Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

94% found this document useful (16 votes)
25K views35 pages

NSMQ Past Question Mathematics

This document contains sample past questions from mathematics exams. It includes problems involving systems of linear equations, determinants, factorization, combinations, derivatives, logarithms, loci, and vectors. Solutions are provided for each multi-part problem.

Uploaded by

ibyakubu2016
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
94% found this document useful (16 votes)
25K views35 pages

NSMQ Past Question Mathematics

This document contains sample past questions from mathematics exams. It includes problems involving systems of linear equations, determinants, factorization, combinations, derivatives, logarithms, loci, and vectors. Solutions are provided for each multi-part problem.

Uploaded by

ibyakubu2016
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 35

NSMQ PAST QUESTION; MATHEMATICS pdf.

Find the values of the constants a and b if the straight lines

1. ax + 5y = 3, and 4x + by = 1 intersect at the point (2, -1)

ANSWER: a = 4, b = 7
[2a – 5 = 3, 2a = 8, a = 4, 8 – b = 1, b = 7]

2. 3x + ay = 4, and bx – 5y = 6 intersect at the point (2, -2)

ANSWER: a = 1, b = -2
[6 – 2a = 4, 2a = 2, a = 1, 2b + 10 = 6, 2b = -4, b = --2]

3. ax + 2y = -3, and 2x + by = 6 meet at the point (1, 2)

ANSWER: a = -7, b = 2
[a + 4 = -3, a = -7, 2 + 2b = 6, 2b = 4, b = 2]

Solve for x if the determinant of the matrix A has the given value.

 2x x 
1. A =  , detA = 5
3 x

ANSWER: x = 5/2, -1

[2x2 – 3x – 5 = 0, 2x2 – 5x + 2x – 5 = (x + 1)(2x – 5) = 0, x = 5/2, - 1]

 3x 1
2. A =   , detA = 7
 x 2x 

ANSWER: x = 7/6, -1

[6x2 – x – 7 = 0, 6x2 – 7x + 6x – 7 = (x + 1)(6x – 7) = 0, x = 7/6, -1]

 3x 2
3. A =   , detA = 1
 x 5x 

ANSWER: x = 1/3, -1/5

[15x2 - 2x – 1 = (3x – 1)(5x + 1) = 0, x = 1/3, x = -1/5]

1. Factorize completely a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4

ANSWER: (a + b)4

2. In how many ways can 5 persons be seated in a row of 5 seats.

ANSWER: 120
[5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 20 x 6 = 120]
3. Find the coordinates of the point of inflexion of the curve y = x3 – 6x2 + 16x.

ANSWER: (2, 16)


[dy/dx = 3x2 – 12x + 16, d2y/dx2 = 6x – 12 = 0, x = 2, y = 8 – 24 + 32 = 16, (2, 16)]

Find the degree measures of the interior angles of a triangle if

1. the exterior angles are in the ratio 3: 4 : 5

ANSWER: 90°, 60°, 30°

[3x + 4x + 5x = 12x = 360, x = 30, exterior angles are 90, 120, 150, interior
angles are 180 – 90 = 90, 180 – 120 = 60, 180 – 150 = 30]

2. the exterior angles are in the ratio 11: 12: 13

ANSWER: 70°, 60°, 50°

[11x + 12x + 13x = 36x = 360, x = 10, exterior angles are 110, 120, 130, interior
angles are 180 – 110 = 70, 180 – 120 = 60, 180 – 130 = 50]

3. the exterior angles are in the ratio 5 : 6 : 7

ANSWER: 80°, 60°, 40°

[5x + 6x + 7x = 18x = 360, x = 20, exterior angles are 100, 120, 140, interior
angles are 180 – 100 = 80, 180 – 120 = 60, 180 – 140 = 40]

Find the values of A, B, C such that


1. 9x2 + 12x + A = (3x + B)2

ANSWER: A = 4, B = 2
[ 9x2 + 12x + A = 9x2 + 6Bx + B2, 12 = 6B, B = 2, A = B2 = 22 = 4]

2. 4x2 + 16x + 25 = A(x + B)2 + C

ANSWER: A = 4, B = 2, C = 9
[4x2 + 16x + 25 = 4(x2 + 4x) + 25 = 4(x + 2)2 + 25 – 16, A = 4, B = 2, C = 9]

3. 5x2 – 30x – 6 = A(x + B)2 + C

ANSWER: A = 5, B = -3, C = -51


[5(x2 – 6x) – 6 = 5(x – 3)2 – 45 – 6 = A(x + B)2 + C, A = 5, B = -3, C = - 51]

1. Find the sum to infinity of the series 5 - 5/3 + 5/9 - 5/27 + . . .

ANSWER: 15/4, or 3.75


[exponential series a = 5, r = -1/3, S∞ = a/(1 – r) = 5/(1 + 1/3) = 15/4]
2. Find the solution set of the inequality 2x2 – 3x – 5 > 0.

ANSWER: {x: x > 5/2, or x < - 1}


[2x2 – 3x – 5 = (2x – 5)(x + 1) > 0, x > 5/2 or x <- 1]

3. Find the sum in radians of the interior angles of a polygon of 17 sides.

ANSWER: 15π radians


[(n – 2)π = (17 – 2)π = 15π radians]

Solve the equation for x from the logarithmic equation

1. log6x + log6x2 = 3

ANSWER: x = 6
[ log6x + 2log6x = 3log6x = 3, log6x = 1, x = 6]

2. log3x – log3(x – 1) = 2

ANSWER: x = 9/8
[ log3(x/(x – 1)) = 2, x/(x – 1) = 9, x = 9(x – 1), 8x = 9, x = 9/8]

3. log2 x = log2 (x + 3) – 1

ANSWER: x = 3
[log2 (x/(x + 3)) = log2(1/2), x/(x + 3) = ½, 2x = x + 3, x = 3]

Find the equation of the locus of the point P (x, y) moving in the coordinate plane
such that AP = BP given

1. A(-4, 2) and B(2, - 4)

ANSWER: y = x

[(x + 4)2 + (y – 2)2 = (x - 2)2 + (y + 4)2, 8x – 4y = -4x + 8y, y = x ]

2. A(3, -2) and B(2, - 3)

ANSWER: y = -x
[(x – 3)2 + (y + 2)2 = (x – 2)2 + (y + 3)2, -6x + 4y = -4x + 6y, -2x = 2y, y = -x]

3. A(2, 4) and B (-2, -4)

ANSWER: y = - x/2
[(x – 2)2 + (y – 4)2 = (x + 2)2 + (y + 4)2, -4x – 8y = 4x + 8y, 16y = -8x,
y = -x/2]
1. Find the equation of the tangent to the curve y2 = 4x at the point A(1, -2)

ANSWER: y = -x – 1, or x + y + 1 = 0
[ 2ydy/dx = 4, dy/dx = 2/y, m = 2/-2 = -1, y + 2 = -1(x – 1), y = - x - 1]

2. Solve for x given (1/25)x + 2 = 125x - 2

ANSWER: x = 2/5
[ 5-2(x + 2) = 53(x – 2), -2x – 4 = 3x – 6, 5x = 2, x = 2/5]

3. If (2x + 3)/(x2 – x - 6) = A/(x – 3) + B(x + 2), find the value of (A + B)

ANSWER: 2
[2x + 3 = A(x + 2) + B(x – 3), for x = 3, 9 = 5A, A = 9/5, for x = -2, -1 = -5B, B = 1/5
A + B = 9/5 + 1/5 = 2]

Find the coordinates of the vertices of a triangle whose sides are along the lines

1. x + y = 3, x = 4, y = 5

ANSWER: (4, 5), (4, -1), (-2, 5)


[x + y = 3 and x = 4, y = - 1, (4, -1), x + y = 3 and y = 5, x = -2, (-2, 5),
x = 4 and y = 5 gives (4, 5)]

2. x – y = 5, x = -2, y = 3

ANSWER: (8, 3), (-2, 3), (-2, -7)

[x – y = 5 and x = -2, y = -7, (-2, -7), x – y = 5 and y = 3, x = 8, (8, 3),


x = -2 and y = 3 gives (-2, 3)]

3. 2x + y = 8, x = 3, y = 4

ANSWER: (3, 2), (2, 4), (3, 4)

[2x + y = 8 and x = 3, y = 2, (3, 2), 2x + y = 8 and y = 4, gives x = 2, (2, 4),


x = 3, y = 4 gives (3, 4)]

Given that A and B are acute angles and sinA = 3/5, cosB = 1/√2, evaluate.

1. sin(A – B)

ANSWER: -1/5√2, or - √2/10

[sin(A – B) = sinAcosB – cosA sinB = (3/5)(1/√2) – (4/5)(1/√2) =


-1/5√2 = -√2/10]
2. cos(A – B)

ANSWER: 7/5√2 or 7√2/10

[cos(A – B) = cosAcosB + sinAsinB = (4/5)( 1/√2) + (3/5)( 1/√2)


= 7/5√2 = 7√2/10]

3. sin(A + B)

ANSWER: 7/5√2 or 7√2/10

[sin(A + B) = sinAcosB + cosAsinB = (3/5)(1/√2) + (4/5)(1/√2) =


7/5√2 = 7√2/10]

1. Given x = cosθ, express x/√(1 – x2) as a trigonometric ratio.

ANSWER: cotθ, or 1/tanθ


[cosθ/√(1 – cos2θ) = cosθ/√sin2θ = cosθ/ sinθ = cotθ]

2. Find the coordinates of the point of inflexion of the curve y = 2x3 – 6x2 + 5x -2.

ANSWER: (1, -1)


[dy/dx = 6x2 – 12x + 5, d2y/dx2 = 12x – 12 = 0, x = 1, y = 2 – 6 + 5 – 2 = -1, (1, -1)]

3. If M(a, - 2) is the midpoint of the line segment joining the points A(6, -4) and

B(a, b) find the coordinates of B.


ANSWER: (6, 0)
[(a, - 2) = ((a + 6)/2, (b – 4)/2), a = (a + 6)/2, a = 6, -2 = (b – 4)/2, b = 0, B(6, 0)]

Find the equation of the image of the given curve

1. (x – 3)2 + (y + 3)2 = 10, after a reflection in the x- axis,

ANSWER: (x – 3)2 + (y – 3)2 = 10 accept (x – 3)2 + (3 – y)2 = 10


[(x, y) → (x, - y), (x – 3)2 + (-y + 3)2 = 10, (x – 3)2 + (y – 3)2 = 10]

2. y2 = 4x, after a reflection in the line y = x,

ANSWER: x2 = 4y or y = x2/4
[(x, y) → (y, x), x2 = 4y, or y = x2/4]

3. x3 – y3 = 10, after a reflection in the y-axis.

ANSWER: x3 + y3 = -10
[(x, y) → (-x, y), (-x)3 – y3 = -x3 – y3 = 10, x3 + y3 = -10]
Find the acceleration vector of a particle of mass m acted upon by the forces

1. (3i - 4j)N, (-5i + j)N, (5i – 3j)N and m = 0.5 kg,

ANSWER: (6i – 12j) m/s2 [(3i - 4j) + (-5i + j) + (5i – 3j) = (3i – 6j) = 0.5a, a =
2(3i – 6j) = (6i – 12j)m/s2]

2. (4i – 2j)N, (2i + 3j)N, (- 3i + 4j)N and m = 0.2 kg

ANSWER: (15i + 25j) m/s2 [(4i – 2j) + (2i + 3j) + (-3i + 4j) =
(3i + 5j) = 0.2a, a = 5(3i + 5j) = 15i + 25j m/s2]

3. (5i – 7j) N, (3i + j) N + (i – 3j) N, and m = 0.3 kg

ANSWER: (30i – 30j) m/s2 [(5i – 7j) + (3i + j) + (i – 3j) = (9i – 9j) = 0.3a,
a = 10(9i – 9j)/3 = (30i – 30j) m/s2]

1. Find the solution set of the equation | x |= -x

(Read as ‘absolute value of x = -x ’)


ANSWER: {x: x ≤ 0}

2. A committee of 3 is to be formed from 3 men and 3 women. In how ways can


this be done if there are 2 women and 1 man on the committee

ANSWER: 9
[3C2 x 3C1 = 3 x 3 = 9]

3. Describe the set of points (x, y) such that 4 < x2 + y2 < 9

ANSWER: Region between 2 concentric circles with center at the origin and having
radii 2 and 3.

u and v are two non-zero vectors and θ is the angle between them. What can you
deduce about θ given that

1. u.v = 0 (scalar product of u and v is zero)

ANSWER: θ is a right angle, or θ = 90°.

2. u.v > 0 (scalar product of u and v is positive)

ANSWER: θ is an acute angle.

3. u.v < 0 (scalar product of u and v is negative)

ANSWER: θ is an obtuse angle.


Solve the logarithmic equation for real x.

1. log2x + log2(x + 2) = log2(x + 6)

ANSWER: x = 2
[ x(x + 2) = x + 6, x2 + x – 6 = (x + 3)(x – 2) = 0, x = 2]

2. log3x + log3(x – 8) = 2

ANSWER: x = 9
[x(x – 8) = 32, x2 – 8x = 9, x2 – 8x – 9 = (x – 9)(x + 1) = 0, x = 9]

3. logx + log(x – 3) = 1

ANSWER: x = 5
[x(x – 3)= 10, x2 – 3x – 10 = (x – 5)(x + 2) = 0, x = 5]

Evaluate the given limit

(3 x 2 + 4 x + 1)
1. Lim
x →−1 ( x + 1)

ANSWER: -2

[(3x2 + 4x + 1)/(x + 1) = (3x + 1)(x + 1)/(x + 1) = 3x + 1, Limit = - 3 + 1

= -2]

(3 x 2 − 2 x − 1)
2. Lim
x →1 ( x − 1)

ANSWER: 4

[(3x2 - 2x – 1)/(x - 1) = (3x + 1)(x – 1)/(x – 1) = (3x + 1), Limit = 3 + 1 = 4]

(2 x 2 − 5 x − 3)
Lim
3.
x →3 ( x − 3)

ANSWER: 7
[(2x2 – 5x – 3)/(x – 3) = (2x + 1)(x – 3)/(x – 3) = 2x + 1, Limit = 2(3) + 1 = 7]

Find the equation of the line passing through the point A(2, -2) and which is

1. perpendicular to the line through the points B(-1, 2) and C(2, 1)

ANSWER: y = 3x - 8
[mbc = -1/3, perpendicular line m = 3, y + 2 = 3(x – 2), y = 3x – 8]

2. parallel to the line through the points B(3, 1) and C(1, 3)

ANSWER: y = -x
[mbc = 2/-2 = -1, parallel line m = -1, (y + 2) = -1(x – 2), y = -x]

3. perpendicular to the line through the points B(2, 3) and C(- 3, -2)

ANSWER: y = -x
[mBC = -5/-5 = 1, perpendicular line m = -1, (y - 2) = -1(x + 2), y = -x]

1. Solve the equation x4 = 81x2

ANSWER: x = 0, ± 9
[ x2(x2 – 81) = 0, x = 0 or x = ± 9]

2. Find the equation of the line making intercepts of -3 on the x-axis and 2 on the
y-axis.

ANSWER: x/-3 + y/2 = 1, or -2x + 3y = 6, or y = (2/3)x + 2


[x/-3 + y/2 = 1, -2x + 3y = 6, or y = (2/3)x + 2]

3. Find the set of values of x for which the function y = x3 – 2x2 + x – 2 is


increasing.

ANSWER: {x: x > 1 or x < 1/3}


[dy/dx = 3x2 – 4x + 1 = (3x – 1)(x – 1) > 0, x > 1 or x < 1/3]

A linear transformation is given by T: (x, y) → (2x + y, 5x + 3y). Find the


coordinates of the point A(x, y) if its image under the transformation is

1. (1, 1)

ANSWER: (2, -3) (Accept x = 2, y = -3)


[ 2x + y = 1, 5x + 3y = 1, 3(2x + y) – (5x + 3y) = 3 – 1 = 2, x = 2, y = -3]

2. (3, 2)

ANSWER: (7, -11) (Accept x = 7, y = -11)


[2x + y = 3, 5x + 3y = 2, 3(2x + y) – (5x + 3y) = x = 9 – 2 = 7, y = -11]

3. (-2, 3)

ANSWER: (-9, 16) (Accept x = -9, y = 16)


[2x + y = -2, 5x + 3y = 3, 3(2x + y) – (5x + 3y) = 3(-2) – 3, x = -9, y = 16]

Find the equation of the tangent to the curve

1. y2 = 4(x + 2) at the point A(2, 4)

ANSWER: y = ½x + 3
[2y(dy/dx) = 4, dy/dx = 2/y, m = ½, y – 4 = ½ (x – 2), y = ½x + 3]

2. y2 = 8(x – 4) at A(6, 4)

ANSWER: y = x - 2
[2y(dy/dx) = 8, dy/dx = 4/y, m = 1, y – 4 = x – 6, y = x – 2]

3. y2 = - 4(x – 2) at (-2, -4)

ANSWER: y = ½x - 3
[2y(dy/dx) =– 4, dy/dx = -2/y, m = ½, y + 4 = ½ (x + 2), y = ½x – 3]

1. Find the equation of the locus of the point P(x, y) given that the vectors

a = (x + 2)i – 4j and b = 4i + (y – 2)j are perpendicular.


ANSWER: x – y + 4 = 0, or y = x + 4
[ a.b = (x + 2)4 – 4(y – 2) = 0, 4x + 8 - 4y + 8 = 0, x – y + 4 = 0, or y = x + 4]

2. Simplify ((y/x) – (x/y))/((1/y) – (1/x))

ANSWER: -(y + x)
[(y2 – x2)/(x – y) = (y – x)(y + x)/(x – y) = -(y + x)]

3. Rationalize the denominator of √10/(√5 – 2) and simplify.

ANSWER: 5√2 + 2√10


[ √10(√5 + 2)/(5 – 4 ) = 5√2 + 2√10]

Solve the equation for x

1. log(x2 – 15x) = 2

ANSWER: x = 20, -5
[x2 – 15x = 100, x2 – 15x – 100 = (x – 20)(x + 5) = 0, x = 20, -5]

2. log3(x2 + 6x) = 3

ANSWER: x = 3, -9
[x2 + 6x = 27, x2 + 6x – 27 = (x + 9)(x – 3) = 0, x = 3, -9]

3. log5(x2 + 24x) = 2,

ANSWER: x = -25, 1
[x2 + 24x = 25, x2 + 24x – 25 = (x + 25)(x - 1) = 0, x = 1, -25]
n is a positive integer. Solve for n from the equation

1. nC2 = 36 (read as ‘n combination 2’ = 36)

ANSWER: n = 9
[n(n - 1)/2 = 36, n2 – n – 72 = (n – 9)(n + 8) = 0, n = 9]

2. (n + 1)C2= 78

ANSWER: n = 12
[(n + 1)n/2 = (78), n2 + n – 156 = (n + 13)(n – 12) = 0, n = 12]

3. (n – 1)C2 = 45

ANSWER: n = 11
[(n – 1)(n – 2)/2 = 45, n2 – 3n + 2 = 90, n2 – 3n – 88 = (n – 11)(n + 8) = 0,
n = 11]

1. A stone is projected vertically up with velocity 30 m/s. Find the maximum


height reached from the point of projection. (Take g = 10 m/s2)

ANSWER: 45 m
[v = u – gt = 30 – 10t = 0, t = 3, s = ut – ½ gt2 = 30(3) – ½ (10)32 = 90 – 45 = 45 m]

2. Express the vector a = -4i – 4j as a bearing

ANSWER: (4√2, 225°)


[ |a| = √(16 + 16) = 4√2, tanθ = -1 in 3rd quadrant, θ = 225°, (4√2, 225°)]

3. Find the coordinates of the center of the circle 3x2 + 3y2 + 7x + 5y = 15

ANSWER: (-7/6, - 5/6)


[x2 + y2 + (7/3)x + (5/3)y = 5, hence center is (-7/6, -5/6)]

Find the coordinates of the vertex of the given quadratic curve.

1. y = x2 – 6x + 7

ANSWER: (3, -2)


[x2 – 6x + 9 + (7 – 9) = (x – 3)2 – 2, vertex = (3, -2)]

2. y = x2 + 8x – 3

ANSWER: (-4, -19)


[x2 + 8x + 16 + (- 3 – 16) = (x + 4)2 -19, vertex = (-4, -19)]
3. y = 2x2 + 4x – 5

ANSWER: (-1, -7)


[2(x2 + 2x + 1) – 5 – 2 = 2(x + 1)2 – 7, vertex = (-1, -7)]

Find the value of n given that

1. …123n = 3810

ANSWER: n = 5
[n2 + 2n + 3 = 38, n2 + 2n – 35 = (n + 7)(n – 5) = 0, n = 5]

2. 132n = 7210

ANSWER: n = 7
[n2 + 3n + 2 = 72, n2 + 3n – 70 = (n + 10)(n – 7) = 0, n = 7]

3. 142n = 9810

ANSWER: n = 8
[n2 + 4n + 2 = 98, n2 + 4n – 96 = (n + 12)(n – 8) = 0, n = 8]

1. Find dy/dx given 2x2 – xy + 2y2 = 10

ANSWER: dy/dx = (4x – y)/( x – 4y) or (y – 4x)/( 4y - x)


[4x – y – x(dy/dx) + 4y(dy/dx) = 0, 4x – y = (x – 4y)(dy/dx), dy/dx = (4x – y)/(x - 4y)]

2. Triangle ABC has sides a = 5, b = 7, c = 8. Find the value of cosA

ANSWER: 11/14
[cosA = (b2 + c2 – a2)/2bc = (49 + 64 – 25)/2(7)8 = 88/8(14) = 11/14]

3. Find the maximum value of the expression 12cosx – 8sinx

ANSWER: 4√13
[√(144 + 64) = √208 = √(16 x 13) = 4√13

Find the domain of the given function


1. f(x) = √(x + 3)/√(3 – x)
ANSWER: {x: -3 ≤ x < 3}
[(x + 3) ≥ 0, x ≥ -3 and (3 – x) > 0, 3 > x, x < 3, hence {x: – 3 ≤ x < 3}]
2. g(x) =√(x + 2) /∛(x – 2)
ANSWER: {x: x ≥ -2, x ≠ 2} [∛(x – 2) is defined for all real x, but as a
denominator, x ≠ 2, √(x + 2) is defined for x ≥ - 2, hence {x: x ≥ -2, x ≠ 2}]
3. h(x) = √(x – 1).√(5 - x)
ANSWER: {x: 1 ≤ x ≤ 5} [domain of √(x – 1) is x ≥ 1, and domain of √(5 – x) is x
≤ 5, hence {x: 1 ≤ x ≤ 5}]

Find the inverse of the exponential function


1. y = 5(x + 1)
ANSWER: y = log5x – 1, or y = log5(x/5)
[ x = 5(y + 1), y + 1 = log5x, y = log5x – 1, or y = log5(x/5)]
2. y = 3-x
ANSWER: y = - log3x, or y = log3(1/x)
[x = 3-y, - y = log3x, y = - log3x or y = log3(1/x)]
3. y = 42x
ANSWER: y = ½log4x, or y = log4√x
[x = 42y, 2y = log4x, y = ½log4x = log4√x]

1. Find the coordinates of the turning points of the curve y = 2x3 – 3x2 + 5

ANSWER: (0, 5), (1, 4)


[dy/dx = 6x2 – 6x = 6x(x – 1) = 0, x = 0, 1, for x = 0, y = 5, (0, 5),
for x = 1, y = 2 – 3 + 5 = 4, (1, 4)]

2. Solve the equation sin2x – cos2x = 1 for 0 < x < π

ANSWER: x = π/2
[-cos2x = 1, cos2x = -1, 2x = π, x = π/2]

3. Evaluate (log236)(log2125)/(log225)(log2216)

ANSWER: 1
[(2log26)(3log25)/(2log25)(3log26) = 2(3)/ 2(3) = 6/6 = 1]

Given that sinx = ½ and x is obtuse, evaluate and simplify

1. 1/(1 + cosx)

ANSWER: 4 + 2√3

[sinx = ½, x = 150, cos150 = -cos30 = - √3/2, 1/(1 + cosx) = 1/(1 - √3/2) =


2/(2 - √3) = 2(2 + √3) = 4 + 2√3]

2. 1/(1 + tanx)

ANSWER: (3 + √3)/2
[sinx = ½, x = 150, tan150 = tan(-30) = - tan30 = -1/√3, 1/(1 + tanx) = 1/(1 – 1/√3)
= √3/(√3 – 1) = √3(√3 + 1)/2 = (3 + √3)/2]

3. 1/(cosx + sinx)

ANSWER: -(1 + √3)

[sinx = ½, x = 150, cos150 = - √3/2, 1/(sinx + cosx) = 1/(1/2 - √3/2) = 2/(1 - √3) = 2(1 +
√3)/-2 = -(1 + √3)]

Find the degree measures of the interior angles of a pentagon if

1. the exterior angles are in the ratio 2 : 3 : 3 : 5 : 5

ANSWER: 140°, 120°, 120°, 80°, 80°


[2x + 3x + 3x + 5x + 5x = 18x = 360, x = 20, exterior angles are 40, 60, 60, 100,
100, interior angles are 140, 120, 120, 80, 80]

2. the exterior angles are in the ratio 4 : 5 : 5 : 8 : 8

ANSWER: 132°, 120°, 120°, 84°, 84°


[4x + 5x + 5x + 8x + 8x = 30x = 360, x = 12, exterior angles are 48, 60, 60, 96, 96,
interior angles are 132, 120, 120, 84, 84]

3. the exterior angles are in the ratio 1 : 2 : 3 : 4 : 5

ANSWER: 156°, 132°, 108°, 84°, 60°


[x + 2x + 3x +4x + 5x = 15x = 360, x = 24, exterior angles are 24, 48, 72, 96, 120,
interior angles are 156, 132, 108, 84, 60]

1. Find the inverse of the function f(x) = (3x + 2)/(2x – 3)

ANSWER: f-1(x) = (3x + 2)/(2x – 3)


[ y = (3x + 2)/(2x – 3), x = (3y + 2)/(2y – 3), x(2y – 3) = 3y + 2, y(2x – 3) = 3x + 2
y = (3x + 2)/(2x – 3) = f-1(x) = (3x + 2)/(2x – 3)]

2. If 2 and 3 are the roots of the equation x2 + bx + c = 0, evaluate b2 + c2.

ANSWER: 61
[b = -(2 + 3) = - 5, c = 2(3) = 6, b2 + c2 = 25 + 36 = 61]

3. Solve for x from the equation (2/3)x = (27/8)4/3

ANSWER: x = -4
[(2/3)x = (3/2)4 = (2/3)-4, x = -4]
Factorise completely the cubic expression
1. 8x3 + 64
ANSWER: 8(x + 2)(x2 – 2x + 4)
[8(x3 + 8) = 8(x + 2)(x2 – 2x + 4)]
2. 250x3 – 54y3
ANSWER: 2(5x – 3y)(25x2 + 15xy + 9y2)
[2(125x3 – 27y3) = 2((5x)3 – (3y)3) = 2(5x – 3y)(25x2 + 15xy + 9y2)]
3. 64x3 + 27y3
ANSWER: (4x + 3y)(16x2 - 12xy + 9y2)
[(4x)3 + (3y)3 = (4x + 3y)(16x2 - 12xy + 9y2)]

Two events A and B are such that P(A) = 0.5 and P(B) = 0.8. Find

1. P(A∪B) if A and B are independent,

ANSWER: 0.9
[P(A∩B) = 0.5(0.8) = 0.4, P(A∪B) = 0.5 + 0.8 – 0.4 = 0.9]

2. P(A∩B) if P(A∪B) = 0.95,

ANSWER: 0.45
[P(A∩B) = 0.5 + 0.8 – 0.95 = 1.4 – 0.95 = 0.45]

3. P(A∪B) if P(A∩B) = 0.48

ANSWER: 0.82
P(A∪B) = P(A) + P(B) - P(A∩B) = 0.5+ 0.8 – 0.48 = 0.82]

1. The sum Sn of a sequence is given by Sn = n2 - 3n + 2. Find the fourth term of the


sequence.

ANSWER: U4 = 4

[U4 = S4 – S3 = (16 – 12 + 2) – (9 – 9 + 2) = 6 – 2 = 4]

2. If y = (x2 + 2x) 5, find dy/dx

ANSWER: dy/dx = 10(x + 1)(x2 + 2x)4


[ dy/dx = 5(2x + 2)(x2 + 2x)4 = 10(x + 1)(x2 + 2x)4

3. If the magnitude of the vector a = 5i + xj is 13, find the value of x.

ANSWER: x = ± 12
[ 25 + x2 = 169, x2 = 169 – 25 = 144, x = ±12]
Solve the equation for x. You may leave answer as a logarithm
1. 2(42x) + 4x – 10 = 0
ANSWER: x = log42, or log2/log4 or 1/2
[2(4x)2 + 4x – 10 = 0. Let y = 4x, 2y2 + y – 10 = (2y + 5)(y – 2) = 0, 4x = 2, x = log42, or x =
log2/log4 = ½]
2. 6(52x) + 20(5x) + 14 = 0
ANSWER: No real solution
[6(5x)2 + 20(5x) + 14 = 0. Let y = 5x, 6y2 + 20y + 14 = (6y + 14)(y + 1) = 0,
5x = -1, - 7/3, no solution since 5x is non-negative]
3. 3(72x) – 7x – 4 = 0
ANSWER: x = log7(4/3) or x = log(4/3)/log7
[ 3(7x)2 – 7x – 4 = 0. Let y = 7x, 3y2 – y – 4 = (3y - 4)(y + 1) = 0, 7x = 4/3, x = log7(4/3) or x
= log(4/3)/log7]

Solve for x in the interval 0 < x < 90° the trigonometric equation:

1. sin56°cosx + cos56°sinx = √3/2

ANSWER: x = 4°, 64°


[sin(56 + x) = √3/2, 56 + x = 60, 120, 56 + x = 60, x = 4, 56 + x = 120, x = 120 –
56 = 64]

2. cos148°cosx + sin148°sinx = ½

ANSWER: x = 88°
[cos(148 – x) = ½, 148 – x = 60, x = 148 – 60 = 88]

3. sin75°cosx – cos75°sinx = 1/√2

ANSWER: x = 30°
[sin(75 – x) = 45, 135, 75 – x = 45, x = 30, 75 – x = 135, x =75 – 135 < 0]

1. If the term in x2 in the expansion of (1 + 2x)4 and that of (1 + ax)5 are the same,
find the value of a2.

ANSWER: a2 = 12/5
[6(2x)2 = 10(ax)2, 24 = 10a2, a2 = 24/10 = 12/5]

2. Find the equation of a line with slope 3/4 and passing through the point A(3, 2).

ANSWER: y = (3x – 1)/4, or y = (¾)x – 1/4 , or 3x – 4y = 1


[ (y - 2) = (3/4)(x – 3), y = (3x – 1)/4, or 3x – 4y = 1]
3. The first 2 terms of an exponential sequence are 2 - √3 and 2 + √3 respectively.
Find the common ratio r. Simplify your answer.

ANSWER: r = 7 + 4√3
[r = (2 + √3)/(2 - √3) = (2 + √3)2 = (4 + 3) + 2(2)√3 = 7 + 4√3]

Find the amount needed for each concentration


1. A chemist needs to mix a 5% acid solution with a 10% acid solution to
obtain 50 liters of an 8% acid solution.
ANSWER: 20 liters of 5% acid solution, 30 liters of 10% acid solution
[0.05x + (50 – x)0.1 = 50(0.08), 5x + 10(50 – x) = 400, 100 = 5x, x = 20]
2. A chemist needs to mix a 30% acid solution with a 10% acid solution to
obtain 50 liters of a 20% acid solution.
ANSWER: 25 liters of 30% acid solution, 25 liters of 10% acid solution
[0.3x + (50 – x)0.1 = 50(0.2), 30x + 10(50 – x) = 1000, 20x = 500, x = 25]
3. A lab technician mixes a 10% alcohol solution with a 25% alcohol solution to
obtain 30 liters of a 20% alcohol solution.
ANSWER: 10 liters of 10% alcohol solution, 20 liters of 25% alcohol solution
[0.1x + (30 – x)(0.25) = 30(0.2), 10x + (30 – x)25 = 600, 150 = 15x, x = 10]

Solve the trigonometric equation for the interval 0 < x < π.


1. tan2x = 1/3
ANSWER: x = π/6, 5π/6 radians
[tanx = ± 1/√3, tanx = 1/√3, x = π/6, tanx = -1/√3, x = (π – π/6) = 5π/6]
2. 2sin2x - √2sinx = 0
ANSWER: x = π/4, 3π/4 radians
[2sinx(sinx – 1/√2) = 0, sinx = 0, no solution, sinx = 1/√2, x = π/4, 3π/4]
3. cos2 x = 1/4
ANSWER: x = π/3, 2π/3 radians
[cosx = ± 1/2, cosx = 1/2, x = π/3, cosx = -1/2, x = (π – π/3) = 2π/3]

Find a relation between x and y given that

1. x = t2, y = 2t3

ANSWER: y2 = 4x3
[x3 = t6, y2 = 4t6, y2/x3 = 4t6/t6, y2 = 4x3]
2. x = 2t – 1, y = 4t2 + 2t

ANSWER: y = (x + 1)2 + (x + 1), or y = x2 + 3x + 2


[2t = (x + 1), y = (x + 1)2 + (x + 1) = x2 + 2x + 1 + x + 1 = x2 + 3x + 2]

3. x = 1/t2, y = 2t

ANSWER: xy2 = 4, or y2 = 4/x


[t = (y/2), x = 1/(y/2)2 = 4/y2, xy2 = 4, or y2 = 4/x]

1. Find the equation of the perpendicular bisector of the line segment joining the
origin and the point A(2, -1).

ANSWER: 4x – 2y - 5 = 0, or y = 2x - 5/2
[x2 + y2 = (x – 2)2 + (y + 1)2, 0 = -4x + 4 + 2y + 1, 2y – 4x + 5 = 0 or y = 2x - 5/2]

2. Find all real solutions of the equation x5 + 64x2 = 0

ANSWER: x = 0, - 4
[x2(x3 + 64) = 0, x = 0 or x3 = -64, x = - 4]

3. Find the solution set of the inequality (x – 2)/(x + 2) < 0

ANSWER: {x: -2 < x < 2}


[(x – 2)(x + 2) < 0, -2 < x < 2]

Express the given number as the difference of two squares of positive integers
1. 45
ANSWER: 72 – 22 (49 – 4), 92 – 62 (81 – 36), 232 – 222 (529 – 484)
[a2 – b2 = (a + b)(a – b) = 5 x 9, a + b = 9, a – b = 5, 2a = 14, a = 7, b = 2]
Alt. a + b = 15, a – b = 3, 2a = 18, a = 9, b = 6, a + b = 45, a – b = 1, 2a = 46, a =
23, b = 22] (NB: Any one of the differences is sufficient)
2. 32
ANSWER: 62 – 22 (36 – 4), 92 - 72 (81 – 49)
[a2 – b2 = (a + b)(a – b) = 32, a + b = 8, a – b = 4, a = 6, b = 2,
Alt. a + b = 16, a – b = 2, a = 9, b = 7, ]
3. 15
ANSWER: 42 – 12 (16 – 1), 82 - 72 (64 – 49)
[a2 – b2 = (a + b)(a – b) = 15 = 5 x 3, a + b = 5, a – b = 3, a = 4, b = 1,
Alt. (a + b)(a – b) = 15 x 1= a + b = 15, a – b = 1, 2a = 16, a = 8, b = 7]
Find the inverse of the given logarithmic function.
1. y = loga(x – 2)
ANSWER: y = ax + 2
[ x = loga(y – 2), y – 2 = ax, y = ax + 2]
2. y = log2(2x + 1)
ANSWER: y = (2x – 1)/2
[ x = log2(2y + 1), 2y + 1 = 2x, y = (2x – 1)/2]
3. y = 2log3(x – 3)
ANSWER: y = 3x/2 +3
[x/2 = log3(y – 3), y – 3 = 3x/2, y = 3x/2 + 3]

A particle is moving in a straight line from a point O to a point A with a constant


acceleration of 3m/s2. The velocity at A is 30m/s and it takes 10 seconds from O to
A. Find

1. the initial velocity at O

ANSWER: 0 m/s

[ v = u + at, u = v – at = 30 – 30 = 0]

2. the distance from O to A

ANSWER: 150 m
[v2 = 2as, s = v2/2a = 302/2(3) = 900/6 = 150 m]

3. the initial velocity at O if the velocity at A is 48 m/s and it takes 12 seconds


from O to A].

ANSWER: 12 m/s
[v = u + at, 48 = u + 3(12), u = 48 – 36 = 12 m/s]

1. Find the remainder R when f(x) = 3x3 – 4x2 + 2x – 10 is divided by (x – 2)

ANSWER: R = 2
[R = f(2) = 24 – 16 + 4 – 10 = 28 – 26 = 2

2. Find the constant term in the binomial expansion of (x3 + 1/x)8

ANSWER: 28
[8Crx3r(x-1)8 – r = 8Crx4r – 8, 4r – 8 = 0, r = 2, 8C2 = 8 x 7 /2 = 28]

3. Find the values of b and c if the inequality x2 + bx + c < 0 has solution set
{x: -5 < x < 3}
ANSWER: b = 2, c = -15
[ (x - 3)(x + 5) = x2 + 2x – 15 < 0, b = 2, c = -15]

Find the area of a rhombus having an angle of 60° if


1. a side has length 10cm,
ANSWER: 50√3 cm2
[Area = a2sinθ = 100sin60 = 100√3/2 = 50√3 cm2]
2. the shorter diagonal has length 20 cm,
ANSWER: 200√3 cm2
[longer diagonal = 2x, x = 10tan60 = 10√3, Area = ½ d1d2 = ½(20)(20√3)
= 200√3 cm2]
3. the longer diagonal has length 20 cm.
ANSWER: 200/√3 cm2 or 200√3/3 cm2
[shorter diagonal = 2x, x = 10tan30= 10/√3, Area = ½ d1d2 = ½(20)(20/√3) =
200/√3 = 200√3/3cm2]

Simplify the complex fraction


1. (x/y – 1 – 6y/x)/(x/y + 4 + 4y/x)
ANSWER: (x – 3y)/(x + 2y)
[(x2 – xy – 6y2)/(x2 + 4xy + 4y2) = (x – 3y)(x + 2y)/(x + 2y)(x + 2y) =
(x – 3y)/(x + 2y)]
2. (6/(x + 3) – 4/(x – 4))/(2/(x – 4) + 5/(x + 3))
ANSWER: (2x – 36)/(7x – 14) or 2(x – 18)/7(x – 2)
[(6(x – 4) – 4(x + 3))/(2(x + 3) + 5(x – 4)) = (2x – 36)/(7x – 14)]
3. (4/(x – 3) + 3/(x + 3))/(3x/(x2 – 9))
ANSWER: (7x + 3)/3x
[(4(x + 3) + 3(x – 3))/3x = ((4x + 3x) + (12 - 9))/3x = (7x + 3)/3x]

Find the values of the constants a and b given that a particle is in equilibrium
under the action of the forces

1. (3i + 5j)N, (-7i + 2j)N and (ai + bj)N

ANSWER: a = 4, b = - 7 [(3i + 5j) + (-7i + 2j) + (ai + bj) = 0, 3 – 7 + a = 0, a =


4, 5 + 2 + b = 0, b = -7]

2. (-5i + 7j)N, (9i – 8j)N, (ai + bj)N


ANSWER: a = -4, b = 1 [(-5i + 7j) + (9i – 8j) + (ai + bj) = 0, -5 +9 + a = 0, a =
-4, 7 – 8 + b = 0, b = 1]
3. (-4i + 5j)N, (-2i – 8j)N, (ai + bj)N

ANSWER: a = 6, b = 3 [(-4i + 5j) + (-2i – 8j) + (ai + bj) = 0, - 4 - 2 + a = 0, a =


6, 5 – 8 + b = 0, b = 3]

1. The sides of a right-angle triangle are x, 2x – 1 and 2x + 1. Find the value of x.

ANSWER: x = 8
[(2x + 1)2 = (2x – 1)2 + x2, 4x2 + 4x + 1 = 4x2 – 4x + 1 + x2, x2 – 8x = 0, x = 8]

2. Find the second derivative of y = 2x4 – 3x3 + 15x.

ANSWER: d2y/dx2 = 24x2 – 18x


[dy/dx = 8x3 – 9x2 + 15, d2y/dx2 = 24x2 – 18x]

3. Solve the equation log7(3x + 7) = 2

ANSWER: x = 14
[3x + 7 = 72 = 49, 3x = 42, x = 14]

Find the solution set of the cubic inequality.


1. (x + 2)(x – 3)(x – 5) > 0
ANSWER: {x: x > 5, or – 2 < x < 3}
2. (x – 1)(x - 3)(x + 1) < 0
ANSWER: {x: x < -1, or 1 < x < 3}
3. (x + 3)(x – 2)(x + 2) > 0
ANSWER: {x: -3 < x < -2, or x > 2}

In a triangle, find the length


1. of a side if the area is 80cm2 and the altitude to that side has length 10cm,
ANSWER: 16 cm
[A = ½ bh, 80 = ½ (b)10, b = 160/10 = 16 cm]
2. of an altitude if the area is 120 cm2 and the side to which the altitude is
drawn has length 12 cm.
ANSWER: 20 cm
[A = ½ bh, 120 = (1/2) (12)h, 6h = 120, h = 20 cm]
3. of a side if the area is 27cm2 and the side is 3 cm longer than its altitude
ANSWER: 9cm
[(1/2) x(x – 3) = 27, x2 – 3x – 54 = (x – 9)(x + 6) = 0, x = 9]
Find the inverse of the linear transformation

1. T: (x, y) → (2x + 3y, x + 2y)

ANSWER: T-1: (x, y)→(2x – 3y, -x + 2y)


 2 3 2 −3 
[A =   , detA = 4 – 3 = 1, A = 
-1
 , T : (x, y) → (2x – 3y, -x + 2y)]
-1
 1 2   − 1 2 

2. T: (x, y) → (x + 3y, x + 4y)

ANSWER: T-1: (x, y)→(4x – 3y, -x + y)


1 3  4 −3 
[A =   , detA = 4 – 3 = 1, A = 
-1
 , T : (x, y) → (4x – 3y, -x + y)]
-1
1 4   −1 1 

3. T: (x, y) → (2x + y, x + y)

ANSWER: T-1: (x, y) → (x – y, -x + 2y)


 2 1 1 −1
[A =   , detA = 2 – 1 = 1, A = 
-1
 , T : (x, y) → (𝑥 − 𝑦, −𝑥 + 2𝑦)]
-1
 1 1  −1 2 

1. Find the volume obtained by rotating the curve y = √x about the x-axis on the
interval 4 ≤ x ≤ 10.

ANSWER: 42π cubic units


10 10
[Volume = π  y dx = π  xdx = πx2/2 |4 = π(100/2 – 16/2) = π(50 – 8) = 42π]
2 10

4 4

2. Given that 2x + 1 ≤ f(x) ≤ 16 – x2 over an interval containing x = 3, find


Lim f ( x) .
x →3

ANSWER: 7
[ Lim (2x + 1) ≤ Lim f(x) ≤ Lim (16 – x2), 7 ≤ Lim f(x) ≤ 7, hence Lim f(x) = 7]
x →3 x →3 x →3 x →3 x →3

3. Find the values of the constants a and b given that the inequality x2 + ax + b > 0
has solution set {x: x < -5, or x > 8}

ANSWER: a = -3, b = -40


[(x + 5)(x – 8) > 0, x2 – 3x – 40 > 0, a = -3 and b = -40]

Find the area of a segment of a circle of radius 10 cm if the angle at the center is

1. 60°
ANSWER: 50(π/3 - √3/2) cm2, or 25(2π - 3√3)/3 cm2
[Area = ½ r2(θ – sinθ) = 50(π/3 - √3/2) = 25(2π - 3√3)/3]
2. 45°
ANSWER: 50(π/4 – 1/√2)cm2, or 25(π - 2√2)/2cm2]
[Area = ½ r2(θ – sinθ) = 50(π/4 – 1/√2) = 25(π - 2√2)/2]
3. 120°
ANSWER: 50(2π/3 - √3/2)cm2, or 25(4π - 3√3)/3cm2
[Area = ½ r2(θ – sinθ) = 50(2π/3 - √3/2) = 25(4π - 3√3)/3]

Simplify the complex fraction


1. (1 + 8/x + 12/x2)/(1 + 6/x + 8/x2)
ANSWER: (x + 6)/(x + 4) [(x2 + 8x + 12)/(x2 + 6x + 8) =
(x + 6)(x + 2)/(x + 4)(x + 2) = (x + 6)/(x + 4)]
2. (1 + 8/x3 + 15/x6)/(1 + 9/x3 + 18/x6)
ANSWER: (x3 + 5)/(x3 + 6) [(x6 + 8x3 + 15)/(x6 + 9x3 + 18) =
(x3 + 3)(x3 + 5)/(x3 + 3)(x3 + 6) =(x3 + 5)/(x3 + 6)]
3. (1 + 3/x2 + 2/x4)/(1 + 4/x2 + 3/x4)
ANSWER: (x2 + 2)/(x2 + 3) [(x4 + 3x2 + 2)/(x4 + 4x2 + 3) =
(x2 + 1)(x2 + 2)/(x2 + 1)(x2 + 3)= (x2 + 2)/(x2 + 3)]

Find dy/dx from the implicit equation

1. 5x2 – 2xy – 3y2 = 5

ANSWER: dy/dx = (5x – y)/(x + 3y)


[ 10x – 2y – 2xdy/dx – 6ydy/dx = 0, dy/dx(2x + 6y) = 10x – 2y,
dy/dx = (5x – y)/(x + 3y)]

2. 3x2 – 3xy + 4y2 = 10

ANSWER: dy/dx = (6x – 3y)/(3x – 8y)


[6x – 3y – 3xdy/dx + 8ydy/dx = 0, 6x – 3y = (dy/dx)(3x – 8y),
dy/dx = (6x – 3y)/(3x – 8y)]

3. 2x2 + 5xy – 4y2 = 20

ANSWER: dy/dx = (4x + 5y)/(8y – 5x)


[4x + 5y + 5x(dy/dx) – 8y(dy/dx) = 0, (4x + 5y) = (dy/dx)(8y – 5x).
dy/dx = (4x + 5y)/(8y – 5x)]
1. Solve the equation tan2x + tanx = 0 for – 90° < x < 90°

ANSWER: x = 0°, -45°


[tanx(tanx + 1) = 0, tanx = 0, x = 0°, tanx = -1, x = -45°]

2. Find n given 121n – 43n = 3310

ANSWER: n = 7
[ n2 + 2n + 1 – 4n – 3 = n2 – 2n – 2 = 33, n2 – 2n – 35 = (n – 7)(n + 5) = 0, n = 7]

3. Find x given that the vectors a = 4i + xj and b = i – 4xj are perpendicular.

ANSWER: x = ± 1
[a.b = 4 – 4x2 = 0, x2 = 1, x = ± 1]

Integrate the given expression with respect to x.

1. (x4 – x2)/(x2 + x)

ANSWER: x3/3 – x2/2 + C


[(x2 + x) (x2 – x)/ (x2 + x) = x2 – x,  (x − x)dx = x3 / 3 − x 2 / 2 + C ]
2

2. (x4 – 16)/(x2 + 4)

ANSWER: x3/3 – 4x + C
[(x2 + 4)(x2 - 4)/(x2 + 4) = x2 - 4,  (x − 4)dx = x3 / 3 − 4 x + C ]
2

3. (x3 – 1)/(x – 1)

ANSWER: x3/3 + x2/2 + x + C


[(x – 1)(x2 + x + 1)/(x - 1) = (x2 + x + 1),  ( x 2 + x + 1)dx = x3 / 3 + x 2 / 2 + x + C ]

A and B are acute angles such that sinA = 4/5 and sinB = 12/13. Find the value of

1. sin(A – B)

ANSWER: - 16/65
[sin(A – B) = sinAcosB – cosAsinB = (4/5)(5/13) – (3/5)(12/13) =
(20 – 36)/65 = –16/65]

2. cos(A + B)

ANSWER: - 33/65
[cos(A + B) = cosAcosB – sinAsinB = (3/5)(5/13)- (4/5)(12/13) =
(15 – 48)/65 = - 33/65]
3. cos(B – A)

ANSWER: 63/65
[ cos(B – A) = cosBcosA + sinBsinA = (5/13)(3/5) + (12/13)(4/5) =
(15 + 48)/65 = 63/65]

A bag contains 8 white balls, 7 black balls and 5 red balls. Two balls are drawn at
random one after the other from the bag without replacement. Find the
probability

1. one ball is white and one black

ANSWER: 28/95
[A = {WB, BW}, P(A) = (8/20)(7/19) + (7/20)(8/19) = 28/95]

2. one ball is black and one red

ANSWER: 7/38
[C = {BR, RB}, P(C) = (7/20)(5/19) + (5/20)(7/19) = 7/(2 x 19) = 7/38]

3. one ball is red and one white

ANSWER: 4/19
[D = {RW, WR}, P(D) = (5/20)(8/19) + (8/20)(5/19) = 4/19

1. Find the zeros of the function f(x) = 3x3 – 2x2 - 27x + 18 = 0.

ANSWER: x = ± 3, 2/3
[x2(3x – 2) – 9(3x – 2) = (x2 – 9)(3x – 2) = 0, x = ± 3, 2/3]

2. Simplify (3√3 - 4√2)(3√3 + 4√2)

ANSWER: - 5
[(3√3)2 – (4√2)2 = 27 – 32 = - 5]

3. If the sides of a right-angle triangle are x, 2x + 2 and 2x + 3, find x.

ANSWER: x = 5
[(2x + 3)2 = (2x + 2)2 + x2, 4x2 + 12x + 9 = 4x2 + 8x + 4 + x2, x2 – 4x – 5 = (x – 5)(x + 1) = 0,
x = 5]

Find the slope of the tangent to the given curve at the point A on the curve.

1. 2x2 – 3xy + y2 = 3 at the point A(2, 1).

ANSWER: 5/4
[4x – 3y – 3x(dy/dx) + 2y(dy/dx) = 0, dy/dx = (4x – 3y)/(3x – 2y) = (8 – 3)/(6 –
2) = 5/4]

2. x2 + xy + y2 = 7 at the point A(1, 2),

ANSWER: -4/5
[2x + y + x(dy/dx) + 2y(dy/dx) = 0,
dy/dx = -(2x + y)/(x + 2y)= -4/5]

3. 2x2 – xy – y2 = 10 at the point A(2, -3).

ANSWER: -11/4
[4x – y – xdy/dx – 2y(dy/dx) = 0,
(dy/dx) = (4x – y)/(x + 2y) = (8 + 3)/(2 – 6) = -11/4]

Find the coordinates of the vertex of the given quadratic curve

1. y = 1 + 10x – x2

ANSWER: (5, 26)


[ -x2 + 10x + 1 = -(x2 – 10x) + 1 = -(x – 5)2 + 25 + 1, vertex = (5, 26)]

2. y = 5 – 12x – x2

ANSWER: (-6, 41)


[-x2 - 12x + 5 = -(x2 + 12x + 36) + 5 + 36 = -(x + 6)2 + 41, vertex = (-6, 41)]

3. y = -20 + 8x – x2

ANSWER: (4, -4)


[-(x2 - 8x + 16) + 16 – 20 = -(x - 4)2 – 4, vertex = (4, -4)

A committee of 4 is to be chosen from 4 men and 4 women. In how many ways can
this be done if

1. any one can be chosen,

ANSWER: 70
[8C4 = 8 x 7 x 6 x 5 /4 x 3 x 2 x 1 = 70]

2. there are 2 men and 2 women on the committee,

ANSWER: 36
[4C2 x 4C2 = ((4 x 3)/2) x ((4 x 3)/2) = 6 x 6 = 36]

3. there are 3 women and 1 man on the committee?

ANSWER: 16
[4C3 x 4C1 = 4 x 4 = 16]
1. A ball is dropped from a height 30m above the ground. Find the speed with
which it hits the ground. Take g = 10 m/s2 (Leave answer as a surd)

ANSWER: 10√6 m/s


[v2 = u2 + 2as = 0 + 2(10)30 = 600, v = 10√6 m/s ]

2. A binary operation ∗ is defined on the set of integers Z by a ∗ b = a + b – 3.


Find the identity e for the operation

ANSWER: e = 3
[ a ∗ e = a + e – 3 = a, e – 3 = 0, e = 3]

3. Find the inverse of the function f(x) = 3/x + 5, defined for x ≠ 0

ANSWER : f-1 (x) = 3/(x – 5), for x ≠ 5


[y = 3/x + 5, x = 3/y + 5, xy = 3 + 5y, y(x – 5) = 3, y = 3/(x – 5), f-1(x) = 3/(x – 5) for x ≠ 5]

Find the first three terms of an exponential sequence if they are represented by

1. (x + 4), x, (x – 6)

ANSWER: -8, -12, - 18


[x2 = (x + 4)(x – 6) = x2 – 2x – 24, 2x + 24 = 0, x = -12, hence - 8, - 12, - 18]

2. (x – 4), x, (x + 6)

ANSWER: 8, 12, 18
[x2 = (x – 4)(x + 6) = x2 + 2x – 24, 2x – 24 = 0, x = 12, hence 8, 12, 18]

3. (x + 4), x, (x – 2)

ANSWER: 8, 4, 2
[x2 = (x + 4)(x – 2) = x2 + 2x – 8, 2x – 8 = 0, x = 4, hence 8, 4, 2]

Express in the form of an inequality the set of points in the x - y plane

1. inside the circle with center (2, -3) and radius 5,

ANSWER: {(x, y): (x – 2)2 + (y + 3)2 < 25}

2. inside and on the circle with center (-3, 4) and radius 4,

ANSWER: {(x, y): (x + 3)2 + (y – 4)2 ≤ 16}

3. outside the circle with center (4, -2) and radius 2,

ANSWER: {(x, y): (x – 4)2 + (y + 2)2 > 4}


Find the exact value of

1. sin-1(sin(5π/3))

ANSWER: -π/3
[sin(5π/3) = sin(2π – π/3) = sin(-π/3), sin-1(sin(-π/3)) = -π/3]

2. tan-1(tan(5π/4))

ANSWER: π/4
[tan(5π/4) = tan(π + π/4) = tan(π/4), tan-1(tanπ/4) = π/4]

3. cos-1(cos4π/3)

ANSWER: 2π/3
[cos(4π/3) = cos(2π - 2π/3) = cos(-2π/3) = cos(2π/3), cos-1(cos2π/3) = 2π/3]

1. Find the cosine of the angle θ between the vectors a = 12i – 5j and b = 4i + 3j.

ANSWER: cosθ = 33/65


[cosθ = a.b/|a||b| = (48 – 15)/13(5) = 33/65]

2. Find the quadratic equation with roots √5 ± 2.

ANSWER: x2 - 2√5x + 1 = 0
[sum of roots = 2√5, product = (√5 + 2)(√5 – 2) = 5 – 4 = 1, x2 - 2√5x + 1 = 0 ]

3. Expand and simplify (1 + √3)3

ANSWER: 10 + 6√3
[ 1 + 3√3 + 3(√3)2 + (√3)3 = (1 + 9) + 3√3 + 3√3 = 10 + 6√3]

Solve for x from the radical equation

1. 2√(3x – 2) = x + 2

ANSWER: x = 6, 2
[4(3x – 2) = x2 + 4x + 4, x2 – 8x + 12 = (x – 6)(x – 2) = 0, x = 2, 6]

2. x - √(4x – 3) = 2

ANSWER: x = 7
[x – 2 = √(4x – 3), x2 – 4x + 4 = 4x – 3, x2 - 8x + 7 = (x - 7)(x - 1) = 0, x = 7]

3. √(x2 + 3x – 3) = 5

ANSWER: x = -7, 4
[x2 + 3x – 3 = 25, x2 + 3x – 28 = (x + 7)(x – 4) = 0, x = -7, 4]
Given that 0°< x < 180°, solve the trigonometric equation

1. tanx = - tan36°

ANSWER: x = 144°
[tanx = -tan36 = tan(180 – 36), x = 180 – 36 = 144]

2. tanx = - tan100°

ANSWER: x = 80°
[tanx = -tan100 = tan(180 – 100) , x = 180 – 100 = 80]

3. tanx = - tan 123°

ANSWER: x = 57°
[tanx = -tan123 = tan(180 – 123) , x = 180 – 123 = 57]

A linear transformation is defined by T: (x, y)→(x - 2y, -3x + 5y). Find the values of
x and y given that the image of the point A(x, y) is the point

1. (1, - 2)

ANSWER: x = -1, y = -1
[x – 2y = 1, -3x + 5y = -2, 3(x – 2y) + (-3x +5y) = 3 – 2 = 1, y = -1, x = -1]

2. (2, 3)

ANSWER: x = -16, y = -9
[x – 2y = 2, -3x + 5y = 3, 3(x – 2y) + (-3x + 5y) = 9, - y = 9, y = -9, x = -16]

3. (-3, 5)

ANSWER: x = 5, y = 4
[x – 2y = -3, -3x + 5y = 5, 3(x – 2y) + (-3x + 5y) = 3(-3) + 5 = - 4,
y = 4, x = 5]

1. Evaluate and simplify (cos30° + sin60°)/(tan45° – tan60°)

ANSWER: -(3 + √3)/2


[(√3/2 + √3/2)/(1 - √3) = √3/(1 - √3) = √3(1 + √3)/(1 – 3) = -(3 + √3)/2]

2. Given 3x2 – 2xy + y2 = 6 evaluate dy/dx at (1, - 1)

ANSWER: 2
[6x – 2y – 2xdy/dx + 2ydy/dx = 0, (dy/dx)(2x – 2y) = 6x – 2y, dy/dx = (3x – y)/(x – y) =
4/2 = 2]
(2 x3 − 3x 2 + 5)
3. Find the integral  x2
dx

ANSWER: x2 – 3x – 5/x + C
[  (2 x − 3 + 5 / x 2 )dx = x 2 − 3x − 5 / x + C ]

1. The sum of three consecutive even integers is at least 24 and at most 36.
List all possible values for the 3 integers.
ANSWER: {6, 8, 10}, {8, 10, 12}, {10, 12, 14} (1 mark for each triple)
[24 ≤ (x – 2) + x + (x + 2) ≤ 36, 24 ≤ 3x ≤ 36, 8 ≤ x ≤ 12, x = 8, 10, 12]
2. The sum of three consecutive odd integers is at least 39 and at most 51. List
all possible values for the 3 integers.
ANSWER: {11, 13, 15} , {13, 15, 17}, {15, 17, 19}
[39 ≤ (x – 2) + x + (x + 2) ≤ 51, 39 ≤ 3x ≤ 51, 13 ≤ x ≤ 17, x = 13, 15, 17]
3. The sum of three consecutive integers is at least 33 and at most 39. List all
possible values for the 3 integers,
ANSWER: {10, 11, 12}, {11, 12, 13}, {12, 13, 14}
[33 ≤ (x – 1) + x + (x + 1) ≤ 39, 33 ≤ 3x ≤ 39, 11 ≤ x ≤ 13, x = 11, 12, 13]

Factorize the cubic polynomial completely.

1. x3 + x2 – 10x + 8

ANSWER: (x – 1)(x - 2)(x + 4)


[(x – 1) is a factor, x3 + x2 – 10x + 8 = (x – 1)(x2 + ax – 8), (a – 1)x2 = 1x2, a = 2
x2 + 2x – 8 = (x + 4)(x - 2), hence (x – 1)(x - 2)(x + 4)]

2. 2x3 – x2 – 7x + 6

ANSWER: (x – 1)(x + 2)(2x - 3)


[(x – 1) is a factor, 2x3 – x2 – 7x + 6 = (x – 1)(2x2 + ax – 6), (a – 2)x2 = -1x2, a = 1
2x2 + x – 6 = (2x – 3)(x + 2), hence (x – 1)(x + 2)(2x – 3)]

3. x3 - 2x2 – 13x - 10

ANSWER: (x + 1)(x + 2)(x – 5)


[(x + 1) is a factor, x3 – 2x2 – 13x – 10 = (x + 1)(x2 + ax – 10), (a + 1)x2 = -2x2, a = -3
x2 – 3x – 10 = (x – 5)(x + 2), hence (x + 1)(x + 2)(x – 5)]
Find the quadratic equation with integer coefficients having as one of its roots

1. 3 + 2√3

ANSWER: x2 – 6x – 3 = 0
[roots are 3 ± 2√3, sum = 6, product = 9 – 12 = - 3, hence x2 – 6x – 3 = 0]

2. 4 - 2√2

ANSWER: x2 – 8x + 8 = 0
[roots are 4 ± 2√2, sum = 8, product = 16 – 8 = 8, hence x2 – 8x + 8 = 0]

3. -5 + 2√7

ANSWER: x2 + 10x – 3 = 0 [roots are -5 ± 2√7, sum = -10,


product = 25 – 28 = -3, hence x2 + 10x – 3 = 0]

1. If sinx = 1/√2 and cosx < 0, find x in the interval 0 < x < 2π

ANSWER: x = 3π/4
[ sinx > 0 and cosx < 0, hence x is in second quadrant, x = 3π/4]

2. The sum of the first n terms of a series is Sn = 5n2 - 3n for n ≥ 1. Find the first
three terms of the series.

ANSWER: U1 = 2, U2 = 12, U3 = 22
[U1 = S1 = 5 – 3 = 2, U2 = S2 – S1 = (20 – 6) – 2 = 14 – 2 = 12, U3 = S3 – S2 = (45 – 9) – 14 =
45 – 23 = 22]

3. In a circle, the radius is 10 cm and an arc subtends an angle of 60° at the center.
Find the area of the sector formed by the arc and the relevant radii.

ANSWER: 50π/3 cm2


[60° ≡ π/3 radians, A = ½ r2θ = ½ (100)π/3 = 50π/3 cm2]

Solve the trigonometric equation for x in the interval 90° < x < 180°

1. sinx = sin37°

ANSWER: x = 143°
[ sinx = sin(180 – 37), x = 180 – 37 = 143°]

2. cosx = -cos65°

ANSWER: x = 115°
[-cos65 = cos(180 – 65), cosx = cos(180 – 65), x = 180 – 65, x = 115°]
3. tanx = -tan52°

ANSWER: x = 128°
[tanx = tan(180 – 52), x = 180 – 52 = 128°]

Find the coordinates of the vertices of a triangle if the vertices lie on the lines with
equations

1. x + y = 2, x – y = 4, 2x – y = 4

ANSWER: (3, 1), (2, 0), (0, -4)


[x + y = 2, x – y = 4, 2x = 6, x = 3, y = -1, (3, -1), x + y = 2, 2x – y = 4, 3x = 6, x =
2, y = 0, (2, 0), x – y = 4, 2x – y = 4, x = 0, y = -4, (0, -4)]

2. y = x, y = -x + 2, y = 2x - 4

ANSWER: (1, 1), (4, 4), (2, 0)


[ y = x, y = -x + 2, 2y = 2, y = 1, x = 1, (1, 1); y = x, y = 2x - 4, x - 4 = 0, x = 4, y =
4, (4, 4); y = -x + 2, y = 2x - 4, -x + 2 = 2x - 4, 3x = 6, x = 2, y = 0, (2, 0)]

3. x + y = 6, 2x + y = 6, y = 2x

ANSWER: (2, 4), (3/2, 3), (0, 6)


[x + y = 6 and y = 2x, 3x = 6, x = 2, y = 4, (2, 4), 2x + y = 6 and y = 2x,
4x = 6, x = 3/2, y = 3, (3/2, 3), x + y = 6 and 2x + y = 6, x = 0, y = 6, (0, 6)]

Find values of the constants a and b given that the polynomial

1. f(x) = ax3 + bx2 + x - 4 is exactly divisible by (x – 1) and (x + 1).

ANSWER: a = -1, b = 4
[a + b + 1 – 4= 0, a + b = 3, -a + b – 1 - 4 = 0, -a + b = 5, 2b = 8, b = 4, a = -1]

2. f(x) = x3 + ax2 + bx – a has (x – 1) and (x + 2) as factors.

ANSWER: a = 2, b = -1
[1 + a + b – a = 0, b = -1, -8 + 4a + 2 - a = 0, 3a – 6 = 0, a = 2]

3. f(x) = 2x3 + ax2 + bx - 3 is divisible by (x - 1) and (x + 1).

ANSWER: a = 3, b = -2
[2 + a + b – 3 = 0, a + b = 1, -2 + a – b – 3 = 0, a – b = 5, 2a = 6, a = 3, b = -2]
1. Under a translation, the point (2, 5) maps into the point (3, 2). Find the image
of the point (-2, 3) under the same translation.

ANSWER: (-1, 0)
[u = (3, 2) – (2, 5) = (1, - 3), (-2, 3) + (1, -3) = (-1, 0)]

2. A binary operation is defined on the set of real numbers excluding -1 by


a ∗ b = a + b + ab. Find the identity e.
ANSWER: e = 0
[a ∗ e = a, a + e + ae = a, e(1 + a) = 0, e = 0 since a ≠ -1]

3. State the converse of the statement ‘a regular polygon is equilateral’ and


determine if the converse is true or not.

ANSWER: ‘An equilateral polygon is regular’. Converse is false.

Find the gradient dy/dx from the implicit equatio

1. x3 – x2y + y3 = 7

ANSWER: dy/dx = (3x2 – 2xy)/(x2 – 3y2)


[3x2 – 2xy – x2dy/dx + 3y2dy/dx = 0, (dy/dx)(x2 – 3y2) = 3x2 – 2xy,
dy/dx = (3x2 – 2xy)/(x2 – 3y2)]

2. 2x3 + x2y – 2y3 = 15

ANSWER: dy/dx = (6x2 + 2xy)/(6y2 – x2)


[6x2 + 2xy + x2(dy/dx) – 6y2(dy/dx) = 0, (dy/dx)(6y2 – x2) = (6x2 + 2xy),
dy/dx = (6x2 + 2xy)/(6y2 – x2)]

3. 3x3 - 2x2y + y3 = 20

ANSWER: dy/dx = (9x2 – 4xy)/(2x2 – 3y2)

[9x2 – 4xy – 2x2(dy/dx) + 3y2 (dy/dx) = 0, (dy/dx)(2x2 – 3y2) = 9x2 – 4xy


dy/dx = (9x2 – 4xy)/(2x2 – 3y2)]

Given that cosA = -1/√2 and A is obtuse, and sinB = √3/2 and B is acute, evaluate

1. sin(A – B)

ANSWER: (1 + √3)/2√2, or (1 + √3)√2/4, or (√2 + √6)/4


[sin(A - B) = sinAcosB - cosAsinB = (1/√2)(1/2) - (-1/√2)(√3/2) =
(1 + √3)/2√2]

2. cos(A + B)

ANSWER: -(1 + √3)/2√2, or -(1 + √3)√2/4, or -(√2 + √6)/4


[cos(A + B) = cosAcosB – sinAsinB = (-1/√2)(1/2) – (1/√2)(√3/2) =
(-1 - √3)/2√2]

3. sin(A + B)

ANSWER: (1 - √3)/2√2, or (1 - √3)√2/4, or (√2 - √6)/4


[sin(A + B) = sinAcosB + cosAsinB = (1/√2)(1/2) + (-1/√2)(√3)/2 =
(1 - √3)/2√2]

A bag contains 8 white balls, 7 black balls and 5 red balls. Three balls are drawn at
random one after the other from the bag without replacement. Find the
probability

1. two balls are red and one black,

ANSWER: 7/114
[A = {RRB, RBR, BRR}, P(A) = (5/20)(4/19)(7/18) + (5/20)(7/19)(4/18) +
(7/20)(5/19)(4/18) = 3(7)/(19)(18) = 7/19(6) = 7/114]

2. two balls are white and one red,

ANSWER: 7/57
[C = {WWR, WRW, RWW},P(C) = (8/20)(7/19)(5/18)+(8/20)(5/19)(7/18) +
(5/20)(8/19)(7/18) = 3(2)(7)/(19)(18) = 7/19(3) = 7/57]

3. two balls are black and one white.

ANSWER: 14/95
[ D = {BBW, BWB, WBB}, P(D) = (7/20)(6/19)(8/18) + (7/20)(8/19)(6/18) +
(8/20)(7/19)(6/18) = 3(7/5)(2/9)(6/19) = 14/95]

1. Find the stationary point of y = (2x + 1)/(x – 2)

ANSWER: NO STATIONARY POINT


[dy/dx = (2(x – 2) – 1(2x + 1))/(x – 2)2 = -5/(x – 2)2 ≠ 0, no stationary point]

2. The 5th term of an exponential sequence is 80 and the 8th term is 640. Find the
general term Un.

ANSWER: Un = 5(2n – 1)
[ar4 = 80, ar7 = 640, r3 = 640/80 = 8, r = 2, a = 5, Un = arn – 1 = 5(2n – 1)]

3. Two angles of a cyclic quadrilateral measure 53° and 115° respectively. Find the
measures of the 2 remaining angles.
ANSWER: 127°, 65°
[supplement of 53° is 127°, supplement of 115° is 65°, hence 127°, 65°]

Find the values of the constants a and b such that the quadratic inequality has the
given solution set.

1. ax2 + bx + 2 > 0 has solution set {x: - 1 < x < 2}

ANSWER: a = -1, b = 1
[(x + 1)(x - 2) = x2 – x – 2 < 0, -x2 + x + 2 > 0, a = -1, b = 1]

2. ax2 + bx + 6 < 0 has solution set {x: x < -3, or x > 2}

ANSWER: a = -1, b = -1
[(x + 3)(x – 2) = x2 + x – 6 > 0, -x2 – x + 6 < 0, a = -1, b = -1]

3. ax2 + bx + 2 > 0 has solution set {x: -1/2 < x < 2}

ANSWER: a = -2, b = 3
[(2x + 1)(x – 2) = 2x2 – 3x – 2 < 0, -2x2 + 3x + 2 > 0, a = -2, b = 3]

Find the common ratio r of an exponential sequence whose first three terms are
given by

1. …(x + 3), (x – 1), (x – 3)

ANSWER: r = 1/2

[(x – 1)2 = (x + 3)(x – 3), x2 – 2x + 1 = x2 – 9, 2x = 10, x = 5,


r = (x – 1)/(x + 3) = (5 – 1)/(5 + 3) = 4/8 = ½ ]

2. (x – 2), (x + 1), (x + 3)

ANSWER: r = 2/3
[(x + 1)2 = (x - 2)(x + 3), x2 + 2x + 1 = x2 + x – 6, x = -7,
r = (x + 1)/(x – 2) = (-7 + 1)/(-7 – 2) = -6/-9 = 2/3]

3. (x + 1), (x + 3), (x + 4)

ANSWER: r = 1/2
[(x + 3)2 = (x + 1)(x + 4), x2 + 6x + 9 = x2 + 5x+ 4, x = 4 – 9 = -5,
r = (x + 3)/(x + 1) = (-5 + 3)/(-5 + 1) = -2/-4 = 1/2]
Find the amount invested at each rate of interest if a man invests
1. GHs60,000 partly at 9% and the remainder at 6% and receives a total
interest of GHs4,800 at the end of the year,
ANSWER: GHs40,000 at 9%, GHs20,000 at 6%
[0.09x + (60,000 - x)(0.06) = 4,800, 9x + (60,000 – x)6 = 480,000
3x = 480,000 – 360,000 = 120,000, x = 40,000, 60,000 – 40,000 = 20,000]
2. GHs100,000 partly at10% and the remainder at 15% and receives a total
interest of GHs11,500 at the end of the year
ANSWER: GHs 70,000 at 10%, GHs 30,000 at 15%
[0.1x + (100,000 – x)0.15 = 11500, 15000 – 0.05x = 11500, 5x = 350,000,
x = 70,000, 100,000 – 70,000 = 30,000]
3. GHs40,000 partly at 12% and the remainder at 8% and receives a total
interest of GHs4,000 at the end of the year.
ANSWER: GHs20,000 at 12%, GHs20,000 at 8%
[ 0.12x + 0.08(40,000 – x) = 4000, 12x + 8(40,000 – x) = 400,000
4x = 80,000, x = 20,000, 40,000 – 20,000 = 20,000]

1. If a = (x + 1)/(2x – 1), express (2a + 1)/(a – 1) in terms of x.

ANSWER: (4x + 1)/(2 – x)


[(2(x + 1) + (2x – 1))/((x + 1) – (2x – 1)) = (4x + 1)/(2 – x)]

2. Find a relation between x and y given that 2logx – 3logy = 1

ANSWER: x2/y3 = 10, or x2 = 10y3, or y3 = x2/10


[log(x2/y3) = log10, x2/y3 = 10, or x2 = 10y3 or y3 = x2/10]

3. Find the domain of the function y = √(3 - x).

ANSWER: {x: x ≤ 3}
[function defined for (3 – x) ≥ 0, 3 ≥ x, or x ≤ 3]

You might also like