Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
21 views27 pages

PSM 1

The document provides a summary of key Scrum concepts and terms through a series of multiple choice questions. It covers topics like the roles and responsibilities of the Product Owner, Development Team, and Scrum Master. It also discusses Scrum artifacts, events, and values. The questions aim to test one's understanding of Scrum fundamentals.

Uploaded by

pravin deva
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
21 views27 pages

PSM 1

The document provides a summary of key Scrum concepts and terms through a series of multiple choice questions. It covers topics like the roles and responsibilities of the Product Owner, Development Team, and Scrum Master. It also discusses Scrum artifacts, events, and values. The questions aim to test one's understanding of Scrum fundamentals.

Uploaded by

pravin deva
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 27

PSM 1 | Exam Preparation | Part 1

1. Who is allowed to make changes in the Product Backlog ?


Options:
1. The Key Stakeholders
2. The Product Owner
3. The Development Team, but with permission of the Product Owner
4. Anyone
5. The Scrum Master
Ans: 2 & 3
The Product Owner is the sole person responsible for the Product
Backlog. However, he or she can delegate some work related to
product backlog management to the Development Team.
2. Who is responsible for tracking the total work remaining in the Sprint
Backlog to project the likelihood of achieving the Sprint Goal ?
Options:
1. The Scrum Master
2. The Product Owner and the Development Team
3. The Development Team
4. The Scrum Team
5. The Product Owner
Ans: 3
At any point in time in a Sprint, the total work remaining in the
Sprint Backlog can be summed. The Development Team tracks this
total work remaining at least for every Daily Scrum to project the
likelihood of achieving the Sprint Goal. By tracking the remaining
work throughout the Sprint, the Development Team can manage its
progress.
3. What is Scrum ?
Advertisement

Options:
1. A sequential design process, used in software development processes,
in which progress is seen as flowing steadily downwards.
2. A framework within which people can address complex adaptive
problems, while delivering valuable products.
3. A software development methodology which is intended to improve
software quality.
Ans: 2
4. What are the formal opportunities to inspect and adapt ?
Options:
1. The Sprint
2. The Sprint Planning
3. The Daily Scrum
4. The Sprint Retrospective
5. The Sprint Review
Ans: 2, 3, 4 & 5
Other than the Sprint itself, which is a container for all other
events, each event in Scrum is a formal opportunity to inspect and
adapt something. These events are specifically designed to enable
critical transparency and inspection.
5. The Scrum Master does the following regarding the Daily Scrum
(select all applicable variants)
Options:
1. Teaches the Development Team to keep the Daily Scrum within the
15-minute time-box.
2. Ensures that the Development Team has the meeting.
3. Is responsible for conducting the Daily Scrum.
4. If others are present at the Daily Scrum, ensures that they do not
disrupt the meeting.
Ans: 1, 2 & 4
The Scrum Master

 Ensures that the Development Team has the meeting, but the
Development Team is responsible for conducting the Daily
Scrum.
 Teaches the Development Team to keep the Daily Scrum
within the 15-minute time-box.
 If others are present at the Daily Scrum, ensures that they do
not disrupt the meeting.
6. The Daily Scrum always should take exactly 15 minutes. For example,
if your team managed doing it in 5 minutes, you should spend 10 more
minutes on some useful team activity like Product Backlog refinement,
but not more.
Advertisement

Options:
1. True
2. False
Ans: 2
All events in Scrum are time-boxed. It means that every event has a
maximum duration. However, the Scrum Guide does not require a
minimal duration for any event. As Scrum Teams mature, they can
do some events faster (e.g. the Sprint Planning or the Sprint
Retrospective).
7. Who has the authority to cancel the Sprint ?
Options:
1. The Scrum Master
2. The Product Owner and the Scrum Master
3. The Product Owner
4. The Development Team
5. The Key Stakeholders
Ans: 3
Only the Product Owner has the authority to cancel the Sprint,
although he or she may do so under influence from the
stakeholders, the Development Team, or the Scrum Master.
8. What should be taken into account for the Definition of “Done”?
Select the two most appropriate items.
Options:
1. Advice of the Scrum Master
2. Conventions, standards and guidelines of the Organization
3. Experience of the Product Owner
4. Definition of “Done” of other Scrum Teams working on the same
Product
5. Definition of “Done” of other Scrum Teams working on other products
Ans: 2 & 4
If the definition of “done” for an increment is part of the
conventions, standards or guidelines of the development
organization, all Scrum Teams must follow it as a minimum. If
“done” for an increment is not a convention of the development
organization, the Development Team of the Scrum Team must
define a definition of “done” appropriate for the product. If there
are multiple Scrum Teams working on the system or product
release, the development teams on all of the Scrum Teams must
mutually define the definition of “Done.”
9. Select a time-box for each Scrum event.
Advertisements
REPORT THIS AD
Options:
1. Sprint Planning – 8 hours or less
Sprint Review – 4 hours or less
Daily Scrum – 15 minutes
Sprint Retrospective – 3 hours or less
2. Sprint Planning – 4 hours or less
Sprint Review – 8 hours or less
Daily Scrum – 15 minutes
Sprint Retrospective – 3 hours or less
3. Sprint Planning – 4 hours or less
Sprint Review – 3 hours or less
Daily Scrum – 15 minutes
Sprint Retrospective – 8 hours or less
4. Sprint Planning – 15 minutes
Sprint Review – 3 hours or less
Daily Scrum – 4 hours or less
Sprint Retrospective – 8 hours or less
Ans: 1
Sprint Planning is time-boxed to a maximum of eight hours for a
one-month Sprint. For shorter Sprints, the event is usually shorter.
The Daily Scrum is a 15-minute time-boxed event for the
Development Team to synchronize activities and create a plan for
the next 24 hours.
Sprint Review is a four-hour time-boxed meeting for one-month
Sprints. For shorter Sprints, the event is usually shorter.
Sprint Retrospective is a three-hour time-boxed meeting for one-
month Sprints. For shorter Sprints, the event is usually shorter.
10. Select the five Scrum Values.
Options:
1. Effectiveness
2. Focus
3. Commitment
4. Openness
5. Courage
6. Self-organization
7. Respect
8. Agility
Ans: 2, 3, 4, 5 & 7
The Scrum Guide recognizes the following Scrum Values:
commitment, courage, focus, openness and respect.
11. Where can Scrum be used? Check all the applicable items.
Options:
1. Development of products and enhancements
2. Development of almost everything we use in our daily lives as
individuals and societies.
3. Research and identifying of viable markets, technologies, and product
capabilities
4. Managing the operation of an organization
5. Development of software and hardware
6. Development and sustaining of Cloud and other operational
environments
7. All of the above
Ans: 7
Scrum has been used to develop software, hardware, embedded
software, networks of interacting function, autonomous vehicles,
schools, government, marketing, managing the operation of
organizations and almost everything we use in our daily lives, as
individuals and societies.

Scrum has been used extensively, worldwide, to:

 Research and identify viable markets, technologies, and


product capabilities;
 Develop products and enhancements;
 Release products and enhancements, as frequently as many
times per day;
 Develop and sustain Cloud (online, secure, on-demand) and
other operational environments for product use; and,
 Sustain and renew products.
12. Who is allowed to change the Sprint Backlog during the Sprint ?
Options:
1. The Scrum Team
2. The Development Team and the Product Owner
3. The Development Team
4. The Scrum Master
5. The Product Owner
Ans: 3
Only the Development Team can change its Sprint Backlog during
a Sprint. The Sprint Backlog is a highly visible, real-time picture of
the work that the Development Team plans to accomplish during
the Sprint, and it belongs solely to the Development Team.
13. If an inspector determines that one or more aspects of a process
deviate outside acceptable limits, when must an adjustment be made ?
Options:
1. The deviations should be discussed at the Daily Scrum and then an
adjustment must be made
2. After clarifying all the details with the Product Owner
3. As soon as possible to minimize further deviation
4. After Scrum Master approval
Ans: 3
If an inspector determines that one or more aspects of a process
deviate outside acceptable limits, and that the resulting product
will be unacceptable, the process or the material being processed
must be adjusted. An adjustment must be made as soon as possible
to minimize further deviation.
14. It is normal to have a “hardening” Sprint to remove all technical
debt and prepare the Product for upcoming release.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
It is not normal. Development Teams deliver an Increment of
product functionality every Sprint. This Increment is usable, so a
Product Owner may choose to immediately release it. So, there is
nothing to prepare. Each increment contains only “Done”
functionality that could be released immediately.
15. What are the Scrum Artifacts? Select all applicable items.
Options:
1. Increment
2. The list of removed impediments
3. Product Backlog
4. Sprint Backlog
5. The Sprint Goal
Ans: 1, 3 & 4
16. Who is responsible for all estimates in the Product Backlog ?
Options:
1. The Development Team
2. The Scrum Team
3. The Product owner and the Development Team
4. The Product Owner
5. The Scrum Master
6. The Scrum Master and the Development Team
7. The Product owner and the Scrum Master
Ans: 1
The Development Team is responsible for all estimates in the
Product Backlog. The Product Owner may influence the
Development Team by helping it understand and select trade-offs,
but the people who will perform the work make the final estimate.
17. Who creates the increment ?
Options:
1. The Scrum Team
2. The Development Team
3. The Scrum Master
4. The Product Owner
5. The Development Team and The Product Owner
Ans: 2
18. Imagine you are a Scrum Master in a small Organization that tries to
adopt Scrum. There are 10 developers and the Product Owner. How can
they be divided into teams? Choose all applicable options:
Options:
1. 1 team of 10 people (because there is no reason to divide)
2. 2 teams of 6 and 4 people (because it is good to have a separate QA
team)
3. 2 teams of 6 and 4 people (after a short meeting the developers decided
this is the best option)
4. 3 teams of 4, 3 and 3 people (each team is cross-functional)
Ans: 3 & 4
Optimal Development Team size is small enough to remain nimble
and large enough to complete significant work within a Sprint.
Fewer than three Development Team members decrease interaction
and results in smaller productivity gains. Having more than nine
members requires too much coordination. The Product Owner and
Scrum Master roles are not included in this count unless they are
also executing the work of the Sprint Backlog.
19. What are the three most applicable characteristics of the Product
Owner ?
Options:
1. Product Value Maximizer
2. Lead Facilitator of Key Stakeholder Involvement
3. Product Marketplace Expert
4. Lead Scrum evangelist in the Organization
5. Facilitator of Scrum events
Ans: 1, 2 & 3
20. What could be a source of requirements for any changes to be made
to the product ?
Options:
1. The Key Stakeholders
2. The CEO of the Organization
3. The Product Backlog
Ans: 3
The Product Backlog is an ordered list of everything that might be
needed in the product and is the single source of requirements for
any changes to be made to the product.
21. During the Sprint Planning meeting, the Development Team selects a
number of Product Backlog Items, which when “Done”, will meet the
Sprint Goal. What best describes the Definition of Done? Select all
answers that apply.
Options:
1. Ensures transparency
2. It provides a checklist of what needs testing
3. It specifies that it means for the Increment to be complete and
releasable
4. It is created by the Product Owner to ensure quality standards are
fulfilled
5. It makes it easier for the Scrum Master to track the progress of work
6. Different teams working on the same Product will have different
Definitions of Done
Ans: 1 & 3
Typical exam question where you need to spend two minutes just to
read the whole question. The purpose of the Definition of Done is to
create transparency so that everybody understands what “Done”
means.
22. During the Sprint Planning meeting, the Development Team selects a
number of Product Backlog Items from the Product Backlog for the
Sprint. How should Product Backlog Items be selected if multiple teams
work on the same Product ?
Options:
1. Items are selected in agreement with the Product Owner.
2. The Product Owner should create separate Product Backlogs for each
team.
3. The Product Owner selects the Items.
4. Items are distributed in an equal manner
Ans: 1
In this case, the collaboration with the Product Owner is necessary.
Remember that the Items are pulled by the Development Team (and
not assigned to the Development Team).
23. Who decides if and when to release the Product Increment ?
Options:
1. Stakeholders
2. Scrum Team
3. Product Owner
4. Development Team
5. Scrum Master
Ans: 3
24. When is most appropriate for the Scrum Team to adapt the
Definition of Done ?
Options:
1. Never. The Definition of Done is only adapted by the development
organization.
2. Before the next Sprint starts
3. Before the first Sprint
4. During the Sprint Retrospective
Ans: 4
Please pay attention to the words “adapt”. This means that the
Definition of Done already exists and only needs to be changed.
The Sprint Retrospective is the only event where to Scrum Guide
indicates that Definition of Done could be changed. See the section
“Sprint Retrospective” within the Scrum Guide.
25. Development Teams deliver a “done” Increment of product
functionality every Sprint. What does “done” mean ?
Options:
1. Ready for integration tests.
2. All the work the development team does until it is satisfied.
3. A list of criteria defined by the product owner to ensure quality.
4. Ready for the final user or customer.
5. The work is completed according to the Definition of Done.
Ans: 4 & 5
26. A company wants to adopt Scrum but with some adaptations which
better fit the existing structures. What will most likely happen if they do
so ?
Options:

1. Some benefits of Scrum will be lost.


2. Not much will eventually change.
3. Management will be less resistant to change.
Ans: 1, 2 & 3

So the idea is the following: if the Scrum rules are modified, it will
be easier for an organization to adopt it (as it does not need to
change much). But some of the benefits of Scrum will be lost and
probably not much will change, as the old habits will kick in.

Scrum has some rules that must be followed. If it is hard for a


company to adopt Scrum, it is because the company does not want
to change in the first place.
27. The product is built by multiple Scrum Teams. When should their
work be integrated into one Product Increment? Select the most
appropriate answer.
Options:
1. Every Sprint.
2. Only when the product owner decides to release the product.
3. Every sprint but only when the sprint goal is not put in danger.
4. In the hardening sprint.
5. The scrum teams are self organizing and can decide when to do that.
Ans: 1
When multiple teams work on the same Product, the same rules
apply. At the end of the Sprint, the Increment must be “Done,”
which means it must integrate the work of all teams and be in a
usable condition.
28. The Product Owner is not using User Stories to describe the Product
Backlog Items in the Product Backlog. What is an appropriate reaction
from the Scrum Master ?
Options:
1. Rewrite the Items as User Stories.
2. It is fine. User Stories are not mandatory in Scrum.
3. Ask the Development Team to work with the Product Owner.
4. Coach the Product Owner in using User Stories.
Ans: 2
The role of the Scrum Master is to coach the Product Owner, but
User Stories are not mandatory.
29. The purpose of the Sprint Planning meeting is to produce a “Done”,
usable, and potentially releasable Product Increment.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
A “done”, usable, and potentially releasable product Increment is
created during the entire Sprint, not during the Sprint Planning
meeting.
30. Scrum dictates that each Scrum Team should have a Scrum Master
and a Product Owner.
1. True. Their involvement and availability for the Scrum Team can have
an impact on the results.
2. False. The Scrum Master serves the organization, not the Scrum Team.
3. False. The Product Owner can delegate the responsibilities to the
Development Team.
4. True. The Scrum Master and Product Owner must be dedicated to only
one Scrum Team.
Ans: 1
The Scrum Guide clearly states that “the Scrum Team consists of a
Product Owner, the Development Team, and a Scrum Master.”
What the Scrum Guide does not state is their availability or
dedication to the team. Which means that a Scrum Master or a
Product Owner can be part of multiple Scrum Teams at the same
time. It is important to note that the Scrum Master and Product
Owner are roles, not persons. A person can have different roles.
31. Scrum recommends using only those Scrum components and rules
which suit most for a particular project.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
Each component within the Scrum framework serves a specific
purpose and is essential to Scrum’s success and usage.
32. The Scrum Team consists of
Options:
1. The Scrum Master
2. The Key Stakeholders
3. The Development Team
4. The Product Owner
Ans: 1, 3 & 4
33. How does the Scrum Master help to the Product Owner? Select the
three most appropriate answers.
Options:
1. Facilitating Scrum events as requested or needed
2. Finding techniques for effective Product Backlog management
3. Leading and coaching the organization in its Scrum adoption
4. Understanding product planning in an empirical environment
5. Introducing cutting edge development practices
Ans: 1, 2 & 4
The Scrum Master serves the Product Owner in several ways,
including:

 Ensuring that goals, scope, and product domain are


understood by everyone on the Scrum Team as well as
possible;
 Finding techniques for effective Product Backlog
management;
 Helping the Scrum Team understand the need for clear and
concise Product Backlog items;
 Understanding product planning in an empirical
environment;
 Ensuring the Product Owner knows how to arrange the
Product Backlog to maximize value;
 Understanding and practicing agility; and,
 Facilitating Scrum events as requested or needed.
34. It is a good practice to have from time to time a special technical
Sprint that consists only of tasks removing the technical debt without
implementing any new functionality.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
It is prohibited. The purpose of each Sprint is to deliver Increments
of potentially releasable functionality that adhere to the Scrum
Team’s current definition of “Done.
35. How does the Scrum Master serve the Development Team? Select the
three most appropriate answers.
Options:
1. Coaching the Development Team in self-organization and cross-
functionality
2. Helping the Development Team as the team leader
3. Removing impediments to the Development Team’s progress
4. Helping the Development Team to create high-value products
5. Adding or removing developers from the Development Team in
accordance with team velocity changes
Ans: 1, 3 & 4
The Scrum Master serves the Development Team in several ways,
including:

 Coaching the Development Team in self-organization and


cross-functionality;
 Helping the Development Team to create high-value
products;
 Removing impediments to the Development Team’s progress;
 Facilitating Scrum events as requested or needed; and,
 Coaching the Development Team in organizational
environments in which Scrum is not yet fully adopted and
understood.
36. What does Burn-down Chart show ?
Options:
1. How much work remains till the end of the Sprint
2. The evolution of the amount of uncertainty during a project
3. Dependencies, start times and stop times for project tasks
4. Hierarchy of tasks that comprise a project
Ans: 1
37. How frequently should scrum users inspect Scrum artifacts and
progress toward a Sprint Goal ?
Options:
1. As frequently as possible
2. Frequently, but it should not get in the way of the work
3. After the Daily Scrum
4. At the Sprint Review
Ans: 2
Scrum users must frequently inspect Scrum artifacts and progress
toward a Sprint Goal to detect undesirable variances. Their
inspection should not be so frequent that inspection gets in the way
of the work. Inspections are most beneficial when diligently
performed by skilled inspectors at the point of work.
38. Definition of Done can be reviewed and adapted during each Sprint
Retrospective. True or False ?
Options:
1. True
2. False
Ans: 1
During each Sprint Retrospective, the Scrum Team plans ways to
increase product quality by improving work processes or adapting
the definition of “Done”, if appropriate and not in conflict with
product or organizational standards.
39. Could the Sprint Planning be finished if only work planned for the
first days of the Sprint is decomposed to units of one day or less ?
Options:
1. Yes, if the remaining work is also estimated, maybe in bigger units
2. No, all items in the Sprint Backlog should be decomposed to units of
one day or less by the end of the Sprint Planning
Ans: 1
40. What is the Increment ?
Options:
1. The sum of all the Product Backlog items completed during the Sprint.
2. The sum of all the Product Backlog items completed during the Sprint
and the value of the increments of all previous Sprints.
3. All “Done” items in the Sprint Backlog.
4. All items in the Sprint Backlog that could be released regardless of
whether the Product Owner decides to actually do it.
Ans: 2
41. The Scrum Master is focused primarily on the Scrum Team and
usually does not care about those outside the Scrum Team.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
The Scrum Master is a servant-leader for the Scrum Team. The
Scrum Master helps those outside the Scrum Team understand
which of their interactions with the Scrum Team are helpful and
which aren’t. The Scrum Master helps everyone change these
interactions to maximize the value created by the Scrum Team.
42. What are the two essential features a Scrum Team should possess ?
Options:
1. It should have all competencies needed to accomplish the work without
depending on others not part of the team.
2. It should choose how best to accomplish their work, rather than being
directed by others outside the team.
3. It should use tools, processes and techniques approved by the
Organization.
4. It should be flexible enough to complete all the work planned for the
Sprint even if some team members are on vacation.
Ans: 1 & 2
Scrum Teams are self-organizing and cross-functional. Self-
organizing teams choose how best to accomplish their work, rather
than being directed by others outside the team. Cross-functional
teams have all competencies needed to accomplish the work
without depending on others not part of the team.
43. What are Product Backlog features ?
Options:
1. It is never complete
2. It is dynamic
3. As long as a product exists, its Product Backlog also exists
4. When the final version of a product is rolled out, its Product Backlog is
dismissed
5. A Product Backlog could be closed when it contains no items to
include into the next Sprint
Ans: 1, 2 & 3
A Product Backlog is never complete. The earliest development of it
only lays out the initially known and best-understood requirements.
The Product Backlog evolves as the product and the environment in
which it will be used evolves. The Product Backlog is dynamic; it
constantly changes to identify what the product needs to be
appropriate, competitive, and useful. As long as a product exists, its
Product Backlog also exists.
44. Who participates in the Sprint Planning ?
Options:
1. The Development Team
2. The Product Owner
3. The Scrum Master
4. The Key Stakeholders
5. The Team Manager
Ans: 1, 2 & 3
The work to be performed in the Sprint is planned at the Sprint
Planning. This plan is created by the collaborative work of the
entire Scrum Team.
45. What are the three questions the Scrum Guide gives as an example
that can be used at the Daily Scrum ?
Options:
1. Did I explain all the discovered issues I found yesterday to the Product
Owner ?
2. What did I do yesterday that helped the Development Team meet the
Sprint Goal ?
3. What will I do today to help the Development Team meet the Sprint
Goal ?
4. Do I see any impediment that prevents me or the Development Team
from meeting the Sprint Goal ?
5. Do I have complete understanding of the Sprint Backlog item I am
working on ?
Ans: 2, 3 & 4
46. Scrum does not allow additional meetings that are not defined in
Scrum.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
Scrum allows additional meetings if they facilitate achieving the
Sprint Goal.
47. What are the three main qualities the team model in Scrum is
designed to optimize ?
Options:
1. Responsibility
2. Productivity
3. Competence
4. Creativity
5. Flexibility
6. Agility
Ans: 2, 4 & 5
48. The purpose of the Sprint Retrospective is to:
Options:
1. Inspect how the last Sprint went with regards to people, relationships,
process, and tools
2. Create a plan for implementing improvements to the way the Scrum
Team does its work
3. Get technical or domain advice from specialists invited by The
Development Team or The Scrum Master
4. Identify and order the major items that went well and potential
improvements
5. Get feedback from the Key Stakeholders invited by the Product Owner
Ans: 1, 2 & 4
49. Is it allowed to skip the Daily Scrum if there is nothing interesting to
talk about ?
Options:
1. Yes
2. No
Ans: 2
Each event in Scrum is a formal opportunity to inspect and adapt
something. These events are specifically designed to enable critical
transparency and inspection. Failure to include any of these events
results in reduced transparency and is a lost opportunity to inspect
and adapt.
50. How does Definition of “Done” help the Scrum Team ? Select three
most applicable items.
Options:
1. It is used to assess when work is complete on the product Increment
2. It guides the Development Team in knowing how many Product
Backlog items it can select during a Sprint Planning
3. It ensures artifact transparency
4. It helps to calculate velocity of the Scrum Team
5. It helps in inspection and adaptation
Ans: 1, 2 & 3
51. How does the Scrum Master serve the Organization ? Select the
three most appropriate answers.
Options:
1. Making sure the key stakeholders are invited on all Scrum Reviews
within organization
2. Leading and coaching the organization in its Scrum adoption
3. Planning Scrum implementations within the organization
4. Working with other Scrum Masters to increase the effectiveness of the
application of Scrum in the organization
5. Mixing experienced developers and junior specialists across different
Development Teams in the organization to speed up Scrum adoption
Ans: 2, 3 & 4
The Scrum Master serves the organization in several ways,
including:

 Leading and coaching the organization in its Scrum adoption;


 Planning Scrum implementations within the organization;
 Helping employees and stakeholders understand and enact
Scrum and empirical product development;
 Causing change that increases the productivity of the Scrum
Team; and,
 Working with other Scrum Masters to increase the
effectiveness of the application of Scrum in the organization.
52. What are the questions the Sprint Planning answers ? Select two.
Options:
1. What new technologies could be used to speed up the Development
Team velocity?
2. Who will be responsible for each item in the Sprint Backlog?
3. What can be delivered in the Increment resulting from the upcoming
Sprint?
4. How will the work needed to deliver the Increment be achieved?
5. What is the size of the Technical Debt and how it could be removed?
Ans: 3 & 4
53. All the Scrum Teams working on the same product should have the
same Sprint length.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
Scrum does not require having aligned Sprints for multiple teams.
54. Who is responsible for monitoring progress toward high-level goals ?
Options:
1. The Development Team
2. The Product Owner
3. The Product Owner and The Development Team
4. The Scrum Master and The Development Team
5. The Scrum Master
6. The Scrum Team
Ans: 2
The Product Owner tracks total work remaining at least every
Sprint Review. The Product Owner compares this amount with
work remaining at previous Sprint Reviews to assess progress
toward completing projected work by the desired time for the goal.
This information is made transparent to all stakeholders.
55. Could the Product Owner and the Scrum Master be a part of the
Development Team ?
Options:
1. Yes
2. No
Ans: 1
Yes, if they are also executing the work of the Sprint Backlog.
56. Imagine the following situation. At the Sprint Retrospective meeting
the Scrum Team identified some improvements that can be done. What
should the Scrum Team do ? Select the best option.
Options:
1. Make sure the Sprint Backlog for the next Sprint includes all the
improvements.
2. Make sure the Sprint Backlog for the next Sprint includes at least one
high priority process improvement.
3. Assign responsible team members for every improvement. Check the
progress at the next Retrospective.
4. Assign a responsible team member for at least one improvement.
Check the progress at the next Retrospective.
Ans: 2
The Sprint Backlog makes visible all the work that the Development
Team identifies as necessary to meet the Sprint Goal. To ensure
continuous improvement, it includes at least one high priority
process improvement identified in the previous Retrospective
meeting.
57. What provides guidance to the Development Team on why it is
building the Increment ?
Options:
1. The Product Owner
2. The Sprint Goal
3. The Sprint Backlog
4. The Scrum Master
Ans: 2
The Sprint Goal is an objective set for the Sprint that can be met
through the implementation of Product Backlog. It provides
guidance to the Development Team on why it is building the
Increment.
58. The Daily Scrum time-box depends on the size of the Development
team.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
The Daily Scrum is a 15-minute time-boxed event for the
Development Team of any size.
59. What are the characteristics of a Development Team ? Select three
most appropriate choices.
Options:
1. Accountability belongs to the Development Team as a whole
2. Scrum recognizes no sub-teams in the Development Team
3. Having the Scrum Master as a part-time Developer in the Development
Team
4. Scrum recognizes no titles for Development Team members
5. Having at least one test engineer in the Development Team
Ans: 1, 2 & 4
Development Teams have the following characteristics:

 They are self-organizing. No one (not even the Scrum Master)


tells the Development Team how to turn Product Backlog into
Increments of potentially releasable functionality;
 Development Teams are cross-functional, with all of the skills
as a team necessary to create a product Increment;
 Scrum recognizes no titles for Development Team members,
regardless of the work being performed by the person;
 Scrum recognizes no sub-teams in the Development Team,
regardless of domains that need to be addressed like testing,
architecture, operations, or business analysis; and,
 Individual Development Team members may have specialized
skills and areas of focus, but accountability belongs to the
Development Team as a whole.
60. Definition of “Done” is created during the first Sprint and remains
unchanged until the Product release.
Options:
1. True
2. False
Ans: 2
During each Sprint Retrospective, the Scrum Team plans ways to
increase product quality by adapting the definition of “Done” as
appropriate.
61. Other people than the Scrum Team can attend the Sprint Planning in
order to provide technical or domain advice.
Options:
1. True
2. False
Ans: 1
62. What does the word “development” mean in the context of Scrum?
Select the best option.
Options:
1. Product development, its releasing and sustaining
2. Software and hardware development
3. Development of an operational environment for the Product
4. Research and identifying of viable markets, technologies, and Product
capabilities
5. Complex work that can include all the suggested options and even
more
Ans: 5
When the words “develop” and “development” are used in the
Scrum Guide, they refer to complex work including software and
hardware development, development and releasing of products and
enhancements, development and sustaining product operational
environments, research and identifying of viable markets and
technologies, and even more.
63. What is the Sprint Backlog ?
Options:
1. The Product Backlog items selected for this Sprint plus the plan for
delivering them
2. The Product Backlog items selected for this Sprint
3. The Product Backlog items selected for this Sprint plus the Team
Backlog items
4. The plan for delivering Product Backlog items
Ans: 1
The Sprint Backlog is the set of Product Backlog items selected for
the Sprint, plus a plan for delivering the product Increment and
realizing the Sprint Goal.
64. What happens when a Sprint is cancelled ? Select three.
Options:
1. Any completed and “Done” Product Backlog items are reviewed
2. If part of the work is potentially releasable, the Product Owner
typically accepts it
3. All incomplete Product Backlog Items are re-estimated and put back
on the Product Backlog
4. Several top Product Backlog Items are taken into the Sprint Backlog to
replace the obsolete items
5. At the Sprint Retrospective the Scrum Master determines who from the
Development Team is responsible for cancelling the Sprint
Ans: 1, 2 & 3
65. What is the order of items in the Product Backlog ?
Options:
1. Alphabetical
2. The less clear items at the top
3. Less valuable and most unclear items at the bottom
4. The recently added items at the top
Ans: 3
The Product Owner is responsible for placing the most valuable
and clear items at the top of the Product Backlog.
66. Who is responsible for creation of the Definition of “Done” ?
Options:
1. The Product Owner
2. The Development Team
3. The Scrum Team
4. The Scrum Master
Ans: 2
If the definition of “done” for an increment is part of the
conventions, standards or guidelines of the development
organization, all Scrum Teams must follow it as a minimum. If
“done” for an increment is not a convention of the development
organization, the Development Team of the Scrum Team must
define a definition of “done” appropriate for the product. If there
are multiple Scrum Teams working on the system or product
release, the development teams on all of the Scrum Teams must
mutually define the definition of “Done.”
67. Who is responsible for crafting the Sprint Goal at the Sprint
Planning ?
Options:
1. The Product Owner
2. The Scrum Team
3. The Scrum Master
4. The Development Team
5. The Key Stakeholders
Ans: 2
After the Development Team forecasts the Product Backlog items it
will deliver in the Sprint, the Scrum Team crafts a Sprint Goal.
68. Who is allowed to participate in the Daily Scrum ?
Options:
1. The Product Owner
2. The Scrum Master
3. The Development Team
4. The Key Stakeholders
Ans: 3
The Daily Scrum is an internal meeting for the Development Team.
If others are present, the Scrum Master ensures that they do not
disrupt the meeting.
69. What is the result of the Sprint Review ?
Options:
1. Common understanding of progress toward the Sprint Goal and how
progress is trending toward completing the work in the Sprint Backlog
2. Common understanding of what can be delivered in the Increment and
how will the work needed to deliver the Increment be achieved
3. A list of improvements that the Scrum Team will implement in the
next Sprint
4. A revised Product Backlog that defines the probable Product Backlog
items for the next Sprint
Ans: 4
The result of the Sprint Review is a revised Product Backlog that
defines the probable Product Backlog items for the next Sprint. The
Product Backlog may also be adjusted overall to meet new
opportunities.
70. What part of the capacity of the Development Team does Product
Backlog refinement usually consume ?
Options:
1. The Development Team is not authorized for Product Backlog
refinement
2. Not more than 10%
3. Not more than 20%
4. Not more than 5%
Ans: 2
71. Who is responsible for coping with incomplete artifact
transparency ?
Options:
1. The Development Team
2. The Product Owner
3. The Scrum Master
4. The Scrum Team
Ans: 3
The Scrum Master’s job is to work with the Scrum Team and the
organization to increase the transparency of the artifacts. This
work usually involves learning, convincing, and change.
72. All Development Teams working on the same Product should use the
same Product Backlog.
Options:
1. True
2. False
Ans: 1
73. What comprises Scrum (select four) ?
Options:
1. Roles
2. Artifacts
3. Burn-down charts
4. Reports
5. Events
6. Rules
Ans: 1, 2, 5 & 6
The Scrum framework consists of Scrum Teams and their
associated roles, events, artifacts, and rules. Each component
within the framework serves a specific purpose and is essential to
Scrum’s success and usage. The rules of Scrum bind together the
events, roles, and artifacts, governing the relationships and
interaction between them.
74. What is the input to the Sprint Planning (Select four) ?
Options:
1. The Product Backlog
2. The latest product Increment
3. Projected capacity of the Development Team during the Sprint
4. Past performance of the Development Team
5. Feedback from the Organization CEO
6. Feedback from the Key Stakeholders
Ans: 1, 2, 3 & 4
75. Select the two meetings in which people outside the Scrum Team are
allowed to participate.
Options:
1. The Daily Scrum
2. The Sprint Planning
3. The Sprint Review
4. The Sprint Retrospective
Ans: 2 & 3
76. In which meetings the Key Stakeholders are allowed to participate ?
Options:
1. The Sprint Planning
2. The Sprint Retrospective
3. The Sprint Review
4. The Daily Scrum
Ans: 3
The Key Stakeholders are allowed to participate only in the Sprint
Review meeting. However, any member of the Scrum Team can
interact with them any time,
77. What is the Sprint Retrospective ?
Options:
1. It is a meeting where the Development Team synchronizes activities
and creates a plan for the next 24 hours
2. It is an opportunity for the Scrum Team to inspect itself and create a
plan for improvements to be enacted during the next Sprint
3. It is the key inspect and adapt meeting
4. It is a meeting to inspect the Increment and adapt the Product Backlog
if needed
Ans: 2

78. What does Product Backlog management include? Select three most
applicable items.
Options:
1. Optimizing the value of the work the Development Team performs
2. Ordering the items in the Product Backlog to best achieve goals and
missions
3. Ensuring that the Product Backlog is visible, transparent, and clear to
all, and shows what the Scrum Team will work on next
4. Moving Product Backlog items into the Sprint Backlog
5. Presenting Product Backlog items to the Key Stakeholders
Ans: 1, 2 & 3
Product Backlog management includes:

 Clearly expressing Product Backlog items;


 Ordering the items in the Product Backlog to best achieve
goals and missions;
 Optimizing the value of the work the Development Team
performs;
 Ensuring that the Product Backlog is visible, transparent, and
clear to all, and shows what the Scrum Team will work on
next; and,
 Ensuring the Development Team understands items in the
Product Backlog to the level needed.
79. Which of the following is the result of the Sprint Planning meeting ?
select two answers.
Options:
1. Sprint Goal
2. Product Vision
3. Definition of Done
4. Product Increment
5. Sprint Backlog
Ans: 1 & 5
80. What is the purpose of the Sprint Review meeting ? Select the most
appropriate answer.
Options:
1. To make a demonstration of the Product where the entire organization
can attend and give feedback.
2. To allow the Scrum Team to inspect itself and create a plan for
improvements.
3. To inspect the Sprint outcome and figure out what to do next.
4. To evaluate the performance of the Scum Team and to take corrective
measures if necessary.
Ans: 3
The Sprint Review is held at the end of the Sprint to inspect the
Product Increment and adapt the Product Backlog if needed.
Please note that the Stakeholders attend this meeting, not the entire
organization.

You might also like