Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
479 views25 pages

Unit 3 - Rotating System 2

The document provides a review of key components and functions within a rotating system used for drilling oil and gas wells. It includes 49 multiple choice questions about equipment such as the kelly, swivel, rotary table, drill pipe, and other tools. Correct answers are provided for each question.

Uploaded by

m4m4h4
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
479 views25 pages

Unit 3 - Rotating System 2

The document provides a review of key components and functions within a rotating system used for drilling oil and gas wells. It includes 49 multiple choice questions about equipment such as the kelly, swivel, rotary table, drill pipe, and other tools. Correct answers are provided for each question.

Uploaded by

m4m4h4
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 25

FUNDAMENTAL PROGRAM

MID-TERM REVIEW- Unit 3 – Rotating System

1) Multiple Choice: What is the function of the rotating system?

A) Turn the drill string and the bit

B) Carry the weight of the drill string

C) Pump the drilling mud

D) Control the drilling depth

Correct Answer: A) Turn the drill string and the bit

2) Multiple Choice: Which one of the following is a function for the swivel:

A) rotate the drill string

B) support the weight

C) suspend the drill pipe

D) pump the drilling mud

Correct Answer: B) support the weight

3) Multiple Choice: The difference between the swivel/Kelly system and the top drive system is

A) top drive rotates the drill string

B) Kelly/swivel latch the drill string

C) Kelly/swivel grip the drill string

Correct Answer: A) top drive rotates the drill string

4) True / False: There are two types of Kelly bars: one is square, and the second is a hexagonal pipe.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE


5) Multiple Choice: Which of the following equipment does not require the rotary table to provide the
rotation for the drill string?

A) Top drive

B) Kelly

C) Mud pump

D) Drill pipe spinner

Correct Answer: A) Top drive

6) True / False: Power slip can be operated pneumatically and hydraulically.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

7) True / False: The top tong is called the lead tong and the bottom tong is called the backup tong.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

8) True / False: No need to change the gripping size of the conventional tongs to handle different sizes of
pipe.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


9) Multiple Choice: Which type of the pipe spinner is more convenient to use?

A) pneumatic pipe spinner use compressed air supply

B) hydraulic pipe spinner use hydraulic system

C) manual pipe spinner operated by hand crank

D) electric pipe spinner with a power cord

Correct Answer: A) pneumatic pipe spinner use compressed air supply

10) True / False: Are there automated iron roughnecks on rigs?

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

11) Multiple Choice: Why should keep away from the iron roughneck during the operation

A) gas exposure

B) drop objects

C) pinch point

D) chemical hazard

Correct Answer: C) pinch point

12) True / False: Power tongs are suspended by a counterweight just like pipe wrenches and
conventional tongs.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE


13) True / False: In operating power tong procedure, we push the power tong onto the joint just below
the connection line.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

14) Multiple Choice: What is the purpose of the roller assemblies inside the Kelly bushing?

A) Allowing for vertical movement

B) Allowing for horizontal movement

C) Allowing for rotational movement

Correct Answer: A) Allowing for vertical movement

15) Multiple Choice: Where on a rig is the usual storage place for a Kelly when not in use?

A) Rathole

B) Mousehole

C) Catwalk

D) Doghouse

Correct Answer: A) Rathole

16) Multiple Choice: Which unit prevents wear to the lower Kelly cock on a drilling rig?

A) Stem

B) Upper Kelly cock

C) Kelly saver sub

D) Kelly bushing

Correct Answer: C) Kelly saver sub


17) Multiple Choice: What is the purpose of the Kelly saver sub?

A) Protect the drill bit

B) Prevent damage to the upper Kelly cock

C) Prevent damage to the top drive

D) Prevent damage to the lower Kelly cock

Correct Answer: D) Prevent damage to the lower Kelly cock

18) Multiple Choice: Which unit prevents torque in the drill string from turning the motor in the opposite
direction when the motor stops?

A) Swivel

B) Top drive

C) Kelly

D) Brake

Correct Answer: D) Brake

19) Multiple Choice: What is the role of the pipe handler?

A) it can rotate 180 degrees

B) tilt the bails in mousehole

C) RLA, torque arrest frame and IBOP valves

Correct Answer: B) tilt the bails in mousehole

20) Multiple Choice: In top drive system, what is the purpose of the counterbalance?

A) provide weight to top drive system

B) provide power and other services to the top drive

C) remove weight from the connection

Correct Answer: C) remove weight from the connection


21) Multiple Choice: How frequently should a standard washpipe assembly receive lubrication?

A) Daily

B) Twice daily

C) Weekly

D) Monthly

Correct Answer: B) Twice daily

22) Multiple Choice: What is one of the top drive pipe handler functions?

A) Supports the drill string when tripping pipe in and out of the well.

B) Manages the rig's electrical power supply.

C) Monitors the drilling fluid circulation.

D) Operates the rig's lighting system.

Correct Answer: A) Supports the drill string when tripping pipe in and out of the well.

23) Multiple Choice: Top drives travel up and down in the derrick along a…

A) Portable sling

B) Guide beam

C) Telescopic pole

D) C) Safety net

Correct Answer: B) Guide beam

24) Multiple Choice: What is the function of the top drive power loops?

A) Provide electrical power to the AC drilling motor.

B) Provide the hydraulic system supply and return lines.

C) Control the rig's lighting system.

D) Monitor the drilling fluid circulation.

Correct Answer: A) Provide electrical power to the AC drilling motor.


25) Multiple Choice: Which part of the swivel directs mud from the gooseneck to the swivel’s stem?

A) Wash pipe.

B) Pipe handler.

C) Rotary table.

D) Kelly bushing.

Correct Answer: A) Wash pipe.

26) True/False: The swivel-Kelly system is a conventional rotating system.

A) True

B) False

Correct Answer: A

27) Multiple Choice: At the top of the swivel is a curved steel pipe called…

A) Gooseneck

B) Wash pipe

C) Stem

Correct Answer: A) Gooseneck

28) Multiple Choice: Which type of master bushings allows the rotary table to support more weight and
accommodate long slips?

A) Square-drive bushing.

B) Pin-drive bushing.

C) Round-drive bushing.

D) Star-drive bushing.

Correct Answer: B) Pin-drive bushing.


29) Multiple Choice: Most Kelly bars are…

A) 50 feet long.

B) 35 feet long.

C) 40 feet long.

D) 20 feet long.

Correct Answer: C) 40 feet long.

30) Multiple Choice: Which part of the top drive makes it easier for the derrick man to latch or unlatch
the elevators on the monkey board?

A) Link tilt mechanism

B) Monkey board ladder

C) Elevator control panel

D) Finger board

Correct Answer: A) Link tilt mechanism

31) Multiple Choice: What should be used to place the Kelly in the hole?

A) Wire pull line

B) Rig crew

Correct Answer: A) Wire pull line

32) Multiple Choice: You need to change the spinning wrench…

A) Cones

B) Rollers

C) Gears

Correct Answer: B) Rollers


33) Multiple Choice: What should you use to clean mud from power tongs?

A) Water

B) Diesel

C) Air

D) Oil

Correct Answer: A) Water

34) Multiple Choice: What should you do before performing any maintenance on the hydraulic power
tong?

A) Disconnect hydraulic lines

B) Disconnect rotary hose

C) Disconnect counterbalance line

Correct Answer: A) Disconnect hydraulic lines

35) When replacing the power tong dies, what is the recommended action?

A) Replace the damaged dies only.

B) Replace the complete set of dies.

Correct Answer: B) Replace the complete set of dies.

36) Multiple Choice: Which of the following is the safety precaution associated with the rotating system?

A) drilling slower

B) drilling with TDS

C) rotary table is a red zone while drilling

D) None of them

Correct Answer: C) rotary table is a red zone while drilling


37) Multiple Choice: The ____________________ prevents the automated tools from colliding on the rig
floor.

A) HPU

B) BOP

C) ZMS

D) RST

Correct Answer: C) ZMS

38) Multiple Choice: What is the name of the feature that prevents hazards such as the elevators
opening before the slips are closed?

A) Collision Control

B) Zone Management System

C) Encoder Control

D) Sequence Control

Correct Answer: B) Zone Management System

39) True / False: In Top Drive, always check the oil level before running the unit, and the transmission oil
is cold.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

40) Multiple Choice: What function does the red pop-up dirt alarm serve in the Top Drive system?

A) Indication that the oil needs to be replaced

B) Indication that the oil needs to be heated

C) Indication that the oil has water

D) Indication that the oil needs to be cooled

Correct Answer: A) Indication that the oil needs to be replaced


41) True / False: In Top Drive, if the brake pads are wearing unevenly, adjust the bolts on the brake
calipers.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

42) Multiple Choice: How often should the hydraulic fluid be changed in the TDS?

A) Yearly

B) Monthly

C) Quarterly

D) Weekly

Correct Answer: A) Yearly

43) Multiple Choice: The Automated Top drive is controlled using touch screens and what else?

A) Brake Pedals

B) Hydraulic Valves

C) Discrete Switches

D) Circuit Breakers

Correct Answer: C) Discrete Switches

44) Multiple Choice: The Automated Top drive is controlled using touch screens and what else?

A) Hydraulic and Pneumatic

B) Hydraulic and Electric

C) Electric and Gas

D) Pneumatic and Hydraulic

Correct Answer: B) Hydraulic and Electric


45. Which drilling system is typically used on older rigs?

A) Top drive system

B) Swivel/Kelly system

C) Heavy weight drill pipe system

D) Thick-walled drill collar system

Correct Answer: B) Swivel/Kelly system

46. Where is the bit typically attached in the drill string?

A) Heavy weight drill pipe

B) Thick-walled drill collar

C) Drill pipe

D) Swivel

Correct Answer: B) Thick-walled drill collar

47. The Swivel/Kelly system may be used on some modern rigs for drilling the 'top hole' section.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

48. True / False: The top drive system is primarily used on older drilling rigs.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


49. When might a rigman be required to work up in the derrick?

A) During lunch breaks

B) Only during nighttime operations

C) When performing maintenance on the Drawworks

D) Occasionally, as part of their job duties

Correct Answer: D) Occasionally, as part of their job duties

50. True / False: Ensuring safety procedures are followed is an important aspect of a rigman's job.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

51. True / False: Rigmen are typically required to work up in the derrick on a daily basis.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

52. What should you do to avoid dropping objects when working on the Swivel?

A) Beware of Pinch Points

B) Secure hand tools to a belt

C) Always use a tail rope

D) Use correct manual lifting techniques

Correct Answer: B) Secure hand tools to a belt


53. What is the function of the Crown-O-Matic used with the top drive system?

A) To prevent the top drive striking the rig floor or the crown block.

B) To enable the drill line to be wrapped around the crown block safely.

C) To allow the driller to slip and cut the drill line.

D) To prevent the top drive from spinning too fast.

Correct Answer: A) To prevent the top drive striking the rig floor or the crown block.

54. What is the function of the Kelly sleeve?

A) To ensure the Kelly is a snug fit in the bushing

B) To allow a square Kelly to be used in a hexagonal bushing

C) To stop the Kelly from falling into the hole

D) To protect the Kelly during transportation

Correct Answer: D) To protect the Kelly during transportation

55. What should be used to control the swinging of a pipe being lifted?

A) A tail rope

B) A lifting sling

C) A Kelly sleeve

D) An air hoist

Correct Answer: A) A tail rope

56. What is the primary function of a rotary lock device on a rotary table?

A) It controls the speed of the rotary table.

B) It prevents the rotary table from turning in one specific direction.

C) It lubricates the rotary table gears.

D) It supports the weight of the drill string.

Correct Answer: B) It prevents the rotary table from turning in one specific direction.
57. Why are master bushings sometimes designed to be removable in two separate pieces?

A) To make it easier to install on the rig floor.

B) To allow large items like drill bits to pass through the rotary table.

C) To reduce the overall weight of the rotary table.

D) To improve the alignment of the kelly bushing.

Correct Answer: B) To allow large items like drill bits to pass through the rotary table.

58. What is the large opening in the center of the master bushing called?

A) Borehole

B) Bowl

C) Chamber

D) Cavity

Correct Answer: B) Bowl

59. True / False: Removable master bushings are designed to make it easier to install on the rig floor.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

60. True / False: The kelly bushing is responsible for transferring rotation to the kelly and drill string.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE


61. What is the primary function of rotary support tables (RST) when used with top drive systems?

A) Providing rotation to the drill string

B) Controlling the speed of the top drive

C) Preventing the drill string from rotating

D) Assisting in making/breaking connections and preventing sticking

Correct Answer: D) Assisting in making/breaking connections and preventing sticking

62. Which component provides rotation to the drill string in a drilling operation when RST is used?

A) Rotary support table

B) Top drive system

C) Drill pipe spinner

D) Cyber-rig control system

Correct Answer: B) Top drive system

63. Which system typically controls the operation of the RST?

A) Mud circulation system

B) Drawworks

C) Top drive system

D) Cyber-rig control system

Correct Answer: D) Cyber-rig control system

64. True / False: The operation of the RST is typically controlled by the Drawworks.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


65. Why drill pipes have a change in diameter on the tool joint?

A) To prevent the drill pipe from falling into the hole

B) To facilitate the gripping action of the slips

C) To improve the hydraulic system

D) To reduce the weight of the drill pipe

Correct Answer: B) To facilitate the gripping action of the slips

66. True / False: Slips are used to control the drilling fluid circulation.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

67. True / False: Safety clamps are not required when using drill collar slips.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

68. How are power slips (PS) typically actuated?

A) Manually operated

B) Pneumatically, hydraulically, or with springs

C) Electrically powered

D) Controlled by the cyber-rig control system

Correct Answer: B) Pneumatically, hydraulically, or with springs


69. What is one advantage of power tongs over conventional tongs?

A) They are smaller and easier to handle

B) They can be operated manually

C) They can preset and adjust the required torque for each joint

D) They are used with pipe spinners

Correct Answer: C) They can preset and adjust the required torque for each joint

70. When are pipe spinners typically used?

A) During drilling operations

B) When making up a joint before final torque

C) For applying make-up torque

D) For breaking out the joint with torquing equipment

Correct Answer: B) When making up a joint before final torque

71. True / False: Power tongs are used in combination with pipe spinners.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

72. True / False: The iron roughneck is controlled by the cyber-rig control system and cannot handle
different tubular sizes.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


73. True / False: A locking device for a rotary table can lock against either clockwise or counterclockwise
rotation.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

74. True / False: Contaminated oil in an oil bath should be drained and replaced with oil specified by the
manufacturer.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

75. How is the size of a rotary table typically determined?

A) By the type of locking device it uses

B) By the load capacity of the rig

C) By the depth of the hole it can drill

D) By the diameter of the opening where the drill string is suspended

Correct Answer: D) By the diameter of the opening where the drill string is suspended

76. What is one of the main functions of a conventional rotary table during drilling?

A) It controls the drilling fluid circulation

B) It transfers the turning force to the kelly

C) It operates the top drive system

D) It suspends the weight of the drill string

Correct Answer: B) It transfers the turning force to the Kelly


77. Which types of motors are commonly used with automated RSTs?

A) Manual motors

B) Pneumatic motors

C) Hydraulic or electric motors

D) Geared motors

Correct Answer: C) Hydraulic or electric motors

78. What is the purpose of the CCW lock on an RST?

A) To lock the RST in both directions

B) To prevent torque in the drill string from being released when rotation is stopped

C) To control the hydraulic parts of the RST

D) To flush the dynamic slip ring

Correct Answer: B) To prevent torque in the drill string from being released when rotation is stopped

79. True / False: Flushing must be performed with the PS in the neutral position and should last for 30
seconds.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

80. True / False: The CCW lock is used to control the RST's rotation speed.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


81. What should you consider when selecting the size of slips for the drill pipe in the rotary table?

A) Choose slips that are larger than the drill pipe

B) Select slips that are too small to avoid damaging the pipe

C) Use slips that match the size of the drill pipe

D) Choose the smallest slips available to save space

Correct Answer: C) Use slips that match the size of the drill pipe

82. True / False: The removable insert dies in drill collar slips are held in place by pins and cotter pins,
allowing for easy replacement.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

83. True / False: Automated power slips cannot handle casing, drill pipe, drill collars, and tubing.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

84. What is the purpose of flushing in the control station's automated greasing and flushing control
system?

A) To clean the dynamic slip ring

B) To lubricate the drilling fluid

C) To control the RST's rotation speed

D) To cool down the hydraulic parts

Correct Answer: A) To clean the dynamic slip ring


85. Which tong goes on top when breaking out a connection (turning the top joint counterclockwise)?

A) Makeup tong

B) Backup tong

C) Lead tong

D) Breakout tong

Correct Answer: D) Breakout tong

86. Where does the pull/torque chain (or wire rope) run from when using conventional tongs?

A) From the derrick leg to the tong handle

B) From the end of the breakout tong to the breakout cathead

C) From the end of the makeup tong to the makeup cathead on the driller's side of the Drawworks

D) From the tong counterbalance to the tong hanger

Correct Answer: C) From the end of the makeup tong to the makeup cathead on the driller's side of the
Drawworks.

87. When making up a joint using conventional tongs, which tong goes on top?

A) Breakout tong

B) Backup tong

C) Lead tong

D) Makeup tong

Correct Answer: D) Makeup tong

88. True / False: The snub line is used to provide counterbalance to the tongs.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


89. True / False: Maintenance tasks for rig tongs include checking, cleaning, and greasing, but not
replacing the dies.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE

90. True / False: The jerk line prevents the tong handles from rotating suddenly.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

91. What is the purpose of the two snubbing or safety lines on spinning wrenches?

A) To increase torque on the connection

B) To restrict the movement of the wrench

C) To lubricate the roller pressure adjustment

D) To connect to the lubricator

Correct Answer: B) To restrict the movement of the wrench

92. When using a spinning wrench, what should you ensure before stabbing the pin into the box?

A) Equal roller pressure

B) Proper alignment of the pin and box

C) Maximum torque on the connection

D) Lubrication of the throttle and clamp handles

Correct Answer: B) Proper alignment of the pin and box

93. True / False: Spinning wrenches are used to torque the connection.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


94. True / False: Equal roller pressure helps ensure a proper connection when using spinning wrenches.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

95. How many rotary table sizes meet API standards?

A) 2

B) 3

C) 4

D) 5

Correct Answer: D) 5

96. What is the purpose of the kelly bushing in the swivel/kelly system?

A) To hold the drilling mud

B) To connect the kelly to the rotary table

C) To prevent the kelly from rotating

D) To change the shape of the rotary table

Correct Answer: B) To connect the kelly to the rotary table

97. True / False: The kelly bushing opening can be changed to accommodate different types of kellys.

A) True

B) False

Correct Answer: TRUE

98. True / False: A square kelly requires 2 flat rollers in the kelly bushing.

A) True

B) False

Correct Answer: FALSE


99. What is the main difference between automated and conventional top drives on a drilling rig?

A) The type of drill bit used

B) The size of the top drive

C) The control system

D) The number of drill collars in the drill string

Correct Answer: C) The control system

100. Which system controls the automated top drive on a drilling rig?

A) Zone Management System (ZMS)

B) Amphion Control System

C) Drawworks

D) Iron Roughneck

Correct Answer: B) Amphion Control System

101. What safety feature do some automated top drives provide to prevent accidents when a person or
object enters the work path?

A) Sequence Control

B) Personnel Protection Mode

C) Equipment Shutdown

D) Emergency Stop

Correct Answer: B) Personnel Protection Mode

You might also like