L10-Major Temperature Zones of the Earth
A.Fill in the blanks:(Textbook)
1.The torrid zone is situated between the two tropics
2.The frigid zones lie at the extreme north of the northern hemisphere and the extreme south of the
southern hemisphere.
3.The temperate zones are between the two tropics the Arctic and Antarctic Circles.
4.The areas between 10 º N and 10º S are called the equatorial region
5.The areas between 15º and 25º North and South of the equator are called the tropical regions
B. Crossword.
1) Meaning very cold
2) Meaning very hot
3) Sleeping through the winters.
4) Meaning neither too cold not too hot
5) Movement of large numbers of birds or animals from one place to another
6) Tropical grasslands are also called
C.Write true or false. (Textbook)
1.The equatorial region have the largest variety of plants and animals.
Ans: True
2.Antarctica is part of the temperate zone.
Ans: False: Antarctica lies in the southern frigid zone.
3.Permanently frozen parts of the frigid zone are called polar ice caps. Ans: True
4.The northern and southern temperate and frigid zones have exactly the same mammals.
Ans: False: The northern and southern temperate and frigid zones have different mammals.
5.Orangutans are safe in their home in the forests of the torrid zone.
Ans: False : Orangutans are disappearing.
D. Put the words in the right columns.
Torrid Zone Temperate Zone Frigid Zone
Teak and sal Oak and maple Frozen continent
Sahara desert Coniferous forests penguins
Evergreen Four seasons Tundra vegetation
Equatorial
rainforests
Savannah ranchers Blizzards
Keywords:
1. equator
2. survive
3. flourish
4. thorny
5. straight
6. barren
7. equatorial region
8. tropics
9. Antarctica
10.tropical
E: Answer the following questions:
1.Why are the temperature zones also called heat zones?
Ans1: The different temperature zones are also called heat zones. The heat in each of these zones
depends on how far it is from the equator.
2.Desert areas have very few cities. Why is this?
Ans: Cities cannot flourish in deserts as it is hot and dry with hardly any rain. Plant life is scarce.
There are hardy plants, adapted to survive in the deserts.
3.Write one or two sentences about (a)desert plants and(b)coniferous trees.
Ans: (a) Desert plants: These are hardy plants, adapted with fleshy stems, thorny and tiny leaves,
long roots and strong seeds to survive in the hot and harsh environment of the desert.
(b) Coniferous trees: These are tall straight cone-bearing trees with needle-like leaves like pine and
fir so that the snow doesn’t stick to it.
4.Why is farming not possible in the frigid zone?
Ans . Northern Hemisphere: It is very difficult for plant life, as the ground is frozen almost
throughout the year.
Southern Hemisphere: It does not support plant life as land is either frozen or barren rock.
5.Explain why the number of bison in North America were greatly reduced?
Ans: After large areas of grasslands were converted into farmland as well as towns and cities for
people to live, animals, like the mighty bison of North America that lived there in thousands, were
reduced to very small numbers.