2
238
The energy released (Q) during the alpha decay of U is ________ MeV
92
Sol. (4.25)
(m u M th M He ) C 2
0.00456 931.5
4.25MeV
54. 64 identical drops each charged upto potential of 10 mV are combined to form a bigger drop. The potential of
the bigger drop will be _____ mV.
Sol. (0.16)
kq
We know V , q ' 64q
r
Voulme remain const so
4 3 4
r 64 R 3
3 3
R 4r
K64q 16kq
Now new potential V '
4r r
Kq
V’ = 16. V and V = 10mV
r
V ' 16 10 10 3
V' 0.16V
OR V’ = 160 mV
x
55. For a rolling spherical shell, the ratio of rotational kinetic energy and total kinetic energy is . The value of x
5
is _____
Sol. (2)
1
KE T mV 2
2
12 2 1 2 V
2
1
KE R mR 2
mR . mV 2
2 5 3 R 2
3
1 mV 2
KE T mV 2
2 3
5
KE T mV 2
6
K R 1 / 3mV 2 2
K T 5 / 6mV 2 5
x2
56. Two convex lenses of focal length 20 cm each are placed coaxially with a separation of 60 cm between them.
The image of the distant object formed by the combination is at ________ cm from the first lens.
f1 = 20 f2 = 20
I1 I2
Obj. 20 m 40 m
L1 L2
60 m
Sol. (100)
For Ist lens
1 1 1
–
V1 20
V1 20cm
For 2nd lens
1 1 1
–
V2 40 20
V2 40cm
So dist = 40 + 60 = 100 cm
57. A compass needle oscillates 20 times per minute at a place where the dip is 30o and 30 times per minute where
the dip is 60o. The ratio of total magnetic field due to the earth at two places respectively is 4 . The value of
x
x is
Sol. (243)
1
Period of oscillation
BH
1 T1 B2 cos 2
T =
B cos T2 B1 cos 1
60 / 20 B 2 cos 60 3 B2
= =
60 / 30 B1 cos 30 2 3B1
9 2 B1 4 4
= = =
4 3B1 B2 9 3 243
58. For a certain organ pipe, the first three resonance frequencies are in the ratio of 1 : 3 : 5 respectively. If the
frequency of fifth harmonic is 405 Hz and the speed of sound in air is 324 ms -1 the length of the organ pipe is
______m
Sol. (1)
Resonance frequency in closed organ pipe
V
f (2n 1)
4
Given is 5th harmonic
V
So 5 405
4
5 324
4 405
1m
59. Glycerin of density 1.25 × 103 kg m-3 is flowing through the conical section of pipe. The area of cross-section
of the pipe at its ends are 10 cm2 and 5 cm2 and pressure drop across its length is 3 Nm-2. The rate of flow of
glycerin through the pipe is x × 10-5 m3 s-1. The value of x is ________.
Sol. (4)
P = P1 – P2 = 3N/m2 (given)
By continuity equation
A1v1 = A2v2
A2
v1 = v2 ….(1)
A1
By bernoulli’s equation
1 1
P1 + v12 = P2 + v22
2 2
1
P1 – P2 = (v22 – v12)
2
1 A 22
P = (v22 - v22)
2 A 12
1 A2 2
2
P = 1 v2
2 A1
1 5 2
3= × 1.25 × 103 1 v 22
2 10
1 1
3= × 1.25 × 103 1 v 22
2 4
1 3
3= × 1.25 × 103 × v22
2 4
v2 = 8 × 10-2 m/s
So discharge rate = A2v2
= 5 × 10-4 × 8 × 10-2
= 4 × 10-5 m3/s
60. The current flowing through a conductor connected across a source is 2 A and 1.2 A at 0 oC and 100oC
respectively. The current flowing through the conductor at 50oC will be ______ × 102 mA.
Sol. (15)
i0R0 = i100R100 (For same source)
2R0 = 1.2 R0 (1 + 100) ….(1)
5 2
1 + 100 = 100 =
3 3
1
50 =
3
i50R50 = i0R0
i0 R 0 2 R0 2
i50 = = = = 1.5 A
R 50 R 0 (1 50) 1
1
3
= 15 × 10 mA
2